stdClass Object ( [id] => 1325701 [title] => Robert Sever: Dijete sam radničke obitelji, u mojem djetinjstvu nije bilo mode. Ali još se sjećam jedne majčine haljine [alias] => robert-sever-dijete-sam-radnicke-obitelji-u-mojem-djetinjstvu-nije-bilo-mode-ali-jos-se-sjecam-jedne-majcine-haljine [catid] => 489 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ponosan je na svoje podrijetlo iz radničke obitelji, u njegovoj mladosti moda u Hrvatskoj bila je strani pojam, a danas je jedan od najpopularnijih hrvatskih dizajnera čije kreacije obožavaju brojne poznate, ali i "obične" Hrvatice. Riječ je o Robertu Severu, koji će 28. rujna u zagrebačkom Mozaik centru održati veliku modnu reviju kolekcije "Manifesto", na kojoj će predstaviti čak 60 kreacija.

Uoči revije razgovarali smo s Robertom, koji nam je otkrio kada se počeo baviti modom, kojih se trenutaka iz modnog svijeta rado prisjeti, ali i zašto sam sebe ponekad naziva "autsajderom", čovjekom koji ne pripada modnoj zajednici.

---

---

---

image
PROMO
---

Kolekcija koju će predstaviti u četvrtak za jesen i zimu raskošna je i bogata zbirka ideja koje slave žene i žensku ljepotu, služi njihovu osnaživanju i osobnosti. Vizualna priča referira se na brojne glazbene utjecaje kao što su rock, punk, glam rock, new wave, hippy chic, grunge... koji su poslužili Robertu kao inspiracija i čine kostur novih radova.

A oni nas, kako kaže, vode na vizualno putovanje kroz bogat kolorit i mješavinu uzoraka, uvijek romantičnih i ženstvenih, s blagim koketiranjem s etno i retro elementima.

Raskošni materijali i reciklirani jeans

Bogatstvo kolekciji daju i kombinacije nastale recikliranjem jeansa, po kojem je brend Sever poznat, sve od raskošnih materijala koji su svedeni na vrlo nosive i suvremene komade. Kao i uvijek, Sever predstavlja total lookove koji su upotpunjeni ručno izrađenim nakitom i pripadajućim detaljima.

---

image

Severu je i recikliranje vrlo blisko

 

PROMO
---

– Ovaj put želio sam ispred svog objektiva uhvatiti posebnost lica predivnih osoba koje su mi bile savršen izbor za ovu priču. Njihova je moć upravo u različitosti, i izgleda i karaktera, a opet svi imaju tu zajedničku crtu sofisticiranosti. Cijela ideja bila je stvoriti priču na kojoj će emanirati teme kojima se bavim kroz kolekciju odjeće: utjecaj rock glazbe, nomadski putnici, romska estetika, viktorijana, folklor sjevera, rock zvijezde, punk umjetnost. Sve to kroz prizmu predivne nosive suvremene odjeće – otkriva o svojim novim radovima Robert Sever i dodaje kako je cijela kolekcija proizvedena u Hrvatskoj te se sastoji od unikatnih dizajnerskih komada. Prvi vizuali kampanje već su javno objavljeni, a Robert nam je otkrio i kakav je feedback.

– Reakcije su odlične i zahvalan sam da sam ponovno uspio realizirati svoju viziju te publici i klijentima približiti ono na čemu radimo posljednjih šest mjeseci. Iznimno sam sretan jer sam izabrao posebne modele koji su stali ispred mojeg objektiva, a koji su svojom energijom i osobnošću ovu priču stavili na novu razinu – kaže Robert, koji je i ovaj put prvim vizualima kampanje oduševio modnu publiku, baš kao što to radi svih ovih godina u modnoj industriji. Pripremajući zagrebačku reviju, prisjetio se i svojih modnih početaka, prve revije i posebnih trenutaka iz modnog svijeta...

---

image
PROMO
---

– U mojem djetinjstvu nije bilo mode, i to je meni, djetetu u radničkoj obitelji, bio stran pojam. Prva moja sjećanja vezana su uz haljinu moje mame Marije koju je čuvala za posebne prigode. Haljina je bila napravljena od laganog šifona i gledao sam u nju kao u svetinju – sve dok je jednog dana mama nije morala prodati u nuždi. Nisam nikada pokušavao shvatiti zašto sam vezan uz taj svoj životni poziv, ali sam od najranijih dana pronalazio utjehu u lijepome. Privlačili su me ljepota i stvaranje, i to je moj put od samih početaka mog života – kazao nam je Robert, koji je svoju prvu modnu reviju organizirao u trećem razredu srednje škole.

