stdClass Object ( [id] => 1203874 [title] => Je li ovo smrtni udarac slobodi govora? Julianu Assangeu nad glavom ‘visi‘ izručenje SAD-u, evo što njegova odvjetnica preklinje Joea Bidena. I supruga Stella poslala poruku [alias] => je-li-ovo-smrtni-udarac-slobodi-govora-julianu-assangeu-nad-glavom-vidi-izrucenje-sad-u-evo-sto-njegova-odvjetnica-preklinje-joea-bidena-i-supruga-stella-poslala-poruku [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U petak, 1. srpnja isteći će 14 dnevni rok tijekom kojeg se pravni tim Juliana Assangea, vjerojatno najpoznatijeg pritvorenika svijeta, može žaliti na odluku vlade Velike Britanije da ga se izruči Sjedinjenim Državama.

U tome roku, najavili su Assangeovi odvjetnici, žalba će sigurno biti podnesena te će se pitanje Assangeova stvarnog izručenja zacijelo još produljiti.

Pravni eksperti tvrde, i oni u Londonu i oni u Sjedinjenim Državama, da kraj postupka nije na vidiku još mjesecima, a možda ni godinama, posebno stoga što je Assangeova odvjetnica Jennifer Robinson najavila i tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Odvjetnica Robinson je zatražila od američkog predsjednika Joea Bidena da odustane od optužbi podignutih protiv Assangea tijekom mandata Donalda Trumpa, tvrdeći da one predstavljaju "ozbiljnu prijetnju" slobodi govora.

Assangeovi pristaše i odvjetnici tvrde da je Assange djelovao kao novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora opisanu Prvim amandmanom američkog Ustava.

Tvrde da je cijeli slučaj isključivo politički motiviran, da se protiv njega postupa nečovječno i da u SAD-u neće dobiti pošteno suđenje. Silkie Carlo, direktorica grupe za građanske slobode Big Brother Watch, rekla je da je "suučesništvo britanske vlade u političkom progonu novinara samo zbog otkrivanja neugodnih istina užasno, pogrešno i sramoti zemlju".

'Mračan dan za medije'

Stella Assange, odvjetnica koja se udala za Juliana Assangea u zatvoru, u ožujku ove godine, rekla je da je odluka u Ujedinjenom Kraljevstvu "mračan dan za slobodu medija i britansku demokraciju".

"Julian nije učinio ništa loše", rekla je. "On nije počinio nikakav zločin i on nije zločinac. On je novinar i izdavač, a kažnjen je jer je radio svoj posao."

Odluka je 17. lipnja donesena nakon pravne bitke koja je otišla sve do Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva. Sudac britanskog okružnog suda prvo je odbio zahtjev za izručenjem s obrazloženjem da će se Assange vjerojatno ubiti ako bude držan u teškim zatvorskim uvjetima u SAD-u.

---

image

Stella Moris se u ožujku, odjevena u vjenčanicu Vivienne Westwood, udala za Assangea unutar zatvora Belmarsh u Londonu

Dylan Martinez/Afp
---


Američke vlasti kasnije su dale jamstva da se osnivač WikiLeaksa neće suočiti s teškim tretmanom za koji su njegovi odvjetnici rekli da bi ugrozio njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

Ta su uvjeravanja dovela do toga da i Visoki i Vrhovni sud Velike Britanije ponište presudu nižeg suda. Assangeovi odvjetnici kažu da bi se on mogao suočiti s do 175 godina zatvora ako bude osuđen u SAD-u, iako su američke vlasti rekle da će kazna, ako je bude, vjerojatno biti mnogo niža od navedene.

Glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamar rekla je da bi izručenje Assangea "izložilo velikom riziku i poslalo jezivu poruku novinarima diljem svijeta".

---

image

Julian Assange je sedam godina živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu

Justin Tallis/Afp
---


No Assange ostaje u Belmarshu, londonskom zatvoru visoke sigurnosti, gdje se nalazi od 2019., a prije toga proveo je sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj radi optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje koje je, međutim, Švedska povukla u studenom 2019. godine.

Assange se, u slučaju izručenja, suočava s 18 optužbi u SAD-u, gdje je optužen za urotu za hakiranje vladinih računala i kršenje Zakona o špijunaži jer je WikiLeaks objavio mnoštvo povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Prijeti mu do 175 godina zatvora ako bude osuđen, a bude li izručen, bit će mu suđeno u Aleksandriji u Virginiji, gdje, prema tvrdnjama njegovih pristaša, nema nikakve šanse na pošteno suđenje.

Tu je, uostalom, i sjedište američkih obavještajnih agencija, a sudski kompleks je samo 15 milja od sjedišta CIA-je te u tome području žive tisuće zaposlenika upravo onog sektora čije je zlouporabe i zločine Julian Assange razotkrio.

