stdClass Object ( [id] => 1035299 [title] => Bivši specijalac Mario Radan: ‘Proša sam najteža bojišta u Domovinskom ratu, a danas bi za dobar kamen iša i u Afganistan‘ [alias] => bivsi-specijalac-mario-radan-prosa-sam-najteza-bojista-u-domovinskom-ratu-a-danas-bi-za-dobar-kamen-isa-i-u-afganistan [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan od hrvatskih ratnika i rijetkih sretnika koji su uspjeli proći najteža bojišta u Domovinskom ratu i iz njega izaći bez ranjavanja i PTSP-a je 56-godišnji Mario Radan iz Splita. Taj je veteran specijalne policije Batt-Split, naime, vidio sve krugove ratnog pakla osobno, prošao od snježne čete na Velebitu do ognja "Oluje", Gračaca, Pakraca, Slavonije.

O tome svjedoče i brojne fotografije tada mladog specijalca s puškom, i uistinu je začudno da mu nakon svega "nije ništa". No, Mario ima jednu "rijetku dijagnozu" koju je odlučio podijeliti s nama; naime, lud je za – kamenjem!

Na njegovu žalost, od tih stotina kilograma koliko ih posjeduje u svojoj golemoj zbirci, najmanje je dragog kamenja, no za Marija svaki primjerak koji uđe u njegovu kolekciju jest dragulj. Barem emotivne vrijednosti! I od svakog se teško rastaje...

Da ne bude zabune; bavljenje svakovrsnim kamenjem – od gorskih kristala do vulkanskih minerala – nije njegova poslijeratna terapija, nego strast iz mladih dana. Taj je, naime, rođeni Dugopoljac još zarana, odlazeći s prijateljima u ribolov, otkrio da mu se podjednako kao i dobar ulov sviđa raznobojno, neobično kamenje koje bi pronašao na obali. Tako je doma donosio i ribu i kamenčiće, i s osmijehom se prisjeća kako ga je majka znala koriti zbog tih "ludosti i stina".

- Bacija sam sigurno tri kubika kamenja da mi ne bi prigovarala – smije se Radan, čovjek kojemu – dok priča o svojim kamenčićima – oči sjaje kao dva plava kristala. Takva se strast uistinu rijetko viđa...
Moramo napomenuti da je, međutim, Mario većinu kamenja ipak pronašao daleko od morske obale, njegove su omiljene "pošte" kopnene.

---

image
Mario Radan drzi u ruci gips anhidrit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Krije svoja nalazišta

- Ne mogu pobrojat koliko sam ih naša i sakupija, ovoga moga kamenja. Sve sam po Dalmaciji obaša, a dobra nalazišta ne smin odat. Mogu vam reć samo da su najbolja ona di je postojala neka vulkanska aktivnost, ka na primjer na području Muća i Zelova. Većina ljudi (čak ni mnogi koji tamo žive) ne zna da je tamo postoja vulkan koji je zadnji put eruptira prije 40 miljuna godina. Dalmacija leži na ugaslim vulkanima, a svaka tektonska promjena koja se dogodila ostavlja na zemlji ožiljke. I puno raznovrsnog kamenja – namiguje.

Priča o splitskom Marjanu kao ugaslom vulkanu je mit, kazuje Mario, te napominje kako bogatih nalazišta još uvijek ima puno u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Kad priča o svojoj zbirci, čiji tek manji dio nam je dao na uvid, kao da se teleportira u neku drugu dimenziju. I dandanas, kao već zreo čovjek, žali što nije imao priliku studirati. No, izvaninstitucionalno znanje koje je stekao impresivno je.

---

image
Prirodni bakar pod povećalom
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

- Završija sam Srednju prometnu školu, a otac mi je mlad, u dobi od 52 godine, umra od teške azbestoze jer je radija ka tokar na glavama nekih cijevi u vranjičkom "Salonitu". Nije bilo teoretske šanse da se školujem... Sad kad gledam neko kamenje iz porodice serpentina, to jest prirodnog azbesta - tog "ukletog azbesta"! - ili možda krisotile i antigorite, osjećam se nekako čudno.

Takvo kamenje može se lipo obrađivat finim, vodenim brusevima, a svo kamenje inače dosta tretiram i čistim kiselinama, da iz njih izvučem najbolje. Zato to sve radim na vrhu zgrade u Dubrovačkoj, ovde di živim, na jedanaestom katu. Tako mi manje škode isparavanja – povjerava strastveni kamenoljubac, dok se mi divimo komadićima koji izgledaju kao otkinuti komadići Raja – ili neke videoigrice...

Neki, pak, izazivaju nešto prizemnije asocijacije.

