stdClass Object ( [id] => 1075976 [title] => Veliki portret Christophera Plummera: Radije je živio na imanju sa suprugom nego među elitom. ‘Zaslužuje Nobela za mir koliko me puta spasila...‘ [alias] => veliki-portret-christophera-plummera-radije-je-zivio-na-imanju-sa-suprugom-nego-medu-elitom-zasluzuje-nobela-za-mir-koliko-me-puta-spasila [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Pri rođenju sam već vježbao govor za Oscara, ali bilo je to toliko davno da se ne sjećam", našalio se Christopher Plummer (1929. - 2021.) primajući zlatni kipić 2012. za sporednu ulogu u poodmaklim godinama u filmu "Početnici"/"Beginners". Naravno, Plummer se nije rodio kao glumac, ali je umro kao glumac. Snimao je doslovce do posljednjeg daha.

Nema godinu dana da smo ga gledali na "Oscar reviji" u kinima u humornom krimiću "Noć u leđa"/"Knives Out", gdje je ostvario još jednu izvrsnu ulogu i govorkalo se da bi mogao dobiti novu nominaciju za zlatni kipić kojemu je gotovo vršnjak. "Samo si dvije godine stariji od mene, dragi. Gdje si bio cijeli moj život", Plummer se obratio Oscaru u prigodnom pobjedničkom govoru, kad je dobio davno zasluženi kipić i ušao u povijest kao najstariji dobitnik Akademijine nagrade.

Plummer je nekoliko godina kasnije ponovio nešto slično i postao najstariji oskarovski nominent svih vremena za ulogu naftnog milijardera J. Paula Gettyja u filmu "Sav novac svijeta"/"All The Money In The World" Ridleyja Scotta. Bio je nevjerojatno vitalan kao glumac. U ulozi Gettyja je u "5 do 12" zamijenio Kevina Spaceyja, "izrezanog" iz filma nakon optužbi za seksualno zlostavljanje.

---

---

Naučiti sav tekst brže-bolje u tako kratkom roku bilo bi zahtjevno i za dvostruko mlađeg glumca, ali Plummera je pamćenje odlično služilo i u kazalištu se ispraksirao za hitne, "last minute" nastupe. "Kazalište nije za slabiće, ono razdvaja muškarce od dječaka", jednom je rekao. Bez kazališta tko zna bismo li Plummera gledali kao glumca.

Naime, postojala je realna mogućnost da bude koncertni pijanist. Ipak, ljubav prema glumi je prevladala, a ona je dolazila od obitelji škotskog, engleskog, irskog, francuskog i švicarskog podrijetla. Rođen je 13. prosinca 1929. u Torontu kao sin jedinac, a odgajala ga je majka, tajnica na sveučilištu, i to zajedno s djedom i bakom, nakon razvoda od oca, trgovca osiguranjima, kojeg je upoznao tek sa 17 godina.

Oni su mu usadili ljubav prema literaturi, a zanimljivo je da mu je pradjed s majčine strane bio treći po redu kanadski premijer John Abbott. Glumac se s ljubavlju prisjećao djetinjstva i večeri uz čitanje koje ga je predodredilo da jednog dana i sam čita i interpretira književne tekstove, od Shakespearea nadalje.

---

---

Također, od malih nogu je bio bilingualan otkako je naučio francuski i govorio ga fluentno provodeći ljeta u Quebecu. U srednjoj školi je zavolio glumu i počeo nastupati u kazalištu. Shakespeare mu je najdublje ušao pod kožu i usavršio se kao Hamlet i kralj Lear, stekavši titulu jednog od najboljih šekspirijanskih glumaca.

Michael Caine je rekao da nije nikad istinski skužio Hamleta dok nije vidio Plummera kako ga glumi. Toliko je duboko živio kazalište da mu se nije bilo lako prebaciti ispred kamere, premda je 1958. debitirao u "kazališnom" filmu "Stage Struck" Sidneyja Lumeta, nedugo nakon što uplovio u bračnu luku s prvom suprugom, glumicom Tammy Grimes, koja mu je rodila kćerku, također glumicu Amandu Plummer ("Pakleni šund").