Planovi o smaknuću Assangea

Premda je glasnogovornik britanskog Ministarstva unutarnjih poslova izjavio kako sudovi Ujedinjenog Kraljevstva "nisu utvrdili da bi izručenje gospodina Assangea bilo opresivno, nepravedno ili bi predstavljalo zloporabu postupka, nije nespojivo s njegovim ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na pošteno suđenje i slobodu izražavanja", te da će se dok je u SAD-u prema njemu postupati na odgovarajući način, uključujući i brigu za njegovo zdravlje, sumnje ostaju.

Naime, prošle jeseni Yahoo News je izvijestio da su visoki dužnosnici CIA-je i Trumpove administracije razgovarali o mogućoj otmici ili ubojstvu Assangea, kao i da su se rasprave na tu temu vodile "na najvišim razinama", te da je plan otišao toliko daleko da su se razmatrale "skice" ili "opcije" kako ubiti Juliana Assangea.

Te su objave shvaćene izuzetno ozbiljno pa je prije nekoliko dana, taman prije negoli će Velika Britanija odobriti izručenje, pred španjolski sud pozvan Mike Pompeo, bivši državni tajnik iz vremena predsjednika Donalda Trumpa koji je prethodno bio i direktor CIA-je, s ciljem da objasni navodnu zavjeru američke vlade za ubojstvo osnivača WikiLeaksa.

Pompeo je konkretno pozvan da se pojavi na španjolskom sudu u vezi s istragom o tome je li španjolska zaštitarska tvrtka UC Global špijunirala Assangea dok je osiguravala ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, gdje je Assange živio sedam godina prije uhićenja u Londonu.

---

image

Mural u čast Assangea u Melbourneu gdje je studirao i proveo veći dio mladosti

Afp
---


Sudac visokog španjolskog nacionalnog suda Santiago Pedraz pozvao je Pompea, ali i bivšeg dužnosnika američke protuobavještajne službe Williama Evaninu kao svjedoke, kako bi objasnili navodnu zavjeru za atentat u koju je možda bila uključena španjolska zaštitarska tvrtka.

Evanina je navodno ranije priznao da je imao pristup snimci sigurnosnih kamera i audiosnimkama unutar ekvadorskog veleposlanstva, a Aitor Martinez, jedan od Assangeovih odvjetnika, tvrdio je da je navodna špijunska zavjera "bila orkestrirana iz Sjedinjenih Država". Pompeo i Evanina bi navodno ovih dana, ukoliko se odazovu pozivu, trebali dati svoje iskaza, ali datum toga očitovanja nije objavljen. U međuvremenu, organizacija WikiLeaks nastavlja kampanju za oslobođenje svoga osnivača.

Dug put do slobode

– Ovo je mračno vrijeme za slobodu medija i britansku demokraciju, objavio je WikiLeaks, opisujući britansku ministricu unutarnjih poslova Priti Patel koja je potpisala odobrenje za ekstradiciju kao "suučesnicu" u onome što su nazvali "programom SAD-a za pretvaranje istraživačkog novinarstva u zločinački pothvat".

– Put do Julianove slobode je dug i krivudav. No ovo nije kraj borbe, nego samo početak nove pravne bitke. Borit ćemo se još glasnije i još jače vikati na ulicama, organizirat ćemo se i učinit ćemo sve da Julianova priča bude poznata svima – objavio je WikiLeaks.

---

image

Prosvjednica pred veleposlanstvom Velike Britanije u Mexico Cityju

afp
---


Stotine i tisuće novinara, boraca za ljudska prava, znanstvenika i filozofa, ali i "običnih" ljudi, dijeli njihov stav te drže da je proces protiv Assangea, kako je to i Slavoj Žižek kazao, zapravo bitka za zaustavljanje slobodnog protoka informacija na globalnoj razini.

U tom smislu, pitanje slobode Juliana Assangea tiče se svih nas.

---

WikiLeaks eksplodirao

28. studenoga 2010.

Bomba zvana WikiLeaks eksplodirala je 28. studenoga 2010. kada je pet vodećih zapadnih medija počelo istodobno objavljivati tajne iz središta američke diplomacije.

Njihov izvor podataka nalazio se među 251.287 uglavnom povjerljivih i tajnih dokumenata iz američkog Ministarstva vanjskih poslova, koji su bacali nimalo ugodno svjetlo na diplomaciju svjetske velesile. Povjerljive materijale na raspolaganje medijima je stavila internetska platforma WikiLeaks što je bio događaj bez presedana. Iz tajnih dokumenata se moglo doznati mnoštvo neugodnih stvari, poput informacije da su diplomati špijunirali djelatnike UN-a, uključujući i glavnog tajnika, moglo se doznati kako arapske države traže zračne napade na iranska nuklearna postrojenja, kako američka vojska u predgrađu Bagdada, srpnja 2007. u helikopterskom napadu ubija iračke civile i dva člana Reutersova osoblja...

