stdClass Object ( [id] => 596791 [title] => Najveće pogreške tijekom pripreme mesa: od ovih deset, neke će napraviti samo amateri, no neke se zbog brzine događaju svima [alias] => najvece-pogreske-tijekom-pripreme-mesa-od-ovih-deset-neke-ce-napraviti-samo-amateri-no-neke-se-zbog-brzine-dogadaju-svima [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Priprema mesa zna biti prilično iscrpljujuća ako niste stručnjak. Od odabira pravoga komada do ispravne pripreme sve do vremena, količine i načina kuhanja, meso je možda najdelikatnija namirnica s kojom svakodnevno dolazimo u susret.

Brojni kuhari na društvenim mrežama, ali i brojni portali svakodnevno izdvajaju pogreške koje ljudi rade prilikom pripreme mesa. Ovih 10 izdvojio je Business Insider, a pronašli smo i neka videa koja to zorno prikazuju.

1. Više namirnica, ista daska

Ako vrlo malo ili nimalo ne pazite na higijenu u kuhinji, vjerojatno prakticirate rezanje namirnica na istoj podlozi. Daska koju ste koristili za rezanje sirovog mesa, međutim, nikako ne bi smjela biti ona na kojoj ćete rezati svoje svježe povrće (čak i ako ga planirate kuhati).

Sirovo meso ostavit će bakterije za sobom na svakoj podlozi koju dotakne, stoga ukoliko planirate koristiti samo jednu dasku, pobrinite se barem da meso bude zadnje na redu što ćete rezati.

Kako biste dobro oprali sve što je meso dotaknulo, koristite toplu vodu i sapun.

 

2. 'Opasna zona'

Bakterije se najbolje razvijaju na temperaturi između 4 i 60 stupnjeva Celzijevih, piše Business Insider. Stoga je jedna od većih grešaka pustiti smrznuto meso da se odmrzava na sobnoj temperaturi ili jednostavno ostaviti komad pred pripremu da predugo stoji izvan hladnjaka.

Najbolje je 8 do 24 sata prije kuhanja meso iz zamrzivača premjestiti u hladnjak. Za bržu opciju, koristite hladnu kupku - mijenjajte vodu svakih pola sata.

3. Brzo rezanje 

Nakon što je skuhano/ ispečeno, jako je važno pustiti emso da odstoji nekoliko minuta. Za to vrijeme meso se prožima sokom od pečenja, koji tek tada stižu do sredine, stoga je i meso ukusnije. 

Ako je riječ o odresku ili pilećim prsima, dovoljno je 5 minuta. Ako je pak u pitanju čitava kokoš ili rebarca, 20-30 minuta je idealno. Za to vrijeme obložite meso folijom kako se ne bi previše ohladilo.

4. Predugo stoji u hladnjaku

Za sirovo mljeveno meso, perad i većinu plodova mora savjetuje se poštivati pravilo od dva dana - upravo toliko je dozvoljeno sirovome mesu da provede u hladnjaku. Sirovi odresci mogu stajati do pet dana, u protivnom ih je najbolje smrznuti.

5. Niste ga pravilno smrznuli

Ako ste meso kupili kod mesara, nemojte ga samo ubaciti u zamrzivač. Mnogo ćete bolje sačuvati kvalitetu ukoliko ga umotate u masni papir ili foliju, ili oboje, kako je opisano ovdje.

6. Pretrpali ste tavu

Hrana proizvodi masnoću i vlagu dok se priprema, pa je potrebno negdje pustiti paru koja nastaje. Ako pretrpate tavu te ju poklopite, zaboravite na ukusnu smeđu koricu koja se stvori na sočnijim komadima mesa.

7. Pržite slaninu u tavi

Trakice slanine popularne su u Americi, ali sve češće su dio i hrvatskog doručka. Ukoliko želite tanke, hrskave zalogaje, mnogo bolje ćete ih postići u pećnici, budući da je neizbježno da barem malo zagori u tavi. A tu je i smrad ulja...

8. Rezanje na sobnoj temperaturi

Ako jelo koje pripremate zahtjeva meso izrezano na manje komade, najbolje je to raditi dok je još djelomično smrznuto. 

