stdClass Object ( [id] => 1230036 [title] => Sve se može kad se hoće! Trogiranka Sara Kostović uz studij na kemijsko-tehnološkom fakultetu stiže pisati sportske kolumne, blogove o hrani a upravo izdaje i svoju prvu knjigu [alias] => sve-se-moze-kad-se-hoce-trogiranka-sara-kostovic-uz-studij-na-kemijsko-tehnoloskom-fakultetu-stize-pisati-sportske-kolumne-blogove-o-hrani-a-upravo-izdaje-i-svoju-prvu-e-kuharicu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vrijeme je da upoznate mladu perspektivnu studenticu prehrambene tehnologije i buduću sportsku nutricionisticu usmjerenu na prehranu sportaša koja je sa samo 21 godinu izdala knjigu “Food&focus”. Ona je Sara Kostović, a uz sve ovo je i food blogerica, autorica e-kuharice te sportska kolumnistica iz Trogira. Studentica je treće godine na Kemijsko-tehnološkom fakultetu na Sveučilištu u Splitu. Moto joj je, kaže - sve se može kad se hoće! Vjerovala je u sebe i znala kojim putem mora kročiti kako bi ostvarila neke od zacrtanih ciljeva i sada s ponosom može reći kako joj je drago što je uvijek slušala vlastiti instinkt. Izrazito je ponosna na svoju prvu kuharicu pod nazivom “FoodFit“ koja sadrži 10 slatkih i 10 slanih recepata i koja je, kao takva, bila točka na i zadnje tri godine djelovanja u “blogerskoj“ sferi i otkrivanja novih kombinacija jela. Knjiga je dostupna u PDF izdanju te se može naručiti putem njenog Instagram profila. Većina recepata je niskokalorična, jednostavna te prigodna za pripremu svim uzrastima. Korištene namirnice su one koje većina ima u svom kućanstvu a dojmovi zadovoljnih kupaca su stvarno premašili sva očekivanja, rekla nam je Sara s kojom smo popričali u kavani Perivoj uz rashlađeni Somersby od manga i limete..

Izdali ste knjigu “Food&focus”, što trebamo znati o knjizi?

“Food&Focus“ je definitivno jedan od najvećih projekata na kojem sam do sada radila. Veliki je ponos i zadovoljstvo kada nešto skroz tvoje, u što si uložila mnogo vremena, truda i rada i što je dugo bila tinjajuća želja, ugleda svjetlo dana. Za knjigu sam, osim pisanja teksta kreirala i cijeli grafički dizajn, slijedeći želju da svaka stranica od početka do kraja sadrži moj osobni pečat, dio mene koji će svjedočiti istinsku posvećenost svemu što radim i da to, naravno, bude vidljivo publici koja će čitati knjigu. Kako sam usmjerena djelovanju u sportu, knjiga je prvenstveno namijenjena sportašima, bilo onima s već formiranim sportskim putem ili pak onima koji tek rade svoje prve sportske korake. Na 80-ak stranica raspoređene su informativne stavke i tekstovi koji daju uvid u poveznicu sporta i prehrane te progovaraju o određenim aspektima i utjecajima koji su izuzetno bitni za unaprjeđenje sportske izvedbe. Osim toga, knjiga sadrži jedan poseban dodatak, a to su autobiografski dijelovi sportaša, tj. suradnika knjige te savjeti i poruke fizioterapeutkinje, nutricionistice i kondicijskog trenera koji su prepoznali važnost projekta te dijeljenjem iskustva o radu u sportu dodatno doprinijeli širokoj paleti informacija dostupnih u knjizi. Svakako mi je u cilju, uzimajući u obzir sve što “Food&Focus“ sadrži, dodatno probuditi svijest o važnosti pravilne prehrane u životu sportaša, potaknuti sve one sportske klubove koji do sada nisu da daju priliku svojim sportašima/icama poslušati neku zajedničku edukaciju o prehrani te pružiti dodatan vjetar u leđa najmlađima koji se tek počinju baviti nekim sportom i kojima nedostaje izvor s valjanim informacijama onda kada im to zatreba. S obzirom na to da je knjiga pisana vrlo jednostavnim i lako čitljivim stilom te je prepuna boja i vizuala, prigodna je svim sportskim uzrastima i životnim generacijama. Sigurna sam da će apsolutno svaka osoba moći pronaći dio za sebe koji će joj pomoći da uistinu razmisli o napisanim redcima te primijeni pročitano u praksi, neovisno o tome koliki udio sport sadrži u njenom načinu života te klasificira li se kao profesionalac ili rekreativac. Organiziram i fizičku promociju knjige u obliku sportskog eventa te se zaista veselim razmijeniti prve dojmove sa svim uzvanicima. Pripremili smo jako kvalitetan program u čijoj su realizaciji sudjelovali i sportski suradnici, a sama večer će se sastojati od dva dijela - predstavljanja kao formalnog i zajedničke proslave kao neformalnog. Zaista se jako veselim!

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Gdje možemo nabaviti knjigu?

Knjiga će biti dostupna u dva formata - onom tiskanom i onom virtualnom, točnije u obliku PDF-a. Tiskani primjerak uzvanici će moći nabaviti na promociji, dok će ostala publika svoj PDF primjerak moći osigurati narudžbom na mail koji stoji uvijek u opisu mog Instagram profila. Za sada će knjiga biti tiskana samo u limitiranom broju primjeraka, prvenstveno za promociju, ali sigurna sam da ću je u budućnosti, bilo bližoj ili daljoj tiskati u puno većem broju. Vjerujem da će “Food&Focus“ svoje mjesto u svoje vrijeme pronaći i među policama svih knjižara.

