StoryEditorOCM
Zdravljeodređene serije

S polica se povlači popularni lijek za djecu: sumnja se na onečišćenje u otopini!

Piše Vijesti Sd
22. ožujka 2024. - 17:54

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozorila na popularni lijek za djecu koji se povlači s polica, i to iz preventivnih razloga. Kako se navodi u njihovom priopćenju, riječ je o lijeku Fluimukanu Junior od 20 mg/ml oralnoj otopini tvrtke Sandoz d.o.o., a povlače se isključivo serije - MS8992 i NB5852.

- Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže - objavljeno je. 

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije, poručili su iz HALMED-a.

- Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije - upozoravaju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:58