StoryEditorOCM
Panoramaotac zločinca

Hitlerom je postao zbog greške, a njegove autoritativne mjere odgojile su nacističkog diktatora Adolfa

Piše MOZAIK SD
27. rujna 2023. - 16:03
Alois HitlerWorld History Archive/Universal Images Group/Profimedia/World History Archive/universal Images Group/profimedia

Otac nacističkog diktatora bio je na glasu kao ženskaroš i bezdušan čovjek. Svoju djecu je često tukao i zahtijevao apsolutnu poslušnost. Njegov najmlađi sin, kojeg je smatrao glupim i ograničenim, postao je jednim od najvećih zločinaca u povijesti čovječanstva - piše National geographic

Alois Schicklgruber otac Adolfa Hitlera, rođen je 1837. godine kao izvanbračno dijete i nitko sa sigurnošću ne zna tko mu je bio otac. Jedni su smatrali da je to bio bogati Židov, za kojeg je radila njegova majka, a drugi da je to brat njegovog očuha Johanna Hiedlera, za koga se Maria Schicklgruber udala kada je imao pet godina.

Imao je iznimno teško djetinjstvo. Majku je izgubio sa svega 10 godina, a odmah nakon napustio ga je i očuh. Brigu o njemu preuzeo je Johannov brat, za koga se sumnjalo da je njegov biološki otac. Zahvaljujući njegovoj podršci otišao je u Beč i postao carinski agent. 

image

Alois Hitler otac Adolfa Hitlera

Scherl/Sz-photo/Profimedia/Scherl/sz-photo/profimedia

Prezime je odlučio promijeniti 1876. godine u Hiedler, no zbog nepažnje notara postao je Alois Hitler. Oženio je bogatu i boležljivu bogatašicu, Annu Glassl-Hoerer, koju je varao s mladim i zgodnim čistačicama koje je sam zaposlio. S čistačicom Franziskom Matzelsberger vrlo brzo je i dobio dijete, a nakon smrti svoje žene 1880. godine ju je i oženio. Poučena vlastitim iskustvom, Franziska je otpustila čistačicu Klaru Pölzl. 

Franziska je umrla jako mlada od posljedica tuberkuloze. Klara, inače Aloisova rođakinja, vratila se rođaku pomoći oko odgoja djece. Alois je odmah izrazio želju da je oženi, što isprva nije bilo moguće zbog rodbinske veze. 

Aloisa to nije spriječilo te je dobio odobrenje od Vatikana za ženidbu. Prema glasinama Klara je u to vrijeme već bila trudna, a Alois je s njom u narednim godina dobio četvero djece. Preživjelo ih je samo dvoje, a njihov dječak Adolf razlog je zbog kojeg se o njima danas piše.  

Prema pričama obiteljskih prijatelja, Alois je bio loš primjer svojoj djeci. Bio je izrazito autoritativan i svakodnevno je tukao svoju ženu. Nije imao puno prijatelja te nitko nije bio previše potresen njegovom smrću 1904. godine. Nije ga žalio ni njegov sin, koji je već tada bio na putu da ostvari svoj monstruozni plan. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 03:07