stdClass Object ( [id] => 1111923 [title] => Marina Zečić za tumor dojke doznala je u 34. godini: ‘Treba vremena da se sastaviš sam sa sobom i prihvatiš dijagnozu, a meni su najviše pomogle šetnje‘ [alias] => marina-zecic-za-tumor-dojke-doznala-je-u-34-godini-treba-vremena-da-se-sastavis-sam-sa-sobom-i-prihvatis-dijagnozu-a-meni-su-najvise-pomogle-setnje [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije četiri godine, danas 38-godišnjoj Marini Zečić, život se kako kaže raspao u trenutku kada se susrela s dotada najvećim izazovom – rakom dojke.

- Za dijagnozu sam saznala 2017. godine u svojoj 34. godini. Muž i ja smo bili u procesu potpomognute oplodnje, a ginekolog mi je u jednom trenutku savjetovao da odem pregledati dojke kako bi imali svježi nalaz. Na ultrazvuku se vidjelo nešto, 12 milimetara, a doktorica koja me tada pregledala bila je uvjerena da je to dobroćudno. Punkcija isto nije uhvatila zloćudne stanice, nešto je bilo sumnjivo, ali bila je riječ da je 95 posto fibroadenom koji mora izići vanka. Prva operacija bila je 12. travnja 2017. godine, a na previjanju se sve promijenilo, priča nam Marina.

Pratnja na previjanju bila joj je majka, koja je, dok su čekale svoj termin, otišla po nalaz.

- Zaboravila sam na taj patološki nalaz jer sam bila uvjerena da nije ništa. Nikad neću zaboraviti njezino lice kad sam je ugledala s tim nalazom. Oči su joj bile veće od cijele glave i samo mi je u jednom trenutku kazala kako misli da nije dobro. Pogledala sam nalaz i samo sam vidjela da je karcinom zloćudan. Sve nas je to šokiralo - priznaje nam Marina.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Dva mjeseca užasa

Niti mjesec dana nakon prve, uslijedila je druga operacija početkom svibnja na kojoj je napravljena kvadrantektomija, odstranjenje jedne četvrtine dojke.

- Prvi put su mi izvadili tumor, ali kako su rubovi bili pozitivni morala sam na drugu operaciju. Nije bila više riječ o 12 milimetara, nego o pet centimetara. Nakon druge operacije išla sam kod onkologa i prvi šok mi je bio kada sam čula koje ću sve terapije primiti. Novi šok uslijedio je početkom lipnja kada mi je rečeno da moram ponovno u operacijsku salu na još jednu operaciju, uklanjanje cijele dojke. U samo dva mjeseca toliko toga se izdogađalo - objašnjava nam Marina.

Ističe kako joj je oporavak nakon operacija išao vrlo dobro, ali nošenje s dijagnozom malo teže.

- Iskreno, ja se tada nisam isplakala kako treba. Kad sam otišla od kirurga s nalazom suze bi krenule, ali onaj pritisak u prsima bi to zaustavljao. Prvo je mama tješila mene, a kad smo došle kući bilo je obratno. Mama mi nikada manja nije izgledala tada, ona je četiri konfekcijska broja ušla u sebe.

Kada sam doznala da moram i na treću operaciju, slomila sam se, izašla sam vrišteći i plačući, sa suzama u očima priča nam Marina.

Ne možete ostati ravnodušan, kada čujete kroz što je sve ova hrabra žena prošla.

- Treba neko vrijeme da se sastaviš sam sa sobom i prihvatiš dijagnozu, a meni su najviše pomogle šetnje. Mama i muž mi nisu dozvolili da se predam, samo bi kroz šalu rekli "Pokret, oblači se i idemo nešto raditi".

Šetajući bi znala često sebe tješiti da mi je ovo prilika da ću dobiti silikone, a kako je trebalo pripaziti i na prehranu računala sam da mi je i savršena prilika da malo smršavim, sa smiješkom nam govori Marina.

Samo da mi perika ne zapne...

Kaže, humor i sarkazam su je spasili.

