StoryEditorOCM
ZdravljeNalokson

U Hrvatsku stiže lijek koji će mnogima značiti život: sprej će liječiti osobe koje se predoziraju, evo o čemu se radi

Piše Marijana Cvrtila
26. studenog 2023. - 11:22

Lijek koji spašava živote u slučajevima predoziranja opioidima bit će od proljeća iduće godine dostupan i za kućnu primjenu u Hrvatskoj! Riječ je o lijeku naloksonu, odnosno Nyxoid nazalnom spreju (spreju za nos) koji se primjenjuje za hitno liječenje prije dolaska hitne pomoći u slučajevima poznatog predoziranja opioidima, poput heroina i morfija, ili sumnji na "overdose".

Kako nam je potvrdio Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za suzbijanje zlouporabe droga, dosad je 16 europskih zemalja uvelo nalokson u kućnu primjenu, a od proljeća u nas kreće pilot-projekt HZJZ-a.

– Prve doze naloksona za kućnu primjenu biti upućene županijskim službama za prevenciju ovisnosti te u zatvore na području cijele Hrvatske. Te službe najbolje će procijeniti kojim korisnicima i obiteljima će u prvom trenutku biti upućene određene količine nazalnog spreja, a također će se prethodno provesti edukacija tih osoba te pripremiti letak s obavijestima o primjeni – ispričao je Petković. Cijena ovog spreja je nešto niža od 40 eura, a tijekom pilot-projekta bit će besplatan za korisnike.

– U Europi je između 30 i 40 posto opijatskih ovisnika, ali iz te populacije dolazi više od 70 posto smrti. U nas je lani zbog predoziranja umrlo stotinjak osoba i da spasimo jedan život, učinili smo puno. Nalokson služi kao preventivno sredstvo koje može spriječiti fatalne posljedice predoziranja opioidima – ističe Željko Petković.

O detaljima ovog projekta i samom lijeku razgovaramo i s prim. dr. sc. Ivanom Ćelićem, dr. med., spec. psihijatrije – adiktologom iz Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, članom Upravnog vijeća HZJZ-a. Za razumijevanje ove teme, kaže on, važno je razlikovati pojam opijati od opojnih sredstava – opojna sredstva su sve droge, sve psihoaktivne tvari (alkohol, duhan, kanabis, stimulansi, opijati), a opijati su samo jedan dio tih opojnih sredstava ili tvari.

–​ Nalokson je lijek koji spašava živote. To je opijatski antagonist koji se koristi u prevenciji smrtnih slučajeva uzrokovanih predoziranjem opioidima. Opioidi su droge koje se vežu na opioidne receptore. Osim najopasnije ilegalne droge heroina, tu ubrajamo i opioidne analgetike koji se mogu dobiti na recept, ali se vrlo često zlorabe od strane ovisničke populacije.

Jedan od njih je fentanil koji učinkovito ublažava intenzivnu bol tijekom i nakon operacije, te u uznapredovaloj fazi zloćudne bolesti, no to je sada jedna od najsmrtonosnijih droga odgovorna za desetke tisuća umrlih u SAD-u.

Tu svakako treba spomenuti i druge lijekove protiv bolova, poput morfina, oksikodona i tramadola, ali i lijekove koji su zlatni standard u liječenju opijatske ovisnosti – metadon i buprenorfin koji se također mogu intravenski zlorabiti – objašnjava primarijus Ćelić.

– U slučajevima intoksikacije svih gore navedenih supstanci, primjena naloksona može poništiti njihovo djelovanje i tako spasiti ljudske živote – dodaje on. Dakle, nalokson je hitna terapija kod poznatog predoziranja opioidima ili sumnje na "overdose" koja se manifestira respiratornom depresijom – kaže prim. dr. Ivan Ćelić.

Važno je ponoviti da nalokson u obliku injekcija, dakle za intravensku primjenu, neće i dalje biti dostupan za kućnu uporabu, nego samo u obliku spreja za nos Nyxoida.

Jedan od zadataka stručne radne skupine pri HZJZ-u, kaže primarijus Ćelić, je i izrada protokola i programa provedbe projekta kao i plana edukacija za primjenu kućnih doza naloksona.

– S obzirom na to da su intravenski korisnici opijata najrizičnija skupina onda će distribucija kućnih doza naloksona ići prema onom dijelu zdravstvenog sustava koji skrbi o toj skupini bolesnika, ali i penalnim institucijama te terapijskim zajednicama koje su detektirane kao mjesta u kojima se nalaze – otkriva još prim. dr. Ćelić, koji kaže kako će se tijekom edukacije bolesnike savjetovati da sa sobom uvijek nose naloksonski sprej, koji bi u slučaju predoziranja do dolaska hitne medicinske pomoći mogli primijeniti članovi obitelji, prijatelji ili slučajni prolaznici.

Pitali smo i postoji li mogućnost da nakon pilot-projekta sprej bude dostupan na recept i u ljekarnama.

– Svi lijekovi odobreni od strane Europske agencije za lijekove, odobreni su za stavljanje lijeka u promet i u Hrvatskoj. Lijek će se primarno besplatno distribuirati rizičnoj populaciji, no postojat će i opcija kupnje lijeka na recept – najavljuje prim. dr. sc. Ivan Ćelić.

Dodajmo i kako stručnjaci HZJZ-a u svojim izvješćima otklanjaju mogućnosti zlouporabe naloksona, odnosno ističe se kako on "nema učinka na predoziranje neopioidnim lijekovima, nema potencijala ovisnosti i ima visoku sigurnosnu granicu".

Stigao nam i fentanil

Osnovni cilj ovog projekta je smanjenje smrtnih ishoda uzrokovanih predoziranjem opioidima. Prema godišnjem izvješću HZJZ-a, u razdoblju od 2018. do 2020. zabilježen je povećan broj smrtnih slučajeva izravno povezanih s uporabom droga, pa smo tako 2018. godine zabilježili 85 slučajeva, 2019. njih 97, a 2020. broj je narastao na 99.

Većina smrti povezuje se s akutnom intoksikacijom, pri čemu dominiraju opioidi kao uzrok trovanja (u 2020. u 81,8 posto slučajeva). Podsjetimo i kako su u Hrvatskoj nedavno potvrđene dvije smrti od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfija i 50 puta od heroina, a oba preminula muškarca, ovisnika, u dobi od 40-ak godina jedno vrijeme liječili su se u klinici u Vrapču.

Kako ga spasiti?

Uvođenjem u kućnu primjenu naloksona, odnosno Nyxoid nazalnog spreja, članovi obitelji ovisnika, prijatelji i ostali doći će u situaciju da će u slučajevima kada je osoba iglom uzela veću količinu opioida i ostala bez svijesti moći pružiti dragocjenu pomoć do dolaska hitne službe.

Psihijatar prim. dr. Ivan Ćelić objašnjava primjenu spreja: Nyxoid je sprej za nos, otopina u jednodoznom spremniku, koja se uštrca u jednu nosnicu. Ako bolesnik ne reagira, drugu dozu treba dati nakon dvije do tri minute. Ako je bolesnik reagirao na prvu dozu, ali ponovno dođe do respiratorne depresije, onda se druga doza daje odmah u drugu nosnicu. Svakako treba odmah zvati hitnu pomoć i bolesnika nadzirati dok ga ne preuzme hitna služba – savjetuje primarijus Ćelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 15:17