- Ovaj kamen koji izgleda ka komad pancete je pejzažni jaspis; to je poludragi kamen sa Zelova. A ovaj šta iz daljine "daje" na kulen, e to je zemljani jaspis, on je namjerno prerezan i ispoliran. A vidi ovu pustinjsku ružu, lipa li je! Od gipsa je, to nije odavde, to sam kupija. Vidiš ovaj ahat, užarenu lavu; sve je to kvarc, više vrsta kalcedona, izgledaju ka godovi debla u svim bojama! Predivno... A ovo zeleno, pustinjsko staklo. Fluorite moraš tretirat kiselinama, uključujući i 70-postotnu solnu, ona i beton ugrize! - Radan će.

Rubin iz Afrike

Jedan od rijetkih priobalnih primjeraka u njegovoj golemoj zbirci je žuto-zeleni prehnit iz Komiže, primjerak koji je pronašao još prije rata. Tijekom njega, naravno, njegov je sakupljački hobi bio u hibernaciji, a otkako uživa status mladog umirovljenika, priznaje da sakuplja punom parom i ne žali što skoro pola penzije "ide" na istraživačke i sakupljačke ture.

Pitamo ga je li tijekom svojih ekspedicija, koje često poduzima u društvu "sličnog luđaka", Trogiranina Ivice Svilana, kojega je upoznao na Mineral Expou, pronašao neku fosiliziranu okaminu.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

- Jesam, i nešto poludragog kamenja! Naša sam amonita – to je spuž – i rudist – to je crv – u vapnencu! Imam ja i vridnoga kamenja kojega sam naša, kupija ili se zaminija; pogledaj ovaj rubin koliki je – pokazuje Radan komad kamena vinske boje, nalik smrznutoj santi burgundca.

- Vjerojatno nikad nećeš veći rubin vidit, niti držat u ruci. To je korund-rubin iz Afrike. Neusporedivo je tvrđi od mramora, ali dođe s njim "u paketu" pa ga triba izolirat. Njega sam dobija – vragolasto namiguje.

Zaintrigirala nas je primjedba o tvrdoći. Dakako, Radan o tome zna puno iako nije završio fakultet. Čitao je stare knjige, a neki od autora su legende: Barić, Mijo Kišpatić, Fran Tućan...

- Imam puno knjiga, neke su i na ćirilici, moja kolekcija je veća, čini mi se, od one na Geološkom fakultetu i Prirodoslovno-matematičkom – smije se naš sugovornik.

Dakako, Mohsovu ljestvicu tvrdoće ima u malom prstu.

- Najtvrđi je dijamant, on je čista devetka, a najmekši talk, taj se u prirodi može zagrebat noktom: zato ima jedinicu. Gips je broj dva, kalcit je na primjer trica, a fluorit četvorka. Albit ima ocjenu pet, apatit šest, kvarc solidnu sedmicu, on je poznat i ka gorski kristal. Rubin i topaz su osmica, znači odma ispod dijamanta – laički nam približava znalac poznat u kolekcionarskim krugovima i kao "Mario Mineral".

Pa nam pokazuje divan komad nalik drvetu.

Zlato u Jadranu

- Skoro si pogodila, to je okamenjeno drvo. Nastaje tako šta komad drveta bez kisika završi negdi u morskom mulju, i onda dođe u kontakt s kalcedonom. Tako se dogodi ovo "okamenjivanje". A vidiš ovaj lipi kamen sa žutom krijestom? E, to je sumpor s gipsom, naša sam lipe primjerke u Sinju, mikrolokalitet je Slane stine, tako se zove. A vidi ovaj aragonit! Izgleda ka neki zemljani koralj. Pa ametist, ta verzija kvarca iz Brazila! A tek ovaj rozi kvarc, milina. Vid' ovo: to se zove "budalino zlato". Znaš zašto? Ljudi, sakupljači zlata, mislili su od ovoga žutila šta se sjaji u galenitu (olovu) da je zlato, a ustvari je žuti pirit – zloćkasto se smijulji Mario. Pa se uozbilji.

- Slabo u nas ima zlata, samo nešto malo u zrncima; ne isplati ga se niti tražit. Doduše, Kišpatić kaže da zlata ima na Jadru, u Dravi i na Zelovu, da ga u sastavu svakog bazalta ima. I stari Rimljani su govorili da je Hrvatska zlatonosno područje, a bome i Bosna. Ali to se prominilo... - malko se kanda rastužio Radan.

No, ima plan.

- Ići ću u Bosnu kad napravim Geološku mapu Hrvatske! Obaša sam sve napuštene kamenolome i rudnike kod nas, a najdraži mi je rudnik boksita kod Drniša, on je bija najveći u ovom dijelu Europe, a propa je istodobno kad i tvornica glinice u Obrovcu, prije Domovinskog rata. Tamo smo Svilan i ja sišli tristo (300!) metara pod zemlju i došli do dijela di se rudnik grana u više odaja ka labirint, a izgleda ka podmorje. Puno je slojeva kamena, boksita, gline...