Potez za sjećanje

– Kao klinac iz Primijenjene, ne razmišljajući previše, odlučio sam prirediti reviju u jednom zagrebačkom klubu. Tada nisu postojali brendovi, imena ni društvene mreže. Bila je to, ako se ne varam, 1994. godine. Kolekciju sam, ako je mogu tako nazvati, napravio inspiriran pjevačicom Bjork i njezinom glazbom. S 18 godina krenuo sam raditi i pripremati prvu kolekciju naziva SEVERFOREVER. Bilo je to 2001. godine, a ta je kolekcija za mene i dalje nešto nestvarno – prisjeća se Sever, dodajući kako je njegov potez u to vrijeme bio odvažan zato što je prikazao kolekciju s 80 kreacija koju je nosilo 80 različitih osoba, odnosno 80 različitih godina i fizionomija, što je od njega bilo poprilično hrabro, u današnje vrijeme gotovo nezamislivo.

---

image

Kolekcija je raskošna i bogata zbirka ideja koje slave žene i žensku ljepotu, služi njihovu osnaživanju i osobnosti

 

PROMO
---

Ne pamti koliko je modnih revija iza njega, ali ipak postoje neki trenuci koji su se ovom vlasniku najdugovječnijeg modnog brenda u Hrvatskoj urezali u pamćenje.

– Nakon desetak godina stvaranja prestao sam brojiti koliko je kolekcija i modnih revija iza mene, a sada, nakon 22 godine stvaranja, stvarno bi mi trebalo slobodno popodne da sve stavim pod broj. Teško je izdvojiti jednu reviju koja mi se urezala u sjećanje ili reći da mi je nešto draže. Svaki period stvaranja refleksija je jednog mojeg životnog stadija. Možda bih prije svega izdvojio kolekciju "Ecessivo", koja je, u smislu prodaje, bila najslabije prihvaćena i koja je ustvari bila moja prekretnica u dizajnu. Nakon nje sam pronašao upravo ono čemu sam težio cijelo vrijeme, a to je kako se ostvariti kao dizajner svakodnevne chic ženstvene odjeće – govori Robert, ističući kako je zahvalan na tome jer ga je taj put najviše ostvario kao dizajnera.

Iza njega je, kako i sam kaže, niz kreacija, kolekcija i revija, toliko da ih je prestao brojiti, a opet, svaki put iznova oduševi modnu publiku. Kako nakon svih ovih godina i stotina, ako ne i tisuća kreacija, još uvijek pronalazi inspiraciju za stvaranje originalnih odjevnih komada?

---

image
PROMO
---

Žene i njihove potrebe

– To mi je pitanje uvijek bilo smiješno, kao i odgovori dizajnera poput "moja žena je takva i takva, moja muza je takva i takva". Iako moje kolekcije uvijek imaju neku pozadinsku priču, sve imaju zajednički nazivnik i poveznicu jer mi je inspiracija uvijek – žena! Moja inspiracija su žene i njihove potrebe, a moj je zadatak kao dizajnera da im pomognem u njihovu izražavanju kroz medij odjeće – objašnjava Robert, koji za sebe zna reći kako je modni "autsajder".

– Nisam nikada bio dio modnog ili političkog društva ili nekog lobija. Od samih početaka stvaram i funkcioniram po svojim pravilima. Taj je put ponekad teži, ali dugoročnije to je moj izbor. Ne volim privlačiti pozornost na sebe ako to nije moj izbor ili ako to nije vezano uz neki projekt, a i tada biram kako ću se i gdje predstaviti. Moj je izbor uvijek biti i ostati autentičan, iako me je to definiralo kao "autsajdera" – govori Robert Sever.

---

image
PROMO
---

No unatoč tome što za sebe tvrdi da je "autsajder", publika to nikako ne misli jer jednostavno obožava njegove kreacije. Tako su na reviji za kolekciju "Forever... I love you" modni obožavatelji od Roberta tražili da se još jednom vrati pod svjetla reflektora te su ga ispratili ogromnim pljeskom i ovacijama.

---

image
PROMO
---

– To je uistinu bio jedan trenutak za pamćenje. Ovacije publike bile su mi jako posebne i emotivne, ali i veliki pokazatelj da sve ovo što radimo radimo ispravno – govori dizajner kojemu je samo nebo granica kad je u pitanju stvaranje novih odjevnih komada.

---

image
PROMO
---

– Moja je misija stvarati dokle god imam kreativnih ideja i inspiracije. Sretan sam što nakon toliko godina u ovoj branši i u ovoj zemlji i dalje imam želje i ambicije stvarati, a pritom imati isti onaj entuzijazam kao da sam na početku.

