stdClass Object ( [id] => 1132367 [title] => Gruzijska velemajstorica tužila je Netflix: u seriji ‘Damin gambit‘ kažu kako partiju šaha nikad nije odigrala protiv muškarca, a ona ih je itekako pobjeđivala [alias] => gruzijska-velemajstorica-tuzila-je-netflix-u-seriji-damin-gambit-kazu-kako-partiju-saha-nikad-nije-odigrala-protiv-muskarca-a-ona-ih-je-itekako-pobjedivala [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vijest da je Netflixova mini-serija "Damin gambit", koju je odgledalo više od 60 milijuna ljudi širom svijeta, dobila nagradu Emmy, poklopila se s viješću da je upravo tu producentsku i streaming kuću i upravo radi te serije tužila gruzijska šahistica Nona Gaprindashvili. Tužbu su njezini odvjetnici podnijeli saveznom sudu SAD-a u Los Angelesu zato što je "u lažnom i seksističkom tonu u posljednjoj epizodi serije spomenuto ime None Gaprindashvili", čime je nekad slavnoj sovjetskoj šahistici nanesena sramota i "poniženje pred milijunskom publikom". Tužbom radi klevete traži se pet milijuna dolara na ime nematerijalne štete te, naravno, brisanje sporne rečenice iz serije.

U "Daminom gambitu", seriji koja priča priču o fiktivnoj američkoj šahistici po imenu Beth Harmon, a koja je nastala prema literarnom predlošku Waltera Tevisa iz 1983. godine, naime, u jednom trenutku narator, nastojeći pojačati dojam uspjeha mlade šahistice koju glumi Anya Taylor-Joy, u meču protiv fiktivnog ruskog velemajstora Viktora Laeva, kaže: "Elizabeth Harmon uopće nije važna igračica po njihovim mjerilima. Jedina neobična stvar kod nje je njezin spol, premda ni to u Rusiji nije tako neobično. Istina, tu je Nona Gaprindashvili, ali ona je svjetska prvakinja koja se nikada nije suočila s muškarcima. Pretpostavljam da je Laev očekivao laku pobjedu no to mu je u 27 poteza onemogućila Beth Harmon.”

'Lažno i omalovažavajuće'

Prema tužbi Gaprindashvilijeve, tvrdnja da se stvarna Nona u stvarnom životu nikada nije suočila s muškarcima je "očito lažna, kao i izrazito seksistička i omalovažavajuća". U tužbi se navodi da se Gaprindashvili do 1968. godine, godine u kojoj se posljednja epizoda serije događa, “natjecala protiv najmanje 59 šahista, od kojih je s njih 28 igrala simultano u jednoj partiji, a među njima je bilo najmanje deset velemajstora tog vremena”. U popratnim dokumentima koje je Reuters dobio na uvid navodi se da je Nona peterostruka svjetska prvakinja i prva žena u povijesti koja je postigla status međunarodnog šahovskog velemajstora među muškarcima. Međutim, Noni Gaprindashvili smeta i to što ju se u "Daminom gambitu" naziva Ruskinjom premda je vrlo dobro poznato da je ona bila i ostala Gruzijka, a da je živeći u Sovjetskom Savezu njezina zemlja itekako bila žrtva i ruske i sovjetske dominacije. Uostalom, Nona Gaprindashvili bila je u više navrata članica i gruzijskog parlamenta.

---

image
Vano Shlamov/AFP
---

- Gomilajući uvrede na uvrede, Netflix je Nonu Gaprindashvili opisao kao Ruskinju, unatoč tome što je znao i morao znati da je ona Gruzijka i da su Gruzijci patili pod ruskom dominacijom dok su bili dio Sovjetskog Saveza, a nakon toga ih je Rusija maltretirala i napala, stoji u tužbi - Netflix je drsko i namjerno lagao o postignućima None Gaprindashvili u jeftine i cinične svrhe pojačavanja drame tako da izgleda kao da je njihov izmišljeni lik uspio učiniti ono što nije učinila nijedna druga stvarna žena, uključujući i Nonu, kaže se u tužbi.