Nije nikad postao glavni glumac i megazvijezda, tzv. nosač filmova, možda baš zbog kazališnog "backgrounda" ili zato što je zakasnio koju godinu da se izbrusi u tzv. studijskom sistemu "zlatnog doba Hollywooda". No, kazalište mu je dalo savršenu dikciju kao stvorenu za glasove pripovjedača (i sinkronizacije crtića), kao u "Čovjeku koji je htio biti kralj", gdje je odigrao vokalnu ulogu naratora Rudyarda Kiplinga.

Kazalište je i oblikovalo njegov plemićki, aristrokratski način glume u sporednim, karakternim ulogama. Lako je bilo Plummera zamijeniti za Britanca i mnogi su ga doživljavali kao britanskog glumca i smatrali kako bi sigurno bio proglašen vitezom da je bio Englez, ne Kanađanin.

---

---

Jednako tako, mnogi su smatrali kako bi sigurno dobio još više oskarovskih nominacija da je živio u Los Angelesu, umjesto povučeno na imanju u Connecticutu, gdje se skrasio s psima i trećom suprugom, plesačicom Elaine Taylor, koja mu je pomogla prebroditi ovisnost o alkoholu tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a ostala je s njim sve do smrti. Za Elaine je na dodjeli Oscara rekao da zaslužuje Nobelovu nagradu za mir koliko ga je puta spasila.

Svejedno, Plummer je ostvario impresivnu glumačku karijeru nakon što se 1964. vratio na veliki ekran izvedbom Komoda u "Padu Rimskog carstva". Već iduće godine postao je kapetan Georg Von Trapp u oskarovskom hit-mjuziklu "Moje pjesme, moji snovi" s Julie Andrews.

Unatoč tome što je tim filmom skrenuo pažnju najšire publike na sebe, Plummer ga dugo godina nije volio, kao ni svoju "sentimentalnu i ljigavu" ulogu koja je bila nasinkronizirana u scenama pjevanja. Štoviše, "Sound Of Music" ga je dovodio do ludila, premda je uvijek imao lijepe riječi za Andrews i rad s njom šaljivo usporedio s "udarcem valentinovske čestitke po čelu".

S filmom se pomirio tek 2011., nakon što ga ponovno pogledao i shvatio da je bezvremen i da mu treba biti zahvalan. Upravo mu je taj mjuzikl otvorio vrata karijere obilježene ulogama stvarnih ličnosti i poznatih povijesnih figura poput Rommela ("Noć generala"), vojvode od Wellingtona ("Waterloo"), nadvojvode Franje Ferdinanda u Bulajićevu "Atentatu u Sarajevu" i Aristotela ("Aleksandar Veliki").

---

---

Dakako, Plummer je bio odličan i u ulogama fikcionalnih likova poput Sherlocka Holmesa u filmu "Murder By Decree", a znao je biti i odličan negativac (npr. "The Silent Partner") kakve je volio igrati jer "vrag je zanimljiviji od boga". Što je išao stariji, Plummer je bio sve bolji, davši neke od svojih najpamtljivijih uloga u devedesetima i dvijetisućitima ("12 majmuna", "Genijalni um", "Syriana"...), s naglaskom na briljantnu izvedbu TV novinara u "Probuđenoj savjesti".

U tom periodu je neke uloge i odbio, recimo Gandalfa u trilogiji "Gospodar prstenova", što je požalio. "Ne znam zašto sam to odbio, mislim da je imalo veze s time da nisam htio provesti četiri godine na Novom Zelandu. Postojale su druge zemlje koje sam želio posjetiti prije nego otegnem papke", rekao je i pohvalio Iana McKellena kojeg je "zamrzio".

Vrhunac karijere doživio je u osmom desetljeću života, točnije 2010. s prvom nominacijom za Oscara zahvaljujući ulozi Tolstoja u "Posljednjoj stanici". Iste je godine dao sjajnu vokalnu ulogu u crtiću "Nebesa", a zatim osvojio zlatni kipić iz drugog pokušaja za fenomenalnu izvedbu u filmu "Početnici" i tome pridodao i Zlatni globus i BAFTA-u.