---

UMJETNIČKI TIM:

Tko je sve radio na kolekciji ‘Manifesto‘

Fotografija: Robert Sever

Produkcija: Slobodan Velicki

Kosa: Kuća četki

Make up: Sabina Šarić Novak i Monika Špoljar za Jane Iredale

Modeli: Laura Bračun, Domagoj Štimac, Mia Puh, Tomislav Drapela, Magdalena Koprek, Mia Uzelac

Asistentica: Katarina Galović

---

---

ŠTO MU JE BITNO:

Cijenim viziju i radnike

– Cijenim samo ljude koji su uporni u svojim vizijama, koji su iznad svega radnici i koji shvaćaju da iza svega ovoga treba biti osoba, odnosno da nas naš rad ne definira. Ima ljudi čiji uspjeh govori sam za sebe, poput dugotrajnosti Boudoira, Xenie designa ili svjetski uspjesi Zigmana. Takve stvari su bitne i cijenim veliki rad koji se krije iza toga – kaže dizajner

---

---

image
PROMO
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => modni ‘autsajder‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => modni ‘autsajder‘ 2 0 7601 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-22 09:23:14 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Iva Ivanac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-26 13:27:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-09-26 13:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 489 [1] => 406 ) [catCatalogMode] => 0 [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [theme] => default [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catFeaturedItems] => 1 [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Stil [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [catOrdering] => publishUp [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Njegova prva modna sjećanja sigurno će vas dirnuti: Stvaram po svojim pravilima, to me i definiralo kao 'autsajdera' [metakey] => robert sever, manifesto, nova kolekcija, dizajner [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685082.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685102.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685103.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685104.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685105.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685106.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685107.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685108.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685109.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25685110.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","PROMO","PROMO","PROMO","PROMO","PROMO","PROMO","PROMO","PROMO","PROMO"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Robert Sever \u0107e 28. rujna odr\u017eati veliku modnu reviju kolekcije \u2018Manifesto\u2018, na kojoj \u0107e predstaviti \u010dak 60 kreacija<\/p>","","