Znaš, na ove ture nije pametno ić sam, znaju bit opasne. Tamo smo, tristo metara ispod zemlje, na jednom stropu našli, znaš šta? Otisak palme, palminog lista "prešanog" u glini! Bija je stvrdnut, tko zna otkad. Tili smo ga izvadit, ali se razlomija... - prisjetio se Radan jedne uzbudljive epizode, barem iz njegove "podzemne optike", dok je tražio rodonite, dendrite, rodokrozite, kamo sreće i fluorite, tako rijetke divne minerale u raznim bojama, kojih ipak ima više u Sinjskoj krajini. Na polju kroz koje je prošla riječna bujica nakon kiše, manje u tamnim rudnicima koji izazivaju jezu.

---

image
Na fotografiji: pirit - budalino zlato
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Obišao je i ugasli vulkan Gavežnicu u Parku prirode Lepoglava, a srcu mu je najmiliji ipak vulkan Zelovo i rijeka Suvaja, tamo hoda često i rijetko se vrati praznih ruku.

Odaje nam još jednu intimnu, tajnu želju.

- Da mogu birat di ću ljetovanje provest, rađe bi izabra obilazak lipog napuštenog rudnika nego ispijanje koktela na Havajima, to je dosadno! Velika mi je želja jednog dana otić u Brazil, u državu Minas Gerais jer tamo još ima, zamisli, velikih smaragda! Ili u Afganistan, odakle dolaze prekrasni akvamarini! Ne bi mi smetalo šta je tamo rat; i traženje kamenja i ratovanje za mene je prirodno stanje – u najkraćim crtama se definirao Mario Radan, ratnik i "šaptač kamenju".

---

image
Na fotografiji: aragonit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