 

Kako ste došli na ideju da je napišete?

Dugo je tinjala želja za pisanjem vlastite knjige. Kako sam stekla neka iskustva djelovanjem u sferi sporta, postala sam svjesna činjenice kako se apsolutno sva preklapaju. Još uvijek nedostaje provjerenih i lako dostupnih informacija koje će uistinu i doći do sportske publike te ostati zapamćene. Meni je svakako u cilju, kao što sam već i rekla, osvijestiti što veći broj sadašnjih i budućih sportaša o važnosti pravilne prehrane, tako da mislim kako je knjiga odličan alat za skupljanje istih na jednu hrpu i omogućavanje ciljanoj publici da lako dođe do nečega što im uistinu može biti pravi saveznik za njihovo bolje sutra. Kada sam osjetila pravi trenutak - to je bilo to. Sve ostalo je povijest.

 

Kao dijete bili ste alergični na mlijeko i mliječne proizvode. Kako je to utjecalo na vaš život?

Otkrivanje nutritivnih alergija definitivno je pozitivno utjecalo na daljnji tijek mog života. Na prvu možda malo čudno, ali uzimajući u obzir sve nuspojave koje sam osjećala konzumirajući ono što je organizam zapravo odbacivao i sve lijepe životne rasplete koji su uslijedili, počevši s eksperimentiranjem u kuhinji i otkrivanjem do tada nepoznate sfere utjecaja prehrane na cjelokupnu životnu kvalitetu, mogu reći da je mene ovo čime se bavim zapravo odabralo.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

 

Imate i dijagnozu hipotireoze. Kakvu prehranu zbog toga trebate jesti?

Godinu dana nakon što su mi otkrivene nutritivne alergije, dijagnosticirana mi je i hipotireoza, odnosno usporeni rad štitnjače. Kako je štitnjača žlijezda na čiji ispravan rad prehrana ima direktan utjecaj, tako je bilo nužno dodatno modificirati jelovnik. Nije bilo nekog posebnog pravila kojim sam se vodila, već sam se uistinu trudila upoznavati i osluškivati vlastiti organizam. Malo po malo, naučila sam što mi odgovara više, što manje i u skladu s tim sam gradila životni stil.

 

Sada ste alergični na rafinirani šećer i pšenicu, koliko je teško živjeti s alergijama?

Svaki početak je težak i zahtijeva promjenu obrasca ponašanja, ali ako je to kao u mom slučaju pozitivna promjena, zahvaljujući kojoj ne nastavljaš štetiti sebi, već si omogućavaš nesmetano svakodnevno funkcioniranje, onda je to nešto što vrlo brzo prijeđe u naviku, a zatim ta utjelovljena navika u svakodnevnu primjenu.

 

Što bi nam svima prehrana trebala biti po vašem mišljenju? Kako razviti zdrav odnos prema prehrani ako još nismo?

Prehrana bi, definitivno svima trebala biti životni stil. Ne jednokratni trend kako bi nešto za svakoga pojedinačno bilo dugoročno održivo, mora biti uistinu i primjenjivo. Kako bi bilo primjenjivo, mora nam pružati određenu vrstu zadovoljstva. Individualni obrazac hranjenja je uistinu autentična stavka i trebali bismo joj pristupati na takav način. Zasigurno nije nešto što možemo usvojiti i izgraditi na pravilan način preko noći, stoga je bitno da razmišljamo shodno tome. Dovoljno je krenuti malim koracima i svaki dan napraviti makar jednu malu promjenu koja će pridonijeti slaganju cijele slike. Više malih promjena u određenom vremenskom razdoblju će svakako biti održivije, nego očekivanje da bismo preko noći sve trebali promijeniti iz temelja. Zdrav odnos s hranom trebao bi biti imperativ, nikako izuzetak. Težiti balansu i malim koracima koji su sinonim za svakodnevne pomake unaprijed ključ su dugoročne održivosti. Nije važno koliko vremena treba za doći do cilja, već je važno da taj cilj bude dosegnut na pravilan i zdrav način.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

 

Posvetili ste život prehrani i sportu…

Tako je. Sport je pokretač i vječna inspiracija. Od samih početaka me zanimalo kako zapravo pravilnim izborom namirnica u točno određeno vrijeme u ovisnosti od početka treninga možemo utjecati na razinu dostupne energije te koji je zapravo prehrambeni proces koji je nužno proći tijekom spremanja za određeno natjecanje ili početak klupske sezone. Uistinu mi je drago da se svakim danom otvaraju nove prilike i da svoj profesionalni napredak mogu posvetiti praćenju tog smjera.

 

Kako ste postali food blogerica i kolumnistica?

Prije otprilike tri godine otvorila sam Instagram profil s kojim je sve krenulo. Na početku sam dijelila recepte s nekolicinom ljudi koji su se skupili odmah na početku jer s obzirom da sam krenula od nule, trebalo je proći neko određeno vrijeme ulaganja truda i rada kako bi Healthy corner okupio malo veću zajednicu. Radila sam uistinu sve s punim srcem i željna otkrivanja novih okusa, redovito sam pisala novootkrivene recepte za slana i slatka jela. S vremenom sam otkrila koliko me zapravo prehrana u svojoj punoj biti zanima te sam bila sigurna kako ću se nastaviti obrazovati u tom smjeru. Sukladno tome, sadržaj sam proširila, uzimajući u obzir elemente nutricionizma pa kasnije i fitnessa te skupljala samo pozitivne komentare i feedbackove. Lani u zimu sam dobila priliku početi pisati kolumne o prehrani sportaša za jedan sportski portal i tu sam zapravo napravila prve ‘sportske korake‘ i sebi potvrdila da je sport uistinu sfera koja mi pruža posebno zadovoljstvo.

