StoryEditorOCM
ŽivotSPASILA ŽIVOTE

Dino je preminuo, a njegova majka se našla pred jezivom odlukom koju nijedan roditelj ne želi donijeti

Piše MOZAIK SD
20. studenog 2022. - 19:16

Dinos Siamos, ‘Dino‘, (16) iz Missolonghija u zapadnoj Grčkoj preminuo je prošle godine nakon jednotjedne borbe s nepoznatom bakterijom koja je napala njegovo tijelo. Za njegove prijatelje, obitelj i poznanike to je bio veliki šok jer su, kako prenose grčki mediji, svi u njemu vidjeli zdravog, pravog momka koji je bio "jak kao div", piše Blic.rs.

U istom trenutku sedmero ljudi je umiralo čekajući poziv koji život znači uz nekoliko riječi "imamo organ za vas".

Na kraju su Dinovi organi završili kod sedam ljudi. Jedan od njih, čovjek koji je dobio srce, čekao je na transplantaciju od 2008. godine.

U intervjuu za grčke medije njegova majka Voula Koliopoulou (41) progovorila je o situaciji u kojoj se našla kada joj je liječnik rekao da je mozak njezina sina mrtav.

"Da sam rekla ne, bilo bi zatvoreno još sedam kuća", rekla je za portal "Kathimerini.gr", kada se tradicionalno obilježava Svjetski dan transplantacije.

Bio je kraj listopada 2021. kada je 16-godišnji Dinos iz Messolonghija dobio čudnu groznicu. Razvoj je bio brz, "nasmijani div" kako su Dinu zbog izgleda, ali i ljubazne naravi zvali prijatelji, prebačen je u pedijatrijsku bolnicu u Patrasu s akutnim fulminantnim encefalomingitisom.

Tjedan dana kasnije, Voula je slušala ravnatelja intenzivne njege Andreasa Iliadisa kako joj govori da joj je mozak njenog dijeteta mrtav. Ono što je potom rekla ostavilo je u šoku i iskusnog stručnjaka, jer nije očekivao da će netko u velikoj boli odlučiti ispasti čovjek.

"Rekla sam mu da uzme organe, da ćemo ih donirati. Čak je i on bio zapanjen. Rekla sam "Vi mi dajete dva rješenja, ili ću ja njima reći da ugase aparate za dva dana ili vi za tri dana. Moždana smrt je smrt. Jedva čekam da otvorite vrata i kažete da je to to. Može li se nešto promijeniti?" upitala sam ga.

Liječnik je odgovorio:

"Ne, apsolutno ništa", rekao je.

"Dakle, samo naprijed i donirajte. Dobiva se ono što se koristi, što može nekome pomoći", rekla je u sklopu intervjua rađenog s više roditelja koji su u odlučujućem trenutku dali pristanak da doniraju organe svojih najmilijih koji će nekome produžiti život.

Prvo pismo, s oznakom Nacionalne agencije za transplantaciju Grčke, stiglo je prošlog Božića. Nisu prošla ni dva mjeseca od Deanove smrti. Voula ga je otvorila ne znajući što očekivati.

Rečenica "Ja sam primatelj srca vašeg sina" bila je u zaglavlju, na početku samog pisma.

Bio je to niz riječi koje nijedna majka nikada ne bi htjela pročitati, ali Vuli je ta rečenica bila ravna milovanju. Srce njezina djeteta još je kucalo.

"Dino je 1. studenog 2021., na Svjetski dan transplantacije, postao donor organa, donirao srce, bubrege, oči, pluća i jetru. Spasio je sedam ljudi. To sam osjetila kad sam dobila prvo pismo. Koliko života držimo u našim rukama...", rekla je.

Primatelj srca bio je 44-godišnjak koji je u tom trenutku bio na rubu sigurne smrti. Naime, na transplantaciju je čekao od 2008. godine.

"Svi mi pacijenti s transplatacijom srca dobro znamo da će nekome, da bi vratili dar života, morat ćemo ga oduzeti, a to je najteža prepreka od svih s kojima se susrećemo na ovom teškom putu. Obećavam vam da ću se brinuti o njegovom malom srcu i da ćemo proživjeti zajedno divne godine s beskrajno lijepim trenucima i trudit ću se maksimalno iskoristiti svaki njegov otkucaj.

Želim da znate da se sa svojom obitelji uvijek sjećamo vašeg dragog dječaka, on jest i zauvijek će biti u našim mislima i dušama mali bog, moderni heroj. Hvala vam i bit ću vam vječno zahvalan.", glasilo je njegovo pismo.

Pisma su počela pristizati. Uslijedilo je pismo čovjeka kojem je Dinov bubreg spasio život, djece osobe koja je dobila pluća..., piše Blic.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 12:39