stdClass Object ( [id] => 1371969 [title] => Kraljevska obitelj u kojoj punac napadne princa, rastrgne mu majicu i tuče ga drvenom skulpturom. A onda uleti princeza [alias] => kraljevska-obitelj-u-kojoj-punac-napadne-princa-rastrgne-mu-majicu-i-tuce-ga-drvenom-skulpturom-a-onda-uleti-princeza [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Muž i žena koji su u siječnju najavili da se razvode nakon nešto više od sedam godina braka, a potom su jedno drugo optužili za obiteljsko nasilje, na sudu su dobili zabrane prilaska jedno drugome na manje od pet metara udaljenosti.

Na prvu bi se reklo samo još jedan od brojnih parova čija se bračna sreća raspala, da se ne radi o pripadnicima kraljevske obitelji bez prijestolja i vladarske moći. Naime, u pitanju su albanski princ Leka II. i njegova uskoro bivša supruga Elia Zaharia.

Sudu su predana tri zahtjeva za zabranu pristupa, odobrena su dva, za Leku i Eliju, a nije odobren onaj za Elijina oca Gjergja Zahariju. Osim što se zaraćeni supružnici ne smiju jedno drugome približiti na manje od pet metara, princ Leka njihovu trogodišnju kćerku, princezu Geraldine, smije viđati u prisutnosti dadilje, a ne bivše supruge.

Napala ga supruga...

U tijeku je i istraga vezana za prijavu za obiteljsko nasilje, a među materijalima vezanima za prijavu je i snimka koju je princ Leka dao policiji kao dokaz da su ga bivša supruga i njezin otac fizički napali kad je došao vidjeti kćer. Te su se snimke pojavile i u medijima, a princ tvrdi kako nisu od njega "procurile". Navodni napad dogodio se 5. ožujka kad je 41-godišnji princ Leka došao vidjeti kćer, a malenu princezu Geraldine u to je vrijeme čuvao djed jer Elia nije bila kod kuće.

---

image

Na vjenčanju princa Leke i Elije Zaharia bila je i španjolska kraljica Sofia i brojni drugi članovi europskih kraljevskih obitelji

Afp
---

I princ i njegov bivši punac priznali su da je susret brzo postao nasilan, Leka tvrdi da je Zaharia započeo s uvredama i prijetnjama, na što mu je Leka, prema izjavi koju je dao policiji, rekao da ga ne vrijeđa i ne prijeti mu, ne u prisutnosti njegove kćerkice, te da napusti prostoriju. U sljedećim minutama, tvrdi albanski princ, Zaharia je pogoršao situaciju, počeo je zeta odgurivati i udarati u noge, od čega se on branio, ali je Zaharia nastavio s udarcima, rastrgnuo mu je majicu i udario ga drvenom skulpturom.

Zaharia, pak, tvrdi kako je prestar da bi ikoga mogao napasti, te da je Leka njega vrijeđao i napao i da se on samo branio. U međuvremenu se i Elia vratila kući, a nakon što su mediji objavili snimke, oglasila se i kazala kako je njezina uloga u "užasnom konfliktu" bila samo pokušaj da ga zaustavi.

- Ovo je vrlo teška situacija za mene i moju obitelj, nije ugodno vratiti se kući i zateći Leku kako napada moga 73-godišnjeg oca. Sukob nema ništa sa mnom, osim što sam ga pokušala zaustaviti - kazala je Elia, a tek će se vidjeti što će istraga utvrditi i hoće li se razjasniti tko je koga napao.

Vjenčali se u Tirani

Princ Leka i njegova glamurozna supruga, poznata albanska glumica, u siječnju su službenim priopćenjem na Instagramu objavili da se razvode jer je njihova "zajednica izgubila svoju funkciju". Par se upoznao u Parizu i zaručio 2010. godine, nakon čega je Elia često pratila kraljevsku obitelj na različitim događanjima, a vjenčali su se u listopadu 2016. godine u Tirani.

Vjenčanje je bilo tek drugo u albanskoj kraljevskoj obitelji i prvo nakon pada komunizma, bila je to poluslužbena ceremonija, građansko vjenčanje vodio je gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, a brak je blagoslovilo petero albanskih vjerskih vođa.

---

image

Princ Leka II. i Elia Zaharia vjenčali su se 8. listopada 2016. u Tirani

Afp
---

Među gostima na vjenčanju bili su španjolska kraljica Sofia te princ Michael od Kenta, prvi rođak pokojne britanske kraljice Elizabete II., sa suprugom, koja je s princom Lekom povezana preko svoje majke, mađarske grofice Marianne Szapary, rođakinje u petom koljenu albanske kraljice Geraldine, na čijem je vjenčanju s kraljem Zogom 1938. bila djeveruša.

Ostali kraljevski gosti na vjenčanju, mahom iz svrgnutih dinastija, bili su iranska carica Farah, jugoslavenski princ Aleksandar i princeza Katarina, rumunjska princeza i princ Radu, crnogorski princ Nikola, luksemburški princ Guillaume i princeza Sibilla, pruski princ Georg Friedrich, belgijska princeza Lea, kao i drugi članovi ruske, lihtenštajnske, rumunjske, grčke, gruzijske i marokanske kraljevske obitelji i predstavnici drugih plemićkih obitelji, a na vjenčanju su bili i albanski državni čelnici.

Elia je 22. listopada 2020. rodila kćer, točno na isti dan kad je Lekina baka, kraljica Geraldine umrla 18 godina prije, a po njoj je malena princeza i dobila ime. Na njezinu krštenju objavljeno je da je puno ime male princeze Geraldine Sibilla Francesca Susan Marie. No, naizgled idiličan brak princa Leke i princeze Elije nije potrajao, a u objavi o razvodu naglašeno je kako dobrobit princeze Geraldine ostaje u središtu pozornosti njezinih roditelja, koji su poručili i kako će poštovanje i razumijevanje biti temelj njihovih budućih odnosa.

Unuk kralja Zoga I.

Pretendent na albansko prijestolje, princ Leka II. je unuk samoproglašenog kralja Zoga I., koji je vladao Albanijom od 1928. do 1939. godine. Albanija je 1912. proglasila neovisnost o Otomanskom Carstvu pod čijom je vladavinom bila stoljećima. Osoba koja je pomogla u proglašenju neovisnosti bio je Ahmed Muhtar Zogolli.

Rođen 1895. u obitelji bogatih zemljoposjednika, bio je pripadnik aristokratske dinastije Zogu. Zogolli je imao nekoliko političkih funkcija u postotomanskoj Albaniji, 1925. izabran je za njezina predsjednika, 1928. je zemlju proglasio kraljevstvom i sebe njezinim kraljem pod imenom Zog I. Njegova je vladavina bila kontroverzna, obilježena smanjivanjem novinarskih sloboda i ljudskih prava. Zog I. je navodno preživio više od 55 pokušaja ubojstva tijekom vladavine.