 

Bavite se i sportom…

Aktivno se i kontinuirano bavim sportom zadnje dvije godine. Teretana je moj ispušni ventil i mjesto na kojem su se donijele neke od najvažnijih odluka. Zaista cijenim to vrijeme za sebe u danu, a isto tako držim da je za sportskog nutricionista vrlo bitno da poznaje sport, ne samo pravila i očekivanja koja svaka kategorija sportaša mora zadovoljiti, već da neke karakteristike i osobno prođe na vlastitoj koži.

 

Koliko je bitna pravilna prehrana za sportaše?

Hrana, tj. pravilna prehrana izuzetno je bitna za kvalitetu sportske izvedbe kao i pravovremeni oporavak od sportskih napora. Unosom određenih namirnica u pravom trenutku utječemo na razinu dostupne energije, objektivni osjećaj spremnosti, zalihe pohranjenog glikogena itd. što zajednički čini cjelinu koja mora biti zadovoljena kako bismo postigli maksimalne rezultate.

 

Sudjelovali ste u raznim projektima…

Sudjelovala sam u mnogobrojnim projektima koji zagovaraju pravilan način prehrane. Između ostaloga, bila sam zadužena za dio o prehrani u online fitness izazovima jedne domaće trenerice te sam u suradnji s Unisportom radila na novoj vrsti projekta, UniSTransformu koji je jednu studenticu i studenta odabranih slučajnim odabirom vodio putem fizičke transformacije do ljeta, omogućavajući im redovitu fizičku aktivnost te pravilno posloženu prehranu. Sukladno individualnim ciljevima, gradili su nove prehrambene i životne navike te stekli pohvalne fizičke rezultate. Osim onog oku vidljivog, ne smijemo zaboraviti i na utjecaj prehrane na razinu koncentracije te stupanj dostupne energije za svladavanje svakodnevnih izazova.

 

Držite se pravila 80:20? Objasnite nam…

Pravilo 80:20 bilo bi ono koje diktira održivost. Izbjegavajući nepotrebne krajnosti, spomenuti obrazac zagovara crpljenje 80% dnevnog unosa iz nutritivno bogatih namirnica i onih 20% iz izvora koji nam predstavljaju svojevrsni ‘gušt‘. Apsolutno sve se može uklopiti u dnevni unos te ne postoji namirnica koja sama po sebi deblja ili mršavi, već je uistinu bitno naglasiti kako su količine te koje će napraviti glavnu razliku. Također, trebamo nastojati održati jednostavnost te staviti fokus na unos sezonskih i što raznovrsnijih obroka koji će nam omogućiti zaobilazak monotonosti na tanjuru.

 

Što radite s klijentima?

Individualne planove prehrane pišem već neko vrijeme te je moguće ostvariti online suradnju kojoj prethodi prijava putem obrasca na mom Instagram profilu. Ako vidim da je osoba spremna raditi i zaista se posvetiti unaprjeđenju prehrambenih navika, ostvarujemo suradnju te zajednički krećemo na put izgradnje njezinog kvalitetnijeg načina življenja. Radim sa sportašima te rekreativcima i od srca se veselim svakom njihovom rezultatu. Velika su inspiracija i meni te definitivno dokazuju kako se sve može kad se to dovoljno hoće! Kako obožavam kuhati i sve je krenulo od kreiranja novih recepata, planovi prehrane prilagođeni su individualnom stanju te prije svega sadrže mnoštvo ukusnih, raznolikih i jednostavnih recepata. Bez previše kompliciranja - klasično, ali na prihvatljivije pripremljen način. Naravno, tu se nađu i moji recepti za različite vrste slastica i međuobroka jer sam sigurna kako za svaku tradicionalnu slasticu postoji neka nutritivno i kalorijski češće prihvatljivija opcija, pogotovo za osobe koje žele izgubiti na tjelesnoj težini. Upravo zato mi je bitno da dobijem dovoljno informacija tijekom inicijalnog razgovora te da, sukladno tome formiram zadovoljavajući program za obje strane što sam, do sada, uvijek uspješno odrađivala.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Upisali ste i edukaciju za trenericu, zašto?

Kako sam spomenula da je fizička aktivnost redovito zastupljena u mom načinu življenja te čini stavku koja me iznimno veseli, napokon sam htjela to i službeno unaprijediti. Krenula sam, baš nedavno na edukaciju za fitness trenericu i time ostvarila još jedan dugo planirani pothvat. Mislim da je to zaista dobar potez jer pravilna prehrana ne ide bez treninga i obrnuto, stoga se zaista veselim skupljanju iskustva i u tom području pa ćemo vidjeti što će donijeti budućnost glede toga.

 

Koji su vam daljnji ciljevi i planovi?

