stdClass Object ( [id] => 610329 [title] => Štiti vas od sunca, služi kao lepeza u nedostatku klime: neka vam knjiga na plaži skrene pažnju sa stupnjeva Celzijevih u zraku; Donosimo popis naslova idealnih za ljetne temperature [alias] => stiti-vas-od-sunca-sluzi-kao-lepeza-u-nedostatku-klime-neka-vam-knjiga-na-plazi-skrene-paznju-sa-stupnjeva-celzijevih-u-zraku-donosimo-popis-naslova-idealnih-za-ljetne-temperature [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljeto je zakasnilo, ali već je sada pakleno i vruće, a što nas tek čeka, teško da znaju i meteorolozi. Čitanje je na ljetnim vrućinama višestruko korisno. Najprije što se u čitanju može uživati ako nemate prilike uživati u moru i ljetovanju. Uživljenost u knjigu može vam skrenuti pažnju sa stupnjeva Celzija u zraku.

Govoreći fizički, knjiga iznad očiju pouzdano vas štiti i od sunca, knjigom se, u nedostatku lepeze, ventilatora i klime, možete i rashladiti. Govoreći psihički, knjiga vas može ispuniti, zadovoljiti, produhoviti, razveseliti i nasmijati. Naravno, ako je dobra. A srećom, dobrih knjiga još uvijek ima. Skeptici bi rekli, i više nego dobrih ljudi.

Na ovom mjestu donosimo izbor od deset knjiga, uglavnom iz ovogodišnje produkcije - vrućeg i hladnog ljetnoga štiva, po izboru - koje bi se mogle pročitati ovoga ljeta. Riječ je o naslovima koje smo u ubrzana poslovna tri godišnja doba uspjeli pročitati i destilirati iz pročitanog bazena.

Naravno da knjiga vrijednih čitanja ima znatno više, na policama dobrih knjižnica, knjižara, kioska i prijatelja. Nadamo se da ćemo vam ovaj izbor pomoći u orijentaciji u moru knjiga kojima smo okruženi.

Fredrik Backman: Medvedgrad

Popularni švedski pisac, autor svjetski uspješnih i ekraniziranih romana "Čovjek zvan Ove" i "Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao", u ovom romanu koji je prevela Antonija Magaš bio je barem na njihovoj razini. Roman o malom gradu koji se nalazi pred konačnim propadanjem i jedina mu je nada hokejaški klub koji bezgranično vole, gotovo kao stanovnici jednog južnohrvatskog grada svoj. Backman se pokazuje kao veliki znalac sporta, hokejaške taktike i svlačionice, psihologije igrača i trenera, tinejdžera i navijača.

Njegova pohvala klubu, koji je visoko iznad svih pojedinaca, timskom sportu i duhu impresivna je psihološko socijalna freska. U njoj ima mjesta i za različite po seksualnim sklonostima, materijalnom bogatstvu i moralnim kodovima. Backman se ne ustručava poručiti da su veliki igrači često moralne nule. Roman će najzapaljeniji pročitati u komadu, a oni nešto manje motivirani barem u tri trećine. Nemojte da vas odbije nesretan, doslovni prijevod naslova, "Medvedgrad" je remek-djelo koje bi trebalo biti obavezno hajdučko štivo od pionirskog do veteranskog uzrasta.

Ozren Žunec: Cotardov sindrom

Didaktično-moralistički kanconijer istaknutog profesora sociologije nesvakidašnja je knjiga. Sastavljena od pažljivo odabranih fragmenata iz pola stoljeća starog izdanja "Medicinske enciklopedije", knjiga podučava o medicini i zaštiti zdravlja, ali još više nasmijava. U Žunecovoj knjizi tako se u fragmentu/ pjesmi "Specijalni kotač za liječenje psihoza (prva polovina XiX. st.)" može pročitati "Bolesnici,/ zatvoreni u kotaču, bili su podvrgnuti okretanju,/ ponekad i kroz 48 sati". A u fragmentu/ pjesmi "Eksperimentalno izazivanje raka" Žunec iz Medicinske enciklopedije izvlači sljedeći haiku: "Yamagiva i Ichikava/ uspjeli su 1915. proizvesti rak uha u kunića/ koga su strpljivo mazali katranom".