---

image

Princ Leka II. i njegova tada zaručnica Elia Zaharia 2013. godine

Gent Shkullaku/Afp
---

Albanski kralj se 1938. oženio Geraldinom Apponyi de Nagy-Appony, kćerkom mađarskoga grofa, Amerikankom po majci. Upoznali su se nakon što je kralj vidio Geraldininu fotografiju s bala, a 1939. dobili su jedino dijete, sina Leku.

Iste godine je fašistička Italija, na čelu s Benitom Mussolinijem, osvojila Albaniju i njezin je vladar postao talijanski kralj Victor Emmanuel III., on je bio jedini drugi kralj kojeg je Albanija ikad imala. Zog je s obitelji pobjegao iz zemlje, živjeli su u Grčkoj, Engleskoj i Egiptu, a kralj je umro u izgnanstvu u Francuskoj 1961. godine.

Nakon toga su se kraljica Geraldine i princ Leka preselili u Zimbabve, tada Rodeziju, prije nego što su se nastanili u Južnoj Africi. Leka je svoju buduću suprugu, Australku Susan Cullen-Ward, upoznao u Sydneyju, a vjenčali su se 1975. godine. U Johannesburgu se u ožujku 1982. rodio njihov sin, sadašnji princ Leka II.

Pad monarhije 1943. godine

U vrijeme njegova rođenja južnoafrička vlada je, po nalogu premijera P. W. Botha, dio rodilišta proglasila ekstrateritorijalnim kako bi se osiguralo da Leka II. bude rođen na albanskom tlu. Punog imena Leka Anwar Zog Reza Baudouin Msiziwe Zogu, što je bilo u čast egiptskog predsjednika Anwara al Sadata, djeda Zoga, iranskog šaha Mohammeda Reze i belgijskog kralja Baudouina, dok je Msiziwe Zulu izraz.

Monarhija je službeno ukinuta 1943. godine, a nakon Drugog svjetskog rata, kad je Albanija došla pod komunističku vladavinu čiji je lider bio Enver Hoxha, Zog je pokušao vratiti prijestolje, ali režim mu nije dozvolio povratak i kraljevska palača je konfiscirana.

Nakon pada komunizma, Leka se 1993. vratio u Albaniju koju je napustio sa samo nekoliko mjeseci kad je njegova obitelj otišla u egzil, a 1997. pokušao se vratiti na vlast, ali je na referendumu 66 posto glasača bilo protiv njegova povratka. On nikad nije prihvatio taj rezultat, tvrdio je da namješten, čak je pokušao i oružanu pobunu, ali nije uspio vratiti prijestolje i umro je 2011. od srčanog udara. Njegov sin, princ Leka II., postao je glava dinastije Zog i pretendent na prijestolje, ali ne očekuje se da bi mogao tražiti da mu se ono vrati, premda u nekim dijelovima Albanije monarhija još uvijek ima pristaša.

---

image

Elia Zahari i princ Leka II. nakon vjenčanja

Afp
---

Leka II. školovao se u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, gdje je, kao i njegov otac, završio poznatu kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst i bio proglašen najboljim stranim kadetom, na čemu mu je čestitao i albanski ministar obrane. Školovao se i na vojnoj akademiji Skenderbeg u Albaniji, na sveučilištu za strance u Perugii, kao i na Kosovu, gdje je studirao međunarodne odnose. Leka govori albanski, engleski, talijanski i nešto jezika zulu.

Radio je s organizacijama za mlade, podupirao brojne humanitarne projekte u Albaniji, a 2005. je primio medalju Majke Tereze u ime svoje pokojne bake, kraljice Geraldine, za njezin humanitarni rad.

Princ Leka radio je u albanskim ministarstvima vanjskih poslova i unutarnjih poslova, a nakon izbora Bujara Nishanija za predsjednika Albanije 2012. godine, Leka je imenovan za njegova političkog savjetnika. Špekuliralo se da bi mogao biti kandidat na predsjedničkim izborima 2022. godine, ali je ta pozicija otišla Bajramu Begaju, koji je izabran za predsjednika.

Budući da Leka II. nema sina, njegov nasljednik na poziciji glave dinastije Zog je Skënder Zogu, prvi rođak...

---

image

Elia Zaharia i princ Leka II. dolaze na svečanu večeru u okviru vjenčanja ruskog velikog vojvode Georgija Mihajloviča Romanova i Rebecce Virginije Bettarini u Sankt Peterburgu u listopadu 2021. godine

Afp
------
image

Princ Leka II. u Torinu na pogrebu princa Vittoria Emanuela od Savoye u veljači ove godine

Afp
------
image

Princ Leka II. je 2005. primio medalju Majke Tereze u ime pokojne bake, kraljice Geraldine, koja joj je dodijeljena za njezin humanitarni rad

Afp
------
image

Princ Leka i princeza Elia s kćerkom, princezom Geraldine, na njezin drugi rođendan u listopadu 2022. godine

/Profimedia
------
image

Princ Leka II. i princeza Elia s nekoliko dana starom kćerkicom, princezom Geraldine, u listopadu 2020. godine, u salonu kraljevske palače u Tirani. U pozadini je slika s vjenčanja Lekina djeda, kralja Zoga, s kraljicom Geraldine

Profimedia
------
image

Princ Leka i princeza Elia s novorođenom kćerkom Geraldine

Profimedia
------
image

Španjolska kraljica Sofia bila je među gostima na vjenčanju albanskog princa i njegove odabranice

Profimedia
------
image

Bračna idila nije dugo potrajala - princeza Elia i princ Leka u lipnju 2018. godine. U siječnju ove godine objavili su da se razvode, a uslijedile su i prijave za obiteljsko nasilje

Profimedia
------
image

Princ Leka I., sin kralja Zoga, pohađao je britansku vojnu akademiju Sandhurst, fotografija je snimljena u ožujku 1958. godine

Profimedia
------
image

Kralj Zog sa svojim generalima na obilježavanju obljetnice albanske neovisnosti u prosincu 1933. godine

Profimedia
------
image

Kralj Zog i kraljica Geraldine u rujnu 1938. godine

Profimedia
------
image

Princ Leka I., pretendent na albansko prijestolje, na konferenciji za novinare u Tirani u lipnju 2004. godine

Profimedia
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EUROPSKE MONARHIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => EUROPSKE MONARHIJE 2 0 9158 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-12 15:38:46 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-13 16:23:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-13 16:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kraljevska obitelj u kojoj punac napadne princa, rastrgne mu majicu i tuče ga drvenom skulpturom. A onda uleti princeza page_title=Kraljevska obitelj u kojoj punac napadne princa, rastrgne mu majicu i tuče ga drvenom skulpturom. A onda uleti princeza [metakey] => Princ Leka II, Enver Hodža, Kralj Zog, monarhija, Albanija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761743.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761638.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761637.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761639.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761640.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761641.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761642.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761643.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761715.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761728.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761730.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761741.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761745.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761750.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761755.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761781.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26761758.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","Afp","Afp","Gent Shkullaku\/Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","\/Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prvi ples - princeza Elia i princ Leka vjen\u010dali su se 8. listopada 2016. godine<\/p>","