---

---

Oscar je stigao naizgled kasno, u njegovoj 82. godini, no zapravo pravovremeno, kompletirajući sveto trojstvo osvojenih glumačkih nagrada (Emmy, Tony), što je postiglo samo osam glumaca, među ostalima Al Pacino, njegov glumački partner u "Dannyju Collinsu".

Uloga "gay" muškarca, koji u zlatnim godinama "izlazi iz ormara" nakon smrti supruge i počinje proživljavati novu mladost u starosti, ali s dozom mudrosti, bila je metafilmska. Jer, Plummer se također počeo glumački pomlađivati ("Muškarci koji mrze žene", "Sav novac svijeta", "Nož u leđa") u trijumfalnom završetku karijere i života. "Close the book with a flourish", rekao je njegov lik u "Knives Out" i Plummer je napravio baš to. Zatvorio knjigu sa stilom.

---

Najbolje uloge
1. "Početnici" (2010.) / "Probuđena savjest" (1999.)
2. "Nož u leđa" (2019.)
3. "Posljednja stanica" (2009.)
4. "Moje pjesme, moji snovi" (1965.)
5. "Sav novac svijeta" (2017.)
6. "Nebesa" (2010.)
7. "Genijalni um" (2001.)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ARISTOKRAT GLUME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ARISTOKRAT GLUME 1 1 2 1 1 2 0 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-06 12:36:16 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-06 19:29:19 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-02-06 18:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/06\/16000826.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/06\/16000832.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/06\/16000828.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/06\/16000854.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/06\/16000834.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mark Ralston\/AFP","Joe Klamar\/AFP","Mark Ralston\/AFP","Robyn Beck\/AFP","Joe Klamar\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1418","k_16000826_1280.jpg":"1280x1280","k_16000826_1024.jpg":"1024x1024","k_16000826_640.jpg":"640x640","k_16000826_480.jpg":"480x480","k_16000826_340.jpg":"340x340","k_16000826_220.jpg":"220x220","o_16000826_1280.jpg":"1280x945","o_16000826_1024.jpg":"1024x756","o_16000826_640.jpg":"640x472","o_16000826_480.jpg":"480x354","o_16000826_340.jpg":"340x251","o_16000826_220.jpg":"220x162","h_16000826_1280.jpg":"1280x854","h_16000826_1024.jpg":"1024x683","h_16000826_640.jpg":"640x427","h_16000826_480.jpg":"480x320","h_16000826_340.jpg":"340x227","h_16000826_220.jpg":"220x147","pp_16000826_1280.jpg":"1006x1280","pp_16000826_1024.jpg":"805x1024","pp_16000826_640.jpg":"503x640","pp_16000826_480.jpg":"377x480","pp_16000826_340.jpg":"267x340","pp_16000826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1391","k_16000832_1280.jpg":"1280x1280","k_16000832_1024.jpg":"1024x1024","k_16000832_640.jpg":"640x640","k_16000832_480.jpg":"480x480","k_16000832_340.jpg":"340x340","k_16000832_220.jpg":"220x220","o_16000832_1280.jpg":"1280x927","o_16000832_1024.jpg":"1024x741","o_16000832_640.jpg":"640x463","o_16000832_480.jpg":"480x347","o_16000832_340.jpg":"340x246","o_16000832_220.jpg":"220x159","h_16000832_1280.jpg":"1280x854","h_16000832_1024.jpg":"1024x683","h_16000832_640.jpg":"640x427","h_16000832_480.jpg":"480x320","h_16000832_340.jpg":"340x227","h_16000832_220.jpg":"220x147","pp_16000832_1280.jpg":"1006x1280","pp_16000832_1024.jpg":"805x1024","pp_16000832_640.jpg":"503x640","pp_16000832_480.jpg":"377x480","pp_16000832_340.jpg":"267x340","pp_16000832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1513","k_16000828_1280.jpg":"1280x1280","k_16000828_1024.jpg":"1024x1024","k_16000828_640.jpg":"640x640","k_16000828_480.jpg":"480x480","k_16000828_340.jpg":"340x340","k_16000828_220.jpg":"220x220","o_16000828_1280.jpg":"1280x1008","o_16000828_1024.jpg":"1024x806","o_16000828_640.jpg":"640x504","o_16000828_480.jpg":"480x378","o_16000828_340.jpg":"340x267","o_16000828_220.jpg":"220x173","h_16000828_1280.jpg":"1280x854","h_16000828_1024.jpg":"1024x683","h_16000828_640.jpg":"640x427","h_16000828_480.jpg":"480x320","h_16000828_340.jpg":"340x227","h_16000828_220.jpg":"220