stdClass Object ( [id] => 1081461 [title] => ‘Slobodna‘ donosi ekskluzivni ulomak iz knjige Jordana Petersona ‘Još 12 pravila za život‘: Izdate sebe, osjećate se loše zbog toga. Pokušavate ne razmišljati zato što je tako manje bolno... [alias] => slobodna-donosi-ekskluzivni-ulomak-iz-knjige-jordana-petersona-jos-12-pravila-za-zivot-izdate-sebe-osjecate-se-lose-zbog-toga-pokusavate-ne-razmisljati-zato-sto-je-tako-manje-bolno [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugo očekivani nastavak knjige Jordana Bernta Petersona "12 pravila za život" imao je jučer svjetsku i hrvatsku premijeru pod naslovom "Izvan reda: još 12 pravila za život", pa se hrvatski čitatelji mogu osjećati privilegiranima što će u rukama imati nastavak svjetske uspješnice autora kojeg je New York Times nazvao "trenutno najutjecajnijim intelektualcem Zapada".

Hrvatsko izdanje objavljuje se u nakladi Verbuma, a Hrvatska je jedna od desetak zemalja koje su prevedenu knjigu imale dostupnu u domaćim knjižarama na dan svjetske premijere.

U svjetskom bestseleru "12 pravila za život", prodanom u više od pet milijuna primjeraka, klinički psiholog i proslavljeni profesor s Harvarda i Sveučilišta u Torontu, dr. Jordan B. Peterson, izložio je protuotrov kaosu u životu: vječne istine u kontekstu modernih tjeskoba. Njegovi su uvidi pomogli milijunima čitatelja i snažno odjeknuli svijetom.

Petersonova prva knjiga i u Hrvatskoj je doživjela izniman uspjeh. Hrvatsko izdanje "12 pravila za život", objavljeno u listopadu 2018., još uvijek ne silazi s top-ljestvica čitanosti, a do sada je doživjelo više izdanja s ukupnom nakladom od čak 33.000 primjeraka.

Izvori snage

Peterson u ovom dugo očekivanom nastavku knjige "12 pravila za život" ide dalje i pokazuje kako do smisla života dolazimo i izlazeći izvan onoga što poznajemo te prilagođavajući se svijetu neprestanih promjena.

Previše kaosa dovodi u pitanje našu sigurnost, ali, jednako tako, previše reda dovodi do manjka znatiželje i kreativnog poleta. Knjiga "Izvan reda" poziva nas da ta dva temeljna principa stvarnosti – red i kaos – dovedemo u ravnotežu te nam otkriva duboki smisao koji možemo pronaći na razdjelnici tih puteva.

U ovo vrijeme nestabilnosti i trpljenja Peterson nas podsjeća na izvore snage na kojima se svi možemo napajati, a koje on preuzima iz psihologije, filozofije te najvećih svjetskih mitova i priča.

---

image
Hrvatska je jedna od 10-ak zemalja koje prevedenu knjigu imaju dostupnu u domaćim knjižarama na dan svjetske premijere
VERBUM
---


Nadahnut istinama drevne mudrosti, kao i osobnim iskustvima iz vlastita života i kliničke prakse, Peterson donosi dvanaest novih načela koja čitatelje mogu usmjeriti prema odvažnijem, iskrenijem i smislenijem življenju.

Slobodna Dalmacija donosi svojim čitateljima ekskluzivni ulomak iz nove Petersonove knjige.

"Samo po sebi, stanje reda nije ni bolje ni gore od stanja kaosa. To je pogrešan način gledanja na stvari. Ipak sam se u prethodnoj knjizi više usredotočio na to kako se nositi s posljedicama previše kaosa.

Na iznenadne i nepredvidljive promjene reagiramo tako što se fizički i psihički pripremamo za najgore. A budući da samo Bog zna što bi to najgore moglo biti, moramo se u svom neznanju pripremiti za sve mogućnosti. Problem je te trajne pripreme u tome što nas, kada je pretjerana, iscrpljuje.

No to ni u kojem slučaju ne znači da kaos treba eliminirati (što nije ni moguće), iako se s onim što je nepoznato treba ophoditi s oprezom, kao što sam u prethodnoj knjizi, '12 pravila za život', više puta naglasio.

Što god nije dotaknuto novošću, stagnira, a sasvim je sigurno da bi život bez znatiželje – toga instinkta koji nas tjera naprijed, u nepoznato – bio blijed oblik egzistencije.

Ono što je novo uzbudljivo je, neodoljivo i provokativno, pod pretpostavkom da nas brzina kojom dolazi u naš život ne ugrožava odveć niti previše potresa naše biće. (...)"

Savjest kao suradnik

"Ako bdijete nad svojom savješću, počet ćete uviđati da neke stvari radite pogrešno. Točnije: ako vas savjest upozorava da nešto možda radite pogrešno i vi se potom upustite u iskren dijalog s njom, polako će vam se bistriti slika onoga što je pogrešno, a samim tim i onoga što je ispravno.

Ispravno je upravo suprotno od pogrešnoga, a pogrešno je u nekom smislu napadnije i očitije. Osjećaj za dobro može se dakle razvijati i brusiti uz pomoć pažljiva promatranja onoga što je pogrešno.