Knjiga je odlična za ljeto jer je riječ uglavnom o kratkim formama, pravim sažecima, urnebesno duhovitim recima/ stihovima, naravno ako imate trunku crnog humora u sebi. Knjiga je opet dovoljno opširna da se ne pročita u jedan dan, i toliko je dobra da omogućuje ponovno vraćanje ili čitanje na preskok. Teško je naći bolju knjigu koja će vas podučiti, a ujedno i nasmijati. A saznat ćete nešto i o melanomu.

Jasen Boko: Latinskom Amerikom uzvodno

Splitski putopisac, novinar i dramaturg, kako se od njega očekuje, otišao je na još jedno putovanje. Ali ovaj put nije išao u njemu toliko dragu Indiju nego je otputovao na južnoamerički kontinent. Boko ovaj put nije pratio trag Odiseja, Marka Pola ili Aleksandra Velikoga nego Ernesta Che Guevare. Taj trag je njega i pratiteljicu Nikolinu, ponekad i u gerilskim uvjetima, vodio od Patagonije do Kube. Naravno preko Bolivije, Meksika i drugih zemalja gdje je Che djelovao.

Uz podatke o Che Guevarinu životu, intelektualnom i političkom profilu, Boko iznosi i grozomorne podatke o zločinima kolonizatora nad domorocima, prirodi modernog imperijalizma, ali i Južnoamerikancima kojima, poput Indijaca, zadovoljstvo životom ne ovisi o stanju na računu. Knjiga je dobar i poučan, intelektualno poticajan putopis, zanimljiv i duhovit putni dnevnik koji je protkan dobrim fotografijama. Ako stavljanje prsta u more znači vezu s cijelim svijetom, onda je stavljanje prstiju među stranice ove knjige veza s Latinskom Amerikom i sa Che Guevarom.

Vlado Vurušić: Obala maršala Tita

Kako je priča o djetinjstvu najčešće ljetna, tako i ovaj Vurušićev naslov s guštom preporučujemo za ljeto. Autor portretira važnu trogirsku petoljetku, od 1967. do 1971. godine. U tih pet godina zbila su se važna globalna i lokalna društvena događanja: ulazak sovjetskih trupa u Čehoslovačku, posjet Josipa Broza Trogiru, hrvatsko proljeće, Hajdukovo osvajanje titule prvaka Jugoslavije... Ali osim tih događanja Trogir i Trogirani žive i vlastite, šarene živote.

Kupuju se prvi crno-bijeli televizori, plažama kruže lokalni galebovi kojima nesuđeni punci pripremaju vjenčanja, junacima NOB-a sa Sutjeske djeca spremaju neugodna ideološka iznenađenja, redikuli, pa i gatara kojoj se ilegalno nosi fundać na analizu daju timbar lokalnom životu. Sve to, pa i više od toga, Vurušić je obuhvatio u svojoj knjizi, napisanoj u stilu Marka Uvodića i Miljenka Smoje, u kombinaciji s ruskom literarnom školom i dobrom publicistkom. A grad Ivana Katalinića, Vedrana Rožića i Marine Vujčić baš ne obiluje takvim književnim svjedočanstvima.

Damir Karakaš: Proslava

Za one koji i u čitanju vole biti opskrbljeni posljednjim modnim krikovima, Karakaševa "Proslava" najbolji je izbor. Riječ je o knjizi o kojoj se posljednjih mjeseci najviše govori, nažalost ne iz usko književnih razloga. Kako je Karakaš i inače među najčitanijim hrvatskim piscima, "Proslava" se čini romanom s kojim se ne može pogriješiti. Kratki roman, sa četiri odvojene priče, razdvojen je vremenom zbivanja, ali povezan Likom i šumom.

Dok vani sve vrije pod nebeskim šljemom, Karakaševa usporena proza donosi hlad i mir ličke šume, ali i spoznaju da neki nisu gladovali da bi bili elegantni na plaži nego zato što nisu imali što jesti. Postoji mogućnost da čitanje "Proslave" na plaži potakne nekog nezadovoljnika da vam prigovori na izboru štiva. U tom slučaju možete mu skrenuti pažnju na Ustavom zajamčenu slobodu čitanja i na razliku stvarnosti i fikcije. Vratite se tada svome Karakašu, a prigovarača prepustite nekom drugom štivu s više radnje, optimizma i društvene elite.

