stdClass Object ( [id] => 1005807 [title] => ‘Đavolja odvjetnica’: ovo je priča o ženi koja je prokazanog zlostavljača spasila od doživotnog zatvora, uništila je krunsku svjedokinju [alias] => davolja-odvjetnica-ovo-je-prica-o-zeni-koja-je-prokazanog-zlostavljaca-i-siledziju-spasila-od-dozivotnog-zatvora-unistila-je-krunsku-svjedokinju [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Harvey Weinstein, filmski mogul čije je kriminalno ponašanje pokrenulo globalni pokret #MeToo za prokazivanje moćnih muškaraca odgovornih za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena, u New Yorku je proglašen krivim po dvije od pet točaka optužnice.

Porota od pet žena i sedam muškaraca, nakon gotovo čitavog tjedna vijećanja, proglasila ga je krivim za kazneno djelo nedopuštenog seksualnog čina prvog stupnja te za silovanje trećeg stupnja.

Međutim, Weinstein je oslobođen za tri najozbiljnije optužbe, sve za seksualnu grabežljivost, radi čega mu je prijetila doživotna zatvorska kazna.

Nakon izricanja sudbonosnih “kriv je”, odnosno “nije kriv”, Weinstein je odveden u pritvor gdje će sačekati i izricanje kazne – 11. ožujka, niti tri mjeseca od početka suđenja, sudac James Burke će odlučiti koliko godina zatvora će osramoćeni hollywoodski producent provesti iza rešetaka.

Naime, bivši filmski moćnik osuđen je zbog silovanja bivše glumice, sada frizerke i stilistice Jessice Mann, u hotelskoj sobi na Manhattanu 2013. godine, te za to djelo može dobiti minimalno pet, a maksimalno 25 godina zatvora.

---

image
Jessica Mann šokirala je prepunu sudnicu kad je zorno opisala Weinsteinove genitalije kao 'deformirane i interseksualne'
---

Za prisiljavanje na oralni seks 2006. godine teretila ga je njegova bivša asistentica Miriam Haley, koja sada ima 42 godine, a to se dogodilo tijekom rada na seriji “Project Runway”, i za to ga je porota također proglasila krivim premda je naznačila da se nisu uvjerili u fizičko nasilje prema Miriam Haley. Za to djelo Weinstein može dobiti maksimalno četiri godine zatvora.

Upitna sudbina

Porota je navela da prilikom donošenja odluke nije “izvan svake sumnje” utvrdila da je Weinstein silovao i Annabellu Sciorra, jednu od šest žena koja je svjedočila o Weinsteinovu grabežljivu ponašanju.

---

image
Glumica Annabella Sciorra posvjedočila je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je
---

Glumica Annabella Sciorra posvjedočila je pred sudom u New Yorku da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je. Međutim, kako je od navodnog silovanja prošlo više od dvadeset godina, taj je zločin zastario, no upravo je Sciorra bila krunska svjedokinja optužbe koja je trebala porotu uvjeriti da je Weinstein serijski seksualni predator i silovatelj najvišeg stupnja.

To se, međutim, nije dogodilo.

Porota takvu optužnicu nije potvrdila, no budući da se producent “Zaljubljenog Shakespearea” i “Engleskog pacijenta” tek treba suočiti s optužbama za seksualno zlostavljanje u Los Angelesu, a pod istragom je i u Dublinu i Londonu, njegova je sudbina, ali i sudbina #MeToo pokreta, upitna.

Premda je tijekom suđenja u New Yorku sudac James Burke jasno naglasio da njegova sudnica neće biti mjesto za provedbu referenduma o #MeToo pokretu, presuda koju će izreći 11. ožujka itekako će imati reperkusija i na taj globalni pokret.

Optužnicu protiv Weinsteina je zastupalo okružno tužiteljstvo Manhattana, koje je na sudu zastupala pomoćnica okružnog tužitelja Joan Illuzzi.

Na obrani je mjesecima prije početka suđenja radio čitav tim odvjetnika, no odvjetnica Donna Rotunno je vodila slučaj, unakrsno ispitivala svjedoke te održala i završni govor.

Ta dama, koju u američkim pravnim krugovima “od milja” nazivaju pravosudnim buldogom zacijelo je najzaslužnija što je Weinstein izbjegao doživotnu robiju premda teško da je zadovoljna i dosuđenom, znatno blažom kaznom koju će njezin klijent dobiti.

Ona je, naime, zastupala tezu i na njoj temeljila obranu, da su svi seksualni kontakti koje je Harvey Weinstein imao sa ženama koje ga terete za seksualno zlostavljanje, bili sporazumni.

Čudne genitalije

U sudnici je do suza dovela upravo Jessicu Mann koju je tri dana unakrsno ispitivala.

Prvog dana je Jessica Mann šokirala prepunu sudnicu na Manhattanu kad je zorno opisala Weinsteinove genitalije tvrdeći da je “mislila da su deformirane i interseksualne”, jer je navodno imao “ekstremne ožiljke” i da nema testisa te da seks s njime, onaj dobrovoljni, nije bio ugodan.