---

image
'Morate biti zaokupljeni nečim što ima težinu, što je duboko, smisleno i zahtjevno'
Gage Skidmore
---


Učinite nešto, izdate sama sebe, osjećate se loše zbog toga. Ne znate točno zašto. Pokušavate ne razmišljati o tome zato što je tako manje bolno i lakše, barem kratkoročno. Svim silama pokušavate to ignorirati, ali osjećaj da ste izdali sama sebe samo se pojačava i dodatno u vama stvara jaz koji vas dijeli.

Možda onda ponovno promislite i ipak se suočite sa svojom nelagodom. Prepoznajete svoju razjedinjenost i kaos koji s njom dolazi. Pitate se – molite se da saznate – u čemu ste pogriješili. I odgovor stiže. A on nije ono što biste željeli.

Zbog toga, da biste se mogli promijeniti, dio vas mora umrijeti. A taj dio koji mora umrijeti bori se za svoj opstanak, nudi svoja obrazloženja i brani se. I pritom će se služiti svim raspoloživim trikovima: posezat će za najnečuvenijim lažima, najgorčim, najbolnijim sjećanjima iz prošlosti i najbeznadnijim ciničnim stavovima o budućnosti (odnosno o vrijednosti života kao takva).

No vi ustrajete, promišljate, rasuđujete i točno prepoznajete što ste krivo učinili te počinjete shvaćati što ste ipak mogli učiniti bolje. Tada odlučite da ćete početi postupati u skladu s vlastitom savješću. Odlučujete da je ona vaš suradnik, iako nastupa u neprijateljskom liku.

Sve ono što ste prepoznali kao dobro provodite u djelo i tako počinjete uspon. Sada se promatrate pomnije nego ikad prije kako biste bili sigurni da činite ono što je ispravno: slušate što govorite, promatrate svoje ponašanje, nastojite ne zastraniti s pravoga i uskog puta. To vam postaje cilj.

Najviši cilj

Počinje se oblikovati ideja: 'Živjet ću svoj život kako treba. Ciljat ću na dobro. Ciljat ću na najveće moguće dobro koje mi je na raspolaganju.' Sada složno djeluju svi dijelovi vašega bića koji se brinu za vaše buduće 'ja'.

U cijelosti ste upućeni u jednom pravcu. Više niste kuća u sebi razdijeljena. Čvrsto stojite, na čvrstu temelju. Više vas nije tako lako odvratiti i obeshrabriti. Vaša odlučnost nadjačava nihilizam i očaj. Dosadašnja borba s vlastitom sklonošću sumnji i pretvaranju štiti vas od neopravdana i cinična kritiziranja drugih.

---

image
Peterson u nastavku '12 pravila za život' pokazuje kako do smisla života dolazimo i izlazeći izvan onoga što poznajemo
VERBUM
---


Imate uzvišen cilj, planinski vrhunac, zvijezdu koja sjaji u tami i poziva vas iznad obzora. Sama činjenica da takvo što postoji daje vam nadu – i to je smisao bez kojega ne možete živjeti.

Sjećate se Pinocchija? Kad Geppetto poželi da se drveni lutak kojega je načinio preobrazi u nešto stvarno, podigne oči visoko iznad obzora, zagleda se u zvijezdu i zaželi želju. To je ista zvijezda koja na početku filma najavljuje Pinocchijevo rođenje i čije se svjetlo odražava u zlatnoj znački koju na kraju filma dobije Zrikavac.

To je ujedno, simbolički govoreći, ista zvijezda koja u dubini noći najavljuje Kristovo rođenje. Geppetto se pomno zagleda u zvijezdu i zaželi želju. Želja je da lutak, kojega koncima kontrolira nešto ili netko drugi, postane pravi dječak.

Priča o lutkovim kušnjama i izazovima prava je psihološka drama. Svi je razumijemo, iako to možda nismo u stanju jasno izraziti. Ako više ne želite biti lutak, pod kontrolom stvari koje ne razumijete i možda i ne želite razumjeti, morate podići pogled povrh obzora i postaviti si cilj koji vas nadilazi.

Tako će se svi podsustavi i podličnosti koji bi inače mogli težiti vlastitim ograničenim ispunjenjima udružiti pod okriljem istinskoga ideala, a posljedica će biti angažman koji približno odgovara onom konačnom i apsolutnom. U takvim okolnostima svi će se dijelovi vašega bića udružiti u jedno.

To je psihološki ekvivalent monoteizma. Tako se javlja više jastvo koje može biti pravi Božji sluga, u kojoj god metafizičkoj stvarnosti koja je potencijalni temelj onom što je očito našim slijepim i ograničenim, smrtnim jastvima. Koji je protuotrov patnji i zloći života? Najviši mogući cilj. Što je preduvjet težnji za najvišim mogućim ciljem?

Izgradnja katedrale

Spremnost na prihvaćanje najvećega stupnja odgovornosti, a to uključuje i odgovornosti kojih se drugi odriču ili ih zanemaruju. Mogli biste prigovoriti: 'Zašto bih se ja nosio sa svim tim teretom? U tome je samo žrtva, tegoba i nevolja.'

