stdClass Object ( [id] => 1237465 [title] => Naši mladi kreativci ne zaostaju za Europom: ‘Predstavili smo raznolikost i doseg naših studenata kroz suvremeni pristup stvaralaštvu‘ [alias] => nasi-mladi-kreativci-ne-zaostaju-za-europom-predstavili-smo-raznolikost-i-doseg-nasih-studenata-kroz-suvremeni-pristup-stvaralastvu [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Skupina splitskih studenata Umjetničke akademije vratila se iz Helsinkija, gdje njihova izložba ostaje otvorena još gotovo mjesec dana i na kojoj su prezentirali i svoje radove i svoju Akademiju. Riječ je o drugom dijelu izložbenog projekta razmjene između Umjetničke akademije u Splitu i Akademije likovnih umjetnosti Uniarts u finskoj prijestolnici.

Zajednička izložba studenata preddiplomskog i diplomskog studija Odsjeka za film i video i studenata diplomskog studija i diplomanata Odsjeka za slikarstvo, naziva “SouthWest – NorthEast”, održava se u galeriji Kuva/Tilla na Akademiji likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju, u Finskoj.

Selektori su izložbe dr. sc. Vlado Zrnić, red. prof. art. s Odsjeka za film i video, te Viktor Popović, red. prof. art. i Neli Ružić, doc. art. s Odsjeka za slikarstvo. Organizatori su izložbe Likovni odjel UMAS-a i udruga “Kazimir”, koju predstavlja Ivan Perić, diplomirani sociolog i magistar filmske umjetnosti, koji je u ovome projektu producent.

Prošlog mjeseca u Helsinkiju je boravilo deset studenata - Marija Bebić, Lora Cukrov, Tihana Felić, Mihael Frančić, Luka Jukić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Marija Mratinić, Ivona Pupačić i Lucija Vrkić. Međutim, na izložbi je predstavljena šira selekcija radova. Prvi dio ove suradničke manifestacije bio je održan u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu 2019. godine, kada su se studenti iz Finske predstavili izložbom pod nazivom “Can’t Leave Home Without It”. Zbog pandemije, izložba splitskih studenata u Helsinkiju bila je odgođena za dvije godine.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Oprema nije presudna

- Ovom izložbom studentskih radova namjera nam je bila predstaviti raznolikost i kreativni doseg naših studenata kroz suvremeni pristup umjetničkom stvaralaštvu, raznolikost i intrigantnost u pristupu tematskom sadržaju te inventivnu uporabu likovnih tehnika i medija - kaže Neli Ružić, docentica na Odsjeku za slikarstvo, gdje dugi niz godina predaje i red. prof. Viktor Popović, koji je donedavno bio i pročelnik Odsjeka.

- Ovo je međunarodni projekt i vrlo je zanimljiv jer naše dvije akademije, Uniarts i UMAS imaju sličnosti u svojim programima, ali i svojim senzibilitetima i viziji proširene ideje slikarstva i suvremenosti. Pojednostavljeno, to znači da njegujemo ideju slike koja se može proširiti i izvan okvira medija slikarstva, na različite medije i umjetnička djelovanja. To nas spaja.

Prema dojmu koji su iz Finske donijeli profesori, kojima, dakako, međunarodni projekti nisu novost, splitski studenti ni po čemu, osim možda po uvjetima studiranja, ne zaostaju za svojim vršnjacima u Helsinkiju. Tome pridonosi i činjenica da se akademija Uniarts prije samo dvije godine uselila u novu, reprezentativnu zgradu pa je iz perspektive UMAS-a, koji radi na nekoliko lokacija, više-manje priručnih, taj osjećaj dodatno potenciran.

- Fascinantni su i tehnički uvjeti koje nude studentima - kaže Viktor Popović. “Bio sam tamo već više puta i zbilja je to impresivno, ali... Ta opremljenost u umjetnosti ne mora biti presudna, ona je možda ponekad i zbunjujuća studentima, međutim, mogu reći da po autorskom potencijalu, po promišljanju umjetnosti, po umjetničkoj posvećenosti, ne vidim nikakve razlike između naših i njihovih studenata.”

---

image

Izložbeni postav splitskih studenata u Helsinkiju
 

Viktor Popović/PRIVATNI ALBUM
---

’Igračka’, ‘Psithurism’ i ‘Instrukcije za ukop’

Razlike je, ruku na srce, možda najbolje osjetio producent izložbe Ivan Perić, vanjski suradnik UMAS-a, koji se, zajedno s kolegama, brinuo o svemu - od namicanja novca koji je, među ostalim, uspio namaknuti od Ministarstva kulture, Grada Splita i HAVC-a, uz dodatna sredstva Erasmus + programa. Neki radovi su se radili na licu mjesta, u Helsinkiju, budući da neki autori neka svoja djela nisu fizički mogli prenijeti iz Splita u Finsku.