Drugog dana, međutim, Mann je upadala u brojne kontradikcije te nije uspjela dati jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje – zašto je i nakon navodnog silovanja ostala u dobrim odnosima sa svojim silovateljem?

Dapače, niti mjesec dana nakon silovanja, Jessica Mann, baš kao i tijekom čitava njihova petogodišnjeg poznanstva, poslala je Weinsteinu e-mail te mu napisala da “cijeni sve što čini za nju”.

Zahvaljivala mu je i prije: za pozive na brojne hollywoodske zabave, za pomoć u njezinim osobnim problemima, za ustupanje povlaštenih parking kartica, za posao koji je dobila kod slavnog frizera, pa i zato što se uz njega osjeća lijepom.

Patite li od poremećaja ličnosti?

No njezina zahvalna poruka od 12. travnja 2013. bila je odvjetnici Donni Rotunno bizarna jer je poslana samo dvadesetak dana nakon traumatičnog seksualnog iskustva u New Yorku, te ju je odvjetnica upitala pati li od graničnog poremećaja ličnosti.

Suočila ju je sa serijom neobjavljenih blogova koji su ostali u njezinoj pošti te je natjerala da ih osobno pročita poroti.

U tim zapisima, inspiriranim stvarnim doživljajima s Weinsteinom, uz puno šala i seksualno eksplicitnih mjesta, Jessica Mann je opisala svoj odnos s “moćnim starijim muškarcem” kojeg je optužila za silovanje tek nakon 2017., kad je u New Yorkeru i New York Timesu izbila skandalozna priča koja je autorima donijela Pulitzerovu nagradu.

– Vi ste znali da Harvey Weinstein želi seks s mladim ženama – kazala joj je odvjetnica Donna Rotunno dok je sjedila na klupi za svjedoke.

– Vi ste željeli povlastice koje seks s takvim muškarcem donosi, zar ne? Manipulirali ste moga klijenta kako biste dobili ono što ste željeli i na čemu ste mu zahvalni – kazala je Weinsteinova odvjetnica uplakanoj frizerki, nekadašnjoj nadobudnoj glumici.

Ipak, porota je povjerovala Jessici Mann, premda je Donna Rotunno odmah nakon izricanja presude najavila žalbu.

– Gospodin Weinstein je dobro primio presudu – kazala je ta pravosudna “buldogica” novinarima ispred zgrade suda.

– On zna da bitka nije gotova, da ćemo se žaliti i da ćemo učiniti sve da dokažemo kako je seksualni čin između njega i gospođe Mann bio sporazuman.

Donna Rotunno, premda iza sebe ima 15-godišnju blistavu karijeru, ako se “blistavom” može nazvati karijera braniteljice optuženih za silovanje, tijekom koje je od oko 40 parnica izgubila samo jednu jedinu, danas je zvijezda mračnog sjaja.

Njezina pojava, podignuta dizajnerskim štiklama u kojima se svaki dan pojavljivala u sudnici, znatno viša od svoga branjenika sagnutog nad hodalicu kojom se ispomaže u hodu, promišljeno je provokativna.

To joj je osiguralo nastupe u najgledanijim terminima na CNN-u i drugim globalno najutjecajnijim televizijskim kanalima, a njezina izjava da se smatra “ultimativnom feministicom” s jedne joj strane jamči privlačnost, a s druge osudu, osobito samih organiziranih feministica širom svijeta.

Pored borbe za oslobađanje Weinsteina, Rotunno vodi, naime, i svojevrsan križarski rat protiv #MeToo pokreta za koji tvrdi da infantilizira žene i širi kult ženskog naivnog mučeništva te pritom kao da uživa u gnjevu koji izaziva.

– Naš pravosudni sustav je takav da nam omogućuje reći što god želimo, no traži i da znamo da sve što netko izjavi nije nužno i istina – kazala je Rotunno za Insider

 – Pokret #MeToo iznosi nešto što se naziva “moja istina”. E pa, toga u našem pravosudnom sustavu nema! Postoji istina. I postoji laž! Moj je posao raditi na utvrđivanju istine, a protiv laži.

Ako cijelu večer pijete, s njim plešete...

Rotunno je također kazala kako danas žene imaju velikih problema jer jednostavno mnoge odbijaju preuzeti odgovornost za svoje loše odluke.

Opisala je svoje djetinjstvo uz majku i baku; obje neovisne žene koje nikom nisu podnosile račune, činile su ono što su one smatrale ispravnim, pravile i greške u prosudbi, ali za te greške nisu optuživale nikoga, pa ni muškarce.

Na primjedbu novinara Insidera znači li to da ona opravdava stav onih koji kažu da su silovane žene takvo nasilje i zaslužile, Donna Rotunno je kategorički kazala – ne.

– Ne! Ali ja kažem sljedeće – nastavila je ova “ultimativna feministica” – Ako s nekim muškarcem, moćnim, starijim muškarcem, muškarcem s određenom reputacijom, cijelu večer pijete, ako s njim plešete, ako s njim koketirate, ako mu dajete do znanja da u njegovu društvu uživate, ako s njim potom odete u njegovu hotelsku sobu iza ponoći, nemojte mi tvrditi da želite gledati ptice s njegova prozora! Gdje je tu odgovorno ponašanje žene? – uzvratila je 42-godišnja Donna Rotunno.

