StoryEditorOCM
Zdravljeopasna trezvenost

Jedna vrsta piva plodno je tlo za razvoj opasnih bakterija; Preporuka: Bolje se držati tradicionalnih vrsta

Piše mozaik sd
4. studenog 2023. - 14:51
Pivopije pred sobom imaju veliki izbor piva, ali jedna vrsta mogla bi sadržavati bakterije (ilustracija)/Shutterstock

Mnogi ljudi koji vole popiti pivo, a žele izbjeći alkohol rado popiju bezalkoholno pivo. Ako su k tome ljubitelji craft piva, mogli bi imati problema.

Craft pivo s nula posto alkohola može postati plodno tlo za razvoj bakterija poput E. coli i salmonele, otkrili su američki istraživači. Studija je pokazala da bi vas konzumacija bezalkoholnog piva mogla dovesti u opasnost od gadnih bakterija, prenose City Magazine i N1.

"Tradicionalno pivo se generalno smatra sigurnim od patogena koji se prenose hranom zbog nekoliko prepreka koje uključuju: koncentraciju alkohola, gorke kiseline hmelja, nizak pH, velike količine otopljenog ugljičnog dioksida i niske razine kisika", rekla je dr. Ann Charles Vegdahl sa Sveučilišta Cornell.

image

Redovito konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od bolesti, uključujući bolesti srca, jetre i rak. Ali, stručnjaci preporučuju umjerene količine

/Shutterstock

Bezalkoholnim ili niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tijekom prošle godine u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. Ta pića se često smatraju zdravijom alternativom jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi organizmu.

I kod piva je važna umjerenost

Redovito konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od bolesti, uključujući bolesti srca, jetre i rak. Ali, stručnjaci preporučuju umjerene količine.

Najnovija studija, objavljena u časopisu "Journal of Food Protection", proučila je potencijalnu opasnost koju bezalkoholna piva mogu predstavljati kada je u pitanju utočište bakterija. Istraživači su stavili male količine pet sojeva bakterija uključujući E. coli i salmonelu u bezalkoholna i niskoalkoholna piva. Piva su zatim stavljena u skladišta na 4°C i 14°C na 63 dana da se vidi hoće li bakterije preživjeti. Otkrili su da se one razvijaju u pivu bez alkohola na obje temperature.

Pivo s niskim postotkom alkohola od 3,2 posto, a koje je držano na 4°C nije sadržavalo bakterije, ali su male količine njih pronađene na 14°C, piše N1.

Prema tome, u izboru vrste i količini piva treba voditi računa o različitim zdravstvenim razlozima. Očito, nije lako odabrati vrstu piva koje ćemo piti.

image

Neovisno o vrsti piva, važna je umjerenost, tvrde stručnjaci

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 19:25