- Moj rad je bio golem, tri puta šest metara - kaže Marija Bebić.

- Sastavljen je prvotno od stare odjeće moje obitelji te na određeni način predstavlja moju kritiku konzumerističkog načina života. Tema Metropolisa, često viđena u strogo pozitivnom, dojmljivom svjetlu, ovdje je postavljena u kritički okvir te ukazuje na amoralnost kapitalističke paradigme. Nakon pronalaska inspiracije u estetici starih, neželjenih stvari odbačenih u kontejnere, simulirala sam sveprisutne visine akumulacijske filozofije konzumerizma s podignutim trijumviratom nagomilane odjeće.

No u Helsinkiju sam dobila novu staru odjeću i iznova napravila isti, a različiti rad - kaže mlada umjetnica.

Tihana Felić, koja je Varaždin gdje je maturirala zamijenila Splitom u kojem se, prema vlastitom priznanju, dobro snašla, u Helsinkiju je izložila rad “Diraj me, biraj me, asociraj me, seciraj me”, koji naslov može zahvaliti usporedbama reakcija prijatelja i kolega na njezine ciljeve i namjere u realizaciji završnog djela...

- Važne su mi reakcije promatrača jer tako stvaram radove koji su i sami reakcija na okolinu i svakodnevni život - kaže Tihana Felić.

- Djelo ima elemente koji pobuđuju smisao dodira, privlači gledatelje da ga dodiruju i istražuju te budi znatiželju. Dok tekstura i materijal dočaravaju udobnost i mekoću, boje i oblici tome se suprotstavljaju, izazivajući suptilnu nelagodu. Usredotočen je na pitanja hibridnih oblika u umjetnosti i njihovu usidrenost u psihologiji, a inspiriran je djelima Louise Bourgeois, Sarah Lucas, Mikea Kelleya i Roberta Morrisa.

---

image

Izložba splitskih studenata ostaje u Helsinkiju još skoro mjesec dana
 

Viktor Popovic/PRIVATNI ARHIV
---

Lucija Vrkić, autorica filma “Igračka”, u svom radu pozornost usmjerava na šutnju, prisilnu šutnju i neslušanje društva, sveukupno nastojeći promišljati traumu iz djetinjstva.

- Mnogima su igračke lijepa uspomena na djetinjstvo, ali što ako su i one u službi negativne osobe, što ako ih niste ni imali, a one koje jeste, služile su kao rekviziti za nasilje - pojašnjava 27-godišnja umjetnica, koja jedina u skupini mladih s kojima smo razgovarali uz studij i radi, a za fakultet se, kako kaže, odlučila zasitivši se karijere u drugom području.

- Opet, što ako su one, same igračke, jedine kojima ste se mogli povjeriti jer vam nitko drugi nije vjerovao, jer vas nitko drugi nije htio saslušati? Na kraju se dijete nađe stjerano u kut, samo i napušteno, nesposobno izraziti se i osloboditi se traume - kaže umjetnica.

Lora Cukrov, mlada umjetnica koja je veći dio djetinjstva provela na otoku Prviću, u Helsinkiju je prikazala svoj 5-minutni film “Psithurism” pa nam je morala i pojasniti što taj izraz znači.

- Psiturizam je šuštanje ili šaputanje lišća uzrokovano vjetrom koji puše kroz drveće - kaže samozatajna mlada umjetnica. “Moj film je zapravo eksperimentalni video koji oponaša duh prirode, kroz preklapanje motiva, kroz osjećaj protoka koji prevladava. Popraćen je a capella pjesmom u mojoj izvedbi koja prenosi osjećaj povezanosti i jedinstva, harmonije... Video zapravo prikazuje ljepotu prirode, prirodnog prožimanja i svega vezanog uz nju.

Mihael Frančić u Helsinki je odnio više radova, ali i rad “Instrukcije za ukop”, koji se sastoji od uputa koje korak po korak objašnjavaju način na koji autor želi biti pokopan, a sastoji se od devet komada kartona na kojima je crnom tintom ilustriran i naveden proces ukopa.

’Svoje stvari’ i ‘Primarnoplava’

- Rad je zamišljen kao kontrast tradicionalnim pogrebima, ali i kao satira na temu komercijalizacije pogrebne industrije koja nastoji očuvati tijelo polaganjem u najskuplji lijes koji si možete priuštiti kako bi izrazili ljubav prema pokojniku.