---

image
Mario Radan skuplja i gitare
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČOVJEK ZVAN MINERAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) ) [extra_fields_search] => ČOVJEK ZVAN MINERAL 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-24 13:22:03 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-29 19:59:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-07-29 19:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1572 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196284.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196294.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196298.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196308.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196320.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196330.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196332.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196328.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196324.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196334.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14196336.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mario Radan, veteran Domovinskog rata dr\u017ei ametist sa rutilom
\n\u00a0","Mario Radan skuplja i gitare","Prirodni bakar pod pove\u0107alom
\n\u00a0","Gips kalcit
\n\u00a0","","Mario Radan drzi u ruci gips anhidrit
\n\u00a0","","Na fotografiji: dendriti mangana
\n\u00a0","Na fotografiji: gips kalcit
\n\u00a0","Na fotografiji: pirit - budalino zlato
\n\u00a0","Na fotografiji: aragonit
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_14196284_1280.jpg":"1280x1280","k_14196284_1024.jpg":"1024x1024","k_14196284_640.jpg":"640x640","k_14196284_480.jpg":"480x480","k_14196284_340.jpg":"340x340","k_14196284_220.jpg":"220x220","o_14196284_1280.jpg":"1280x852","o_14196284_1024.jpg":"1024x681","o_14196284_640.jpg":"640x426","o_14196284_480.jpg":"480x319","o_14196284_340.jpg":"340x226","o_14196284_220.jpg":"220x146","h_14196284_1280.jpg":"1280x854","h_14196284_1024.jpg":"1024x683","h_14196284_640.jpg":"640x427","h_14196284_480.jpg":"480x320","h_14196284_340.jpg":"340x227","h_14196284_220.jpg":"220x147","pp_14196284_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196284_1024.jpg":"805x1024","pp_14196284_640.jpg":"503x640","pp_14196284_480.jpg":"377x480","pp_14196284_340.jpg":"267x340","pp_14196284_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14196294_1280.jpg":"1280x1280","k_14196294_1024.jpg":"1024x1024","k_14196294_640.jpg":"640x640","k_14196294_480.jpg":"480x480","k_14196294_340.jpg":"340x340","k_14196294_220.jpg":"220x220","o_14196294_1280.jpg":"1280x852","o_14196294_1024.jpg":"1024x681","o_14196294_640.jpg":"640x426","o_14196294_480.jpg":"480x319","o_14196294_340.jpg":"340x226","o_14196294_220.jpg":"220x146","h_14196294_1280.jpg":"1280x854","h_14196294_1024.jpg":"1024x683","h_14196294_640.jpg":"640x427","h_14196294_480.jpg":"480x320","h_14196294_340.jpg":"340x227","h_14196294_220.jpg":"220x147","pp_14196294_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196294_1024.jpg":"805x1024","pp_14196294_640.jpg":"503x640","pp_14196294_480.jpg":"377x480","pp_14196294_340.jpg":"267x340","pp_14196294_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14196298_1280.jpg":"1280x1280","k_14196298_1024.jpg":"1024x1024","k_14196298_640.jpg":"640x640","k_14196298_480.jpg":"480x480","k_14196298_340.jpg":"340x340","k_14196298_220.jpg":"220x220","o_14196298_1280.jpg":"1280x852","o_14196298_1024.jpg":"1024x681","o_14196298_640.jpg":"640x426","o_14196298_480.jpg":"480x319","o_14196298_340.jpg":"340x226","o_14196298_220.jpg":"220x146","h_14196298_1280.jpg":"1280x854","h_14196298_1024.jpg":"1024x683","h_14196298_640.jpg":"640x427","h_14196298_480.jpg":"480x320","h_14196298_340.jpg":"340x227","h_14196298_220.jpg":"220x147","pp_14196298_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196298_1024.jpg":"805x1024","pp_14196298_640.jpg":"503x640","pp_14196298_480.jpg":"377x480","pp_14196298_340.jpg":"267x340","pp_14196298_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14196308_1280.jpg":"1280x1280","k_14196308_1024.jpg":"1024x1024","k_14196308_640.jpg":"640x640","k_14196308_480.jpg":"480x480","k_14196308_340.jpg":"340x340","k_14196308_220.jpg":"220x220","o_14196308_1280.jpg":"1280x852","o_14196308_1024.jpg":"1024x681","o_14196308_640.jpg":"640x426","o_14196308_480.jpg":"480x319","o_14196308_340.jpg":"340x226","o_14196308_220.jpg":"220x146","h_14196308_1280.jpg":"1280x854","h_14196308_1024.jpg":"1024x683","h_14196308_640.jpg":"640x427","h_14196308_480.jpg":"480x320","h_14196308_340.jpg":"340x227","h_14196308_220.jpg":"220x147","pp_14196308_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196308_1024.jpg":"805x1024","pp_14196308_640.jpg":"503x640","pp_14196308_480.jpg":"377x480","pp_14196308_340.jpg":"267x340","pp_14196308_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14196320_1280.jpg":"1280x1280","k_14196320_1024.jpg":"1024x1024","k_14196320_640.jpg":"640x640","k_14196320_480.jpg":"480x480","k_14196320_340.jpg":"340x340","k_14196320_220.jpg":"220x220","o_14196320_1280.jpg":"1280x852","o_14196320_1024.jpg":"1024x681","o_14196320_640.jpg":"640x426","o_14196320_480.jpg":"480x319","o_14196320_340.jpg":"340x226","o_14196320_220.jpg":"220x146","h_14196320_1280.jpg":"1280x854","h_14196320_1024.jpg":"1024x683","h_14196320_640.jpg":"640x427","h_14196320_480.jpg":"480x320","h_14196320_340.jpg":"340x227","h_14196320_220.jpg":"220x147","pp_14196320_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196320_1024.jpg":"805x1024","pp_14196320_640.jpg":"503x640","pp_14196320_480.jpg":"377x480","pp_14196320_340.jpg":"267x340","pp_14196320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1286","k_14196330_1280.jpg":"1280x1280","k_14196330_1024.jpg":"1024x1024","k_14196330_640.jpg":"640x640","k_14196330_480.jpg":"480x480","k_14196330_340.jpg":"340x340","k_14196330_220.jpg":"220x220","o_14196330_1280.jpg":"1280x857","o_14196330_1024.jpg":"1024x685","o_14196330_640.jpg":"640x428","o_14196330_480.jpg":"480x321","o_14196330_340.jpg":"340x227","o_14196330_220.jpg":"220x147","h_14196330_1280.jpg":"1280x854","h_14196330_1024.jpg":"1024x683","h_14196330_640.jpg":"640x427","h_14196330_480.jpg":"480x320","h_14196330_340.jpg":"340x227","h_14196330_220.jpg":"220x147","pp_14196330_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196330_1024.jpg":"805x1024","pp_14196330_640.jpg":"503x640","pp_14196330_480.jpg":"377x480","pp_14196330_340.jpg":"267x340","pp_14196330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14196332_1280.jpg":"1280x1280","k_14196332_1024.jpg":"1024x1024","k_14196332_640.jpg":"640x640","k_14196332_480.jpg":"480x480","k_14196332_340.jpg":"340x340","k_14196332_220.jpg":"220x220","o_14196332_1280.jpg":"1280x852","o_14196332_1024.jpg":"1024x681","o_14196332_640.jpg":"640x426","o_14196332_480.jpg":"480x319","