stdClass Object ( [id] => 306086 [title] => Top sedam jela mađarske tradicionalne kuhinje [alias] => top-sedam-jela-madarske-tradicionalne-kuhinje [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovog vikenda donosimo vam sedam tradicionalnih recepata mađarske kuhinje po izboru članova Splitsko-dalmatinske Udruge Mađara.

1. Kokošja juha Ujhazy

Kokoš težine 2 kg prekriti vodom, uskuvati, skidati pjenu. Na komade izrezati 30 dkg karote, 20 dkg peršinovog korijena, 10 dkg kelerabe, 10 dkg cvjetače. S 10 dkg gljiva skinuti opnu, isjeći ih, i zajedno s jednom zelenom paprikom, pomom, očišćenom kapulom, tri češnja češnjaka, strukom peršina, 10 deka selena, i uz 10 deka graška staviti u juhu.

Dodati po prstohvat šafrana, mljevenog đumbira i sol, 20 zrna papra, smanjiti vatru, kuhati dok se meso ne odvoji od kosti, pa ga izvaditi, odstraniti kosti, isjeći na manje komade, i vratiti u juhu. Prestati kuhati. Odvojiti malo juhe, razblažiti je s vodom, u njoj zakuhati 15 dkg tanke tjestenine. Povezati prilikom služenja s juhom.

2.  Zelena paprika sa svježim začinjenim sirom

20 dkg ovčjeg sira izmiješati pjenasto s 8 dkg masla, dodati ribanu manju kapulu, žlicu senfa, zdrobljeni češanj češnjaka, žlicu mljevene paprike, sol, papar i kim. Izmiješati s dvije do tri žlice piva. Dvije mesnate zelene paprike očistiti, odrezati im vrh i puniti ih smjesom. Hladiti 12 sati u frižideru, poslužiti narezano na fete debljine prsta, i na svaku staviti inčune.

3. Palačinke Hortobađ

Sitno nasjeckanu kapulu dinstati na 2 žlice ulja, dodati 50 dkg mljevene teletine, iskrižanu bijelu papriku, sitno sjeckanu pomu. Dodavati sol i papar dok meso ne pobijeli, skinuti s vatre, dodati žlicu crvene paprike, preliti vodom da prekrije meso, kuhati dok ne postane mekano, paziti da ostane dovoljno toča. Ispeći 12 slanih palačinki.

Skuhano meso lopaticom izvaditi, staviti na toplo, toču dodati 400 gr vrhnja, zakuhati, ako je prerijedak ugustiti s malo brašna. Mesu dodavati toč da se razmaže, puniti time palačinke, koje prvo treba zaklopiti s dvije suprotne strane, zarolati, posložiti u posudu, i zagrijati u pećnici. Točem preliti i ukrasiti vrhnjem i petrusimulom.

4. Perkelt



Na masti popržiti dvije kapule, dodati tri češnja češnjaka i 50 dkg svinjetine bez kosti isječene na komade. Začiniti. Kada meso pobijeli ubaciti papar, crvenu papriku, kim, nadoliti malo vode, pržiti dok ne nestane tekućine.

Dodati iskrižane po dvije paprike i pome, pržiti uz miješanje, nadoliti malo vode, po želji čili papričicu, kuhati dalje, prije kraja dodati crno vino, dokuvati i na kraju ubaciti malo vrhnja. Od 20 dkg brašna, dva jaja, soli i vode napraviti tijesto za knedle, skuhati ih, poslužiti uz perkelt.

5. Segedinska ribarska juha od šarana

1 kg šarana odrezati glavu i rep, ostalo izrezati na kriške, dobro posoliti. Glavu i rep s pola kile sitne ribe preliti vodom, staviti iskrižane dvije kapule, malo soli, kuhati do 1,5 sat. Cjedaljkom izvaditi, istisnuti tekućinu, preostali jušni temeljac zakuhati, dodati dvije žlice crvene paprike, na kolute izrezane dvije zelene paprike, 2 pome na komadiće i komadiće ljute papričice.

Ubaciti unutra komade posoljenog šarana. Kuhati na lagano, bez miješanja 10-15 minuta, poslužiti uz kuhane rezance,ili rezance sa svježim sirom.

6. Serelmešlevil - Ljubavna pisma

Od 25dkg brašna, 15dkg masla,4 žumanjka, 7dkg šećera,kiselog vrhnja, suhog kvasca, vanilin šećera, prstohvata soli umijesiti tijesto, pustiti da odstoji. Za nadjev pomiješati 2dl mlijeka, 6dkg šećera,2 jaja, 1,5dkg brašna i limunovu koricu, i kuhati uz stalo miješanje.

Kada se zgusne, skinuti s vatre, umiješati 10dkg mljevenih oraha. Tijesto razvući tanko, narezati na četverokute 4x4cm, u sredinu žličicom stavimo malo nadjeva, pa napraviti oblik pisma. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva do zlatno žute boje,tople posuti šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom.