U ovom radu ja inzistiram na prirodnom ukopu budući da lijes smatram uzaludnim pokušajem da se pretvaramo da je pokojnik na nekoj imaginarnoj razini još uvijek prisutan, umjesto da se tijelu dopusti da završi svoj prirodni proces i postane dio zemlje. U tom smislu, ukop u tabut samo je pokušaj odgađanja neizbježnog, jer će se i tijelo i tabut na kraju raspasti. Grob treba ostaviti neobilježenim i mrtve treba “sačuvati” kroz sjećanja i kroz njihova postignuća - kaže Frančić.

Zvonimir Lukas izložio je “svoje stvari”. Njegov rad “My Stuff” nastao je u višeslojnom procesu koji se protezao kroz peti i šesti semestar studija slikarstva. Rad sadrži različite aspekte prethodnih radova i skica, počevši od prvog rada napravljenog na temu “crno-bijelog svijeta” i završava Lukasovim završnim radom.

---

image

 

 

Jakov Prkić/Cropix
---

- U početku sam želio pokazati razlike među ljudima, što je s vremenom pretvoreno u likovno rješenje koje predstavlja pogled na samu slikovnu perspektivu - kaže Lukas. “U stvaranju finala rada, inspiraciju sam pronašao u djelima umjetnika Richarda Tuttlea i Jessice Stockholder, u kojima sam uočio sličnosti sa svojim namjerama u pogledu korištenja različitih gotovih, odnosno posuđenih elemenata, ali i jedinstven način od u svoj rad uključim različite materijale.”

”Primarnoplava” je naslov djela Šibenčanina Luke Jukića koji se temelji na povezivanju virtualnih ispovijesti i vizualnog dizajna, a Zagrepčanka koja je odrasla na Visu Marija Mratinić u Helsinkiju je prezentirala svoj rad koji se bavi posljedicama pandemije na mentalno zdravlje te naglašava da se premalo računa vodi o tome aspektu korone, što rezultira još većim komplikacijama. Đana Lončar izložila je “Memoare”, koji se sastoje od dvanaest platana dimenzija 30 x 40 centimetara poredanih u dva reda, a tematski se temelje na nametljivim mislima, tijeku misli i konceptu ženskog tijela u društvu.

---

Osim mladih umjetnika koji su bili u Helsinkiju, na izložbi su izloženi i radovi njihovih drugih kolega i kolegica: s preddiplomskog studija Odsjeka za film i video to su Vanessa Barač, Lora Cukrov, Luka Jukić, Gabrijela Kajdiž, Jure Knezović, Ivan Trpimir Lozić, Josip Maleš, Marija Mratinić, Jadran Parunov i Luna J. Stamenković.

Također, u Finskoj su izloženi i radovi studenata diplomskog studija Odsjeka za film i video, a to su Lucija Bosančić, Luka Eterović, Klarisa Stanisavljević, Lucija Vrkić, potom radovi studenata diplomskog studija Odsjeka za slikarstvo, a to su Marija Bebić, Tihana Felić, Mihael Frančić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Anna Perlain, Marija Ana Rnjak, te radovi diplomanata Odsjeka za slikarstvo Davora Drčelića, Ane Heski, Maka Hubjera, Ive Mateljka, Mije Minigo, Marije Petrović, Ivone Pupačić, Matee Rančić, Palmine Roglić i Mariete Vulić.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HELSINKI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => HELSINKI 2 0 9286 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-28 12:47:10 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-02 11:51:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-02 11:51:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Naši mladi kreativci ne zaostaju za Europom: 'Predstavili smo raznolikost i doseg naših studenata kroz suvremeni pristup stvaralaštvu' [metakey] => Umjetnička akademija Split, Helsinki [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23681378.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23681377.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23681379.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23682892.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23682913.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23682935.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Viktor Popovi\u0107\/PRIVATNI ALBUM","Viktor Popovic\/PRIVATNI ARHIV",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Studenti i profesori Umjetni\u010dke akademije u Splitu vratili su se s gostovanja u Helsinkiju, gdje su imali izlo\u017ebu
\n\u00a0<\/p>","","

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Izlo\u017ebeni postav splitskih studenata u Helsinkiju
\n\u00a0<\/p>","

Izlo\u017eba splitskih studenata ostaje u Helsinkiju jo\u0161 skoro mjesec dana
\n\u00a0<\/p>","