No WikiLeaks je bio platforma gdje su podaci objavljeni, a za prikupljanje je zaslužan Chelsea Manning koji je služio u američkoj vojsci u Iraku i imao pristup bazama podataka američke vlade.

Manning je shvatio da informacije o tome kako "prvi svijet iskorištava treći pripadaju javnosti, a ne u neku tamnu prostoriju u Washingtonu u kojoj se nalazi server" te da je važno da te informacije iziđu na svjetlo dana jer onda one "mogu nešto promijeniti".

Manning je uhićen i pred vojnim sudom osuđen na 35 godina zatvora, no u međuvremenu je, nakon sedam godina provedenih u zatvoru, pušten na slobodu. WikiLeaks su američki političari odmah nazvali terorističkom organizacijom, prekinuti su mu svi izvori financiranja, skinut je sa servera, a bilo je i onih koji su već tada tražili ubojstvo Juliana Assangea.

---

---

Bjegunac od malena

Julian Assange rođen je 1971. godine u Townsvilleu, u australskoj pokrajini Queensland. Roditelji su mu bili članovi putujuće kazališne trupe, no njihov brak nije bio dugog vijeka pa se Assangeova majka ponovno udala 1979. godine za glazbenika New Age skupine pa je Assange dobio polubrata.

Sudska bitka za skrbništvo nad mlađim sinom, međutim, nagnala je Assangeovu majku na bijeg s djecom i skrivanje dugo čitavih pet godina. Selili su se nekoliko desetaka puta, a iz obiteljskog doma – ako se vječno seljakanje može tako nazvati –​ Julian je otišao sa 16 godina, ali je uspješno završio srednju školu, nakon koje će na sveučilištu u Melbourneu studirati fiziku i matematiku, ali nije uspio diplomirati. Godine 1993. Assange se u Melbourneu posvetio razvoju slobodnih softvera te uskoro na tom polju zabilježio zapažene rezultate, a rad na razvijanju slobodnog softvera učinio ga je jednim od najpoznatijih australskih programera, pa je već 1999. registrirao domenu leaks.org, ne planirajući s njom ništa konkretno. No WikiLeaks je Assange osnovao 2006. godine. Sve ostalo je povijest...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTJEČE ROK ZA ŽALBU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ISTJEČE ROK ZA ŽALBU 2 0 6990 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-24 10:10:33 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-27 15:35:03 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2022-06-27 14:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 149 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22562540.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22473842.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22454956.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22435382.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/21392412.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/21391736.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/21386920.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Afp","afp","afp","Dylan Martinez\/Afp","Justin Tallis\/Afp","Justin Tallis\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Mural u \u010dast Assangea u Melbourneu gdje je studirao i proveo ve\u0107i dio mladosti<\/p>","

Prosvjednica pred veleposlanstvom Velike Britanije u Mexico Cityju<\/p>","

Julianu Assangeu, bude li izru\u010den, sudit \u0107e se u Aleksandriji u Virginiji<\/p>","

Stella Moris se u o\u017eujku, odjevena u vjen\u010danicu Vivienne Westwood, udala za Assangea unutar zatvora Belmarsh u Londonu<\/p>","

Odvjetnica Stella Moris je 23. o\u017eujka ove godine postala gospo\u0111a Assange<\/p>","

