StoryEditorOCM
ŽivotSAM SVOJ MAJSTOR

Oprana odjeća i perilica rublja vam zaudaraju na plijesan i vlagu? Ovo su glavni razlozi!

Piše J.C./JL
21. srpnja 2023. - 16:41

Perilica rublja neophodan je kućanski uređaj koji se često koristi, u nekim kućanstvima gotovo svakodnevno. No, koliko se ona redovno čisti i održava? Naime, ponekad se može dogoditi da rublje nakon pranja ostaje vlažno i smrdi, posebice ako ostane satima ili čak danima u bubnju i po završetku ciklusa. U tom slučaju bit će potrebno pokrenuti novi ciklus pranja, piše Jutarnji list. Međutim, što ako je rublje vlažno i smrdi čak i ako se odmah izvuče iz bubnja, a isti se zadah osjeti u kupaonici ili vešeraju i u narednim danima?

image
Shutterstock

Ponekad je za rješavanje problema dovoljno očistiti odvodni filter perilice, gdje se nakupljaju naslage, prljavština, dlake... što sprječava istjecanje prljave vode iz stroja, pa rublje ostaje mokro i nakon centrifuge.

Filter bi se preventivno trebao čistiti svakih nekoliko mjeseci, a sam je postupak vrlo jednostavan, tako da nema potrebe za majstorima. Kod većine perilica nalazi se u donjem lijevom ili desnom kutu ispod poklopca ili uklonjive ploče radi lakšeg pristupa i popravka. Radi vlastite sigurnosti prije čišćenja filtera potrebno je isključiti perilicu iz napajanja te zatvoriti dovod vode. Nakon što uklonite ploču, ispod na pod stavite krpu, ručnik ili neku plitku posudu te odvijte filter. Pustite vodu da istječe u posudu te zatim operite odvodnu cijev četkom. Filter isperite mlakom vodom te ga ponovno pričvrstite.

image

Filter isperite mlakom vodom te ga ponovno pričvrstite

Shutterstock

Ukoliko je filter ugrađen u rebra bubnja, trebalo bi pogledati upute proizvođača na koji se način odvaja i čisti.

Međutim, prljavi filter nije jedini okidač neugodnih mirisa.

Ukoliko se vašom kupaonicom ili vešerajem širi močvarni, pljesnivi miris, to je znak da je perlica rublja postala leglo plijesni. Naime, plijesan voli vlažne uvjete koji vladaju u mokrom bubnju. No, to ne dovodi samo do neugodnih mirisa, nego i do mogućih zdravstvenih problema. Plijesan uzrokuje rizik od bolesti dišnog sustava, smanjuje imunitet i pogoršava manifestaciju alergija. U ovom slučaju predlaže se uključivanje programa samočišćenja ili pranje prazne perilice uz dodatak šalice bijelog octa u ladicu za deterdžent. Svakako je poželjno bubanj prebrisati nakon svakog korištenja perilice. Kako se bakterije ne bi razmnožavale, vrata perilice trebala bi se ostaviti lagano otvorenima zbog bolje cirkulacije zraka i bržeg sušenja bubnja.

image

Kako bi se spriječili neugodni mirisi iz perilice, potrebno je pripaziti i na gumenu brtvu između vrata perilice i bubnja.

Shutterstock

Kako bi se spriječili neugodni mirisi iz perilice, potrebno je pripaziti i na gumenu brtvu između vrata perilice i bubnja. To je mjesto pogodno za taloženje viška deterdženta i nečistoća. Ukoliko se to dugo ignorira, na gumi se također može razviti plijesan koju će s vremenom biti sve teže ukloniti. Stoga je vrlo važno da nakon svakog pranja prebrišete brtvu spužvicom i uklonite sve nečistoće.

I ladica za deterdžent može biti utočište za klice, skorene ostatke praška i plijesan, a nju je najlakše počistiti starom četkicom za zube. Važna je i količina deterdženta koju koristite za pranje, jer ako pretjerujete, ostaci se talože u bubnju i brtvi, što opet može dovesti do neugodnih mirisa, piše Jutarnji list.

SAVJET PLUS: Uklanjanje mirisa vlage s odjeće

Pranje odjeće na višim temperaturama u perilici učinkovitije je za uništavanje bakterija od pranja u hladnoj vodi, no svakako treba provjeriti etikete odjeće kako bi se pročitala preporučena temperatura za pranje svakog komada. Za uklanjanje mirisa vlage s odjeće može se koristiti i bijeli ocat kao predtretman. U kantu tople vode treba dodati šalicu octa i namakati odjeću najmanje sat vremena. Nakon toga se odjeća pere uobičajeno u perilici. Jedna od opcija je dodati šalicu octa i u pretinac za deterdžent te uključiti ciklus pranja odjeće.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 09:22