- Tako je u priči koja je trebala inspirirati žene, prikazujući mladu ženu koja se natječe s muškarcima na najvišim razinama svjetskog šaha, Netflix ponizio jednu pravu pionirku koja se stvarno suočila i stvarno pobjeđivala muškarce na svjetskoj sceni u svoje doba, kaže se u tužbi.

Netflix zasad nije šire komentirao situaciju, osim što je Los Angeles Times prenio njihov stav kako tužba nema pravne osnove. Gaf sa seksizmom i krivim navođenjem narodnosti None Gaprindashvili poprilično začuđuje budući da su na seriji u ulozi savjetnika bili angažirani američki majstor Bruce Pandolfini te Gari Kasparov, bivši svjetski šahovski prvak, Rus židovsko-armenskog porijekla koji ima i hrvatsku putovnicu.

- Nije to priča samo o ženi koja je najbolja u svijetu šaha i pobjeđuje muškarce, pa i takve asove kakvi su sovjetski igrači, nego je to priča o borbi sa samim sobom - kazao je Gari Kasparov početkom ove godine za Jutarnji list, komentirajući svoju ulogu savjetnika u Netflixovoj seriji.

- To je realna drama jednog talentiranog čovjeka, iako je lik izmišljen. Igrao sam s Majom Čiburdanidze i Judit Polgar, od koje sam jednom izgubio. Tada su me pitali kako se osjećam što sam izgubio od žene, moj je odgovor bio - nisam izgubio od žene nego od osmog igrača svijeta! Možda su na početku neki šahisti i imali taj osjećaj da igraju sa ženama, ali vi zapravo ubrzo postanete svjesni da je preko puta vas vrhunski igrač, i počinjete gledati njezinu igru, a ne spol ili izgled - kazao je zimus Kasparov.

---

image
Anna Taylor-Joy utjelovila je lik šahistice Beth Harmon i za ulogu osvojila Emmy
Rich Fury/AFP
---

Konvertit Kasparov

No Gari Kasparov je, međutim, kao i brojni muški igrači šaha kroz povijest, svojedobno bio izrazito seksistički orijentiran. I on je, kao i toliki drugi, smatrao da ženski mozak nije dorastao igranju šaha. Jednom je davno, u veljači 1990., o Judit Polgar, tada 14-godišnjoj djevojčici, drukčije govorio.

- Neizbježno je da će priroda raditi protiv nje. Ona ima fantastičan talent za šah, no ona je, na kraju krajeva, žena. Sve se svodi na nesavršenost ženske psihe. Nijedna žena ne može izdržati tako dugu bitku, naročito ne onu navike koja traje stoljećima i stoljećima, od početka svijeta - kazao je Kasparov o djevojčici koja je već s 15 godina postala velemajstorica.

Godine 2002. Gari i Judit našli su se u bitki nad šahovnicom. Gari je izgubio. Čini se da ga je to ipak promijenilo pa je kasnije i u svojoj knjizi napisao da su "sestre Poldar pokazale kako ne postoje urođena ograničenja – stav koji su brojni muški igrači odbijali prihvatiti sve dok ih nije uništila 12-godišnjakinja s kosom svezanom u repić."

Premda žene oduvijek igraju šah, prvo žensko svjetsko prvenstvo u šahu odigrano je 1927. godine, a šah, u kojem je navodno odlična bila i engleska kraljica Elizabeta I., jedna je od malobrojnijih sportskih disciplina u kojima žene mogu sudjelovati u natjecanju zajedno s muškarcima ili zasebno protiv drugih žena. No sve one su se, na turnirima i izvan njih, morale nositi s istom vrstom predrasuda. S tom se predrasudom nosila i Nona Gaprindashvili, pa ne iznenađuje što je ta 89-godišnja gospođa, peterostruka svjetska prvakinja u ženskoj konkurenciji, pogođena onim što je vidjela u seriji "Damin gambit".

