StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE ZA SVAKOGA

Pijenje čaja s hladnom vodom može biti vrlo opasno za vaše zdravlje; Postoji rizik od bakterija, kvasca, čak i plijesni!

Piše mozaik sd
6. studenog 2023. - 13:14

Krenula je sezona toplih napitaka i jedan odjpopularnijih je čaj.  Postoji oni koji su više ljubitelji hladne verzije ovog napitka, međutim on nije preporučljiv za svakoga.

Hladno pripremljen čaj jednako je dobrog okusa kao i šalica svježe pripremljenoga toplog čaja, no za neke konzumente način na koji je ovaj napitak pripremljen može predstavljati rizik zbog bakterija, kvasca, čak i plijesni, smatra grupa stručnjaka njemačkog Centra za potrošače iz Bremena, piše N1.

To se događa zato što se bilje i voće koje se koristi u biljnim čajevima obično nakon berbe suši, ali se ne tretira vrućom parom, kažu iz Centra te dodaju da su proveli testiranja na nekoliko vrsta čajeva dostupnih u Europi.

image
/Shutterstock

Upozoravaju da neke mješavine mogu sadržavati bakterije, kvasce i plijesan, a to predstavlja zdravstveni rizik, osobito za dojenčad, djecu i osobe s već postojećim bolestima.

Zbog svega navedenog prelijevanje vrećica biljnog i voćnog čaja hladnom vodom za neke može biti loša zamisao.

Umjesto toga je vrećicu sigurnije preliti kipućom vodom te je potom ostaviti da odstoji 5 minuta, posebno ako će čaj konzumirati osoba osjetljivijega zdravstvenog stanja.  I tko nam brani u tako pripremljen čaj kasnije ubaciti koju kockicu leda?

Ali za one koji nemaju vremena za to, postoje posebne mješavine hladnih čajeva koje se obično tretiraju vrućom parom da bi se smanjilo postojanje klica u njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:56