StoryEditorOCM
Životteški snovi

Mlada žena spava do 22 sata dnevno jer boluje od rijetkog poremećaja za koji još nema lijeka

Piše mozaik sd
5. srpnja 2023. - 14:33
Joanna Cox: Nedavno sam jednog dana bila budna 12 sati i to je bilo najduže u gotovo šest godina  Screenshot Facebook

San je važan proces u ljudskom organizmu i slabije spavanje, naročito ako je dugotrajno, ima ozbiljne posljedice po zdravlje.

Joanna Cox, 38, iz Castleforda, zbog svog neobičnog zdravstvenog stanja može spavati više od 22 sata dnevno. Ona pati od idiopatske hipersomnije, rijetkog poremećaja spavanja koji uzrokuje da su oboljeli vrlo pospani tijekom dana, čak i nakon dobrog sna.

- Ne mogu se probuditi kad zaspim. A kad se probudim, ne znam koji je dan ni koliko sam dugo spavala - rekla je Joanna i dodala da joj to stanje uništava život, prenosi Najžena.

Zaspala i za volanom

Objašnjava da je sam proces buđenja jako težak i da joj to stanje stalno stvara poteškoće da se probudi:

- Ako odrijemate, uglavnom se ne osjećate osvježeno i možete se probuditi zbunjeni i dezorijentirani - rekla je i dodala da je jako živcira kada joj ljudi govore da je lijena ili da mora namjestiti puno više alarma da bi se probudila.

Zbog svog stanja, Cox kaže da se nikad ne osjeća odmorno iako spava između 18 i 22 sata dnevno.

Liječnici su prvi put primijetili da nešto nije u redu 2017. nakon što se Joanna često osjećala neprirodno umornom i shvatila da ne može izdržati dan bez drijemanja.

Znala je zadrijemati i za volanom, zbog čega je potpuno odustala od vožnje. Prije nego što joj je postavljena dijagnoza, zaspala je u separeu u noćnom klubu. Osiguranje je mislilo da je pijana te ju je na nedoličan način izbacilo.

Joanna je posjetila liječnika, prvi joj je dijagnosticirao depresiju, što se pokazalo pogreškom. Poslije toga slijedile su godine besplodnih posjeta liječnicima koji su pogrešno tvrdili da ima od infekcija do raka.

Četiri godine čekanja dijagnoze

Konačno, u listopadu 2021. liječnici su je uputili u kliniku za spavanje, gdje su otkrili da ima idiopatsku hipersomniju. Nažalost, uzrok stanja još uvijek nije poznat, tako da nema lijeka za njezino stanje.

Sada se bori ostati budna više od nekoliko sati dnevno.

- Nedavno sam jednog dana bila budna 12 sati i to je bilo najduže u gotovo šest godina. Najkraća budnost je obično samo nekoliko minuta, dovoljno da se probudite, popijete piće i ponovno zaspite - rekla je.

image

Joanna je prije tri godine morala napustiti posao zbog nemogućnosti da ostane budna (ilustracija)

/Shutterstock

Koliko ovo stanje ugrožava njezin životni stil pokazuje i činjenica da je 2019. morala napustiti posao zbog nemogućnosti da ostane budna. Također, ova umorna pospana žena često propušta godišnji odmor. Propustila je i putovanje u Španjolsku koje je planirala s kćerima.

- Ne mogu raditi, ne mogu voziti i nikad ne mogu raditi planove jer ne znam hoću li biti budna - rekla je Cox koja je dodala da je sigurna u svoje budno stanje rano ujutro oko 2 sata kad šeta svoje pse. Na kraju, Joanna kaže da želi da se njen život vrati u normalu, piše Najžena.

Zaista riječ je o neobičnome i teškom zdravstvenom poremećaju koji gotovo potpuno paralizira život mlade žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:19