Jurica Pavičić: Knjiga o jugu

"Knjigu o jugu", kao i njenog autora Juricu Pavičića može se čitati u svim godišnjim dobima, tim više što Jurica piše i o mediteranskim zimama, buri i lošem grijanju, ali velika većina čitatelja o jugu razmišlja naročito ljeti. Pavičićeva knjiga i ljeti može biti satisfakcija jer je riječ tekstovima srednje dužine, s osobnijim dijelovima i anegdotalnijim pristupom. Osim toga lijepo je čitati knjigu koja piše o mjestima na kojima se trenutno nalazite. Pavičić piše i o turizmu, apartmanima i razgledničkom poimanju Mediterana. Ali piše i o svakodnevici, komunalnom kaosu, propalim tvornicama, velikim igračima i trenerima, kuharicama, trajektima i starim automobilima. Knjiga osim poznatog Pavičićeva esejiziranja ovaj put donosi i osobne momente, priče o odrastanju u Spinutu uz oca čija se inženjerska putanja podudara s putanjom samoga grada i Mediterana općenito. Ako vam je poticajno čitati i razmišljati o tome kako smo od Zapada bez kapitalizma postali Afrika sa strujom, ovo je knjiga za vas.

Viktorija Božina: Turbofolk

Prošlogodišnji roman mlade benkovačke spisateljice dobra je ljetna preporuka. I to ne zbog svoje ljetne, putne naslovnice, nego zbog kvalitete, sadržajnog i književnog osvježenja koje donosi. Priča o odrastanju u Benkovcu uz zvuke Azre i turbofolka, gašenje žeđi na šanku noćnoga kluba, a strasti u automobilu među šmrikama, novost su na hrvatskim policama. Studij u Zadru opisivala je i Nora Verde, kada se stari nesporazumi s muškarcima pokušavaju kompenzirati ženskim odnosom. Novum je i spoznaja kako studentska mladost provodi ljeto radeći na štandovima za malu i neizvjesnu plaću.

Osim glazbenih referenci, roman je bogat i filmskima pa se junakinje zovu Amelie i Betty Blue. Tu je i Cvita koja je ostala živjeti tešku benkovačku realnost slabe koncepcije i kontracepcije, u koju se vraća i junakinja. Svjež, dobro napisan, relativno kratak roman, koji ima veze s turbofolkom manje nego Rambo Amadeus. Viktorija Božina, prognoziramo, neće se čitati samo jedno ljeto.

Nasim Nicholas Taleb: Crni labud

Knjiga koja je doslovno hit ljeta, barem onog hrvatskog, i barem onog političkog. U njoj je libanonski ekonomist pokušao objasniti kako se uspio obogatiti na burzi, nikada ne propavši. Ta je tema privlačna u svim godišnjim dobima, pa i ljeti. Ljetni štih nosi i autorova teza da našim životima dominira ekstremno, nepoznato i neizgledno. Zato, da biste izgledali ekstremno, ne trebate skakati s najveće stijene na plaži u najveći plićak ili roniti devet minuta bez zraka, dovoljno je čitati "Crnog labuda". Možda nećete biti tajnoviti i učeni kao Robert Kopal, ali ne treba sumnjati da ćete privući pažnju. U ljetnim jarama i omaglicama razmišljat ćete o prividima, snu i javi, realitetu i fantaziji, biti u ekstremno ljetnom stanju. Možda bi mogla desiti vam se i ljubav, pasti crna kiša ili zasjati crno sunce, možda se na plažu pored vas spusti i crni galeb. Dok se drugi na plažama bave ružičastim plamencima, vi se držite "Crnog labuda". Prihvatite izazov, doživjet ćete posebno, ne samo čitalačko ljetno iskustvo. I, što nije krajnje nevjerojatno, možda dobijete i stalan posao. Da pocrnite, a ne izgorite, čitajte "Crnog labuda".

Josip Mlakić: Crni gavran i bijele vrane

Nakon crnog labuda, crni gavran. Dok se prže na ljetnom suncu, mnogima bi dobro došao tvrdokuhani krimić. I to iz susjedne Bosne i Hercegovine, u kojemu, za kontru, pada gust snijeg. Dva policijska inspektora, Vinko Marić zvan Sećija i Sadik Šarić, istražuju okrutno ubojstvo mladića povezanog s narko-miljeom, ali i ratnim postrojbama, ubojstvima i silovanjima. Kao u romanima piščeva uzora Jamesa Ellroya, ni ovdje nema pozitivnih likova. Lista korumpiranih duža je od biračkog popisa, a troznamekasti broj konvertibilnih maraka ostvara sva vrata.