Ciljeva i planova uvijek ima, ali kako sam ja onaj pojedinac koji se drži dobro znane - acta, non verba, morat ću reći kako će sve vrijeme pokazati. Već sada imam u planu neke nove pothvate, ali sumarno se želim nastaviti razvijati u sferi sporta. Kako sam na proljeće imala prvu priliku održati edukaciju za jedan sportski klub, nadam se da će takvih angažmana biti što više jer sam zaista sretna kada vidim da se shvaća istinska povezanost dobre igre na terenu i pravilno izbalansiranog tanjura. Također, uskoro završavam i preddiplomski studij te će me čekati novi akademski pothvati. Sve ostalo će se, nadam se, također razvijati i mogu vam samo reći - najbolje tek dolazi!
---

image
---

Sadržaj je nastao u suradnji sa Somersby ciderom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mlade snage [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => mlade snage 2 0 14366 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-05 19:16:35 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ivana Kapetanović/ Sponzorirani sadržaj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-07 07:01:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-10-07 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 860 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/05\/23524915.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/05\/23524917.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/05\/23524914.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/05\/23524916.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/05\/23524918.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/05\/23132012.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1275","hd_23524915_1920.jpg":"1920x1080","k_23524915_1280.jpg":"1280x1280","k_23524915_1024.jpg":"1024x1024","k_23524915_640.jpg":"640x640","k_23524915_480.jpg":"480x480","k_23524915_340.jpg":"340x340","k_23524915_220.jpg":"220x220","o_23524915_1280.jpg":"1280x850","o_23524915_1024.jpg":"1024x680","o_23524915_640.jpg":"640x425","o_23524915_480.jpg":"480x318","o_23524915_340.jpg":"340x225","o_23524915_220.jpg":"220x146","h_23524915_1280.jpg":"1280x854","h_23524915_1024.jpg":"1024x683","h_23524915_640.jpg":"640x427","h_23524915_480.jpg":"480x320","h_23524915_340.jpg":"340x227","h_23524915_220.jpg":"220x147","pp_23524915_1280.jpg":"1280x1628","pp_23524915_1024.jpg":"1024x1303","pp_23524915_640.jpg":"640x814","pp_23524915_480.jpg":"480x611","pp_23524915_340.jpg":"340x432","pp_23524915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1189","hd_23524917_1920.jpg":"1920x1080","k_23524917_1280.jpg":"1280x1280","k_23524917_1024.jpg":"1024x1024","k_23524917_640.jpg":"640x640","k_23524917_480.jpg":"480x480","k_23524917_340.jpg":"340x340","k_23524917_220.jpg":"220x220","o_23524917_1280.jpg":"1280x792","o_23524917_1024.jpg":"1024x634","o_23524917_640.jpg":"640x396","o_23524917_480.jpg":"480x297","o_23524917_340.jpg":"340x210","o_23524917_220.jpg":"220x136","h_23524917_1280.jpg":"1280x854","h_23524917_1024.jpg":"1024x683","h_23524917_640.jpg":"640x427","h_23524917_480.jpg":"480x320","h_23524917_340.jpg":"340x227","h_23524917_220.jpg":"220x147","pp_23524917_1280.jpg":"1280x1628","pp_23524917_1024.jpg":"1024x1303","pp_23524917_640.jpg":"640x814","pp_23524917_480.jpg":"480x611","pp_23524917_340.jpg":"340x432","pp_23524917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2705","hd_23524914_1920.jpg":"1920x1080","k_23524914_1280.jpg":"1280x1280","k_23524914_1024.jpg":"1024x1024","k_23524914_640.jpg":"640x640","k_23524914_480.jpg":"480x480","k_23524914_340.jpg":"340x340","k_23524914_220.jpg":"220x220","o_23524914_1280.jpg":"1280x1803","o_23524914_1024.jpg":"1024x1442","o_23524914_640.jpg":"640x901","o_23524914_480.jpg":"480x676","o_23524914_340.jpg":"340x479","o_23524914_220.jpg":"220x309","h_23524914_1280.jpg":"1280x854","h_23524914_1024.jpg":"1024x683","h_23524914_640.jpg":"640x427","h_23524914_480.jpg":"480x320","h_23524914_340.jpg":"340x227","h_23524914_220.jpg":"220x147","pp_23524914_1280.jpg":"1280x1628","pp_23524914_1024.jpg":"1024x1303","pp_23524914_640.jpg":"640x814","pp_23524914_480.jpg":"480x611","pp_23524914_340.jpg":"340x432","pp_23524914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1241","hd_23524916_1920.jpg":"1920x1080","k_23524916_1280.jpg":"1280x1280","k_23524916_1024.jpg":"1024x1024","k_23524916_640.jpg":"640x640","k_23524916_480.jpg":"480x480","k_23524916_340.jpg":"340x340","k_23524916_220.jpg":"220x220","o_23524916_1280.jpg":"1280x827","o_23524916_1024.jpg":"1024x661","o_23524916_640.jpg":"640x413","o_23524916_480.jpg":"480x310","o_23524916_340.jpg":"340x219","o_23524916_220.jpg":"220x142","h_23524916_1280.jpg":"1280x854","h_23524916_1024.jpg":"1024x683","h_23524916_640.jpg":"640x427","h_23524916_480.jpg":"480x320","h_23524916_340.jpg":"340x227","h_23524916_220.jpg":"220x147","pp_23524916_1280