stdClass Object ( [id] => 1176233 [title] => Otac Filipa Zavadlava i majka ubijenog Jurice Torlaka prvi put pred kamerama. Autor dokumentarca o ubojstvima koja su šokirala Hrvatsku za ‘Slobodnu‘ otkriva sve detalje [alias] => otac-filipa-zavadlava-i-majka-ubijenog-jurice-torlaka-prvi-put-pred-kamerama-autor-dokumentarca-o-ubojstvima-koja-su-sokirala-hrvatsku-za-slobodnu-otkriva-sve-detalje [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za jedne je Filip Zavadlav okrutni trostruki ubojica koji ne zaslužuje nikakvu empatiju, drugi ga smatraju žrtvom sustava, treći ga veličaju kao heroja. Kako je moguće da je došlo do takvih pomiješanih reakcija u javnosti? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja dat će dokumentarni film RTL-a naziva 'Zavadlav' čiji je autor dugogodišnji novinar Dario Todorović. Premijera jednosatnog specijala emisije 'Potraga' bit će ovog petka na streaming platformi PLAY Premium i otkrit će dosad nepoznate detalje koji su prethodili tome da Filip 11. siječnja 2020. u samom središtu Splita iz kalašnjikova brutalno izrešeta Marina Ožića Paića, Marina Bobana i Juricu Torlaka. Za svoj je čin na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora koju služi u zatvoru u Gospiću. Tko je mladić sa splitskih Skalica i zašto je napravio zločin koji je sablaznio Hrvatsku bit će prikazano kroz razgovor s njegovim ocem Antom Zavadlavom, a prvi su put pred kamere stale i obitelji žrtva, Milena Torlak i Vlado Ožić Paić.

- Htjeli smo napraviti jednu kvalitetnu 'true crime documentaries formu' koja bi gledateljima donijela mnogo toga dosad nepoznato o poznatom slučaju, govori nam autor Todorović.

---

---

- Slučaj trostrukog ubojstva u Splitu svima je poznat i na prvu se čini jednostavnim, ali tek kad se zagrebe površina, vidi se kako je koloplet okolnosti jako zamršen. Slučaj je to koji nije crno-bijel. Uostalom, pokazale su to reakcije Splićana i mnogih drugih ljudi diljem zemlje koji Filipa, dobrim dijelom opravdano, smatraju žrtvom sustava. Ali ono što je zastrašujuće je to što mnogi Filipa Zavadlava smatraju herojem. To je jako zabrinjavajuće i ovaj slučaj pokazuje i mnogo toga o društvu u kojem živimo. Slučaj je to koji se ne tiče samo Splita nego cijelog društva u kojem živimo i nadam se da će se neke stvari pokrenuti prema naprijed kad se vidjelo do čega sve neprepoznavanje problema i nereagiranje može dovesti.

Koliko ste dugo radili na dokumentarcu?

- Pripremali smo ga otprilike mjesec i pol dana do samog početka snimanja. Da prikupimo svu dokumentaciju, nađemo sugovornike, iskopamo još informacija koje su bile potrebne da uopće napravimo plan snimanja. Bio je to ozbiljan posao. Kad je krenulo snimanje, sve je postalo lakše. No u montaži su stvari opet postale nešto kompliciranije. Ne samo zbog toga što produkcija visoke klase zahtijeva puno vremena nego i zato što je dobar dio vremena utrošen na 'vaganje' toga kakva će na kraju biti poruka.

---

image

- Najteže je bilo slušati ljude čiji su se životi u sekundi raspali tog tragičnog 11. siječnja 2020. godine, kaže autor dokumentarnog filma Dario Todorović.

RTL
---

Bio bi promašaj ignorirati cijeli kontekst koji je do događaja doveo - kako su ubijeni mladići doista bili dobro poznati policiji, kako je Filip Zavadlav bio žrtva situacije i kako je bio uvučen u nešto za što sam nije bio kriv, kako se osjećao da je stjeran u kut. To su sve važni aspekti. Ali glavna poruka uvijek mora biti nedvosmislena - kako se unatoč svemu nabrojanom nikad ne može i ne smije pravda uzimati u svoje ruke jer ono što ostaje nakon toga tek je prava tragedija. To vam je jasno čim roditeljima ubijenih pogledate u oči. Zato smo puno vremena posvetili tome da sve strane u ovom slučaju budu zastupljene, da se razjasne sve olakotne okolnosti koje bi se Filipu Zavadlavu mogle uzeti u obzir, ali i da se dočara sva patnja i bol koji su nakon ubojstava ostali i da ostane poruka kako ništa na svijetu nije vrijedno toga.

Što vam je tijekom snimanja bilo najteže?

- Najteže je bilo slušati ljude čiji su se životi u sekundi raspali tog tragičnog 11. siječnja 2020. godine. No nije bilo lako ni slagati čitavu priču na način da budeš fer i obziran prema ljudima koji su ti se otvorili, ali da ne propustiš iznijeti nijedan važan detalj iz čitavog slučaja. Ima mnogo toga što roditeljima i ubijenih, ali i roditeljima Filipa Zavadlava neće biti ugodno čuti. No koncept čitavog dokumentarca je takav da novinar ne govori ništa, već da od početka do kraja govore samo sugovornici koji pričaju svoju priču. Svatko iz svog kuta, naravno. I svatko s nekom svojom motivacijom. Ovaj dokumentarni specijal ne pokušava donositi zaključke o tome što se dogodilo jer mnogo je toga ostalo visjeti u zraku i nakon same presude. Svatko od gledatelja donijet će svoj zaključak, a vjerujem da će se oni razlikovati od osobe do osobe. Zbog toga ovaj čitav slučaj i jest toliko zanimljiv.