7. Doboš torta (s 10 kora promjera 26cm)

Za biskvit 8 jaja razdvojiti, u posudu sa žumanjcima dodati 4 cijela jaja, izmiksati bjelanjak dok ne postane čvrst. Pri kraju dodati 2/3 šećera od 30 dkg šećera. Zatim s ostalim šećerom izmiksati žumanjke s cijelim jajima, do svijetlo krem boje. Lagano kuhačom odizati smjesu od žumanjaka, dodavati naizmjenično izmiksane bjelanjke i prosijanih 30 dkg brašna.

Smjesu tanko nanositi na obrnutu stranu pouljene i pobrašnjene tepsije(paziti da ima za 10 kora), unutar označenog kruga promjera 26 cm. Peče se 10 minuta na 200 stupnjeva. Za kremu na pari istući 2 jaja, 24dkg šećera, dcl mlijeka.

Kad je smjesa kuhana u vruće umiješati 30dkg čokolade za kuhanje. U ohlađenu kremu dodati pjenasto izmiksano 40 dkg masla. 9 kora mazati čokoladnom kremom slažući jednu na drugu, namazati cijelu tortu, stavimo u frižider na hlađenje. 10-u koru preliti šećernom ocaklinom od 25 dkg šećera, i dok je topla namašćenim nožem narezati brzo 16 jednakih šnita. Posložiti ih na vrh torte.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => volite pikantno? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-03-18 12:00:36 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-03-19 13:00:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-03-19 13:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 106 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/03/18/shutterstock_75055558.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "shutterstock_75055558" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1120x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7803557 Threads: 4 Questions: 1572527230 Slow queries: 4797949 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111795249 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/top-sedam-jela-madarske-tradicionalne-kuhinje-306086 [printLink] => /mozaik/hrana/top-sedam-jela-madarske-tradicionalne-kuhinje-306086?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 235411 [name] => top 7 jela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => top-7-jela [link] => /tag/top-7-jela ) [1] => stdClass Object ( [id] => 239107 [name] => mađarska kuhinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => madarska-kuhinja [link] => /tag/madarska-kuhinja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => volite pikantno? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Top sedam jela mađarske tradicionalne kuhinje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/18/shutterstock_75055558.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => shutterstock_75055558 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/18/shutterstock_75055558.jpg [title] => shutterstock_75055558 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovog vikenda donosimo vam sedam tradicionalnih recepata mađarske kuhinje po izboru članova Splitsko-dalmatinske Udruge Mađara.

1. Kokošja juha Ujhazy

Kokoš težine 2 kg prekriti vodom, uskuvati, skidati pjenu. Na komade izrezati 30 dkg karote, 20 dkg peršinovog korijena, 10 dkg kelerabe, 10 dkg cvjetače. S 10 dkg gljiva skinuti opnu, isjeći ih, i zajedno s jednom zelenom paprikom, pomom, očišćenom kapulom, tri češnja češnjaka, strukom peršina, 10 deka selena, i uz 10 deka graška staviti u juhu.

Dodati po prstohvat šafrana, mljevenog đumbira i sol, 20 zrna papra, smanjiti vatru, kuhati dok se meso ne odvoji od kosti, pa ga izvaditi, odstraniti kosti, isjeći na manje komade, i vratiti u juhu. Prestati kuhati. Odvojiti malo juhe, razblažiti je s vodom, u njoj zakuhati 15 dkg tanke tjestenine. Povezati prilikom služenja s juhom.

2.  Zelena paprika sa svježim začinjenim sirom

20 dkg ovčjeg sira izmiješati pjenasto s 8 dkg masla, dodati ribanu manju kapulu, žlicu senfa, zdrobljeni češanj češnjaka, žlicu mljevene paprike, sol, papar i kim. Izmiješati s dvije do tri žlice piva. Dvije mesnate zelene paprike očistiti, odrezati im vrh i puniti ih smjesom. Hladiti 12 sati u frižideru, poslužiti narezano na fete debljine prsta, i na svaku staviti inčune.

3. Palačinke Hortobađ

Sitno nasjeckanu kapulu dinstati na 2 žlice ulja, dodati 50 dkg mljevene teletine, iskrižanu bijelu papriku, sitno sjeckanu pomu. Dodavati sol i papar dok meso ne pobijeli, skinuti s vatre, dodati žlicu crvene paprike, preliti vodom da prekrije meso, kuhati dok ne postane mekano, paziti da ostane dovoljno toča. Ispeći 12 slanih palačinki.

Skuhano meso lopaticom izvaditi, staviti na toplo, toču dodati 400 gr vrhnja, zakuhati, ako je prerijedak ugustiti s malo brašna. Mesu dodavati toč da se razmaže, puniti time palačinke, koje prvo treba zaklopiti s dvije suprotne strane, zarolati, posložiti u posudu, i zagrijati u pećnici. Točem preliti i ukrasiti vrhnjem i petrusimulom.

4. Perkelt



Na masti popržiti dvije kapule, dodati tri češnja češnjaka i 50 dkg svinjetine bez kosti isječene na komade. Začiniti. Kada meso pobijeli ubaciti papar, crvenu papriku, kim, nadoliti malo vode, pržiti dok ne nestane tekućine.