o_14196332_340.jpg":"340x226","o_14196332_220.jpg":"220x146","h_14196332_1280.jpg":"1280x854","h_14196332_1024.jpg":"1024x683","h_14196332_640.jpg":"640x427","h_14196332_480.jpg":"480x320","h_14196332_340.jpg":"340x227","h_14196332_220.jpg":"220x147","pp_14196332_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196332_1024.jpg":"805x1024","pp_14196332_640.jpg":"503x640","pp_14196332_480.jpg":"377x480","pp_14196332_340.jpg":"267x340","pp_14196332_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14196328_1280.jpg":"1280x1280","k_14196328_1024.jpg":"1024x1024","k_14196328_640.jpg":"640x640","k_14196328_480.jpg":"480x480","k_14196328_340.jpg":"340x340","k_14196328_220.jpg":"220x220","o_14196328_1280.jpg":"1280x852","o_14196328_1024.jpg":"1024x681","o_14196328_640.jpg":"640x426","o_14196328_480.jpg":"480x319","o_14196328_340.jpg":"340x226","o_14196328_220.jpg":"220x146","h_14196328_1280.jpg":"1280x854","h_14196328_1024.jpg":"1024x683","h_14196328_640.jpg":"640x427","h_14196328_480.jpg":"480x320","h_14196328_340.jpg":"340x227","h_14196328_220.jpg":"220x147","pp_14196328_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196328_1024.jpg":"805x1024","pp_14196328_640.jpg":"503x640","pp_14196328_480.jpg":"377x480","pp_14196328_340.jpg":"267x340","pp_14196328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14196324_1280.jpg":"1280x1280","k_14196324_1024.jpg":"1024x1024","k_14196324_640.jpg":"640x640","k_14196324_480.jpg":"480x480","k_14196324_340.jpg":"340x340","k_14196324_220.jpg":"220x220","o_14196324_1280.jpg":"1280x852","o_14196324_1024.jpg":"1024x681","o_14196324_640.jpg":"640x426","o_14196324_480.jpg":"480x319","o_14196324_340.jpg":"340x226","o_14196324_220.jpg":"220x146","h_14196324_1280.jpg":"1280x854","h_14196324_1024.jpg":"1024x683","h_14196324_640.jpg":"640x427","h_14196324_480.jpg":"480x320","h_14196324_340.jpg":"340x227","h_14196324_220.jpg":"220x147","pp_14196324_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196324_1024.jpg":"805x1024","pp_14196324_640.jpg":"503x640","pp_14196324_480.jpg":"377x480","pp_14196324_340.jpg":"267x340","pp_14196324_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14196334_1280.jpg":"1280x1280","k_14196334_1024.jpg":"1024x1024","k_14196334_640.jpg":"640x640","k_14196334_480.jpg":"480x480","k_14196334_340.jpg":"340x340","k_14196334_220.jpg":"220x220","o_14196334_1280.jpg":"1280x852","o_14196334_1024.jpg":"1024x681","o_14196334_640.jpg":"640x426","o_14196334_480.jpg":"480x319","o_14196334_340.jpg":"340x226","o_14196334_220.jpg":"220x146","h_14196334_1280.jpg":"1280x854","h_14196334_1024.jpg":"1024x683","h_14196334_640.jpg":"640x427","h_14196334_480.jpg":"480x320","h_14196334_340.jpg":"340x227","h_14196334_220.jpg":"220x147","pp_14196334_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196334_1024.jpg":"805x1024","pp_14196334_640.jpg":"503x640","pp_14196334_480.jpg":"377x480","pp_14196334_340.jpg":"267x340","pp_14196334_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14196336_1280.jpg":"1280x1280","k_14196336_1024.jpg":"1024x1024","k_14196336_640.jpg":"640x640","k_14196336_480.jpg":"480x480","k_14196336_340.jpg":"340x340","k_14196336_220.jpg":"220x220","o_14196336_1280.jpg":"1280x852","o_14196336_1024.jpg":"1024x681","o_14196336_640.jpg":"640x426","o_14196336_480.jpg":"480x319","o_14196336_340.jpg":"340x226","o_14196336_220.jpg":"220x146","h_14196336_1280.jpg":"1280x854","h_14196336_1024.jpg":"1024x683","h_14196336_640.jpg":"640x427","h_14196336_480.jpg":"480x320","h_14196336_340.jpg":"340x227","h_14196336_220.jpg":"220x147","pp_14196336_1280.jpg":"1006x1280","pp_14196336_1024.jpg":"805x1024","pp_14196336_640.jpg":"503x640","pp_14196336_480.jpg":"377x480","pp_14196336_340.jpg":"267x340","pp_14196336_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8035787 Threads: 4 Questions: 1599802732 Slow queries: 4891236 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112530278 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/bivsi-specijalac-mario-radan-prosa-sam-najteza-bojista-u-domovinskom-ratu-a-danas-bi-za-dobar-kamen-isa-i-u-afganistan-1035299 [printLink] => /mozaik/zivot/bivsi-specijalac-mario-radan-prosa-sam-najteza-bojista-u-domovinskom-ratu-a-danas-bi-za-dobar-kamen-isa-i-u-afganistan-1035299?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 466071 [name] => veteran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veteran [link] => /tag/veteran ) [1] => stdClass Object ( [id] => 359823 [name] => Domovinski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => domovinski-rat [link] => /tag/domovinski-rat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 278751 [name] => Drago kamenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drago-kamenje [link] => /tag/drago-kamenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 613855 [name] => mario radan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-29 22:00:13 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-radan [link] => /tag/mario-radan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČOVJEK ZVAN MINERAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivši specijalac Mario Radan: ‘Proša sam najteža bojišta u Domovinskom ratu, a danas bi za dobar kamen iša i u Afganistan‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196284.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Mario Radan, veteran Domovinskog rata drži ametist sa rutilom
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196284.jpg [title] => Mario Radan, veteran Domovinskog rata drži ametist sa rutilom
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196294.jpg [title] => Mario Radan skuplja i gitare Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196298.jpg [title] => Prirodni bakar pod povećalom
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196308.jpg [title] => Gips kalcit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196320.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196330.jpg [title] => Mario Radan drzi u ruci gips anhidrit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196332.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196328.jpg [title] => Na fotografiji: dendriti mangana
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196324.jpg [title] => Na fotografiji: gips kalcit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196334.jpg [title] => Na fotografiji: pirit - budalino zlato
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14196336.jpg [title] => Na fotografiji: aragonit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan od hrvatskih ratnika i rijetkih sretnika koji su uspjeli proći najteža bojišta u Domovinskom ratu i iz njega izaći bez ranjavanja i PTSP-a je 56-godišnji Mario Radan iz Splita. Taj je veteran specijalne policije Batt-Split, naime, vidio sve krugove ratnog pakla osobno, prošao od snježne čete na Velebitu do ognja "Oluje", Gračaca, Pakraca, Slavonije.