---

image

Filip Zavadlav

Duje Klaric/Cropix
---

Jeste li pokušali doći do Filipa u zatvoru i napraviti intervju s njim?

- Filipu Zavadlavu poslao sam pismo u zatvor u Gospiću. Predstavio sam se, napisao da radimo jednu dužu dokumentarnu formu o svemu što se dogodilo i zamolio ga da mi odgovori na neka pitanja koja su me zanimala. Ali samo ako to želi, ako ima potrebu razjasniti neke stvari i ako se slaže da dijelove sadržaja objavimo. On se složio s time i napisao mi odgovore. Trebalo je neko vrijeme da pismo stigne do mene zbog strogih zatvorskih procedura i provjera. Filip Zavadlav predložio je da ga posjetim i u zatvoru, rekao je da možemo snimiti i televizijski intervju, ali taj sam prijedlog ipak odbio. Prvenstveno zbog toga što temeljem iskustva mislim da tako nešto ne bismo mogli dobiti zbog toga što je zatvorski sustav zatvoren, a uostalom i presuda koju Filip Zavadlav zasad ima je nepravomoćna i teško da bismo za tako nešto dobili dozvolu. Ali ima i još jedan, prilično velik razlog. Htio sam što je više moguće zadržati objektivnost, a mislim da sam je mogao i zadržati ako se poslužimo nešto hladnijom, pisanom formom.

Rekli ste da je to pismo mučno i teško za čitanje. Koliko je dugo i što vam piše u njemu?

- Filip Zavadlav poslao mi je iscrpno pismo u kojem piše o mnogo tema - o tome kako podnosi zatvor, kakvo mu je bilo djetinjstvo, koga krivi za sve što se dogodilo i krivi li uopće sebe, za koga sve misli da se nepravedno prema njemu ponio..., ali ono što mi je bilo najvažnije je - zašto je učinio to što je učinio, u kakvom je odnosu bio s ubijenim mladićima, što misli o presudi te osjeća li nakon svega krivnju i kajanje.

- Je li vam bilo teško pred kamere privoliti roditelje žrtava, Milenu Torlak i Vladu Ožića Paića?

Nije. Odmah su pristali jer smatraju kako je važno da se čuje i njihova strana priče. Divim im se kako su uspjeli skupiti snage i govoriti tako izravno o najbolnijoj temi u životu. Njihovu djecu više ništa ne može vratiti, pa smatraju kako je ono što još mogu za njih učiniti je poslati poruku kako nisu bila takvi negativci kao što su mnogi pisali i pričali.

---

image

Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka, prvi je put stala pred TV kamere.

RTL
---

Jesu li oni oprostili Filipu za to što je napravio ili u sebi još nose gorčinu?

- Nisu oprostili niti smatram da će to ikad moći učiniti. Uostalom, tako nešto i ne može se tražiti od roditelja kojima je netko oduzeo ono najvrjednije što su u životu imali. Svim okolnostima unatoč.

Kako je tekao razgovor s Antom Zavadlavom, Filipovim ocem?

- Ante Zavadlav je čovjek koji je izmučen i izranjavan time što se sve dogodilo. Raspala mu se cijela obitelj; od trojice sinova jedan je teški narkoman, drugi je, nadam se, na dobrom putu da se izliječi, a treći će zbog toga što je učinio možda u zatvoru dočekati starost. Iz svake se njegove riječi naslućivalo koliko mu je teško. Kolika je u svemu njegova krivnja, je li mogao i morao nešto učiniti da spasi obitelj, kako pomoći sinu? Teške su to misli i naravno da se i u njegovu tonu i u govoru tijela osjetila težina briga koje ga more.

Tko su još sugovornici?

- Osim Ante Zavadlava, sugovornici su Milena Torlak i Vlado Ožić Paić, majka i otac dvojice ubijenih mladića. Zatim Branko Šerić - odvjetnik Filipa Zavadlava, Nenad Šiprak - administrator Facebook grupe Pravda za Filipa. Posegnuli smo i za bogatom arhivom RTL-a koji je od početka pratio ovaj slučaj. Potom neutralni sugovornici, koji cijelu situaciju mogu sagledati hladnije glave jer nisu izravno povezani s akterima slučaja, a u ovom dokumentarnom specijalu sudjeluje i novinar Slobodne Dalmacije Vladimir Urukalo, koji je jako dobro objašnjavao čitav kontekst u kojem se odvijalo suđenje. A Krešo Bengalka je tu jer u svojim pjesmama gotovo proročanski repa o svemu što se dogodilo - o drogi na ulicama Splita, dilerima, kamatarima koji kucaju na vrata u kasne noćne sate, čak ima i pjesmu 'Kalašnjikov'. On dobro poznaje tu mračniju stranu Splita i bio je odličan sugovornik.