- Primjerice kad sam vidjela da mi je kosa počela otpadati, odmah sam odlučila obrijati se. Bili smo u Splitu kod moje majke i muž me išao obrijati. Krenule su emocije, pripremaš se na sve to, kad ono, u jednom trenutku na pola glave pokvarila se mašina. Nije preostalo ništa drugo nego smijati se. S pola frizure išla sam kući u Tugare kako bi mi muž mogao obrijati i ostatak, prisjeća se naša sugovornica.

---

image

 
Sasa Buric/Cropix
---

Dodaje kako je veselo bilo i na probavanju perika.

- Išla sam vidjeti kako bi to meni stajalo. Moja prva kemoterapija bila je 1. kolovoza za koji se govorilo da je najtopliji dan. Kad sam stavila periku na glavu prvo što mi je prošlo kroz glavu je bilo kako puno šetam u prirodi da će mi zapeti za stablo. Ili možda da ću biti negdje gdje treba biti ozbiljan, a perika će mi krivo stajati. Tako sam onda i odustala od toga, dodatna briga bi mi to bila, objašnjava.

Priznaje nam kako je nakon druge operacije mislila da je njena borba gotova, a večer prije treće operacije na kojoj su joj uklonili cijelu dojku, jedna fotografija ju je smirila.

- Kolega iz bivše tvrtke pao je na poslu i ostao nepokretan. Taman me počela hvatati panika zbog operacije kada sam na Facebooku vidjela sliku njega u kolicima gdje se smije. Samo sam sebi rekli nema plakanja, što bi bilo da sutra uklanjaju ruku ili nogu. Nakon toga samo sam zaspala, prisjeća se Marina.

Nakon operacija dogovorila se s medicinskim sestrama, za koje ima samo riječi hvale, da tijekom previjanja idu polako dok god ona ne bude spremna pogledati svoja prsa.

- Vrlo brzo sam shvatila da nema smisla to u nedogled odgađati jer se kad-tad moram suočiti s time. Mislim da sam treći dan rekla da sam spremna i pogledala se. Voljela ti sebe ili ne, imala primjedbe ili ne, ali kada nešto skinu shvatiš da nedostaje dio tebe. U početku mi je bilo čudno bez dojke, ali sada imam protezu i imam osjećaj kao da je cijeli život tu - objašnjava nam Marina.

Osim obitelji i prijatelja, velika podrška joj je bila i kolegica koja je sličnu borbu imala prije 15 godina.

- Kada sam saznala za treću operaciju, ona je odmah došla do mene i njezine riječi su me nekako kroz sve to vodile. Rekla mi je kako je ona kada je s nalazom u rukama izašla s onkologije, sjedila u automobilu i plakala.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

U tom je trenutku shvatila da joj je ostalo pet dana, pet mjeseci ili pet godina života, a upravo je na njoj bilo kako će ih proživjeti. Te njezine riječi su me nekako stalno gurale naprijed. Iako se nekim ženama diže kosa na glavi od ove rečenice, ali meni je karcinom donio i dosta pozitivnih stvari.

Upoznala sam predivne ljude, stekla prijatelje, ali i zastala i shvatila da život treba živjeti, a ne trčati kroz njega - naglašava Marina kojoj je pomagao razgovor sa psihologom tijekom liječenja, a i poslije.

Prihvatite pomoć, potrebna vam je

U "Casperu" je došla ove zime, kako kaže, osjetila je da je spremna na to i željela je volontirati i pomoći.

- Poslala sam im mail, objasnila svoju situaciju i napisala kako bih voljela volontirati. Nije prošlo dugo, zazvonio je mobitel i zvala me Sonja, predsjednica udruge.

Kad sam tek došla u "Casperu" shvatila sam koliko je meni još podrške trebalo. Sjediš s njima, šutiš, a one te potpuno kuže. Mnogo mi je značila podrška kolegice, ali zamisli da u svemu tome imaš podršku udruge u kojoj ti je sve pokriveno, na sva pitanja, makar ona bila banalna, nalazi se odgovor - govori nam Marina.

---

image

 
Sasa Buric/Cropix
---

Za kraj naglašava kako prevencija odnosno redoviti pregledi život znače.

- Prevencija je nužna kako bi se rak uhvatio na vrijeme. Ni dijagnoza ne znači kraj. Svaka emocija je dobra i treba se s njom izboriti, od smijeha do tuge, ali najbitnije je ne zaleći i ne odustajati. Razgovor o ovoj temi važan je kako bi se skinula stigma oko dijagnoze i pričanja o njoj.