Plakat izlo\u017ebe studenata UMAS-a u Helsinkiju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23681378_1920.jpg":"1920x1080","k_23681378_1280.jpg":"1280x1280","k_23681378_1024.jpg":"1024x1024","k_23681378_640.jpg":"640x640","k_23681378_480.jpg":"480x480","k_23681378_340.jpg":"340x340","k_23681378_220.jpg":"220x220","o_23681378_1280.jpg":"1280x853","o_23681378_1024.jpg":"1024x682","o_23681378_640.jpg":"640x426","o_23681378_480.jpg":"480x320","o_23681378_340.jpg":"340x226","o_23681378_220.jpg":"220x146","h_23681378_1280.jpg":"1280x854","h_23681378_1024.jpg":"1024x683","h_23681378_640.jpg":"640x427","h_23681378_480.jpg":"480x320","h_23681378_340.jpg":"340x227","h_23681378_220.jpg":"220x147","pp_23681378_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681378_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681378_640.jpg":"640x814","pp_23681378_480.jpg":"480x611","pp_23681378_340.jpg":"340x432","pp_23681378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23681377_1920.jpg":"1920x1080","k_23681377_1280.jpg":"1280x1280","k_23681377_1024.jpg":"1024x1024","k_23681377_640.jpg":"640x640","k_23681377_480.jpg":"480x480","k_23681377_340.jpg":"340x340","k_23681377_220.jpg":"220x220","o_23681377_1280.jpg":"1280x853","o_23681377_1024.jpg":"1024x682","o_23681377_640.jpg":"640x426","o_23681377_480.jpg":"480x320","o_23681377_340.jpg":"340x226","o_23681377_220.jpg":"220x146","h_23681377_1280.jpg":"1280x854","h_23681377_1024.jpg":"1024x683","h_23681377_640.jpg":"640x427","h_23681377_480.jpg":"480x320","h_23681377_340.jpg":"340x227","h_23681377_220.jpg":"220x147","pp_23681377_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681377_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681377_640.jpg":"640x814","pp_23681377_480.jpg":"480x611","pp_23681377_340.jpg":"340x432","pp_23681377_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23681379_1920.jpg":"1920x1080","k_23681379_1280.jpg":"1280x1280","k_23681379_1024.jpg":"1024x1024","k_23681379_640.jpg":"640x640","k_23681379_480.jpg":"480x480","k_23681379_340.jpg":"340x340","k_23681379_220.jpg":"220x220","o_23681379_1280.jpg":"1280x853","o_23681379_1024.jpg":"1024x682","o_23681379_640.jpg":"640x426","o_23681379_480.jpg":"480x320","o_23681379_340.jpg":"340x226","o_23681379_220.jpg":"220x146","h_23681379_1280.jpg":"1280x854","h_23681379_1024.jpg":"1024x683","h_23681379_640.jpg":"640x427","h_23681379_480.jpg":"480x320","h_23681379_340.jpg":"340x227","h_23681379_220.jpg":"220x147","pp_23681379_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681379_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681379_640.jpg":"640x814","pp_23681379_480.jpg":"480x611","pp_23681379_340.jpg":"340x432","pp_23681379_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23682892_1920.jpg":"1920x1080","k_23682892_1280.jpg":"1280x1280","k_23682892_1024.jpg":"1024x1024","k_23682892_640.jpg":"640x640","k_23682892_480.jpg":"480x480","k_23682892_340.jpg":"340x340","k_23682892_220.jpg":"220x220","o_23682892_1280.jpg":"1280x853","o_23682892_1024.jpg":"1024x682","o_23682892_640.jpg":"640x426","o_23682892_480.jpg":"480x320","o_23682892_340.jpg":"340x226","o_23682892_220.jpg":"220x146","h_23682892_1280.jpg":"1280x854","h_23682892_1024.jpg":"1024x683","h_23682892_640.jpg":"640x427","h_23682892_480.jpg":"480x320","h_23682892_340.jpg":"340x227","h_23682892_220.jpg":"220x147","pp_23682892_1280.jpg":"1280x1628","pp_23682892_1024.jpg":"1024x1303","pp_23682892_640.jpg":"640x814","pp_23682892_480.jpg":"480x611","pp_23682892_340.jpg":"340x432","pp_23682892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23682913_1920.jpg":"1920x1080","k_23682913_1280.jpg":"1280x1280","k_23682913_1024.jpg":"1024x1024","k_23682913_640.jpg":"640x640","k_23682913_480.jpg":"480x480","k_23682913_340.jpg":"340x340","k_23682913_220.jpg":"220x220","o_23682913_1280.jpg":"1280x853","o_23682913_1024.jpg":"1024x682","o_23682913_640.jpg":"640x426","o_23682913_480.jpg":"480x320","o_23682913_340.jpg":"340x226","o_23682913_220.jpg":"220x146","h_23682913_1280.jpg":"1280x854","h_23682913_1024.jpg":"1024x683","h_23682913_640.jpg":"640x427","h_23682913_480.jpg":"480x320","h_23682913_340.jpg":"340x227","h_23682913_220.jpg":"220x147","pp_23682913_1280.jpg":"1280x1628","pp_23682913_1024.jpg":"1024x1303","pp_23682913_640.jpg":"640x814","pp_23682913_480.jpg":"480x611","pp_23682913_340.jpg":"340x432","pp_23682913_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2715","hd_23682935_1920.jpg":"1920x1080","k_23682935_1280.jpg":"1280x1280","k_23682935_1024.jpg":"1024x1024","k_23682935_640.jpg":"640x640","k_23682935_480.jpg":"480x480","k_23682935_340.jpg":"340x340","k_23682935_220.jpg":"220x220","o_23682935_1280.jpg":"1280x1810","o_23682935_1024.jpg":"1024x1448","o_23682935_640.jpg":"640x905","o_23682935_480.jpg":"480x678","o_23682935_340.jpg":"340x480","o_23682935_220.jpg":"220x311","h_23682935_1280.jpg":"1280x854","h_23682935_1024.jpg":"1024x683","h_23682935_640.jpg":"640x427","h_23682935_480.jpg":"480x320","h_23682935_340.jpg":"340x227","h_23682935_220.jpg":"220x147","pp_23682935_1280.jpg":"1280x1628","pp_23682935_1024.jpg":"1024x1303","pp_23682935_640.jpg":"640x814","pp_23682935_480.jpg":"480x611","pp_23682935_340.jpg":"340x432","pp_23682935_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8191025 Threads: 3 Questions: 1691023469 Slow queries: 5043720 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112689039 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/nasi-mladi-kreativci-ne-zaostaju-za-europom-predstavili-smo-raznolikost-i-doseg-nasih-studenata-kroz-suvremeni-pristup-stvaralastvu-1237465 [printLink] => /kultura/ostalo/nasi-mladi-kreativci-ne-zaostaju-za-europom-predstavili-smo-raznolikost-i-doseg-nasih-studenata-kroz-suvremeni-pristup-stvaralastvu-1237465?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688466 [name] => Umjetnička akademija Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-22 09:58:58 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnicka-akademija-split [link] => /tag/umjetnicka-akademija-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 182366 [name] => helsinki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => helsinki [link] => /tag/helsinki ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HELSINKI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naši mladi kreativci ne zaostaju za Europom: ‘Predstavili smo raznolikost i doseg naših studenata kroz suvremeni pristup stvaralaštvu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681378.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Studenti i profesori Umjetničke akademije u Splitu vratili su se s gostovanja u Helsinkiju, gdje su imali izložbu
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681378.jpg [title] =>