---

image

Ante Zavadlav, Filipov otac, također je sudjelovao u snimanju.

RTL
---

- Je li vas netko odbio?

- Majka jednog od ubijenih mladića, Marina Bobana, odmah je dala do znanja kako ne želi sudjelovati u vidu intervjua ili bilo čega sličnog jer joj je tema bolna, a ne vidi što se time može dobiti. Naravno da sam to odmah prihvatio jer mogu samo zamisliti kako je roditeljima koji su ostali bez djece. Od nje sam u neformalnom razgovoru doznao i neke momente koji su također zanimljivi, ali ih bez dozvole ne želim objavljivati. Također, bio sam u komunikaciji sa Stanislavom Zavadlavom, bratom Filipa Zavadlava, ali kad je trebalo doći do toga da snimimo razgovor, tu je uvijek zapelo. Žao mi je zbog toga jer ipak na neka pitanja samo on zna odgovor, ali mislim da je njegova motivacija zbog svog stanja ionako malo drukčija nego kod drugih sugovornika.

Jedni Filipa Zavadlava vide kao okrutnog trostrukog ubojicu koji ne zaslužuje empatiju, drugi kao žrtvu, treći kao heroja. Kako je moguće da je došlo do takvih pomiješanih reakcija u javnosti?

- Filip Zavadlav je ubojica koji je likvidirao trojicu mladića u centru grada usred bijela dana. To je svima jasno i tu bi bilo kakvo opravdanje i nalaženje olakotnih okolnosti trebalo stati. No ljudima je također jasno kako sustav u Hrvatskoj ne funkcionira na način na koji bi trebao. Kad su saznavali u kakvim je uvjetima odrastao, kako se pokušao othrvati silnim problemima u koje ga je vukla potpuno disfunkcionalna obitelj, kad su se počeli razmotavati detalji oko toga kakvo je maltretiranje doživljavao od nekih mladića, kako je bio napadan zbog tuđih dugova…, to su sve okolnosti zbog kojih su ljudi počeli slučaj sagledavati i iz drugih kutova. Smatram da je normalno i ljudski da se razvija neka vrsta empatije prema mladiću koji je, kako je smatrao, bio stjeran u kut, ali reći da je netko heroj zato što je ubio je ipak granica koja se ne smije prijeći, a mnogi su je ljudi prešli.

---

image

Krešo Bengalka

RTL
---

Hoćemo li u ovom specijalu doznati neke nove detalje koji su ostali nepoznati javnosti?

- Naravno. Doznat ćemo mnogo širi kontekst toga u kakvoj je situaciji Filip Zavadlav odrastao, što su sve institucije činile ili još bolje - propustile učiniti tijekom niza godina. Inače mrzim floskulu 'institucije su zakazale', ali nikad se dosad nisam susreo s primjerom na kojem su svi ti propusti toliko očiti. Ali najvažnije od svega, ovaj dokumentarni specijal Potrage rasvjetljava motiv ubojstava i još mnogo toga što nakon presude nije ostalo jasno, osobito nakon nepravomoćne presude nakon koje je svakome tko je pozornije pratio slučaj u glavi ostalo više pitanja nego odgovora.

Smatrate kako je u Splitu ostao jedan duboki trag koji je i dvije godine nakon tragičnog događaja i dalje vidljiv te kako će ožiljke ovog masakra Split nositi još dugo vremena.

---

---

- Apsolutno. Nelagodu smo osjetili čim smo stigli u Split i krenuli tragati za informacijama o slučaju. Ipak je riječ o mladićima pred kojima je bio život, ipak je riječ o brutalnoj likvidaciji pred očima prolaznika, ipak se u ljude uvukao strah. I ljudima je u podsvijesti ostalo urezano kako se nešto što se dogodilo jednom može i ponoviti. Osobito zato jer se mnoge stvari ne mogu riješiti preko noći. Teške droge poput heroina na ulicama Splita i dalje ima, ne može se reći kako nasilja na ulicama ima manje nego prije, mnogi ljudi i dalje misle kako im policija ne može pomoći. Problemi društva se ne mogu samo tako riješiti.

Dokumentarac će se moći pogledati na RTL PLAY Premiumu uz cijenu od 30 kuna. Hoće li se moći uskoro pogledati i na televiziji?

- Točan datum emitiranja na televiziji još uvijek ne znamo jer je ovaj dokumentarni specijal Potrage prvenstveno rađen za platformu RTL PLAY Premium. Ali, naravno, razmišlja se da bude objavljen i na televiziji.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u petak premijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => u petak premijera 2 0 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-16 20:15:40 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => Vinko Paić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-16 21:14:54 [modified_by] => 3225 [publish_up] => 2022-03-16 21:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 124 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21294192.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21276152.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21294214.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21294216.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21294218.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21294220.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["RTL","Duje Klaric\/Cropix","RTL","RTL","RTL","RTL"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Milena Torlak i Ante Zavadlav<\/p>\n","

Filip Zavadlav<\/p>\n","

Kre\u0161o Bengalka<\/p>\n","

Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka, prvi je put stala pred TV kamere.<\/p>\n","

Ante Zavadlav, Filipov otac, tako\u0111er je sudjelovao u snimanju.<\/p>\n","

