stdClass Object ( [id] => 1025885 [title] => Jedini iz Hrvatske u svjetskoj ligi karikaturista: Amerikanci ne pitaju jesam li za ili protiv Trumpa, kaže Nikola Listeš povodom splitske izložbe [alias] => jedini-iz-hrvatske-u-svjetskoj-ligi-karikaturista-amerikanci-ne-pitaju-jesam-li-za-ili-protiv-trumpa-kaze-nikola-listes-povodom-splitske-izlozbe [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nikola Listeš, splitski karikaturist s najvećim brojem međunarodnih priznanja kod nas, izložio je svoje najnovije radove u prostorijama Hrvatsko-francuske udruge "Alliance Francaise" u Marmontovoj ulici u Splitu. Dvadesetak radova naslovljeni su "Korona virus", a svi koji vole taj umjetnički žanr do 2. srpnja mogu pogledati ovu duhovitu kolekciju pa se iz nekog crnohumornog kuta i nasmijati iskustvu koje nam je donijela epidemija i izolacija. Izložbu prati Listešov moto koji se nastavlja na onu krilaticu "Ostani doma" – "Dok ja ostajem doma, moje karikature putuju po svijetu".

Jer, baš je tako. Gotovo polovica izloženih karikatura objavljena je u tiskovinama diljem svijeta, s obzirom na to da ih Listeš isporučuje prestižnoj američkoj sindikalnoj agenciji sa sjedištem u Santa Barbari, Cagle Cartoons Inc. Ona ih distribuira prema čak 850 pretplaćenih tiskovina, među kojima je više od pola američkih dnevnih novina. Posebno su ponosni na činjenicu da se među crtačima nalaze i tri dobitnika Pulitzera. Listešove karikature su svuda, dok je njihov autor – doma, za svojim stolom, bila epidemija ili ne.

- Da, nemam baš puno vremena jer imam obavezu isporučiti dvije karikature tjedno – priča nam karikaturist koji je uz to jedan od rijetkih čiji se radovi mogu naći u hrvatskim novinama. - Cagle Cartoons Inc okuplja od 2001. stotinjak crtača iz cijelog svijeta koji rade političku karikaturu i teme vezane uz svakodnevicu. Kako je došlo do suradnje? Osnivač, Daryl Cagle, bio je u žiriju jednog festivala karikature u Bugarskoj na kojem sam nagrađen, pa mi je prišao. Bilo je to u vrijeme kada je Donald Trump dolazio na vlast i obratio mi se s pitanjem bi li radio taj žanr. Krenili smo eksperimentalno mjesec dana, a nakon toga mi je ponudio da me uvrsti u prvu grupu, među iskusne crtače. Nije mi bilo svejedno, nisam se prije bavio time, ali ispalo je puno lakše nego što sam očekivao. Jer, karikature za hrvatsko tržište su jedan način rada, za festivale drugi, ali ovo je baš, ono, angažirana karikatura. Ugovor je stalan. Što će biti dalje, ne znam, jer ova situacija nakon korone ne čini mi se baš blistava.

Onda morate često crtati Trumpa?

- Odmah na početku pitao sam ga moram li crtati za ili protiv Trumpa? Rekao mi je da crtam šta hoću, njima to nije bitno. Za razliku od naših medija, u nas nam odmah nalijepe etiketu. U Americi se prodaje sve! Objavljivali su mi u Washington Postu i nemam pojma gdje sve ne, ne pratim američki tisak. Kad otvorite na internetu caglecartoons.com, vidjet ćete sve autore. Većinom su Amerikanaci, iz Europe nas je pet-šest, uključujući Petra Pismetrovića, koji je nekad živio u Zagrebu, sad živi u Austriji. Tako da sam iz Hrvatske samo ja.

---

image
Nikola Listeš
 
Božidar Vukičević/hanza media
---

Karikaturisti dnevno reagiraju na događaje, tako da je tema koronavirusa bila inspiracija za sve vaše kolege. Ima li razlika, iako se karikatura "čita" lako, bez obzira na nacije i jezike?