Na vjen\u010danju princa Leke i Elije Zaharia bila je i \u0161panjolska kraljica Sofia i brojni drugi \u010dlanovi europskih kraljevskih obitelji<\/p>","

Princ Leka II. i Elia Zaharia vjen\u010dali su se 8. listopada 2016. u Tirani<\/p>","

Princ Leka II. i njegova tada zaru\u010dnica Elia Zaharia 2013. godine<\/p>","

Elia Zahari i princ Leka II. nakon vjen\u010danja<\/p>","

Elia Zaharia i princ Leka II. dolaze na sve\u010danu ve\u010deru u okviru vjen\u010danja ruskog velikog vojvode Georgija Mihajlovi\u010da Romanova i Rebecce Virginije Bettarini u Sankt Peterburgu u listopadu 2021. godine<\/p>","

Princ Leka II. u Torinu na pogrebu princa Vittoria Emanuela od Savoye u velja\u010di ove godine<\/p>","

Princ Leka II. je 2005. primio medalju Majke Tereze u ime pokojne bake, kraljice Geraldine, koja joj je dodijeljena za njezin humanitarni rad<\/p>","

Princ Leka i princeza Elia s k\u0107erkom, princezom Geraldine, na njezin drugi ro\u0111endan u listopadu 2022. godine<\/p>","

Princ Leka II. i princeza Elia s nekoliko dana starom k\u0107erkicom, princezom Geraldine, u listopadu 2020. godine, u salonu kraljevske pala\u010de u Tirani. U pozadini je slika s vjen\u010danja Lekina\u00a0djeda, kralja Zoga, s kraljicom Geraldine<\/p>","

Princ Leka i princeza Elia s novoro\u0111enom k\u0107erkom Geraldine<\/p>","

\u0160panjolska kraljica Sofia bila je me\u0111u gostima na vjen\u010danju albanskog princa i njegove odabranice<\/p>","

Bra\u010dna idila nije dugo potrajala - princeza Elia i princ Leka u lipnju 2018. godine. U sije\u010dnju ove godine objavili su da se razvode, a uslijedile su i prijave za obiteljsko nasilje<\/p>","

Princ Leka I., sin kralja Zoga, poha\u0111ao je britansku vojnu akademiju Sandhurst, fotografija je snimljena u o\u017eujku 1958. godine<\/p>","

Kralj Zog sa svojim generalima na obilje\u017eavanju obljetnice albanske neovisnosti u prosincu 1933. godine<\/p>","

Kralj Zog i kraljica Geraldine u rujnu 1938. godine<\/p>","