- Najte\u017ee je bilo slu\u0161ati ljude \u010diji su se \u017eivoti u sekundi raspali tog tragi\u010dnog 11. sije\u010dnja 2020. godine, ka\u017ee autor dokumentarnog filma Dario Todorovi\u0107.<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","hd_21294192_1920.jpg":"1920x1080","k_21294192_1280.jpg":"1280x1280","k_21294192_1024.jpg":"1024x1024","k_21294192_640.jpg":"640x640","k_21294192_480.jpg":"480x480","k_21294192_340.jpg":"340x340","k_21294192_220.jpg":"220x220","o_21294192_1280.jpg":"1280x960","o_21294192_1024.jpg":"1024x768","o_21294192_640.jpg":"640x480","o_21294192_480.jpg":"480x360","o_21294192_340.jpg":"340x255","o_21294192_220.jpg":"220x165","h_21294192_1280.jpg":"1280x854","h_21294192_1024.jpg":"1024x683","h_21294192_640.jpg":"640x427","h_21294192_480.jpg":"480x320","h_21294192_340.jpg":"340x227","h_21294192_220.jpg":"220x147","pp_21294192_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294192_1024.jpg":"805x1024","pp_21294192_640.jpg":"503x640","pp_21294192_480.jpg":"377x480","pp_21294192_340.jpg":"267x340","pp_21294192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_21276152_1920.jpg":"1920x1080","k_21276152_1280.jpg":"1280x1280","k_21276152_1024.jpg":"1024x1024","k_21276152_640.jpg":"640x640","k_21276152_480.jpg":"480x480","k_21276152_340.jpg":"340x340","k_21276152_220.jpg":"220x220","o_21276152_1280.jpg":"1280x720","o_21276152_1024.jpg":"1024x576","o_21276152_640.jpg":"640x360","o_21276152_480.jpg":"480x270","o_21276152_340.jpg":"340x191","o_21276152_220.jpg":"220x123","h_21276152_1280.jpg":"1280x854","h_21276152_1024.jpg":"1024x683","h_21276152_640.jpg":"640x427","h_21276152_480.jpg":"480x320","h_21276152_340.jpg":"340x227","h_21276152_220.jpg":"220x147","pp_21276152_1280.jpg":"1006x1280","pp_21276152_1024.jpg":"805x1024","pp_21276152_640.jpg":"503x640","pp_21276152_480.jpg":"377x480","pp_21276152_340.jpg":"267x340","pp_21276152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21294214_1920.jpg":"1920x1080","k_21294214_1280.jpg":"1280x1280","k_21294214_1024.jpg":"1024x1024","k_21294214_640.jpg":"640x640","k_21294214_480.jpg":"480x480","k_21294214_340.jpg":"340x340","k_21294214_220.jpg":"220x220","o_21294214_1280.jpg":"1280x960","o_21294214_1024.jpg":"1024x768","o_21294214_640.jpg":"640x480","o_21294214_480.jpg":"480x360","o_21294214_340.jpg":"340x255","o_21294214_220.jpg":"220x165","h_21294214_1280.jpg":"1280x854","h_21294214_1024.jpg":"1024x683","h_21294214_640.jpg":"640x427","h_21294214_480.jpg":"480x320","h_21294214_340.jpg":"340x227","h_21294214_220.jpg":"220x147","pp_21294214_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294214_1024.jpg":"805x1024","pp_21294214_640.jpg":"503x640","pp_21294214_480.jpg":"377x480","pp_21294214_340.jpg":"267x340","pp_21294214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21294216_1920.jpg":"1920x1080","k_21294216_1280.jpg":"1280x1280","k_21294216_1024.jpg":"1024x1024","k_21294216_640.jpg":"640x640","k_21294216_480.jpg":"480x480","k_21294216_340.jpg":"340x340","k_21294216_220.jpg":"220x220","o_21294216_1280.jpg":"1280x960","o_21294216_1024.jpg":"1024x768","o_21294216_640.jpg":"640x480","o_21294216_480.jpg":"480x360","o_21294216_340.jpg":"340x255","o_21294216_220.jpg":"220x165","h_21294216_1280.jpg":"1280x854","h_21294216_1024.jpg":"1024x683","h_21294216_640.jpg":"640x427","h_21294216_480.jpg":"480x320","h_21294216_340.jpg":"340x227","h_21294216_220.jpg":"220x147","pp_21294216_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294216_1024.jpg":"805x1024","pp_21294216_640.jpg":"503x640","pp_21294216_480.jpg":"377x480","pp_21294216_340.jpg":"267x340","pp_21294216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21294218_1920.jpg":"1920x1080","k_21294218_1280.jpg":"1280x1280","k_21294218_1024.jpg":"1024x1024","k_21294218_640.jpg":"640x640","k_21294218_480.jpg":"480x480","k_21294218_340.jpg":"340x340","k_21294218_220.jpg":"220x220","o_21294218_1280.jpg":"1280x960","o_21294218_1024.jpg":"1024x768","o_21294218_640.jpg":"640x480","o_21294218_480.jpg":"480x360","o_21294218_340.jpg":"340x255","o_21294218_220.jpg":"220x165","h_21294218_1280.jpg":"1280x854","h_21294218_1024.jpg":"1024x683","h_21294218_640.jpg":"640x427","h_21294218_480.jpg":"480x320","h_21294218_340.jpg":"340x227","h_21294218_220.jpg":"220x147","pp_21294218_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294218_1024.jpg":"805x1024","pp_21294218_640.jpg":"503x640","pp_21294218_480.jpg":"377x480","pp_21294218_340.jpg":"267x340","pp_21294218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_21294220_1920.jpg":"1920x1080","k_21294220_1280.jpg":"1280x1280","k_21294220_1024.jpg":"1024x1024","k_21294220_640.jpg":"640x640","k_21294220_480.jpg":"480x480","k_21294220_340.jpg":"340x340","k_21294220_220.jpg":"220x220","o_21294220_1280.jpg":"1280x854","o_21294220_1024.jpg":"1024x683","o_21294220_640.jpg":"640x427","o_21294220_480.jpg":"480x320","o_21294220_340.jpg":"340x226","o_21294220_220.jpg":"220x146","h_21294220_1280.jpg":"1280x854","h_21294220_1024.jpg":"1024x683","h_21294220_640.jpg":"640x427","h_21294220_480.jpg":"480x320","h_21294220_340.jpg":"340x227","h_21294220_220.jpg":"220x147","pp_21294220_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294220_1024.jpg":"805x1024","pp_21294220_640.jpg":"503x640","pp_21294220_480.jpg":"377x480","pp_21294220_340.jpg":"267x340","pp_21294220_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15553117 Threads: 2 Questions: 3210494040 Slow queries: 7239579 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236169984 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/otac-filipa-zavadlava-i-majka-ubijenog-jurice-torlaka-prvi-put-pred-kamerama-autor-dokumentarca-o-ubojstvima-koja-su-sokirala-hrvatsku-za-slobodnu-otkriva-sve-detalje-1176233 [printLink] => /mozaik/zivot/otac-filipa-zavadlava-i-majka-ubijenog-jurice-torlaka-prvi-put-pred-kamerama-autor-dokumentarca-o-ubojstvima-koja-su-sokirala-hrvatsku-za-slobodnu-otkriva-sve-detalje-1176233?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 600269 [name] => Filip Zavadlav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filip-zavadlav [link] => /tag/filip-zavadlav ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669668 [name] => dario todorović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-07 23:13:29 [main_article_id] => 0 [alias] => dario-todorovic [link] => /tag/dario-todorovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 627824 [name] => milena torlak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-11 17:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => milena-torlak [link] => /tag/milena-torlak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 625202 [name] => ANTE ZAVADLAV [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-10 13:29:44 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-zavadlav [link] => /tag/ante-zavadlav ) [4] => stdClass Object ( [id] => 472363 [name] => RTL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rtl [link] => /tag/rtl ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u petak premijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otac Filipa Zavadlava i majka ubijenog Jurice Torlaka prvi put pred kamerama. Autor dokumentarca o ubojstvima koja su šokirala Hrvatsku za ‘Slobodnu‘ otkriva sve detalje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21294192.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => RTL [mainImageDesc] =>