Julian Assange je sedam godina \u017eivio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1310","hd_22562540_1920.jpg":"1920x1080","k_22562540_1280.jpg":"1280x1280","k_22562540_1024.jpg":"1024x1024","k_22562540_640.jpg":"640x640","k_22562540_480.jpg":"480x480","k_22562540_340.jpg":"340x340","k_22562540_220.jpg":"220x220","o_22562540_1280.jpg":"1280x873","o_22562540_1024.jpg":"1024x698","o_22562540_640.jpg":"640x436","o_22562540_480.jpg":"480x327","o_22562540_340.jpg":"340x231","o_22562540_220.jpg":"220x150","h_22562540_1280.jpg":"1280x854","h_22562540_1024.jpg":"1024x683","h_22562540_640.jpg":"640x427","h_22562540_480.jpg":"480x320","h_22562540_340.jpg":"340x227","h_22562540_220.jpg":"220x147","pp_22562540_1280.jpg":"1280x1628","pp_22562540_1024.jpg":"1024x1303","pp_22562540_640.jpg":"640x814","pp_22562540_480.jpg":"480x611","pp_22562540_340.jpg":"340x432","pp_22562540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_22473842_1920.jpg":"1920x1080","k_22473842_1280.jpg":"1280x1280","k_22473842_1024.jpg":"1024x1024","k_22473842_640.jpg":"640x640","k_22473842_480.jpg":"480x480","k_22473842_340.jpg":"340x340","k_22473842_220.jpg":"220x220","o_22473842_1280.jpg":"1280x1920","o_22473842_1024.jpg":"1024x1536","o_22473842_640.jpg":"640x960","o_22473842_480.jpg":"480x720","o_22473842_340.jpg":"340x510","o_22473842_220.jpg":"220x330","h_22473842_1280.jpg":"1280x854","h_22473842_1024.jpg":"1024x683","h_22473842_640.jpg":"640x427","h_22473842_480.jpg":"480x320","h_22473842_340.jpg":"340x227","h_22473842_220.jpg":"220x147","pp_22473842_1280.jpg":"1280x1628","pp_22473842_1024.jpg":"1024x1303","pp_22473842_640.jpg":"640x814","pp_22473842_480.jpg":"480x611","pp_22473842_340.jpg":"340x432","pp_22473842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2469","hd_22454956_1920.jpg":"1920x1080","k_22454956_1280.jpg":"1280x1280","k_22454956_1024.jpg":"1024x1024","k_22454956_640.jpg":"640x640","k_22454956_480.jpg":"480x480","k_22454956_340.jpg":"340x340","k_22454956_220.jpg":"220x220","o_22454956_1280.jpg":"1280x1646","o_22454956_1024.jpg":"1024x1316","o_22454956_640.jpg":"640x823","o_22454956_480.jpg":"480x617","o_22454956_340.jpg":"340x437","o_22454956_220.jpg":"220x282","h_22454956_1280.jpg":"1280x854","h_22454956_1024.jpg":"1024x683","h_22454956_640.jpg":"640x427","h_22454956_480.jpg":"480x320","h_22454956_340.jpg":"340x227","h_22454956_220.jpg":"220x147","pp_22454956_1280.jpg":"1280x1628","pp_22454956_1024.jpg":"1024x1303","pp_22454956_640.jpg":"640x814","pp_22454956_480.jpg":"480x611","pp_22454956_340.jpg":"340x432","pp_22454956_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2586","hd_22435382_1920.jpg":"1920x1080","k_22435382_1280.jpg":"1280x1280","k_22435382_1024.jpg":"1024x1024","k_22435382_640.jpg":"640x640","k_22435382_480.jpg":"480x480","k_22435382_340.jpg":"340x340","k_22435382_220.jpg":"220x220","o_22435382_1280.jpg":"1280x1724","o_22435382_1024.jpg":"1024x1379","o_22435382_640.jpg":"640x862","o_22435382_480.jpg":"480x646","o_22435382_340.jpg":"340x457","o_22435382_220.jpg":"220x296","h_22435382_1280.jpg":"1280x854","h_22435382_1024.jpg":"1024x683","h_22435382_640.jpg":"640x427","h_22435382_480.jpg":"480x320","h_22435382_340.jpg":"340x227","h_22435382_220.jpg":"220x147","pp_22435382_1280.jpg":"1280x1628","pp_22435382_1024.jpg":"1024x1303","pp_22435382_640.jpg":"640x814","pp_22435382_480.jpg":"480x611","pp_22435382_340.jpg":"340x432","pp_22435382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_21392412_1920.jpg":"1920x1080","k_21392412_1280.jpg":"1280x1280","k_21392412_1024.jpg":"1024x1024","k_21392412_640.jpg":"640x640","k_21392412_480.jpg":"480x480","k_21392412_340.jpg":"340x340","k_21392412_220.jpg":"220x220","o_21392412_1280.jpg":"1280x894","o_21392