Princ Leka I., pretendent na albansko prijestolje, na konferenciji za novinare u Tirani u lipnju 2004. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1294","hd_26761743_1920.jpg":"1920x1080","k_26761743_1280.jpg":"1280x1280","k_26761743_1024.jpg":"1024x1024","k_26761743_640.jpg":"640x640","k_26761743_480.jpg":"480x480","k_26761743_340.jpg":"340x340","k_26761743_220.jpg":"220x220","o_26761743_1280.jpg":"1280x862","o_26761743_1024.jpg":"1024x690","o_26761743_640.jpg":"640x431","o_26761743_480.jpg":"480x323","o_26761743_340.jpg":"340x229","o_26761743_220.jpg":"220x148","h_26761743_1280.jpg":"1280x854","h_26761743_1024.jpg":"1024x683","h_26761743_640.jpg":"640x427","h_26761743_480.jpg":"480x320","h_26761743_340.jpg":"340x227","h_26761743_220.jpg":"220x147","pp_26761743_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761743_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761743_640.jpg":"640x814","pp_26761743_480.jpg":"480x611","pp_26761743_340.jpg":"340x432","pp_26761743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_26761638_1920.jpg":"1920x1080","k_26761638_1280.jpg":"1280x1280","k_26761638_1024.jpg":"1024x1024","k_26761638_640.jpg":"640x640","k_26761638_480.jpg":"480x480","k_26761638_340.jpg":"340x340","k_26761638_220.jpg":"220x220","o_26761638_1280.jpg":"1280x880","o_26761638_1024.jpg":"1024x704","o_26761638_640.jpg":"640x440","o_26761638_480.jpg":"480x330","o_26761638_340.jpg":"340x233","o_26761638_220.jpg":"220x151","h_26761638_1280.jpg":"1280x854","h_26761638_1024.jpg":"1024x683","h_26761638_640.jpg":"640x427","h_26761638_480.jpg":"480x320","h_26761638_340.jpg":"340x227","h_26761638_220.jpg":"220x147","pp_26761638_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761638_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761638_640.jpg":"640x814","pp_26761638_480.jpg":"480x611","pp_26761638_340.jpg":"340x432","pp_26761638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1620","hd_26761637_1920.jpg":"1920x1080","k_26761637_1280.jpg":"1280x1280","k_26761637_1024.jpg":"1024x1024","k_26761637_640.jpg":"640x640","k_26761637_480.jpg":"480x480","k_26761637_340.jpg":"340x340","k_26761637_220.jpg":"220x220","o_26761637_1280.jpg":"1280x1080","o_26761637_1024.jpg":"1024x864","o_26761637_640.jpg":"640x540","o_26761637_480.jpg":"480x405","o_26761637_340.jpg":"340x286","o_26761637_220.jpg":"220x185","h_26761637_1280.jpg":"1280x854","h_26761637_1024.jpg":"1024x683","h_26761637_640.jpg":"640x427","h_26761637_480.jpg":"480x320","h_26761637_340.jpg":"340x227","h_26761637_220.jpg":"220x147","pp_26761637_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761637_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761637_640.jpg":"640x814","pp_26761637_480.jpg":"480x611","pp_26761637_340.jpg":"340x432","pp_26761637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1912x2811","hd_26761639_1920.jpg":"1920x1080","k_26761639_1280.jpg":"1280x1280","k_26761639_1024.jpg":"1024x1024","k_26761639_640.jpg":"640x640","k_26761639_480.jpg":"480x480","k_26761639_340.jpg":"340x340","k_26761639_220.jpg":"220x220","o_26761639_1280.jpg":"1280x1881","o_26761639_1024.jpg":"1024x1505","o_26761639_640.jpg":"640x940","o_26761639_480.jpg":"480x705","o_26761639_340.jpg":"340x499","o_26761639_220.jpg":"220x323","h_26761639_1280.jpg":"1280x854","h_26761639_1024.jpg":"1024x683","h_26761639_640.jpg":"640x427","h_26761639_480.jpg":"480x320","h_26761639_340.jpg":"340x227","h_26761639_220.jpg":"220x147","pp_26761639_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761639_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761639_640.jpg":"640x814","pp_26761639_480.jpg":"480x611","pp_26761639_340.jpg":"340x432","pp_26761639_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2369","hd_26761640_1920.jpg":"1920x1080","k_26761640_1280.jpg":"1280x1280","k_26761640_1024.jpg":"1024x1024","k_26761640_640.jpg":"640x640","k_26761640_480.jpg":"480x480","k_26761640_340.jpg":"340x340","k_26761640_220.jpg":"220x220","o_26761640_1280.jpg":"1280x1579","o_26761640_1024.jpg":"1024x1263","o_26761640_640.jpg":"640x789","o_26761640_480.jpg":"480x592","o_26761640_340.jpg":"340x419","o_26761640_220.jpg":"220x271","h_26761640_1280.jpg":"1280x854","h_26761640_1024.jpg":"1024x683","h_26761640_640.jpg":"640x427","h_26761640_480.jpg":"480x320","h_26761640_340.jpg":"340x227","h_26761640_220.jpg":"220x147","pp_26761640_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761640_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761640_640.jpg":"640x814","pp_26761640_480.jpg":"480x611","pp_26761640_340.jpg":"340x432","pp_26761640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1549","hd_26761641_1920.jpg":"1920x1080","k_26761641_1280.jpg":"1280x1280","k_26761641_1024.jpg":"1024x1024","k_26761641_640.jpg":"640x640","k_26761641_480.jpg":"480x480","k_26761641_340.jpg":"340x340","k_26761641_220.jpg":"220x220","o_26761641_1280.jpg":"1280x1032","o_26761641_1024.jpg":"1024x826","o_26761641_640.jpg":"640x516","o_26761641_480.jpg":"480x387","o_26761641_340.jpg":"340x274","o_26761641_220.jpg":"220x177","h_26761641_1280.jpg":"1280x854","h_26761641_1024.jpg":"1024x683","h_26761641_640.jpg":"640x427","h_26761641_480.jpg":"480x320","h_26761641_340.jpg":"340x227","h_26761641_220.jpg":"220x147","pp_26761641_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761641_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761641_640.jpg":"640x814","pp_26761641_480.jpg":"480x611","pp_26761641_340.jpg":"340x432","pp_26761641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26761642_1920.jpg":"1920x1080","k_26761642_1280.jpg":"1280x1280","k_26761642_1024.jpg":"1024x1024","k_26761642_640.jpg":"640x640","k_26761642_480.jpg":"480x480","k_26761642_340.jpg":"340x340","k_26761642_220.jpg":"220x220","o_26761642_1280.jpg":"1280x853","o_26761642_1024.jpg":"1024x682","o_26761642_640.jpg":"640x426","o_26761642_480.jpg":"480x320","o_26761642_340.jpg":"340x226","o_26761642_220.jpg":"220x146","h_26761642_1280.jpg":"1280x854","h_26761642_1024.jpg":"1024x683","h_26761642_640.jpg":"640x427","h_26761642_480.jpg":"480x320","h_26761642_340.jpg":"340x227","h_26761642_220.jpg":"220x147","pp_26761642_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761642_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761642_640.jpg":"640x814","pp_26761642_480.jpg":"480x611","pp_26761642_340.jpg":"340x432","pp_26761642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1554x2048","hd_26761643_1920.jpg":"1920x1080","k_26761643_1280.jpg":"1280x1280","k_26761643_1024.jpg":"1024x1024","k_26761643_640.jpg":"640x640","k_26761643_480.jpg":"480x480","k_26761643_340.jpg":"340x340","k_26761643_220.jpg":"220x220","o_26761643_1280.jpg":"1280x1686","o_26761643_1024.jpg":"1024x1349","o_26761643_640.jpg":"640x843","o_26761643_480.jpg":"480x632","o_26761643_340.jpg":"340x448","o_26761643_220.jpg":"220x289","h_26761643_1280.jpg":"1280x854","h_26761643_1024.jpg":"1024x683","h_26761643_640.jpg":"640x427","h_26761643_480.jpg":"480x320","h_26761643_340.jpg":"340x227","h_26761643_220.jpg":"220x147","pp_26761643_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761643_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761643_640.jpg":"640x814","pp_26761643_480.jpg":"480x611","pp_26761643_340.jpg":"340x432","pp_26761643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26761715_1920.jpg":"1920x1080","k_26761715_1280.jpg":"1280x1280","k_26761715_1024.jpg":"1024x1024","k_26761715_640.jpg":"640x640","k_26761715_480.jpg":"480x480","k_26761715_340.jpg":"340x340","k_26761715_220.jpg":"220x220","o_26761715_1280.jpg":"1280x1920","o_26761715_1024.jpg":"1024x1536","o_26761715_640.jpg":"640x960","o_26761715_480.jpg":"480x720","o_26761715_340.jpg":"340x510","o_26761715_220.jpg":"220x330","h_26761715_1280.jpg":"1280x854","h_26761715_1024.jpg":"1024x683","h_26761715_640.jpg":"640x427","h_26761715_480.jpg":"480x320","h_26761715_340.jpg":"340x227","h_26761715_220.jpg":"220x147","pp_26761715_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761715_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761715_640.jpg":"640x814","pp_26761715_480.jpg":"480x611","pp_26761715_340.jpg":"340x432","pp_26761715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26761728_1920.jpg":"1920x1080","k_26761728_1280.jpg":"1280x1280","k_26761728_1024.jpg":"1024x1024","k_26761728_640.jpg":"640x640","k_26761728_480.jpg":"480x480","k_26761728_340.jpg":"340x340","k_26761728_220.jpg":"220x220","o_26761728_1280.jpg":"1280x852","o_26761728_1024.jpg":"1024x682","o_26761728_640.jpg":"640x426","o_26761728_480.jpg":"480x319","o_26761728_340.jpg":"340x226","o_26761728_220.jpg":"220x146","h_26761728_1280.jpg":"1280x854","h_26761728_1024.jpg":"1024x683","h_26761728_640.jpg":"640x427","h_26761728_480.jpg":"480x320","h_26761728_340.jpg":"340x227","h_26761728_220.jpg":"220x147","pp_26761728_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761728_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761728_640.jpg":"640x814","pp_26761728_480.jpg":"480x611","pp_26761728_340.jpg":"340x432","pp_26761728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26761730_1920.jpg":"1920x1080","k_26761730_1280.jpg":"1280x1280","k_26761730_1024.jpg":"1024x1024","k_26761730_640.jpg":"640x640","k_26761730_480.jpg":"480x480","k_26761730_340.jpg":"340x340","k_26761730_220.jpg":"220x220","o_26761730_1280.jpg":"1280x853","o_26761730_1024.jpg":"1024x682","o_26761730_640.jpg":"640x426","o_26761730_480.jpg":"480x320","o_26761730_340.jpg":"340x226","o_26761730_220.jpg":"220x146","h_26761730_1280.jpg":"1280x854","h_26761730_1024.jpg":"1024x683","h_26761730_640.jpg":"640x427","h_26761730_480.jpg":"480x320","h_26761730_340.jpg":"340x227","h_26761730_220.jpg":"220x147","pp_26761730_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761730_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761730_640.jpg":"640x814","pp_26761730_480.jpg":"480x611","pp_26761730_340.jpg":"340x432","pp_26761730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_26761741_1920.jpg":"1920x1080","k_26761741_1280.jpg":"1280x1280","k_26761741_1024.jpg":"1024x1024","k_26761741_640.jpg":"640x640","k_26761741_480.jpg":"480x480","k_26761741_340.jpg":"340x340","k_26761741_220.jpg":"220x220","o_26761741_1280.jpg":"1280x862","o_26761741_1024.jpg":"1024x690","o_26761741_640.jpg":"640x431","o_26761741_480.jpg":"480x323","o_26761741_340.jpg":"340x229","o_26761741_220.jpg":"220x148","h_26761741_1280.jpg":"1280x854","h_26761741_1024.jpg":"1024x683","h_26761741_640.jpg":"640x427","h_26761741_480.jpg":"480x320","h_26761741_340.jpg":"340x227","h_26761741_220.jpg":"220x147","pp_26761741_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761741_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761741_640.jpg":"640x814","pp_26761741_480.jpg":"480x611","pp_26761741_340.jpg":"340x432","pp_26761741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26761745_1920.jpg":"1920x1080","k_26761745_1280.jpg":"1280x1280","k_26761745_1024.jpg":"1024x1024","k_26761745_640.jpg":"640x640","k_26761745_480.jpg":"480x480","k_26761745_340.jpg":"340x340","k_26761745_220.jpg":"220x220","o_26761745_1280.jpg":"1280x853","o_26761745_1024.jpg":"1024x682","o_26761745_640.jpg":"640x426","o_26761745_480.jpg":"480x320","o_26761745_340.jpg":"340x226","o_26761745_220.jpg":"220x146","h_26761745_1280.jpg":"1280x854","h_26761745_1024.jpg":"1024x683","h_26761745_640.jpg":"640x427","h_26761745_480.jpg":"480x320","h_26761745_340.jpg":"340x227","h_26761745_220.jpg":"220x147","pp_26761745_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761745_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761745_640.jpg":"640x814","pp_26761745_480.jpg":"480x611","pp_26761745_340.jpg":"340x432","pp_26761745_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2458","hd_26761750_1920.jpg":"1920x1080","k_26761750_1280.jpg":"1280x1280","k_26761750_1024.jpg":"1024x1024","k_26761750_640.jpg":"640x640","k_26761750_480.jpg":"480x480","k_26761750_340.jpg":"340x340","k_26761750_220.jpg":"220x220","o_26761750_1280.jpg":"1280x1638","o_26761750_1024.jpg":"1024x1310","o_26761750_640.jpg":"640x819","o_26761750_480.jpg":"480x614","o_26761750_340.jpg":"340x435","o_26761750_220.jpg":"220x281","h_26761750_1280.jpg":"1280x854","h_26761750_1024.jpg":"1024x683","h_26761750_640.jpg":"640x427","h_26761750_480.jpg":"480x320","h_26761750_340.jpg":"340x227","h_26761750_220.jpg":"220x147","pp_26761750_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761750_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761750_640.jpg":"640x814","pp_26761750_480.jpg":"480x611","pp_26761750_340.jpg":"340x432","pp_26761750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1354","hd_26761755_1920.jpg":"1920x1080","k_26761755_1280.jpg":"1280x1280","k_26761755_1024.jpg":"1024x1024","k_26761755_640.jpg":"640x640","k_26761755_480.jpg":"480x480","k_26761755_340.jpg":"340x340","k_26761755_220.jpg":"220x220","o_26761755_1280.jpg":"1280x902","o_26761755_1024.jpg":"1024x722","o_26761755_640.jpg":"640x451","o_26761755_480.jpg":"480x338","o_26761755_340.jpg":"340x239","o_26761755_220.jpg":"220x155","h_26761755_1280.jpg":"1280x854","h_26761755_1024.jpg":"1024x683","h_26761755_640.jpg":"640x427","h_26761755_480.jpg":"480x320","h_26761755_340.jpg":"340x227","h_26761755_220.jpg":"220x147","pp_26761755_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761755_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761755_640.jpg":"640x814","pp_26761755_480.jpg":"480x611","pp_26761755_340.jpg":"340x432","pp_26761755_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1201","hd_26761781_1920.jpg":"1920x1080","k_26761781_1280.jpg":"1280x1280","k_26761781_1024.jpg":"1024x1024","k_26761781_640.jpg":"640x640","k_26761781_480.jpg":"480x480","k_26761781_340.jpg":"340x340","k_26761781_220.jpg":"220x220","o_26761781_1280.jpg":"1280x800","o_26761781_1024.jpg":"1024x640","o_26761781_640.jpg":"640x400","o_26761781_480.jpg":"480x300","o_26761781_340.jpg":"340x212","o_26761781_220.jpg":"220x137","h_26761781_1280.jpg":"1280x854","h_26761781_1024.jpg":"1024x683","h_26761781_640.jpg":"640x427","h_26761781_480.jpg":"480x320","h_26761781_340.jpg":"340x227","h_26761781_220.jpg":"220x147","pp_26761781_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761781_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761781_640.jpg":"640x814","pp_26761781_480.jpg":"480x611","pp_26761781_340.jpg":"340x432","pp_26761781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1493","hd_26761758_1920.jpg":"1920x1080","k_26761758_1280.jpg":"1280x1280","k_26761758_1024.jpg":"1024x1024","k_26761758_640.jpg":"640x640","k_26761758_480.jpg":"480x480","k_26761758_340.jpg":"340x340","k_26761758_220.jpg":"220x220","o_26761758_1280.jpg":"1280x995","o_26761758_1024.jpg":"1024x796","o_26761758_640.jpg":"640x497","o_26761758_480.jpg":"480x373","o_26761758_340.jpg":"340x264","o_26761758_220.jpg":"220x171","h_26761758_1280.jpg":"1280x854","h_26761758_1024.jpg":"1024x683","h_26761758_640.jpg":"640x427","h_26761758_480.jpg":"480x320","h_26761758_340.jpg":"340x227","h_26761758_220.jpg":"220x147","pp_26761758_1280.jpg":"1280x1628","pp_26761758_1024.jpg":"1024x1303","pp_26761758_640.jpg":"640x814","pp_26761758_480.jpg":"480x611","pp_26761758_340.jpg":"340x432","pp_26761758_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15116894 Threads: 1 Questions: 3162096552 Slow queries: 7072599 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235186715 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/kraljevska-obitelj-u-kojoj-punac-napadne-princa-rastrgne-mu-majicu-i-tuce-ga-drvenom-skulpturom-a-onda-uleti-princeza-1371969 [printLink] => /mozaik/panorama/kraljevska-obitelj-u-kojoj-punac-napadne-princa-rastrgne-mu-majicu-i-tuce-ga-drvenom-skulpturom-a-onda-uleti-princeza-1371969?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 751660 [name] => Princ Leka II [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-13 17:23:52 [main_article_id] => 0 [alias] => princ-leka-ii-0 [link] => /tag/princ-leka-ii-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 751661 [name] => Enver Hodža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-13 17:23:52 [main_article_id] => 0 [alias] => enver-hodza [link] => /tag/enver-hodza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 751662 [name] => Kralj Zog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-13 17:23:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-zog [link] => /tag/kralj-zog ) [3] => stdClass Object ( [id] => 630434 [name] => monarhija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-08 23:02:37 [main_article_id] => 0 [alias] => monarhija [link] => /tag/monarhija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 520613 [name] => Albanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => albanija [link] => /tag/albanija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EUROPSKE MONARHIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kraljevska obitelj u kojoj punac napadne princa, rastrgne mu majicu i tuče ga drvenom skulpturom. A onda uleti princeza [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761743.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] =>