Milena Torlak i Ante Zavadlav

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21294192.jpg [title] =>

Milena Torlak i Ante Zavadlav

RTL ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21276152.jpg [title] =>

Filip Zavadlav

Duje Klaric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21294214.jpg [title] =>

Krešo Bengalka

RTL ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21294216.jpg [title] =>

Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka, prvi je put stala pred TV kamere.

RTL ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21294218.jpg [title] =>

Ante Zavadlav, Filipov otac, također je sudjelovao u snimanju.

RTL ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21294220.jpg [title] =>

- Najteže je bilo slušati ljude čiji su se životi u sekundi raspali tog tragičnog 11. siječnja 2020. godine, kaže autor dokumentarnog filma Dario Todorović.

RTL ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za jedne je Filip Zavadlav okrutni trostruki ubojica koji ne zaslužuje nikakvu empatiju, drugi ga smatraju žrtvom sustava, treći ga veličaju kao heroja. Kako je moguće da je došlo do takvih pomiješanih reakcija u javnosti? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja dat će dokumentarni film RTL-a naziva 'Zavadlav' čiji je autor dugogodišnji novinar Dario Todorović. Premijera jednosatnog specijala emisije 'Potraga' bit će ovog petka na streaming platformi PLAY Premium i otkrit će dosad nepoznate detalje koji su prethodili tome da Filip 11. siječnja 2020. u samom središtu Splita iz kalašnjikova brutalno izrešeta Marina Ožića Paića, Marina Bobana i Juricu Torlaka. Za svoj je čin na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora koju služi u zatvoru u Gospiću. Tko je mladić sa splitskih Skalica i zašto je napravio zločin koji je sablaznio Hrvatsku bit će prikazano kroz razgovor s njegovim ocem Antom Zavadlavom, a prvi su put pred kamere stale i obitelji žrtva, Milena Torlak i Vlado Ožić Paić.

- Htjeli smo napraviti jednu kvalitetnu 'true crime documentaries formu' koja bi gledateljima donijela mnogo toga dosad nepoznato o poznatom slučaju, govori nam autor Todorović.