O tome svjedoče i brojne fotografije tada mladog specijalca s puškom, i uistinu je začudno da mu nakon svega "nije ništa". No, Mario ima jednu "rijetku dijagnozu" koju je odlučio podijeliti s nama; naime, lud je za – kamenjem!

Na njegovu žalost, od tih stotina kilograma koliko ih posjeduje u svojoj golemoj zbirci, najmanje je dragog kamenja, no za Marija svaki primjerak koji uđe u njegovu kolekciju jest dragulj. Barem emotivne vrijednosti! I od svakog se teško rastaje...

Da ne bude zabune; bavljenje svakovrsnim kamenjem – od gorskih kristala do vulkanskih minerala – nije njegova poslijeratna terapija, nego strast iz mladih dana. Taj je, naime, rođeni Dugopoljac još zarana, odlazeći s prijateljima u ribolov, otkrio da mu se podjednako kao i dobar ulov sviđa raznobojno, neobično kamenje koje bi pronašao na obali. Tako je doma donosio i ribu i kamenčiće, i s osmijehom se prisjeća kako ga je majka znala koriti zbog tih "ludosti i stina".

- Bacija sam sigurno tri kubika kamenja da mi ne bi prigovarala – smije se Radan, čovjek kojemu – dok priča o svojim kamenčićima – oči sjaje kao dva plava kristala. Takva se strast uistinu rijetko viđa...
Moramo napomenuti da je, međutim, Mario većinu kamenja ipak pronašao daleko od morske obale, njegove su omiljene "pošte" kopnene.

---

image
Mario Radan drzi u ruci gips anhidrit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Krije svoja nalazišta

- Ne mogu pobrojat koliko sam ih naša i sakupija, ovoga moga kamenja. Sve sam po Dalmaciji obaša, a dobra nalazišta ne smin odat. Mogu vam reć samo da su najbolja ona di je postojala neka vulkanska aktivnost, ka na primjer na području Muća i Zelova. Većina ljudi (čak ni mnogi koji tamo žive) ne zna da je tamo postoja vulkan koji je zadnji put eruptira prije 40 miljuna godina. Dalmacija leži na ugaslim vulkanima, a svaka tektonska promjena koja se dogodila ostavlja na zemlji ožiljke. I puno raznovrsnog kamenja – namiguje.

Priča o splitskom Marjanu kao ugaslom vulkanu je mit, kazuje Mario, te napominje kako bogatih nalazišta još uvijek ima puno u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Kad priča o svojoj zbirci, čiji tek manji dio nam je dao na uvid, kao da se teleportira u neku drugu dimenziju. I dandanas, kao već zreo čovjek, žali što nije imao priliku studirati. No, izvaninstitucionalno znanje koje je stekao impresivno je.

---

image
Prirodni bakar pod povećalom
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

- Završija sam Srednju prometnu školu, a otac mi je mlad, u dobi od 52 godine, umra od teške azbestoze jer je radija ka tokar na glavama nekih cijevi u vranjičkom "Salonitu". Nije bilo teoretske šanse da se školujem... Sad kad gledam neko kamenje iz porodice serpentina, to jest prirodnog azbesta - tog "ukletog azbesta"! - ili možda krisotile i antigorite, osjećam se nekako čudno.