- Razlika postoji između našeg i američkog shvaćanja karikature. Oni koriste igru riječi, crtaju s onim oblačićem i tekstom, dok mi dajemo čisti geg. To je teži način, nasmijati ljude bez riječi. Osobno se ne mogu sad "igrati" s time, radim crtež, što se do sada pokazalo dobrim. Istina, svi su crtači radili karikature kononavirusa, samo su zadnjih nekoliko dana rasni nemiri postali glavna tema. Pa sam i ja poslao svoje radove.

Pratite znači događaje s druge strane "bare"?

- Da, nekako mi je sve to nepojmljivo. Mislio sam da se na drugačiju boju kože tamo nije gledalo, a sad ispada da su velike podjele u društvu, kao da Afroamerikanci ponovno "ustaju" iz roblja. Moje kolege crtaju robovlasnike i ljude u lancima, a ja ipak mislim da je to u Americi davna prošlost, od Martina Luthera Kinga pa dalje. Da li se povijest ponavlja? Nešto se tu događa opasno, ne znam što će sve donijeti ovi ulični nemiri. Sve se okrenulo protiv Trumpa. Vidite, na Cagle Cartoonu imate klasificirane karikaturiste, jedni su "prijatelji Trumpa", drugi nisu. Ali nitko nikome ne smeta.

Kakva je situacija sa svjetskim festivalima, da li se održavaju?

- Sve je umuklo. Sedmog svibnja trebao sam ići po nagradu u Lisabon, nas pet-šest autora, već sam od njih dobio i avionske karte, ali su otkazali do daljnjega. Ne znam ni koju sam nagradu dobio, koliko je vrijedna, birat će se između nas pozvanih na licu mjesta. Važniji festivali, u Turskoj, u Portu, sve je otkazano. Radove šaljem, ali ništa se još ne zakazuje.

---

image
Nije Pamplona nego korona
CagleCartoons.com
---

Vratimo se izložbi u Hrvatsko-francuskoj udruzi – o čemu ste razmišljali u vrijeme izolacije, što vas je poticalo da se nasmijete, makar gorko?

- Sigurno je da je tema epidemije strašna, ali kad smo ostali doma, vratili smo se u "pećinu". Odjednom smo iz drugog kuta vidjeli kako izgleda život u toj širokoj demokraciji. Odjednom počnete cijeniti druge stvari. Bar ja. Te su mi ideje počele slijetati kako se virus širio, a vidite da se sve opet pokrenulo u susjedstvu, neće biti tu rješenja bez cjepiva. Iako su mi neki govorili suprotno, da će sve ovo brzo proći. Svi smo se napatili, svjedoci smo nečega čemu nitko do sada nije svjedočio, nažalost. Rezultat je tih mojih tridesetak crteža. Netko tko ih vidi, netko mlad, možda se "zarazi" karikaturom, tako sam i ja nekoć počeo.

O vidljivosti hrvatskih karikaturista u dnevnim novinama već ste govorili kritički, da li se nešto u međuvremenu promijenilo?

- Nije se to promijenilo nabolje. Razgovarao sam s Petrom Pismetrovićem, on je vrhunski portretist, radi za austrijski Kleine Zeitung. Kod njih se karikatura objavljuje na naslovnoj stranici, kod nas to nikad nije običaj. Kad gledate engleski tisak, u News Weeku i Weeku moje su radove stvaljali na prvu stranicu, i uz njih novinarski tekst. A meni je "jako" vidjeti karikaturu političara, a oko njega članak. Kod nas je obrnuto, rijetko kad sam primijetio da se na to odlučuju. Stavljaju nas samo uz križaljke, kviskoteke... Imali smo Pomet u Slobodnoj Dalmaciji koji je jako dugo izlazio, nekad sam u Nedjeljnoj Dalmaciji imao karikaturu po uzoru na američki Time, ali je poslije izbačena. Sada radim političku satiru za Hrvatsko slovo i odmah su me svrstali uz neku desnicu. Dobio sam etiketu, a da radim za ljevičarski list, rekli bi valjda da sam ljevičar.