Severu je i recikliranje vrlo blisko<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Kolekcija je rasko\u0161na i bogata zbirka ideja koje slave \u017eene i \u017eensku ljepotu, slu\u017ei njihovu osna\u017eivanju i osobnosti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1486","hd_25685082_1920.jpg":"1920x1080","k_25685082_1280.jpg":"1280x1280","k_25685082_1024.jpg":"1024x1024","k_25685082_640.jpg":"640x640","k_25685082_480.jpg":"480x480","k_25685082_340.jpg":"340x340","k_25685082_220.jpg":"220x220","o_25685082_1280.jpg":"1280x990","o_25685082_1024.jpg":"1024x792","o_25685082_640.jpg":"640x495","o_25685082_480.jpg":"480x371","o_25685082_340.jpg":"340x263","o_25685082_220.jpg":"220x170","h_25685082_1280.jpg":"1280x854","h_25685082_1024.jpg":"1024x683","h_25685082_640.jpg":"640x427","h_25685082_480.jpg":"480x320","h_25685082_340.jpg":"340x227","h_25685082_220.jpg":"220x147","pp_25685082_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685082_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685082_640.jpg":"640x814","pp_25685082_480.jpg":"480x611","pp_25685082_340.jpg":"340x432","pp_25685082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1360","hd_25685102_1920.jpg":"1920x1080","k_25685102_1280.jpg":"1280x1280","k_25685102_1024.jpg":"1024x1024","k_25685102_640.jpg":"640x640","k_25685102_480.jpg":"480x480","k_25685102_340.jpg":"340x340","k_25685102_220.jpg":"220x220","o_25685102_1280.jpg":"1280x1740","o_25685102_1024.jpg":"1024x1392","o_25685102_640.jpg":"640x870","o_25685102_480.jpg":"480x652","o_25685102_340.jpg":"340x462","o_25685102_220.jpg":"220x299","h_25685102_1280.jpg":"1280x854","h_25685102_1024.jpg":"1024x683","h_25685102_640.jpg":"640x427","h_25685102_480.jpg":"480x320","h_25685102_340.jpg":"340x227","h_25685102_220.jpg":"220x147","pp_25685102_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685102_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685102_640.jpg":"640x814","pp_25685102_480.jpg":"480x611","pp_25685102_340.jpg":"340x432","pp_25685102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"868x1244","hd_25685103_1920.jpg":"1920x1080","k_25685103_1280.jpg":"1280x1280","k_25685103_1024.jpg":"1024x1024","k_25685103_640.jpg":"640x640","k_25685103_480.jpg":"480x480","k_25685103_340.jpg":"340x340","k_25685103_220.jpg":"220x220","o_25685103_1280.jpg":"1280x1834","o_25685103_1024.jpg":"1024x1467","o_25685103_640.jpg":"640x917","o_25685103_480.jpg":"480x687","o_25685103_340.jpg":"340x487","o_25685103_220.jpg":"220x315","h_25685103_1280.jpg":"1280x854","h_25685103_1024.jpg":"1024x683","h_25685103_640.jpg":"640x427","h_25685103_480.jpg":"480x320","h_25685103_340.jpg":"340x227","h_25685103_220.jpg":"220x147","pp_25685103_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685103_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685103_640.jpg":"640x814","pp_25685103_480.jpg":"480x611","pp_25685103_340.jpg":"340x432","pp_25685103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1500","hd_25685104_1920.jpg":"1920x1080","k_25685104_1280.jpg":"1280x1280","k_25685104_1024.jpg":"1024x1024","k_25685104_640.jpg":"640x640","k_25685104_480.jpg":"480x480","k_25685104_340.jpg":"340x340","k_25685104_220.jpg":"220x220","o_25685104_1280.jpg":"1280x1920","o_25685104_1024.jpg":"1024x1536","o_25685104_640.jpg":"640x960","o_25685104_480.jpg":"480x720","o_25685104_340.jpg":"340x510","o_25685104_220.jpg":"220x330","h_25685104_1280.jpg":"1280x854","h_25685104_1024.jpg":"1024x683","h_25685104_640.jpg":"640x427","h_25685104_480.jpg":"480x320","h_25685104_340.jpg":"340x227","h_25685104_220.jpg":"220x147","pp_25685104_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685104_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685104_640.jpg":"640x814","pp_25685104_480.jpg":"480x611","pp_25685104_340.jpg":"340x432","pp_25685104_220.jpg":"220x280"},{"size0":"972x1440","hd_25685105_1920.jpg":"1920x1080","k_25685105_1280.jpg":"1280x1280","k_25685105_1024.jpg":"1024x1024","k_25685105_640.jpg":"640x640","k_25685105_480.jpg":"480x480","k_25685105_340.jpg":"340x340","k_25685105_220.jpg":"220x220","o_25685105_1280.jpg":"1280x1896","o_25685105_1024.jpg":"1024x1517","o_25685105_640.jpg":"640x948","o_25685105_480.jpg":"480x711","o_25685105_340.jpg":"340x503","o_25685105_220.jpg":"220x325","h_25685105_1280.jpg":"1280x854","h_25685105_1024.jpg":"1024x683","h_25685105_640.jpg":"640x427","h_25685105_480.jpg":"480x320","h_25685105_340.jpg":"340x227","h_25685105_220.jpg":"220x147","pp_25685105_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685105_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685105_640.jpg":"640x814","pp_25685105_480.jpg":"480x611","pp_25685105_340.jpg":"340x432","pp_25685105_220.jpg":"220x280"},{"size0":"828x1200","hd_25685106_1920.jpg":"1920x1080","k_25685106_1280.jpg":"1280x1280","k_25685106_1024.jpg":"1024x1024","k_25685106_640.jpg":"640x640","k_25685106_480.jpg":"480x480","k_25685106_340.jpg":"340x340","k_25685106_220.jpg":"220x220","o_25685106_1280.jpg":"1280x1855","o_25685106_1024.jpg":"1024x1484","o_25685106_640.jpg":"640x927","o_25685106_480.jpg":"480x695","o_25685106_340.jpg":"340x492","o_25685106_220.jpg":"220x318","h_25685106_1280.jpg":"1280x854","h_25685106_1024.jpg":"1024x683","h_25685106_640.jpg":"640x427","h_25685106_480.jpg":"480x320","h_25685106_340.jpg":"340x227","h_25685106_220.jpg":"220x147","pp_25685106_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685106_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685106_640.jpg":"640x814","pp_25685106_