StoryEditorOCM
Panoramaspriječiti tragedije

Umrlo još jedno dijete ostavljeno u automobilu, u Italiji je obavezan sustav koji to onemogućava, kada će doći do nas?

Piše mozaik sd
9. srpnja 2023. - 10:01

Ljeto se zahuktava, a s njim i visoke temperature. Njemačku je ponovno zahvatio toplinski val, a nedavno je u saveznoj pokrajini Hessen otac u vozilu zaboravio 18-mjesečno dijete, a ono je preminulo od hipertermije, odnosno zbog pregrijavanja tijela.

– Odluka da samo na pet minuta skoknete u trgovinu i ostavite dijete u vozilu, može biti kobna. nitko ne može kazati da je dobar u procjeni da se ništa neće dogoditi, upozorava policija.

Jedna je majka za njemačke medije kazala kako je njezina kćer od godinu i pol, ostala u vozilu na samo nekoliko minuta. Kćeri je dala ključeve vozila da se igra, a kći je u igri zaključala vozilo.

– Uhvatila me panika, ali sve je na kraju dobro završilo, rekla je majka za njemački medij koji je proveo anketu koliko često ljudi zaboravljaju ili ostavljaju djecu u vozilu.

image

Italija je razvila sustav upozorenja koji je sada obavezan u svakom automobilu, a koji se oglašava zvučnim signalom čim vozač želi napustiti vozilo, a u autu je još uvijek dijete (ilustracija)

Miguel Medina/Afp

Prema anketi, ispostavilo se da to jednako često samo rade očevi i majke, pogotovo ako spava.

Italija je razvila sustav upozorenja koji je sada obavezan u svakom automobilu, ali još nije obvezan u Njemačkoj. Naime, sustav se oglašava zvučnim signalom čim vozač želi napustiti vozilo s ključem, ali je u autu još uvijek dijete, piše Fenix-magazin.

Nažalost takvi slučajevi događaju se i u Hrvatskoj pa bi bilo dobro razmisliti o primjeni talijanskoga sistema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:28