---

---

- Slučaj trostrukog ubojstva u Splitu svima je poznat i na prvu se čini jednostavnim, ali tek kad se zagrebe površina, vidi se kako je koloplet okolnosti jako zamršen. Slučaj je to koji nije crno-bijel. Uostalom, pokazale su to reakcije Splićana i mnogih drugih ljudi diljem zemlje koji Filipa, dobrim dijelom opravdano, smatraju žrtvom sustava. Ali ono što je zastrašujuće je to što mnogi Filipa Zavadlava smatraju herojem. To je jako zabrinjavajuće i ovaj slučaj pokazuje i mnogo toga o društvu u kojem živimo. Slučaj je to koji se ne tiče samo Splita nego cijelog društva u kojem živimo i nadam se da će se neke stvari pokrenuti prema naprijed kad se vidjelo do čega sve neprepoznavanje problema i nereagiranje može dovesti.

Koliko ste dugo radili na dokumentarcu?

- Pripremali smo ga otprilike mjesec i pol dana do samog početka snimanja. Da prikupimo svu dokumentaciju, nađemo sugovornike, iskopamo još informacija koje su bile potrebne da uopće napravimo plan snimanja. Bio je to ozbiljan posao. Kad je krenulo snimanje, sve je postalo lakše. No u montaži su stvari opet postale nešto kompliciranije. Ne samo zbog toga što produkcija visoke klase zahtijeva puno vremena nego i zato što je dobar dio vremena utrošen na 'vaganje' toga kakva će na kraju biti poruka.

---

image

- Najteže je bilo slušati ljude čiji su se životi u sekundi raspali tog tragičnog 11. siječnja 2020. godine, kaže autor dokumentarnog filma Dario Todorović.

RTL
---

Bio bi promašaj ignorirati cijeli kontekst koji je do događaja doveo - kako su ubijeni mladići doista bili dobro poznati policiji, kako je Filip Zavadlav bio žrtva situacije i kako je bio uvučen u nešto za što sam nije bio kriv, kako se osjećao da je stjeran u kut. To su sve važni aspekti. Ali glavna poruka uvijek mora biti nedvosmislena - kako se unatoč svemu nabrojanom nikad ne može i ne smije pravda uzimati u svoje ruke jer ono što ostaje nakon toga tek je prava tragedija. To vam je jasno čim roditeljima ubijenih pogledate u oči. Zato smo puno vremena posvetili tome da sve strane u ovom slučaju budu zastupljene, da se razjasne sve olakotne okolnosti koje bi se Filipu Zavadlavu mogle uzeti u obzir, ali i da se dočara sva patnja i bol koji su nakon ubojstava ostali i da ostane poruka kako ništa na svijetu nije vrijedno toga.

Što vam je tijekom snimanja bilo najteže?

- Najteže je bilo slušati ljude čiji su se životi u sekundi raspali tog tragičnog 11. siječnja 2020. godine. No nije bilo lako ni slagati čitavu priču na način da budeš fer i obziran prema ljudima koji su ti se otvorili, ali da ne propustiš iznijeti nijedan važan detalj iz čitavog slučaja. Ima mnogo toga što roditeljima i ubijenih, ali i roditeljima Filipa Zavadlava neće biti ugodno čuti. No koncept čitavog dokumentarca je takav da novinar ne govori ništa, već da od početka do kraja govore samo sugovornici koji pričaju svoju priču. Svatko iz svog kuta, naravno. I svatko s nekom svojom motivacijom. Ovaj dokumentarni specijal ne pokušava donositi zaključke o tome što se dogodilo jer mnogo je toga ostalo visjeti u zraku i nakon same presude. Svatko od gledatelja donijet će svoj zaključak, a vjerujem da će se oni razlikovati od osobe do osobe. Zbog toga ovaj čitav slučaj i jest toliko zanimljiv.

---

image

Filip Zavadlav

Duje Klaric/Cropix
---

Jeste li pokušali doći do Filipa u zatvoru i napraviti intervju s njim?

- Filipu Zavadlavu poslao sam pismo u zatvor u Gospiću. Predstavio sam se, napisao da radimo jednu dužu dokumentarnu formu o svemu što se dogodilo i zamolio ga da mi odgovori na neka pitanja koja su me zanimala. Ali samo ako to želi, ako ima potrebu razjasniti neke stvari i ako se slaže da dijelove sadržaja objavimo. On se složio s time i napisao mi odgovore. Trebalo je neko vrijeme da pismo stigne do mene zbog strogih zatvorskih procedura i provjera. Filip Zavadlav predložio je da ga posjetim i u zatvoru, rekao je da možemo snimiti i televizijski intervju, ali taj sam prijedlog ipak odbio. Prvenstveno zbog toga što temeljem iskustva mislim da tako nešto ne bismo mogli dobiti zbog toga što je zatvorski sustav zatvoren, a uostalom i presuda koju Filip Zavadlav zasad ima je nepravomoćna i teško da bismo za tako nešto dobili dozvolu. Ali ima i još jedan, prilično velik razlog. Htio sam što je više moguće zadržati objektivnost, a mislim da sam je mogao i zadržati ako se poslužimo nešto hladnijom, pisanom formom.

Rekli ste da je to pismo mučno i teško za čitanje. Koliko je dugo i što vam piše u njemu?