412_1024.jpg":"1024x715","o_21392412_640.jpg":"640x447","o_21392412_480.jpg":"480x335","o_21392412_340.jpg":"340x237","o_21392412_220.jpg":"220x153","h_21392412_1280.jpg":"1280x854","h_21392412_1024.jpg":"1024x683","h_21392412_640.jpg":"640x427","h_21392412_480.jpg":"480x320","h_21392412_340.jpg":"340x227","h_21392412_220.jpg":"220x147","pp_21392412_1280.jpg":"1280x1628","pp_21392412_1024.jpg":"1024x1303","pp_21392412_640.jpg":"640x814","pp_21392412_480.jpg":"480x611","pp_21392412_340.jpg":"340x432","pp_21392412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2887","hd_21391736_1920.jpg":"1920x1080","k_21391736_1280.jpg":"1280x1280","k_21391736_1024.jpg":"1024x1024","k_21391736_640.jpg":"640x640","k_21391736_480.jpg":"480x480","k_21391736_340.jpg":"340x340","k_21391736_220.jpg":"220x220","o_21391736_1280.jpg":"1280x1924","o_21391736_1024.jpg":"1024x1539","o_21391736_640.jpg":"640x962","o_21391736_480.jpg":"480x721","o_21391736_340.jpg":"340x511","o_21391736_220.jpg":"220x330","h_21391736_1280.jpg":"1280x854","h_21391736_1024.jpg":"1024x683","h_21391736_640.jpg":"640x427","h_21391736_480.jpg":"480x320","h_21391736_340.jpg":"340x227","h_21391736_220.jpg":"220x147","pp_21391736_1280.jpg":"1280x1628","pp_21391736_1024.jpg":"1024x1303","pp_21391736_640.jpg":"640x814","pp_21391736_480.jpg":"480x611","pp_21391736_340.jpg":"340x432","pp_21391736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21386920_1920.jpg":"1920x1080","k_21386920_1280.jpg":"1280x1280","k_21386920_1024.jpg":"1024x1024","k_21386920_640.jpg":"640x640","k_21386920_480.jpg":"480x480","k_21386920_340.jpg":"340x340","k_21386920_220.jpg":"220x220","o_21386920_1280.jpg":"1280x853","o_21386920_1024.jpg":"1024x682","o_21386920_640.jpg":"640x426","o_21386920_480.jpg":"480x320","o_21386920_340.jpg":"340x226","o_21386920_220.jpg":"220x146","h_21386920_1280.jpg":"1280x854","h_21386920_1024.jpg":"1024x683","h_21386920_640.jpg":"640x427","h_21386920_480.jpg":"480x320","h_21386920_340.jpg":"340x227","h_21386920_220.jpg":"220x147","pp_21386920_1280.jpg":"1280x1628","pp_21386920_1024.jpg":"1024x1303","pp_21386920_640.jpg":"640x814","pp_21386920_480.jpg":"480x611","pp_21386920_340.jpg":"340x432","pp_21386920_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14938373 Threads: 3 Questions: 3144450685 Slow queries: 7011017 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234848283 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/je-li-ovo-smrtni-udarac-slobodi-govora-julianu-assangeu-nad-glavom-vidi-izrucenje-sad-u-evo-sto-njegova-odvjetnica-preklinje-joea-bidena-i-supruga-stella-poslala-poruku-1203874 [printLink] => /mozaik/panorama/je-li-ovo-smrtni-udarac-slobodi-govora-julianu-assangeu-nad-glavom-vidi-izrucenje-sad-u-evo-sto-njegova-odvjetnica-preklinje-joea-bidena-i-supruga-stella-poslala-poruku-1203874?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 682521 [name] => Stella Assange [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-27 17:17:08 [main_article_id] => 0 [alias] => stella-assange [link] => /tag/stella-assange ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679249 [name] => Julian Assange [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => julian-assange [link] => /tag/julian-assange ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTJEČE ROK ZA ŽALBU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li ovo smrtni udarac slobodi govora? Julianu Assangeu nad glavom ‘visi‘ izručenje SAD-u, evo što njegova odvjetnica preklinje Joea Bidena. I supruga Stella poslala poruku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22562540.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22562540.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22473842.jpg [title] =>