Studenti i profesori Umjetničke akademije u Splitu vratili su se s gostovanja u Helsinkiju, gdje su imali izložbu
 

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681377.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681379.jpg [title] =>

 

 

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23682892.jpg [title] =>

Izložbeni postav splitskih studenata u Helsinkiju
 

Viktor Popović/PRIVATNI ALBUM ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23682913.jpg [title] =>

Izložba splitskih studenata ostaje u Helsinkiju još skoro mjesec dana
 

Viktor Popovic/PRIVATNI ARHIV ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23682935.jpg [title] =>

Plakat izložbe studenata UMAS-a u Helsinkiju

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Skupina splitskih studenata Umjetničke akademije vratila se iz Helsinkija, gdje njihova izložba ostaje otvorena još gotovo mjesec dana i na kojoj su prezentirali i svoje radove i svoju Akademiju. Riječ je o drugom dijelu izložbenog projekta razmjene između Umjetničke akademije u Splitu i Akademije likovnih umjetnosti Uniarts u finskoj prijestolnici.

Zajednička izložba studenata preddiplomskog i diplomskog studija Odsjeka za film i video i studenata diplomskog studija i diplomanata Odsjeka za slikarstvo, naziva “SouthWest – NorthEast”, održava se u galeriji Kuva/Tilla na Akademiji likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju, u Finskoj.

Selektori su izložbe dr. sc. Vlado Zrnić, red. prof. art. s Odsjeka za film i video, te Viktor Popović, red. prof. art. i Neli Ružić, doc. art. s Odsjeka za slikarstvo. Organizatori su izložbe Likovni odjel UMAS-a i udruga “Kazimir”, koju predstavlja Ivan Perić, diplomirani sociolog i magistar filmske umjetnosti, koji je u ovome projektu producent.