---

TOP 5 ŠAHISTICA SVIH VREMENA
1. Judith Polgar (1976.) je, prema britanskom magazinu Chess, najbolja šahistica svih vremena. U dobi od 15 godina postala je najmlađi velemajstor svih vremena. Tu je titulu preuzela od Bobbyja Fischera koji je jednom bio izjavio da su žene očajne u šahu, vjerojatno jer nisu dovoljno pametne. Judith i njezine dvije starije sestre, Zsuzsa i Zsófia, također odlične šahistice, svoj uspjeh duguju neobičnom djetinjstvu. Njihov otac i sam je bio ljubitelj šaha, a svoje kćeri učio je tu igru kako bi dokazao da se "genijem postaje, a ne rađa". Suočivši se sa činjenicom da postoje isključivo ženski turniri u šahu, protestirao je pred mađarskim vlastima, inzistirajući na ravnopravnoj muško-ženskoj igri i tako utabao put svojim kćerima do titula prvaka. Judit Polgar porazila je čak jedanaest svjetskih prvaka, uključujući i Anatolija Karpova
2. Hou Yifan (1994.) je treća žena, nakon Maje Chiburdanidze i Judit Polgár, koja je rangirana među 100 najjačih svjetskih šahista. Naučila je igrati šah u dobi od tri godine, naslov ženskoga šahovskog majstora stekla 2004., ženskog velemajstora 2007., a velemajstora 2008. Kao 12-godišnjakinja sudjelovala je na svjetskom prvenstvu u Jakaterinburgu i šahovskoj olimpijadi u Torinu. Magistrirala je na Oxfordu, a lani je, sa 26 godina, Hou Yifan postala najmlađi profesor u povijesti Sveučilišta u Shenzhenu.
3. Gruzijka Maja Chiburdanidze (1961.) je počela igrati sa svega osam godina, osvojila je svoju prvu titulu s 15 godina i kasnije stekla naziv Grandmaster šaha. Nije marila za "ženski šah", vjerujući da će "doći vrijeme kada neće biti nikakve razlike između muškog i ženskog šaha". Naravno, nije mogla izbjeći novinarska pitanja o svom bračnom statusu, ali ih je srezala odgovorom da se jednom skoro udala, "ali je srećom taj plan propao". Chiburdanidze je jedina šahistica koja je osvojila devet šahovskih olimpijada.
4. Nona Gaprindashvili (1941.) postala je prva žena velemajstor 1978. godine – ovu titulu ne smije se brkati s naslovom ženska velemajstorica! - nakon ogromnog uspjeha na turniru 1977. u Lone Pineu u Kaliforniji. Tamo se sa 6,5 od devet mogućih bodova izjednačila za prvo mjesto s velemajstorima Yurijem Balashovom, Dragutinom Sahovićem i Oscarom Pannom. Gaprindashvilijeva ostavština velika je i bez njezine titule velemajstora. Ona je bila svjetska prvakinja za žene čitavih 16 godina, preuzela je tu titulu od Elisavete Bykove 1962. godine i obranila ju je četiri puta. Gaprindashvili je dva puta osvajala Sovjetsko prvenstvo za žene, a osvojila ga je još tri puta kao velemajstor. Dominirala je na ženskoj olimpijadi, igrala na 12 njih, 11 puta ih osvajala ekipno, a osam puta pojedinačno.
5. Djetinjstvo Vere Menchik (1906. – 1944.) bilo je obilježeno siromaštvom i selidbom iz Rusije u Englesku pa je šah bio njezino utočište jer je on "tiha igra i najbolji hobi za osobu koja ne zna engleski jezik". Osvojila je prvo svjetsko prvenstvo za žene, turnir koji je organizirao FIDE 1927., i sljedećih šest turnira za žensko prvenstvo. Njezini dobri rezultati protiv muškaraca doveli su i do poziva na neke od najjačih turnira prije Drugog svjetskog rata, uključujući Carlsbad 1929. i Moskvu 1935. Kada je ušla u natjecanje s muškarcima, dočekali su je pogrdni komentari pa je tako zapamćeno da je Austrijanac Hans Kmoch izjavio: "Ako Menchik osvoji više od tri boda, ja ću upisati ženski balet”.