No zašto ste tako sigurni da ne želite nositi nešto što je teško? Nedvojbeno morate biti zaokupljeni nečim što ima težinu, što je duboko, smisleno i zahtjevno. Tako ćete, kad se probudite usred noći i počnu vas opsjedati sumnje, imati neku obranu: 'Unatoč svim mojim raznovrsnim manama, barem činim ovo. Barem se brinem za sebe. Barem sam na korist svojoj obitelji i drugim ljudima oko sebe. Barem se krećem, posrćem naprijed, pod teretom koji sam odlučio nositi.'

To je način da steknete istinsko samopoštovanje, a nije riječ o plitku psihološkom konstruktu koji se odnosi na to kako sami sebe tumačite u određenom trenutku. To je samopoštovanje daleko dublje – i nije samo psihološko. Ono je i psihološko, ali i stvarno. Vaš život postaje smislen u izravnu razmjeru s dubinom odgovornosti koju ste spremni nositi.

To je zato što ste se uistinu posvetili tome da poboljšate stvari. Nepotrebnu patnju svodite na najmanju moguću mjeru. Ohrabrujete ljude oko sebe riječju i primjerom. Obuzdavate zloću u svom srcu i u srcima drugih.

---

image
Peterson donosi dvanaest novih načela koja čitatelje mogu usmjeriti prema odvažnijem, iskrenijem i smislenijem življenju
VERBUM
---


Zidar bi, recimo, mogao posumnjati da to dosadno slaganje cigli jedne na drugu nema smisla. No možda on ne slaže samo cigle. Možda gradi zid. Taj zid je dio zgrade. Ta je zgrada katedrala. A svrha je katedrale proslava Najvećega Dobra. U tim okolnostima svaka položena cigla ima udjela u božanskom.

A ako ono što svakodnevno radite nije dovoljno, onda niste usmjereni na izgradnju prave katedrale. To je zato što ne ciljate dovoljno visoko. Kad biste to činili, iskusili biste osjećaj smislenosti povezan s vašim dovoljno visoko postavljenim ciljem, koji bi onda nadoknadio svu bijedu i ograničenja vašega života.

Ako ciljate nečemu smislenom, onda ste uronjeni u život. Na smislenom ste putu. Najdublji i najpouzdaniji instinkt za smisao – pod uvjetom da nije izopačen obmanom i grijehom (to se ne može reći nikako drukčije) – očituje se kada ste na putu najveće moguće vrline.

Osjećaj i slutnja smisla pokazatelj je da ste na tom putu. On ukazuje na to da je sva kompleksnost od koje ste satkani u vama skladno posložena i usmjerena na nešto vrijedno truda – na nešto što svijet drži u ravnoteži; na nešto što stvara sklad."

---

O AUTORU: Tko je Peterson?

Dr. Jordan B. Peterson autor je uspješnice "12 pravila za život", koja je u svijetu prodana u više od pet milijuna primjeraka. Nakon što je desetljećima radio kao klinički psiholog i profesor na Harvardu i Sveučilištu u Torontu, Peterson je postao jedan od najutjecajnijih javnih intelektualaca u svijetu.

Njegovi YouTube videozapisi i podcasti privukli su stotine milijuna slušatelja, a predavanja u sklopu promotivne svjetske turneje posjetilo je više od 250.000 ljudi. Autor je ili suautor više od stotinu znanstvenih akademskih radova. Živi u Torontu s obitelji.

---

---

RIJEČ NAKLADNIKA: Glavni urednik Petar Balta

"Knjiga Jordana Petersona '12 pravila za život' desetke tisuća hrvatskih čitatelja potaknula je da učine konkretne korake k smislenijem i radosnijem životu.