Takvo kamenje može se lipo obrađivat finim, vodenim brusevima, a svo kamenje inače dosta tretiram i čistim kiselinama, da iz njih izvučem najbolje. Zato to sve radim na vrhu zgrade u Dubrovačkoj, ovde di živim, na jedanaestom katu. Tako mi manje škode isparavanja – povjerava strastveni kamenoljubac, dok se mi divimo komadićima koji izgledaju kao otkinuti komadići Raja – ili neke videoigrice...

Neki, pak, izazivaju nešto prizemnije asocijacije.

- Ovaj kamen koji izgleda ka komad pancete je pejzažni jaspis; to je poludragi kamen sa Zelova. A ovaj šta iz daljine "daje" na kulen, e to je zemljani jaspis, on je namjerno prerezan i ispoliran. A vidi ovu pustinjsku ružu, lipa li je! Od gipsa je, to nije odavde, to sam kupija. Vidiš ovaj ahat, užarenu lavu; sve je to kvarc, više vrsta kalcedona, izgledaju ka godovi debla u svim bojama! Predivno... A ovo zeleno, pustinjsko staklo. Fluorite moraš tretirat kiselinama, uključujući i 70-postotnu solnu, ona i beton ugrize! - Radan će.

Rubin iz Afrike

Jedan od rijetkih priobalnih primjeraka u njegovoj golemoj zbirci je žuto-zeleni prehnit iz Komiže, primjerak koji je pronašao još prije rata. Tijekom njega, naravno, njegov je sakupljački hobi bio u hibernaciji, a otkako uživa status mladog umirovljenika, priznaje da sakuplja punom parom i ne žali što skoro pola penzije "ide" na istraživačke i sakupljačke ture.

Pitamo ga je li tijekom svojih ekspedicija, koje često poduzima u društvu "sličnog luđaka", Trogiranina Ivice Svilana, kojega je upoznao na Mineral Expou, pronašao neku fosiliziranu okaminu.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

- Jesam, i nešto poludragog kamenja! Naša sam amonita – to je spuž – i rudist – to je crv – u vapnencu! Imam ja i vridnoga kamenja kojega sam naša, kupija ili se zaminija; pogledaj ovaj rubin koliki je – pokazuje Radan komad kamena vinske boje, nalik smrznutoj santi burgundca.

- Vjerojatno nikad nećeš veći rubin vidit, niti držat u ruci. To je korund-rubin iz Afrike. Neusporedivo je tvrđi od mramora, ali dođe s njim "u paketu" pa ga triba izolirat. Njega sam dobija – vragolasto namiguje.

Zaintrigirala nas je primjedba o tvrdoći. Dakako, Radan o tome zna puno iako nije završio fakultet. Čitao je stare knjige, a neki od autora su legende: Barić, Mijo Kišpatić, Fran Tućan...

- Imam puno knjiga, neke su i na ćirilici, moja kolekcija je veća, čini mi se, od one na Geološkom fakultetu i Prirodoslovno-matematičkom – smije se naš sugovornik.

Dakako, Mohsovu ljestvicu tvrdoće ima u malom prstu.

- Najtvrđi je dijamant, on je čista devetka, a najmekši talk, taj se u prirodi može zagrebat noktom: zato ima jedinicu. Gips je broj dva, kalcit je na primjer trica, a fluorit četvorka. Albit ima ocjenu pet, apatit šest, kvarc solidnu sedmicu, on je poznat i ka gorski kristal. Rubin i topaz su osmica, znači odma ispod dijamanta – laički nam približava znalac poznat u kolekcionarskim krugovima i kao "Mario Mineral".

Pa nam pokazuje divan komad nalik drvetu.

Zlato u Jadranu

- Skoro si pogodila, to je okamenjeno drvo. Nastaje tako šta komad drveta bez kisika završi negdi u morskom mulju, i onda dođe u kontakt s kalcedonom. Tako se dogodi ovo "okamenjivanje". A vidiš ovaj lipi kamen sa žutom krijestom? E, to je sumpor s gipsom, naša sam lipe primjerke u Sinju, mikrolokalitet je Slane stine, tako se zove. A vidi ovaj aragonit! Izgleda ka neki zemljani koralj. Pa ametist, ta verzija kvarca iz Brazila! A tek ovaj rozi kvarc, milina. Vid' ovo: to se zove "budalino zlato". Znaš zašto? Ljudi, sakupljači zlata, mislili su od ovoga žutila šta se sjaji u galenitu (olovu) da je zlato, a ustvari je žuti pirit – zloćkasto se smijulji Mario. Pa se uozbilji.

- Slabo u nas ima zlata, samo nešto malo u zrncima; ne isplati ga se niti tražit. Doduše, Kišpatić kaže da zlata ima na Jadru, u Dravi i na Zelovu, da ga u sastavu svakog bazalta ima. I stari Rimljani su govorili da je Hrvatska zlatonosno područje, a bome i Bosna. Ali to se prominilo... - malko se kanda rastužio Radan.

No, ima plan.