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Seksistički svijet šaha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Seksistički svijet šaha 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-22 10:40:23 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-04 16:50:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-04 16:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 342 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19540538.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19352096.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19384456.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Pictorial Press Ltd\/Alamy\/Alamy\/Profimedia","Vano Shlamov\/AFP","Rich Fury\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Damin gambit","","Anna Taylor-Joy utjelovila je lik \u0161ahistice Beth Harmon i za ulogu osvojila Emmy"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1089","hd_19540538_1920.jpg":"1920x1080","k_19540538_1280.jpg":"1280x1280","k_19540538_1024.jpg":"1024x1024","k_19540538_640.jpg":"640x640","k_19540538_480.jpg":"480x480","k_19540538_340.jpg":"340x340","k_19540538_220.jpg":"220x220","o_19540538_1280.jpg":"1280x726","o_19540538_1024.jpg":"1024x580","o_19540538_640.jpg":"640x363","o_19540538_480.jpg":"480x272","o_19540538_340.jpg":"340x192","o_19540538_220.jpg":"220x124","h_19540538_1280.jpg":"1280x854","h_19540538_1024.jpg":"1024x683","h_19540538_640.jpg":"640x427","h_19540538_480.jpg":"480x320","h_19540538_340.jpg":"340x227","h_19540538_220.jpg":"220x147","pp_19540538_1280.jpg":"1006x1280","pp_19540538_1024.jpg":"805x1024","pp_19540538_640.jpg":"503x640","pp_19540538_480.jpg":"377x480","pp_19540538_340.jpg":"267x340","pp_19540538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1708x1138","hd_19352096_1920.jpg":"1920x1080","k_19352096_1280.jpg":"1280x1280","k_19352096_1024.jpg":"1024x1024","k_19352096_640.jpg":"640x640","k_19352096_480.jpg":"480x480","k_19352096_340.jpg":"340x340","k_19352096_220.jpg":"220x220","o_19352096_1280.jpg":"1280x852","o_19352096_1024.jpg":"1024x682","o_19352096_640.jpg":"640x426","o_19352096_480.jpg":"480x319","o_19352096_340.jpg":"340x226","o_19352096_220.jpg":"220x146","h_19352096_1280.jpg":"1280x854","h_19352096_1024.jpg":"1024x683","h_19352096_640.jpg":"640x427","h_19352096_480.jpg":"480x320","h_19352096_340.jpg":"340x227","h_19352096_220.jpg":"220x147","pp_19352096_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352096_1024.jpg":"805x1024","pp_19352096_640.jpg":"503x640","pp_19352096_480.jpg":"377x480","pp_19352096_340.jpg":"267x340","pp_19352096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1612x2318","hd_19384456_1920.jpg":"1920x1080","k_19384456_1280.jpg":"1280x1280","k_19384456_1024.jpg":"1024x1024","k_19384456_640.jpg":"640x640","k_19384456_480.jpg":"480x480","k_19384456_340.jpg":"340x340","k_19384456_220.jpg":"220x220","o_19384456_1280.jpg":"1280x1840","o_19384456_1024.jpg":"1024x1472","o_19384456_640.jpg":"640x920","o_19384456_480.jpg":"480x690","o_19384456_340.jpg":"340x488","o_19384456_220.jpg":"220x316","h_19384456_1280.jpg":"1280x854","h_19384456_1024.jpg":"1024x683","h_19384456_640.jpg":"640x427","h_19384456_480.jpg":"480x320","h_19384456_340.jpg":"340x227","h_19384456_220.jpg":"220x147","pp_19384456_1280.jpg":"1006x1280","pp_19384456_1024.jpg":"805x1024","pp_19384456_640.jpg":"503x640","pp_19384456_480.jpg":"377x480","pp_19384456_340.jpg":"267x340","pp_19384456_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15450216 