StoryEditorOCM
PanoramaPUCA OD EMOCIJA

Na splitskoj promociji Antine ‘Ljubavne pjesme‘ se i plakalo: Vesna je pričala o Oliveru, trener Hajduka se prepoznao

Piše Mozaik SD
5. lipnja 2023. - 22:25

Zasićen mirisom mora i borovine, šumom valova i kliktanjem galebova, novi roman Ante Jeličića Belece "Ljubavna pjesma" može funkcionirati i kao romantična dalmatinska razglednica koja komunicira s globalnom publikom.

Ovaj 30-godišnji Hvaranin večeras je u splitskoj knjižnici Marka Marulića održao promociju romana za kojeg se Splićani već otimaju, iako je tek izašao iz tiska.

- U prvoj smo nakladi išli na 600 primjeraka, a sudeći po interesu i koliko me ljudi ovih dana zove da bi htjeli pročitati roman, sve mi se čini da ćemo uskoro morati tiskati nove primjerke – smije se Ante, kojem je na promociji ulomke iz knjige čitao glumac Pere Eranović.

image
Duje Klarić/Cropix

Ne želi kaže, previše, odavati o radnji romana, kojeg je većim dijelom pisao na mobitelu, prepušta to čitateljima.

image

Pere Eranović

Duje Klarić/Cropix

No mi vam možemo kazati da "Ljubavna pjesma" definitivno povezuje sve generacije, kako one mlade, tako i one zlatne dobi. Mnogi, pogotovo oni iz Dalmacije, lako bi se mogli pronaći u liku Buda, mladića koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera.

Miks likova iz Malog mista

Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem. I tu ćemo stati, a ostalo je na vama.

- Bud Bulin je miks svih muških likova iz Malog mista s Brandovim potencijalom koji traži svoju Bepinu, a moli Boga da je ne nađe... Ima tu i Smoje, i Zdenka, i Popadića, i Zuppe, i Fiamenga, legendarnih fotografija Feđe Klarića...

image

Feđina fotografija krasi naslovnicu knjige Ante Jeličića Belece

Duje Klarić/Cropix

Ma ima tu svega onoga što Dalmacija ima u svojoj krvi, Hajduka, bivše Jugoplastike, Splita, otoka, mora... Urednica mi je rekla da se knjiga komodno mogla zvati i posveta Splitu, otocima ili Dalmaciji, eto, već sam vam sve rekao – rekao je Ante, koji je u svojoj 26. godini postao najmlađi izbornik rukometne reprezentacije Australije, čime je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

A zašto baš Oliver i stara fotografija Feđe Klarića na naslovnici romana?

- Jako je važan za intimnu priču mog junaka i u konačnici je bitan da ne zaboravimo onu njegovu Dalmaciju iako će teško ona ikad biti ista bez njega. Volio bi vjerovati da će bit! Zato su pisme jače od nas, zato ostaju priče...

On nije tvoj, on je naš

Olivera svi mi doživljavamo na svoj osobni način i neka tako ostane. Prošlo ljeto mi je Bata pričao kako je rekao Vesni: "On nije tvoj, on je naš." Znam da je njoj i familiji najteže, ali to je to. To je Oliver koji nas gleda i živi u svakome od nas.

Nekome je on bitan pri upoznavanju, nekome u prvoj pismi na vjenčanju, nekome u tuzi, boli i razočaranju, nekome u Hajdukovoj pobjedi i veselju... To je Oliver, on je cjelina. Ja se ne lijepim na njega da mu mitimiziram status koji on ima, jer to njemu ne treba i nikad nije trebalo niti da sebe prikažem posebnijim. On je legenda.

image

Ante Jeličić Beleca, Vesna Dragojević i direktor Slobodne Dalmacije Vinko Ursić Glavanović

Duje Klarić/Cropix

Jedino se njega i Elvisa zna, a da i ne kažeš prezime. Upoznali smo se jednom u Australiji i bilo je to jako kratko, ali otkad je umro, stalno pokušavam shvatiti kako je utjecao na moj život i koliki komadić u meni nedostaje nakon što tog čovika više nema, a ima. On je vječan! – kazao je Ante.

Ulomke iz knjige pažljivo je slušala Oliverova udovica Vesna Dragojević, koja je na promociju stigla u društvu sina Dina.

- Ja sam se udala za Olivera prije nego što je počeo pjevati i sjećam se jedne rečenice koju mi je tada rekao. Pitala sam ga što radi, a on mi je odgovorio da svira. Ma šta radiš, to nije posao, odgovorila sam mu.

A on će meni: ‘Kad mi muzika postane posao, onda muzike više nema…!‘ To je nešto najmudrije što sam ikad čula. Time je htio kazati da mu glazba nije posao i da ne treba trčati za novcima, velikim turnejama, nego sve to dovesti u ‘livel‘… - rekla je Vesna.

Da je lampa okolo...

- Da se on nije oženio sa mnom, vjerojatno bi lutao Europom, njega kompozitori ne bi uspili nać, jer mi smo se stacionirali u Splitu. Zdenko Runjić je dolazio često kod nas i Oliver nije imao gdje pobjeći (smijeh). Da je lampa okolo ne bi ga nitko naša, možda bi cili život samo svira i nikad se za njega ne bi znalo. Dakle, ja sam tu odigrala veliku ulogu, i jesam… Znam to! – nasmijala se Vesna kazavši kako je Oliver prije nego što ju je upoznao, u svojim dvadesetima, živio vani pet godina.

Budimir: Prepoznao sam se

- Mi pričamo njegovim i mojim unucima o Oliveru, pokazujemo im slike, kad mu čuju glas, odmah ga prepoznaju. Zanimljivo, kad su se rodili, Oliver je rekao da nemaju sluha, da neće oni u glazbu. Ne forsiramo ih, ali znaju tko im je dida – dodala je.

- Bilo je baš emotivno i jedva čekam pročitati knjigu – nije skrivala emocije nekadašnja Miss Universe Dalmacije i nogometna sutkinja Vesna Budimir, kojoj je društvo pratio suprug Marijan Budimir, trener Hajdukovih juniora.

image

Vesna i Marijan Budimir

Duje Klarić/Cropix

- Išao sam u Italiju s 19 godina i prepoznao sam se u Antinoj knjizi, često me znala uhvatiti nostalgija za domom, baš kao i njegovog junaka koji u Americi čezne za Dalmacijom. S radošću ćemo i supruga i ja pročitati ‘Ljubavnu pjesmu‘ – kazao je Marijan.

image

Vesna i Marijan Budimir

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image

Vesna Dragojević i Joško Radić

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image

Sandra Pocrnić Mlakar i Dino Petrić

Duje Klarić/Cropix
image

Neda Makjanić Kunić i Ante Jeličić Beleca

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 11:52