stdClass Object ( [id] => 1253956 [title] => Pola stoljeća od smrti svijet će se na čak 42 mjesta, od Amerike do Rumunjske, prisjetiti Pabla Picassa pa se tako 2023. može slobodno nazvati godinom toga umjetnika [alias] => pola-stoljeca-od-smrti-svijet-ce-se-na-cak-42-mjesta-od-amerike-do-rumunjske-prisjetiti-pabla-picassa-pa-se-tako-2023-moze-slobodno-nazvati-godinom-toga-umjetnika [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je 7. travnja 1973. smrt pokucala na vrata čovjeku koji je rođenjem stekao ime Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso, bila je to vijest koja je i tada, u vrijeme prije interneta, munjevito obišla svijet.

Umro je Pablo Picasso. Imao je punu 91 godinu, a umro je doslovno s kistom u ruci, u svome dvorcu od 35 soba, u mjestu Mougins, samo nekoliko kilometara od Cannesa, gdje je proveo posljednjih 12 godina života, zajedno s drugom suprugom, 27 godina mlađom Jacqueline Roque, zadnjom od svojih mnogobrojnih žena. Pablo Picasso umro je od posljedica upale pluća koja je oslabila staro i strastveno srce toga Španjolca, zacijelo jednog od najutjecajnijih likovnih umjetnika prošlog stoljeća.

Dva dana kasnije, malobrojna skupina prijatelja i tek dvoje članova njegove nesložne i nesretne obitelji, već posvađane oko nasljedstva, ispratila ga je na posljednji počinak u 145 kilometara udaljeno mjestašce Vauvenargues, u blizini Aix-en-Provencea, gdje je otac kubizma također imao posjed. U taj se dvorac zaljubio još 1958. i kupio ga, zajedno s okolnim imanjem, sretan što je “Cezanne ova brda naslikao, a sad su moja”, kako je kazao.

’Komunist milijarder’

No u Vauvenarguesu je živio kratko, ali su njegova udovica i njegov sin Paulo odlučili upravo ga tamo pokopati. U Mouginsu nisu mogli – načelnik mjesta odbio je pružiti posljednje počivalište Pablu Picassu budući da je on, prema načelnikovim riječima, bio “komunist milijarder” što je u njegovim očima bilo bogohulno. Od ljevičara, posebno od komunista, i danas se očekuje da budu siromašni. Ili makar umjereno dobrostojeći. Picasso je pak i za života i danas, mrtav već pedeset godina, besramno bogati “brend”, a uostalom, upravo je njegov dvorac u Mouginsu, mjestu od jedva tisuću stanovnika, svojedobno prodan za više od 150 milijuna dolara.

---

image

Picassova ‘Guernica’ u Muzeju kraljice Sofije u Madridu

Burak Akbulut/Anadolu Agency Via Afp
---

U godini koja slijedi i u kojoj se obilježava 50 godina od smrti slavnog umjetnika, svijet će se nizom izložbi, na čak 42 mjesta, od Amerike do Rumunjske, prisjetiti Pabla Picassa pa se tako 2023. može slobodno nazvati godinom toga umjetnika. Povjerenstvo koje su organizirale francuska i španjolska vlada koordiniralo je izložbe u vrhunskim europskim i američkim institucijama, od Centra Pompidou do Muzeja kovnice u Sjevernoj Karolini, a sve pod nazivom “Picassova proslava 1973. – 2023.” Projekt ima za cilj istaknuti karijeru esencijalno europskog umjetnika koji je, s dubokim poznavanjem baštine i načela tradicije, kao i razumijevanjem klasicizma kao etičke vrijednosti i modernih pitanja u umjetnosti, stvorio svjetske univerzalne simbole, stoji u priopćenju zajedničkog povjerenstva. Proslava će obuhvatiti 16 izložbi u Španjolskoj, 12 u Francuskoj, sedam u SAD-u i još ukupno sedam – u Njemačkoj, Švicarskoj, Monaku, Rumunjskoj i Belgiji.

