stdClass Object ( [id] => 1039983 [title] => Cetinjanin Marko Đurašević napustio je vrhunske svjetske restorane i skrasio se u Splitu: Radim jela kakva su služili i Dioklecijanu! Čuvanje je ključ [alias] => cetinjanin-marko-durasevic-napustio-je-vrhunske-svjetske-restorane-i-skrasio-se-u-splitu-radim-jela-kakva-su-sluzili-i-dioklecijanu-cuvanje-je-kljuc [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Marko Đurašević, vrhunski chef koji je nakon 23 godine karijere po najboljim svjetskim restoranima, od Španjolske, preko Velike Britanije i SAD-a, za sebe, suprugu i troje malene djece, izabrao mirniji život u Splitu, nije kao dječak trčao po dvorištu, nego je radije gledao što mu rade majka i baka u kuhinji. To ga je valjda i odredilo.

– Majka i baka bile su Vukovarke i sjajno su radile domaće kobasice, tjestenine, kruh... S druge strane, crnogorski dio obitelji vješto je pravio sireve, jogurte... Sve je to mene oduševljavalo – kaže Đurašević, koji je jednog dana iz Cetinja krenuo na svoje svjetsko putovanje.

Počeo je kao pomoćni radnik, perač posuđa u hotelu "Avala" u Budvi, ali bila su to teška vremena bez perspektive, pa se 1997. godine uputio u svijet. Krenuo je u nepoznato, u Pariz, gdje je u kuhinjama radio najteže poslove i marljivo učio.

Danonoćni rad

– Radio sam danonoćno i vidio da život vrhunskim kuharima nije loš, da im garantira dobru egzistenciju. Težak je to rad koji traje po 14, pa i do 20 sati. Jednom sam radio 24 sata u komadu.

Baviti se gastronomijom zahtijeva veliko žrtvovanje i posvećenost poslu ako želiš uspjeti. Mislim da je talent tek pet posto, sve ostalo je rad i samo rad.

Tri i pol godine proveo je u Parizu, a onda ga je kum pozvao u španjolski Alicante, turistički grad na moru, gdje je i napravio pravu karijeru.

– Nakon pariških gužvi i užurbanosti, oduševio me taj opušteni mediteranski duh. Počeo sam raditi u "Nou Manolinu", restoranu u kojemu je cijela obitelj bila posvećena tome da ponudi savršen proizvod. Služio se pršut star šest godina, svježa riba se dostavljala dva puta dnevno, nakon što je vlasnik odabere na aukciji.

---

image
Juha od brudeta s 'roso gamberima'
Nikola Vilić/Hanza Media
---


Tu su dolazili poznati, od španjolskog kralja do hollywoodskih zvijezda, i bilo je izazov raditi u takvom restoranu. Inspiriran njihovim jelovnikom slavni je francuski chef Joel Robuchon, koji se za života okitio s 30 Michelinovih zvjezdica, stvorio svoj kuharski koncept.

Katariji Gastronomiki donio Michelina

Potom sam dobio ponudu lanca "Kataria Gastronomika" da radim kao stariji, dakle, samostalni kuhar i to mi je bio zbilja izazov.

Taj restoran je za devet mjeseci dobio preporuku Michelina, a inspiraciju za jela smo tražili u prirodi. Tada je moja karijera zapravo postala ozbiljna – prisjeća se Marko.

No, kako je život kuhara, pa i vrhunskih, na neki način nomadski, slučaj je htio da ga pozove korporativni šef velikog lanca hotela "Barcelo", pa je Đurašević nastavio karijeru u Barceloni.

Nema milosti

– Konkurencija u svijetu je velika i nemilosrdna. On je pozvao mene i još trojicu jer je želio posve novi koncept u gastronomiji restorana. Stajali smo u hodniku i čekali na razgovor, a on je jednog za drugim pozivao zaposlenike i dijelio im otkaze.

Dok smo tu stajali, otpušteno je 18 ljudi. On me i pripremio psihički i fizički za taj novi put i rad u ogromnim kuhinjama, gdje su bile zaposlene čitave brigade ljudi.