480.jpg":"480x611","pp_25685106_340.jpg":"340x432","pp_25685106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"964x1436","hd_25685107_1920.jpg":"1920x1080","k_25685107_1280.jpg":"1280x1280","k_25685107_1024.jpg":"1024x1024","k_25685107_640.jpg":"640x640","k_25685107_480.jpg":"480x480","k_25685107_340.jpg":"340x340","k_25685107_220.jpg":"220x220","o_25685107_1280.jpg":"1280x1906","o_25685107_1024.jpg":"1024x1525","o_25685107_640.jpg":"640x953","o_25685107_480.jpg":"480x715","o_25685107_340.jpg":"340x506","o_25685107_220.jpg":"220x327","h_25685107_1280.jpg":"1280x854","h_25685107_1024.jpg":"1024x683","h_25685107_640.jpg":"640x427","h_25685107_480.jpg":"480x320","h_25685107_340.jpg":"340x227","h_25685107_220.jpg":"220x147","pp_25685107_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685107_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685107_640.jpg":"640x814","pp_25685107_480.jpg":"480x611","pp_25685107_340.jpg":"340x432","pp_25685107_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1420","hd_25685108_1920.jpg":"1920x1080","k_25685108_1280.jpg":"1280x1280","k_25685108_1024.jpg":"1024x1024","k_25685108_640.jpg":"640x640","k_25685108_480.jpg":"480x480","k_25685108_340.jpg":"340x340","k_25685108_220.jpg":"220x220","o_25685108_1280.jpg":"1280x1817","o_25685108_1024.jpg":"1024x1454","o_25685108_640.jpg":"640x908","o_25685108_480.jpg":"480x681","o_25685108_340.jpg":"340x482","o_25685108_220.jpg":"220x312","h_25685108_1280.jpg":"1280x854","h_25685108_1024.jpg":"1024x683","h_25685108_640.jpg":"640x427","h_25685108_480.jpg":"480x320","h_25685108_340.jpg":"340x227","h_25685108_220.jpg":"220x147","pp_25685108_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685108_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685108_640.jpg":"640x814","pp_25685108_480.jpg":"480x611","pp_25685108_340.jpg":"340x432","pp_25685108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"870x1305","hd_25685109_1920.jpg":"1920x1080","k_25685109_1280.jpg":"1280x1280","k_25685109_1024.jpg":"1024x1024","k_25685109_640.jpg":"640x640","k_25685109_480.jpg":"480x480","k_25685109_340.jpg":"340x340","k_25685109_220.jpg":"220x220","o_25685109_1280.jpg":"1280x1920","o_25685109_1024.jpg":"1024x1536","o_25685109_640.jpg":"640x960","o_25685109_480.jpg":"480x720","o_25685109_340.jpg":"340x510","o_25685109_220.jpg":"220x330","h_25685109_1280.jpg":"1280x854","h_25685109_1024.jpg":"1024x683","h_25685109_640.jpg":"640x427","h_25685109_480.jpg":"480x320","h_25685109_340.jpg":"340x227","h_25685109_220.jpg":"220x147","pp_25685109_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685109_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685109_640.jpg":"640x814","pp_25685109_480.jpg":"480x611","pp_25685109_340.jpg":"340x432","pp_25685109_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1500","hd_25685110_1920.jpg":"1920x1080","k_25685110_1280.jpg":"1280x1280","k_25685110_1024.jpg":"1024x1024","k_25685110_640.jpg":"640x640","k_25685110_480.jpg":"480x480","k_25685110_340.jpg":"340x340","k_25685110_220.jpg":"220x220","o_25685110_1280.jpg":"1280x1920","o_25685110_1024.jpg":"1024x1536","o_25685110_640.jpg":"640x960","o_25685110_480.jpg":"480x720","o_25685110_340.jpg":"340x510","o_25685110_220.jpg":"220x330","h_25685110_1280.jpg":"1280x854","h_25685110_1024.jpg":"1024x683","h_25685110_640.jpg":"640x427","h_25685110_480.jpg":"480x320","h_25685110_340.jpg":"340x227","h_25685110_220.jpg":"220x147","pp_25685110_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685110_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685110_640.jpg":"640x814","pp_25685110_480.jpg":"480x611","pp_25685110_340.jpg":"340x432","pp_25685110_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14874135 Threads: 3 Questions: 3138167015 Slow queries: 6993292 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234733818 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/stil ) ) [link] => /mozaik/stil/robert-sever-dijete-sam-radnicke-obitelji-u-mojem-djetinjstvu-nije-bilo-mode-ali-jos-se-sjecam-jedne-majcine-haljine-1325701 [printLink] => /mozaik/stil/robert-sever-dijete-sam-radnicke-obitelji-u-mojem-djetinjstvu-nije-bilo-mode-ali-jos-se-sjecam-jedne-majcine-haljine-1325701?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238902 [name] => robert sever [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-sever [link] => /tag/robert-sever ) [1] => stdClass Object ( [id] => 730786 [name] => manifesto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 18:11:31 [main_article_id] => 0 [alias] => manifesto [link] => /tag/manifesto ) [2] => stdClass Object ( [id] => 286842 [name] => nova kolekcija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nova-kolekcija [link] => /tag/nova-kolekcija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 375183 [name] => dizajner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dizajner [link] => /tag/dizajner ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => modni ‘autsajder‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Robert Sever: Dijete sam radničke obitelji, u mojem djetinjstvu nije bilo mode. Ali još se sjećam jedne majčine haljine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-12-53-11-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685082.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Robert Sever će 28. rujna održati veliku modnu reviju kolekcije ‘Manifesto‘, na kojoj će predstaviti čak 60 kreacija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685082.jpg [title] =>