Mlakićev roman sugestivan je i odlično napisan, dobitnik nagrade "Balkan Noir", inicijalno namijenjen za seriju i konzumira se brzo kao sladoled. Nudi odličan prikaz korumpiranog, predapokaliptičkog društva od kojega nas dijeli samo meka granica. Ako vam dosadi jednoličnost sunca i mora, posegnite za snijegom i blatom Mlakićeva romana i uronite u zaplet složeniji od najdelikatnijih ljetnih koktela.

Dubravka Ugrešić: Doba kože

Ako je ijedno godišnje doba doba kože, onda je to ljeto. Dubravka Ugrešić piše o drugom vremenu kože, suđenju po njenoj boji, kulturi i putovnici. Osim toga, čuvanje vlastite kože uvijek je na cijeni na svim prostorima, u svim godišnjim dobima i vremenima. Čitanje Dubravke Ugrešić svakako je kvalitetno, pa i egzotično iskustvo. Jer ona piše i razmišlja iz druge, amsterdamske sredine, gdje se gotovo svi baš ne moraju toliko grčevito boriti za traženje svoga mjesta pod suncem s kojega mogu dobiti priliku posluživati one pod suncobranima.

Osim toga, riječ je o vjerojatno najboljoj hrvatskoj autorici eseja, premda nikad nije dobila DHK-ovu nagradu za esej "Zvane Črnja". Iako su iskustva protekla tri desetljeća u pismu autorice "Štefice Cvek" i "Forsiranja romana reke" ostavila tamnijih tragova, riječ je o autorici vječno nasmijanog, vedrog ljeta. Bez zadrške preporučujemo čitanje ovih šesnaest eseja na čistom hrvatskom zraku, i to bez zaštitnog faktora. Ako se opečete, namažite se i vratite se knjizi, metodom vlastite kože.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nadoknadite ako niste [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-06-24 21:01:08 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-06-24 21:18:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-06-25 10:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4417 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/06\/25\/Nedjelja\/11211716.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/25\/Nedjelja\/11216714.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/25\/Nedjelja\/11216716.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/25\/Nedjelja\/11216717.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/25\/Nedjelja\/11216722.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/25\/Nedjelja\/11216723.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1300"},{"size0":"489x759"},{"size0":"1854x2575"},{"size0":"300x418"},{"size0":"1002x1413"},{"size0":"1664x2482"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7736412 Threads: 5 Questions: 1562602266 Slow queries: 4766103 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111545099 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/stiti-vas-od-sunca-sluzi-kao-lepeza-u-nedostatku-klime-neka-vam-knjiga-na-plazi-skrene-paznju-sa-stupnjeva-celzijevih-u-zraku-donosimo-popis-naslova-idealnih-za-ljetne-temperature-610329 [printLink] => /mozaik/zivot/stiti-vas-od-sunca-sluzi-kao-lepeza-u-nedostatku-klime-neka-vam-knjiga-na-plazi-skrene-paznju-sa-stupnjeva-celzijevih-u-zraku-donosimo-popis-naslova-idealnih-za-ljetne-temperature-610329?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 2232 [name] => KNJIGE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjige [link] => /tag/knjige ) [1] => stdClass Object ( [id] => 304743 [name] => ljeto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljeto [link] => /tag/ljeto ) [2] => stdClass Object ( [id] => 468629 [name] => SD Lito [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sd-lito [link] => /tag/sd-lito ) [3] => stdClass Object ( [id] => 472784 [name] => čitanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => citanje [link] => /tag/citanje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 472785 [name] => štivo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stivo [link] => /tag/stivo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nadoknadite ako niste [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Štiti vas od sunca, služi kao lepeza u nedostatku klime: neka vam knjiga na plaži skrene pažnju sa stupnjeva Celzijevih u zraku; Donosimo popis naslova idealnih za ljetne temperature [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/25/Nedjelja/11211716.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/25/Nedjelja/11211716.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/25/Nedjelja/11216714.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/25/Nedjelja/11216716.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/25/Nedjelja/11216717.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/25/Nedjelja/11216722.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/25/Nedjelja/11216723.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljeto je zakasnilo, ali već je sada pakleno i vruće, a što nas tek čeka, teško da znaju i meteorolozi. Čitanje je na ljetnim vrućinama višestruko korisno. Najprije što se u čitanju može uživati ako nemate prilike uživati u moru i ljetovanju. Uživljenost u knjigu može vam skrenuti pažnju sa stupnjeva Celzija u zraku.

