StoryEditorOCM
PanoramaPOČELO JE, POČELO...

Samo je pola godine do nogometnog Eura u Njemačkoj. Imamo kompletan vodič s cijenama smještaja, ulaznica, putovanja...

Piše Vinko Paić
13. prosinca 2023. - 08:59

Odbrojavanje je počelo! Iako nas do službenog početka najveće europske smotre nogometa dijeli još više od šest mjeseci, najzagriženiji fanovi već su počeli planirati putovanja u Njemačku, koja je treći put u povijesti domaćin Eura.

Turnir će se igrati od 14. lipnja do 14. srpnja u deset gradova, a to su Berlin, München, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Köln i Leipzig. Svaka od 24 reprezentacije koja će nastupiti u Njemačkoj u startu će dobiti 9,25 milijuna eura nagrade, dok svaka pobjeda u skupini prve faze natjecanja donosi milijun i pol eura.

Euro će biti otvoren 14. lipnja u Münchenu, dok je finale na rasporedu točno mjesec dana kasnije, 14. srpnja, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, na kojemu se odigrao i finale Svjetskog prvenstva 2006. godine između Italije i Francuske, a na kojem će i "vatreni" igrati prvu utakmicu. Pobjednička ekipa slavit će uz osam kilograma težak pehar nazvan Henri Delaunay. Komad je to UEFA-ine srebrnine koji je ime dobio po prvom glavnom tajniku te organizacije, jer je upravo on osmislio ideju Europskog prvenstva, ali je umro pet godina prije prvog turnira 1960. godine.

Dalićevi na sjeveru

Ukupno će biti šest skupina sa po četiri reprezentacije, isto kao na prošlom prvenstvu. Plasman u daljnju fazu natjecanja ostvarit će šest prvoplasiranih i drugoplasiranih reprezentacija, kao i četiri najbolje trećeplasirane momčadi po bodovnom učinku. Nakon grupne faze, natjecanje kreće prepoznatljivim turnirskim "nokaut" formatom, od osmine finala prema finalu. Dakako, nama su najzanimljivije one utakmice u kojima će naši "vatreni" pokušati izboriti plasman u daljnji krug natjecanja.

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini B sa selekcijama Španjolske, Albanije i Italije. Prvenstvo otvaramo 15. lipnja u Berlinu sa Španjolskom, 19. lipnja u Hamburgu sastajemo se s Albanijom, a 24. lipnja u Leipzigu slijedi susret s europskim prvakom Italijom. Skupina smrti, kako je već mnogi nazivaju… Kuglice ždrijeba nisu nas mazile ni kad su gradovi u pitanju jer se većina navijača "vatrenih" nadala kako ćemo igrati u južnim krajevima Njemačke, koji su znatno bliži Lijepoj našoj. No, što je tu je, Dalićeva družina putovat će na sjever, a kud svi, tu i mali Mujo…

image

Ne treba sumnjati u potporu hrvatskih navijača

Ante čizmiĆ/Cropix

Već su počele rezervacije smještaja, avionskih karata, traže se kombiji… Mi smo odlučili istražiti za vas koliko bi vas sve to moglo doći. Pa krenimo redom i počnimo s onim najvažnijim – ulaznicama, jer ako njih nemate, onda nema ni smisla da planirate put u Njemačku.

Evo kako do njih možete doći. Pozorno ovo čitajte jer ovo je možda najvažniji dio od svega. Više se ne gleda postotak kapaciteta stadiona, nego će hrvatski navijači na sve tri utakmice skupine na raspolaganju imati po deset tisuća ulaznica. Prva faza prodaje na službenoj stranici Europskog prvenstva UEFA-e počela je još 3. listopada i trajala je do 26. listopada. Više od 1,2 milijuna ulaznica dodijeljeno je ždrijebom, a svi prijavljeni imali su jednaku šansu, bez obzira na datum i vrijeme prijave.

Navijači su se mogli prijaviti za najviše četiri ulaznice po utakmici i za najviše jednu po danu. Oni koji nisu uspjeli doći do ulaznica automatski su uvršteni u program "Fans First", putem kojega će prvi biti obaviješteni o eventualnoj daljnjoj dostupnosti ulaznica.

Ista pravila vrijede i za drugu fazu prodaje, koja je počela nakon nedavnog ždrijeba skupina, s time da su se sada u sve uključili i nacionalni savezi kvalificiranih reprezentacija. U prodaju je pušteno još milijun ulaznica, a vremena da aplicirate nemate još puno jer ova faza traje do 12. prosinca, dok će dobitnici biti obaviješteni tijekom siječnja.

image

Na fotografiji Luka Modrić na utakmici kvalifikacija protiv Latvije

 

 

Ante Čizmić/Cropix

Dakle, planirate li bodriti naše "vatrene", a još nemate ulaznicu, sve što morate učiniti je ići na stranicu UEFA-e (https://www.uefa.com/euro2024/ticketing/), registrirati se pomoću e-mail adrese i pričekati siječanj da vidite jeste li među odabranima. Valja napomenuti, ako želite povećati šanse da upravo vi budete izvučeni – možete se prijaviti s više e-mail adresa.

Ima i spavaonica

Ne moramo ni pisati da su cijene na popularnim platformama za iznajmljivanje smještaja već uvelike skočile, što je čest slučaj kad putujete na neku megapopularnu svjetsku ili europsku manifestaciju, bilo da su u pitanju sport ili glazba. Neki od vas možda će imati sreće pa će boraviti kod rodbine ili prijatelja, a vi koji to nećete moći pripremite se da posegnete duboko u džep.