To su hoteli u kojima odsjedaju gosti poput Brucea Willisa, Brucea Springsteena, Justina Biebera. Organiziraju se vrhunski banketi i sve mora biti top.

Na pitanje koje su to odlike koje razlikuju vrhunskog chefa od dobrog, Marko kaže da je to prije svega posvećenost poslu, sposobnost za održavanje dobrih međuljudskih odnosa i respekt prema namirnici.

---

image
Nikola Vilić/Hanza Media
---


– Vrhunski šef zna tu nijansu između fantastičkog i perfektnog. Japanci to zovu imperfektna perfekcija, a zapravo se radi o tome da poštuješ namirnicu i izvučeš najbolje iz nje.

Gastronomija mora biti nešto posebno i ne možemo kuhati kao doma, jer zašto biste onda došli u restoran – kaže čovjek koji je nakon brojnih uspjeha i rada u restoranima s Michelinovim zvjezdicama stigao u Split da tu i ostane.

Doživljava ga kao malu Barcelonu na moru, oduševljen je načinom života i prijemom koji ima. Svoje nove recepte kreira u "Kinoteci Food and Bar" i spaja Japan i Mediteran.

Sirovo je dobro

– Split i Barcelona imaju sličnosti, čak i nogometni klubovi imaju iste boje. Prija mi ovaj grad, ima divne ljude i bogatu povijest iz koje crpim ideje. U mojim jelima ima dosta kohezije s načinom pripreme u doba cara Dioklecijana. Vratio sam se, zapravo, na sami početak, otprije otkrića vatre.

Tada su ljudi čuvali namirnice u zemlji, u pećini, u marinadama, soli, moru i algama. To su današnji tartari, karpača i slična jela. Znači, namirnica se maksimalno čuva i mora biti vrhunska. Drugi dio je onaj nakon pojave vatre.

Morate znati da se promijenila sofisticiranost alata i svega s čime radimo, ali namirnicu uvijek treba tretirati jednako, kao što su to činili ljudi prije milijune godina, da bi ona dala najbolje od sebe. To je moja gastronomska filozofija.

Zato smatram da je spoj japanske tehnike i mediteranskih namirnica i začina, uz dodatak i japanskih, zapravo savršen spoj.

Ljudima treba razbiti predrasudu o sirovim namirnicama u jelima i da Japan nije samo sushi. Zato stvaram modernu interpretaciju jela koja su spoj Splita i Tokija i prilagođavam ih nepcu europskih ljudi. Hrana se poslužuje u kamenu, drvu, metalu, porculanu, staklu.

---

image
Markova varijacija pizze, tzv. Sashizza
Nikola Vilić/Hanza Media
---


Na pitanje što bi poručio mladim ljudima koji se odluče za njegovu profesiju, Đurašević kaže da se spreme na težak rad i da je za uspjeh bitna iskrenost i poštovanje gosta kojemu treba ponuditi vizualni užitak dobrog mirisa i okusa. A koliko vremena treba sjediti za večerom da bi se pojelo 18 sljedova, pitamo.

– Ma samo tri sata.

---

Neko vrijeme bio sam u Londonu i SAD-u, odnosno Kaliforniji. Uvjeti za rad su odlični, izazovi veliki, ali Amerika mi nije posebno privlačna. Veći je užitak raditi u manjim, mediteranskim gradovima, koji imaju posve drugu atmosferu