---

image

Brojnim izložbama Picassovih djela obilježit će se 50 godina od smrti slavnog umjetnika

Thomas Coex/Afp
---

–​ Picasso je jedna od najvažnijih figura moderne umjetnosti. Njegov ekspresivan, slobodan i složeni stil i danas utječe na suvremenu umjetnost. Picassova proslava ima za cilj, između ostaloga, istaknuti i njegove širom svijeta poznate simbole poput “Guernice”, danas kolektivnog simbola obrane ljudskih prava. U Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, izložbe i povezani programi Picassove proslave stoga će istaknuti umjetnikov utjecaj kroz 20. stoljeće i njegovu stalnu referencu za umjetnike 21. stoljeća kroz različite pristupe – navodi se u priopćenju dvonacionalne komisije koja upravlja transnacionalnim događajem kojem je pokrovitelj francuski predsjednik Emmanuel Macron.

’Picasso efekt’

Serija izložbi posvećenih Pablu Picassu već je zapravo započela jesenas, neke su već i zatvorene, a neke još traju, primjerice izložba u madridskome Muzeju Thyssen-Bornemisza koja prikazuje suodnos Picassa i Coco Chanel, izložba u pariškom Muzeju Monmartre koja predstavlja odnos Picassa i Fernande Olivier (1881. – 1966.) koja je bila model mnogim umjetnicima prije nego što je postala družica i muza mladog Picassa, a u Kraljevskom muzeju likovnih umjetnosti Belgije u Bruxellesu traje izložba sa 120 Picassovih radova koja je posvećena njegovom upoznavanju apstraktne umjetnosti...

No 2023. godina daleko je bogatija sadržajima – započinje izložbom u švicarskom Baselu gdje će biti izloženi radovi iz zadnje dekade umjetnikova života, pariški Musée de l’Homme postavlja izložbu “Picasso i prethistorija” koja će nastojati pokazati u kojoj je mjeri prapovijesna umjetnost hranila Picassovo djelo, koji je početkom 20. stoljeća bio očaran otkrićima pećinskih slika, megalitskim nalazištima i paleolitskim Venerama. Pariški Musée national Picasso-Paris nudi svoju spektakularno preuređenu stalnu zbirku, kombinirajući Picassova remek-djela s djelima modernih i suvremenih umjetnika.

Sličan pristup ima i muzej u Bukureštu.

---

image

Brojnim izložbama Picassovih djela obilježit će se 50 godina od smrti slavnog umjetnika

Artur Widak/Nurphoto Via Afp
---

Tamošnji MARe posvećen umjetnosti novijeg doba, u tom prvom privatnom muzeju u Rumunjskoj postavlja se izložba “Picasso efekt” koja predstavlja utjecaj Pabla Picassa na suvremenu umjetnost Europe, ali i Rumunjske koja, za razliku od Hrvatske, sve snažnije pronalazi ozbiljno mjesto na svjetskoj karti likovnosti. U Španjolskoj, dakako, izložbe se organiziraju u Madridu, Barceloni, La Coruni, u Picassovoj rodnoj Malagi...

Bez obzira na to što Pablo Picasso intrigira i tzv. obične ljude, ponajviše svojim osebujnim temperamentom i intenzivnim ljubavnim životom, njegovo mjesto u “kući slavnih” zasluženo je isključivo njegovim djelima. Ona su donijela revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti i učinila ga stvaraocem koji je najviše i najplodonosnije utjecao na razvoj moderne i suvremene umjetnosti, sve do 1945., kada, po mnogim povjesničarima umjetnosti, na tom polju najutjecajniji autor postaje Marcel Duchamp.

Aktivan do kraja života

Picasso je bio iznimno umjetnički aktivan sve do kraja života, postajući čak i posljednjih godina života sve drskiji u izričaju, a njegova djela sve šarenija i ekspresivnija. Stalno tragajući za novim, samosvojan i sklon eksperimentiranju, bio je najplodniji slikar svih vremena – prema Guinnessovoj knjizi rekorda napravio je 50.000 umjetničkih djela, među kojima 1885 slika, 1228 skulptura, 2880 keramičkih djela, oko 12.000 crteža, tisuće grafika te brojne tapiserije i tepihe, a čak je i za Citroë​n dizajnirao automobile.

Bio je inovator, izumitelj stilova koji su stvorili pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnosti. Za Picassova života njegovi su radovi izlagani na bezbrojnim izložbama. Samo dvije godine prije smrti u Louvreu je u čast njegova 90. rođendana priređena izložba kojom je postao prvi živući umjetnik koji je u tome muzeju do sada izlagao.

