StoryEditorOCM
ŽivotILI VAM IDE KAZNA

Nek pršut ostane kod tetke, da vi ne bi ostali na granici; Evo što se smije prenositi, a što je strogo zabranjeno

Piše MOZAIK SD
2. studenog 2023. - 15:18

Ako ste, recimo, na povratku iz posjete obitelji van granica Hrvatske, kući odlučili ponijeti omiljene tetkine kolače, čokolade omiljenih marki kojih ovdje nema, ili iz nekog vama znanog razloga, nekoliko komada kruha, ne treba se bojati - dragocjene namirnice s vama će stići kući. No ukoliko ste mislili sa sobom ponijeti značajan broj pivi, rođakovu rakiju koja "priča tri jezika", ili ste se pak radovali domaćem pršutu, te namirnice svoj put neće završiti u vašem trbuhu, već na granici.

Takav je slučaj ukoliko robu uvozite iz država koje nisu članice EU, izuzetak su Švicarska, Island, Norveška, San Marino, Andora i Lihtenštajn, za koje vrijede ista pravila kao da prevozite robu iz država koje su EU članice, odnosno, za njih nema nikakvih ograničenja.

image
Damir Krajac/Cropix

No ukoliko se radi o uvozu robe iz država koje spadaju u skupinu trećih zemalja - BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija i druge, postoje jasno određene količine dopuštenih namirnica, ali i sveukupni limit za uvoz robe, koji po osobi ne smije premašivati 430 eura ukoliko je riječ o pomorskom i zračnom prometu, te 300 eura ukoliko se radi o svim ostalim vrstama prijevoza. Putnici mlađi od 15 godina imaju limit "potrošnje" odnosno uvoza od 150 eura, neovisno kojim prijevoznim sredstvom putuju.

Unos duhana i alkoholnih pića

Zračnim prometom, odnosno avionom u Hrvatsku je moguće unijeti nešto više duhanskih prerađevina nego što je to moguće ukoliko putujete drugim prijevoznim sredstvima. Ukoliko putujete avionom, moguće je unijeti 200 cigara, 100 cigarillosa, 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje. Ukoliko putujete cestovnim ili željezničkim prijevozom možete unijeti do 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje. Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama tzv. novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama.

image
Srđan Vrančić/Cropix

Kad je riječ o alkoholu, odnosno alkoholnim pićima, svim oblicima prijevoza, bilo cestovnim, zračnim ili pomorskim prijevozom, smijeti ćete unijeti 16 litara piva, 4 litre vina te 2 litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno jednu litru jačih alkoholnih pića, po osobi, piše Večernji list.

Meso, riba, sir, mlijeko, jaja i ostali proizvodi životinjskog i biljnog podrijetla

Zbog službenih kontrola koje vrši carinici, određeni proizvodi životinjskog podrijetla koji čine dio osobne prtljage putnika,  uopće nisu dopušteni. Primjerice, iz trećih zemalja nije dopušteno unijeti meso i mlijeko te proizvoda od mesa i mlijeka. No, kad je riječ o ribi i plodovima mora, vrijede druga pravila. Dopušteno je unijeti do 20 kilograma svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji.

Meso puževa, žablje krakove i proizvode od jaja dopušteno je unijeti u količini do 2kg po osobi, dok se svježe voće i povrće, s izuzetkom krumpira, smije unijeti do 5 kilograma, prenosi Večernji list.

image
Damir Krajac/Cropix

Ostali proizvodi (hrana za dojenčad i kućne ljubimce, kolači, slatkiši, dodaci prehrani, gorivo...)

Ukoliko se u Hrvatsku vraćate iz trećih zemalja, u Hrvatsku smijete unijeti do 2 kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne medicinske hrane, a za hranu za kućne ljubimce koja je potrebna iz određenih zdravstvenih razloga vrijede ista pravila, ali uz uvjet da nije potrebno držanje u hladnjaku prije otvaranja.

Kruh, kolači, keksi, vafli i oblatne, dvopeci i slični prepečeni proizvodi s manje od 20 % prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ne podliježu nikakvim ograničenjima,  kao i razni drugi proizvodi poput čokolada i slastica, pod uvjetom da sadrže manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja.

Kad je u pitanju gorivo, u kanisterima smijete prevesti do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu, dakle nema prijevoza dizela ako vozite benzinca.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Ako se unatoč upoznatosti, odlučite prepustiti riziku i omiljene i potrebne namirnice dovesti do kućnog praga, pripremite se na izvjesnu mogućnost plaćanja novčane kazne, koja može iznositi i do 13.300 eura. Na veličinu i iznos kazne bitno će utjecati što ste i u kojoj količini pokušali "prošvercati". Ako vas ni ova kazna nije obeshrabrila, znajte da vam slijedi i još jedna za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe, Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva EU-a pobrinuo se da platite novčanu kaznu za fizičku osobu koja može iznositi od 265 do 6.600 eura.

Razmislite, je li bolje imati komad pršuta u hladnjaku, ili 6 tisuća eura manje na računu.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:34