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK U POVIJEST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => POVRATAK U POVIJEST 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-18 17:36:11 [created_by] => 3189 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-23 14:11:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-08-23 13:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 32 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/18\/14406748.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/18\/14406752.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/18\/14406738.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/18\/14406734.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/18\/14406728.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/18\/14406726.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/18\/14406710.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Hanza Media","Nikola Vili\u0107\/Hanza Media","Nikola Vili\u0107\/Hanza Media","Nikola Vili\u0107\/Hanza Media","Nikola Vili\u0107\/Hanza Media","Nikola Vili\u0107\/Hanza Media","Nikola Vili\u0107\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Konkurencija u svijetu je velika i nemilosrdna. Dok sam \u010dekao na razgovor, gazda je otpustio 18 ljudi!'","Juha od brudeta s 'roso gamberima'","Golub u tri servisa","Markova varijacija pizze, tzv.\u00a0Sashizza","Fritule od bakalara u japanskoj smjesi","Kamenica 'Cartier' sa zlatom i srebrom",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_14406748_1280.jpg":"1280x1280","k_14406748_1024.jpg":"1024x1024","k_14406748_640.jpg":"640x640","k_14406748_480.jpg":"480x480","k_14406748_340.jpg":"340x340","k_14406748_220.jpg":"220x220","o_14406748_1280.jpg":"1280x852","o_14406748_1024.jpg":"1024x681","o_14406748_640.jpg":"640x426","o_14406748_480.jpg":"480x319","o_14406748_340.jpg":"340x226","o_14406748_220.jpg":"220x146","h_14406748_1280.jpg":"1280x854","h_14406748_1024.jpg":"1024x683","h_14406748_640.jpg":"640x427","h_14406748_480.jpg":"480x320","h_14406748_340.jpg":"340x227","h_14406748_220.jpg":"220x147","pp_14406748_1280.jpg":"1006x1280","pp_14406748_1024.jpg":"805x1024","pp_14406748_640.jpg":"503x640","pp_14406748_480.jpg":"377x480","pp_14406748_340.jpg":"267x340","pp_14406748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14406752_1280.jpg":"1280x1280","k_14406752_1024.jpg":"1024x1024","k_14406752_640.jpg":"640x640","k_14406752_480.jpg":"480x480","k_14406752_340.jpg":"340x340","k_14406752_220.jpg":"220x220","o_14406752_1280.jpg":"1280x852","o_14406752_1024.jpg":"1024x681","o_14406752_640.jpg":"640x426","o_14406752_480.jpg":"480x319","o_14406752_340.jpg":"340x226","o_14406752_220.jpg":"220x146","h_14406752_1280.jpg":"1280x854","h_14406752_1024.jpg":"1024x683","h_14406752_640.jpg":"640x427","h_14406752_480.jpg":"480x320","h_14406752_340.jpg":"340x227","h_14406752_220.jpg":"220x147","pp_14406752_1280.jpg":"1006x1280","pp_14406752_1024.jpg":"805x1024","pp_14406752_640.jpg":"503x640","pp_14406752_480.jpg":"377x480","pp_14406752_340.jpg":"267x340","pp_14406752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14406738_1280.jpg":"1280x1280","k_14406738_1024.jpg":"1024x1024","k_14406738_640.jpg":"640x640","k_14406738_480.jpg":"480x480","k_14406738_340.jpg":"340x340","k_14406738_220.jpg":"220x220","o_14406738_1280.jpg":"1280x852","o_14406738_1024.jpg":"1024x681","o_14406738_640.jpg":"640x426","o_14406738_480.jpg":"480x319","o_14406738_340.jpg":"340x226","o_14406738_220.jpg":"220x146","h_14406738_1280.jpg":"1280x854","h_14406738_1024.jpg":"1024x683","h_14406738_640.jpg":"640x427","h_14406738_480.jpg":"480x320","h_14406738_340.jpg":"340x227","h_14406738_220.jpg":"220x147","pp_14406738_1280.jpg":"1006x1280","pp_14406738_1024.jpg":"805x1024","pp_14406738_640.jpg":"503x640","pp_14406738_480.jpg":"377x480","pp_14406738_340.jpg":"267x340","pp_14406738_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14406734_1280.jpg":"1280x1280","k_14406734_1024.jpg":"1024x1024","k_14406734_640.jpg":"640x640","k_14406734_480.jpg":"480x480","k_14406734_340.jpg":"340x340","k_14406734_220.jpg":"220x220","o_14406734_1280.jpg":"1280x852","o_14406734_1024.jpg":"1024x681","o_14406734_640.jpg":"640x426","o_14406734_480.jpg":"480x319","o_14406734_340.jpg":"340x226","o_14406734_220.jpg":"220x146","h_14406734_1280.jpg":"1280x854","h_14406734_1024.jpg":"1024x683","h_14406734_640.jpg":"640x427","h_14406734_480.jpg":"480x320","h_14406734_340.jpg":"340x227","h_14406734_220.jpg":"220x147","pp_14406734_1280.jpg":"1006x1280","pp_14406734_1024.jpg":"805x1024","pp_14406734_640.jpg":"503x640","pp_14406734_480.jpg":"377x480","pp_14406734_340.jpg":"267x340","pp_14406734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_14406728_1280.jpg":"1280x1280","k_14406728_1024.jpg":"1024x1024","k_14406728_640.jpg":"640x640","k_14406728_480.jpg":"480x480","k_14406728_340.jpg":"340x340","k_14406728_220.jpg":"220x220","o_14406728_1280.jpg":"1280x1923","o_14406728_1024.jpg":"1024x1538","o_14406728_640.jpg":"640x961","o_14406728_480.jpg":"480x721","o_14406728_340.jpg":"340x510","o_14406728_220.jpg":"220