Nije čudno što se u međunarodnom registru nestalih i ukradenih umjetnina oko 550 njegovih radova vodi kao nestali, a koji su ukradeni tijekom proteklih desetljeća.

Njegov golemi opus obuhvaća više stvaralačkih faza: modru, ružičastu, kubističku, zatim klasičnu, nadrealističku i ekspresionističku. Nakon modre faze koja je trajala od 1901. do 1904., koju odlikuju dojmljive studije siromaha u sumornu raspoloženju očaja i beznađa u nijansama plave i plavo-zelene, slijedi vedrija ružičasta faza, od 1905. do1907., kojom dominiraju veseli prikazi uglavnom cirkusanata, akrobata i harlekina.

 

U povijesti slikarstva malo je ostvarenja koja se hrabrošću i odjekom mogu usporediti s onim što je Pablo Picasso ostvario 1907., kada je pokazao “Gospođice iz Avignona”, prvi primjer kubizma na kojem je svijet predočio kao u razbijenom zrcalu.

Nadahnuti Cézanneom, Picasso i Georges Braque slikaju krajolike u stilu koji su kritičari poslije nazvali malom kockom, što je vodilo k terminu kubizma. Najprije su razvili prvu fazu kubizma, zvanu analitički kubizam, a potom i drugu – sintetički kubizam – dekorativniju inačicu kubizma gdje boje igraju veću ulogu, a oblici ostaju fragmentirani i ravni.

Simbol stradanja

Kubistička faza traje do 1919., a nakon toga Picasso prelazi na neoklasični stil, pa tako njegove slike i crteži nastali dvadesetih godina prošloga stoljeća često podsjećaju na djela renesansnog slikara Rafaela i francuskog neoklasicista Ingresa. Minotaur tridesetih godina smjenjuje harlekina i postaje čest motiv Picassovih djela, što je djelomice posljedica utjecaja nadrealista. Tomu razdoblju pripada svakako najpoznatije Picassovo djelo “Guernica” iz 1937., 3,5 metara visoko i 7,8 metara široko ulje na platnu kroz koje slikar, u stilu sintetičkog kubizma, očituje užasnutost bombardiranjem toga baskijskoga grada i ratom općenito, a koje je postalo simbolom stradanja u Španjolskom građanskom ratu.

Picasso je do 1945. bio prvi uzor slikarima cijelog svijeta, pa je njegov opus snažno utjecao i na umjetničku scenu u Hrvatskoj i u bivšoj Jugoslaviji, posebice njegove kubističke tečevine. Iz njegove su umjetnosti i ovdašnji slikari usvajali poruke, slikarska načela, građu fizionomije i figure… No to je, štono bi se reklo, neka druga priča.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Bez obzira na to što Pablo Picasso intrigira i tzv. obične ljude, ponajviše svojim osebujnim temperamentom i intenzivnim ljubavnim životom, njegovo mjesto u ‘kući slavnih’ zasluženo je isključivo njegovim djelima. Ona su donijela revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti i učinila ga stvaraocem koji je najviše i najplodonosnije utjecao na razvoj moderne i suvremene umjetnosti

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIKOVNA UMJETNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Bez obzira na to što Pablo Picasso intrigira i tzv. obične ljude, ponajviše svojim osebujnim temperamentom i intenzivnim ljubavnim životom, njegovo mjesto u ‘kući slavnih’ zasluženo je isključivo njegovim djelima. Ona su donijela revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti i učinila ga stvaraocem koji je najviše i najplodonosnije utjecao na razvoj moderne i suvremene umjetnosti

LIKOVNA UMJETNOST 2 0 8937 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-27 11:52:49 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-04 07:44:59 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2023-01-04 07:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 336 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Bez obzira na to što Pablo Picasso intrigira i tzv. obične ljude, ponajviše svojim osebujnim temperamentom i intenzivnim ljubavnim životom, njegovo mjesto u ‘kući slavnih’ zasluženo je isključivo njegovim djelima. Ona su donijela revolucionarni obrat [metadata] => robots= author= title=Pola stoljeća od smrti svijet će se na čak 42 mjesta, od Amerike do Rumunjske, prisjetiti Pabla Picassa pa se tako 2023. može slobodno nazvati godinom toga umjetnika [metakey] => pablo picasso [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/27\/21558918.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/21558922.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24052171.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24052172.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ralph Gatti\/Afp","Burak Akbulut\/Anadolu Agency Via Afp","Thomas Coex\/Afp","Artur Widak\/Nurphoto Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pablo Picasso snimljen u listopadu 1971. godine<\/p>","