Raduje nas da će nastavak te Petersonove knjige pod naslovom 'Izvan reda' imati istodobno hrvatsku i svjetsku premijeru te da će hrvatski čitatelji moći biti među prvima u svijetu koji će čitati tu knjigu."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLAVNI PROFESOR I PSIHOLOG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => SLAVNI PROFESOR I PSIHOLOG 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-28 20:28:50 [created_by] => 3245 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-03 15:08:43 [modified_by] => 3245 [publish_up] => 2021-03-03 14:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 33 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/28\/17035754.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/28\/17029962.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/28\/17029966.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/28\/17029970.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/28\/17036560.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","VERBUM","VERBUM","VERBUM","Gage Skidmore"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Jordan B. Peterson: Ako bdijete nad savje\u0161\u0107u, po\u010det \u0107ete uvi\u0111ati da neke stvari radite pogre\u0161no","Peterson donosi dvanaest novih na\u010dela koja \u010ditatelje mogu usmjeriti prema odva\u017enijem, iskrenijem i smislenijem \u017eivljenju","Hrvatska je jedna od 10-ak zemalja koje prevedenu knjigu imaju dostupnu u doma\u0107im knji\u017earama na dan svjetske premijere","Peterson u nastavku '12 pravila za \u017eivot' pokazuje kako do smisla \u017eivota dolazimo i izlaze\u0107i izvan onoga \u0161to poznajemo","'Morate biti zaokupljeni ne\u010dim \u0161to ima te\u017einu, \u0161to je duboko, smisleno i zahtjevno'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_17035754_1920.jpg":"1920x1080","k_17035754_1280.jpg":"1280x1280","k_17035754_1024.jpg":"1024x1024","k_17035754_640.jpg":"640x640","k_17035754_480.jpg":"480x480","k_17035754_340.jpg":"340x340","k_17035754_220.jpg":"220x220","o_17035754_1280.jpg":"1280x852","o_17035754_1024.jpg":"1024x681","o_17035754_640.jpg":"640x426","o_17035754_480.jpg":"480x319","o_17035754_340.jpg":"340x226","o_17035754_220.jpg":"220x146","h_17035754_1280.jpg":"1280x854","h_17035754_1024.jpg":"1024x683","h_17035754_640.jpg":"640x427","h_17035754_480.jpg":"480x320","h_17035754_340.jpg":"340x227","h_17035754_220.jpg":"220x147","pp_17035754_1280.jpg":"1006x1280","pp_17035754_1024.jpg":"805x1024","pp_17035754_640.jpg":"503x640","pp_17035754_480.jpg":"377x480","pp_17035754_340.jpg":"267x340","pp_17035754_220.jpg":"173x220"},{"size0":"850x1256","hd_17029962_1920.jpg":"1920x1080","k_17029962_1280.jpg":"1280x1280","k_17029962_1024.jpg":"1024x1024","k_17029962_640.jpg":"640x640","k_17029962_480.jpg":"480x480","k_17029962_340.jpg":"340x340","k_17029962_220.jpg":"220x220","o_17029962_1280.jpg":"1280x1891","o_17029962_1024.jpg":"1024x1513","o_17029962_640.jpg":"640x945","o_17029962_480.jpg":"480x709","o_17029962_340.jpg":"340x502","o_17029962_220.jpg":"220x325","h_17029962_1280.jpg":"1280x854","h_17029962_1024.jpg":"1024x683","h_17029962_640.jpg":"640x427","h_17029962_480.jpg":"480x320","h_17029962_340.jpg":"340x227","h_17029962_220.jpg":"220x147","pp_17029962_1280.jpg":"1006x1280","pp_17029962_1024.jpg":"805x1024","pp_17029962_640.jpg":"503x640","pp_17029962_480.jpg":"377x480","pp_17029962_340.jpg":"267x340","pp_17029962_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1447x1574","hd_17029966_1920.jpg":"1920x1080","k_17029966_1280.jpg":"1280x1280","k_17029966_1024.jpg":"1024x1024","k_17029966_640.jpg":"640x640","k_17029966_480.jpg":"480x480","k_17029966_340.jpg":"340x340","k_17029966_220.jpg":"220x220","o_17029966_1280.jpg":"1280x1392","o_17029966_1024.jpg":"1024x1113","o_17029966_640.jpg":"640x696","o_17029966_480.jpg":"480x522","o_17029966_340.jpg":"340x369","o_17029966_220.jpg":"220x239","h_17029966_1280.jpg":"1280x854","h_17029966_1024.jpg":"1024x683","h_17029966_640.jpg":"640x427","h_17029966_480.jpg":"480x320","h_17029966_340.jpg":"340x227","h_17029966_220.jpg":"220x147","pp_17029966_1280.jpg":"1006x1280","pp_17029966_1024.jpg":"805x1024","pp_17029966_640.jpg":"503x640","pp_17029966_480.jpg":"377x480","pp_17029966_340.jpg":"267x340","pp_17029966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1344x1600","hd_17029970_1920.jpg":"1920x1080","k_17029970_1280.jpg":"1280x1280","k_17029970_1024.jpg":"1024x1024","k_17029970_640.jpg":"640x640","k_17029970_480.jpg":"480x480","k_17029970_340.jpg":"340x340","k_17029970_220.jpg":"220x220","o_17029970_1280.jpg":"1280x1523","o_17029970_1024.jpg":"1024x1219","o_17029970_640.jpg":"640x761","o_17029970_480.jpg":"480x571","o_17029970_340.jpg":"340x404","o_17029970_220.jpg":"220x261","h