Prvi ples - princeza Elia i princ Leka vjenčali su se 8. listopada 2016. godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761743.jpg [title] =>

Prvi ples - princeza Elia i princ Leka vjenčali su se 8. listopada 2016. godine

Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761638.jpg [title] =>

Na vjenčanju princa Leke i Elije Zaharia bila je i španjolska kraljica Sofia i brojni drugi članovi europskih kraljevskih obitelji

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761637.jpg [title] =>

Princ Leka II. i Elia Zaharia vjenčali su se 8. listopada 2016. u Tirani

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761639.jpg [title] =>

Princ Leka II. i njegova tada zaručnica Elia Zaharia 2013. godine

Gent Shkullaku/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761640.jpg [title] =>

Elia Zahari i princ Leka II. nakon vjenčanja

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761641.jpg [title] =>

Elia Zaharia i princ Leka II. dolaze na svečanu večeru u okviru vjenčanja ruskog velikog vojvode Georgija Mihajloviča Romanova i Rebecce Virginije Bettarini u Sankt Peterburgu u listopadu 2021. godine

Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761642.jpg [title] =>

Princ Leka II. u Torinu na pogrebu princa Vittoria Emanuela od Savoye u veljači ove godine

Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761643.jpg [title] =>

Princ Leka II. je 2005. primio medalju Majke Tereze u ime pokojne bake, kraljice Geraldine, koja joj je dodijeljena za njezin humanitarni rad

Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761715.jpg [title] =>

Princ Leka i princeza Elia s kćerkom, princezom Geraldine, na njezin drugi rođendan u listopadu 2022. godine

/Profimedia ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761728.jpg [title] =>

Princ Leka II. i princeza Elia s nekoliko dana starom kćerkicom, princezom Geraldine, u listopadu 2020. godine, u salonu kraljevske palače u Tirani. U pozadini je slika s vjenčanja Lekina djeda, kralja Zoga, s kraljicom Geraldine

Profimedia ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761730.jpg [title] =>

Princ Leka i princeza Elia s novorođenom kćerkom Geraldine

Profimedia ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761741.jpg [title] =>

Španjolska kraljica Sofia bila je među gostima na vjenčanju albanskog princa i njegove odabranice

Profimedia ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761745.jpg [title] =>

Bračna idila nije dugo potrajala - princeza Elia i princ Leka u lipnju 2018. godine. U siječnju ove godine objavili su da se razvode, a uslijedile su i prijave za obiteljsko nasilje

Profimedia ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761750.jpg [title] =>

Princ Leka I., sin kralja Zoga, pohađao je britansku vojnu akademiju Sandhurst, fotografija je snimljena u ožujku 1958. godine

Profimedia ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761755.jpg [title] =>

Kralj Zog sa svojim generalima na obilježavanju obljetnice albanske neovisnosti u prosincu 1933. godine

Profimedia ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761781.jpg [title] =>

Kralj Zog i kraljica Geraldine u rujnu 1938. godine

Profimedia ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26761758.jpg [title] =>

Princ Leka I., pretendent na albansko prijestolje, na konferenciji za novinare u Tirani u lipnju 2004. godine

Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Muž i žena koji su u siječnju najavili da se razvode nakon nešto više od sedam godina braka, a potom su jedno drugo optužili za obiteljsko nasilje, na sudu su dobili zabrane prilaska jedno drugome na manje od pet metara udaljenosti.

Na prvu bi se reklo samo još jedan od brojnih parova čija se bračna sreća raspala, da se ne radi o pripadnicima kraljevske obitelji bez prijestolja i vladarske moći. Naime, u pitanju su albanski princ Leka II. i njegova uskoro bivša supruga Elia Zaharia.

Sudu su predana tri zahtjeva za zabranu pristupa, odobrena su dva, za Leku i Eliju, a nije odobren onaj za Elijina oca Gjergja Zahariju. Osim što se zaraćeni supružnici ne smiju jedno drugome približiti na manje od pet metara, princ Leka njihovu trogodišnju kćerku, princezu Geraldine, smije viđati u prisutnosti dadilje, a ne bivše supruge.

Napala ga supruga...

U tijeku je i istraga vezana za prijavu za obiteljsko nasilje, a među materijalima vezanima za prijavu je i snimka koju je princ Leka dao policiji kao dokaz da su ga bivša supruga i njezin otac fizički napali kad je došao vidjeti kćer. Te su se snimke pojavile i u medijima, a princ tvrdi kako nisu od njega "procurile". Navodni napad dogodio se 5. ožujka kad je 41-godišnji princ Leka došao vidjeti kćer, a malenu princezu Geraldine u to je vrijeme čuvao djed jer Elia nije bila kod kuće.

---

image

Na vjenčanju princa Leke i Elije Zaharia bila je i španjolska kraljica Sofia i brojni drugi članovi europskih kraljevskih obitelji

Afp
---

I princ i njegov bivši punac priznali su da je susret brzo postao nasilan, Leka tvrdi da je Zaharia započeo s uvredama i prijetnjama, na što mu je Leka, prema izjavi koju je dao policiji, rekao da ga ne vrijeđa i ne prijeti mu, ne u prisutnosti njegove kćerkice, te da napusti prostoriju. U sljedećim minutama, tvrdi albanski princ, Zaharia je pogoršao situaciju, počeo je zeta odgurivati i udarati u noge, od čega se on branio, ali je Zaharia nastavio s udarcima, rastrgnuo mu je majicu i udario ga drvenom skulpturom.

Zaharia, pak, tvrdi kako je prestar da bi ikoga mogao napasti, te da je Leka njega vrijeđao i napao i da se on samo branio. U međuvremenu se i Elia vratila kući, a nakon što su mediji objavili snimke, oglasila se i kazala kako je njezina uloga u "užasnom konfliktu" bila samo pokušaj da ga zaustavi.

- Ovo je vrlo teška situacija za mene i moju obitelj, nije ugodno vratiti se kući i zateći Leku kako napada moga 73-godišnjeg oca. Sukob nema ništa sa mnom, osim što sam ga pokušala zaustaviti - kazala je Elia, a tek će se vidjeti što će istraga utvrditi i hoće li se razjasniti tko je koga napao.

Vjenčali se u Tirani

Princ Leka i njegova glamurozna supruga, poznata albanska glumica, u siječnju su službenim priopćenjem na Instagramu objavili da se razvode jer je njihova "zajednica izgubila svoju funkciju". Par se upoznao u Parizu i zaručio 2010. godine, nakon čega je Elia često pratila kraljevsku obitelj na različitim događanjima, a vjenčali su se u listopadu 2016. godine u Tirani.