Picassova \u2018Guernica\u2019 u Muzeju kraljice Sofije u Madridu<\/p>","

Brojnim izlo\u017ebama Picassovih djela obilje\u017eit \u0107e se 50 godina od smrti slavnog umjetnika<\/p>","

Brojnim izlo\u017ebama Picassovih djela obilje\u017eit \u0107e se 50 godina od smrti slavnog umjetnika<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1444","hd_21558918_1920.jpg":"1920x1080","k_21558918_1280.jpg":"1280x1280","k_21558918_1024.jpg":"1024x1024","k_21558918_640.jpg":"640x640","k_21558918_480.jpg":"480x480","k_21558918_340.jpg":"340x340","k_21558918_220.jpg":"220x220","o_21558918_1280.jpg":"1280x962","o_21558918_1024.jpg":"1024x770","o_21558918_640.jpg":"640x481","o_21558918_480.jpg":"480x361","o_21558918_340.jpg":"340x255","o_21558918_220.jpg":"220x165","h_21558918_1280.jpg":"1280x854","h_21558918_1024.jpg":"1024x683","h_21558918_640.jpg":"640x427","h_21558918_480.jpg":"480x320","h_21558918_340.jpg":"340x227","h_21558918_220.jpg":"220x147","pp_21558918_1280.jpg":"1280x1628","pp_21558918_1024.jpg":"1024x1303","pp_21558918_640.jpg":"640x814","pp_21558918_480.jpg":"480x611","pp_21558918_340.jpg":"340x432","pp_21558918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21558922_1920.jpg":"1920x1080","k_21558922_1280.jpg":"1280x1280","k_21558922_1024.jpg":"1024x1024","k_21558922_640.jpg":"640x640","k_21558922_480.jpg":"480x480","k_21558922_340.jpg":"340x340","k_21558922_220.jpg":"220x220","o_21558922_1280.jpg":"1280x853","o_21558922_1024.jpg":"1024x682","o_21558922_640.jpg":"640x426","o_21558922_480.jpg":"480x320","o_21558922_340.jpg":"340x226","o_21558922_220.jpg":"220x146","h_21558922_1280.jpg":"1280x854","h_21558922_1024.jpg":"1024x683","h_21558922_640.jpg":"640x427","h_21558922_480.jpg":"480x320","h_21558922_340.jpg":"340x227","h_21558922_220.jpg":"220x147","pp_21558922_1280.jpg":"1280x1628","pp_21558922_1024.jpg":"1024x1303","pp_21558922_640.jpg":"640x814","pp_21558922_480.jpg":"480x611","pp_21558922_340.jpg":"340x432","pp_21558922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1308","hd_24052171_1920.jpg":"1920x1080","k_24052171_1280.jpg":"1280x1280","k_24052171_1024.jpg":"1024x1024","k_24052171_640.jpg":"640x640","k_24052171_480.jpg":"480x480","k_24052171_340.jpg":"340x340","k_24052171_220.jpg":"220x220","o_24052171_1280.jpg":"1280x872","o_24052171_1024.jpg":"1024x697","o_24052171_640.jpg":"640x436","o_24052171_480.jpg":"480x327","o_24052171_340.jpg":"340x231","o_24052171_220.jpg":"220x149","h_24052171_1280.jpg":"1280x854","h_24052171_1024.jpg":"1024x683","h_24052171_640.jpg":"640x427","h_24052171_480.jpg":"480x320","h_24052171_340.jpg":"340x227","h_24052171_220.jpg":"220x147","pp_24052171_1280.jpg":"1280x1628","pp_24052171_1024.jpg":"1024x1303","pp_24052171_640.jpg":"640x814","pp_24052171_480.jpg":"480x611","pp_24052171_340.jpg":"340x432","pp_24052171_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_24052172_1920.jpg":"1920x1080","k_24052172_1280.jpg":"1280x1280","k_24052172_1024.jpg":"1024x1024","k_24052172_640.jpg":"640x640","k_24052172_480.jpg":"480x480","k_24052172_340.jpg":"340x340","k_24052172_220.jpg":"220x220","o_24052172_1280.jpg":"1280x866","o_24052172_1024.jpg":"1024x692","o_24052172_640.jpg":"640x433","o_24052172_480.jpg":"480x324","o_24052172_340.jpg":"340x230","o_24052172_220.jpg":"220x148","h_24052172_1280.jpg":"1280x854","h_24052172_1024.jpg":"1024x683","h_24052172_640.jpg":"640x427","h_24052172_480.jpg":"480x320","h_24052172_340.jpg":"340x227","h_24052172_220.jpg":"220x147","pp_24052172_1280.jpg":"1280x1628","pp_24052172_1024.jpg":"1024x1303","pp_24052172_640.jpg":"640x814","pp_24052172_480.jpg":"480x611","pp_24052172_340.jpg":"340x432","pp_24052172_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4393837 Threads: 2 Questions: 139700000 Slow queries: 59552 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4172064 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/pola-stoljeca-od-smrti-svijet-ce-se-na-cak-42-mjesta-od-amerike-do-rumunjske-prisjetiti-pabla-picassa-pa-se-tako-2023-moze-slobodno-nazvati-godinom-toga-umjetnika-1253956 [printLink] => /mozaik/panorama/pola-stoljeca-od-smrti-svijet-ce-se-na-cak-42-mjesta-od-amerike-do-rumunjske-prisjetiti-pabla-picassa-pa-se-tako-2023-moze-slobodno-nazvati-godinom-toga-umjetnika-1253956?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 520570 [name] => Pablo Picasso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pablo-picasso [link] => /tag/pablo-picasso ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Bez obzira na to što Pablo Picasso intrigira i tzv. obične ljude, ponajviše svojim osebujnim temperamentom i intenzivnim ljubavnim životom, njegovo mjesto u ‘kući slavnih’ zasluženo je isključivo njegovim djelima. Ona su donijela revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti i učinila ga stvaraocem koji je najviše i najplodonosnije utjecao na razvoj moderne i suvremene umjetnosti