Govoreći fizički, knjiga iznad očiju pouzdano vas štiti i od sunca, knjigom se, u nedostatku lepeze, ventilatora i klime, možete i rashladiti. Govoreći psihički, knjiga vas može ispuniti, zadovoljiti, produhoviti, razveseliti i nasmijati. Naravno, ako je dobra. A srećom, dobrih knjiga još uvijek ima. Skeptici bi rekli, i više nego dobrih ljudi.

Na ovom mjestu donosimo izbor od deset knjiga, uglavnom iz ovogodišnje produkcije - vrućeg i hladnog ljetnoga štiva, po izboru - koje bi se mogle pročitati ovoga ljeta. Riječ je o naslovima koje smo u ubrzana poslovna tri godišnja doba uspjeli pročitati i destilirati iz pročitanog bazena.

Naravno da knjiga vrijednih čitanja ima znatno više, na policama dobrih knjižnica, knjižara, kioska i prijatelja. Nadamo se da ćemo vam ovaj izbor pomoći u orijentaciji u moru knjiga kojima smo okruženi.

Fredrik Backman: Medvedgrad

Popularni švedski pisac, autor svjetski uspješnih i ekraniziranih romana "Čovjek zvan Ove" i "Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao", u ovom romanu koji je prevela Antonija Magaš bio je barem na njihovoj razini. Roman o malom gradu koji se nalazi pred konačnim propadanjem i jedina mu je nada hokejaški klub koji bezgranično vole, gotovo kao stanovnici jednog južnohrvatskog grada svoj. Backman se pokazuje kao veliki znalac sporta, hokejaške taktike i svlačionice, psihologije igrača i trenera, tinejdžera i navijača.

Njegova pohvala klubu, koji je visoko iznad svih pojedinaca, timskom sportu i duhu impresivna je psihološko socijalna freska. U njoj ima mjesta i za različite po seksualnim sklonostima, materijalnom bogatstvu i moralnim kodovima. Backman se ne ustručava poručiti da su veliki igrači često moralne nule. Roman će najzapaljeniji pročitati u komadu, a oni nešto manje motivirani barem u tri trećine. Nemojte da vas odbije nesretan, doslovni prijevod naslova, "Medvedgrad" je remek-djelo koje bi trebalo biti obavezno hajdučko štivo od pionirskog do veteranskog uzrasta.

Ozren Žunec: Cotardov sindrom

Didaktično-moralistički kanconijer istaknutog profesora sociologije nesvakidašnja je knjiga. Sastavljena od pažljivo odabranih fragmenata iz pola stoljeća starog izdanja "Medicinske enciklopedije", knjiga podučava o medicini i zaštiti zdravlja, ali još više nasmijava. U Žunecovoj knjizi tako se u fragmentu/ pjesmi "Specijalni kotač za liječenje psihoza (prva polovina XiX. st.)" može pročitati "Bolesnici,/ zatvoreni u kotaču, bili su podvrgnuti okretanju,/ ponekad i kroz 48 sati". A u fragmentu/ pjesmi "Eksperimentalno izazivanje raka" Žunec iz Medicinske enciklopedije izvlači sljedeći haiku: "Yamagiva i Ichikava/ uspjeli su 1915. proizvesti rak uha u kunića/ koga su strpljivo mazali katranom".

Knjiga je odlična za ljeto jer je riječ uglavnom o kratkim formama, pravim sažecima, urnebesno duhovitim recima/ stihovima, naravno ako imate trunku crnog humora u sebi. Knjiga je opet dovoljno opširna da se ne pročita u jedan dan, i toliko je dobra da omogućuje ponovno vraćanje ili čitanje na preskok. Teško je naći bolju knjigu koja će vas podučiti, a ujedno i nasmijati. A saznat ćete nešto i o melanomu.