Koliko često karikaturisti imaju prilike izlagati?

- U Marmontovoj sam imao dvije-tri izložbe, stvarno prate moj rad i ja im zbilja zahvaljujem. Ali u Splitu je to marginalizirano.

Imate li planova?

- Nitko ne zna što nas čeka nakon ljeta, a koliko god izgleda loše, neke stvari su i dobre. Evo, planovi su mi da ne treba više puno planirati unaprijed. Jel' tako? Duže ćemo živjeti i bit će lakše. Ali, imam dosta toga za objavljivanje, već sam tiskao pet knjiga karikatura, lijepo je kad ih se ukoriči. Stvorilo se sedam-osam tisuća radova, što karikatura, što stripova, tako da i to ne znam kada će biti, s obzirom na to da je izdavaštvo također srušila epidemija. Vidjet ćemo.

---

image
Kuglanje s koronom Nikole Listeša
CagleCartoons.com
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez granica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [extra_fields_search] => bez granica 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-09 11:47:34 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-11 12:27:58 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2020-06-11 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/09\/13849750.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/09\/13858552.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/09\/13849744.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/09\/13849746.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/09\/13849752.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["CagleCartoons.com","CagleCartoons.com","CagleCartoons.com","CagleCartoons.com","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/hanza media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Liste\u0161ov napuhani Trump, objavljen u 'Politicu'\u00a0","pandemija nas je vratila u 'pe\u0107inu'","Nije Pamplona nego korona","Kuglanje s koronom Nikole Liste\u0161a","Nikola Liste\u0161
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1308x921","k_13849750_1280.jpg":"1280x1280","k_13849750_1024.jpg":"1024x1024","k_13849750_640.jpg":"640x640","k_13849750_480.jpg":"480x480","k_13849750_340.jpg":"340x340","k_13849750_220.jpg":"220x220","o_13849750_1280.jpg":"1280x901","o_13849750_1024.jpg":"1024x721","o_13849750_640.jpg":"640x450","o_13849750_480.jpg":"480x337","o_13849750_340.jpg":"340x239","o_13849750_220.jpg":"220x154","h_13849750_1280.jpg":"1280x854","h_13849750_1024.jpg":"1024x683","h_13849750_640.jpg":"640x427","h_13849750_480.jpg":"480x320","h_13849750_340.jpg":"340x227","h_13849750_220.jpg":"220x147","pp_13849750_1280.jpg":"1006x1280","pp_13849750_1024.jpg":"805x1024","pp_13849750_640.jpg":"503x640","pp_13849750_480.jpg":"377x480","pp_13849750_340.jpg":"267x340","pp_13849750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"788x441","k_13858552_1280.jpg":"1280x1280","k_13858552_1024.jpg":"1024x1024","k_13858552_640.jpg":"640x640","k_13858552_480.jpg":"480x480","k_13858552_340.jpg":"340x340","k_13858552_220.jpg":"220x220","o_13858552_1280.jpg":"1280x716","o_13858552_1024.jpg":"1024x573","o_13858552_640.jpg":"640x358","o_13858552_480.jpg":"480x268","o_13858552_340.jpg":"340x190","o_13858552_220.jpg":"220x123","h_13858552_1280.jpg":"1280x854","h_13858552_1024.jpg":"1024x683","h_13858552_640.jpg":"640x427","h_13858552_480.jpg":"480x320","h_13858552_340.jpg":"340x227","h_13858552_220.jpg":"220x147","pp_13858552_1280.jpg":"1006x1280","pp_13858552_1024.jpg":"805x1024","pp_13858552_640.jpg":"503x640","pp_13858552_480.jpg":"377x480","pp_13858552_340.jpg":"267x340","pp_13858552_220.jpg":"173x220"},{"size0":"962x744","k_13849744_1280.jpg":"1280x1280","k_13849744_1024.jpg":"1024x1024","k_13849744_640.jpg":"640x640","k_13849744_480.jpg":"480x480","k_13849744_340.jpg":"340x340","k_13849744_220.jpg":"220x220","o_13849744_1280.jpg":"1280x989","o_13849744_1024.jpg":"1024x791","o_13849744_640.jpg":"640x494","o_13849744_480.jpg":"480x371","o_13849744_340.jpg":"340x262","o_13849744_220.jpg":"220x170","h_13849744_1280.jpg":"1280x854","h_13849744_1024.jpg":"1024x683","