x147","pp_16000828_1280.jpg":"1006x1280","pp_16000828_1024.jpg":"805x1024","pp_16000828_640.jpg":"503x640","pp_16000828_480.jpg":"377x480","pp_16000828_340.jpg":"267x340","pp_16000828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1486","k_16000854_1280.jpg":"1280x1280","k_16000854_1024.jpg":"1024x1024","k_16000854_640.jpg":"640x640","k_16000854_480.jpg":"480x480","k_16000854_340.jpg":"340x340","k_16000854_220.jpg":"220x220","o_16000854_1280.jpg":"1280x990","o_16000854_1024.jpg":"1024x792","o_16000854_640.jpg":"640x495","o_16000854_480.jpg":"480x371","o_16000854_340.jpg":"340x263","o_16000854_220.jpg":"220x170","h_16000854_1280.jpg":"1280x854","h_16000854_1024.jpg":"1024x683","h_16000854_640.jpg":"640x427","h_16000854_480.jpg":"480x320","h_16000854_340.jpg":"340x227","h_16000854_220.jpg":"220x147","pp_16000854_1280.jpg":"1006x1280","pp_16000854_1024.jpg":"805x1024","pp_16000854_640.jpg":"503x640","pp_16000854_480.jpg":"377x480","pp_16000854_340.jpg":"267x340","pp_16000854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1238","k_16000834_1280.jpg":"1280x1280","k_16000834_1024.jpg":"1024x1024","k_16000834_640.jpg":"640x640","k_16000834_480.jpg":"480x480","k_16000834_340.jpg":"340x340","k_16000834_220.jpg":"220x220","o_16000834_1280.jpg":"1280x825","o_16000834_1024.jpg":"1024x660","o_16000834_640.jpg":"640x412","o_16000834_480.jpg":"480x309","o_16000834_340.jpg":"340x219","o_16000834_220.jpg":"220x141","h_16000834_1280.jpg":"1280x854","h_16000834_1024.jpg":"1024x683","h_16000834_640.jpg":"640x427","h_16000834_480.jpg":"480x320","h_16000834_340.jpg":"340x227","h_16000834_220.jpg":"220x147","pp_16000834_1280.jpg":"1006x1280","pp_16000834_1024.jpg":"805x1024","pp_16000834_640.jpg":"503x640","pp_16000834_480.jpg":"377x480","pp_16000834_340.jpg":"267x340","pp_16000834_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15251658 Threads: 1 Questions: 3175467267 Slow queries: 7118656 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235472426 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/veliki-portret-christophera-plummera-radije-je-zivio-na-imanju-sa-suprugom-nego-medu-elitom-zasluzuje-nobela-za-mir-koliko-me-puta-spasila-1075976 [printLink] => /mozaik/panorama/veliki-portret-christophera-plummera-radije-je-zivio-na-imanju-sa-suprugom-nego-medu-elitom-zasluzuje-nobela-za-mir-koliko-me-puta-spasila-1075976?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 170743 [name] => inmemoriam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inmemoriam [link] => /tag/inmemoriam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 630296 [name] => Christopher Plummer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-06 19:30:39 [main_article_id] => 0 [alias] => christopher-plummer [link] => /tag/christopher-plummer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ARISTOKRAT GLUME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki portret Christophera Plummera: Radije je živio na imanju sa suprugom nego među elitom. ‘Zaslužuje Nobela za mir koliko me puta spasila...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/06/16000826.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mark Ralston/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/06/16000826.jpg [title] => Mark Ralston/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/06/16000832.jpg [title] => Joe Klamar/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/06/16000828.jpg [title] => Mark Ralston/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/06/16000854.jpg [title] => Robyn Beck/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/06/16000834.jpg [title] => Joe Klamar/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Pri rođenju sam već vježbao govor za Oscara, ali bilo je to toliko davno da se ne sjećam", našalio se Christopher Plummer (1929. - 2021.) primajući zlatni kipić 2012. za sporednu ulogu u poodmaklim godinama u filmu "Početnici"/"Beginners". Naravno, Plummer se nije rodio kao glumac, ali je umro kao glumac. Snimao je doslovce do posljednjeg daha.