- Ići ću u Bosnu kad napravim Geološku mapu Hrvatske! Obaša sam sve napuštene kamenolome i rudnike kod nas, a najdraži mi je rudnik boksita kod Drniša, on je bija najveći u ovom dijelu Europe, a propa je istodobno kad i tvornica glinice u Obrovcu, prije Domovinskog rata. Tamo smo Svilan i ja sišli tristo (300!) metara pod zemlju i došli do dijela di se rudnik grana u više odaja ka labirint, a izgleda ka podmorje. Puno je slojeva kamena, boksita, gline...

Znaš, na ove ture nije pametno ić sam, znaju bit opasne. Tamo smo, tristo metara ispod zemlje, na jednom stropu našli, znaš šta? Otisak palme, palminog lista "prešanog" u glini! Bija je stvrdnut, tko zna otkad. Tili smo ga izvadit, ali se razlomija... - prisjetio se Radan jedne uzbudljive epizode, barem iz njegove "podzemne optike", dok je tražio rodonite, dendrite, rodokrozite, kamo sreće i fluorite, tako rijetke divne minerale u raznim bojama, kojih ipak ima više u Sinjskoj krajini. Na polju kroz koje je prošla riječna bujica nakon kiše, manje u tamnim rudnicima koji izazivaju jezu.

---

image
Na fotografiji: pirit - budalino zlato
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Obišao je i ugasli vulkan Gavežnicu u Parku prirode Lepoglava, a srcu mu je najmiliji ipak vulkan Zelovo i rijeka Suvaja, tamo hoda često i rijetko se vrati praznih ruku.

Odaje nam još jednu intimnu, tajnu želju.

- Da mogu birat di ću ljetovanje provest, rađe bi izabra obilazak lipog napuštenog rudnika nego ispijanje koktela na Havajima, to je dosadno! Velika mi je želja jednog dana otić u Brazil, u državu Minas Gerais jer tamo još ima, zamisli, velikih smaragda! Ili u Afganistan, odakle dolaze prekrasni akvamarini! Ne bi mi smetalo šta je tamo rat; i traženje kamenja i ratovanje za mene je prirodno stanje – u najkraćim crtama se definirao Mario Radan, ratnik i "šaptač kamenju".

---

image
Na fotografiji: aragonit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

---

image
Mario Radan skuplja i gitare
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Mario Radan, veteran Domovinskog rata drži ametist sa rutilom
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Mario Radan skuplja i gitare
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Prirodni bakar pod povećalom
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Gips kalcit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Mario Radan drzi u ruci gips anhidrit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Na fotografiji: dendriti mangana
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Na fotografiji: gips kalcit
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Na fotografiji: pirit - budalino zlato
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Na fotografiji: aragonit
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/bivsi-specijalac-mario-radan-prosa-sam-najteza-bojista-u-domovinskom-ratu-a-danas-bi-za-dobar-kamen-isa-i-u-afganistan-1035299 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b58958e60b796a8c9f5155874b70ef7bbcbd46ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1i+specijalac+Mario+Radan%3A+%E2%80%98Pro%C5%A1a+sam+najte%C5%BEa+boji%C5%A1ta+u+Domovinskom+ratu%2C+a+danas+bi+za+dobar+kamen+i%C5%A1a+i+u+Afganistan%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbivsi-specijalac-mario-radan-prosa-sam-najteza-bojista-u-domovinskom-ratu-a-danas-bi-za-dobar-kamen-isa-i-u-afganistan-1035299 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbivsi-specijalac-mario-radan-prosa-sam-najteza-bojista-u-domovinskom-ratu-a-danas-bi-za-dobar-kamen-isa-i-u-afganistan-1035299 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČOVJEK ZVAN MINERAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) )
StoryEditorOCM
ŽivotČOVJEK ZVAN MINERAL

Bivši specijalac Mario Radan: ‘Proša sam najteža bojišta u Domovinskom ratu, a danas bi za dobar kamen iša i u Afganistan‘

29. srpnja 2020. - 21:59

Jedan od hrvatskih ratnika i rijetkih sretnika koji su uspjeli proći najteža bojišta u Domovinskom ratu i iz njega izaći bez ranjavanja i PTSP-a je 56-godišnji Mario Radan iz Splita. Taj je veteran specijalne policije Batt-Split, naime, vidio sve krugove ratnog pakla osobno, prošao od snježne čete na Velebitu do ognja "Oluje", Gračaca, Pakraca, Slavonije.

O tome svjedoče i brojne fotografije tada mladog specijalca s puškom, i uistinu je začudno da mu nakon svega "nije ništa". No, Mario ima jednu "rijetku dijagnozu" koju je odlučio podijeliti s nama; naime, lud je za – kamenjem!

Na njegovu žalost, od tih stotina kilograma koliko ih posjeduje u svojoj golemoj zbirci, najmanje je dragog kamenja, no za Marija svaki primjerak koji uđe u njegovu kolekciju jest dragulj. Barem emot...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:25