Gospođa Rotunno kaže da su se žene čitavo stoljeće borile kako bi s muškarcima bile ravnopravne, a danas, kad je ta ravnopravnost u velikoj mjeri dosegnuta, neke žene odbijaju nositi odgovornost koju takva ravnopravnost podrazumijeva.

Ona inzistira na prihvaćanju odgovornosti za svoje vlastite odluke i za svoje vlastite izbore. Stavove Donne Rotunno moderne feministice doživljavaju, pak, kao neoliberalni feminizam koji, favoriziranjem individualne odgovornosti, ignorira neravnotežu moći između mnogih muškaraca i žena, no odvjetnica i za taj prigovor ima odgovor.

– U određenom trenutku žena je izabrala da je njezina karijera i uspon na društvenoj ljestvici vrjedniji od njezina dostojanstva i njezine osobnosti – kaže Rotunno.

Izvolite, branite svoj stav!

 – Molim lijepo, to je izbor! Ako držim da je malo seksa, pa i ne baš ugodnoga, kako je Jessica Mann opisala svoj sporazumni seks s Harveyjem Weinsteinom, vrjednije od moga dostojanstva, ukoliko mi taj loš seks zauzvrat pruža povlastice, onda je to moj stav. Izvolite, branite taj svoj stav, a ne optužujte muškarce! – kategorična je Donna Rotunno.

Naravno, đavolja odvjetnica protiv sebe ima čitav #MeToo pokret, no taj pokret u slučaju Harveyja Weinsteina nije uspio dokazati njegovu dugogodišnju seksualnu grabežljivost, a upravo to je jedan od temelja pokreta.

U samom temelju pokreta jest teza kako su mnogi muškarci, pa i Harvey Weinstein, desetljećima seksualno zlostavljali na stotine žena. Mnogi zacijelo i jesu, no u slučaju Weinsteina – to na sudu nije dokazano.

Dokazana su mu dva individualna kaznena djela i dakako – život i karijera su mu uništeni bez obzira na to koliko će u konačnici morati provesti u zatvoru.