9. Drvena daska

Mnogi kuhari upozoravaju na "opasnosti" koje krije korištenje drvene daske za rezanje sirovog mesa, budući da se na njima mnogo lakše nakupljaju bakterije. Ako nisu popucale, te se pravilno ispiru i čiste, drvene daske su sigurne za korištenje, čak i bolje od plastike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scott Gregory Thomas (@grillinfools) on

 

10. Odmrzavanje u toploj vodi

Mnogi su nestrpljivi prilikom pripreme, stoga koriste toplu vodu kako bi se meso prije "otopilo". No ovaj potez nije ništa sigurniji od ostavljanja mesa na sobnoj temperaturi, budući da ga uranjate u uvjete idealne za razvoj bakterija.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Opasna zona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-04-02 15:18:17 [created_by] => 3142 [created_by_alias] => J. V. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-04-02 21:19:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-04-02 15:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 32 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/04/02/shutterstock_624032513.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "shutterstock_624032513" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1280x670" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15506676 Threads: 5 Questions: 3204321440 Slow queries: 7218247 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236054946 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/najvece-pogreske-tijekom-pripreme-mesa-od-ovih-deset-neke-ce-napraviti-samo-amateri-no-neke-se-zbog-brzine-dogadaju-svima-596791 [printLink] => /mozaik/hrana/najvece-pogreske-tijekom-pripreme-mesa-od-ovih-deset-neke-ce-napraviti-samo-amateri-no-neke-se-zbog-brzine-dogadaju-svima-596791?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 447779 [name] => sirovo meso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sirovo-meso [link] => /tag/sirovo-meso ) [1] => stdClass Object ( [id] => 451875 [name] => meso priprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => meso-priprema [link] => /tag/meso-priprema ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Opasna zona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najveće pogreške tijekom pripreme mesa: od ovih deset, neke će napraviti samo amateri, no neke se zbog brzine događaju svima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3142 [name] => Jelena Vrcelj [username] => jelena-vrcelj [email] => jelena-vrcelj@sd.hr [password] => $2y$10$c9AzlvSFOEGqs2Fct8wnEuNu8B7reprxSnoN0nCg5vuGSv8M7vZeW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jelena-vrcelj-3142 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1660 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2a652302961d0256cca2c5358c37070?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/02/shutterstock_624032513.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => shutterstock_624032513 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/02/shutterstock_624032513.jpg [title] => shutterstock_624032513 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Priprema mesa zna biti prilično iscrpljujuća ako niste stručnjak. Od odabira pravoga komada do ispravne pripreme sve do vremena, količine i načina kuhanja, meso je možda najdelikatnija namirnica s kojom svakodnevno dolazimo u susret.

Brojni kuhari na društvenim mrežama, ali i brojni portali svakodnevno izdvajaju pogreške koje ljudi rade prilikom pripreme mesa. Ovih 10 izdvojio je Business Insider, a pronašli smo i neka videa koja to zorno prikazuju.

1. Više namirnica, ista daska

Ako vrlo malo ili nimalo ne pazite na higijenu u kuhinji, vjerojatno prakticirate rezanje namirnica na istoj podlozi. Daska koju ste koristili za rezanje sirovog mesa, međutim, nikako ne bi smjela biti ona na kojoj ćete rezati svoje svježe povrće (čak i ako ga planirate kuhati).

Sirovo meso ostavit će bakterije za sobom na svakoj podlozi koju dotakne, stoga ukoliko planirate koristiti samo jednu dasku, pobrinite se barem da meso bude zadnje na redu što ćete rezati.

Kako biste dobro oprali sve što je meso dotaknulo, koristite toplu vodu i sapun.

 

2. 'Opasna zona'

Bakterije se najbolje razvijaju na temperaturi između 4 i 60 stupnjeva Celzijevih, piše Business Insider. Stoga je jedna od većih grešaka pustiti smrznuto meso da se odmrzava na sobnoj temperaturi ili jednostavno ostaviti komad pred pripremu da predugo stoji izvan hladnjaka.

Najbolje je 8 do 24 sata prije kuhanja meso iz zamrzivača premjestiti u hladnjak. Za bržu opciju, koristite hladnu kupku - mijenjajte vodu svakih pola sata.

3. Brzo rezanje 

Nakon što je skuhano/ ispečeno, jako je važno pustiti emso da odstoji nekoliko minuta. Za to vrijeme meso se prožima sokom od pečenja, koji tek tada stižu do sredine, stoga je i meso ukusnije. 

Ako je riječ o odresku ili pilećim prsima, dovoljno je 5 minuta. Ako je pak u pitanju čitava kokoš ili rebarca, 20-30 minuta je idealno. Za to vrijeme obložite meso folijom kako se ne bi previše ohladilo.