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIKOVNA UMJETNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pola stoljeća od smrti svijet će se na čak 42 mjesta, od Amerike do Rumunjske, prisjetiti Pabla Picassa pa se tako 2023. može slobodno nazvati godinom toga umjetnika [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/21558918.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ralph Gatti/Afp [mainImageDesc] =>

Pablo Picasso snimljen u listopadu 1971. godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/21558918.jpg [title] =>

Pablo Picasso snimljen u listopadu 1971. godine

Ralph Gatti/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/21558922.jpg [title] =>

Picassova ‘Guernica’ u Muzeju kraljice Sofije u Madridu

Burak Akbulut/Anadolu Agency Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24052171.jpg [title] =>

Brojnim izložbama Picassovih djela obilježit će se 50 godina od smrti slavnog umjetnika

Thomas Coex/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24052172.jpg [title] =>

Brojnim izložbama Picassovih djela obilježit će se 50 godina od smrti slavnog umjetnika

Artur Widak/Nurphoto Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je 7. travnja 1973. smrt pokucala na vrata čovjeku koji je rođenjem stekao ime Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso, bila je to vijest koja je i tada, u vrijeme prije interneta, munjevito obišla svijet.

Umro je Pablo Picasso. Imao je punu 91 godinu, a umro je doslovno s kistom u ruci, u svome dvorcu od 35 soba, u mjestu Mougins, samo nekoliko kilometara od Cannesa, gdje je proveo posljednjih 12 godina života, zajedno s drugom suprugom, 27 godina mlađom Jacqueline Roque, zadnjom od svojih mnogobrojnih žena. Pablo Picasso umro je od posljedica upale pluća koja je oslabila staro i strastveno srce toga Španjolca, zacijelo jednog od najutjecajnijih likovnih umjetnika prošlog stoljeća.

Dva dana kasnije, malobrojna skupina prijatelja i tek dvoje članova njegove nesložne i nesretne obitelji, već posvađane oko nasljedstva, ispratila ga je na posljednji počinak u 145 kilometara udaljeno mjestašce Vauvenargues, u blizini Aix-en-Provencea, gdje je otac kubizma također imao posjed. U taj se dvorac zaljubio još 1958. i kupio ga, zajedno s okolnim imanjem, sretan što je “Cezanne ova brda naslikao, a sad su moja”, kako je kazao.