Mural u čast Assangea u Melbourneu gdje je studirao i proveo veći dio mladosti

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22454956.jpg [title] =>

Prosvjednica pred veleposlanstvom Velike Britanije u Mexico Cityju

afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22435382.jpg [title] =>

Julianu Assangeu, bude li izručen, sudit će se u Aleksandriji u Virginiji

afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/21392412.jpg [title] =>

Stella Moris se u ožujku, odjevena u vjenčanicu Vivienne Westwood, udala za Assangea unutar zatvora Belmarsh u Londonu

Dylan Martinez/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/21391736.jpg [title] =>

Odvjetnica Stella Moris je 23. ožujka ove godine postala gospođa Assange

Justin Tallis/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/21386920.jpg [title] =>

Julian Assange je sedam godina živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu

Justin Tallis/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U petak, 1. srpnja isteći će 14 dnevni rok tijekom kojeg se pravni tim Juliana Assangea, vjerojatno najpoznatijeg pritvorenika svijeta, može žaliti na odluku vlade Velike Britanije da ga se izruči Sjedinjenim Državama.

U tome roku, najavili su Assangeovi odvjetnici, žalba će sigurno biti podnesena te će se pitanje Assangeova stvarnog izručenja zacijelo još produljiti.

Pravni eksperti tvrde, i oni u Londonu i oni u Sjedinjenim Državama, da kraj postupka nije na vidiku još mjesecima, a možda ni godinama, posebno stoga što je Assangeova odvjetnica Jennifer Robinson najavila i tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Odvjetnica Robinson je zatražila od američkog predsjednika Joea Bidena da odustane od optužbi podignutih protiv Assangea tijekom mandata Donalda Trumpa, tvrdeći da one predstavljaju "ozbiljnu prijetnju" slobodi govora.

Assangeovi pristaše i odvjetnici tvrde da je Assange djelovao kao novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora opisanu Prvim amandmanom američkog Ustava.

Tvrde da je cijeli slučaj isključivo politički motiviran, da se protiv njega postupa nečovječno i da u SAD-u neće dobiti pošteno suđenje. Silkie Carlo, direktorica grupe za građanske slobode Big Brother Watch, rekla je da je "suučesništvo britanske vlade u političkom progonu novinara samo zbog otkrivanja neugodnih istina užasno, pogrešno i sramoti zemlju".

'Mračan dan za medije'

Stella Assange, odvjetnica koja se udala za Juliana Assangea u zatvoru, u ožujku ove godine, rekla je da je odluka u Ujedinjenom Kraljevstvu "mračan dan za slobodu medija i britansku demokraciju".

"Julian nije učinio ništa loše", rekla je. "On nije počinio nikakav zločin i on nije zločinac. On je novinar i izdavač, a kažnjen je jer je radio svoj posao."

Odluka je 17. lipnja donesena nakon pravne bitke koja je otišla sve do Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva. Sudac britanskog okružnog suda prvo je odbio zahtjev za izručenjem s obrazloženjem da će se Assange vjerojatno ubiti ako bude držan u teškim zatvorskim uvjetima u SAD-u.

---

image

Stella Moris se u ožujku, odjevena u vjenčanicu Vivienne Westwood, udala za Assangea unutar zatvora Belmarsh u Londonu

Dylan Martinez/Afp
---


Američke vlasti kasnije su dale jamstva da se osnivač WikiLeaksa neće suočiti s teškim tretmanom za koji su njegovi odvjetnici rekli da bi ugrozio njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

Ta su uvjeravanja dovela do toga da i Visoki i Vrhovni sud Velike Britanije ponište presudu nižeg suda. Assangeovi odvjetnici kažu da bi se on mogao suočiti s do 175 godina zatvora ako bude osuđen u SAD-u, iako su američke vlasti rekle da će kazna, ako je bude, vjerojatno biti mnogo niža od navedene.

Glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamar rekla je da bi izručenje Assangea "izložilo velikom riziku i poslalo jezivu poruku novinarima diljem svijeta".

---

image

Julian Assange je sedam godina živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu

Justin Tallis/Afp
---


No Assange ostaje u Belmarshu, londonskom zatvoru visoke sigurnosti, gdje se nalazi od 2019., a prije toga proveo je sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj radi optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje koje je, međutim, Švedska povukla u studenom 2019. godine.

Assange se, u slučaju izručenja, suočava s 18 optužbi u SAD-u, gdje je optužen za urotu za hakiranje vladinih računala i kršenje Zakona o špijunaži jer je WikiLeaks objavio mnoštvo povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Prijeti mu do 175 godina zatvora ako bude osuđen, a bude li izručen, bit će mu suđeno u Aleksandriji u Virginiji, gdje, prema tvrdnjama njegovih pristaša, nema nikakve šanse na pošteno suđenje.

Tu je, uostalom, i sjedište američkih obavještajnih agencija, a sudski kompleks je samo 15 milja od sjedišta CIA-je te u tome području žive tisuće zaposlenika upravo onog sektora čije je zlouporabe i zločine Julian Assange razotkrio.

Planovi o smaknuću Assangea

Premda je glasnogovornik britanskog Ministarstva unutarnjih poslova izjavio kako sudovi Ujedinjenog Kraljevstva "nisu utvrdili da bi izručenje gospodina Assangea bilo opresivno, nepravedno ili bi predstavljalo zloporabu postupka, nije nespojivo s njegovim ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na pošteno suđenje i slobodu izražavanja", te da će se dok je u SAD-u prema njemu postupati na odgovarajući način, uključujući i brigu za njegovo zdravlje, sumnje ostaju.

Naime, prošle jeseni Yahoo News je izvijestio da su visoki dužnosnici CIA-je i Trumpove administracije razgovarali o mogućoj otmici ili ubojstvu Assangea, kao i da su se rasprave na tu temu vodile "na najvišim razinama", te da je plan otišao toliko daleko da su se razmatrale "skice" ili "opcije" kako ubiti Juliana Assangea.