.jpg":"1280x1628","pp_23524916_1024.jpg":"1024x1303","pp_23524916_640.jpg":"640x814","pp_23524916_480.jpg":"480x611","pp_23524916_340.jpg":"340x432","pp_23524916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2754","hd_23524918_1920.jpg":"1920x1080","k_23524918_1280.jpg":"1280x1280","k_23524918_1024.jpg":"1024x1024","k_23524918_640.jpg":"640x640","k_23524918_480.jpg":"480x480","k_23524918_340.jpg":"340x340","k_23524918_220.jpg":"220x220","o_23524918_1280.jpg":"1280x1836","o_23524918_1024.jpg":"1024x1468","o_23524918_640.jpg":"640x918","o_23524918_480.jpg":"480x688","o_23524918_340.jpg":"340x487","o_23524918_220.jpg":"220x315","h_23524918_1280.jpg":"1280x854","h_23524918_1024.jpg":"1024x683","h_23524918_640.jpg":"640x427","h_23524918_480.jpg":"480x320","h_23524918_340.jpg":"340x227","h_23524918_220.jpg":"220x147","pp_23524918_1280.jpg":"1280x1628","pp_23524918_1024.jpg":"1024x1303","pp_23524918_640.jpg":"640x814","pp_23524918_480.jpg":"480x611","pp_23524918_340.jpg":"340x432","pp_23524918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1103x812","hd_23132012_1920.png":"1920x1080","k_23132012_1280.png":"1280x1280","k_23132012_1024.png":"1024x1024","k_23132012_640.png":"640x640","k_23132012_480.png":"480x480","k_23132012_340.png":"340x340","k_23132012_220.png":"220x220","o_23132012_1280.png":"1280x942","o_23132012_1024.png":"1024x753","o_23132012_640.png":"640x471","o_23132012_480.png":"480x353","o_23132012_340.png":"340x250","o_23132012_220.png":"220x161","h_23132012_1280.png":"1280x854","h_23132012_1024.png":"1024x683","h_23132012_640.png":"640x427","h_23132012_480.png":"480x320","h_23132012_340.png":"340x227","h_23132012_220.png":"220x147","pp_23132012_1280.png":"1280x1628","pp_23132012_1024.png":"1024x1303","pp_23132012_640.png":"640x814","pp_23132012_480.png":"480x611","pp_23132012_340.png":"340x432","pp_23132012_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15566108 Threads: 6 Questions: 3212652499 Slow queries: 7247665 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236208799 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/sve-se-moze-kad-se-hoce-trogiranka-sara-kostovic-uz-studij-na-kemijsko-tehnoloskom-fakultetu-stize-pisati-sportske-kolumne-blogove-o-hrani-a-upravo-izdaje-i-svoju-prvu-e-kuharicu-1230036 [printLink] => /mozaik/zivot/sve-se-moze-kad-se-hoce-trogiranka-sara-kostovic-uz-studij-na-kemijsko-tehnoloskom-fakultetu-stize-pisati-sportske-kolumne-blogove-o-hrani-a-upravo-izdaje-i-svoju-prvu-e-kuharicu-1230036?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 639813 [name] => Somersby [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-28 13:13:13 [main_article_id] => 0 [alias] => somersby [link] => /tag/somersby ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mlade snage [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve se može kad se hoće! Trogiranka Sara Kostović uz studij na kemijsko-tehnološkom fakultetu stiže pisati sportske kolumne, blogove o hrani a upravo izdaje i svoju prvu knjigu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-13-06-03-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/05/23524915.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/05/23524915.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/05/23524917.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/05/23524914.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/05/23524916.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/05/23524918.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/05/23132012.png [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vrijeme je da upoznate mladu perspektivnu studenticu prehrambene tehnologije i buduću sportsku nutricionisticu usmjerenu na prehranu sportaša koja je sa samo 21 godinu izdala knjigu “Food&focus”. Ona je Sara Kostović, a uz sve ovo je i food blogerica, autorica e-kuharice te sportska kolumnistica iz Trogira. Studentica je treće godine na Kemijsko-tehnološkom fakultetu na Sveučilištu u Splitu. Moto joj je, kaže - sve se može kad se hoće! Vjerovala je u sebe i znala kojim putem mora kročiti kako bi ostvarila neke od zacrtanih ciljeva i sada s ponosom može reći kako joj je drago što je uvijek slušala vlastiti instinkt. Izrazito je ponosna na svoju prvu kuharicu pod nazivom “FoodFit“ koja sadrži 10 slatkih i 10 slanih recepata i koja je, kao takva, bila točka na i zadnje tri godine djelovanja u “blogerskoj“ sferi i otkrivanja novih kombinacija jela. Knjiga je dostupna u PDF izdanju te se može naručiti putem njenog Instagram profila. Većina recepata je niskokalorična, jednostavna te prigodna za pripremu svim uzrastima. Korištene namirnice su one koje većina ima u svom kućanstvu a dojmovi zadovoljnih kupaca su stvarno premašili sva očekivanja, rekla nam je Sara s kojom smo popričali u kavani Perivoj uz rashlađeni Somersby od manga i limete..