_17029970_1280.jpg":"1280x854","h_17029970_1024.jpg":"1024x683","h_17029970_640.jpg":"640x427","h_17029970_480.jpg":"480x320","h_17029970_340.jpg":"340x227","h_17029970_220.jpg":"220x147","pp_17029970_1280.jpg":"1006x1280","pp_17029970_1024.jpg":"805x1024","pp_17029970_640.jpg":"503x640","pp_17029970_480.jpg":"377x480","pp_17029970_340.jpg":"267x340","pp_17029970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17036560_1920.jpg":"1920x1080","k_17036560_1280.jpg":"1280x1280","k_17036560_1024.jpg":"1024x1024","k_17036560_640.jpg":"640x640","k_17036560_480.jpg":"480x480","k_17036560_340.jpg":"340x340","k_17036560_220.jpg":"220x220","o_17036560_1280.jpg":"1280x853","o_17036560_1024.jpg":"1024x682","o_17036560_640.jpg":"640x426","o_17036560_480.jpg":"480x320","o_17036560_340.jpg":"340x226","o_17036560_220.jpg":"220x146","h_17036560_1280.jpg":"1280x854","h_17036560_1024.jpg":"1024x683","h_17036560_640.jpg":"640x427","h_17036560_480.jpg":"480x320","h_17036560_340.jpg":"340x227","h_17036560_220.jpg":"220x147","pp_17036560_1280.jpg":"1006x1280","pp_17036560_1024.jpg":"805x1024","pp_17036560_640.jpg":"503x640","pp_17036560_480.jpg":"377x480","pp_17036560_340.jpg":"267x340","pp_17036560_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8058121 Threads: 5 Questions: 1603180209 Slow queries: 4902981 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112614074 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/slobodna-donosi-ekskluzivni-ulomak-iz-knjige-jordana-petersona-jos-12-pravila-za-zivot-izdate-sebe-osjecate-se-lose-zbog-toga-pokusavate-ne-razmisljati-zato-sto-je-tako-manje-bolno-1081461 [printLink] => /mozaik/panorama/slobodna-donosi-ekskluzivni-ulomak-iz-knjige-jordana-petersona-jos-12-pravila-za-zivot-izdate-sebe-osjecate-se-lose-zbog-toga-pokusavate-ne-razmisljati-zato-sto-je-tako-manje-bolno-1081461?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 632376 [name] => Jordan B. Peterson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-03 16:07:44 [main_article_id] => 0 [alias] => jordan-b-peterson [link] => /tag/jordan-b-peterson ) [1] => stdClass Object ( [id] => 623753 [name] => Izvan reda: još 12 pravila za život [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-23 16:02:10 [main_article_id] => 0 [alias] => izvan-reda-jos-12-pravila-za-zivot [link] => /tag/izvan-reda-jos-12-pravila-za-zivot ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLAVNI PROFESOR I PSIHOLOG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Slobodna‘ donosi ekskluzivni ulomak iz knjige Jordana Petersona ‘Još 12 pravila za život‘: Izdate sebe, osjećate se loše zbog toga. Pokušavate ne razmišljati zato što je tako manje bolno... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3245 [name] => Snježana Šetka [username] => snjezana.setka [email] => snjezana.setka@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$tfSEu84TlCGqBbh54w8yBeAO7C1KBr9bt6WdSA36nUEyyMXRbk50q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/snjezana-setka-3245 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1760 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b90a93746344b57a6b505038d8ef2119?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/28/17035754.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Jordan B. Peterson: Ako bdijete nad savješću, počet ćete uviđati da neke stvari radite pogrešno [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/28/17035754.jpg [title] => Jordan B. Peterson: Ako bdijete nad savješću, počet ćete uviđati da neke stvari radite pogrešno AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/28/17029962.jpg [title] => Peterson donosi dvanaest novih načela koja čitatelje mogu usmjeriti prema odvažnijem, iskrenijem i smislenijem življenju VERBUM ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/28/17029966.jpg [title] => Hrvatska je jedna od 10-ak zemalja koje prevedenu knjigu imaju dostupnu u domaćim knjižarama na dan svjetske premijere VERBUM ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/28/17029970.jpg [title] => Peterson u nastavku '12 pravila za život' pokazuje kako do smisla života dolazimo i izlazeći izvan onoga što poznajemo VERBUM ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/28/17036560.jpg [title] => 'Morate biti zaokupljeni nečim što ima težinu, što je duboko, smisleno i zahtjevno' Gage Skidmore ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dugo očekivani nastavak knjige Jordana Bernta Petersona "12 pravila za život" imao je jučer svjetsku i hrvatsku premijeru pod naslovom "Izvan reda: još 12 pravila za život", pa se hrvatski čitatelji mogu osjećati privilegiranima što će u rukama imati nastavak svjetske uspješnice autora kojeg je New York Times nazvao "trenutno najutjecajnijim intelektualcem Zapada".