Te su objave shvaćene izuzetno ozbiljno pa je prije nekoliko dana, taman prije negoli će Velika Britanija odobriti izručenje, pred španjolski sud pozvan Mike Pompeo, bivši državni tajnik iz vremena predsjednika Donalda Trumpa koji je prethodno bio i direktor CIA-je, s ciljem da objasni navodnu zavjeru američke vlade za ubojstvo osnivača WikiLeaksa.

Pompeo je konkretno pozvan da se pojavi na španjolskom sudu u vezi s istragom o tome je li španjolska zaštitarska tvrtka UC Global špijunirala Assangea dok je osiguravala ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, gdje je Assange živio sedam godina prije uhićenja u Londonu.

---

image

Mural u čast Assangea u Melbourneu gdje je studirao i proveo veći dio mladosti

Afp
---


Sudac visokog španjolskog nacionalnog suda Santiago Pedraz pozvao je Pompea, ali i bivšeg dužnosnika američke protuobavještajne službe Williama Evaninu kao svjedoke, kako bi objasnili navodnu zavjeru za atentat u koju je možda bila uključena španjolska zaštitarska tvrtka.

Evanina je navodno ranije priznao da je imao pristup snimci sigurnosnih kamera i audiosnimkama unutar ekvadorskog veleposlanstva, a Aitor Martinez, jedan od Assangeovih odvjetnika, tvrdio je da je navodna špijunska zavjera "bila orkestrirana iz Sjedinjenih Država". Pompeo i Evanina bi navodno ovih dana, ukoliko se odazovu pozivu, trebali dati svoje iskaza, ali datum toga očitovanja nije objavljen. U međuvremenu, organizacija WikiLeaks nastavlja kampanju za oslobođenje svoga osnivača.

Dug put do slobode

– Ovo je mračno vrijeme za slobodu medija i britansku demokraciju, objavio je WikiLeaks, opisujući britansku ministricu unutarnjih poslova Priti Patel koja je potpisala odobrenje za ekstradiciju kao "suučesnicu" u onome što su nazvali "programom SAD-a za pretvaranje istraživačkog novinarstva u zločinački pothvat".

– Put do Julianove slobode je dug i krivudav. No ovo nije kraj borbe, nego samo početak nove pravne bitke. Borit ćemo se još glasnije i još jače vikati na ulicama, organizirat ćemo se i učinit ćemo sve da Julianova priča bude poznata svima – objavio je WikiLeaks.

---

image

Prosvjednica pred veleposlanstvom Velike Britanije u Mexico Cityju

afp
---


Stotine i tisuće novinara, boraca za ljudska prava, znanstvenika i filozofa, ali i "običnih" ljudi, dijeli njihov stav te drže da je proces protiv Assangea, kako je to i Slavoj Žižek kazao, zapravo bitka za zaustavljanje slobodnog protoka informacija na globalnoj razini.

U tom smislu, pitanje slobode Juliana Assangea tiče se svih nas.

---

WikiLeaks eksplodirao

28. studenoga 2010.

Bomba zvana WikiLeaks eksplodirala je 28. studenoga 2010. kada je pet vodećih zapadnih medija počelo istodobno objavljivati tajne iz središta američke diplomacije.

Njihov izvor podataka nalazio se među 251.287 uglavnom povjerljivih i tajnih dokumenata iz američkog Ministarstva vanjskih poslova, koji su bacali nimalo ugodno svjetlo na diplomaciju svjetske velesile. Povjerljive materijale na raspolaganje medijima je stavila internetska platforma WikiLeaks što je bio događaj bez presedana. Iz tajnih dokumenata se moglo doznati mnoštvo neugodnih stvari, poput informacije da su diplomati špijunirali djelatnike UN-a, uključujući i glavnog tajnika, moglo se doznati kako arapske države traže zračne napade na iranska nuklearna postrojenja, kako američka vojska u predgrađu Bagdada, srpnja 2007. u helikopterskom napadu ubija iračke civile i dva člana Reutersova osoblja...

No WikiLeaks je bio platforma gdje su podaci objavljeni, a za prikupljanje je zaslužan Chelsea Manning koji je služio u američkoj vojsci u Iraku i imao pristup bazama podataka američke vlade.

Manning je shvatio da informacije o tome kako "prvi svijet iskorištava treći pripadaju javnosti, a ne u neku tamnu prostoriju u Washingtonu u kojoj se nalazi server" te da je važno da te informacije iziđu na svjetlo dana jer onda one "mogu nešto promijeniti".

Manning je uhićen i pred vojnim sudom osuđen na 35 godina zatvora, no u međuvremenu je, nakon sedam godina provedenih u zatvoru, pušten na slobodu. WikiLeaks su američki političari odmah nazvali terorističkom organizacijom, prekinuti su mu svi izvori financiranja, skinut je sa servera, a bilo je i onih koji su već tada tražili ubojstvo Juliana Assangea.