x330","h_14406728_1280.jpg":"1280x854","h_14406728_1024.jpg":"1024x683","h_14406728_640.jpg":"640x427","h_14406728_480.jpg":"480x320","h_14406728_340.jpg":"340x227","h_14406728_220.jpg":"220x147","pp_14406728_1280.jpg":"1006x1280","pp_14406728_1024.jpg":"805x1024","pp_14406728_640.jpg":"503x640","pp_14406728_480.jpg":"377x480","pp_14406728_340.jpg":"267x340","pp_14406728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14406726_1280.jpg":"1280x1280","k_14406726_1024.jpg":"1024x1024","k_14406726_640.jpg":"640x640","k_14406726_480.jpg":"480x480","k_14406726_340.jpg":"340x340","k_14406726_220.jpg":"220x220","o_14406726_1280.jpg":"1280x852","o_14406726_1024.jpg":"1024x681","o_14406726_640.jpg":"640x426","o_14406726_480.jpg":"480x319","o_14406726_340.jpg":"340x226","o_14406726_220.jpg":"220x146","h_14406726_1280.jpg":"1280x854","h_14406726_1024.jpg":"1024x683","h_14406726_640.jpg":"640x427","h_14406726_480.jpg":"480x320","h_14406726_340.jpg":"340x227","h_14406726_220.jpg":"220x147","pp_14406726_1280.jpg":"1006x1280","pp_14406726_1024.jpg":"805x1024","pp_14406726_640.jpg":"503x640","pp_14406726_480.jpg":"377x480","pp_14406726_340.jpg":"267x340","pp_14406726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_14406710_1280.jpg":"1280x1280","k_14406710_1024.jpg":"1024x1024","k_14406710_640.jpg":"640x640","k_14406710_480.jpg":"480x480","k_14406710_340.jpg":"340x340","k_14406710_220.jpg":"220x220","o_14406710_1280.jpg":"1280x1923","o_14406710_1024.jpg":"1024x1538","o_14406710_640.jpg":"640x961","o_14406710_480.jpg":"480x721","o_14406710_340.jpg":"340x510","o_14406710_220.jpg":"220x330","h_14406710_1280.jpg":"1280x854","h_14406710_1024.jpg":"1024x683","h_14406710_640.jpg":"640x427","h_14406710_480.jpg":"480x320","h_14406710_340.jpg":"340x227","h_14406710_220.jpg":"220x147","pp_14406710_1280.jpg":"1006x1280","pp_14406710_1024.jpg":"805x1024","pp_14406710_640.jpg":"503x640","pp_14406710_480.jpg":"377x480","pp_14406710_340.jpg":"267x340","pp_14406710_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15282637 Threads: 4 Questions: 3178274198 Slow queries: 7127217 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235529938 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/cetinjanin-marko-durasevic-napustio-je-vrhunske-svjetske-restorane-i-skrasio-se-u-splitu-radim-jela-kakva-su-sluzili-i-dioklecijanu-cuvanje-je-kljuc-1039983 [printLink] => /mozaik/hrana/cetinjanin-marko-durasevic-napustio-je-vrhunske-svjetske-restorane-i-skrasio-se-u-splitu-radim-jela-kakva-su-sluzili-i-dioklecijanu-cuvanje-je-kljuc-1039983?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 615865 [name] => Marko Đurašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-23 16:11:44 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-durasevic [link] => /tag/marko-durasevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK U POVIJEST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Cetinjanin Marko Đurašević napustio je vrhunske svjetske restorane i skrasio se u Splitu: Radim jela kakva su služili i Dioklecijanu! Čuvanje je ključ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3189 [name] => Nataša Bakotić [username] => nata-a-bakoti [email] => nata-a-bakoti@sd.hr [password] => $2y$10$oPmYsI7YaFN0U/usX8ays.UVAX2ZC83ttt1Nvwtfa23FXnWCLyl/. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/natasa-bakotic-3189 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1707 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/09718ecb478abd375d94ec1ddf06b85e?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14406748.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Hanza Media [mainImageDesc] => 'Konkurencija u svijetu je velika i nemilosrdna. Dok sam čekao na razgovor, gazda je otpustio 18 ljudi!' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14406748.jpg [title] => 'Konkurencija u svijetu je velika i nemilosrdna. Dok sam čekao na razgovor, gazda je otpustio 18 ljudi!' Nikola Vilić/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14406752.jpg [title] => Juha od brudeta s 'roso gamberima' Nikola Vilić/Hanza Media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14406738.jpg [title] => Golub u tri servisa Nikola Vilić/Hanza Media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14406734.jpg [title] => Markova varijacija pizze, tzv. Sashizza Nikola Vilić/Hanza Media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14406728.jpg [title] => Fritule od bakalara u japanskoj smjesi Nikola Vilić/Hanza Media ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14406726.jpg [title] => Kamenica 'Cartier' sa zlatom i srebrom Nikola Vilić/Hanza Media ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14406710.jpg [title] => Nikola Vilić/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Marko Đurašević, vrhunski chef koji je nakon 23 godine karijere po najboljim svjetskim restoranima, od Španjolske, preko Velike Britanije i SAD-a, za sebe, suprugu i troje malene djece, izabrao mirniji život u Splitu, nije kao dječak trčao po dvorištu, nego je radije gledao što mu rade majka i baka u kuhinji. To ga je valjda i odredilo.

