StoryEditorOCM
Panorama80.godina GKM

Nova sezona Gradskog kazališta mladih Split započinje ‘Zakonom Zagore’

Piše Jasmina Parić
28. rujna 2023. - 12:21

Zahvalni smo gradonačelniku na prepoznavanju rada i mogućnosti jačanja našeg ansambla s dva nova glumačka radna mjesta. Kolege Matija Grabić i Ivana Gudelj naše su pojačanje, kaže ravnatelj Ivo Perkušić


Gradsko kazalište mladih Split otpočinje novu sezonu i otvara vrata svojim gledateljima u subotu, 30. rujna s uspješnicom “Zakon Zagore”

Isplanirano je čak pet premijera za sezonu u kojoj će igrati i deset popularnih repriznih naslova. Također, glumački ansambl je pojačan s dva nova člana, glumicom Ivanom Gudelj i glumcem Matijom Grabićem.

– U kazalištu se ne bojimo biti sretni, tužni, ranjivi, hrabri, čak ljuti… U kazalištu je to naša obveza: biti iskren i otvoren. Niz naših uspješnih predstava naći će se u repertoarnoj ponudi sezone, a novi naslovi osnažit će i umjetnički i stilski impuls koji već 80 godina iz srca GKM-a odašilje lijepe i jasne poruke. Dobro nam došli, poručuje publici ravnatelj Ivo Perkušić.

Evo i novih naslova koje GKM priprema:

Tekst Marije Antić ”45 minuta” na scenu će postaviti Iva Peter Dragan. Prema najavama, riječ je o predstavi o dosadi koja je skroz naskroz zabavna.

Ona postavlja pitanje: koliko traje 45 minuta?

Nekome tko gori od dosade i kome se ništa ne da, na primjer Petri, vrijeme se vuče kao ljetno sunce; dok pak kod Astrid, koju tišti previše zabave, vrijeme za čas pobjegne, iscuri kroz šaku.

Upravo te dvije sasvim slučajne prijateljice, Petra i Astrid, vode nas kroz kazališnu avanturu u kojoj ćemo se zapitati o toj univerzalnoj, sasvim ljudskoj, istovremeno dobro poznatoj i zagonetnoj: dosadi. Uz pomoć fizičke komedije i začudnog scenskog pokreta istraživat će se plodne i neplodne ravnice onoga za što neki kažu da ima veze s gubitkom smisla, drugi s viškom vremena, a treći jednostavno znaju da je to ono “kad nešto kao bi, ali ti se to isto i ne da”.

Zagrljaj kojeg pamtim

Siniša Novković kao autor teksta i redatelj priprema “Zagrljaj kojeg pamtim”.

U vremenima sveopće digitalizacije, pojave i korištenja umjetne inteligencije, često se zapitamo vodi li tehnološki razvoj ujedno humanističkom nazadovanju. Koliko imamo snage i moći mladima ponuditi ispravne vrijednosti, sačuvati ih od zaborava tople riječi, lijepe geste, starih igara i druženja? Na neka od tih pitanja odgovorit će predstava čuvajući vjeru da je čovječnost ipak iznad tehnologije i da jedino kontakt među ljudima može ponuditi utjehu, toplinu doma, božićni dar i najvažnije – ljubav.

Roman “Apokalipsa radnika” čiji je autor suvremeni portugalski književnik Valter Hugo Mãe, u vještim rukama redatelja Dina Mustafića postaje svjetska premijera na daskama GKM-a, nižući epizode prožete dahom mračnog humora.

Autor vodi dvije junakinje i njihove neočekivane odabranike do točke u kojoj se otvaraju srca onih koji su poput izbjeglica napustili sve i kojima je svijet ponudio malo pa ništa, da bi potom upoznali ljubav.

Autor prati četrdesetogodišnju Mariu da Graça prikazujući njezin život i svakodnevne poslove. Tijekom dana pere podove i trpi ispade požude poslodavca, kod kuće sprema mužu ručak dok se on izležava i kriomice mu ulijeva varikinu u juhu, a navečer s prijateljicom radi kao profesionalna narikača. Mae nastavlja kritizirati društvene prilike, i u Portugalu, i u ostalim europskim sredinama.

Nina Kleflin će po motivima bajke braće Grimm postaviti “Zlatokosu”.