No, upravo to, drži Donna Rotunno, i jest umnogome smisao #MeToo pokreta – javnim optužbama postići javnu osudu, bez obzira na sudski pravorijek.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MRAČNA ZVIJEZDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => MRAČNA ZVIJEZDA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-25 08:25:21 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-27 16:50:31 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2020-02-26 10:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3653 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13074494.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13041088.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13060370.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13003156.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13048312.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13048308.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13040988.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13040894.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13040704.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/25\/13003710.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Angela Weiss\/AFP","Spencer Platt\/AFP","","AFP","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Donnu Rotunnu\u00a0u ameri\u010dkim pravnim krugovima nazivaju 'pravosudnim buldogom'","","Jessica Mann \u0161okirala je prepunu sudnicu kad je zorno opisala Weinsteinove genitalije kao 'deformirane i interseksualne'","Glumica Annabella Sciorra posvjedo\u010dila je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. u\u0161ao u njezin stan i silovao je","Harveyu Weinsteinu prijeti do 25 godina zatvora","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x799","k_13074494_1280.jpg":"1280x1280","k_13074494_1024.jpg":"1024x1024","k_13074494_640.jpg":"640x640","k_13074494_480.jpg":"480x480","k_13074494_340.jpg":"340x340","k_13074494_220.jpg":"220x220","o_13074494_1280.jpg":"1280x852","o_13074494_1024.jpg":"1024x681","o_13074494_640.jpg":"640x426","o_13074494_480.jpg":"480x319","o_13074494_340.jpg":"340x226","o_13074494_220.jpg":"220x146","h_13074494_1280.jpg":"1280x854","h_13074494_1024.jpg":"1024x683","h_13074494_640.jpg":"640x427","h_13074494_480.jpg":"480x320","h_13074494_340.jpg":"340x227","h_13074494_220.jpg":"220x147","pp_13074494_1280.jpg":"1006x1280","pp_13074494_1024.jpg":"805x1024","pp_13074494_640.jpg":"503x640","pp_13074494_480.jpg":"377x480","pp_13074494_340.jpg":"267x340","pp_13074494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13041088_1280.jpg":"1280x1280","k_13041088_1024.jpg":"1024x1024","k_13041088_640.jpg":"640x640","k_13041088_480.jpg":"480x480","k_13041088_340.jpg":"340x340","k_13041088_220.jpg":"220x220","o_13041088_1280.jpg":"1280x853","o_13041088_1024.jpg":"1024x682","o_13041088_640.jpg":"640x426","o_13041088_480.jpg":"480x320","o_13041088_340.jpg":"340x226","o_13041088_220.jpg":"220x146","h_13041088_1280.jpg":"1280x854","h_13041088_1024.jpg":"1024x683","h_13041088_640.jpg":"640x427","h_13041088_480.jpg":"480x320","h_13041088_340.jpg":"340x227","h_13041088_220.jpg":"220x147","pp_13041088_1280.jpg":"1006x1280","pp_13041088_1024.jpg":"805x1024","pp_13041088_640.jpg":"503x640","pp_13041088_480.jpg":"377x480","pp_13041088_340.jpg":"267x340","pp_13041088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x600","k_13060370_1280.jpg":"1280x1280","k_13060370_1024.jpg":"1024x1024","k_13060370_640.jpg":"640x640","k_13060370_480.jpg":"480x480","k_13060370_340.jpg":"340x340","k_13060370_220.jpg":"220x220","o_13060370_1280.jpg":"1280x853","o_13060370_1024.jpg":"1024x682","o_13060370_640.jpg":"640x426","o_13060370_480.jpg":"480x320","o_13060370_340.jpg":"340x226","o_13060370_220.jpg":"220x146","h_13060370_1280.jpg":"1280x854","h_13060370_1024.jpg":"1024x683","h_13060370_640.jpg":"640x427","h_13060370_480.jpg":"480x320","h_13060370_340.jpg":"340x227","h_13060370_220.jpg":"220x147","pp_13060370_1280.jpg":"1006x1280","pp_13060370_1024.jpg":"805x1024","pp_13060370_640.jpg":"503x640","pp_13060370_480.jpg":"377x480","pp_13060370_340.jpg":"267x340","pp_13060370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1291","k_13003156_1280.jpg":"1280x1280","k_13003156_1024.jpg":"1024x1024","k_13003156_640.jpg":"640x640","k_13003156_480.jpg":"480x480","k_13003156_340.jpg":"340x340","k_13003156_220.jpg":"220x220","o_13003156_1280.jpg":"1280x860","o_13003156_1024.jpg":"1024x688","o_13003156_640.jpg":"640x430","o_13003156_480.jpg":"480x322","o_13003156_340.jpg":"340x228","o_13003156_220.jpg":"220x147","h_13003156_1280.jpg":"1280x854","h_13003156_1024.jpg":"1024x683","h_13003156_640.jpg":"640x427","h_13003156_480.jpg":"480x320","h_13003156_340.jpg":"340x227","h_13003156_220.jpg":"220x147","pp_13003156_1280.jpg":"1006x1280","pp_13003156_1024.jpg":"805x1024","pp_13003156_640.jpg":"503x640","pp_13003156_480.jpg":"377x480","pp_13003156_340.jpg":"267x340","pp_13003156_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1301","k_13048312_1280.jpg":"1280x1280","k_13048312_1024.jpg":"1024x1024","k_13048312_640.jpg":"640x640","k_13048312_480.jpg":"480x480","k_13048312_340.jpg":"340x340","k_13048312_220.jpg":"220x220","o_13048312_1280.jpg":"1280x867","o_13048312_1024.jpg":"1024x693","o_13048312_640.jpg":"640x433","o_13048312_480.jpg":"480x325","o_13048312_340.jpg":"340x230","o_13048312_220.jpg":"220x149","h_13048312_1280.jpg":"1280x854","h_13048312_1024.jpg":"1024x683","h_13048312_640.jpg":"640x427","h_13048312_480.jpg":"480x320","h_13048312_340.jpg":"340x227","h_13048312_220.jpg":"220x147","pp_13048312_1280.jpg":"1006x1280","pp_13048312_1024.jpg":"805x1024","pp_13048312_640.jpg":"503x640","pp_13048312_480.jpg":"377x480","pp_13048312_340.jpg":"267x340","pp_13048312_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1307","k_13048308_1280.jpg":"1280x1280","k_13048308_1024.jpg":"1024x1024","k_13048308_640.jpg":"640x640","k_13048308_480.jpg":"480x480","k_13048308_340.jpg":"340x340","k_13048308_220.jpg":"220x220","o_13048308_1280.jpg":"1280x871","o_13048308_1024.jpg":"1024x697","o_13048308_640.jpg":"640x435","o_13048308_480.jpg":"480x326","o_13048308_340.jpg":"340x231","o_13048308_220.jpg":"220x149","h_13048308_1280.jpg":"1280x854","h_13048308_1024