– Majka i baka bile su Vukovarke i sjajno su radile domaće kobasice, tjestenine, kruh... S druge strane, crnogorski dio obitelji vješto je pravio sireve, jogurte... Sve je to mene oduševljavalo – kaže Đurašević, koji je jednog dana iz Cetinja krenuo na svoje svjetsko putovanje.

Počeo je kao pomoćni radnik, perač posuđa u hotelu "Avala" u Budvi, ali bila su to teška vremena bez perspektive, pa se 1997. godine uputio u svijet. Krenuo je u nepoznato, u Pariz, gdje je u kuhinjama radio najteže poslove i marljivo učio.

Danonoćni rad

– Radio sam danonoćno i vidio da život vrhunskim kuharima nije loš, da im garantira dobru egzistenciju. Težak je to rad koji traje po 14, pa i do 20 sati. Jednom sam radio 24 sata u komadu.

Baviti se gastronomijom zahtijeva veliko žrtvovanje i posvećenost poslu ako želiš uspjeti. Mislim da je talent tek pet posto, sve ostalo je rad i samo rad.

Tri i pol godine proveo je u Parizu, a onda ga je kum pozvao u španjolski Alicante, turistički grad na moru, gdje je i napravio pravu karijeru.

– Nakon pariških gužvi i užurbanosti, oduševio me taj opušteni mediteranski duh. Počeo sam raditi u "Nou Manolinu", restoranu u kojemu je cijela obitelj bila posvećena tome da ponudi savršen proizvod. Služio se pršut star šest godina, svježa riba se dostavljala dva puta dnevno, nakon što je vlasnik odabere na aukciji.

