StoryEditorOCM
Zdravljerecept za vitkost

Jedna namirnica utječe na zdravlje, ali i na ravan trbuh, da stvar bude bolja, jeftina je i lako dostupna

Piše mozaik sd
7. srpnja 2023. - 09:27

Ljudi obično smatraju da tjelesna mast nije dobra, iz estetskih i zdravstvenih razloga. Stručnjaci znaju da tome nije tako. Tjelesna mast važna je za apsorpciju hranjivih tvari i proizvodnju hormona. Ipak, postoji tjelesna mast koja je loša za zdravlje.

"Visceralna mast je vrsta tjelesne masti koja se skuplja duboko u području trbuha, ispod mišićnog sloja i utječe na naše unutarnje organe, jetru, želudac i crijeva. To nije isto što i trbušno salo koje možete vidjeti. Premda to nije vidljivo izvana, ona može dovesti do višeg krvnog tlaka i povećati rizike od razvoja određenih stanja kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes, inzulinska rezistencija, pa čak i neke vrste tumora", kaže Roxana Ehsani, nutricionistica Američke akademije za prehranu i dijetetiku, piše Zadovoljna.rs.

image

Mjerenje nezdrave visceralne masnoće organizma (ilustracija)

Yoshikazu Tsuno/Afp

Unutarnja masnoća može se smanjiti i promjenom prehrane.

Za početak treba dodati jednu od najboljih namirnica za to – obični, nemasni grčki jogurt.

"Istraživanja su pokazala da se hrana bogata proteinima, kalcijem i vitaminom D može povezati sa smanjenjem visceralne masnoće. Zato bi obični nemasni grčki jogurt trebao biti namirnica broj jedan za sve one koji žele smanjiti ovu vrstu masnoće, " ističe Ehsani za portal Eat this.

Najveća prednost ove namirnice je sadržaj proteina.

image

Nemasni grčki jogurt sadrži 20-23 grama proteina po šalici, a može smanjiti glad i pospješiti osjećaj sitosti

Afp

"Nemasni grčki jogurt općenito sadrži 20-23 grama proteina po šalici. Budući da je bogat proteinima može smanjiti glad i pospješiti osjećaj sitosti. Također je manja vjerojatnost da ćete se prejesti ako u obrok uključite proteine," kaže ona.

Istraživanja također pokazuju da je visok unos proteina povezan s nižim indeksom tjelesne mase, manjim opsegom struka i boljim razinama dobrog kolesterola. K tome, jogurt sadrži probiotike koji pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore, piše Zadovoljna.rs.

Premda ne treba očekivati trenutačne efekte od konzumacije grčkog jogurta, jer je možda prekasno da ravnim trbuhom zabljesnete na plaži, dugoročni benefiti za zdravlje i izgled ne bi trebali izostati.

image

Grčki jogurt odavno se raširio svijetom

Aris Messinis/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 13:31