StoryEditorOCM
Panorama‘LUDILO‘ NA NETU

Objava princeze da ima rak izazvala porast pretraživanja za maligne bolesti: Kate spašava i živote brojnih Amerikanaca

Piše M. Č.
30. ožujka 2024. - 15:28

Osim šoka i simpatija, te brojnih poruka podrške sa svim strana svijeta, objava da ima rak princeze Kate izazvala je i golemi porast internetskih pretraživanja vezanih uz maligne bolesti.

Već tijekom 24 sata nakon što je buduća britanska kraljica u emotivnom videu objavila šokantnu dijagnozu, broj ulaza na stranicu koja u engleskom državnom zdravstvenom servisu nudi opće podatke o tumorima, porastao je gotovo peterostruko.

Slično je bilo i sa NHS-ovom stranicom posvećenoj simptomima različitih oblika raka, a sada je vidljivo da je Kateina objava i među Amerikancima izazvala povećanu brigu za vlastito zdravlje. Vjerojatno to ne treba čuditi kad se zna da su, prema anketama provedenima u SAD-u, Kate i njezin suprug, princ William, najpopularniji članovi britanske kraljevske obitelji "preko bare", puno popularniji od princa Harryja i Meghan Markle, koji žive u Kaliforniji.

image

Objava da princeza Kate ima rak dominirala je naslovnicama britanskog i svjetskog tiska

Justin Tallis/Afp

Prema podacima zdravstvenih institucija, online pretraga termina "simptomi tumora" povećala se za 65 posto. A pretrage na Googleu koje koriste izraz "abdominalna operacija", nakon koje je kod Kate pronađen tumor, povećale su se za više od 2000 posto u posljednjih sedam dana. Pretrage za "prognoze raka jajnika" povećale su se za 1550 posto, a one za "prognoze raka trbuha" za 900 posto.

Nakon što je princeza Kate objavila da joj je dijagnosticiran rak, brojni pacijenti i stručnjaci zahvalili su joj jer je time značajno podigla osviještenost vezanu za maligna oboljenja, što ima golemu ulogu u spašavanju života. Princeza je svojim istupom inspirirala druge da traže pomoć i podršku, od toga potencijalne koristi može imati opća populacija jer su mnogi, koji su zanemarivali vlastito zdravlje, uvjereni da su previše mladi i zdravi da bi mogli imati neku ozbiljnu bolest, sada shvatili da se to može dogoditi bilo kome.

Prema Googleovim statistikama, Amerikanci su pokazali povećano zanimanje i za izraze poput "pregled prostate", "probir tumora debelog crijeva" i "simptomi raka debelog crijeva kod žena". Google obrađuje 8,5 milijardi pretraga dnevno, a oko 25 posto tih pretraga odnosi se na SAD, što znači da se povećani broj pretraga s izrazima vezanim za tumore može prevesti u milijune Amerikanaca.

image

Princeza Kate i njezin svekar, kralj Charles III., bore se s malignim bolestima

Kurt Desplenter/Belga Via Afp

Kateina dijagnoza, zajedno s povećanim zanimanjem za maligne bolesti, dodatno je usmjerila pozornost na epidemiju na ta oboljenja među mladim ljudima, piše Daily Mail. Između 1990. i 2019. godine, broj malignih oboljenja među ljudima mlađima od 50 godina globalno je povećan za 79 posto, a broj smrtnih ishoda povećan je za 28 posto. Istraživanja predviđaju da će broj dijagnoza tumora nastaviti rasti 31 posto, a smrtnih ishoda 21 posto do 2030. godine.

Američko onkološko društvo procjenjuje da će 40 posto Amerikanaca oboljeti od neke maligne bolesti, a svaki peti s takvom dijagnozom će umrijeti od te bolesti. Slučaj 42-godišnje princeze Kate naglašava značaj probira i rane dijagnoze tumora.

Premda nije objavljeno u kojoj je fazi rak koji je dijagnosticiran popularnoj princezi, čini se da je primijećen u ranoj fazi s obzirom da je podvrgnuta preventivnoj kemoterapiji. Ako se tumor proširio u druge dijelove tijela, uobičajeno se primjenjuju agresivnije vrste kemoterapije kako bi se uništilo preostale stanice tumora.

image

Princeza Kate na premijeri filma ‘Top Gun: Maverick‘ u svibnju 2022. u Londonu. Njezina objava da ima rak mnoge je potaknula na povećanu brigu o vlastitom zdravlju

Justin Tallis/Afp

I nakon što je kralj Charles III. u siječnju objavio da će biti podvrgnut zahvatu na benigno povećanoj prostati, engleski NHS je objavio da se broj posjeta njihovoj stranici posvećenoj toj problematici povećao za više od tisuću posto, imali su više od 16.400 ulaza na dan Charlesove objave, u usporedbi sa 1400 ulaza dan prije.

Nekoliko tjedana kasnije, kad je objavljeno da je Charlesu dijagnosticiran rak, a nije, kao ni u Kateinom slučaju, objavljeno o kojoj se vrsti raka radi, NHS-ova stranica posvećena mogućim znakovima i simptomima raka imala je 51 posto više ulaza.

I Charlesova bivša nevjesta Sarah Ferguson, nekadašnja supruga princa Andrewa, objavila je nedavno da joj je dijagnosticiran rak kože, nakon što se šest mjeseci prije borila s tumorom dojke. To je također značajno povećalo broj ulaza na stranicu posvećenu melanomu, tijekom 48 sati nakon što je Sarah objavila dijagnozu, broj ulaza na stranicu bio je više od osam puta veći nego tijekom istog razdoblja tjedan dana prije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 19:40