Threads: 4 Questions: 3196550096 Slow queries: 7189816 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235907397 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/gruzijska-velemajstorica-tuzila-je-netflix-u-seriji-damin-gambit-kazu-kako-partiju-saha-nikad-nije-odigrala-protiv-muskarca-a-ona-ih-je-itekako-pobjedivala-1132367 [printLink] => /mozaik/panorama/gruzijska-velemajstorica-tuzila-je-netflix-u-seriji-damin-gambit-kazu-kako-partiju-saha-nikad-nije-odigrala-protiv-muskarca-a-ona-ih-je-itekako-pobjedivala-1132367?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651738 [name] => Noni Gaprindashvili [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-04 18:51:08 [main_article_id] => 0 [alias] => noni-gaprindashvili [link] => /tag/noni-gaprindashvili ) [1] => stdClass Object ( [id] => 622448 [name] => damin gambit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-06 20:11:13 [main_article_id] => 0 [alias] => damin-gambit [link] => /tag/damin-gambit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651739 [name] => gruzijska velemajstorica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-04 18:51:08 [main_article_id] => 0 [alias] => gruzijska-velemajstorica [link] => /tag/gruzijska-velemajstorica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 277398 [name] => Gari Kasparov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gari-kasparov [link] => /tag/gari-kasparov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Seksistički svijet šaha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gruzijska velemajstorica tužila je Netflix: u seriji ‘Damin gambit‘ kažu kako partiju šaha nikad nije odigrala protiv muškarca, a ona ih je itekako pobjeđivala [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19540538.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia [mainImageDesc] => Damin gambit [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19540538.jpg [title] => Damin gambit Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19352096.jpg [title] => Vano Shlamov/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19384456.jpg [title] => Anna Taylor-Joy utjelovila je lik šahistice Beth Harmon i za ulogu osvojila Emmy Rich Fury/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vijest da je Netflixova mini-serija "Damin gambit", koju je odgledalo više od 60 milijuna ljudi širom svijeta, dobila nagradu Emmy, poklopila se s viješću da je upravo tu producentsku i streaming kuću i upravo radi te serije tužila gruzijska šahistica Nona Gaprindashvili. Tužbu su njezini odvjetnici podnijeli saveznom sudu SAD-a u Los Angelesu zato što je "u lažnom i seksističkom tonu u posljednjoj epizodi serije spomenuto ime None Gaprindashvili", čime je nekad slavnoj sovjetskoj šahistici nanesena sramota i "poniženje pred milijunskom publikom". Tužbom radi klevete traži se pet milijuna dolara na ime nematerijalne štete te, naravno, brisanje sporne rečenice iz serije.