h_13849744_640.jpg":"640x427","h_13849744_480.jpg":"480x320","h_13849744_340.jpg":"340x227","h_13849744_220.jpg":"220x147","pp_13849744_1280.jpg":"1006x1280","pp_13849744_1024.jpg":"805x1024","pp_13849744_640.jpg":"503x640","pp_13849744_480.jpg":"377x480","pp_13849744_340.jpg":"267x340","pp_13849744_220.jpg":"173x220"},{"size0":"995x786","k_13849746_1280.jpg":"1280x1280","k_13849746_1024.jpg":"1024x1024","k_13849746_640.jpg":"640x640","k_13849746_480.jpg":"480x480","k_13849746_340.jpg":"340x340","k_13849746_220.jpg":"220x220","o_13849746_1280.jpg":"1280x1011","o_13849746_1024.jpg":"1024x808","o_13849746_640.jpg":"640x505","o_13849746_480.jpg":"480x379","o_13849746_340.jpg":"340x268","o_13849746_220.jpg":"220x173","h_13849746_1280.jpg":"1280x854","h_13849746_1024.jpg":"1024x683","h_13849746_640.jpg":"640x427","h_13849746_480.jpg":"480x320","h_13849746_340.jpg":"340x227","h_13849746_220.jpg":"220x147","pp_13849746_1280.jpg":"1006x1280","pp_13849746_1024.jpg":"805x1024","pp_13849746_640.jpg":"503x640","pp_13849746_480.jpg":"377x480","pp_13849746_340.jpg":"267x340","pp_13849746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1412","k_13849752_1280.jpg":"1280x1280","k_13849752_1024.jpg":"1024x1024","k_13849752_640.jpg":"640x640","k_13849752_480.jpg":"480x480","k_13849752_340.jpg":"340x340","k_13849752_220.jpg":"220x220","o_13849752_1280.jpg":"1280x941","o_13849752_1024.jpg":"1024x753","o_13849752_640.jpg":"640x470","o_13849752_480.jpg":"480x353","o_13849752_340.jpg":"340x250","o_13849752_220.jpg":"220x161","h_13849752_1280.jpg":"1280x854","h_13849752_1024.jpg":"1024x683","h_13849752_640.jpg":"640x427","h_13849752_480.jpg":"480x320","h_13849752_340.jpg":"340x227","h_13849752_220.jpg":"220x147","pp_13849752_1280.jpg":"1006x1280","pp_13849752_1024.jpg":"805x1024","pp_13849752_640.jpg":"503x640","pp_13849752_480.jpg":"377x480","pp_13849752_340.jpg":"267x340","pp_13849752_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7888148 Threads: 5 Questions: 1581514758 Slow queries: 4826503 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112053308 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/jedini-iz-hrvatske-u-svjetskoj-ligi-karikaturista-amerikanci-ne-pitaju-jesam-li-za-ili-protiv-trumpa-kaze-nikola-listes-povodom-splitske-izlozbe-1025885 [printLink] => /kultura/ostalo/jedini-iz-hrvatske-u-svjetskoj-ligi-karikaturista-amerikanci-ne-pitaju-jesam-li-za-ili-protiv-trumpa-kaze-nikola-listes-povodom-splitske-izlozbe-1025885?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 389950 [name] => nikola listeš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-listes [link] => /tag/nikola-listes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 352987 [name] => karikature [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karikature [link] => /tag/karikature ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez granica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [headline_c] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedini iz Hrvatske u svjetskoj ligi karikaturista: Amerikanci ne pitaju jesam li za ili protiv Trumpa, kaže Nikola Listeš povodom splitske izložbe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/09/13849750.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => CagleCartoons.com [mainImageDesc] => Listešov napuhani Trump, objavljen u 'Politicu'  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/09/13849750.jpg [title] => Listešov napuhani Trump, objavljen u 'Politicu'  CagleCartoons.com ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/09/13858552.jpg [title] => pandemija nas je vratila u 'pećinu' CagleCartoons.com ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/09/13849744.jpg [title] => Nije Pamplona nego korona CagleCartoons.com ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/09/13849746.jpg [title] => Kuglanje s koronom Nikole Listeša CagleCartoons.com ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/09/13849752.jpg [title] => Nikola Listeš
 