Kao primjer uzeli smo prvu utakmicu Hrvatske protiv Španjolske u Berlinu 15. lipnja. Potražili smo potencijalnu rezervaciju smještaja za dva noćenja, s dolaskom večer prije utakmice i odlaskom jutro poslije. Hotela u samom centru Berlina gotovo da više i nema, a većina najpoznatijih platformi (Booking, AirBnb, LockTrip, super.com, trip.com) nudi otprilike iste cijene. Tako ćete u prosjeku po noćenju za sobu u hotelu, negdje s doručkom, negdje bez doručka, morati izdvojiti oko 100 eura, dakle dvije noći za 200 eura.

Valja naglasiti da su to najjeftinije opcije i odnose se na kapacitete s najmanje zvjezdica i velikom udaljenošću od centra. Ne sumnjamo kako će se ovi kapaciteti vrlo brzo ragrabiti, a onda će vam ostati jedino skuplje opcije, koje se kreću od čak 200 do 300 eura po jednom noćenju.

image

Daliću je ovo posljednje veliko natjecanje s hrvatskom reprezentacijom

 

 

Ante Čizmić/Cropix

Postoji i mogućnost spavanja u spavaonicama sa do 10 kreveta, u kojima će vas krevet stajati oko 50 eura po noćenju. Čini nam se kako je u ovoj situaciji najbolja opcija bukiranje apartmana, pogotovo ako vas ide više.

Primjerice, nedaleko od centra Berlina na AirBnb-u pronašli smo stan s dvije spavaće sobe, četiri kreveta i jednom kupaonicom, za koji ćete u periodu od 14. do 16. lipnja trebati izdvojiti ukupno 656 eura, dakle 164 eura po osobi za dva noćenja. Na istoj smo platformi za iznajmljivanje pronašli i stan u Berlinu udaljen svega nekoliko kilometara od centra za 476 eura.

Dakle, dva noćenja, dvije sobe, četiri kreveta i jedna kupaonica doći će vas svega 119 eura po osobi. Svakako prije rezerviranja podrobno pročitajte recenzije prijašnjih gostiju, pogledajte ocjene i nemojte bukirati stan koji nema prijašnjih recenzija, vlasnik mu nije verificirao dokumente ili se tek počeo iznajmljivati, jer u većini slučajeva to može biti prijevara. Vodite računa i o tome da iako ste platili rezervaciju po cijeni koju ste našli, vlasnik je naknadno može povećati zbog nogometnog prvenstva, pa se konzultirajte s njim prije same rezervacije.

Kombi je najbolji

Što je s prijevozom do Njemačke? Najizglednija i najpovoljnija opcija je najam kombija, koji će doći oko 150 do 200 eura po osobi. Ako želite biti brzi i efikasni, razmislite i o avionu. No zapažamo kako su se i na ovom tržištu već podigle cijene. Tako ćete povratni izravni let iz Splita do Berlina inače niskobudžetnom kompanijom EasyJet od 14. do 16. 6. platiti preskupih 532 eura (polazak je navečer u 20.50, a odlazak u 17.50).

Dvostruko povoljnija opcija na iste datume je let Air Serbijom i Eurowingsom iz Splita s presjedanjem u polasku u Beogradu, a u Kölnu u odlasku za 242 eura.

image

Predstavljanje lopte s kojom će se igrati Euro 2024. To je adidasov "Fussballliebe"

Afp

Ide se 14. lipnja u 15.20, a povratak je 16. lipnja u 15.00. Postoji i izravni let iz Splita EasyJetom na dan utakmice "vatrenih" sa Španjolskom koji je u 9.55, a dolazi se u 11.45. Odlazi se sutradan, 16. 6., u 18.30, a povratni let doći će vas 373 eura.

Dobra je opcija i izravni let iz Splita u 13.05 na dan utakmice Croatia Airlinesom. U Berlinu ste u 14.45, dovoljno da stignete na stadion jer je utakmica u 18.00 (naravno, pod uvjetom da let ne kasni). Povratak je sutradan u 18.30, također izravan let, a konačna je cijena 280 eura. Pitanje je pak koliko će još dugo ostati ovakve cijene… Napomenimo da su cijene avionskih karata i iz drugih hrvatskih gradova slične.

Bilo kako bilo, s obzirom na to da se u Hrvatskoj za nogomet živi i većini je doslovno najvažnija sporedna stvar na svijetu, uopće ne sumnjamo da će ulice i stadione Njemačke idućeg ljeta preplaviti prepoznatljive hrvatske kockice. Olimpijski stadion u Berlinu koji prima 76 tisuća ljudi sigurno će gorjeti bez obzira na visoke cijene. A one koje se odnose na "iće i piće" ostavit ćemo za neki drugi članak…

Cijene ulaznica od 60 do 2000 eura

Najjeftinije ulaznice za grupnu fazu koštaju 30 eura, a takvih je ulaznica u prodaji oko 270.000. Tu je i oko milijun ulaznica od kojih svaka stoji 60 eura. Slijede ulaznice od po 150, 200 i 400 eura koje, razumljivo, jamče i bolja mjesta na stadionu. Sami birate za koje ulaznice želite aplicirati, a ako budete odabrani, imat ćete nekoliko dana na raspolaganju da ih kupite. Što se tiče finala, najjeftinija je ulaznica 95 eura, slijede one za 300, 600, 1000 i čak 2000 eura. Ulaznice za osminu finala, četvrtfinale i polufinale kreću se od 50 do 1000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 14:43