- Filip Zavadlav poslao mi je iscrpno pismo u kojem piše o mnogo tema - o tome kako podnosi zatvor, kakvo mu je bilo djetinjstvo, koga krivi za sve što se dogodilo i krivi li uopće sebe, za koga sve misli da se nepravedno prema njemu ponio..., ali ono što mi je bilo najvažnije je - zašto je učinio to što je učinio, u kakvom je odnosu bio s ubijenim mladićima, što misli o presudi te osjeća li nakon svega krivnju i kajanje.

- Je li vam bilo teško pred kamere privoliti roditelje žrtava, Milenu Torlak i Vladu Ožića Paića?

Nije. Odmah su pristali jer smatraju kako je važno da se čuje i njihova strana priče. Divim im se kako su uspjeli skupiti snage i govoriti tako izravno o najbolnijoj temi u životu. Njihovu djecu više ništa ne može vratiti, pa smatraju kako je ono što još mogu za njih učiniti je poslati poruku kako nisu bila takvi negativci kao što su mnogi pisali i pričali.

---

image

Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka, prvi je put stala pred TV kamere.

RTL
---

Jesu li oni oprostili Filipu za to što je napravio ili u sebi još nose gorčinu?

- Nisu oprostili niti smatram da će to ikad moći učiniti. Uostalom, tako nešto i ne može se tražiti od roditelja kojima je netko oduzeo ono najvrjednije što su u životu imali. Svim okolnostima unatoč.

Kako je tekao razgovor s Antom Zavadlavom, Filipovim ocem?

- Ante Zavadlav je čovjek koji je izmučen i izranjavan time što se sve dogodilo. Raspala mu se cijela obitelj; od trojice sinova jedan je teški narkoman, drugi je, nadam se, na dobrom putu da se izliječi, a treći će zbog toga što je učinio možda u zatvoru dočekati starost. Iz svake se njegove riječi naslućivalo koliko mu je teško. Kolika je u svemu njegova krivnja, je li mogao i morao nešto učiniti da spasi obitelj, kako pomoći sinu? Teške su to misli i naravno da se i u njegovu tonu i u govoru tijela osjetila težina briga koje ga more.

Tko su još sugovornici?

- Osim Ante Zavadlava, sugovornici su Milena Torlak i Vlado Ožić Paić, majka i otac dvojice ubijenih mladića. Zatim Branko Šerić - odvjetnik Filipa Zavadlava, Nenad Šiprak - administrator Facebook grupe Pravda za Filipa. Posegnuli smo i za bogatom arhivom RTL-a koji je od početka pratio ovaj slučaj. Potom neutralni sugovornici, koji cijelu situaciju mogu sagledati hladnije glave jer nisu izravno povezani s akterima slučaja, a u ovom dokumentarnom specijalu sudjeluje i novinar Slobodne Dalmacije Vladimir Urukalo, koji je jako dobro objašnjavao čitav kontekst u kojem se odvijalo suđenje. A Krešo Bengalka je tu jer u svojim pjesmama gotovo proročanski repa o svemu što se dogodilo - o drogi na ulicama Splita, dilerima, kamatarima koji kucaju na vrata u kasne noćne sate, čak ima i pjesmu 'Kalašnjikov'. On dobro poznaje tu mračniju stranu Splita i bio je odličan sugovornik.

---

image

Ante Zavadlav, Filipov otac, također je sudjelovao u snimanju.

RTL
---

- Je li vas netko odbio?

- Majka jednog od ubijenih mladića, Marina Bobana, odmah je dala do znanja kako ne želi sudjelovati u vidu intervjua ili bilo čega sličnog jer joj je tema bolna, a ne vidi što se time može dobiti. Naravno da sam to odmah prihvatio jer mogu samo zamisliti kako je roditeljima koji su ostali bez djece. Od nje sam u neformalnom razgovoru doznao i neke momente koji su također zanimljivi, ali ih bez dozvole ne želim objavljivati. Također, bio sam u komunikaciji sa Stanislavom Zavadlavom, bratom Filipa Zavadlava, ali kad je trebalo doći do toga da snimimo razgovor, tu je uvijek zapelo. Žao mi je zbog toga jer ipak na neka pitanja samo on zna odgovor, ali mislim da je njegova motivacija zbog svog stanja ionako malo drukčija nego kod drugih sugovornika.

Jedni Filipa Zavadlava vide kao okrutnog trostrukog ubojicu koji ne zaslužuje empatiju, drugi kao žrtvu, treći kao heroja. Kako je moguće da je došlo do takvih pomiješanih reakcija u javnosti?

- Filip Zavadlav je ubojica koji je likvidirao trojicu mladića u centru grada usred bijela dana. To je svima jasno i tu bi bilo kakvo opravdanje i nalaženje olakotnih okolnosti trebalo stati. No ljudima je također jasno kako sustav u Hrvatskoj ne funkcionira na način na koji bi trebao. Kad su saznavali u kakvim je uvjetima odrastao, kako se pokušao othrvati silnim problemima u koje ga je vukla potpuno disfunkcionalna obitelj, kad su se počeli razmotavati detalji oko toga kakvo je maltretiranje doživljavao od nekih mladića, kako je bio napadan zbog tuđih dugova…, to su sve okolnosti zbog kojih su ljudi počeli slučaj sagledavati i iz drugih kutova. Smatram da je normalno i ljudski da se razvija neka vrsta empatije prema mladiću koji je, kako je smatrao, bio stjeran u kut, ali reći da je netko heroj zato što je ubio je ipak granica koja se ne smije prijeći, a mnogi su je ljudi prešli.