Vjenčanje je bilo tek drugo u albanskoj kraljevskoj obitelji i prvo nakon pada komunizma, bila je to poluslužbena ceremonija, građansko vjenčanje vodio je gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, a brak je blagoslovilo petero albanskih vjerskih vođa.

---

image

Princ Leka II. i Elia Zaharia vjenčali su se 8. listopada 2016. u Tirani

Afp
---

Među gostima na vjenčanju bili su španjolska kraljica Sofia te princ Michael od Kenta, prvi rođak pokojne britanske kraljice Elizabete II., sa suprugom, koja je s princom Lekom povezana preko svoje majke, mađarske grofice Marianne Szapary, rođakinje u petom koljenu albanske kraljice Geraldine, na čijem je vjenčanju s kraljem Zogom 1938. bila djeveruša.

Ostali kraljevski gosti na vjenčanju, mahom iz svrgnutih dinastija, bili su iranska carica Farah, jugoslavenski princ Aleksandar i princeza Katarina, rumunjska princeza i princ Radu, crnogorski princ Nikola, luksemburški princ Guillaume i princeza Sibilla, pruski princ Georg Friedrich, belgijska princeza Lea, kao i drugi članovi ruske, lihtenštajnske, rumunjske, grčke, gruzijske i marokanske kraljevske obitelji i predstavnici drugih plemićkih obitelji, a na vjenčanju su bili i albanski državni čelnici.

Elia je 22. listopada 2020. rodila kćer, točno na isti dan kad je Lekina baka, kraljica Geraldine umrla 18 godina prije, a po njoj je malena princeza i dobila ime. Na njezinu krštenju objavljeno je da je puno ime male princeze Geraldine Sibilla Francesca Susan Marie. No, naizgled idiličan brak princa Leke i princeze Elije nije potrajao, a u objavi o razvodu naglašeno je kako dobrobit princeze Geraldine ostaje u središtu pozornosti njezinih roditelja, koji su poručili i kako će poštovanje i razumijevanje biti temelj njihovih budućih odnosa.

Unuk kralja Zoga I.

Pretendent na albansko prijestolje, princ Leka II. je unuk samoproglašenog kralja Zoga I., koji je vladao Albanijom od 1928. do 1939. godine. Albanija je 1912. proglasila neovisnost o Otomanskom Carstvu pod čijom je vladavinom bila stoljećima. Osoba koja je pomogla u proglašenju neovisnosti bio je Ahmed Muhtar Zogolli.

Rođen 1895. u obitelji bogatih zemljoposjednika, bio je pripadnik aristokratske dinastije Zogu. Zogolli je imao nekoliko političkih funkcija u postotomanskoj Albaniji, 1925. izabran je za njezina predsjednika, 1928. je zemlju proglasio kraljevstvom i sebe njezinim kraljem pod imenom Zog I. Njegova je vladavina bila kontroverzna, obilježena smanjivanjem novinarskih sloboda i ljudskih prava. Zog I. je navodno preživio više od 55 pokušaja ubojstva tijekom vladavine.

---

image

Princ Leka II. i njegova tada zaručnica Elia Zaharia 2013. godine

Gent Shkullaku/Afp
---

Albanski kralj se 1938. oženio Geraldinom Apponyi de Nagy-Appony, kćerkom mađarskoga grofa, Amerikankom po majci. Upoznali su se nakon što je kralj vidio Geraldininu fotografiju s bala, a 1939. dobili su jedino dijete, sina Leku.

Iste godine je fašistička Italija, na čelu s Benitom Mussolinijem, osvojila Albaniju i njezin je vladar postao talijanski kralj Victor Emmanuel III., on je bio jedini drugi kralj kojeg je Albanija ikad imala. Zog je s obitelji pobjegao iz zemlje, živjeli su u Grčkoj, Engleskoj i Egiptu, a kralj je umro u izgnanstvu u Francuskoj 1961. godine.

Nakon toga su se kraljica Geraldine i princ Leka preselili u Zimbabve, tada Rodeziju, prije nego što su se nastanili u Južnoj Africi. Leka je svoju buduću suprugu, Australku Susan Cullen-Ward, upoznao u Sydneyju, a vjenčali su se 1975. godine. U Johannesburgu se u ožujku 1982. rodio njihov sin, sadašnji princ Leka II.

Pad monarhije 1943. godine

U vrijeme njegova rođenja južnoafrička vlada je, po nalogu premijera P. W. Botha, dio rodilišta proglasila ekstrateritorijalnim kako bi se osiguralo da Leka II. bude rođen na albanskom tlu. Punog imena Leka Anwar Zog Reza Baudouin Msiziwe Zogu, što je bilo u čast egiptskog predsjednika Anwara al Sadata, djeda Zoga, iranskog šaha Mohammeda Reze i belgijskog kralja Baudouina, dok je Msiziwe Zulu izraz.

Monarhija je službeno ukinuta 1943. godine, a nakon Drugog svjetskog rata, kad je Albanija došla pod komunističku vladavinu čiji je lider bio Enver Hoxha, Zog je pokušao vratiti prijestolje, ali režim mu nije dozvolio povratak i kraljevska palača je konfiscirana.

Nakon pada komunizma, Leka se 1993. vratio u Albaniju koju je napustio sa samo nekoliko mjeseci kad je njegova obitelj otišla u egzil, a 1997. pokušao se vratiti na vlast, ali je na referendumu 66 posto glasača bilo protiv njegova povratka. On nikad nije prihvatio taj rezultat, tvrdio je da namješten, čak je pokušao i oružanu pobunu, ali nije uspio vratiti prijestolje i umro je 2011. od srčanog udara. Njegov sin, princ Leka II., postao je glava dinastije Zog i pretendent na prijestolje, ali ne očekuje se da bi mogao tražiti da mu se ono vrati, premda u nekim dijelovima Albanije monarhija još uvijek ima pristaša.

---

image

Elia Zahari i princ Leka II. nakon vjenčanja

Afp
---

Leka II. školovao se u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, gdje je, kao i njegov otac, završio poznatu kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst i bio proglašen najboljim stranim kadetom, na čemu mu je čestitao i albanski ministar obrane. Školovao se i na vojnoj akademiji Skenderbeg u Albaniji, na sveučilištu za strance u Perugii, kao i na Kosovu, gdje je studirao međunarodne odnose. Leka govori albanski, engleski, talijanski i nešto jezika zulu.

Radio je s organizacijama za mlade, podupirao brojne humanitarne projekte u Albaniji, a 2005. je primio medalju Majke Tereze u ime svoje pokojne bake, kraljice Geraldine, za njezin humanitarni rad.

Princ Leka radio je u albanskim ministarstvima vanjskih poslova i unutarnjih poslova, a nakon izbora Bujara Nishanija za predsjednika Albanije 2012. godine, Leka je imenovan za njegova političkog savjetnika. Špekuliralo se da bi mogao biti kandidat na predsjedničkim izborima 2022. godine, ali je ta pozicija otišla Bajramu Begaju, koji je izabran za predsjednika.