Izdali ste knjigu “Food&focus”, što trebamo znati o knjizi?

“Food&Focus“ je definitivno jedan od najvećih projekata na kojem sam do sada radila. Veliki je ponos i zadovoljstvo kada nešto skroz tvoje, u što si uložila mnogo vremena, truda i rada i što je dugo bila tinjajuća želja, ugleda svjetlo dana. Za knjigu sam, osim pisanja teksta kreirala i cijeli grafički dizajn, slijedeći želju da svaka stranica od početka do kraja sadrži moj osobni pečat, dio mene koji će svjedočiti istinsku posvećenost svemu što radim i da to, naravno, bude vidljivo publici koja će čitati knjigu. Kako sam usmjerena djelovanju u sportu, knjiga je prvenstveno namijenjena sportašima, bilo onima s već formiranim sportskim putem ili pak onima koji tek rade svoje prve sportske korake. Na 80-ak stranica raspoređene su informativne stavke i tekstovi koji daju uvid u poveznicu sporta i prehrane te progovaraju o određenim aspektima i utjecajima koji su izuzetno bitni za unaprjeđenje sportske izvedbe. Osim toga, knjiga sadrži jedan poseban dodatak, a to su autobiografski dijelovi sportaša, tj. suradnika knjige te savjeti i poruke fizioterapeutkinje, nutricionistice i kondicijskog trenera koji su prepoznali važnost projekta te dijeljenjem iskustva o radu u sportu dodatno doprinijeli širokoj paleti informacija dostupnih u knjizi. Svakako mi je u cilju, uzimajući u obzir sve što “Food&Focus“ sadrži, dodatno probuditi svijest o važnosti pravilne prehrane u životu sportaša, potaknuti sve one sportske klubove koji do sada nisu da daju priliku svojim sportašima/icama poslušati neku zajedničku edukaciju o prehrani te pružiti dodatan vjetar u leđa najmlađima koji se tek počinju baviti nekim sportom i kojima nedostaje izvor s valjanim informacijama onda kada im to zatreba. S obzirom na to da je knjiga pisana vrlo jednostavnim i lako čitljivim stilom te je prepuna boja i vizuala, prigodna je svim sportskim uzrastima i životnim generacijama. Sigurna sam da će apsolutno svaka osoba moći pronaći dio za sebe koji će joj pomoći da uistinu razmisli o napisanim redcima te primijeni pročitano u praksi, neovisno o tome koliki udio sport sadrži u njenom načinu života te klasificira li se kao profesionalac ili rekreativac. Organiziram i fizičku promociju knjige u obliku sportskog eventa te se zaista veselim razmijeniti prve dojmove sa svim uzvanicima. Pripremili smo jako kvalitetan program u čijoj su realizaciji sudjelovali i sportski suradnici, a sama večer će se sastojati od dva dijela - predstavljanja kao formalnog i zajedničke proslave kao neformalnog. Zaista se jako veselim!

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Gdje možemo nabaviti knjigu?

Knjiga će biti dostupna u dva formata - onom tiskanom i onom virtualnom, točnije u obliku PDF-a. Tiskani primjerak uzvanici će moći nabaviti na promociji, dok će ostala publika svoj PDF primjerak moći osigurati narudžbom na mail koji stoji uvijek u opisu mog Instagram profila. Za sada će knjiga biti tiskana samo u limitiranom broju primjeraka, prvenstveno za promociju, ali sigurna sam da ću je u budućnosti, bilo bližoj ili daljoj tiskati u puno većem broju. Vjerujem da će “Food&Focus“ svoje mjesto u svoje vrijeme pronaći i među policama svih knjižara.

 

Kako ste došli na ideju da je napišete?

Dugo je tinjala želja za pisanjem vlastite knjige. Kako sam stekla neka iskustva djelovanjem u sferi sporta, postala sam svjesna činjenice kako se apsolutno sva preklapaju. Još uvijek nedostaje provjerenih i lako dostupnih informacija koje će uistinu i doći do sportske publike te ostati zapamćene. Meni je svakako u cilju, kao što sam već i rekla, osvijestiti što veći broj sadašnjih i budućih sportaša o važnosti pravilne prehrane, tako da mislim kako je knjiga odličan alat za skupljanje istih na jednu hrpu i omogućavanje ciljanoj publici da lako dođe do nečega što im uistinu može biti pravi saveznik za njihovo bolje sutra. Kada sam osjetila pravi trenutak - to je bilo to. Sve ostalo je povijest.

 

Kao dijete bili ste alergični na mlijeko i mliječne proizvode. Kako je to utjecalo na vaš život?

Otkrivanje nutritivnih alergija definitivno je pozitivno utjecalo na daljnji tijek mog života. Na prvu možda malo čudno, ali uzimajući u obzir sve nuspojave koje sam osjećala konzumirajući ono što je organizam zapravo odbacivao i sve lijepe životne rasplete koji su uslijedili, počevši s eksperimentiranjem u kuhinji i otkrivanjem do tada nepoznate sfere utjecaja prehrane na cjelokupnu životnu kvalitetu, mogu reći da je mene ovo čime se bavim zapravo odabralo.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

 

Imate i dijagnozu hipotireoze. Kakvu prehranu zbog toga trebate jesti?

Godinu dana nakon što su mi otkrivene nutritivne alergije, dijagnosticirana mi je i hipotireoza, odnosno usporeni rad štitnjače. Kako je štitnjača žlijezda na čiji ispravan rad prehrana ima direktan utjecaj, tako je bilo nužno dodatno modificirati jelovnik. Nije bilo nekog posebnog pravila kojim sam se vodila, već sam se uistinu trudila upoznavati i osluškivati vlastiti organizam. Malo po malo, naučila sam što mi odgovara više, što manje i u skladu s tim sam gradila životni stil.

 

Sada ste alergični na rafinirani šećer i pšenicu, koliko je teško živjeti s alergijama?

Svaki početak je težak i zahtijeva promjenu obrasca ponašanja, ali ako je to kao u mom slučaju pozitivna promjena, zahvaljujući kojoj ne nastavljaš štetiti sebi, već si omogućavaš nesmetano svakodnevno funkcioniranje, onda je to nešto što vrlo brzo prijeđe u naviku, a zatim ta utjelovljena navika u svakodnevnu primjenu.

 

Što bi nam svima prehrana trebala biti po vašem mišljenju? Kako razviti zdrav odnos prema prehrani ako još nismo?