U "Daminom gambitu", seriji koja priča priču o fiktivnoj američkoj šahistici po imenu Beth Harmon, a koja je nastala prema literarnom predlošku Waltera Tevisa iz 1983. godine, naime, u jednom trenutku narator, nastojeći pojačati dojam uspjeha mlade šahistice koju glumi Anya Taylor-Joy, u meču protiv fiktivnog ruskog velemajstora Viktora Laeva, kaže: "Elizabeth Harmon uopće nije važna igračica po njihovim mjerilima. Jedina neobična stvar kod nje je njezin spol, premda ni to u Rusiji nije tako neobično. Istina, tu je Nona Gaprindashvili, ali ona je svjetska prvakinja koja se nikada nije suočila s muškarcima. Pretpostavljam da je Laev očekivao laku pobjedu no to mu je u 27 poteza onemogućila Beth Harmon.”

'Lažno i omalovažavajuće'

Prema tužbi Gaprindashvilijeve, tvrdnja da se stvarna Nona u stvarnom životu nikada nije suočila s muškarcima je "očito lažna, kao i izrazito seksistička i omalovažavajuća". U tužbi se navodi da se Gaprindashvili do 1968. godine, godine u kojoj se posljednja epizoda serije događa, “natjecala protiv najmanje 59 šahista, od kojih je s njih 28 igrala simultano u jednoj partiji, a među njima je bilo najmanje deset velemajstora tog vremena”. U popratnim dokumentima koje je Reuters dobio na uvid navodi se da je Nona peterostruka svjetska prvakinja i prva žena u povijesti koja je postigla status međunarodnog šahovskog velemajstora među muškarcima. Međutim, Noni Gaprindashvili smeta i to što ju se u "Daminom gambitu" naziva Ruskinjom premda je vrlo dobro poznato da je ona bila i ostala Gruzijka, a da je živeći u Sovjetskom Savezu njezina zemlja itekako bila žrtva i ruske i sovjetske dominacije. Uostalom, Nona Gaprindashvili bila je u više navrata članica i gruzijskog parlamenta.

---

image
Vano Shlamov/AFP
---

- Gomilajući uvrede na uvrede, Netflix je Nonu Gaprindashvili opisao kao Ruskinju, unatoč tome što je znao i morao znati da je ona Gruzijka i da su Gruzijci patili pod ruskom dominacijom dok su bili dio Sovjetskog Saveza, a nakon toga ih je Rusija maltretirala i napala, stoji u tužbi - Netflix je drsko i namjerno lagao o postignućima None Gaprindashvili u jeftine i cinične svrhe pojačavanja drame tako da izgleda kao da je njihov izmišljeni lik uspio učiniti ono što nije učinila nijedna druga stvarna žena, uključujući i Nonu, kaže se u tužbi.

- Tako je u priči koja je trebala inspirirati žene, prikazujući mladu ženu koja se natječe s muškarcima na najvišim razinama svjetskog šaha, Netflix ponizio jednu pravu pionirku koja se stvarno suočila i stvarno pobjeđivala muškarce na svjetskoj sceni u svoje doba, kaže se u tužbi.

Netflix zasad nije šire komentirao situaciju, osim što je Los Angeles Times prenio njihov stav kako tužba nema pravne osnove. Gaf sa seksizmom i krivim navođenjem narodnosti None Gaprindashvili poprilično začuđuje budući da su na seriji u ulozi savjetnika bili angažirani američki majstor Bruce Pandolfini te Gari Kasparov, bivši svjetski šahovski prvak, Rus židovsko-armenskog porijekla koji ima i hrvatsku putovnicu.

- Nije to priča samo o ženi koja je najbolja u svijetu šaha i pobjeđuje muškarce, pa i takve asove kakvi su sovjetski igrači, nego je to priča o borbi sa samim sobom - kazao je Gari Kasparov početkom ove godine za Jutarnji list, komentirajući svoju ulogu savjetnika u Netflixovoj seriji.

- To je realna drama jednog talentiranog čovjeka, iako je lik izmišljen. Igrao sam s Majom Čiburdanidze i Judit Polgar, od koje sam jednom izgubio. Tada su me pitali kako se osjećam što sam izgubio od žene, moj je odgovor bio - nisam izgubio od žene nego od osmog igrača svijeta! Možda su na početku neki šahisti i imali taj osjećaj da igraju sa ženama, ali vi zapravo ubrzo postanete svjesni da je preko puta vas vrhunski igrač, i počinjete gledati njezinu igru, a ne spol ili izgled - kazao je zimus Kasparov.

---

image
Anna Taylor-Joy utjelovila je lik šahistice Beth Harmon i za ulogu osvojila Emmy
Rich Fury/AFP
---

Konvertit Kasparov

No Gari Kasparov je, međutim, kao i brojni muški igrači šaha kroz povijest, svojedobno bio izrazito seksistički orijentiran. I on je, kao i toliki drugi, smatrao da ženski mozak nije dorastao igranju šaha. Jednom je davno, u veljači 1990., o Judit Polgar, tada 14-godišnjoj djevojčici, drukčije govorio.

- Neizbježno je da će priroda raditi protiv nje. Ona ima fantastičan talent za šah, no ona je, na kraju krajeva, žena. Sve se svodi na nesavršenost ženske psihe. Nijedna žena ne može izdržati tako dugu bitku, naročito ne onu navike koja traje stoljećima i stoljećima, od početka svijeta - kazao je Kasparov o djevojčici koja je već s 15 godina postala velemajstorica.