Prošlog mjeseca u Helsinkiju je boravilo deset studenata - Marija Bebić, Lora Cukrov, Tihana Felić, Mihael Frančić, Luka Jukić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Marija Mratinić, Ivona Pupačić i Lucija Vrkić. Međutim, na izložbi je predstavljena šira selekcija radova. Prvi dio ove suradničke manifestacije bio je održan u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu 2019. godine, kada su se studenti iz Finske predstavili izložbom pod nazivom “Can’t Leave Home Without It”. Zbog pandemije, izložba splitskih studenata u Helsinkiju bila je odgođena za dvije godine.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Oprema nije presudna

- Ovom izložbom studentskih radova namjera nam je bila predstaviti raznolikost i kreativni doseg naših studenata kroz suvremeni pristup umjetničkom stvaralaštvu, raznolikost i intrigantnost u pristupu tematskom sadržaju te inventivnu uporabu likovnih tehnika i medija - kaže Neli Ružić, docentica na Odsjeku za slikarstvo, gdje dugi niz godina predaje i red. prof. Viktor Popović, koji je donedavno bio i pročelnik Odsjeka.

- Ovo je međunarodni projekt i vrlo je zanimljiv jer naše dvije akademije, Uniarts i UMAS imaju sličnosti u svojim programima, ali i svojim senzibilitetima i viziji proširene ideje slikarstva i suvremenosti. Pojednostavljeno, to znači da njegujemo ideju slike koja se može proširiti i izvan okvira medija slikarstva, na različite medije i umjetnička djelovanja. To nas spaja.

Prema dojmu koji su iz Finske donijeli profesori, kojima, dakako, međunarodni projekti nisu novost, splitski studenti ni po čemu, osim možda po uvjetima studiranja, ne zaostaju za svojim vršnjacima u Helsinkiju. Tome pridonosi i činjenica da se akademija Uniarts prije samo dvije godine uselila u novu, reprezentativnu zgradu pa je iz perspektive UMAS-a, koji radi na nekoliko lokacija, više-manje priručnih, taj osjećaj dodatno potenciran.

- Fascinantni su i tehnički uvjeti koje nude studentima - kaže Viktor Popović. “Bio sam tamo već više puta i zbilja je to impresivno, ali... Ta opremljenost u umjetnosti ne mora biti presudna, ona je možda ponekad i zbunjujuća studentima, međutim, mogu reći da po autorskom potencijalu, po promišljanju umjetnosti, po umjetničkoj posvećenosti, ne vidim nikakve razlike između naših i njihovih studenata.”

---

image

Izložbeni postav splitskih studenata u Helsinkiju
 

Viktor Popović/PRIVATNI ALBUM
---

’Igračka’, ‘Psithurism’ i ‘Instrukcije za ukop’

Razlike je, ruku na srce, možda najbolje osjetio producent izložbe Ivan Perić, vanjski suradnik UMAS-a, koji se, zajedno s kolegama, brinuo o svemu - od namicanja novca koji je, među ostalim, uspio namaknuti od Ministarstva kulture, Grada Splita i HAVC-a, uz dodatna sredstva Erasmus + programa. Neki radovi su se radili na licu mjesta, u Helsinkiju, budući da neki autori neka svoja djela nisu fizički mogli prenijeti iz Splita u Finsku.

- Moj rad je bio golem, tri puta šest metara - kaže Marija Bebić.

- Sastavljen je prvotno od stare odjeće moje obitelji te na određeni način predstavlja moju kritiku konzumerističkog načina života. Tema Metropolisa, često viđena u strogo pozitivnom, dojmljivom svjetlu, ovdje je postavljena u kritički okvir te ukazuje na amoralnost kapitalističke paradigme. Nakon pronalaska inspiracije u estetici starih, neželjenih stvari odbačenih u kontejnere, simulirala sam sveprisutne visine akumulacijske filozofije konzumerizma s podignutim trijumviratom nagomilane odjeće.

No u Helsinkiju sam dobila novu staru odjeću i iznova napravila isti, a različiti rad - kaže mlada umjetnica.

Tihana Felić, koja je Varaždin gdje je maturirala zamijenila Splitom u kojem se, prema vlastitom priznanju, dobro snašla, u Helsinkiju je izložila rad “Diraj me, biraj me, asociraj me, seciraj me”, koji naslov može zahvaliti usporedbama reakcija prijatelja i kolega na njezine ciljeve i namjere u realizaciji završnog djela...

- Važne su mi reakcije promatrača jer tako stvaram radove koji su i sami reakcija na okolinu i svakodnevni život - kaže Tihana Felić.

