StoryEditorOCM
PanoramaZA 2024. GODINU

Objavljena je lista najopasnijih zemalja svijeta za putnike, evo kako stoji Hrvatska i koliko smo sigurni

Piše MOZAIK SD
16. prosinca 2023. - 15:26

Južni Sudan, Afganistan, Sirija, Libija i Somalija proglašeni su najrizičnijim zemljama za 2024. godinu na popisu koji je sastavila medicinska i sigurnosna konzultantska kuća International SOS.

Karta procjenjuje različite čimbenike kako bi informirala putnike i tvrtke o potencijalnim prijetnjama u zemljama diljem svijeta. Objedinjuje procjene zdravstvenih i sigurnosnih rizika, odražavajući utjecaj događaja kao što je tekući sukob u Ukrajini i rat između Izraela i Hamasa, piše klix.ba.

Zemlje su ocijenjene za svaku kategoriju rizika – medicinsku, sigurnosnu i klimatske promjene – na ljestvici od pet stupnjeva u rasponu od "niskog" do "vrlo visokog" za medicinske i klimatske promjene, te od "zanemarivog" do "ekstremnog" za sigurnost.

U kategoriji "sigurnosti", Ukrajina, Sirija, Irak, Afganistan, Libija, Jemen, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika i Somalija dobile su najvišu razinu upozorenja "ekstremno".

Dijelovi Libanona, Palestine i Rusije doživjeli su povećanje sigurnosnog rizika, zajedno s Ekvadorom i dijelovima Kolumbije nakon porasta kriminala i nemira.

Najsigurnije zemlje su sve u Europi: Island, Luksemburg, Norveška, Švicarska i Danska. 

U kategoriji "medicina", zemlje označene kao "veoma visoki" rizik su Sirija, Irak, Afganistan, Jemen, Sjeverna Koreja, Palestina, Haiti, Libija, Niger, Burkina Faso, Gvineja, Gvineja-Bisau, Sierra Leone, Liberija, Sudan, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika, Eritreja, Burundi i Somalija.

Zemlje s "vrlo visokim" rizikom u kategoriji klimatskih promjena su: Sirija, Irak, Afganistan, Jemen, Čad, Niger, Mali, Nigerija, Srednjoafrička Republika, Južni Sudan, Etiopija, Somalija, Demokratska Republika Kongo i Mozambik.

Hrvatska je sigurna i dobro stoji u sve tri kategorije, pogledajte mapu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:23