’Komunist milijarder’

No u Vauvenarguesu je živio kratko, ali su njegova udovica i njegov sin Paulo odlučili upravo ga tamo pokopati. U Mouginsu nisu mogli – načelnik mjesta odbio je pružiti posljednje počivalište Pablu Picassu budući da je on, prema načelnikovim riječima, bio “komunist milijarder” što je u njegovim očima bilo bogohulno. Od ljevičara, posebno od komunista, i danas se očekuje da budu siromašni. Ili makar umjereno dobrostojeći. Picasso je pak i za života i danas, mrtav već pedeset godina, besramno bogati “brend”, a uostalom, upravo je njegov dvorac u Mouginsu, mjestu od jedva tisuću stanovnika, svojedobno prodan za više od 150 milijuna dolara.

---

image

Picassova ‘Guernica’ u Muzeju kraljice Sofije u Madridu

Burak Akbulut/Anadolu Agency Via Afp
---

U godini koja slijedi i u kojoj se obilježava 50 godina od smrti slavnog umjetnika, svijet će se nizom izložbi, na čak 42 mjesta, od Amerike do Rumunjske, prisjetiti Pabla Picassa pa se tako 2023. može slobodno nazvati godinom toga umjetnika. Povjerenstvo koje su organizirale francuska i španjolska vlada koordiniralo je izložbe u vrhunskim europskim i američkim institucijama, od Centra Pompidou do Muzeja kovnice u Sjevernoj Karolini, a sve pod nazivom “Picassova proslava 1973. – 2023.” Projekt ima za cilj istaknuti karijeru esencijalno europskog umjetnika koji je, s dubokim poznavanjem baštine i načela tradicije, kao i razumijevanjem klasicizma kao etičke vrijednosti i modernih pitanja u umjetnosti, stvorio svjetske univerzalne simbole, stoji u priopćenju zajedničkog povjerenstva. Proslava će obuhvatiti 16 izložbi u Španjolskoj, 12 u Francuskoj, sedam u SAD-u i još ukupno sedam – u Njemačkoj, Švicarskoj, Monaku, Rumunjskoj i Belgiji.

---

image

Brojnim izložbama Picassovih djela obilježit će se 50 godina od smrti slavnog umjetnika

Thomas Coex/Afp
---

–​ Picasso je jedna od najvažnijih figura moderne umjetnosti. Njegov ekspresivan, slobodan i složeni stil i danas utječe na suvremenu umjetnost. Picassova proslava ima za cilj, između ostaloga, istaknuti i njegove širom svijeta poznate simbole poput “Guernice”, danas kolektivnog simbola obrane ljudskih prava. U Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, izložbe i povezani programi Picassove proslave stoga će istaknuti umjetnikov utjecaj kroz 20. stoljeće i njegovu stalnu referencu za umjetnike 21. stoljeća kroz različite pristupe – navodi se u priopćenju dvonacionalne komisije koja upravlja transnacionalnim događajem kojem je pokrovitelj francuski predsjednik Emmanuel Macron.

’Picasso efekt’

Serija izložbi posvećenih Pablu Picassu već je zapravo započela jesenas, neke su već i zatvorene, a neke još traju, primjerice izložba u madridskome Muzeju Thyssen-Bornemisza koja prikazuje suodnos Picassa i Coco Chanel, izložba u pariškom Muzeju Monmartre koja predstavlja odnos Picassa i Fernande Olivier (1881. – 1966.) koja je bila model mnogim umjetnicima prije nego što je postala družica i muza mladog Picassa, a u Kraljevskom muzeju likovnih umjetnosti Belgije u Bruxellesu traje izložba sa 120 Picassovih radova koja je posvećena njegovom upoznavanju apstraktne umjetnosti...

No 2023. godina daleko je bogatija sadržajima – započinje izložbom u švicarskom Baselu gdje će biti izloženi radovi iz zadnje dekade umjetnikova života, pariški Musée de l’Homme postavlja izložbu “Picasso i prethistorija” koja će nastojati pokazati u kojoj je mjeri prapovijesna umjetnost hranila Picassovo djelo, koji je početkom 20. stoljeća bio očaran otkrićima pećinskih slika, megalitskim nalazištima i paleolitskim Venerama. Pariški Musée national Picasso-Paris nudi svoju spektakularno preuređenu stalnu zbirku, kombinirajući Picassova remek-djela s djelima modernih i suvremenih umjetnika.

