StoryEditorOCM
ProstorijaUŠTEDJELI VRHUNSKI

Bračni par napravio divnu kuću od kontejnera: Da smo kupili novu montažnu, platili bi četiri puta više! Evo troškovnika

Piše Mozaik SD
18. prosinca 2023. - 11:45

Gradnja kuće je stresan pothvat i gotovo bez iznimke veliki financijski udarac za pojedinca i obitelj. Upravo navedeni razlozi potiču mnoge na promišljanje o alternativnim mogućnostima, piše Dom&Dizajn.

Na tržištu su, posebice na Zapadu, sve traženiji brodski kontejneri. Kuće sagrađene od modularnih elemenata su kompleksne i kvalitetne te nimalo ne gube na udobnosti i toplini. Uz to, ekološki su prihvatljivije, jeftinije i praktičnije rješenje, te imaju sve više zagovornika diljem svijeta.

Uvidjela je to i obitelj s juga Engleske, koja je željela montažnu drvenu kuću. Kad su im stigle ponude šokirale su ih cijene, kretale su se u rasponu od 16.000 do preko 25.000 funti, ne uključujući transport. Svoju priču su objavili u Facbook grupi latest deals.co.uk.

Dawn Groom (45) i suprug Darren (46) odlučili su izgraditi ljetnu kuću i dali su se u potragu za montažnim kućama, ali su ih cijene obeshrabrile. No ne sasvim, jer su shvatili da istu udobnost mogu dobiti u vješto prenamijenjenom brodskom kontejneru.

image

Vikendica od kontejnera

LATEST DEALS/

Nakon pomnog istraživanja zaključili su da bi možda, umjesto novog brodskog kontejnera, bilo jeftinije kupiti već korišteni čelični spremnik, jer dolazi s izolacijom, stropom, rasvjetom i već instaliranim priključcima za električnu energiju, čime će dodatno uštedjeti na radovima.

Na eBayu pronašli su odgovarajući.

image

Vikendica od kontejnera

LATEST DEALS/

Kad je stigao, temeljito su ga očistili i pripremili za ugradnju dvostrukih vrata. Prijatelj koji se bavi metalskim radovima izrezao je rupu na prednjoj strani i izradio čelični okvir spreman za ugradnju vrata. Potom ih je postavila lokalna tvrtka za prozore.

image

Vikendica od kontejnera

LATEST DEALS/

Uklonili su sve neželjene obloge, grijače i višak električnih utičnica. Zidove su obložili knauf pločama spremnim za bojanje. No, na podu je trebalo puno raditi, jer je bio prilično neravan zbog propuštanja vode. Također, željeli su zamijeniti prozore, ali shvatili su da bi to bio preveliki posao, pa su kupili prozorsku foliju i obojili sve smeđe plastične okvire, prenosi Dom&Dizajn.

Pod su sanirali, a zatim poravnali podnicama od vinilnih dasaka. Izvana je kuća pjeskarena ručnom brusilicom, a sredili su i krov te obojali kuću.

image

Vikendica od kontejnera

LATEST DEALS/
image

Vikendica od kontejnera

LATEST DEALS/
image

Vikendica od kontejnera

LATEST DEALS/

TROŠKOVNIK

Čelični spremnik - 3.000 funti

vrata - 1.200 funti

pjeskarenje - 450 funti

boja - 260 funti

podovi - 260 funti

namještaj - 550 funti

UKUPNI TROŠKOVI - oko 5.700 funti

Da su kupili novu kućicu, kako su planirali, to bi ih stajalo od 16.000 do 25.000 funti, plus transport.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 07:40