---

---

Bjegunac od malena

Julian Assange rođen je 1971. godine u Townsvilleu, u australskoj pokrajini Queensland. Roditelji su mu bili članovi putujuće kazališne trupe, no njihov brak nije bio dugog vijeka pa se Assangeova majka ponovno udala 1979. godine za glazbenika New Age skupine pa je Assange dobio polubrata.

Sudska bitka za skrbništvo nad mlađim sinom, međutim, nagnala je Assangeovu majku na bijeg s djecom i skrivanje dugo čitavih pet godina. Selili su se nekoliko desetaka puta, a iz obiteljskog doma – ako se vječno seljakanje može tako nazvati –​ Julian je otišao sa 16 godina, ali je uspješno završio srednju školu, nakon koje će na sveučilištu u Melbourneu studirati fiziku i matematiku, ali nije uspio diplomirati. Godine 1993. Assange se u Melbourneu posvetio razvoju slobodnih softvera te uskoro na tom polju zabilježio zapažene rezultate, a rad na razvijanju slobodnog softvera učinio ga je jednim od najpoznatijih australskih programera, pa je već 1999. registrirao domenu leaks.org, ne planirajući s njom ništa konkretno. No WikiLeaks je Assange osnovao 2006. godine. Sve ostalo je povijest...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Afp afp afp Dylan Martinez/Afp Justin Tallis/Afp Justin Tallis/Afp
AFP
Afp

Mural u čast Assangea u Melbourneu gdje je studirao i proveo veći dio mladosti

afp

Prosvjednica pred veleposlanstvom Velike Britanije u Mexico Cityju

afp

Julianu Assangeu, bude li izručen, sudit će se u Aleksandriji u Virginiji

Dylan Martinez/Afp

Stella Moris se u ožujku, odjevena u vjenčanicu Vivienne Westwood, udala za Assangea unutar zatvora Belmarsh u Londonu

Justin Tallis/Afp

Odvjetnica Stella Moris je 23. ožujka ove godine postala gospođa Assange

Justin Tallis/Afp

Julian Assange je sedam godina živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/je-li-ovo-smrtni-udarac-slobodi-govora-julianu-assangeu-nad-glavom-vidi-izrucenje-sad-u-evo-sto-njegova-odvjetnica-preklinje-joea-bidena-i-supruga-stella-poslala-poruku-1203874 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1347a245b6eba47edb825e33b5b25e3ecad73047 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+ovo+smrtni+udarac+slobodi+govora%3F+Julianu+Assangeu+nad+glavom+%E2%80%98visi%E2%80%98+izru%C4%8Denje+SAD-u%2C+evo+%C5%A1to+njegova+odvjetnica+preklinje+Joea+Bidena.+I+supruga+Stella+poslala+poruku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fje-li-ovo-smrtni-udarac-slobodi-govora-julianu-assangeu-nad-glavom-vidi-izrucenje-sad-u-evo-sto-njegova-odvjetnica-preklinje-joea-bidena-i-supruga-stella-poslala-poruku-1203874 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fje-li-ovo-smrtni-udarac-slobodi-govora-julianu-assangeu-nad-glavom-vidi-izrucenje-sad-u-evo-sto-njegova-odvjetnica-preklinje-joea-bidena-i-supruga-stella-poslala-poruku-1203874 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTJEČE ROK ZA ŽALBU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaISTJEČE ROK ZA ŽALBU

Je li ovo smrtni udarac slobodi govora? Julianu Assangeu nad glavom ‘visi‘ izručenje SAD-u, evo što njegova odvjetnica preklinje Joea Bidena. I supruga Stella poslala poruku

27. lipnja 2022. - 16:19

U petak, 1. srpnja isteći će 14 dnevni rok tijekom kojeg se pravni tim Juliana Assangea, vjerojatno najpoznatijeg pritvorenika svijeta, može žaliti na odluku vlade Velike Britanije da ga se izruči Sjedinjenim Državama.

U tome roku, najavili su Assangeovi odvjetnici, žalba će sigurno biti podnesena te će se pitanje Assangeova stvarnog izručenja zacijelo još produljiti.

Pravni eksperti tvrde, i oni u Londonu i oni u Sjedinjenim Državama, da kraj postupka nije na vidiku još mjesecima, a možda ni godinama, posebno stoga što je Assangeova odvjetnica Jennifer Robinson najavila i tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Odvjetnica Robinson je zatražila od američkog predsjednika Joea Bidena da odustane od optužbi podignutih protiv Assangea tijekom mandata Donalda Trumpa, tvrdeći ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:43