Zlatokosa ili Matovilka je priča o djevojčici koja je oteta roditeljima, kralju i kraljici, zbog svojih posebnih čarobnih osobina. Njezina zlatna kosa može vratiti mladost, iscijeliti rane, izliječiti dušu.

image

’Zakon Zagore’ (Matija Grabić i Mia Vladović)Nemi Bulat

No, ta svojstva iskorištava zla vještica koja se djevojčici predstavlja kao majka kako bi njezine moći iskoristila samo za sebe. Djevojčicu pokušava spasiti hrabri princ. No, iako stvari krenu po zlu, na kraju Zlatokosa biva vraćena roditeljima te spasi život svojem princu.

Na simboličnoj ravni ova priča govori o darovima, talentima i dobroti koje pojedinci posjeduju i koji moraju pripadati svima, a ne smiju biti korišteni u sebične svrhe. Također, čarobna svojstva koje ona ima rezultat su velike ljubavi koju su u nju utkali roditelji svojom velikom željom da dobiju dijete. Time fabula posebno ističe veliku snagu ljubavi, roditeljske i partnerske, koja uvijek iznova proizvodi čuda.

Ponosna ‘jubilarka’

I na kraju, još jedne predstave prihvatit će se Siniša Novković: postavit će svoj komad “Dalmatinac Jeronim”.

Dramska predstava o sv. Jeronimu, zaštitniku Dalmacije, temeljena je na događajima iz njegova života i mislima koje je ostavio u spisima i pismima (“Sad je svijet krcat, zemlja nas ne čuva. Svaki dan nas komadaju ratovi, bolesti nas odnose iz sredine, gutaju nas oluje i uza sve to borimo se na granicama”).

Bit će to predstava koja se obraća i vjernicima i ateistima slikom Jeronimove iznimne osobnosti koja se uzdignula do univerzalnosti neprekidnim učenjem i prijevodom Biblije na latinski te započela razvoj zapadne civilizacije, predstava o nadi i onome tko je donosi (“Gdje postoji dobro, postoji i bolje.”), u vremenu kaosa i beznađa.

Poznat po izjavi “Oprosti mi, Bože, što sam Dalmatinac” i spreman na rasprave koje su pokretač svih dramskih sukoba koji otvaraju prostor za duhovitost i komiku, Jeronim je čovjek teškog karaktera zagledan u vječnost, koji je više izgrađivao umijeće prevođenja i ljepotu stila nego odnose među ljudima.

Ove godine Gradsko kazalište mladih Split navršilo je 80 godina.

– Ponosni na razvoj i napredak, a ujedno i zahvalni gradonačelniku na prepoznavanju rada i mogućnosti jačanja našeg ansambla s dva nova glumačka radna mjesta. Kolege Matija Grabić i Ivana Gudelj naše su pojačanje. Radili su na predstavama našeg kazališta, a recentno na “Zakonu Zagore” koji je bio prilika da se pokažu kao pravi potencijal i jačina potrebna našem ansamblu.

image

‘Zakon Zagore‘
GKM

Foto Nemi Bulat

Glumice i glumci GKM-a uvijek su imali svoj pečat i zajedničku energiju u radu koji predstavlja izazov redateljima koji rado dolaze raditi kod nas, te se nadam da će tako biti i u sezoni pred nama – kaže ravnatelj Perkušić i nastavlja:

– U ovoj sezoni planiramo i nastavak međunarodne suradnje naših gostovanja u Hamburgu, Berlinu, Kasselu, Hannoveru, Frankfurtu, Parizu... gdje odlazimo igrati za djecu hrvatskih iseljenika i na taj im način približavamo mentalitet njihovih predaka i čuvamo hrvatski jezik.

Poziv iz Bjelovara

Naša dramska studija kao i plesni studio “T-Dance” uz nagrade bilježe i sve veći broj polaznika, što otvara potrebu za dodatnim prostorom, pa se nadamo da će nam i u tome Grad pomoći, kako bismo svoj djeci mogli dati priliku za što širim i boljim umjetničkim radom.

Drago nam je da su naš rad prepoznali i donatori, kao što su OTP banka koja sada već tradicionalno podržava rad Kazališta za mlade i edukacije, a mi smo ponosni na takav oblik pažnje koju nam posvećuju.

Veliko iznenađenje nam je bilo kada sam dobio poziv iz nama ne baš bliza Bjelovara. Bio je to gospodin Ivan Turkalj, vlasnik tvrtke “Image Enter” d.o.o. koji se javio sa željom da doniraju GKM-u veliki multifunkcionalni fotokopirni stroj, kao i stroj za tiskanje plakata.

Gospodin Turkalj je često u Splitu i uvijek dolazi na naše predstave, koje su mu se toliko svidjele da nam je odlučio pomoći na neki način, a nama je konkretno takva pomoć bila hvalevrijedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:37