StoryEditorOCM
Slanobolje nego iz pekare

Napraviti sočne domaće glazirane krafne lakše je nego što mislite, al zahtijeva malo strpljenja: evo detaljnog recepta

Piše SD SPIZA
18. siječnja 2024. - 17:35

Tradicionalne domaće krafne omiljena su poslastica i neizostavan dio fašničkog slavlja koje nam brzo dolazi.

S ljubavlju i vještinom, naše mame i bake pripremale su slatko dizano tijesto, dok smo mi klinci s maskama na licu radosno obilazili susjedstvo u potrazi za slatkim nagradama. A povratkom kući dočekale bi nas slastice punjene nadjevom od pekmeza, džema ili marmelade, te ponekad i čokoladom ili Nutellom...

Krafne predstavljaju slasnu karnevalsku deliciju u kojoj uživamo tokom cijele godine, a s vremenom se izbor proširio pa sad biramo između raznih oblika, nadjeva i prelijeva.

Glazirane krafne jedna su od ukusnijih verzija krafni, a zašto se ove godine ne biste okušali u pripremi svojih domaćih? Sama priprema djeluju pomalo zastrašujuće, ali uvjeravam vas - nije! Prilično je jednostavna,

Uz malo strpljenja u truda bit će baš kao i one iz vaše omiljene pekare; mekane, slatke, ukusne i neodoljive teksture.

Spremne su za otprilike dva i pol sata, s obzirom da većina tog vremena odlazi na dizanje tijesta, a po želji se možete poigrati s  s okusom glazura i dekorirati ih kako god želite.

Evo detaljnog recepta...

image
Shutterstock

Glazirane krafne

Sastojci:

240 ml punomasnog mlijeka
7 g instant ili aktivnog suhog kvasca (1 standardno pakiranje)
500 g višenamjenskog brašna, plus još po potrebi
65 g granuliranog šećera (podijeljeno)
2 velika jaja
85 g neslanog maslaca, otopljenog i malo ohlađenog
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 žličice soli
1-2 litre biljnog ulja

Glazura:

240 g prosijanog slastičarskog šećera
80 ml gustog vrhnja ili punomasnog mlijeka
1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije

image
Shutterstock
image
Shutterstock

Priprema:

Tijesto:

Pripremite tijesto: umutite toplo mlijeko, kvasac i 1 žlicu šećera u većoj zdjeli pa smjesu sjedinite mikserom. Nakon što se tijesto sjedini mijesite ga još 5-7 minuta.

Nakon miješenja, tijesto bi trebalo biti glatko i elastično, ali ipak biti malo mekano. Probodite ga prstom - ako polako odskoči, vaše tijesto je spremno za dizanje. Ako nije, nastavite mijesiti.

Lagano namažite veliku zdjelu uljem ili neljepljivim sprejom. Stavite tijesto u zdjelu, okrećite ga da se sa svih strana obloži uljem. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže u relativno toplom okruženju 1,5-2 sata ili dok se ne smjesa tijesta ne udvostruči.

Oblikovanje i pečenje krafni:

Kada je tijesto spremno, probušite ga da izađe zrak. Izvadite tijesto iz zdjele i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu. Pomoću valjka razvaljajte tijesto dok ne bude debljine 1.5 cm. Rezačem za krafne izrežite krafne. Ponovno zarolajte ostatke tijesta pa ponovite proces.

Ako nemate kalup za krafne, možete koristiti 1 veliki + 1 manji okrugli kalup za kekse ili manju i veću čašu - važno je da i u sredini napravite rupu, a da tijesto bude otprilike 2 cm širine.

Obložite 2 lima za pečenje papirom za pečenje pa na jedan posložite krafne. Lagano poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta dok zagrijavate ulje. Malo će narasti dok se odmaraju, stoga ne brinite. Rešetku za hlađenje stavite preko drugog lima za pečenje kako bi na njega slagali gotove krafne.

Ulijte ulje u veću posudu i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Ako imate termometar za ulje, zagrijano je onda kad dosegne 190 stupnjeva. 

Dodajte 2-3 krafne odjednom i pecite ih 1 minutu sa svake strane. Kad su gotove pažljivo ih izvadite metalnom žlicom s prorezima i pospremite na pripremljenu rešetu. Obavezno pripazite da temperatura ulja ne raste, ako se to dogodi smanjite jačinu vatre. Ponovite proces s preostalim krafnama.

Glazura:

U drugu posudu umutite sve sastojke za glazuru. Svaku toplu krafnu (nemojte čekati da se ohlade!) umočite u glazuru, pazeći da premažete obje strane. Stavite natrag na pripremljenu rešetku, jer višak glazure kapa. Nakon 20-ak minuta glazura će se stvrdnuti.

U krafnama je najbolje uživati ​​isti dan. Ostatke krafni možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku još dan ili dva.

*Po želji možete napraviti i glazuru od čokolade ili drugog okusa, posipati krafne čokoladnim mrvicama i poigrati se s dodacima kako želite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 19:21