---

image
Juha od brudeta s 'roso gamberima'
Nikola Vilić/Hanza Media
---


Tu su dolazili poznati, od španjolskog kralja do hollywoodskih zvijezda, i bilo je izazov raditi u takvom restoranu. Inspiriran njihovim jelovnikom slavni je francuski chef Joel Robuchon, koji se za života okitio s 30 Michelinovih zvjezdica, stvorio svoj kuharski koncept.

Katariji Gastronomiki donio Michelina

Potom sam dobio ponudu lanca "Kataria Gastronomika" da radim kao stariji, dakle, samostalni kuhar i to mi je bio zbilja izazov.

Taj restoran je za devet mjeseci dobio preporuku Michelina, a inspiraciju za jela smo tražili u prirodi. Tada je moja karijera zapravo postala ozbiljna – prisjeća se Marko.

No, kako je život kuhara, pa i vrhunskih, na neki način nomadski, slučaj je htio da ga pozove korporativni šef velikog lanca hotela "Barcelo", pa je Đurašević nastavio karijeru u Barceloni.

Nema milosti

– Konkurencija u svijetu je velika i nemilosrdna. On je pozvao mene i još trojicu jer je želio posve novi koncept u gastronomiji restorana. Stajali smo u hodniku i čekali na razgovor, a on je jednog za drugim pozivao zaposlenike i dijelio im otkaze.

Dok smo tu stajali, otpušteno je 18 ljudi. On me i pripremio psihički i fizički za taj novi put i rad u ogromnim kuhinjama, gdje su bile zaposlene čitave brigade ljudi.

To su hoteli u kojima odsjedaju gosti poput Brucea Willisa, Brucea Springsteena, Justina Biebera. Organiziraju se vrhunski banketi i sve mora biti top.

Na pitanje koje su to odlike koje razlikuju vrhunskog chefa od dobrog, Marko kaže da je to prije svega posvećenost poslu, sposobnost za održavanje dobrih međuljudskih odnosa i respekt prema namirnici.

---

image
Nikola Vilić/Hanza Media
---


– Vrhunski šef zna tu nijansu između fantastičkog i perfektnog. Japanci to zovu imperfektna perfekcija, a zapravo se radi o tome da poštuješ namirnicu i izvučeš najbolje iz nje.

Gastronomija mora biti nešto posebno i ne možemo kuhati kao doma, jer zašto biste onda došli u restoran – kaže čovjek koji je nakon brojnih uspjeha i rada u restoranima s Michelinovim zvjezdicama stigao u Split da tu i ostane.

Doživljava ga kao malu Barcelonu na moru, oduševljen je načinom života i prijemom koji ima. Svoje nove recepte kreira u "Kinoteci Food and Bar" i spaja Japan i Mediteran.

Sirovo je dobro

– Split i Barcelona imaju sličnosti, čak i nogometni klubovi imaju iste boje. Prija mi ovaj grad, ima divne ljude i bogatu povijest iz koje crpim ideje. U mojim jelima ima dosta kohezije s načinom pripreme u doba cara Dioklecijana. Vratio sam se, zapravo, na sami početak, otprije otkrića vatre.

Tada su ljudi čuvali namirnice u zemlji, u pećini, u marinadama, soli, moru i algama. To su današnji tartari, karpača i slična jela. Znači, namirnica se maksimalno čuva i mora biti vrhunska. Drugi dio je onaj nakon pojave vatre.

Morate znati da se promijenila sofisticiranost alata i svega s čime radimo, ali namirnicu uvijek treba tretirati jednako, kao što su to činili ljudi prije milijune godina, da bi ona dala najbolje od sebe. To je moja gastronomska filozofija.

Zato smatram da je spoj japanske tehnike i mediteranskih namirnica i začina, uz dodatak i japanskih, zapravo savršen spoj.

Ljudima treba razbiti predrasudu o sirovim namirnicama u jelima i da Japan nije samo sushi. Zato stvaram modernu interpretaciju jela koja su spoj Splita i Tokija i prilagođavam ih nepcu europskih ljudi. Hrana se poslužuje u kamenu, drvu, metalu, porculanu, staklu.