Hrvatsko izdanje objavljuje se u nakladi Verbuma, a Hrvatska je jedna od desetak zemalja koje su prevedenu knjigu imale dostupnu u domaćim knjižarama na dan svjetske premijere.

U svjetskom bestseleru "12 pravila za život", prodanom u više od pet milijuna primjeraka, klinički psiholog i proslavljeni profesor s Harvarda i Sveučilišta u Torontu, dr. Jordan B. Peterson, izložio je protuotrov kaosu u životu: vječne istine u kontekstu modernih tjeskoba. Njegovi su uvidi pomogli milijunima čitatelja i snažno odjeknuli svijetom.

Petersonova prva knjiga i u Hrvatskoj je doživjela izniman uspjeh. Hrvatsko izdanje "12 pravila za život", objavljeno u listopadu 2018., još uvijek ne silazi s top-ljestvica čitanosti, a do sada je doživjelo više izdanja s ukupnom nakladom od čak 33.000 primjeraka.

Izvori snage

Peterson u ovom dugo očekivanom nastavku knjige "12 pravila za život" ide dalje i pokazuje kako do smisla života dolazimo i izlazeći izvan onoga što poznajemo te prilagođavajući se svijetu neprestanih promjena.

Previše kaosa dovodi u pitanje našu sigurnost, ali, jednako tako, previše reda dovodi do manjka znatiželje i kreativnog poleta. Knjiga "Izvan reda" poziva nas da ta dva temeljna principa stvarnosti – red i kaos – dovedemo u ravnotežu te nam otkriva duboki smisao koji možemo pronaći na razdjelnici tih puteva.

U ovo vrijeme nestabilnosti i trpljenja Peterson nas podsjeća na izvore snage na kojima se svi možemo napajati, a koje on preuzima iz psihologije, filozofije te najvećih svjetskih mitova i priča.

---

image
Hrvatska je jedna od 10-ak zemalja koje prevedenu knjigu imaju dostupnu u domaćim knjižarama na dan svjetske premijere
VERBUM
---


Nadahnut istinama drevne mudrosti, kao i osobnim iskustvima iz vlastita života i kliničke prakse, Peterson donosi dvanaest novih načela koja čitatelje mogu usmjeriti prema odvažnijem, iskrenijem i smislenijem življenju.

Slobodna Dalmacija donosi svojim čitateljima ekskluzivni ulomak iz nove Petersonove knjige.

"Samo po sebi, stanje reda nije ni bolje ni gore od stanja kaosa. To je pogrešan način gledanja na stvari. Ipak sam se u prethodnoj knjizi više usredotočio na to kako se nositi s posljedicama previše kaosa.

Na iznenadne i nepredvidljive promjene reagiramo tako što se fizički i psihički pripremamo za najgore. A budući da samo Bog zna što bi to najgore moglo biti, moramo se u svom neznanju pripremiti za sve mogućnosti. Problem je te trajne pripreme u tome što nas, kada je pretjerana, iscrpljuje.

No to ni u kojem slučaju ne znači da kaos treba eliminirati (što nije ni moguće), iako se s onim što je nepoznato treba ophoditi s oprezom, kao što sam u prethodnoj knjizi, '12 pravila za život', više puta naglasio.

Što god nije dotaknuto novošću, stagnira, a sasvim je sigurno da bi život bez znatiželje – toga instinkta koji nas tjera naprijed, u nepoznato – bio blijed oblik egzistencije.

Ono što je novo uzbudljivo je, neodoljivo i provokativno, pod pretpostavkom da nas brzina kojom dolazi u naš život ne ugrožava odveć niti previše potresa naše biće. (...)"

Savjest kao suradnik

"Ako bdijete nad svojom savješću, počet ćete uviđati da neke stvari radite pogrešno. Točnije: ako vas savjest upozorava da nešto možda radite pogrešno i vi se potom upustite u iskren dijalog s njom, polako će vam se bistriti slika onoga što je pogrešno, a samim tim i onoga što je ispravno.

Ispravno je upravo suprotno od pogrešnoga, a pogrešno je u nekom smislu napadnije i očitije. Osjećaj za dobro može se dakle razvijati i brusiti uz pomoć pažljiva promatranja onoga što je pogrešno.

---

image
'Morate biti zaokupljeni nečim što ima težinu, što je duboko, smisleno i zahtjevno'
Gage Skidmore
---


Učinite nešto, izdate sama sebe, osjećate se loše zbog toga. Ne znate točno zašto. Pokušavate ne razmišljati o tome zato što je tako manje bolno i lakše, barem kratkoročno. Svim silama pokušavate to ignorirati, ali osjećaj da ste izdali sama sebe samo se pojačava i dodatno u vama stvara jaz koji vas dijeli.

Možda onda ponovno promislite i ipak se suočite sa svojom nelagodom. Prepoznajete svoju razjedinjenost i kaos koji s njom dolazi. Pitate se – molite se da saznate – u čemu ste pogriješili. I odgovor stiže. A on nije ono što biste željeli.

Zbog toga, da biste se mogli promijeniti, dio vas mora umrijeti. A taj dio koji mora umrijeti bori se za svoj opstanak, nudi svoja obrazloženja i brani se. I pritom će se služiti svim raspoloživim trikovima: posezat će za najnečuvenijim lažima, najgorčim, najbolnijim sjećanjima iz prošlosti i najbeznadnijim ciničnim stavovima o budućnosti (odnosno o vrijednosti života kao takva).

No vi ustrajete, promišljate, rasuđujete i točno prepoznajete što ste krivo učinili te počinjete shvaćati što ste ipak mogli učiniti bolje. Tada odlučite da ćete početi postupati u skladu s vlastitom savješću. Odlučujete da je ona vaš suradnik, iako nastupa u neprijateljskom liku.

Sve ono što ste prepoznali kao dobro provodite u djelo i tako počinjete uspon. Sada se promatrate pomnije nego ikad prije kako biste bili sigurni da činite ono što je ispravno: slušate što govorite, promatrate svoje ponašanje, nastojite ne zastraniti s pravoga i uskog puta. To vam postaje cilj.

Najviši cilj

Počinje se oblikovati ideja: 'Živjet ću svoj život kako treba. Ciljat ću na dobro. Ciljat ću na najveće moguće dobro koje mi je na raspolaganju.' Sada složno djeluju svi dijelovi vašega bića koji se brinu za vaše buduće 'ja'.

