StoryEditorOCM
ZdravljeŠTO DALJE OD HLAČA

Ukoliko mobitel držite u džepu hlača, evo s čim ćete se vjerojatno suočiti; Embriolog otkriva posljedice

Piše MOZAIK SD
30. studenog 2023. - 09:42

Muška neplodnost složen je problem s različitim uzrocima, a obuhvaća širok raspon čimbenika zdravlja, načina života i okoliša. Zdravstvena stanja muškarca, poput nemogućnosti proizvodnje dovoljnog broja pokretnih spermija, smanjenog sjemenovoda ili fizičkih ozljeda reproduktivnih organa, samo su neki od ključnih čimbenika.

Način života, koji uključuje korištenje droga, pušenje, izloženost stresu i pretilost, također može značajno utjecati na plodnost muškarca. Nadalje, utjecaji okoliša, poput izloženosti zračenju ili kemikalijama, dodatno pridonose ovom složenom problemu, piše Slobodna Bosna.

Utjecaj mobilnih telefona na mušku plodnost

Jedan od aspekata koji zaslužuje posebnu pozornost je utjecaj mobilnih telefona na plodnost muškaraca. mr.sc. Dejan Ljiljak, klinički embriolog, ističe da toplina koju uzrokuju mobiteli, odnosno baterije koje se nalaze u džepovima blizu testisa, može negativno utjecati na spermiogenezu, prenosi Slobodna Bosna.

- Već je dokazano da toplina koju uzrokuju telefoni, odnosno baterije koje su blizu testisa, utječe na spermiogenezu, odnosno ona se u tom slučaju smanjuje. Sami testisi su zamišljeni da su izvan tijela, ne na 37 stupnjeva kao ostatak organa, nego na 35, tako da su malo omamljeni, malo imobilizirani. Razlog tome je što kod testisa, kao tvornice spermija, dolazi do hiperaktivnosti kada se spermiji izbace na putu do jajovoda, a jedan od razloga zašto dolazi do te hiperaktivnosti je porast temperature, objasnio je za HRT mr. Dejan Ljiljak, klinički embriolog.

Simptomi neplodnosti kod muškarca

 Muška neplodnost može se manifestirati različitim simptomima, a oni ovise o temeljnom uzroku neplodnosti. U nekim slučajevima simptomi su suptilni ili potpuno odsutni, često je jedini simptom neplodnosti nemogućnost zatrudnjevanja. Međutim, određena stanja mogu izazvati očitije simptome:

1. Retrogradna ejakulacija: izostanak ejakulacije tijekom orgazma može biti znak muške neplodnosti.

2. Varikokela: Asimetrija testisa i palpabilna kvržica mogu ukazivati ​​na varikokelu, stanje u kojem su vene u testisima proširene.

3. Nedostatak testosterona ili hipogonadizam: Manji promjer testisa može biti pokazatelj smanjene razine testosterona.

4. Infekcije: Prisutnost krvi u ejakulatu može ukazivati ​​na infekcije koje pogađaju reproduktivni sustav.

5. Cistična fibroza ili drugi genetski poremećaji: Prisutnost znakova bolesti kao što je cistična fibroza može ukazivati ​​na genetske uzroke muške neplodnosti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 08:47