Prehrana bi, definitivno svima trebala biti životni stil. Ne jednokratni trend kako bi nešto za svakoga pojedinačno bilo dugoročno održivo, mora biti uistinu i primjenjivo. Kako bi bilo primjenjivo, mora nam pružati određenu vrstu zadovoljstva. Individualni obrazac hranjenja je uistinu autentična stavka i trebali bismo joj pristupati na takav način. Zasigurno nije nešto što možemo usvojiti i izgraditi na pravilan način preko noći, stoga je bitno da razmišljamo shodno tome. Dovoljno je krenuti malim koracima i svaki dan napraviti makar jednu malu promjenu koja će pridonijeti slaganju cijele slike. Više malih promjena u određenom vremenskom razdoblju će svakako biti održivije, nego očekivanje da bismo preko noći sve trebali promijeniti iz temelja. Zdrav odnos s hranom trebao bi biti imperativ, nikako izuzetak. Težiti balansu i malim koracima koji su sinonim za svakodnevne pomake unaprijed ključ su dugoročne održivosti. Nije važno koliko vremena treba za doći do cilja, već je važno da taj cilj bude dosegnut na pravilan i zdrav način.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

 

Posvetili ste život prehrani i sportu…

Tako je. Sport je pokretač i vječna inspiracija. Od samih početaka me zanimalo kako zapravo pravilnim izborom namirnica u točno određeno vrijeme u ovisnosti od početka treninga možemo utjecati na razinu dostupne energije te koji je zapravo prehrambeni proces koji je nužno proći tijekom spremanja za određeno natjecanje ili početak klupske sezone. Uistinu mi je drago da se svakim danom otvaraju nove prilike i da svoj profesionalni napredak mogu posvetiti praćenju tog smjera.

 

Kako ste postali food blogerica i kolumnistica?

Prije otprilike tri godine otvorila sam Instagram profil s kojim je sve krenulo. Na početku sam dijelila recepte s nekolicinom ljudi koji su se skupili odmah na početku jer s obzirom da sam krenula od nule, trebalo je proći neko određeno vrijeme ulaganja truda i rada kako bi Healthy corner okupio malo veću zajednicu. Radila sam uistinu sve s punim srcem i željna otkrivanja novih okusa, redovito sam pisala novootkrivene recepte za slana i slatka jela. S vremenom sam otkrila koliko me zapravo prehrana u svojoj punoj biti zanima te sam bila sigurna kako ću se nastaviti obrazovati u tom smjeru. Sukladno tome, sadržaj sam proširila, uzimajući u obzir elemente nutricionizma pa kasnije i fitnessa te skupljala samo pozitivne komentare i feedbackove. Lani u zimu sam dobila priliku početi pisati kolumne o prehrani sportaša za jedan sportski portal i tu sam zapravo napravila prve ‘sportske korake‘ i sebi potvrdila da je sport uistinu sfera koja mi pruža posebno zadovoljstvo.

 

Bavite se i sportom…

Aktivno se i kontinuirano bavim sportom zadnje dvije godine. Teretana je moj ispušni ventil i mjesto na kojem su se donijele neke od najvažnijih odluka. Zaista cijenim to vrijeme za sebe u danu, a isto tako držim da je za sportskog nutricionista vrlo bitno da poznaje sport, ne samo pravila i očekivanja koja svaka kategorija sportaša mora zadovoljiti, već da neke karakteristike i osobno prođe na vlastitoj koži.

 

Koliko je bitna pravilna prehrana za sportaše?

Hrana, tj. pravilna prehrana izuzetno je bitna za kvalitetu sportske izvedbe kao i pravovremeni oporavak od sportskih napora. Unosom određenih namirnica u pravom trenutku utječemo na razinu dostupne energije, objektivni osjećaj spremnosti, zalihe pohranjenog glikogena itd. što zajednički čini cjelinu koja mora biti zadovoljena kako bismo postigli maksimalne rezultate.

 

Sudjelovali ste u raznim projektima…

Sudjelovala sam u mnogobrojnim projektima koji zagovaraju pravilan način prehrane. Između ostaloga, bila sam zadužena za dio o prehrani u online fitness izazovima jedne domaće trenerice te sam u suradnji s Unisportom radila na novoj vrsti projekta, UniSTransformu koji je jednu studenticu i studenta odabranih slučajnim odabirom vodio putem fizičke transformacije do ljeta, omogućavajući im redovitu fizičku aktivnost te pravilno posloženu prehranu. Sukladno individualnim ciljevima, gradili su nove prehrambene i životne navike te stekli pohvalne fizičke rezultate. Osim onog oku vidljivog, ne smijemo zaboraviti i na utjecaj prehrane na razinu koncentracije te stupanj dostupne energije za svladavanje svakodnevnih izazova.

 

Držite se pravila 80:20? Objasnite nam…

Pravilo 80:20 bilo bi ono koje diktira održivost. Izbjegavajući nepotrebne krajnosti, spomenuti obrazac zagovara crpljenje 80% dnevnog unosa iz nutritivno bogatih namirnica i onih 20% iz izvora koji nam predstavljaju svojevrsni ‘gušt‘. Apsolutno sve se može uklopiti u dnevni unos te ne postoji namirnica koja sama po sebi deblja ili mršavi, već je uistinu bitno naglasiti kako su količine te koje će napraviti glavnu razliku. Također, trebamo nastojati održati jednostavnost te staviti fokus na unos sezonskih i što raznovrsnijih obroka koji će nam omogućiti zaobilazak monotonosti na tanjuru.

 

Što radite s klijentima?