- Djelo ima elemente koji pobuđuju smisao dodira, privlači gledatelje da ga dodiruju i istražuju te budi znatiželju. Dok tekstura i materijal dočaravaju udobnost i mekoću, boje i oblici tome se suprotstavljaju, izazivajući suptilnu nelagodu. Usredotočen je na pitanja hibridnih oblika u umjetnosti i njihovu usidrenost u psihologiji, a inspiriran je djelima Louise Bourgeois, Sarah Lucas, Mikea Kelleya i Roberta Morrisa.

---

image

Izložba splitskih studenata ostaje u Helsinkiju još skoro mjesec dana
 

Viktor Popovic/PRIVATNI ARHIV
---

Lucija Vrkić, autorica filma “Igračka”, u svom radu pozornost usmjerava na šutnju, prisilnu šutnju i neslušanje društva, sveukupno nastojeći promišljati traumu iz djetinjstva.

- Mnogima su igračke lijepa uspomena na djetinjstvo, ali što ako su i one u službi negativne osobe, što ako ih niste ni imali, a one koje jeste, služile su kao rekviziti za nasilje - pojašnjava 27-godišnja umjetnica, koja jedina u skupini mladih s kojima smo razgovarali uz studij i radi, a za fakultet se, kako kaže, odlučila zasitivši se karijere u drugom području.

- Opet, što ako su one, same igračke, jedine kojima ste se mogli povjeriti jer vam nitko drugi nije vjerovao, jer vas nitko drugi nije htio saslušati? Na kraju se dijete nađe stjerano u kut, samo i napušteno, nesposobno izraziti se i osloboditi se traume - kaže umjetnica.

Lora Cukrov, mlada umjetnica koja je veći dio djetinjstva provela na otoku Prviću, u Helsinkiju je prikazala svoj 5-minutni film “Psithurism” pa nam je morala i pojasniti što taj izraz znači.

- Psiturizam je šuštanje ili šaputanje lišća uzrokovano vjetrom koji puše kroz drveće - kaže samozatajna mlada umjetnica. “Moj film je zapravo eksperimentalni video koji oponaša duh prirode, kroz preklapanje motiva, kroz osjećaj protoka koji prevladava. Popraćen je a capella pjesmom u mojoj izvedbi koja prenosi osjećaj povezanosti i jedinstva, harmonije... Video zapravo prikazuje ljepotu prirode, prirodnog prožimanja i svega vezanog uz nju.

Mihael Frančić u Helsinki je odnio više radova, ali i rad “Instrukcije za ukop”, koji se sastoji od uputa koje korak po korak objašnjavaju način na koji autor želi biti pokopan, a sastoji se od devet komada kartona na kojima je crnom tintom ilustriran i naveden proces ukopa.

’Svoje stvari’ i ‘Primarnoplava’

- Rad je zamišljen kao kontrast tradicionalnim pogrebima, ali i kao satira na temu komercijalizacije pogrebne industrije koja nastoji očuvati tijelo polaganjem u najskuplji lijes koji si možete priuštiti kako bi izrazili ljubav prema pokojniku.

U ovom radu ja inzistiram na prirodnom ukopu budući da lijes smatram uzaludnim pokušajem da se pretvaramo da je pokojnik na nekoj imaginarnoj razini još uvijek prisutan, umjesto da se tijelu dopusti da završi svoj prirodni proces i postane dio zemlje. U tom smislu, ukop u tabut samo je pokušaj odgađanja neizbježnog, jer će se i tijelo i tabut na kraju raspasti. Grob treba ostaviti neobilježenim i mrtve treba “sačuvati” kroz sjećanja i kroz njihova postignuća - kaže Frančić.

Zvonimir Lukas izložio je “svoje stvari”. Njegov rad “My Stuff” nastao je u višeslojnom procesu koji se protezao kroz peti i šesti semestar studija slikarstva. Rad sadrži različite aspekte prethodnih radova i skica, počevši od prvog rada napravljenog na temu “crno-bijelog svijeta” i završava Lukasovim završnim radom.

---

image

 

 

Jakov Prkić/Cropix
---

- U početku sam želio pokazati razlike među ljudima, što je s vremenom pretvoreno u likovno rješenje koje predstavlja pogled na samu slikovnu perspektivu - kaže Lukas. “U stvaranju finala rada, inspiraciju sam pronašao u djelima umjetnika Richarda Tuttlea i Jessice Stockholder, u kojima sam uočio sličnosti sa svojim namjerama u pogledu korištenja različitih gotovih, odnosno posuđenih elemenata, ali i jedinstven način od u svoj rad uključim različite materijale.”