Božidar Vukičević/hanza media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nikola Listeš, splitski karikaturist s najvećim brojem međunarodnih priznanja kod nas, izložio je svoje najnovije radove u prostorijama Hrvatsko-francuske udruge "Alliance Francaise" u Marmontovoj ulici u Splitu. Dvadesetak radova naslovljeni su "Korona virus", a svi koji vole taj umjetnički žanr do 2. srpnja mogu pogledati ovu duhovitu kolekciju pa se iz nekog crnohumornog kuta i nasmijati iskustvu koje nam je donijela epidemija i izolacija. Izložbu prati Listešov moto koji se nastavlja na onu krilaticu "Ostani doma" – "Dok ja ostajem doma, moje karikature putuju po svijetu".

Jer, baš je tako. Gotovo polovica izloženih karikatura objavljena je u tiskovinama diljem svijeta, s obzirom na to da ih Listeš isporučuje prestižnoj američkoj sindikalnoj agenciji sa sjedištem u Santa Barbari, Cagle Cartoons Inc. Ona ih distribuira prema čak 850 pretplaćenih tiskovina, među kojima je više od pola američkih dnevnih novina. Posebno su ponosni na činjenicu da se među crtačima nalaze i tri dobitnika Pulitzera. Listešove karikature su svuda, dok je njihov autor – doma, za svojim stolom, bila epidemija ili ne.

- Da, nemam baš puno vremena jer imam obavezu isporučiti dvije karikature tjedno – priča nam karikaturist koji je uz to jedan od rijetkih čiji se radovi mogu naći u hrvatskim novinama. - Cagle Cartoons Inc okuplja od 2001. stotinjak crtača iz cijelog svijeta koji rade političku karikaturu i teme vezane uz svakodnevicu. Kako je došlo do suradnje? Osnivač, Daryl Cagle, bio je u žiriju jednog festivala karikature u Bugarskoj na kojem sam nagrađen, pa mi je prišao. Bilo je to u vrijeme kada je Donald Trump dolazio na vlast i obratio mi se s pitanjem bi li radio taj žanr. Krenili smo eksperimentalno mjesec dana, a nakon toga mi je ponudio da me uvrsti u prvu grupu, među iskusne crtače. Nije mi bilo svejedno, nisam se prije bavio time, ali ispalo je puno lakše nego što sam očekivao. Jer, karikature za hrvatsko tržište su jedan način rada, za festivale drugi, ali ovo je baš, ono, angažirana karikatura. Ugovor je stalan. Što će biti dalje, ne znam, jer ova situacija nakon korone ne čini mi se baš blistava.

Onda morate često crtati Trumpa?

- Odmah na početku pitao sam ga moram li crtati za ili protiv Trumpa? Rekao mi je da crtam šta hoću, njima to nije bitno. Za razliku od naših medija, u nas nam odmah nalijepe etiketu. U Americi se prodaje sve! Objavljivali su mi u Washington Postu i nemam pojma gdje sve ne, ne pratim američki tisak. Kad otvorite na internetu caglecartoons.com, vidjet ćete sve autore. Većinom su Amerikanaci, iz Europe nas je pet-šest, uključujući Petra Pismetrovića, koji je nekad živio u Zagrebu, sad živi u Austriji. Tako da sam iz Hrvatske samo ja.