Individualne planove prehrane pišem već neko vrijeme te je moguće ostvariti online suradnju kojoj prethodi prijava putem obrasca na mom Instagram profilu. Ako vidim da je osoba spremna raditi i zaista se posvetiti unaprjeđenju prehrambenih navika, ostvarujemo suradnju te zajednički krećemo na put izgradnje njezinog kvalitetnijeg načina življenja. Radim sa sportašima te rekreativcima i od srca se veselim svakom njihovom rezultatu. Velika su inspiracija i meni te definitivno dokazuju kako se sve može kad se to dovoljno hoće! Kako obožavam kuhati i sve je krenulo od kreiranja novih recepata, planovi prehrane prilagođeni su individualnom stanju te prije svega sadrže mnoštvo ukusnih, raznolikih i jednostavnih recepata. Bez previše kompliciranja - klasično, ali na prihvatljivije pripremljen način. Naravno, tu se nađu i moji recepti za različite vrste slastica i međuobroka jer sam sigurna kako za svaku tradicionalnu slasticu postoji neka nutritivno i kalorijski češće prihvatljivija opcija, pogotovo za osobe koje žele izgubiti na tjelesnoj težini. Upravo zato mi je bitno da dobijem dovoljno informacija tijekom inicijalnog razgovora te da, sukladno tome formiram zadovoljavajući program za obje strane što sam, do sada, uvijek uspješno odrađivala.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Upisali ste i edukaciju za trenericu, zašto?

Kako sam spomenula da je fizička aktivnost redovito zastupljena u mom načinu življenja te čini stavku koja me iznimno veseli, napokon sam htjela to i službeno unaprijediti. Krenula sam, baš nedavno na edukaciju za fitness trenericu i time ostvarila još jedan dugo planirani pothvat. Mislim da je to zaista dobar potez jer pravilna prehrana ne ide bez treninga i obrnuto, stoga se zaista veselim skupljanju iskustva i u tom području pa ćemo vidjeti što će donijeti budućnost glede toga.

 

Koji su vam daljnji ciljevi i planovi?

Ciljeva i planova uvijek ima, ali kako sam ja onaj pojedinac koji se drži dobro znane - acta, non verba, morat ću reći kako će sve vrijeme pokazati. Već sada imam u planu neke nove pothvate, ali sumarno se želim nastaviti razvijati u sferi sporta. Kako sam na proljeće imala prvu priliku održati edukaciju za jedan sportski klub, nadam se da će takvih angažmana biti što više jer sam zaista sretna kada vidim da se shvaća istinska povezanost dobre igre na terenu i pravilno izbalansiranog tanjura. Također, uskoro završavam i preddiplomski studij te će me čekati novi akademski pothvati. Sve ostalo će se, nadam se, također razvijati i mogu vam samo reći - najbolje tek dolazi!
---

image
---

Sadržaj je nastao u suradnji sa Somersby ciderom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sve-se-moze-kad-se-hoce-trogiranka-sara-kostovic-uz-studij-na-kemijsko-tehnoloskom-fakultetu-stize-pisati-sportske-kolumne-blogove-o-hrani-a-upravo-izdaje-i-svoju-prvu-e-kuharicu-1230036 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=33f89cc388bb93d7d47570632b976dcaa80fd4bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+se+mo%C5%BEe+kad+se+ho%C4%87e%21+Trogiranka+Sara+Kostovi%C4%87+uz+studij+na+kemijsko-tehnolo%C5%A1kom+fakultetu+sti%C5%BEe+pisati+sportske+kolumne%2C+blogove+o+hrani+a+upravo+izdaje+i+svoju+prvu+knjigu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsve-se-moze-kad-se-hoce-trogiranka-sara-kostovic-uz-studij-na-kemijsko-tehnoloskom-fakultetu-stize-pisati-sportske-kolumne-blogove-o-hrani-a-upravo-izdaje-i-svoju-prvu-e-kuharicu-1230036 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsve-se-moze-kad-se-hoce-trogiranka-sara-kostovic-uz-studij-na-kemijsko-tehnoloskom-fakultetu-stize-pisati-sportske-kolumne-blogove-o-hrani-a-upravo-izdaje-i-svoju-prvu-e-kuharicu-1230036 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mlade snage [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životmlade snage

Sve se može kad se hoće! Trogiranka Sara Kostović uz studij na kemijsko-tehnološkom fakultetu stiže pisati sportske kolumne, blogove o hrani a upravo izdaje i svoju prvu knjigu

Piše Ivana Kapetanović/ Sponzorirani sadržaj
7. listopada 2022. - 09:00

Vrijeme je da upoznate mladu perspektivnu studenticu prehrambene tehnologije i buduću sportsku nutricionisticu usmjerenu na prehranu sportaša koja je sa samo 21 godinu izdala knjigu “Food&focus”. Ona je Sara Kostović, a uz sve ovo je i food blogerica, autorica e-kuharice te sportska kolumnistica iz Trogira. Studentica je treće godine na Kemijsko-tehnološkom fakultetu na Sveučilištu u Splitu. Moto joj je, kaže - sve se može kad se hoće! Vjerovala je u sebe i znala kojim putem mora kročiti kako bi ostvarila neke od zacrtanih ciljeva i sada s ponosom može reći kako joj je drago što je uvijek slušala vlastiti instinkt. Izrazito je ponosna na svoju prvu kuharicu pod nazivom “FoodFit“ koja sadrži 10 slatkih i 10 slanih recepata i koja je, kao takva, bila točka na i zadnje tri godine djelovanj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:06