Također, ništa manje bitno je to da je u redu tražiti psihološku pomoć, iako je to kod nas još uvijek tabu tema, ali upravo osvještavanje da vam je pomoć potreba veliki je napredak. Svaki dan se ide korak po korak. Života ima i s dijagnozom samo treba naučiti slušati sebe i svoje tijelo, poručuje naša sugovornica.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => One nisu stale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => One nisu stale 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-03 13:50:08 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Franić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-11 13:54:21 [modified_by] => 3236 [publish_up] => 2021-07-11 13:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 82 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/03\/18434084.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/03\/18434084.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/03\/18434098.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/03\/18434096.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/03\/18434094.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/03\/18434092.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/03\/18434080.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["
\n\u00a0","","","
\n\u00a0","
\n\u00a0","","
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1011","hd_18434084_1920.jpg":"1920x1080","k_18434084_1280.jpg":"1280x1280","k_18434084_1024.jpg":"1024x1024","k_18434084_640.jpg":"640x640","k_18434084_480.jpg":"480x480","k_18434084_340.jpg":"340x340","k_18434084_220.jpg":"220x220","o_18434084_1280.jpg":"1280x674","o_18434084_1024.jpg":"1024x539","o_18434084_640.jpg":"640x337","o_18434084_480.jpg":"480x252","o_18434084_340.jpg":"340x179","o_18434084_220.jpg":"220x115","h_18434084_1280.jpg":"1280x854","h_18434084_1024.jpg":"1024x683","h_18434084_640.jpg":"640x427","h_18434084_480.jpg":"480x320","h_18434084_340.jpg":"340x227","h_18434084_220.jpg":"220x147","pp_18434084_1280.jpg":"1006x1280","pp_18434084_1024.jpg":"805x1024","pp_18434084_640.jpg":"503x640","pp_18434084_480.jpg":"377x480","pp_18434084_340.jpg":"267x340","pp_18434084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1011","hd_18434084_1920.jpg":"1920x1080","k_18434084_1280.jpg":"1280x1280","k_18434084_1024.jpg":"1024x1024","k_18434084_640.jpg":"640x640","k_18434084_480.jpg":"480x480","k_18434084_340.jpg":"340x340","k_18434084_220.jpg":"220x220","o_18434084_1280.jpg":"1280x674","o_18434084_1024.jpg":"1024x539","o_18434084_640.jpg":"640x337","o_18434084_480.jpg":"480x252","o_18434084_340.jpg":"340x179","o_18434084_220.jpg":"220x115","h_18434084_1280.jpg":"1280x854","h_18434084_1024.jpg":"1024x683","h_18434084_640.jpg":"640x427","h_18434084_480.jpg":"480x320","h_18434084_340.jpg":"340x227","h_18434084_220.jpg":"220x147","pp_18434084_1280.jpg":"1006x1280","pp_18434084_1024.jpg":"805x1024","pp_18434084_640.jpg":"503x640","pp_18434084_480.jpg":"377x480","pp_18434084_340.jpg":"267x340","pp_18434084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18434098_1920.jpg":"1920x1080","k_18434098_1280.jpg":"1280x1280","k_18434098_1024.jpg":"1024x1024","k_18434098_640.jpg":"640x640","k_18434098_480.jpg":"480x480","k_18434098_340.jpg":"340x340","k_18434098_220.jpg":"220x220","o_18434098_1280.jpg":"1280x1920","o_18434098_1024.jpg":"1024x1536","o_18434098_640.jpg":"640x960","o_18434098_480.jpg":"480x720","o_18434098_340.jpg":"340x510","o_18434098_220.jpg":"220x330","h_18434098_1280.jpg":"1280x854","h_18434098_1024.jpg":"1024x683","h_18434098_640.jpg":"640x427","h_18434098_480.jpg":"480x320","h_18434098_340.jpg":"340x227","h_18434098_220.jpg":"220x147","pp_18434098_1280.jpg":"1006x1280","pp_18434098_1024.jpg":"805x1024","pp_18434098_640.jpg":"503x640","pp_18434098_480.jpg":"377x480","pp_18434098_340.jpg":"267x340","pp_18434098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18434096_1920.jpg":"1920x1080","k_18434096_1280.jpg":"1280x1280","k_18434096_1024.jpg":"1024x1024","k_18434096_640.jpg":"640x640","k_18434096_480.jpg":"480x480","k_18434096_340.jpg":"340x340","k_18434096_220.jpg":"220x220","o_18434096_1280.jpg":"1280x1920","o_18434096_1024.jpg":"1024x1536","o_18434096_640.jpg":"640x960","o_18434096_480.jpg":"480x720","o_18434096_340.jpg":"340x510","o_18434096_220.jpg":"220x330","h_18434096_1280.jpg":"1280x854","h_18434096_1024.jpg":"1024x683","h_18434096_640.jpg":"640x427","h_18434096_480.jpg":"480x320","h_18434096_340.jpg":"340x227