---

image

Krešo Bengalka

RTL
---

Hoćemo li u ovom specijalu doznati neke nove detalje koji su ostali nepoznati javnosti?

- Naravno. Doznat ćemo mnogo širi kontekst toga u kakvoj je situaciji Filip Zavadlav odrastao, što su sve institucije činile ili još bolje - propustile učiniti tijekom niza godina. Inače mrzim floskulu 'institucije su zakazale', ali nikad se dosad nisam susreo s primjerom na kojem su svi ti propusti toliko očiti. Ali najvažnije od svega, ovaj dokumentarni specijal Potrage rasvjetljava motiv ubojstava i još mnogo toga što nakon presude nije ostalo jasno, osobito nakon nepravomoćne presude nakon koje je svakome tko je pozornije pratio slučaj u glavi ostalo više pitanja nego odgovora.

Smatrate kako je u Splitu ostao jedan duboki trag koji je i dvije godine nakon tragičnog događaja i dalje vidljiv te kako će ožiljke ovog masakra Split nositi još dugo vremena.

---

---

- Apsolutno. Nelagodu smo osjetili čim smo stigli u Split i krenuli tragati za informacijama o slučaju. Ipak je riječ o mladićima pred kojima je bio život, ipak je riječ o brutalnoj likvidaciji pred očima prolaznika, ipak se u ljude uvukao strah. I ljudima je u podsvijesti ostalo urezano kako se nešto što se dogodilo jednom može i ponoviti. Osobito zato jer se mnoge stvari ne mogu riješiti preko noći. Teške droge poput heroina na ulicama Splita i dalje ima, ne može se reći kako nasilja na ulicama ima manje nego prije, mnogi ljudi i dalje misle kako im policija ne može pomoći. Problemi društva se ne mogu samo tako riješiti.

Dokumentarac će se moći pogledati na RTL PLAY Premiumu uz cijenu od 30 kuna. Hoće li se moći uskoro pogledati i na televiziji?

- Točan datum emitiranja na televiziji još uvijek ne znamo jer je ovaj dokumentarni specijal Potrage prvenstveno rađen za platformu RTL PLAY Premium. Ali, naravno, razmišlja se da bude objavljen i na televiziji.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
RTL Duje Klaric/Cropix RTL RTL RTL RTL
RTL

Milena Torlak i Ante Zavadlav

Duje Klaric/Cropix

Filip Zavadlav

RTL

Krešo Bengalka

RTL

Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka, prvi je put stala pred TV kamere.

RTL

Ante Zavadlav, Filipov otac, također je sudjelovao u snimanju.

RTL

- Najteže je bilo slušati ljude čiji su se životi u sekundi raspali tog tragičnog 11. siječnja 2020. godine, kaže autor dokumentarnog filma Dario Todorović.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/otac-filipa-zavadlava-i-majka-ubijenog-jurice-torlaka-prvi-put-pred-kamerama-autor-dokumentarca-o-ubojstvima-koja-su-sokirala-hrvatsku-za-slobodnu-otkriva-sve-detalje-1176233 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=64ceb3a551b00152ea7f4ec657f5324759d69c9e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otac+Filipa+Zavadlava+i+majka+ubijenog+Jurice+Torlaka+prvi+put+pred+kamerama.+Autor+dokumentarca+o+ubojstvima+koja+su+%C5%A1okirala+Hrvatsku+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+otkriva+sve+detalje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fotac-filipa-zavadlava-i-majka-ubijenog-jurice-torlaka-prvi-put-pred-kamerama-autor-dokumentarca-o-ubojstvima-koja-su-sokirala-hrvatsku-za-slobodnu-otkriva-sve-detalje-1176233 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fotac-filipa-zavadlava-i-majka-ubijenog-jurice-torlaka-prvi-put-pred-kamerama-autor-dokumentarca-o-ubojstvima-koja-su-sokirala-hrvatsku-za-slobodnu-otkriva-sve-detalje-1176233 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u petak premijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životu petak premijera

Otac Filipa Zavadlava i majka ubijenog Jurice Torlaka prvi put pred kamerama. Autor dokumentarca o ubojstvima koja su šokirala Hrvatsku za ‘Slobodnu‘ otkriva sve detalje

Piše Vinko Paić
16. ožujka 2022. - 22:07

Za jedne je Filip Zavadlav okrutni trostruki ubojica koji ne zaslužuje nikakvu empatiju, drugi ga smatraju žrtvom sustava, treći ga veličaju kao heroja. Kako je moguće da je došlo do takvih pomiješanih reakcija u javnosti? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja dat će dokumentarni film RTL-a naziva 'Zavadlav' čiji je autor dugogodišnji novinar Dario Todorović. Premijera jednosatnog specijala emisije 'Potraga' bit će ovog petka na streaming platformi PLAY Premium i otkrit će dosad nepoznate detalje koji su prethodili tome da Filip 11. siječnja 2020. u samom središtu Splita iz kalašnjikova brutalno izrešeta Marina Ožića Paića, Marina Bobana i Juricu Torlaka. Za svoj je čin na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora koju slu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 11:29