4. Predugo stoji u hladnjaku

Za sirovo mljeveno meso, perad i većinu plodova mora savjetuje se poštivati pravilo od dva dana - upravo toliko je dozvoljeno sirovome mesu da provede u hladnjaku. Sirovi odresci mogu stajati do pet dana, u protivnom ih je najbolje smrznuti.

5. Niste ga pravilno smrznuli

Ako ste meso kupili kod mesara, nemojte ga samo ubaciti u zamrzivač. Mnogo ćete bolje sačuvati kvalitetu ukoliko ga umotate u masni papir ili foliju, ili oboje, kako je opisano ovdje.

6. Pretrpali ste tavu

Hrana proizvodi masnoću i vlagu dok se priprema, pa je potrebno negdje pustiti paru koja nastaje. Ako pretrpate tavu te ju poklopite, zaboravite na ukusnu smeđu koricu koja se stvori na sočnijim komadima mesa.

7. Pržite slaninu u tavi

Trakice slanine popularne su u Americi, ali sve češće su dio i hrvatskog doručka. Ukoliko želite tanke, hrskave zalogaje, mnogo bolje ćete ih postići u pećnici, budući da je neizbježno da barem malo zagori u tavi. A tu je i smrad ulja...

8. Rezanje na sobnoj temperaturi

Ako jelo koje pripremate zahtjeva meso izrezano na manje komade, najbolje je to raditi dok je još djelomično smrznuto. 

9. Drvena daska

Mnogi kuhari upozoravaju na "opasnosti" koje krije korištenje drvene daske za rezanje sirovog mesa, budući da se na njima mnogo lakše nakupljaju bakterije. Ako nisu popucale, te se pravilno ispiru i čiste, drvene daske su sigurne za korištenje, čak i bolje od plastike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scott Gregory Thomas (@grillinfools) on

 

10. Odmrzavanje u toploj vodi

Mnogi su nestrpljivi prilikom pripreme, stoga koriste toplu vodu kako bi se meso prije "otopilo". No ovaj potez nije ništa sigurniji od ostavljanja mesa na sobnoj temperaturi, budući da ga uranjate u uvjete idealne za razvoj bakterija.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
shutterstock_624032513
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/najvece-pogreske-tijekom-pripreme-mesa-od-ovih-deset-neke-ce-napraviti-samo-amateri-no-neke-se-zbog-brzine-dogadaju-svima-596791 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=623a1d8da0ea7987550afdf16e044077a53489a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najve%C4%87e+pogre%C5%A1ke+tijekom+pripreme+mesa%3A+od+ovih+deset%2C+neke+%C4%87e+napraviti+samo+amateri%2C+no+neke+se+zbog+brzine+doga%C4%91aju+svima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fnajvece-pogreske-tijekom-pripreme-mesa-od-ovih-deset-neke-ce-napraviti-samo-amateri-no-neke-se-zbog-brzine-dogadaju-svima-596791 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fnajvece-pogreske-tijekom-pripreme-mesa-od-ovih-deset-neke-ce-napraviti-samo-amateri-no-neke-se-zbog-brzine-dogadaju-svima-596791 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Opasna zona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HranaOpasna zona

Najveće pogreške tijekom pripreme mesa: od ovih deset, neke će napraviti samo amateri, no neke se zbog brzine događaju svima

Piše J. V.
2. travnja 2019. - 17:54
shutterstock_624032513

Priprema mesa zna biti prilično iscrpljujuća ako niste stručnjak. Od odabira pravoga komada do ispravne pripreme sve do vremena, količine i načina kuhanja, meso je možda najdelikatnija namirnica s kojom svakodnevno dolazimo u susret.

Brojni kuhari na društvenim mrežama, ali i brojni portali svakodnevno izdvajaju pogreške koje ljudi rade prilikom pripreme mesa. Ovih 10 izdvojio je Business Insider, a pronašli smo i neka videa koja to zorno prikazuju.

1. Više namirnica, ista daska

Ako vrlo malo ili nimalo ne pazite na higijenu u kuhinji, vjerojatno prakticirate rezanje namirnica na istoj podlozi. Daska koju ste koristili za rezanje sirovog mesa, međutim, nikako ne bi smjela biti ona na kojoj ćete rezati svoje svježe povrće (čak i ako ga planirate kuhati).

Sirovo meso ostavit ć...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:35