","h_18434096_220.jpg":"220x147","pp_18434096_1280.jpg":"1006x1280","pp_18434096_1024.jpg":"805x1024","pp_18434096_640.jpg":"503x640","pp_18434096_480.jpg":"377x480","pp_18434096_340.jpg":"267x340","pp_18434096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18434094_1920.jpg":"1920x1080","k_18434094_1280.jpg":"1280x1280","k_18434094_1024.jpg":"1024x1024","k_18434094_640.jpg":"640x640","k_18434094_480.jpg":"480x480","k_18434094_340.jpg":"340x340","k_18434094_220.jpg":"220x220","o_18434094_1280.jpg":"1280x1920","o_18434094_1024.jpg":"1024x1536","o_18434094_640.jpg":"640x960","o_18434094_480.jpg":"480x720","o_18434094_340.jpg":"340x510","o_18434094_220.jpg":"220x330","h_18434094_1280.jpg":"1280x854","h_18434094_1024.jpg":"1024x683","h_18434094_640.jpg":"640x427","h_18434094_480.jpg":"480x320","h_18434094_340.jpg":"340x227","h_18434094_220.jpg":"220x147","pp_18434094_1280.jpg":"1006x1280","pp_18434094_1024.jpg":"805x1024","pp_18434094_640.jpg":"503x640","pp_18434094_480.jpg":"377x480","pp_18434094_340.jpg":"267x340","pp_18434094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18434092_1920.jpg":"1920x1080","k_18434092_1280.jpg":"1280x1280","k_18434092_1024.jpg":"1024x1024","k_18434092_640.jpg":"640x640","k_18434092_480.jpg":"480x480","k_18434092_340.jpg":"340x340","k_18434092_220.jpg":"220x220","o_18434092_1280.jpg":"1280x853","o_18434092_1024.jpg":"1024x682","o_18434092_640.jpg":"640x426","o_18434092_480.jpg":"480x320","o_18434092_340.jpg":"340x226","o_18434092_220.jpg":"220x146","h_18434092_1280.jpg":"1280x854","h_18434092_1024.jpg":"1024x683","h_18434092_640.jpg":"640x427","h_18434092_480.jpg":"480x320","h_18434092_340.jpg":"340x227","h_18434092_220.jpg":"220x147","pp_18434092_1280.jpg":"1006x1280","pp_18434092_1024.jpg":"805x1024","pp_18434092_640.jpg":"503x640","pp_18434092_480.jpg":"377x480","pp_18434092_340.jpg":"267x340","pp_18434092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18434080_1920.jpg":"1920x1080","k_18434080_1280.jpg":"1280x1280","k_18434080_1024.jpg":"1024x1024","k_18434080_640.jpg":"640x640","k_18434080_480.jpg":"480x480","k_18434080_340.jpg":"340x340","k_18434080_220.jpg":"220x220","o_18434080_1280.jpg":"1280x853","o_18434080_1024.jpg":"1024x682","o_18434080_640.jpg":"640x426","o_18434080_480.jpg":"480x320","o_18434080_340.jpg":"340x226","o_18434080_220.jpg":"220x146","h_18434080_1280.jpg":"1280x854","h_18434080_1024.jpg":"1024x683","h_18434080_640.jpg":"640x427","h_18434080_480.jpg":"480x320","h_18434080_340.jpg":"340x227","h_18434080_220.jpg":"220x147","pp_18434080_1280.jpg":"1006x1280","pp_18434080_1024.jpg":"805x1024","pp_18434080_640.jpg":"503x640","pp_18434080_480.jpg":"377x480","pp_18434080_340.jpg":"267x340","pp_18434080_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15506368 Threads: 4 Questions: 3204268951 Slow queries: 7218013 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236053983 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/marina-zecic-za-tumor-dojke-doznala-je-u-34-godini-treba-vremena-da-se-sastavis-sam-sa-sobom-i-prihvatis-dijagnozu-a-meni-su-najvise-pomogle-setnje-1111923 [printLink] => /mozaik/zivot/marina-zecic-za-tumor-dojke-doznala-je-u-34-godini-treba-vremena-da-se-sastavis-sam-sa-sobom-i-prihvatis-dijagnozu-a-meni-su-najvise-pomogle-setnje-1111923?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 643472 [name] => marina zečić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-11 15:47:26 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-zecic [link] => /tag/marina-zecic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 641297 [name] => One nisu stale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-15 23:00:25 [main_article_id] => 0 [alias] => one-nisu-stale [link] => /tag/one-nisu-stale ) [2] => stdClass Object ( [id] => 643473 [name] => tumor dojke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-11 15:47:26 [main_article_id] => 0 [alias] => tumor-dojke [link] => /tag/tumor-dojke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => One nisu stale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marina Zečić za tumor dojke doznala je u 34. godini: ‘Treba vremena da se sastaviš sam sa sobom i prihvatiš dijagnozu, a meni su najviše pomogle šetnje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/03/18434084.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sasa Buric/Cropix [mainImageDesc] =>
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/03/18434084.jpg [title] =>
 