Sličan pristup ima i muzej u Bukureštu.

---

image

Brojnim izložbama Picassovih djela obilježit će se 50 godina od smrti slavnog umjetnika

Artur Widak/Nurphoto Via Afp
---

Tamošnji MARe posvećen umjetnosti novijeg doba, u tom prvom privatnom muzeju u Rumunjskoj postavlja se izložba “Picasso efekt” koja predstavlja utjecaj Pabla Picassa na suvremenu umjetnost Europe, ali i Rumunjske koja, za razliku od Hrvatske, sve snažnije pronalazi ozbiljno mjesto na svjetskoj karti likovnosti. U Španjolskoj, dakako, izložbe se organiziraju u Madridu, Barceloni, La Coruni, u Picassovoj rodnoj Malagi...

Bez obzira na to što Pablo Picasso intrigira i tzv. obične ljude, ponajviše svojim osebujnim temperamentom i intenzivnim ljubavnim životom, njegovo mjesto u “kući slavnih” zasluženo je isključivo njegovim djelima. Ona su donijela revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti i učinila ga stvaraocem koji je najviše i najplodonosnije utjecao na razvoj moderne i suvremene umjetnosti, sve do 1945., kada, po mnogim povjesničarima umjetnosti, na tom polju najutjecajniji autor postaje Marcel Duchamp.

Aktivan do kraja života

Picasso je bio iznimno umjetnički aktivan sve do kraja života, postajući čak i posljednjih godina života sve drskiji u izričaju, a njegova djela sve šarenija i ekspresivnija. Stalno tragajući za novim, samosvojan i sklon eksperimentiranju, bio je najplodniji slikar svih vremena – prema Guinnessovoj knjizi rekorda napravio je 50.000 umjetničkih djela, među kojima 1885 slika, 1228 skulptura, 2880 keramičkih djela, oko 12.000 crteža, tisuće grafika te brojne tapiserije i tepihe, a čak je i za Citroë​n dizajnirao automobile.

Bio je inovator, izumitelj stilova koji su stvorili pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnosti. Za Picassova života njegovi su radovi izlagani na bezbrojnim izložbama. Samo dvije godine prije smrti u Louvreu je u čast njegova 90. rođendana priređena izložba kojom je postao prvi živući umjetnik koji je u tome muzeju do sada izlagao.

Nije čudno što se u međunarodnom registru nestalih i ukradenih umjetnina oko 550 njegovih radova vodi kao nestali, a koji su ukradeni tijekom proteklih desetljeća.

Njegov golemi opus obuhvaća više stvaralačkih faza: modru, ružičastu, kubističku, zatim klasičnu, nadrealističku i ekspresionističku. Nakon modre faze koja je trajala od 1901. do 1904., koju odlikuju dojmljive studije siromaha u sumornu raspoloženju očaja i beznađa u nijansama plave i plavo-zelene, slijedi vedrija ružičasta faza, od 1905. do1907., kojom dominiraju veseli prikazi uglavnom cirkusanata, akrobata i harlekina.

 

U povijesti slikarstva malo je ostvarenja koja se hrabrošću i odjekom mogu usporediti s onim što je Pablo Picasso ostvario 1907., kada je pokazao “Gospođice iz Avignona”, prvi primjer kubizma na kojem je svijet predočio kao u razbijenom zrcalu.

Nadahnuti Cézanneom, Picasso i Georges Braque slikaju krajolike u stilu koji su kritičari poslije nazvali malom kockom, što je vodilo k terminu kubizma. Najprije su razvili prvu fazu kubizma, zvanu analitički kubizam, a potom i drugu – sintetički kubizam – dekorativniju inačicu kubizma gdje boje igraju veću ulogu, a oblici ostaju fragmentirani i ravni.