Robert Sever će 28. rujna održati veliku modnu reviju kolekcije ‘Manifesto‘, na kojoj će predstaviti čak 60 kreacija

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685102.jpg [title] => PROMO ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685103.jpg [title] =>

Severu je i recikliranje vrlo blisko

 

PROMO ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685104.jpg [title] => PROMO ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685105.jpg [title] =>

Kolekcija je raskošna i bogata zbirka ideja koje slave žene i žensku ljepotu, služi njihovu osnaživanju i osobnosti

 

PROMO ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685106.jpg [title] => PROMO ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685107.jpg [title] => PROMO ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685108.jpg [title] => PROMO ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685109.jpg [title] => PROMO ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25685110.jpg [title] => PROMO ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ponosan je na svoje podrijetlo iz radničke obitelji, u njegovoj mladosti moda u Hrvatskoj bila je strani pojam, a danas je jedan od najpopularnijih hrvatskih dizajnera čije kreacije obožavaju brojne poznate, ali i "obične" Hrvatice. Riječ je o Robertu Severu, koji će 28. rujna u zagrebačkom Mozaik centru održati veliku modnu reviju kolekcije "Manifesto", na kojoj će predstaviti čak 60 kreacija.

Uoči revije razgovarali smo s Robertom, koji nam je otkrio kada se počeo baviti modom, kojih se trenutaka iz modnog svijeta rado prisjeti, ali i zašto sam sebe ponekad naziva "autsajderom", čovjekom koji ne pripada modnoj zajednici.

---

---

---

image
PROMO
---

Kolekcija koju će predstaviti u četvrtak za jesen i zimu raskošna je i bogata zbirka ideja koje slave žene i žensku ljepotu, služi njihovu osnaživanju i osobnosti. Vizualna priča referira se na brojne glazbene utjecaje kao što su rock, punk, glam rock, new wave, hippy chic, grunge... koji su poslužili Robertu kao inspiracija i čine kostur novih radova.

A oni nas, kako kaže, vode na vizualno putovanje kroz bogat kolorit i mješavinu uzoraka, uvijek romantičnih i ženstvenih, s blagim koketiranjem s etno i retro elementima.

Raskošni materijali i reciklirani jeans

Bogatstvo kolekciji daju i kombinacije nastale recikliranjem jeansa, po kojem je brend Sever poznat, sve od raskošnih materijala koji su svedeni na vrlo nosive i suvremene komade. Kao i uvijek, Sever predstavlja total lookove koji su upotpunjeni ručno izrađenim nakitom i pripadajućim detaljima.

---

image

Severu je i recikliranje vrlo blisko

 

PROMO
---

– Ovaj put želio sam ispred svog objektiva uhvatiti posebnost lica predivnih osoba koje su mi bile savršen izbor za ovu priču. Njihova je moć upravo u različitosti, i izgleda i karaktera, a opet svi imaju tu zajedničku crtu sofisticiranosti. Cijela ideja bila je stvoriti priču na kojoj će emanirati teme kojima se bavim kroz kolekciju odjeće: utjecaj rock glazbe, nomadski putnici, romska estetika, viktorijana, folklor sjevera, rock zvijezde, punk umjetnost. Sve to kroz prizmu predivne nosive suvremene odjeće – otkriva o svojim novim radovima Robert Sever i dodaje kako je cijela kolekcija proizvedena u Hrvatskoj te se sastoji od unikatnih dizajnerskih komada. Prvi vizuali kampanje već su javno objavljeni, a Robert nam je otkrio i kakav je feedback.

– Reakcije su odlične i zahvalan sam da sam ponovno uspio realizirati svoju viziju te publici i klijentima približiti ono na čemu radimo posljednjih šest mjeseci. Iznimno sam sretan jer sam izabrao posebne modele koji su stali ispred mojeg objektiva, a koji su svojom energijom i osobnošću ovu priču stavili na novu razinu – kaže Robert, koji je i ovaj put prvim vizualima kampanje oduševio modnu publiku, baš kao što to radi svih ovih godina u modnoj industriji. Pripremajući zagrebačku reviju, prisjetio se i svojih modnih početaka, prve revije i posebnih trenutaka iz modnog svijeta...