Godine 2002. Gari i Judit našli su se u bitki nad šahovnicom. Gari je izgubio. Čini se da ga je to ipak promijenilo pa je kasnije i u svojoj knjizi napisao da su "sestre Poldar pokazale kako ne postoje urođena ograničenja – stav koji su brojni muški igrači odbijali prihvatiti sve dok ih nije uništila 12-godišnjakinja s kosom svezanom u repić."

Premda žene oduvijek igraju šah, prvo žensko svjetsko prvenstvo u šahu odigrano je 1927. godine, a šah, u kojem je navodno odlična bila i engleska kraljica Elizabeta I., jedna je od malobrojnijih sportskih disciplina u kojima žene mogu sudjelovati u natjecanju zajedno s muškarcima ili zasebno protiv drugih žena. No sve one su se, na turnirima i izvan njih, morale nositi s istom vrstom predrasuda. S tom se predrasudom nosila i Nona Gaprindashvili, pa ne iznenađuje što je ta 89-godišnja gospođa, peterostruka svjetska prvakinja u ženskoj konkurenciji, pogođena onim što je vidjela u seriji "Damin gambit".

---

TOP 5 ŠAHISTICA SVIH VREMENA
1. Judith Polgar (1976.) je, prema britanskom magazinu Chess, najbolja šahistica svih vremena. U dobi od 15 godina postala je najmlađi velemajstor svih vremena. Tu je titulu preuzela od Bobbyja Fischera koji je jednom bio izjavio da su žene očajne u šahu, vjerojatno jer nisu dovoljno pametne. Judith i njezine dvije starije sestre, Zsuzsa i Zsófia, također odlične šahistice, svoj uspjeh duguju neobičnom djetinjstvu. Njihov otac i sam je bio ljubitelj šaha, a svoje kćeri učio je tu igru kako bi dokazao da se "genijem postaje, a ne rađa". Suočivši se sa činjenicom da postoje isključivo ženski turniri u šahu, protestirao je pred mađarskim vlastima, inzistirajući na ravnopravnoj muško-ženskoj igri i tako utabao put svojim kćerima do titula prvaka. Judit Polgar porazila je čak jedanaest svjetskih prvaka, uključujući i Anatolija Karpova
2. Hou Yifan (1994.) je treća žena, nakon Maje Chiburdanidze i Judit Polgár, koja je rangirana među 100 najjačih svjetskih šahista. Naučila je igrati šah u dobi od tri godine, naslov ženskoga šahovskog majstora stekla 2004., ženskog velemajstora 2007., a velemajstora 2008. Kao 12-godišnjakinja sudjelovala je na svjetskom prvenstvu u Jakaterinburgu i šahovskoj olimpijadi u Torinu. Magistrirala je na Oxfordu, a lani je, sa 26 godina, Hou Yifan postala najmlađi profesor u povijesti Sveučilišta u Shenzhenu.
3. Gruzijka Maja Chiburdanidze (1961.) je počela igrati sa svega osam godina, osvojila je svoju prvu titulu s 15 godina i kasnije stekla naziv Grandmaster šaha. Nije marila za "ženski šah", vjerujući da će "doći vrijeme kada neće biti nikakve razlike između muškog i ženskog šaha". Naravno, nije mogla izbjeći novinarska pitanja o svom bračnom statusu, ali ih je srezala odgovorom da se jednom skoro udala, "ali je srećom taj plan propao". Chiburdanidze je jedina šahistica koja je osvojila devet šahovskih olimpijada.
4. Nona Gaprindashvili (1941.) postala je prva žena velemajstor 1978. godine – ovu titulu ne smije se brkati s naslovom ženska velemajstorica! - nakon ogromnog uspjeha na turniru 1977. u Lone Pineu u Kaliforniji. Tamo se sa 6,5 od devet mogućih bodova izjednačila za prvo mjesto s velemajstorima Yurijem Balashovom, Dragutinom Sahovićem i Oscarom Pannom. Gaprindashvilijeva ostavština velika je i bez njezine titule velemajstora. Ona je bila svjetska prvakinja za žene čitavih 16 godina, preuzela je tu titulu od Elisavete Bykove 1962. godine i obranila ju je četiri puta. Gaprindashvili je dva puta osvajala Sovjetsko prvenstvo za žene, a osvojila ga je još tri puta kao velemajstor. Dominirala je na ženskoj olimpijadi, igrala na 12 njih, 11 puta ih osvajala ekipno, a osam puta pojedinačno.