.jpg":"1024x683","h_13048308_640.jpg":"640x427","h_13048308_480.jpg":"480x320","h_13048308_340.jpg":"340x227","h_13048308_220.jpg":"220x147","pp_13048308_1280.jpg":"1006x1280","pp_13048308_1024.jpg":"805x1024","pp_13048308_640.jpg":"503x640","pp_13048308_480.jpg":"377x480","pp_13048308_340.jpg":"267x340","pp_13048308_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1199","k_13040988_1280.jpg":"1280x1280","k_13040988_1024.jpg":"1024x1024","k_13040988_640.jpg":"640x640","k_13040988_480.jpg":"480x480","k_13040988_340.jpg":"340x340","k_13040988_220.jpg":"220x220","o_13040988_1280.jpg":"1280x799","o_13040988_1024.jpg":"1024x639","o_13040988_640.jpg":"640x399","o_13040988_480.jpg":"480x299","o_13040988_340.jpg":"340x212","o_13040988_220.jpg":"220x137","h_13040988_1280.jpg":"1280x854","h_13040988_1024.jpg":"1024x683","h_13040988_640.jpg":"640x427","h_13040988_480.jpg":"480x320","h_13040988_340.jpg":"340x227","h_13040988_220.jpg":"220x147","pp_13040988_1280.jpg":"1006x1280","pp_13040988_1024.jpg":"805x1024","pp_13040988_640.jpg":"503x640","pp_13040988_480.jpg":"377x480","pp_13040988_340.jpg":"267x340","pp_13040988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2404","k_13040894_1280.jpg":"1280x1280","k_13040894_1024.jpg":"1024x1024","k_13040894_640.jpg":"640x640","k_13040894_480.jpg":"480x480","k_13040894_340.jpg":"340x340","k_13040894_220.jpg":"220x220","o_13040894_1280.jpg":"1280x1602","o_13040894_1024.jpg":"1024x1282","o_13040894_640.jpg":"640x801","o_13040894_480.jpg":"480x601","o_13040894_340.jpg":"340x425","o_13040894_220.jpg":"220x275","h_13040894_1280.jpg":"1280x854","h_13040894_1024.jpg":"1024x683","h_13040894_640.jpg":"640x427","h_13040894_480.jpg":"480x320","h_13040894_340.jpg":"340x227","h_13040894_220.jpg":"220x147","pp_13040894_1280.jpg":"1006x1280","pp_13040894_1024.jpg":"805x1024","pp_13040894_640.jpg":"503x640","pp_13040894_480.jpg":"377x480","pp_13040894_340.jpg":"267x340","pp_13040894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1309","k_13040704_1280.jpg":"1280x1280","k_13040704_1024.jpg":"1024x1024","k_13040704_640.jpg":"640x640","k_13040704_480.jpg":"480x480","k_13040704_340.jpg":"340x340","k_13040704_220.jpg":"220x220","o_13040704_1280.jpg":"1280x872","o_13040704_1024.jpg":"1024x698","o_13040704_640.jpg":"640x436","o_13040704_480.jpg":"480x327","o_13040704_340.jpg":"340x231","o_13040704_220.jpg":"220x149","h_13040704_1280.jpg":"1280x854","h_13040704_1024.jpg":"1024x683","h_13040704_640.jpg":"640x427","h_13040704_480.jpg":"480x320","h_13040704_340.jpg":"340x227","h_13040704_220.jpg":"220x147","pp_13040704_1280.jpg":"1006x1280","pp_13040704_1024.jpg":"805x1024","pp_13040704_640.jpg":"503x640","pp_13040704_480.jpg":"377x480","pp_13040704_340.jpg":"267x340","pp_13040704_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2505","k_13003710_1280.jpg":"1280x1280","k_13003710_1024.jpg":"1024x1024","k_13003710_640.jpg":"640x640","k_13003710_480.jpg":"480x480","k_13003710_340.jpg":"340x340","k_13003710_220.jpg":"220x220","o_13003710_1280.jpg":"1280x1670","o_13003710_1024.jpg":"1024x1336","o_13003710_640.jpg":"640x835","o_13003710_480.jpg":"480x626","o_13003710_340.jpg":"340x443","o_13003710_220.jpg":"220x287","h_13003710_1280.jpg":"1280x854","h_13003710_1024.jpg":"1024x683","h_13003710_640.jpg":"640x427","h_13003710_480.jpg":"480x320","h_13003710_340.jpg":"340x227","h_13003710_220.jpg":"220x147","pp_13003710_1280.jpg":"1006x1280","pp_13003710_1024.jpg":"805x1024","pp_13003710_640.jpg":"503x640","pp_13003710_480.jpg":"377x480","pp_13003710_340.jpg":"267x340","pp_13003710_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7509699 Threads: 4 Questions: 1606444897 Slow queries: 4767782 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110667407 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/davolja-odvjetnica-ovo-je-prica-o-zeni-koja-je-prokazanog-zlostavljaca-i-siledziju-spasila-od-dozivotnog-zatvora-unistila-je-krunsku-svjedokinju-1005807 [printLink] => /mozaik/zivot/davolja-odvjetnica-ovo-je-prica-o-zeni-koja-je-prokazanog-zlostavljaca-i-siledziju-spasila-od-dozivotnog-zatvora-unistila-je-krunsku-svjedokinju-1005807?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 347260 [name] => Harvey Weinstein [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => harvey-weinstein [link] => /tag/harvey-weinstein ) [1] => stdClass Object ( [id] => 602518 [name] => Donna Rotunno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-26 14:24:37 [main_article_id] => 0 [alias] => donna-rotunno [link] => /tag/donna-rotunno ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MRAČNA ZVIJEZDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Đavolja odvjetnica’: ovo je priča o ženi koja je prokazanog zlostavljača spasila od doživotnog zatvora, uništila je krunsku svjedokinju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13074494.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Angela Weiss/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13074494.jpg [title] => Angela Weiss/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13041088.jpg [title] => Spencer Platt/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13060370.jpg [title] => Donnu Rotunnu u američkim pravnim krugovima nazivaju 'pravosudnim buldogom' ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13003156.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13048312.jpg [title] => Jessica Mann šokirala je prepunu sudnicu kad je zorno opisala Weinsteinove genitalije kao 'deformirane i interseksualne' ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13048308.jpg [title] => Glumica Annabella Sciorra posvjedočila je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13040988.jpg [title] => Harveyu Weinsteinu prijeti do 25 godina zatvora ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13040894.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13040704.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/13003710.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Harvey Weinstein, filmski mogul čije je kriminalno ponašanje pokrenulo globalni pokret #MeToo za prokazivanje moćnih muškaraca odgovornih za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena, u New Yorku je proglašen krivim po dvije od pet točaka optužnice.