Jasen Boko: Latinskom Amerikom uzvodno

Splitski putopisac, novinar i dramaturg, kako se od njega očekuje, otišao je na još jedno putovanje. Ali ovaj put nije išao u njemu toliko dragu Indiju nego je otputovao na južnoamerički kontinent. Boko ovaj put nije pratio trag Odiseja, Marka Pola ili Aleksandra Velikoga nego Ernesta Che Guevare. Taj trag je njega i pratiteljicu Nikolinu, ponekad i u gerilskim uvjetima, vodio od Patagonije do Kube. Naravno preko Bolivije, Meksika i drugih zemalja gdje je Che djelovao.

Uz podatke o Che Guevarinu životu, intelektualnom i političkom profilu, Boko iznosi i grozomorne podatke o zločinima kolonizatora nad domorocima, prirodi modernog imperijalizma, ali i Južnoamerikancima kojima, poput Indijaca, zadovoljstvo životom ne ovisi o stanju na računu. Knjiga je dobar i poučan, intelektualno poticajan putopis, zanimljiv i duhovit putni dnevnik koji je protkan dobrim fotografijama. Ako stavljanje prsta u more znači vezu s cijelim svijetom, onda je stavljanje prstiju među stranice ove knjige veza s Latinskom Amerikom i sa Che Guevarom.

Vlado Vurušić: Obala maršala Tita

Kako je priča o djetinjstvu najčešće ljetna, tako i ovaj Vurušićev naslov s guštom preporučujemo za ljeto. Autor portretira važnu trogirsku petoljetku, od 1967. do 1971. godine. U tih pet godina zbila su se važna globalna i lokalna društvena događanja: ulazak sovjetskih trupa u Čehoslovačku, posjet Josipa Broza Trogiru, hrvatsko proljeće, Hajdukovo osvajanje titule prvaka Jugoslavije... Ali osim tih događanja Trogir i Trogirani žive i vlastite, šarene živote.

Kupuju se prvi crno-bijeli televizori, plažama kruže lokalni galebovi kojima nesuđeni punci pripremaju vjenčanja, junacima NOB-a sa Sutjeske djeca spremaju neugodna ideološka iznenađenja, redikuli, pa i gatara kojoj se ilegalno nosi fundać na analizu daju timbar lokalnom životu. Sve to, pa i više od toga, Vurušić je obuhvatio u svojoj knjizi, napisanoj u stilu Marka Uvodića i Miljenka Smoje, u kombinaciji s ruskom literarnom školom i dobrom publicistkom. A grad Ivana Katalinića, Vedrana Rožića i Marine Vujčić baš ne obiluje takvim književnim svjedočanstvima.

Damir Karakaš: Proslava

Za one koji i u čitanju vole biti opskrbljeni posljednjim modnim krikovima, Karakaševa "Proslava" najbolji je izbor. Riječ je o knjizi o kojoj se posljednjih mjeseci najviše govori, nažalost ne iz usko književnih razloga. Kako je Karakaš i inače među najčitanijim hrvatskim piscima, "Proslava" se čini romanom s kojim se ne može pogriješiti. Kratki roman, sa četiri odvojene priče, razdvojen je vremenom zbivanja, ali povezan Likom i šumom.

Dok vani sve vrije pod nebeskim šljemom, Karakaševa usporena proza donosi hlad i mir ličke šume, ali i spoznaju da neki nisu gladovali da bi bili elegantni na plaži nego zato što nisu imali što jesti. Postoji mogućnost da čitanje "Proslave" na plaži potakne nekog nezadovoljnika da vam prigovori na izboru štiva. U tom slučaju možete mu skrenuti pažnju na Ustavom zajamčenu slobodu čitanja i na razliku stvarnosti i fikcije. Vratite se tada svome Karakašu, a prigovarača prepustite nekom drugom štivu s više radnje, optimizma i društvene elite.