Sasa Buric/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/03/18434084.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/03/18434098.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/03/18434096.jpg [title] =>
 
Sasa Buric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/03/18434094.jpg [title] =>
 
Sasa Buric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/03/18434092.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/03/18434080.jpg [title] =>
 
Sasa Buric/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije četiri godine, danas 38-godišnjoj Marini Zečić, život se kako kaže raspao u trenutku kada se susrela s dotada najvećim izazovom – rakom dojke.

- Za dijagnozu sam saznala 2017. godine u svojoj 34. godini. Muž i ja smo bili u procesu potpomognute oplodnje, a ginekolog mi je u jednom trenutku savjetovao da odem pregledati dojke kako bi imali svježi nalaz. Na ultrazvuku se vidjelo nešto, 12 milimetara, a doktorica koja me tada pregledala bila je uvjerena da je to dobroćudno. Punkcija isto nije uhvatila zloćudne stanice, nešto je bilo sumnjivo, ali bila je riječ da je 95 posto fibroadenom koji mora izići vanka. Prva operacija bila je 12. travnja 2017. godine, a na previjanju se sve promijenilo, priča nam Marina.

Pratnja na previjanju bila joj je majka, koja je, dok su čekale svoj termin, otišla po nalaz.

- Zaboravila sam na taj patološki nalaz jer sam bila uvjerena da nije ništa. Nikad neću zaboraviti njezino lice kad sam je ugledala s tim nalazom. Oči su joj bile veće od cijele glave i samo mi je u jednom trenutku kazala kako misli da nije dobro. Pogledala sam nalaz i samo sam vidjela da je karcinom zloćudan. Sve nas je to šokiralo - priznaje nam Marina.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Dva mjeseca užasa

Niti mjesec dana nakon prve, uslijedila je druga operacija početkom svibnja na kojoj je napravljena kvadrantektomija, odstranjenje jedne četvrtine dojke.

- Prvi put su mi izvadili tumor, ali kako su rubovi bili pozitivni morala sam na drugu operaciju. Nije bila više riječ o 12 milimetara, nego o pet centimetara. Nakon druge operacije išla sam kod onkologa i prvi šok mi je bio kada sam čula koje ću sve terapije primiti. Novi šok uslijedio je početkom lipnja kada mi je rečeno da moram ponovno u operacijsku salu na još jednu operaciju, uklanjanje cijele dojke. U samo dva mjeseca toliko toga se izdogađalo - objašnjava nam Marina.

Ističe kako joj je oporavak nakon operacija išao vrlo dobro, ali nošenje s dijagnozom malo teže.