Porota od pet žena i sedam muškaraca, nakon gotovo čitavog tjedna vijećanja, proglasila ga je krivim za kazneno djelo nedopuštenog seksualnog čina prvog stupnja te za silovanje trećeg stupnja.

Međutim, Weinstein je oslobođen za tri najozbiljnije optužbe, sve za seksualnu grabežljivost, radi čega mu je prijetila doživotna zatvorska kazna.

Nakon izricanja sudbonosnih “kriv je”, odnosno “nije kriv”, Weinstein je odveden u pritvor gdje će sačekati i izricanje kazne – 11. ožujka, niti tri mjeseca od početka suđenja, sudac James Burke će odlučiti koliko godina zatvora će osramoćeni hollywoodski producent provesti iza rešetaka.

Naime, bivši filmski moćnik osuđen je zbog silovanja bivše glumice, sada frizerke i stilistice Jessice Mann, u hotelskoj sobi na Manhattanu 2013. godine, te za to djelo može dobiti minimalno pet, a maksimalno 25 godina zatvora.

---

image
Jessica Mann šokirala je prepunu sudnicu kad je zorno opisala Weinsteinove genitalije kao 'deformirane i interseksualne'
---

Za prisiljavanje na oralni seks 2006. godine teretila ga je njegova bivša asistentica Miriam Haley, koja sada ima 42 godine, a to se dogodilo tijekom rada na seriji “Project Runway”, i za to ga je porota također proglasila krivim premda je naznačila da se nisu uvjerili u fizičko nasilje prema Miriam Haley. Za to djelo Weinstein može dobiti maksimalno četiri godine zatvora.

Upitna sudbina

Porota je navela da prilikom donošenja odluke nije “izvan svake sumnje” utvrdila da je Weinstein silovao i Annabellu Sciorra, jednu od šest žena koja je svjedočila o Weinsteinovu grabežljivu ponašanju.

---

image
Glumica Annabella Sciorra posvjedočila je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je
---

Glumica Annabella Sciorra posvjedočila je pred sudom u New Yorku da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je. Međutim, kako je od navodnog silovanja prošlo više od dvadeset godina, taj je zločin zastario, no upravo je Sciorra bila krunska svjedokinja optužbe koja je trebala porotu uvjeriti da je Weinstein serijski seksualni predator i silovatelj najvišeg stupnja.

To se, međutim, nije dogodilo.

Porota takvu optužnicu nije potvrdila, no budući da se producent “Zaljubljenog Shakespearea” i “Engleskog pacijenta” tek treba suočiti s optužbama za seksualno zlostavljanje u Los Angelesu, a pod istragom je i u Dublinu i Londonu, njegova je sudbina, ali i sudbina #MeToo pokreta, upitna.

Premda je tijekom suđenja u New Yorku sudac James Burke jasno naglasio da njegova sudnica neće biti mjesto za provedbu referenduma o #MeToo pokretu, presuda koju će izreći 11. ožujka itekako će imati reperkusija i na taj globalni pokret.

Optužnicu protiv Weinsteina je zastupalo okružno tužiteljstvo Manhattana, koje je na sudu zastupala pomoćnica okružnog tužitelja Joan Illuzzi.

Na obrani je mjesecima prije početka suđenja radio čitav tim odvjetnika, no odvjetnica Donna Rotunno je vodila slučaj, unakrsno ispitivala svjedoke te održala i završni govor.

Ta dama, koju u američkim pravnim krugovima “od milja” nazivaju pravosudnim buldogom zacijelo je najzaslužnija što je Weinstein izbjegao doživotnu robiju premda teško da je zadovoljna i dosuđenom, znatno blažom kaznom koju će njezin klijent dobiti.

Ona je, naime, zastupala tezu i na njoj temeljila obranu, da su svi seksualni kontakti koje je Harvey Weinstein imao sa ženama koje ga terete za seksualno zlostavljanje, bili sporazumni.

Čudne genitalije

U sudnici je do suza dovela upravo Jessicu Mann koju je tri dana unakrsno ispitivala.

Prvog dana je Jessica Mann šokirala prepunu sudnicu na Manhattanu kad je zorno opisala Weinsteinove genitalije tvrdeći da je “mislila da su deformirane i interseksualne”, jer je navodno imao “ekstremne ožiljke” i da nema testisa te da seks s njime, onaj dobrovoljni, nije bio ugodan.