---

image
PROMO
---

– U mojem djetinjstvu nije bilo mode, i to je meni, djetetu u radničkoj obitelji, bio stran pojam. Prva moja sjećanja vezana su uz haljinu moje mame Marije koju je čuvala za posebne prigode. Haljina je bila napravljena od laganog šifona i gledao sam u nju kao u svetinju – sve dok je jednog dana mama nije morala prodati u nuždi. Nisam nikada pokušavao shvatiti zašto sam vezan uz taj svoj životni poziv, ali sam od najranijih dana pronalazio utjehu u lijepome. Privlačili su me ljepota i stvaranje, i to je moj put od samih početaka mog života – kazao nam je Robert, koji je svoju prvu modnu reviju organizirao u trećem razredu srednje škole.

Potez za sjećanje

– Kao klinac iz Primijenjene, ne razmišljajući previše, odlučio sam prirediti reviju u jednom zagrebačkom klubu. Tada nisu postojali brendovi, imena ni društvene mreže. Bila je to, ako se ne varam, 1994. godine. Kolekciju sam, ako je mogu tako nazvati, napravio inspiriran pjevačicom Bjork i njezinom glazbom. S 18 godina krenuo sam raditi i pripremati prvu kolekciju naziva SEVERFOREVER. Bilo je to 2001. godine, a ta je kolekcija za mene i dalje nešto nestvarno – prisjeća se Sever, dodajući kako je njegov potez u to vrijeme bio odvažan zato što je prikazao kolekciju s 80 kreacija koju je nosilo 80 različitih osoba, odnosno 80 različitih godina i fizionomija, što je od njega bilo poprilično hrabro, u današnje vrijeme gotovo nezamislivo.

---

image

Kolekcija je raskošna i bogata zbirka ideja koje slave žene i žensku ljepotu, služi njihovu osnaživanju i osobnosti

 

PROMO
---

Ne pamti koliko je modnih revija iza njega, ali ipak postoje neki trenuci koji su se ovom vlasniku najdugovječnijeg modnog brenda u Hrvatskoj urezali u pamćenje.

– Nakon desetak godina stvaranja prestao sam brojiti koliko je kolekcija i modnih revija iza mene, a sada, nakon 22 godine stvaranja, stvarno bi mi trebalo slobodno popodne da sve stavim pod broj. Teško je izdvojiti jednu reviju koja mi se urezala u sjećanje ili reći da mi je nešto draže. Svaki period stvaranja refleksija je jednog mojeg životnog stadija. Možda bih prije svega izdvojio kolekciju "Ecessivo", koja je, u smislu prodaje, bila najslabije prihvaćena i koja je ustvari bila moja prekretnica u dizajnu. Nakon nje sam pronašao upravo ono čemu sam težio cijelo vrijeme, a to je kako se ostvariti kao dizajner svakodnevne chic ženstvene odjeće – govori Robert, ističući kako je zahvalan na tome jer ga je taj put najviše ostvario kao dizajnera.

Iza njega je, kako i sam kaže, niz kreacija, kolekcija i revija, toliko da ih je prestao brojiti, a opet, svaki put iznova oduševi modnu publiku. Kako nakon svih ovih godina i stotina, ako ne i tisuća kreacija, još uvijek pronalazi inspiraciju za stvaranje originalnih odjevnih komada?

---

image
PROMO
---

Žene i njihove potrebe

– To mi je pitanje uvijek bilo smiješno, kao i odgovori dizajnera poput "moja žena je takva i takva, moja muza je takva i takva". Iako moje kolekcije uvijek imaju neku pozadinsku priču, sve imaju zajednički nazivnik i poveznicu jer mi je inspiracija uvijek – žena! Moja inspiracija su žene i njihove potrebe, a moj je zadatak kao dizajnera da im pomognem u njihovu izražavanju kroz medij odjeće – objašnjava Robert, koji za sebe zna reći kako je modni "autsajder".

– Nisam nikada bio dio modnog ili političkog društva ili nekog lobija. Od samih početaka stvaram i funkcioniram po svojim pravilima. Taj je put ponekad teži, ali dugoročnije to je moj izbor. Ne volim privlačiti pozornost na sebe ako to nije moj izbor ili ako to nije vezano uz neki projekt, a i tada biram kako ću se i gdje predstaviti. Moj je izbor uvijek biti i ostati autentičan, iako me je to definiralo kao "autsajdera" – govori Robert Sever.