Dodati iskrižane po dvije paprike i pome, pržiti uz miješanje, nadoliti malo vode, po želji čili papričicu, kuhati dalje, prije kraja dodati crno vino, dokuvati i na kraju ubaciti malo vrhnja. Od 20 dkg brašna, dva jaja, soli i vode napraviti tijesto za knedle, skuhati ih, poslužiti uz perkelt.

5. Segedinska ribarska juha od šarana

1 kg šarana odrezati glavu i rep, ostalo izrezati na kriške, dobro posoliti. Glavu i rep s pola kile sitne ribe preliti vodom, staviti iskrižane dvije kapule, malo soli, kuhati do 1,5 sat. Cjedaljkom izvaditi, istisnuti tekućinu, preostali jušni temeljac zakuhati, dodati dvije žlice crvene paprike, na kolute izrezane dvije zelene paprike, 2 pome na komadiće i komadiće ljute papričice.

Ubaciti unutra komade posoljenog šarana. Kuhati na lagano, bez miješanja 10-15 minuta, poslužiti uz kuhane rezance,ili rezance sa svježim sirom.

6. Serelmešlevil - Ljubavna pisma

Od 25dkg brašna, 15dkg masla,4 žumanjka, 7dkg šećera,kiselog vrhnja, suhog kvasca, vanilin šećera, prstohvata soli umijesiti tijesto, pustiti da odstoji. Za nadjev pomiješati 2dl mlijeka, 6dkg šećera,2 jaja, 1,5dkg brašna i limunovu koricu, i kuhati uz stalo miješanje.

Kada se zgusne, skinuti s vatre, umiješati 10dkg mljevenih oraha. Tijesto razvući tanko, narezati na četverokute 4x4cm, u sredinu žličicom stavimo malo nadjeva, pa napraviti oblik pisma. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva do zlatno žute boje,tople posuti šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom.

7. Doboš torta (s 10 kora promjera 26cm)

Za biskvit 8 jaja razdvojiti, u posudu sa žumanjcima dodati 4 cijela jaja, izmiksati bjelanjak dok ne postane čvrst. Pri kraju dodati 2/3 šećera od 30 dkg šećera. Zatim s ostalim šećerom izmiksati žumanjke s cijelim jajima, do svijetlo krem boje. Lagano kuhačom odizati smjesu od žumanjaka, dodavati naizmjenično izmiksane bjelanjke i prosijanih 30 dkg brašna.

Smjesu tanko nanositi na obrnutu stranu pouljene i pobrašnjene tepsije(paziti da ima za 10 kora), unutar označenog kruga promjera 26 cm. Peče se 10 minuta na 200 stupnjeva. Za kremu na pari istući 2 jaja, 24dkg šećera, dcl mlijeka.

Kad je smjesa kuhana u vruće umiješati 30dkg čokolade za kuhanje. U ohlađenu kremu dodati pjenasto izmiksano 40 dkg masla. 9 kora mazati čokoladnom kremom slažući jednu na drugu, namazati cijelu tortu, stavimo u frižider na hlađenje. 10-u koru preliti šećernom ocaklinom od 25 dkg šećera, i dok je topla namašćenim nožem narezati brzo 16 jednakih šnita. Posložiti ih na vrh torte.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
shutterstock_75055558
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/top-sedam-jela-madarske-tradicionalne-kuhinje-306086 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=27b95702bae7830d280448170d0aa19a0b89bb2d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Top+sedam+jela+ma%C4%91arske+tradicionalne+kuhinje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Ftop-sedam-jela-madarske-tradicionalne-kuhinje-306086 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Ftop-sedam-jela-madarske-tradicionalne-kuhinje-306086 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => volite pikantno? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hranavolite pikantno?

Top sedam jela mađarske tradicionalne kuhinje

19. ožujka 2016. - 14:07
shutterstock_75055558

Ovog vikenda donosimo vam sedam tradicionalnih recepata mađarske kuhinje po izboru članova Splitsko-dalmatinske Udruge Mađara.

1. Kokošja juha Ujhazy

Kokoš težine 2 kg prekriti vodom, uskuvati, skidati pjenu. Na komade izrezati 30 dkg karote, 20 dkg peršinovog korijena, 10 dkg kelerabe, 10 dkg cvjetače. S 10 dkg gljiva skinuti opnu, isjeći ih, i zajedno s jednom zelenom paprikom, pomom, očišćenom kapulom, tri češnja češnjaka, strukom peršina, 10 deka selena, i uz 10 deka graška staviti u juhu.

Dodati po prstohvat šafrana, mljevenog đumbira i sol, 20 zrna papra, smanjiti vatru, kuhati dok se meso ne odvoji od kosti, pa ga izvaditi, odstraniti kosti, isjeći na manje komade, i vratiti u juhu. Prestati kuhati. Odvojiti malo juhe, razblažiti je s vodom, u njoj zakuhati 15 dkg ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 16:54