Drugog dana, međutim, Mann je upadala u brojne kontradikcije te nije uspjela dati jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje – zašto je i nakon navodnog silovanja ostala u dobrim odnosima sa svojim silovateljem?

Dapače, niti mjesec dana nakon silovanja, Jessica Mann, baš kao i tijekom čitava njihova petogodišnjeg poznanstva, poslala je Weinsteinu e-mail te mu napisala da “cijeni sve što čini za nju”.

Zahvaljivala mu je i prije: za pozive na brojne hollywoodske zabave, za pomoć u njezinim osobnim problemima, za ustupanje povlaštenih parking kartica, za posao koji je dobila kod slavnog frizera, pa i zato što se uz njega osjeća lijepom.

Patite li od poremećaja ličnosti?

No njezina zahvalna poruka od 12. travnja 2013. bila je odvjetnici Donni Rotunno bizarna jer je poslana samo dvadesetak dana nakon traumatičnog seksualnog iskustva u New Yorku, te ju je odvjetnica upitala pati li od graničnog poremećaja ličnosti.

Suočila ju je sa serijom neobjavljenih blogova koji su ostali u njezinoj pošti te je natjerala da ih osobno pročita poroti.

U tim zapisima, inspiriranim stvarnim doživljajima s Weinsteinom, uz puno šala i seksualno eksplicitnih mjesta, Jessica Mann je opisala svoj odnos s “moćnim starijim muškarcem” kojeg je optužila za silovanje tek nakon 2017., kad je u New Yorkeru i New York Timesu izbila skandalozna priča koja je autorima donijela Pulitzerovu nagradu.

– Vi ste znali da Harvey Weinstein želi seks s mladim ženama – kazala joj je odvjetnica Donna Rotunno dok je sjedila na klupi za svjedoke.

– Vi ste željeli povlastice koje seks s takvim muškarcem donosi, zar ne? Manipulirali ste moga klijenta kako biste dobili ono što ste željeli i na čemu ste mu zahvalni – kazala je Weinsteinova odvjetnica uplakanoj frizerki, nekadašnjoj nadobudnoj glumici.

Ipak, porota je povjerovala Jessici Mann, premda je Donna Rotunno odmah nakon izricanja presude najavila žalbu.

– Gospodin Weinstein je dobro primio presudu – kazala je ta pravosudna “buldogica” novinarima ispred zgrade suda.

– On zna da bitka nije gotova, da ćemo se žaliti i da ćemo učiniti sve da dokažemo kako je seksualni čin između njega i gospođe Mann bio sporazuman.

Donna Rotunno, premda iza sebe ima 15-godišnju blistavu karijeru, ako se “blistavom” može nazvati karijera braniteljice optuženih za silovanje, tijekom koje je od oko 40 parnica izgubila samo jednu jedinu, danas je zvijezda mračnog sjaja.

Njezina pojava, podignuta dizajnerskim štiklama u kojima se svaki dan pojavljivala u sudnici, znatno viša od svoga branjenika sagnutog nad hodalicu kojom se ispomaže u hodu, promišljeno je provokativna.

To joj je osiguralo nastupe u najgledanijim terminima na CNN-u i drugim globalno najutjecajnijim televizijskim kanalima, a njezina izjava da se smatra “ultimativnom feministicom” s jedne joj strane jamči privlačnost, a s druge osudu, osobito samih organiziranih feministica širom svijeta.

Pored borbe za oslobađanje Weinsteina, Rotunno vodi, naime, i svojevrsan križarski rat protiv #MeToo pokreta za koji tvrdi da infantilizira žene i širi kult ženskog naivnog mučeništva te pritom kao da uživa u gnjevu koji izaziva.

– Naš pravosudni sustav je takav da nam omogućuje reći što god želimo, no traži i da znamo da sve što netko izjavi nije nužno i istina – kazala je Rotunno za Insider

 – Pokret #MeToo iznosi nešto što se naziva “moja istina”. E pa, toga u našem pravosudnom sustavu nema! Postoji istina. I postoji laž! Moj je posao raditi na utvrđivanju istine, a protiv laži.

Ako cijelu večer pijete, s njim plešete...

Rotunno je također kazala kako danas žene imaju velikih problema jer jednostavno mnoge odbijaju preuzeti odgovornost za svoje loše odluke.

Opisala je svoje djetinjstvo uz majku i baku; obje neovisne žene koje nikom nisu podnosile račune, činile su ono što su one smatrale ispravnim, pravile i greške u prosudbi, ali za te greške nisu optuživale nikoga, pa ni muškarce.

Na primjedbu novinara Insidera znači li to da ona opravdava stav onih koji kažu da su silovane žene takvo nasilje i zaslužile, Donna Rotunno je kategorički kazala – ne.

– Ne! Ali ja kažem sljedeće – nastavila je ova “ultimativna feministica” – Ako s nekim muškarcem, moćnim, starijim muškarcem, muškarcem s određenom reputacijom, cijelu večer pijete, ako s njim plešete, ako s njim koketirate, ako mu dajete do znanja da u njegovu društvu uživate, ako s njim potom odete u njegovu hotelsku sobu iza ponoći, nemojte mi tvrditi da želite gledati ptice s njegova prozora! Gdje je tu odgovorno ponašanje žene? – uzvratila je 42-godišnja Donna Rotunno.