U cijelosti ste upućeni u jednom pravcu. Više niste kuća u sebi razdijeljena. Čvrsto stojite, na čvrstu temelju. Više vas nije tako lako odvratiti i obeshrabriti. Vaša odlučnost nadjačava nihilizam i očaj. Dosadašnja borba s vlastitom sklonošću sumnji i pretvaranju štiti vas od neopravdana i cinična kritiziranja drugih.

---

image
Peterson u nastavku '12 pravila za život' pokazuje kako do smisla života dolazimo i izlazeći izvan onoga što poznajemo
VERBUM
---


Imate uzvišen cilj, planinski vrhunac, zvijezdu koja sjaji u tami i poziva vas iznad obzora. Sama činjenica da takvo što postoji daje vam nadu – i to je smisao bez kojega ne možete živjeti.

Sjećate se Pinocchija? Kad Geppetto poželi da se drveni lutak kojega je načinio preobrazi u nešto stvarno, podigne oči visoko iznad obzora, zagleda se u zvijezdu i zaželi želju. To je ista zvijezda koja na početku filma najavljuje Pinocchijevo rođenje i čije se svjetlo odražava u zlatnoj znački koju na kraju filma dobije Zrikavac.

To je ujedno, simbolički govoreći, ista zvijezda koja u dubini noći najavljuje Kristovo rođenje. Geppetto se pomno zagleda u zvijezdu i zaželi želju. Želja je da lutak, kojega koncima kontrolira nešto ili netko drugi, postane pravi dječak.

Priča o lutkovim kušnjama i izazovima prava je psihološka drama. Svi je razumijemo, iako to možda nismo u stanju jasno izraziti. Ako više ne želite biti lutak, pod kontrolom stvari koje ne razumijete i možda i ne želite razumjeti, morate podići pogled povrh obzora i postaviti si cilj koji vas nadilazi.

Tako će se svi podsustavi i podličnosti koji bi inače mogli težiti vlastitim ograničenim ispunjenjima udružiti pod okriljem istinskoga ideala, a posljedica će biti angažman koji približno odgovara onom konačnom i apsolutnom. U takvim okolnostima svi će se dijelovi vašega bića udružiti u jedno.

To je psihološki ekvivalent monoteizma. Tako se javlja više jastvo koje može biti pravi Božji sluga, u kojoj god metafizičkoj stvarnosti koja je potencijalni temelj onom što je očito našim slijepim i ograničenim, smrtnim jastvima. Koji je protuotrov patnji i zloći života? Najviši mogući cilj. Što je preduvjet težnji za najvišim mogućim ciljem?

Izgradnja katedrale

Spremnost na prihvaćanje najvećega stupnja odgovornosti, a to uključuje i odgovornosti kojih se drugi odriču ili ih zanemaruju. Mogli biste prigovoriti: 'Zašto bih se ja nosio sa svim tim teretom? U tome je samo žrtva, tegoba i nevolja.'

No zašto ste tako sigurni da ne želite nositi nešto što je teško? Nedvojbeno morate biti zaokupljeni nečim što ima težinu, što je duboko, smisleno i zahtjevno. Tako ćete, kad se probudite usred noći i počnu vas opsjedati sumnje, imati neku obranu: 'Unatoč svim mojim raznovrsnim manama, barem činim ovo. Barem se brinem za sebe. Barem sam na korist svojoj obitelji i drugim ljudima oko sebe. Barem se krećem, posrćem naprijed, pod teretom koji sam odlučio nositi.'

To je način da steknete istinsko samopoštovanje, a nije riječ o plitku psihološkom konstruktu koji se odnosi na to kako sami sebe tumačite u određenom trenutku. To je samopoštovanje daleko dublje – i nije samo psihološko. Ono je i psihološko, ali i stvarno. Vaš život postaje smislen u izravnu razmjeru s dubinom odgovornosti koju ste spremni nositi.

To je zato što ste se uistinu posvetili tome da poboljšate stvari. Nepotrebnu patnju svodite na najmanju moguću mjeru. Ohrabrujete ljude oko sebe riječju i primjerom. Obuzdavate zloću u svom srcu i u srcima drugih.

---

image
Peterson donosi dvanaest novih načela koja čitatelje mogu usmjeriti prema odvažnijem, iskrenijem i smislenijem življenju
VERBUM
---


Zidar bi, recimo, mogao posumnjati da to dosadno slaganje cigli jedne na drugu nema smisla. No možda on ne slaže samo cigle. Možda gradi zid. Taj zid je dio zgrade. Ta je zgrada katedrala. A svrha je katedrale proslava Najvećega Dobra. U tim okolnostima svaka položena cigla ima udjela u božanskom.

A ako ono što svakodnevno radite nije dovoljno, onda niste usmjereni na izgradnju prave katedrale. To je zato što ne ciljate dovoljno visoko. Kad biste to činili, iskusili biste osjećaj smislenosti povezan s vašim dovoljno visoko postavljenim ciljem, koji bi onda nadoknadio svu bijedu i ograničenja vašega života.

Ako ciljate nečemu smislenom, onda ste uronjeni u život. Na smislenom ste putu. Najdublji i najpouzdaniji instinkt za smisao – pod uvjetom da nije izopačen obmanom i grijehom (to se ne može reći nikako drukčije) – očituje se kada ste na putu najveće moguće vrline.