Simbol stradanja

Kubistička faza traje do 1919., a nakon toga Picasso prelazi na neoklasični stil, pa tako njegove slike i crteži nastali dvadesetih godina prošloga stoljeća često podsjećaju na djela renesansnog slikara Rafaela i francuskog neoklasicista Ingresa. Minotaur tridesetih godina smjenjuje harlekina i postaje čest motiv Picassovih djela, što je djelomice posljedica utjecaja nadrealista. Tomu razdoblju pripada svakako najpoznatije Picassovo djelo “Guernica” iz 1937., 3,5 metara visoko i 7,8 metara široko ulje na platnu kroz koje slikar, u stilu sintetičkog kubizma, očituje užasnutost bombardiranjem toga baskijskoga grada i ratom općenito, a koje je postalo simbolom stradanja u Španjolskom građanskom ratu.

Picasso je do 1945. bio prvi uzor slikarima cijelog svijeta, pa je njegov opus snažno utjecao i na umjetničku scenu u Hrvatskoj i u bivšoj Jugoslaviji, posebice njegove kubističke tečevine. Iz njegove su umjetnosti i ovdašnji slikari usvajali poruke, slikarska načela, građu fizionomije i figure… No to je, štono bi se reklo, neka druga priča.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ralph Gatti/Afp Burak Akbulut/Anadolu Agency Via Afp Thomas Coex/Afp Artur Widak/Nurphoto Via Afp
Ralph Gatti/Afp

Pablo Picasso snimljen u listopadu 1971. godine

Burak Akbulut/Anadolu Agency Via Afp

Picassova ‘Guernica’ u Muzeju kraljice Sofije u Madridu

Thomas Coex/Afp

Brojnim izložbama Picassovih djela obilježit će se 50 godina od smrti slavnog umjetnika

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Brojnim izložbama Picassovih djela obilježit će se 50 godina od smrti slavnog umjetnika

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/pola-stoljeca-od-smrti-svijet-ce-se-na-cak-42-mjesta-od-amerike-do-rumunjske-prisjetiti-pabla-picassa-pa-se-tako-2023-moze-slobodno-nazvati-godinom-toga-umjetnika-1253956 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=359df3bdd0b23dff7c8091c2cdd80a4bbc4e38ad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pola+stolje%C4%87a+od+smrti+svijet+%C4%87e+se+na+%C4%8Dak+42+mjesta%2C+od+Amerike+do+Rumunjske%2C+prisjetiti+Pabla+Picassa+pa+se+tako+2023.+mo%C5%BEe+slobodno+nazvati+godinom+toga+umjetnika&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fpola-stoljeca-od-smrti-svijet-ce-se-na-cak-42-mjesta-od-amerike-do-rumunjske-prisjetiti-pabla-picassa-pa-se-tako-2023-moze-slobodno-nazvati-godinom-toga-umjetnika-1253956 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fpola-stoljeca-od-smrti-svijet-ce-se-na-cak-42-mjesta-od-amerike-do-rumunjske-prisjetiti-pabla-picassa-pa-se-tako-2023-moze-slobodno-nazvati-godinom-toga-umjetnika-1253956 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Bez obzira na to što Pablo Picasso intrigira i tzv. obične ljude, ponajviše svojim osebujnim temperamentom i intenzivnim ljubavnim životom, njegovo mjesto u ‘kući slavnih’ zasluženo je isključivo njegovim djelima. Ona su donijela revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti i učinila ga stvaraocem koji je najviše i najplodonosnije utjecao na razvoj moderne i suvremene umjetnosti

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIKOVNA UMJETNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaLIKOVNA UMJETNOST

Pola stoljeća od smrti svijet će se na čak 42 mjesta, od Amerike do Rumunjske, prisjetiti Pabla Picassa pa se tako 2023. može slobodno nazvati godinom toga umjetnika

4. siječnja 2023. - 08:14

Kad je 7. travnja 1973. smrt pokucala na vrata čovjeku koji je rođenjem stekao ime Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso, bila je to vijest koja je i tada, u vrijeme prije interneta, munjevito obišla svijet.

Umro je Pablo Picasso. Imao je punu 91 godinu, a umro je doslovno s kistom u ruci, u svome dvorcu od 35 soba, u mjestu Mougins, samo nekoliko kilometara od Cannesa, gdje je proveo posljednjih 12 godina života, zajedno s drugom suprugom, 27 godina mlađom Jacqueline Roque, zadnjom od svojih mnogobrojnih žena. Pablo Picasso umro je od posljedica upale pluća koja je oslabila staro i strastveno srce toga Španjolca, zacijelo jednog od najutjecajnijih likovnih umjetnika prošlo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:58