Nema godinu dana da smo ga gledali na "Oscar reviji" u kinima u humornom krimiću "Noć u leđa"/"Knives Out", gdje je ostvario još jednu izvrsnu ulogu i govorkalo se da bi mogao dobiti novu nominaciju za zlatni kipić kojemu je gotovo vršnjak. "Samo si dvije godine stariji od mene, dragi. Gdje si bio cijeli moj život", Plummer se obratio Oscaru u prigodnom pobjedničkom govoru, kad je dobio davno zasluženi kipić i ušao u povijest kao najstariji dobitnik Akademijine nagrade.

Plummer je nekoliko godina kasnije ponovio nešto slično i postao najstariji oskarovski nominent svih vremena za ulogu naftnog milijardera J. Paula Gettyja u filmu "Sav novac svijeta"/"All The Money In The World" Ridleyja Scotta. Bio je nevjerojatno vitalan kao glumac. U ulozi Gettyja je u "5 do 12" zamijenio Kevina Spaceyja, "izrezanog" iz filma nakon optužbi za seksualno zlostavljanje.

---

---

Naučiti sav tekst brže-bolje u tako kratkom roku bilo bi zahtjevno i za dvostruko mlađeg glumca, ali Plummera je pamćenje odlično služilo i u kazalištu se ispraksirao za hitne, "last minute" nastupe. "Kazalište nije za slabiće, ono razdvaja muškarce od dječaka", jednom je rekao. Bez kazališta tko zna bismo li Plummera gledali kao glumca.

Naime, postojala je realna mogućnost da bude koncertni pijanist. Ipak, ljubav prema glumi je prevladala, a ona je dolazila od obitelji škotskog, engleskog, irskog, francuskog i švicarskog podrijetla. Rođen je 13. prosinca 1929. u Torontu kao sin jedinac, a odgajala ga je majka, tajnica na sveučilištu, i to zajedno s djedom i bakom, nakon razvoda od oca, trgovca osiguranjima, kojeg je upoznao tek sa 17 godina.

Oni su mu usadili ljubav prema literaturi, a zanimljivo je da mu je pradjed s majčine strane bio treći po redu kanadski premijer John Abbott. Glumac se s ljubavlju prisjećao djetinjstva i večeri uz čitanje koje ga je predodredilo da jednog dana i sam čita i interpretira književne tekstove, od Shakespearea nadalje.

---

---

Također, od malih nogu je bio bilingualan otkako je naučio francuski i govorio ga fluentno provodeći ljeta u Quebecu. U srednjoj školi je zavolio glumu i počeo nastupati u kazalištu. Shakespeare mu je najdublje ušao pod kožu i usavršio se kao Hamlet i kralj Lear, stekavši titulu jednog od najboljih šekspirijanskih glumaca.

Michael Caine je rekao da nije nikad istinski skužio Hamleta dok nije vidio Plummera kako ga glumi. Toliko je duboko živio kazalište da mu se nije bilo lako prebaciti ispred kamere, premda je 1958. debitirao u "kazališnom" filmu "Stage Struck" Sidneyja Lumeta, nedugo nakon što uplovio u bračnu luku s prvom suprugom, glumicom Tammy Grimes, koja mu je rodila kćerku, također glumicu Amandu Plummer ("Pakleni šund").