Osjećaj i slutnja smisla pokazatelj je da ste na tom putu. On ukazuje na to da je sva kompleksnost od koje ste satkani u vama skladno posložena i usmjerena na nešto vrijedno truda – na nešto što svijet drži u ravnoteži; na nešto što stvara sklad."

---

O AUTORU: Tko je Peterson?

Dr. Jordan B. Peterson autor je uspješnice "12 pravila za život", koja je u svijetu prodana u više od pet milijuna primjeraka. Nakon što je desetljećima radio kao klinički psiholog i profesor na Harvardu i Sveučilištu u Torontu, Peterson je postao jedan od najutjecajnijih javnih intelektualaca u svijetu.

Njegovi YouTube videozapisi i podcasti privukli su stotine milijuna slušatelja, a predavanja u sklopu promotivne svjetske turneje posjetilo je više od 250.000 ljudi. Autor je ili suautor više od stotinu znanstvenih akademskih radova. Živi u Torontu s obitelji.

---

---

RIJEČ NAKLADNIKA: Glavni urednik Petar Balta

"Knjiga Jordana Petersona '12 pravila za život' desetke tisuća hrvatskih čitatelja potaknula je da učine konkretne korake k smislenijem i radosnijem životu.

Raduje nas da će nastavak te Petersonove knjige pod naslovom 'Izvan reda' imati istodobno hrvatsku i svjetsku premijeru te da će hrvatski čitatelji moći biti među prvima u svijetu koji će čitati tu knjigu."

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP VERBUM VERBUM VERBUM Gage Skidmore
AFP
Jordan B. Peterson: Ako bdijete nad savješću, počet ćete uviđati da neke stvari radite pogrešno
VERBUM
Peterson donosi dvanaest novih načela koja čitatelje mogu usmjeriti prema odvažnijem, iskrenijem i smislenijem življenju
VERBUM
Hrvatska je jedna od 10-ak zemalja koje prevedenu knjigu imaju dostupnu u domaćim knjižarama na dan svjetske premijere
VERBUM
Peterson u nastavku '12 pravila za život' pokazuje kako do smisla života dolazimo i izlazeći izvan onoga što poznajemo
Gage Skidmore
'Morate biti zaokupljeni nečim što ima težinu, što je duboko, smisleno i zahtjevno'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/slobodna-donosi-ekskluzivni-ulomak-iz-knjige-jordana-petersona-jos-12-pravila-za-zivot-izdate-sebe-osjecate-se-lose-zbog-toga-pokusavate-ne-razmisljati-zato-sto-je-tako-manje-bolno-1081461 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1dd2b81ce3e0f39002518e9ab8a2892edda47648 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Slobodna%E2%80%98+donosi+ekskluzivni+ulomak+iz+knjige+Jordana+Petersona+%E2%80%98Jo%C5%A1+12+pravila+za+%C5%BEivot%E2%80%98%3A+Izdate+sebe%2C+osje%C4%87ate+se+lo%C5%A1e+zbog+toga.+Poku%C5%A1avate+ne+razmi%C5%A1ljati+zato+%C5%A1to+je+tako+manje+bolno...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fslobodna-donosi-ekskluzivni-ulomak-iz-knjige-jordana-petersona-jos-12-pravila-za-zivot-izdate-sebe-osjecate-se-lose-zbog-toga-pokusavate-ne-razmisljati-zato-sto-je-tako-manje-bolno-1081461 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fslobodna-donosi-ekskluzivni-ulomak-iz-knjige-jordana-petersona-jos-12-pravila-za-zivot-izdate-sebe-osjecate-se-lose-zbog-toga-pokusavate-ne-razmisljati-zato-sto-je-tako-manje-bolno-1081461 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLAVNI PROFESOR I PSIHOLOG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
PanoramaSLAVNI PROFESOR I PSIHOLOG

‘Slobodna‘ donosi ekskluzivni ulomak iz knjige Jordana Petersona ‘Još 12 pravila za život‘: Izdate sebe, osjećate se loše zbog toga. Pokušavate ne razmišljati zato što je tako manje bolno...

3. ožujka 2021. - 15:46

Dugo očekivani nastavak knjige Jordana Bernta Petersona "12 pravila za život" imao je jučer svjetsku i hrvatsku premijeru pod naslovom "Izvan reda: još 12 pravila za život", pa se hrvatski čitatelji mogu osjećati privilegiranima što će u rukama imati nastavak svjetske uspješnice autora kojeg je New York Times nazvao "trenutno najutjecajnijim intelektualcem Zapada".

Hrvatsko izdanje objavljuje se u nakladi Verbuma, a Hrvatska je jedna od desetak zemalja koje su prevedenu knjigu imale dostupnu u domaćim knjižarama na dan svjetske premijere.

U svjetskom bestseleru "12 pravila za život", prodanom u više od pet milijuna primjeraka, klinički psiholog i proslavljeni profesor s Harvarda i Sveučilišta u Torontu, dr. Jordan B. Peterson, izložio je protuotrov kaosu u životu: vječne ist...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:37