5. Djetinjstvo Vere Menchik (1906. – 1944.) bilo je obilježeno siromaštvom i selidbom iz Rusije u Englesku pa je šah bio njezino utočište jer je on "tiha igra i najbolji hobi za osobu koja ne zna engleski jezik". Osvojila je prvo svjetsko prvenstvo za žene, turnir koji je organizirao FIDE 1927., i sljedećih šest turnira za žensko prvenstvo. Njezini dobri rezultati protiv muškaraca doveli su i do poziva na neke od najjačih turnira prije Drugog svjetskog rata, uključujući Carlsbad 1929. i Moskvu 1935. Kada je ušla u natjecanje s muškarcima, dočekali su je pogrdni komentari pa je tako zapamćeno da je Austrijanac Hans Kmoch izjavio: "Ako Menchik osvoji više od tri boda, ja ću upisati ženski balet”.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia Vano Shlamov/AFP Rich Fury/AFP
Rich Fury/AFP
Anna Taylor-Joy utjelovila je lik šahistice Beth Harmon i za ulogu osvojila Emmy
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/gruzijska-velemajstorica-tuzila-je-netflix-u-seriji-damin-gambit-kazu-kako-partiju-saha-nikad-nije-odigrala-protiv-muskarca-a-ona-ih-je-itekako-pobjedivala-1132367 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bce617871348cefece8a30d89b0645c82898ce60 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gruzijska+velemajstorica+tu%C5%BEila+je+Netflix%3A+u+seriji+%E2%80%98Damin+gambit%E2%80%98+ka%C5%BEu+kako+partiju+%C5%A1aha+nikad+nije+odigrala+protiv+mu%C5%A1karca%2C+a+ona+ih+je+itekako+pobje%C4%91ivala&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fgruzijska-velemajstorica-tuzila-je-netflix-u-seriji-damin-gambit-kazu-kako-partiju-saha-nikad-nije-odigrala-protiv-muskarca-a-ona-ih-je-itekako-pobjedivala-1132367 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fgruzijska-velemajstorica-tuzila-je-netflix-u-seriji-damin-gambit-kazu-kako-partiju-saha-nikad-nije-odigrala-protiv-muskarca-a-ona-ih-je-itekako-pobjedivala-1132367 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Seksistički svijet šaha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaSeksistički svijet šaha

Gruzijska velemajstorica tužila je Netflix: u seriji ‘Damin gambit‘ kažu kako partiju šaha nikad nije odigrala protiv muškarca, a ona ih je itekako pobjeđivala

Piše Eda Vujević
4. listopada 2021. - 18:50

Vijest da je Netflixova mini-serija "Damin gambit", koju je odgledalo više od 60 milijuna ljudi širom svijeta, dobila nagradu Emmy, poklopila se s viješću da je upravo tu producentsku i streaming kuću i upravo radi te serije tužila gruzijska šahistica Nona Gaprindashvili. Tužbu su njezini odvjetnici podnijeli saveznom sudu SAD-a u Los Angelesu zato što je "u lažnom i seksističkom tonu u posljednjoj epizodi serije spomenuto ime None Gaprindashvili", čime je nekad slavnoj sovjetskoj šahistici nanesena sramota i "poniženje pred milijunskom publikom". Tužbom radi klevete traži se pet milijuna dolara na ime nematerijalne štete te, naravno, brisanje sporne rečenice iz serije.

U "Daminom gambitu", seriji koja priča priču o fiktivnoj američkoj šahistici po imenu Beth Harmon, a ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:54