Nije nikad postao glavni glumac i megazvijezda, tzv. nosač filmova, možda baš zbog kazališnog "backgrounda" ili zato što je zakasnio koju godinu da se izbrusi u tzv. studijskom sistemu "zlatnog doba Hollywooda". No, kazalište mu je dalo savršenu dikciju kao stvorenu za glasove pripovjedača (i sinkronizacije crtića), kao u "Čovjeku koji je htio biti kralj", gdje je odigrao vokalnu ulogu naratora Rudyarda Kiplinga.

Kazalište je i oblikovalo njegov plemićki, aristrokratski način glume u sporednim, karakternim ulogama. Lako je bilo Plummera zamijeniti za Britanca i mnogi su ga doživljavali kao britanskog glumca i smatrali kako bi sigurno bio proglašen vitezom da je bio Englez, ne Kanađanin.

---

---

Jednako tako, mnogi su smatrali kako bi sigurno dobio još više oskarovskih nominacija da je živio u Los Angelesu, umjesto povučeno na imanju u Connecticutu, gdje se skrasio s psima i trećom suprugom, plesačicom Elaine Taylor, koja mu je pomogla prebroditi ovisnost o alkoholu tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a ostala je s njim sve do smrti. Za Elaine je na dodjeli Oscara rekao da zaslužuje Nobelovu nagradu za mir koliko ga je puta spasila.

Svejedno, Plummer je ostvario impresivnu glumačku karijeru nakon što se 1964. vratio na veliki ekran izvedbom Komoda u "Padu Rimskog carstva". Već iduće godine postao je kapetan Georg Von Trapp u oskarovskom hit-mjuziklu "Moje pjesme, moji snovi" s Julie Andrews.

Unatoč tome što je tim filmom skrenuo pažnju najšire publike na sebe, Plummer ga dugo godina nije volio, kao ni svoju "sentimentalnu i ljigavu" ulogu koja je bila nasinkronizirana u scenama pjevanja. Štoviše, "Sound Of Music" ga je dovodio do ludila, premda je uvijek imao lijepe riječi za Andrews i rad s njom šaljivo usporedio s "udarcem valentinovske čestitke po čelu".

S filmom se pomirio tek 2011., nakon što ga ponovno pogledao i shvatio da je bezvremen i da mu treba biti zahvalan. Upravo mu je taj mjuzikl otvorio vrata karijere obilježene ulogama stvarnih ličnosti i poznatih povijesnih figura poput Rommela ("Noć generala"), vojvode od Wellingtona ("Waterloo"), nadvojvode Franje Ferdinanda u Bulajićevu "Atentatu u Sarajevu" i Aristotela ("Aleksandar Veliki").

---

---

Dakako, Plummer je bio odličan i u ulogama fikcionalnih likova poput Sherlocka Holmesa u filmu "Murder By Decree", a znao je biti i odličan negativac (npr. "The Silent Partner") kakve je volio igrati jer "vrag je zanimljiviji od boga". Što je išao stariji, Plummer je bio sve bolji, davši neke od svojih najpamtljivijih uloga u devedesetima i dvijetisućitima ("12 majmuna", "Genijalni um", "Syriana"...), s naglaskom na briljantnu izvedbu TV novinara u "Probuđenoj savjesti".

U tom periodu je neke uloge i odbio, recimo Gandalfa u trilogiji "Gospodar prstenova", što je požalio. "Ne znam zašto sam to odbio, mislim da je imalo veze s time da nisam htio provesti četiri godine na Novom Zelandu. Postojale su druge zemlje koje sam želio posjetiti prije nego otegnem papke", rekao je i pohvalio Iana McKellena kojeg je "zamrzio".