Jurica Pavičić: Knjiga o jugu

"Knjigu o jugu", kao i njenog autora Juricu Pavičića može se čitati u svim godišnjim dobima, tim više što Jurica piše i o mediteranskim zimama, buri i lošem grijanju, ali velika većina čitatelja o jugu razmišlja naročito ljeti. Pavičićeva knjiga i ljeti može biti satisfakcija jer je riječ tekstovima srednje dužine, s osobnijim dijelovima i anegdotalnijim pristupom. Osim toga lijepo je čitati knjigu koja piše o mjestima na kojima se trenutno nalazite. Pavičić piše i o turizmu, apartmanima i razgledničkom poimanju Mediterana. Ali piše i o svakodnevici, komunalnom kaosu, propalim tvornicama, velikim igračima i trenerima, kuharicama, trajektima i starim automobilima. Knjiga osim poznatog Pavičićeva esejiziranja ovaj put donosi i osobne momente, priče o odrastanju u Spinutu uz oca čija se inženjerska putanja podudara s putanjom samoga grada i Mediterana općenito. Ako vam je poticajno čitati i razmišljati o tome kako smo od Zapada bez kapitalizma postali Afrika sa strujom, ovo je knjiga za vas.

Viktorija Božina: Turbofolk

Prošlogodišnji roman mlade benkovačke spisateljice dobra je ljetna preporuka. I to ne zbog svoje ljetne, putne naslovnice, nego zbog kvalitete, sadržajnog i književnog osvježenja koje donosi. Priča o odrastanju u Benkovcu uz zvuke Azre i turbofolka, gašenje žeđi na šanku noćnoga kluba, a strasti u automobilu među šmrikama, novost su na hrvatskim policama. Studij u Zadru opisivala je i Nora Verde, kada se stari nesporazumi s muškarcima pokušavaju kompenzirati ženskim odnosom. Novum je i spoznaja kako studentska mladost provodi ljeto radeći na štandovima za malu i neizvjesnu plaću.

Osim glazbenih referenci, roman je bogat i filmskima pa se junakinje zovu Amelie i Betty Blue. Tu je i Cvita koja je ostala živjeti tešku benkovačku realnost slabe koncepcije i kontracepcije, u koju se vraća i junakinja. Svjež, dobro napisan, relativno kratak roman, koji ima veze s turbofolkom manje nego Rambo Amadeus. Viktorija Božina, prognoziramo, neće se čitati samo jedno ljeto.

Nasim Nicholas Taleb: Crni labud

Knjiga koja je doslovno hit ljeta, barem onog hrvatskog, i barem onog političkog. U njoj je libanonski ekonomist pokušao objasniti kako se uspio obogatiti na burzi, nikada ne propavši. Ta je tema privlačna u svim godišnjim dobima, pa i ljeti. Ljetni štih nosi i autorova teza da našim životima dominira ekstremno, nepoznato i neizgledno. Zato, da biste izgledali ekstremno, ne trebate skakati s najveće stijene na plaži u najveći plićak ili roniti devet minuta bez zraka, dovoljno je čitati "Crnog labuda". Možda nećete biti tajnoviti i učeni kao Robert Kopal, ali ne treba sumnjati da ćete privući pažnju. U ljetnim jarama i omaglicama razmišljat ćete o prividima, snu i javi, realitetu i fantaziji, biti u ekstremno ljetnom stanju. Možda bi mogla desiti vam se i ljubav, pasti crna kiša ili zasjati crno sunce, možda se na plažu pored vas spusti i crni galeb. Dok se drugi na plažama bave ružičastim plamencima, vi se držite "Crnog labuda". Prihvatite izazov, doživjet ćete posebno, ne samo čitalačko ljetno iskustvo. I, što nije krajnje nevjerojatno, možda dobijete i stalan posao. Da pocrnite, a ne izgorite, čitajte "Crnog labuda".

Josip Mlakić: Crni gavran i bijele vrane

Nakon crnog labuda, crni gavran. Dok se prže na ljetnom suncu, mnogima bi dobro došao tvrdokuhani krimić. I to iz susjedne Bosne i Hercegovine, u kojemu, za kontru, pada gust snijeg. Dva policijska inspektora, Vinko Marić zvan Sećija i Sadik Šarić, istražuju okrutno ubojstvo mladića povezanog s narko-miljeom, ali i ratnim postrojbama, ubojstvima i silovanjima. Kao u romanima piščeva uzora Jamesa Ellroya, ni ovdje nema pozitivnih likova. Lista korumpiranih duža je od biračkog popisa, a troznamekasti broj konvertibilnih maraka ostvara sva vrata.