---

image
PROMO
---

No unatoč tome što za sebe tvrdi da je "autsajder", publika to nikako ne misli jer jednostavno obožava njegove kreacije. Tako su na reviji za kolekciju "Forever... I love you" modni obožavatelji od Roberta tražili da se još jednom vrati pod svjetla reflektora te su ga ispratili ogromnim pljeskom i ovacijama.

---

image
PROMO
---

– To je uistinu bio jedan trenutak za pamćenje. Ovacije publike bile su mi jako posebne i emotivne, ali i veliki pokazatelj da sve ovo što radimo radimo ispravno – govori dizajner kojemu je samo nebo granica kad je u pitanju stvaranje novih odjevnih komada.

---

image
PROMO
---

– Moja je misija stvarati dokle god imam kreativnih ideja i inspiracije. Sretan sam što nakon toliko godina u ovoj branši i u ovoj zemlji i dalje imam želje i ambicije stvarati, a pritom imati isti onaj entuzijazam kao da sam na početku.

---

UMJETNIČKI TIM:

Tko je sve radio na kolekciji ‘Manifesto‘

Fotografija: Robert Sever

Produkcija: Slobodan Velicki

Kosa: Kuća četki

Make up: Sabina Šarić Novak i Monika Špoljar za Jane Iredale

Modeli: Laura Bračun, Domagoj Štimac, Mia Puh, Tomislav Drapela, Magdalena Koprek, Mia Uzelac

Asistentica: Katarina Galović

---

---

ŠTO MU JE BITNO:

Cijenim viziju i radnike

– Cijenim samo ljude koji su uporni u svojim vizijama, koji su iznad svega radnici i koji shvaćaju da iza svega ovoga treba biti osoba, odnosno da nas naš rad ne definira. Ima ljudi čiji uspjeh govori sam za sebe, poput dugotrajnosti Boudoira, Xenie designa ili svjetski uspjesi Zigmana. Takve stvari su bitne i cijenim veliki rad koji se krije iza toga – kaže dizajner

---

---

image
PROMO
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album PROMO PROMO PROMO PROMO PROMO PROMO PROMO PROMO PROMO
Privatni album

Robert Sever će 28. rujna održati veliku modnu reviju kolekcije ‘Manifesto‘, na kojoj će predstaviti čak 60 kreacija

PROMO

Severu je i recikliranje vrlo blisko

 

PROMO

Kolekcija je raskošna i bogata zbirka ideja koje slave žene i žensku ljepotu, služi njihovu osnaživanju i osobnosti

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/stil/robert-sever-dijete-sam-radnicke-obitelji-u-mojem-djetinjstvu-nije-bilo-mode-ali-jos-se-sjecam-jedne-majcine-haljine-1325701 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f3c370307febb63f399fbb3d27ab6c480925aefa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Robert+Sever%3A+Dijete+sam+radni%C4%8Dke+obitelji%2C+u+mojem+djetinjstvu+nije+bilo+mode.+Ali+jo%C5%A1+se+sje%C4%87am+jedne+maj%C4%8Dine+haljine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Frobert-sever-dijete-sam-radnicke-obitelji-u-mojem-djetinjstvu-nije-bilo-mode-ali-jos-se-sjecam-jedne-majcine-haljine-1325701 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Frobert-sever-dijete-sam-radnicke-obitelji-u-mojem-djetinjstvu-nije-bilo-mode-ali-jos-se-sjecam-jedne-majcine-haljine-1325701 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => modni ‘autsajder‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Stilmodni ‘autsajder‘

Robert Sever: Dijete sam radničke obitelji, u mojem djetinjstvu nije bilo mode. Ali još se sjećam jedne majčine haljine

Piše Iva Ivanac
26. rujna 2023. - 15:27
Robert Sever će 28. rujna održati veliku modnu reviju kolekcije ‘Manifesto‘, na kojoj će predstaviti čak 60 kreacijaPrivatni album

Ponosan je na svoje podrijetlo iz radničke obitelji, u njegovoj mladosti moda u Hrvatskoj bila je strani pojam, a danas je jedan od najpopularnijih hrvatskih dizajnera čije kreacije obožavaju brojne poznate, ali i "obične" Hrvatice. Riječ je o Robertu Severu, koji će 28. rujna u zagrebačkom Mozaik centru održati veliku modnu reviju kolekcije "Manifesto", na kojoj će predstaviti čak 60 kreacija.

Uoči revije razgovarali smo s Robertom, koji nam je otkrio kada se počeo baviti modom, kojih se trenutaka iz modnog svijeta rado prisjeti, ali i zašto sam sebe ponekad naziva "autsajderom", čovjekom koji ne pripada modnoj zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:53