”Primarnoplava” je naslov djela Šibenčanina Luke Jukića koji se temelji na povezivanju virtualnih ispovijesti i vizualnog dizajna, a Zagrepčanka koja je odrasla na Visu Marija Mratinić u Helsinkiju je prezentirala svoj rad koji se bavi posljedicama pandemije na mentalno zdravlje te naglašava da se premalo računa vodi o tome aspektu korone, što rezultira još većim komplikacijama. Đana Lončar izložila je “Memoare”, koji se sastoje od dvanaest platana dimenzija 30 x 40 centimetara poredanih u dva reda, a tematski se temelje na nametljivim mislima, tijeku misli i konceptu ženskog tijela u društvu.

---

Osim mladih umjetnika koji su bili u Helsinkiju, na izložbi su izloženi i radovi njihovih drugih kolega i kolegica: s preddiplomskog studija Odsjeka za film i video to su Vanessa Barač, Lora Cukrov, Luka Jukić, Gabrijela Kajdiž, Jure Knezović, Ivan Trpimir Lozić, Josip Maleš, Marija Mratinić, Jadran Parunov i Luna J. Stamenković.

Također, u Finskoj su izloženi i radovi studenata diplomskog studija Odsjeka za film i video, a to su Lucija Bosančić, Luka Eterović, Klarisa Stanisavljević, Lucija Vrkić, potom radovi studenata diplomskog studija Odsjeka za slikarstvo, a to su Marija Bebić, Tihana Felić, Mihael Frančić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Anna Perlain, Marija Ana Rnjak, te radovi diplomanata Odsjeka za slikarstvo Davora Drčelića, Ane Heski, Maka Hubjera, Ive Mateljka, Mije Minigo, Marije Petrović, Ivone Pupačić, Matee Rančić, Palmine Roglić i Mariete Vulić.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Viktor Popović/PRIVATNI ALBUM Viktor Popovic/PRIVATNI ARHIV
Jakov Prkić/Cropix

Studenti i profesori Umjetničke akademije u Splitu vratili su se s gostovanja u Helsinkiju, gdje su imali izložbu
 

Viktor Popović/PRIVATNI ALBUM

Izložbeni postav splitskih studenata u Helsinkiju
 

Viktor Popovic/PRIVATNI ARHIV

Izložba splitskih studenata ostaje u Helsinkiju još skoro mjesec dana
 


Plakat izložbe studenata UMAS-a u Helsinkiju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/nasi-mladi-kreativci-ne-zaostaju-za-europom-predstavili-smo-raznolikost-i-doseg-nasih-studenata-kroz-suvremeni-pristup-stvaralastvu-1237465 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f6b39bf76952d09d6d33058dcfb24b8e4bd8f82b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1i+mladi+kreativci+ne+zaostaju+za+Europom%3A+%E2%80%98Predstavili+smo+raznolikost+i+doseg+na%C5%A1ih+studenata+kroz+suvremeni+pristup+stvarala%C5%A1tvu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fnasi-mladi-kreativci-ne-zaostaju-za-europom-predstavili-smo-raznolikost-i-doseg-nasih-studenata-kroz-suvremeni-pristup-stvaralastvu-1237465 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fnasi-mladi-kreativci-ne-zaostaju-za-europom-predstavili-smo-raznolikost-i-doseg-nasih-studenata-kroz-suvremeni-pristup-stvaralastvu-1237465 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HELSINKI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OstaloHELSINKI

Naši mladi kreativci ne zaostaju za Europom: ‘Predstavili smo raznolikost i doseg naših studenata kroz suvremeni pristup stvaralaštvu‘

Piše Eda Vujević
2. studenog 2022. - 12:51
Studenti i profesori Umjetničke akademije u Splitu vratili su se s gostovanja u Helsinkiju, gdje su imali izložbu  Jakov Prkić/Cropix

Skupina splitskih studenata Umjetničke akademije vratila se iz Helsinkija, gdje njihova izložba ostaje otvorena još gotovo mjesec dana i na kojoj su prezentirali i svoje radove i svoju Akademiju. Riječ je o drugom dijelu izložbenog projekta razmjene između Umjetničke akademije u Splitu i Akademije likovnih umjetnosti Uniarts u finskoj prijestolnici.

Zajednička izložba studenata preddiplomskog i diplomskog studija Odsjeka za film i video i studenata diplomskog studija i diplomanata Odsjeka za slikarstvo, naziva “SouthWest – NorthEast”, održava se u galeriji Kuva/Tilla na Akademiji likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju, u Finskoj.

Selektori su izložbe dr. sc. Vlado Zrnić, red. prof. art. s Odsjeka za film i video, te Viktor Popović, red. prof. art....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 05:07