---

image
Markova varijacija pizze, tzv. Sashizza
Nikola Vilić/Hanza Media
---


Na pitanje što bi poručio mladim ljudima koji se odluče za njegovu profesiju, Đurašević kaže da se spreme na težak rad i da je za uspjeh bitna iskrenost i poštovanje gosta kojemu treba ponuditi vizualni užitak dobrog mirisa i okusa. A koliko vremena treba sjediti za večerom da bi se pojelo 18 sljedova, pitamo.

– Ma samo tri sata.

---

Neko vrijeme bio sam u Londonu i SAD-u, odnosno Kaliforniji. Uvjeti za rad su odlični, izazovi veliki, ali Amerika mi nije posebno privlačna. Veći je užitak raditi u manjim, mediteranskim gradovima, koji imaju posve drugu atmosferu

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Hanza Media Nikola Vilić/Hanza Media Nikola Vilić/Hanza Media Nikola Vilić/Hanza Media Nikola Vilić/Hanza Media Nikola Vilić/Hanza Media Nikola Vilić/Hanza Media
Nikola Vilić/Hanza Media
'Konkurencija u svijetu je velika i nemilosrdna. Dok sam čekao na razgovor, gazda je otpustio 18 ljudi!'
Nikola Vilić/Hanza Media
Juha od brudeta s 'roso gamberima'
Nikola Vilić/Hanza Media
Golub u tri servisa
Nikola Vilić/Hanza Media
Markova varijacija pizze, tzv. Sashizza
Nikola Vilić/Hanza Media
Fritule od bakalara u japanskoj smjesi
Nikola Vilić/Hanza Media
Kamenica 'Cartier' sa zlatom i srebrom
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/cetinjanin-marko-durasevic-napustio-je-vrhunske-svjetske-restorane-i-skrasio-se-u-splitu-radim-jela-kakva-su-sluzili-i-dioklecijanu-cuvanje-je-kljuc-1039983 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=edc106062d52cef3388731c185f79167182f1bea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Cetinjanin+Marko+%C4%90ura%C5%A1evi%C4%87+napustio+je+vrhunske+svjetske+restorane+i+skrasio+se+u+Splitu%3A+Radim+jela+kakva+su+slu%C5%BEili+i+Dioklecijanu%21+%C4%8Cuvanje+je+klju%C4%8D&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fcetinjanin-marko-durasevic-napustio-je-vrhunske-svjetske-restorane-i-skrasio-se-u-splitu-radim-jela-kakva-su-sluzili-i-dioklecijanu-cuvanje-je-kljuc-1039983 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fcetinjanin-marko-durasevic-napustio-je-vrhunske-svjetske-restorane-i-skrasio-se-u-splitu-radim-jela-kakva-su-sluzili-i-dioklecijanu-cuvanje-je-kljuc-1039983 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK U POVIJEST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
HranaPOVRATAK U POVIJEST

Cetinjanin Marko Đurašević napustio je vrhunske svjetske restorane i skrasio se u Splitu: Radim jela kakva su služili i Dioklecijanu! Čuvanje je ključ

23. kolovoza 2020. - 15:55
'Konkurencija u svijetu je velika i nemilosrdna. Dok sam čekao na razgovor, gazda je otpustio 18 ljudi!'Nikola Vilić/Hanza Media

Marko Đurašević, vrhunski chef koji je nakon 23 godine karijere po najboljim svjetskim restoranima, od Španjolske, preko Velike Britanije i SAD-a, za sebe, suprugu i troje malene djece, izabrao mirniji život u Splitu, nije kao dječak trčao po dvorištu, nego je radije gledao što mu rade majka i baka u kuhinji. To ga je valjda i odredilo.

– Majka i baka bile su Vukovarke i sjajno su radile domaće kobasice, tjestenine, kruh... S druge strane, crnogorski dio obitelji vješto je pravio sireve, jogurte... Sve je to mene oduševljavalo – kaže Đurašević, koji je jednog dana iz Cetinja krenuo na svoje svjetsko putovanje.

Počeo je kao pomoćni radnik, perač posuđa u hotelu "Avala" u Budvi, ali bila su to teška vremena bez perspektive, pa se 1997. godine uputio u svijet. Krenuo je u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:21