Mlakićev roman sugestivan je i odlično napisan, dobitnik nagrade "Balkan Noir", inicijalno namijenjen za seriju i konzumira se brzo kao sladoled. Nudi odličan prikaz korumpiranog, predapokaliptičkog društva od kojega nas dijeli samo meka granica. Ako vam dosadi jednoličnost sunca i mora, posegnite za snijegom i blatom Mlakićeva romana i uronite u zaplet složeniji od najdelikatnijih ljetnih koktela.

Dubravka Ugrešić: Doba kože

Ako je ijedno godišnje doba doba kože, onda je to ljeto. Dubravka Ugrešić piše o drugom vremenu kože, suđenju po njenoj boji, kulturi i putovnici. Osim toga, čuvanje vlastite kože uvijek je na cijeni na svim prostorima, u svim godišnjim dobima i vremenima. Čitanje Dubravke Ugrešić svakako je kvalitetno, pa i egzotično iskustvo. Jer ona piše i razmišlja iz druge, amsterdamske sredine, gdje se gotovo svi baš ne moraju toliko grčevito boriti za traženje svoga mjesta pod suncem s kojega mogu dobiti priliku posluživati one pod suncobranima.

Osim toga, riječ je o vjerojatno najboljoj hrvatskoj autorici eseja, premda nikad nije dobila DHK-ovu nagradu za esej "Zvane Črnja". Iako su iskustva protekla tri desetljeća u pismu autorice "Štefice Cvek" i "Forsiranja romana reke" ostavila tamnijih tragova, riječ je o autorici vječno nasmijanog, vedrog ljeta. Bez zadrške preporučujemo čitanje ovih šesnaest eseja na čistom hrvatskom zraku, i to bez zaštitnog faktora. Ako se opečete, namažite se i vratite se knjizi, metodom vlastite kože.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/stiti-vas-od-sunca-sluzi-kao-lepeza-u-nedostatku-klime-neka-vam-knjiga-na-plazi-skrene-paznju-sa-stupnjeva-celzijevih-u-zraku-donosimo-popis-naslova-idealnih-za-ljetne-temperature-610329 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7236f3eee40f58901cc3fe63a0bf3d21228f9e85 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0titi+vas+od+sunca%2C+slu%C5%BEi+kao+lepeza+u+nedostatku+klime%3A+neka+vam+knjiga+na+pla%C5%BEi+skrene+pa%C5%BEnju+sa+stupnjeva+Celzijevih+u+zraku%3B+Donosimo+popis+naslova+idealnih+za+ljetne+temperature&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fstiti-vas-od-sunca-sluzi-kao-lepeza-u-nedostatku-klime-neka-vam-knjiga-na-plazi-skrene-paznju-sa-stupnjeva-celzijevih-u-zraku-donosimo-popis-naslova-idealnih-za-ljetne-temperature-610329 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fstiti-vas-od-sunca-sluzi-kao-lepeza-u-nedostatku-klime-neka-vam-knjiga-na-plazi-skrene-paznju-sa-stupnjeva-celzijevih-u-zraku-donosimo-popis-naslova-idealnih-za-ljetne-temperature-610329 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nadoknadite ako niste [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotNadoknadite ako niste

Štiti vas od sunca, služi kao lepeza u nedostatku klime: neka vam knjiga na plaži skrene pažnju sa stupnjeva Celzijevih u zraku; Donosimo popis naslova idealnih za ljetne temperature

25. lipnja 2019. - 12:01

Ljeto je zakasnilo, ali već je sada pakleno i vruće, a što nas tek čeka, teško da znaju i meteorolozi. Čitanje je na ljetnim vrućinama višestruko korisno. Najprije što se u čitanju može uživati ako nemate prilike uživati u moru i ljetovanju. Uživljenost u knjigu može vam skrenuti pažnju sa stupnjeva Celzija u zraku.

Govoreći fizički, knjiga iznad očiju pouzdano vas štiti i od sunca, knjigom se, u nedostatku lepeze, ventilatora i klime, možete i rashladiti. Govoreći psihički, knjiga vas može ispuniti, zadovoljiti, produhoviti, razveseliti i nasmijati. Naravno, ako je dobra. A srećom, dobrih knjiga još uvijek ima. Skeptici bi rekli, i više nego dobrih ljudi.

Na ovom mjestu donosimo izbor od deset knjiga, uglavnom iz ovogodišnje produkcije - vrućeg i hladnog ljetno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:15