- Iskreno, ja se tada nisam isplakala kako treba. Kad sam otišla od kirurga s nalazom suze bi krenule, ali onaj pritisak u prsima bi to zaustavljao. Prvo je mama tješila mene, a kad smo došle kući bilo je obratno. Mama mi nikada manja nije izgledala tada, ona je četiri konfekcijska broja ušla u sebe.

Kada sam doznala da moram i na treću operaciju, slomila sam se, izašla sam vrišteći i plačući, sa suzama u očima priča nam Marina.

Ne možete ostati ravnodušan, kada čujete kroz što je sve ova hrabra žena prošla.

- Treba neko vrijeme da se sastaviš sam sa sobom i prihvatiš dijagnozu, a meni su najviše pomogle šetnje. Mama i muž mi nisu dozvolili da se predam, samo bi kroz šalu rekli "Pokret, oblači se i idemo nešto raditi".

Šetajući bi znala često sebe tješiti da mi je ovo prilika da ću dobiti silikone, a kako je trebalo pripaziti i na prehranu računala sam da mi je i savršena prilika da malo smršavim, sa smiješkom nam govori Marina.

Samo da mi perika ne zapne...

Kaže, humor i sarkazam su je spasili.

- Primjerice kad sam vidjela da mi je kosa počela otpadati, odmah sam odlučila obrijati se. Bili smo u Splitu kod moje majke i muž me išao obrijati. Krenule su emocije, pripremaš se na sve to, kad ono, u jednom trenutku na pola glave pokvarila se mašina. Nije preostalo ništa drugo nego smijati se. S pola frizure išla sam kući u Tugare kako bi mi muž mogao obrijati i ostatak, prisjeća se naša sugovornica.

---

image

 
Sasa Buric/Cropix
---

Dodaje kako je veselo bilo i na probavanju perika.

- Išla sam vidjeti kako bi to meni stajalo. Moja prva kemoterapija bila je 1. kolovoza za koji se govorilo da je najtopliji dan. Kad sam stavila periku na glavu prvo što mi je prošlo kroz glavu je bilo kako puno šetam u prirodi da će mi zapeti za stablo. Ili možda da ću biti negdje gdje treba biti ozbiljan, a perika će mi krivo stajati. Tako sam onda i odustala od toga, dodatna briga bi mi to bila, objašnjava.

Priznaje nam kako je nakon druge operacije mislila da je njena borba gotova, a večer prije treće operacije na kojoj su joj uklonili cijelu dojku, jedna fotografija ju je smirila.

- Kolega iz bivše tvrtke pao je na poslu i ostao nepokretan. Taman me počela hvatati panika zbog operacije kada sam na Facebooku vidjela sliku njega u kolicima gdje se smije. Samo sam sebi rekli nema plakanja, što bi bilo da sutra uklanjaju ruku ili nogu. Nakon toga samo sam zaspala, prisjeća se Marina.

Nakon operacija dogovorila se s medicinskim sestrama, za koje ima samo riječi hvale, da tijekom previjanja idu polako dok god ona ne bude spremna pogledati svoja prsa.

- Vrlo brzo sam shvatila da nema smisla to u nedogled odgađati jer se kad-tad moram suočiti s time. Mislim da sam treći dan rekla da sam spremna i pogledala se. Voljela ti sebe ili ne, imala primjedbe ili ne, ali kada nešto skinu shvatiš da nedostaje dio tebe. U početku mi je bilo čudno bez dojke, ali sada imam protezu i imam osjećaj kao da je cijeli život tu - objašnjava nam Marina.

Osim obitelji i prijatelja, velika podrška joj je bila i kolegica koja je sličnu borbu imala prije 15 godina.

- Kada sam saznala za treću operaciju, ona je odmah došla do mene i njezine riječi su me nekako kroz sve to vodile. Rekla mi je kako je ona kada je s nalazom u rukama izašla s onkologije, sjedila u automobilu i plakala.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

U tom je trenutku shvatila da joj je ostalo pet dana, pet mjeseci ili pet godina života, a upravo je na njoj bilo kako će ih proživjeti. Te njezine riječi su me nekako stalno gurale naprijed. Iako se nekim ženama diže kosa na glavi od ove rečenice, ali meni je karcinom donio i dosta pozitivnih stvari.

