StoryEditorOCM
ZdravljeOČUVANJE VIDA

Postoji niz preporuka da je bolje koristiti uređaje s tamnim načinom rada, evo jesu li stvarno bolji za zdravlje očiju

Piše MOZAIK SDA
11. travnja 2023. - 07:30

Iako većina uređaja sa zaslonima ima zadanu bijelu pozadinu i crna slova, postoji niz preporuka koje upućuju na to da je bolje koristiti uređaje s tamnim načinom rada jer su bolji za zdravlje očiju, piše klix.ba. Ali je li to stvarno tako?

Za početak, da bismo razumjeli donosi li tamni način rada na ekranima doista neke prednosti u odnosu na bijelu pozadinu, prvo moramo razumjeti način na koje plavo svjetlo djeluje i utječe na naš vid.

Naime, iz naših uređaja emitiraju se valovi takozvane plave svjetlosti. Ovi valovi su specifični po tome što daju više energije od ostalih boja svjetlosti i šalju informaciju našem mozgu da je dan. U teoriji, bijeli ekran izlaže više plave svjetlosti nakon što padne mrak, remeteći naš cirkadijalni ritam i potiskujući melatonin, koji zapravo izaziva san.

Zbog toga ljudi koji koriste tamni način rada često navode da im korištenje prije spavanja pomaže brže zaspati i spavati dulje. Također, tamni način može biti lakši za čitanje navečer, jer nedostatak plavog svjetla smanjuje naprezanje očiju.

image
/Shutterstock

Međutim, studija iz 2019. o Appleovim postavkama mračnog načina rada nije pokazala nikakvu značajnu razliku u proizvodnji melatonina. Sam tamni način rada nije dovoljan za ponovno uspostavljanje cirkadijalnog ritma. Američka akademija za oftalmologiju službeno preporuča smanjiti odsjaj i svjetlinu na ekranu te tek onda postaviti uređaj na tamni ili noćni način rada.

Tamni način rada može pomoći kod određenih simptoma, kao što su: simptomi suhog oka, naprezanje ili bol u očima, glavobolje ili migrene, nesanica ili loša kvaliteta sna i drugi poremećaji vida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 05:57