Vrhunac karijere doživio je u osmom desetljeću života, točnije 2010. s prvom nominacijom za Oscara zahvaljujući ulozi Tolstoja u "Posljednjoj stanici". Iste je godine dao sjajnu vokalnu ulogu u crtiću "Nebesa", a zatim osvojio zlatni kipić iz drugog pokušaja za fenomenalnu izvedbu u filmu "Početnici" i tome pridodao i Zlatni globus i BAFTA-u.

---

---

Oscar je stigao naizgled kasno, u njegovoj 82. godini, no zapravo pravovremeno, kompletirajući sveto trojstvo osvojenih glumačkih nagrada (Emmy, Tony), što je postiglo samo osam glumaca, među ostalima Al Pacino, njegov glumački partner u "Dannyju Collinsu".

Uloga "gay" muškarca, koji u zlatnim godinama "izlazi iz ormara" nakon smrti supruge i počinje proživljavati novu mladost u starosti, ali s dozom mudrosti, bila je metafilmska. Jer, Plummer se također počeo glumački pomlađivati ("Muškarci koji mrze žene", "Sav novac svijeta", "Nož u leđa") u trijumfalnom završetku karijere i života. "Close the book with a flourish", rekao je njegov lik u "Knives Out" i Plummer je napravio baš to. Zatvorio knjigu sa stilom.

---

Najbolje uloge
1. "Početnici" (2010.) / "Probuđena savjest" (1999.)
2. "Nož u leđa" (2019.)
3. "Posljednja stanica" (2009.)
4. "Moje pjesme, moji snovi" (1965.)
5. "Sav novac svijeta" (2017.)
6. "Nebesa" (2010.)
7. "Genijalni um" (2001.)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mark Ralston/AFP Joe Klamar/AFP Mark Ralston/AFP Robyn Beck/AFP Joe Klamar/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/veliki-portret-christophera-plummera-radije-je-zivio-na-imanju-sa-suprugom-nego-medu-elitom-zasluzuje-nobela-za-mir-koliko-me-puta-spasila-1075976 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d5efec0a5a092845e78a8d69309f458246fdcdb0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+portret+Christophera+Plummera%3A+Radije+je+%C5%BEivio+na+imanju+sa+suprugom+nego+me%C4%91u+elitom.+%E2%80%98Zaslu%C5%BEuje+Nobela+za+mir+koliko+me+puta+spasila...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fveliki-portret-christophera-plummera-radije-je-zivio-na-imanju-sa-suprugom-nego-medu-elitom-zasluzuje-nobela-za-mir-koliko-me-puta-spasila-1075976 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fveliki-portret-christophera-plummera-radije-je-zivio-na-imanju-sa-suprugom-nego-medu-elitom-zasluzuje-nobela-za-mir-koliko-me-puta-spasila-1075976 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ARISTOKRAT GLUME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
PanoramaARISTOKRAT GLUME

Veliki portret Christophera Plummera: Radije je živio na imanju sa suprugom nego među elitom. ‘Zaslužuje Nobela za mir koliko me puta spasila...‘

Piše Marko Njegić
6. veljače 2021. - 19:26

"Pri rođenju sam već vježbao govor za Oscara, ali bilo je to toliko davno da se ne sjećam", našalio se Christopher Plummer (1929. - 2021.) primajući zlatni kipić 2012. za sporednu ulogu u poodmaklim godinama u filmu "Početnici"/"Beginners". Naravno, Plummer se nije rodio kao glumac, ali je umro kao glumac. Snimao je doslovce do posljednjeg daha.

Nema godinu dana da smo ga gledali na "Oscar reviji" u kinima u humornom krimiću "Noć u leđa"/"Knives Out", gdje je ostvario još jednu izvrsnu ulogu i govorkalo se da bi mogao dobiti novu nominaciju za zlatni kipić kojemu je gotovo vršnjak. "Samo si dvije godine stariji od mene, dragi. Gdje si bio cijeli moj život", Plummer se obratio Oscaru u prigodnom pobjedničkom govoru, kad je dobio davno zasluženi kipić i ušao u povijest kao najstari...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:45