Gospođa Rotunno kaže da su se žene čitavo stoljeće borile kako bi s muškarcima bile ravnopravne, a danas, kad je ta ravnopravnost u velikoj mjeri dosegnuta, neke žene odbijaju nositi odgovornost koju takva ravnopravnost podrazumijeva.

Ona inzistira na prihvaćanju odgovornosti za svoje vlastite odluke i za svoje vlastite izbore. Stavove Donne Rotunno moderne feministice doživljavaju, pak, kao neoliberalni feminizam koji, favoriziranjem individualne odgovornosti, ignorira neravnotežu moći između mnogih muškaraca i žena, no odvjetnica i za taj prigovor ima odgovor.

– U određenom trenutku žena je izabrala da je njezina karijera i uspon na društvenoj ljestvici vrjedniji od njezina dostojanstva i njezine osobnosti – kaže Rotunno.

Izvolite, branite svoj stav!

 – Molim lijepo, to je izbor! Ako držim da je malo seksa, pa i ne baš ugodnoga, kako je Jessica Mann opisala svoj sporazumni seks s Harveyjem Weinsteinom, vrjednije od moga dostojanstva, ukoliko mi taj loš seks zauzvrat pruža povlastice, onda je to moj stav. Izvolite, branite taj svoj stav, a ne optužujte muškarce! – kategorična je Donna Rotunno.

Naravno, đavolja odvjetnica protiv sebe ima čitav #MeToo pokret, no taj pokret u slučaju Harveyja Weinsteina nije uspio dokazati njegovu dugogodišnju seksualnu grabežljivost, a upravo to je jedan od temelja pokreta.

U samom temelju pokreta jest teza kako su mnogi muškarci, pa i Harvey Weinstein, desetljećima seksualno zlostavljali na stotine žena. Mnogi zacijelo i jesu, no u slučaju Weinsteina – to na sudu nije dokazano.

Dokazana su mu dva individualna kaznena djela i dakako – život i karijera su mu uništeni bez obzira na to koliko će u konačnici morati provesti u zatvoru.

No, upravo to, drži Donna Rotunno, i jest umnogome smisao #MeToo pokreta – javnim optužbama postići javnu osudu, bez obzira na sudski pravorijek.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Angela Weiss/AFP Spencer Platt/AFP AFP

Donnu Rotunnu u američkim pravnim krugovima nazivaju 'pravosudnim buldogom'
AFP

Jessica Mann šokirala je prepunu sudnicu kad je zorno opisala Weinsteinove genitalije kao 'deformirane i interseksualne'

Glumica Annabella Sciorra posvjedočila je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je

Harveyu Weinsteinu prijeti do 25 godina zatvora



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/davolja-odvjetnica-ovo-je-prica-o-zeni-koja-je-prokazanog-zlostavljaca-i-siledziju-spasila-od-dozivotnog-zatvora-unistila-je-krunsku-svjedokinju-1005807 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5daf6040d4689a5a7b8a0b6b7c63400f69d816e0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98%C4%90avolja+odvjetnica%E2%80%99%3A+ovo+je+pri%C4%8Da+o+%C5%BEeni+koja+je+prokazanog+zlostavlja%C4%8Da+spasila+od+do%C5%BEivotnog+zatvora%2C+uni%C5%A1tila+je+krunsku+svjedokinju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdavolja-odvjetnica-ovo-je-prica-o-zeni-koja-je-prokazanog-zlostavljaca-i-siledziju-spasila-od-dozivotnog-zatvora-unistila-je-krunsku-svjedokinju-1005807 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdavolja-odvjetnica-ovo-je-prica-o-zeni-koja-je-prokazanog-zlostavljaca-i-siledziju-spasila-od-dozivotnog-zatvora-unistila-je-krunsku-svjedokinju-1005807 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MRAČNA ZVIJEZDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
ŽivotMRAČNA ZVIJEZDA

‘Đavolja odvjetnica’: ovo je priča o ženi koja je prokazanog zlostavljača spasila od doživotnog zatvora, uništila je krunsku svjedokinju

26. veljače 2020. - 11:25

Harvey Weinstein, filmski mogul čije je kriminalno ponašanje pokrenulo globalni pokret #MeToo za prokazivanje moćnih muškaraca odgovornih za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena, u New Yorku je proglašen krivim po dvije od pet točaka optužnice.

Porota od pet žena i sedam muškaraca, nakon gotovo čitavog tjedna vijećanja, proglasila ga je krivim za kazneno djelo nedopuštenog seksualnog čina prvog stupnja te za silovanje trećeg stupnja.

Međutim, Weinstein je oslobođen za tri najozbiljnije optužbe, sve za seksualnu grabežljivost, radi čega mu je prijetila doživotna zatvorska kazna.

Nakon izricanja sudbonosnih “kriv je”, odnosno “nije kriv”, Weinstein je odveden u pritvor gdje će sačekati i izricanje kazne – 11. ožujka, niti tri mjeseca od početka suđenja, sudac Jam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:52