Upoznala sam predivne ljude, stekla prijatelje, ali i zastala i shvatila da život treba živjeti, a ne trčati kroz njega - naglašava Marina kojoj je pomagao razgovor sa psihologom tijekom liječenja, a i poslije.

Prihvatite pomoć, potrebna vam je

U "Casperu" je došla ove zime, kako kaže, osjetila je da je spremna na to i željela je volontirati i pomoći.

- Poslala sam im mail, objasnila svoju situaciju i napisala kako bih voljela volontirati. Nije prošlo dugo, zazvonio je mobitel i zvala me Sonja, predsjednica udruge.

Kad sam tek došla u "Casperu" shvatila sam koliko je meni još podrške trebalo. Sjediš s njima, šutiš, a one te potpuno kuže. Mnogo mi je značila podrška kolegice, ali zamisli da u svemu tome imaš podršku udruge u kojoj ti je sve pokriveno, na sva pitanja, makar ona bila banalna, nalazi se odgovor - govori nam Marina.

---

image

 
Sasa Buric/Cropix
---

Za kraj naglašava kako prevencija odnosno redoviti pregledi život znače.

- Prevencija je nužna kako bi se rak uhvatio na vrijeme. Ni dijagnoza ne znači kraj. Svaka emocija je dobra i treba se s njom izboriti, od smijeha do tuge, ali najbitnije je ne zaleći i ne odustajati. Razgovor o ovoj temi važan je kako bi se skinula stigma oko dijagnoze i pričanja o njoj.

Također, ništa manje bitno je to da je u redu tražiti psihološku pomoć, iako je to kod nas još uvijek tabu tema, ali upravo osvještavanje da vam je pomoć potreba veliki je napredak. Svaki dan se ide korak po korak. Života ima i s dijagnozom samo treba naučiti slušati sebe i svoje tijelo, poručuje naša sugovornica.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/marina-zecic-za-tumor-dojke-doznala-je-u-34-godini-treba-vremena-da-se-sastavis-sam-sa-sobom-i-prihvatis-dijagnozu-a-meni-su-najvise-pomogle-setnje-1111923 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31ac033a15f7b3fda23ae5e2da7841fbb173044f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marina+Ze%C4%8Di%C4%87+za+tumor+dojke+doznala+je+u+34.+godini%3A+%E2%80%98Treba+vremena+da+se+sastavi%C5%A1+sam+sa+sobom+i+prihvati%C5%A1+dijagnozu%2C+a+meni+su+najvi%C5%A1e+pomogle+%C5%A1etnje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmarina-zecic-za-tumor-dojke-doznala-je-u-34-godini-treba-vremena-da-se-sastavis-sam-sa-sobom-i-prihvatis-dijagnozu-a-meni-su-najvise-pomogle-setnje-1111923 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmarina-zecic-za-tumor-dojke-doznala-je-u-34-godini-treba-vremena-da-se-sastavis-sam-sa-sobom-i-prihvatis-dijagnozu-a-meni-su-najvise-pomogle-setnje-1111923 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => One nisu stale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotOne nisu stale

Marina Zečić za tumor dojke doznala je u 34. godini: ‘Treba vremena da se sastaviš sam sa sobom i prihvatiš dijagnozu, a meni su najviše pomogle šetnje‘

Piše Ana Franić
11. srpnja 2021. - 15:47

Prije četiri godine, danas 38-godišnjoj Marini Zečić, život se kako kaže raspao u trenutku kada se susrela s dotada najvećim izazovom – rakom dojke.

- Za dijagnozu sam saznala 2017. godine u svojoj 34. godini. Muž i ja smo bili u procesu potpomognute oplodnje, a ginekolog mi je u jednom trenutku savjetovao da odem pregledati dojke kako bi imali svježi nalaz. Na ultrazvuku se vidjelo nešto, 12 milimetara, a doktorica koja me tada pregledala bila je uvjerena da je to dobroćudno. Punkcija isto nije uhvatila zloćudne stanice, nešto je bilo sumnjivo, ali bila je riječ da je 95 posto fibroadenom koji mora izići vanka. Prva operacija bila je 12. travnja 2017. godine, a na previjanju se sve promijenilo, priča nam Marina.

Pratnja na previjanju bila joj je majka, koja je, dok su č...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:30