Budući da Leka II. nema sina, njegov nasljednik na poziciji glave dinastije Zog je Skënder Zogu, prvi rođak...

---

image

Elia Zaharia i princ Leka II. dolaze na svečanu večeru u okviru vjenčanja ruskog velikog vojvode Georgija Mihajloviča Romanova i Rebecce Virginije Bettarini u Sankt Peterburgu u listopadu 2021. godine

Afp
------
image

Princ Leka II. u Torinu na pogrebu princa Vittoria Emanuela od Savoye u veljači ove godine

Afp
------
image

Princ Leka II. je 2005. primio medalju Majke Tereze u ime pokojne bake, kraljice Geraldine, koja joj je dodijeljena za njezin humanitarni rad

Afp
------
image

Princ Leka i princeza Elia s kćerkom, princezom Geraldine, na njezin drugi rođendan u listopadu 2022. godine

/Profimedia
------
image

Princ Leka II. i princeza Elia s nekoliko dana starom kćerkicom, princezom Geraldine, u listopadu 2020. godine, u salonu kraljevske palače u Tirani. U pozadini je slika s vjenčanja Lekina djeda, kralja Zoga, s kraljicom Geraldine

Profimedia
------
image

Princ Leka i princeza Elia s novorođenom kćerkom Geraldine

Profimedia
------
image

Španjolska kraljica Sofia bila je među gostima na vjenčanju albanskog princa i njegove odabranice

Profimedia
------
image

Bračna idila nije dugo potrajala - princeza Elia i princ Leka u lipnju 2018. godine. U siječnju ove godine objavili su da se razvode, a uslijedile su i prijave za obiteljsko nasilje

Profimedia
------
image

Princ Leka I., sin kralja Zoga, pohađao je britansku vojnu akademiju Sandhurst, fotografija je snimljena u ožujku 1958. godine

Profimedia
------
image

Kralj Zog sa svojim generalima na obilježavanju obljetnice albanske neovisnosti u prosincu 1933. godine

Profimedia
------
image

Kralj Zog i kraljica Geraldine u rujnu 1938. godine

Profimedia
------
image

Princ Leka I., pretendent na albansko prijestolje, na konferenciji za novinare u Tirani u lipnju 2004. godine

Profimedia
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia Afp Afp Gent Shkullaku/Afp Afp Afp Afp Afp /Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia
Profimedia

Prvi ples - princeza Elia i princ Leka vjenčali su se 8. listopada 2016. godine

Afp

Na vjenčanju princa Leke i Elije Zaharia bila je i španjolska kraljica Sofia i brojni drugi članovi europskih kraljevskih obitelji

Afp

Princ Leka II. i Elia Zaharia vjenčali su se 8. listopada 2016. u Tirani

Gent Shkullaku/Afp

Princ Leka II. i njegova tada zaručnica Elia Zaharia 2013. godine

Afp

Elia Zahari i princ Leka II. nakon vjenčanja

Afp

Elia Zaharia i princ Leka II. dolaze na svečanu večeru u okviru vjenčanja ruskog velikog vojvode Georgija Mihajloviča Romanova i Rebecce Virginije Bettarini u Sankt Peterburgu u listopadu 2021. godine

Afp

Princ Leka II. u Torinu na pogrebu princa Vittoria Emanuela od Savoye u veljači ove godine

Afp

Princ Leka II. je 2005. primio medalju Majke Tereze u ime pokojne bake, kraljice Geraldine, koja joj je dodijeljena za njezin humanitarni rad

/Profimedia

Princ Leka i princeza Elia s kćerkom, princezom Geraldine, na njezin drugi rođendan u listopadu 2022. godine

Profimedia

Princ Leka II. i princeza Elia s nekoliko dana starom kćerkicom, princezom Geraldine, u listopadu 2020. godine, u salonu kraljevske palače u Tirani. U pozadini je slika s vjenčanja Lekina djeda, kralja Zoga, s kraljicom Geraldine

Profimedia

Princ Leka i princeza Elia s novorođenom kćerkom Geraldine

Profimedia

Španjolska kraljica Sofia bila je među gostima na vjenčanju albanskog princa i njegove odabranice

Profimedia

Bračna idila nije dugo potrajala - princeza Elia i princ Leka u lipnju 2018. godine. U siječnju ove godine objavili su da se razvode, a uslijedile su i prijave za obiteljsko nasilje

Profimedia

Princ Leka I., sin kralja Zoga, pohađao je britansku vojnu akademiju Sandhurst, fotografija je snimljena u ožujku 1958. godine

Profimedia

Kralj Zog sa svojim generalima na obilježavanju obljetnice albanske neovisnosti u prosincu 1933. godine

Profimedia

Kralj Zog i kraljica Geraldine u rujnu 1938. godine

Profimedia

Princ Leka I., pretendent na albansko prijestolje, na konferenciji za novinare u Tirani u lipnju 2004. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/kraljevska-obitelj-u-kojoj-punac-napadne-princa-rastrgne-mu-majicu-i-tuce-ga-drvenom-skulpturom-a-onda-uleti-princeza-1371969 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d5c426543d01d1ac7601b83b2f364cddee2f4f4b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kraljevska+obitelj+u+kojoj+punac+napadne+princa%2C+rastrgne+mu+majicu+i+tu%C4%8De+ga+drvenom+skulpturom.+A+onda+uleti+princeza&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkraljevska-obitelj-u-kojoj-punac-napadne-princa-rastrgne-mu-majicu-i-tuce-ga-drvenom-skulpturom-a-onda-uleti-princeza-1371969 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkraljevska-obitelj-u-kojoj-punac-napadne-princa-rastrgne-mu-majicu-i-tuce-ga-drvenom-skulpturom-a-onda-uleti-princeza-1371969 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EUROPSKE MONARHIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaEUROPSKE MONARHIJE

Kraljevska obitelj u kojoj punac napadne princa, rastrgne mu majicu i tuče ga drvenom skulpturom. A onda uleti princeza

Piše Marija Čović
13. ožujka 2024. - 17:22

Muž i žena koji su u siječnju najavili da se razvode nakon nešto više od sedam godina braka, a potom su jedno drugo optužili za obiteljsko nasilje, na sudu su dobili zabrane prilaska jedno drugome na manje od pet metara udaljenosti.

Na prvu bi se reklo samo još jedan od brojnih parova čija se bračna sreća raspala, da se ne radi o pripadnicima kraljevske obitelji bez prijestolja i vladarske moći. Naime, u pitanju su albanski princ Leka II. i njegova uskoro bivša supruga Elia Zaharia.

Sudu su predana tri zahtjeva za zabranu pristupa, odobrena su dva, za Leku i Eliju, a nije odobren onaj za Elijina oca Gjergja Zahariju. Osim što se zaraćeni supružnici ne smiju jedno drugome približiti na manje od pet metara, princ Leka njihovu trogodišnju kćerku, princezu Geraldine, smije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 10:19