StoryEditorOCM
Životnove studije

Koristite li izgrebano posuđe ili bacate u škovace? Nakon ovih riječi stručnjaka odmah ćete provjeriti što imate doma

Piše MOZAIK SD
18. rujna 2023. - 22:57

Mnogi od nas često su emocionalno vezani za stvari, čak i ako je to kuhinjsko posuđe. Niti jedna domaćica ne bi mijenjala nešto na čemu dobro priprema jela i što se kroz godine pokazalo dobrim. Ako pitate bilo koga od njih, priznat će vam da već gotovo cijelo desetljeće koriste neke tave ili noževe, da posebno vole peći palačinke na tavi, iako je to već odavno potrebno promijeniti.

Sada stručnjaci imaju dokaze i potvrdu da kada je u pitanju posuđe ne treba biti sentimentalan. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo naškoditi našem zdravlju, piše republika.rs.

Poonam Desai je liječnica i kreatorica sadržaja na TikToku koja je objavila video u kojem objašnjava zašto baca svoje izgrebane ili keramičke tave. Objasnila je kako ne koristi izgrebane tave jer mogu unijeti milijune mikroplastike u našu hranu.

Mikroplastika su male plastične čestice i uglavnom su nevidljive golim okom. Često nastaju kao posljedica razgradnje veće plastike, a nalaze se i u odjeći ili kućanskim proizvodima. Dr. Desai je objasnila kako su oni "endokrini disruptori" i mogu biti uzrok naše hormonske neravnoteže, problema s plodnošću, a navodno mogu povećati i rizik od raka.

Prema Healthlineu, endokrini sustav je mreža žlijezda i organa smještenih po cijelom tijelu koji su odgovorni za regulaciju mnogih tjelesnih funkcija putem oslobađanja hormona.

Studija iz 2020. pokazala je da povećana upala uzrokovana izlaganjem mikroplastici dovodi do lošeg zdravlja crijeva i, posljedično tome, slabljenja imuniteta. Crijeva igraju važnu ulogu u imunitetu, sa 70-80 posto tjelesnih imunoloških stanica u crijevima. To znači da svako stanje koje utječe na zdravlje crijeva također ometa zdravlje imunološkog sustava.

Da hrana ne bi zagorjela, tave su često presvučene teflonom. One čestice koje su otporne na toplinu i koriste se za stvaranje neljepljivog sloja nazivaju se Per i polufluorirane tvari. Ako ih progutamo, mogu dugo ostati u našem tijelu i mogu se izlučiti urinom. Istraživači sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji povezali su ove kemikalije koje vrebaju na loncima i žlicama s uobičajenim rakom jetre. Desai je objasnila da također izbjegava izgrebane keramičke tave jer sadrže aluminij koji može prodrijeti u našu hranu kada je izložen komadićima i ogrebotinama. Najsigurnijom alternativom smatraju se čiste keramičke zdjele jer ne sadrže PFAS niti bilo koji drugi metal.

U članku koji je objavio Usa Today 2020. tvrdi se da, iako nešto aluminija ulazi u hranu kada se kuha u foliji ili s aluminijskim posuđem, to ne uzrokuje nikakve zdravstvene učinke kod zdravih odraslih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:58