StoryEditorOCM
PanoramaRoditeljski kutak

Djetetu mobitel ne smije biti ‘teta čuvalica‘: Najveći je problem dati im ekran u ruke u ovo doba dana

Piše Mozaik SD
2. lipnja 2024. - 07:01

Moderno doba je za roditelje posebno izazovno. Ne znaju ni sami kada je pravo vrijeme (i je li uopće?) djetetu pokazati prvi crtani film. Ne znaju smiju li i kada dopustiti djetetu da igra video igrice. Potpuno su zbunjeni kada se pojavi pitanje kada (i zašto) djetetu u ruke dati mobitel.

image

.

/Shutterstock

O svemu tome progovorili su na HRT Magazinu, upozoravajući kako mobilni telefon ne smije nikada preuzeti ulogu dadilje.

Činjenica je da se dijete jako brzo i lako zainteresira za ono što vidi da i odrasli koriste bez pauze, a to je u ovo ludo vrijeme upravo - mobitel. Pa dok razmišljate kakav ste svojem djetetu idol, promislite i o negativnim posljedicama potrebe za ekranima.

Psihijatar i voditelj Službe za mentalno zdravlje NZJZ Splitsko-dalmatinske županije dr. sc. Željko Ključević upozorava kako ekran djetetu daje jednu vrstu nagrade, djeluju na centre ugode i na takav način djeluju adiktivno poput nekih supstancija poput alkohola, droga.

image
/Shutterstock

Nažalost, ekran je roditeljima nerijetko svakodnevni pomoćnik, pa je u rukama djeteta mnogo više nego što bi trebalo biti.

- Najveći je problem ako je to neposredno pred spavanje jer onda djeca imaju teškoće sa usnivanjem ili ako je to za vrijeme obroka pa onda dijete nije svjesno toga što jede, nego guta samo. To kasnije može dovesti do problema upravo u području hranjenja - napominje klinička psihologinja i psihoterapeutkinja dr.sc. Mia Roje Đapić.

image
Aline Morcillo/Hans Lucas Via Afp

Ako ne prije, posljedice se pokažu u školskoj dobi, upozorava HRT Magazin:

- Kada sam počela raditi, bilo je tu i tamo neko dijete koje je imalo problem s grafomotorkom. Danas je sreća naći dijete koje nema problem s grafomotorikom, sve veći broje djece ima problem s pisanjem - kazala im je učiteljica razredne nastave Ivančica Tajso Dragičević.

image
Aline Morcillo/Hans Lucas Via Afp

Zato s ekranima valja biti oprezan, što kasnije ih dati djetetu u ruke, što kasnije to bolje:

- Povremeno primjereno dobi, da roditelj s djetetom nešto gleda, da o tomu komentira, videopozivi s članovima obitelji gdje je dijete interaktivno s nekim - to da, ali mobitel ili bilo koji ekran kao obrazac ili glavna teta čuvalica zasigurno ne - zaključio je psihijatar Ključević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 13:06