---

image
Nikola Listeš
 
Božidar Vukičević/hanza media
---

Karikaturisti dnevno reagiraju na događaje, tako da je tema koronavirusa bila inspiracija za sve vaše kolege. Ima li razlika, iako se karikatura "čita" lako, bez obzira na nacije i jezike?

- Razlika postoji između našeg i američkog shvaćanja karikature. Oni koriste igru riječi, crtaju s onim oblačićem i tekstom, dok mi dajemo čisti geg. To je teži način, nasmijati ljude bez riječi. Osobno se ne mogu sad "igrati" s time, radim crtež, što se do sada pokazalo dobrim. Istina, svi su crtači radili karikature kononavirusa, samo su zadnjih nekoliko dana rasni nemiri postali glavna tema. Pa sam i ja poslao svoje radove.

Pratite znači događaje s druge strane "bare"?

- Da, nekako mi je sve to nepojmljivo. Mislio sam da se na drugačiju boju kože tamo nije gledalo, a sad ispada da su velike podjele u društvu, kao da Afroamerikanci ponovno "ustaju" iz roblja. Moje kolege crtaju robovlasnike i ljude u lancima, a ja ipak mislim da je to u Americi davna prošlost, od Martina Luthera Kinga pa dalje. Da li se povijest ponavlja? Nešto se tu događa opasno, ne znam što će sve donijeti ovi ulični nemiri. Sve se okrenulo protiv Trumpa. Vidite, na Cagle Cartoonu imate klasificirane karikaturiste, jedni su "prijatelji Trumpa", drugi nisu. Ali nitko nikome ne smeta.

Kakva je situacija sa svjetskim festivalima, da li se održavaju?

- Sve je umuklo. Sedmog svibnja trebao sam ići po nagradu u Lisabon, nas pet-šest autora, već sam od njih dobio i avionske karte, ali su otkazali do daljnjega. Ne znam ni koju sam nagradu dobio, koliko je vrijedna, birat će se između nas pozvanih na licu mjesta. Važniji festivali, u Turskoj, u Portu, sve je otkazano. Radove šaljem, ali ništa se još ne zakazuje.

---

image
Nije Pamplona nego korona
CagleCartoons.com
---

Vratimo se izložbi u Hrvatsko-francuskoj udruzi – o čemu ste razmišljali u vrijeme izolacije, što vas je poticalo da se nasmijete, makar gorko?

- Sigurno je da je tema epidemije strašna, ali kad smo ostali doma, vratili smo se u "pećinu". Odjednom smo iz drugog kuta vidjeli kako izgleda život u toj širokoj demokraciji. Odjednom počnete cijeniti druge stvari. Bar ja. Te su mi ideje počele slijetati kako se virus širio, a vidite da se sve opet pokrenulo u susjedstvu, neće biti tu rješenja bez cjepiva. Iako su mi neki govorili suprotno, da će sve ovo brzo proći. Svi smo se napatili, svjedoci smo nečega čemu nitko do sada nije svjedočio, nažalost. Rezultat je tih mojih tridesetak crteža. Netko tko ih vidi, netko mlad, možda se "zarazi" karikaturom, tako sam i ja nekoć počeo.

O vidljivosti hrvatskih karikaturista u dnevnim novinama već ste govorili kritički, da li se nešto u međuvremenu promijenilo?

- Nije se to promijenilo nabolje. Razgovarao sam s Petrom Pismetrovićem, on je vrhunski portretist, radi za austrijski Kleine Zeitung. Kod njih se karikatura objavljuje na naslovnoj stranici, kod nas to nikad nije običaj. Kad gledate engleski tisak, u News Weeku i Weeku moje su radove stvaljali na prvu stranicu, i uz njih novinarski tekst. A meni je "jako" vidjeti karikaturu političara, a oko njega članak. Kod nas je obrnuto, rijetko kad sam primijetio da se na to odlučuju. Stavljaju nas samo uz križaljke, kviskoteke... Imali smo Pomet u Slobodnoj Dalmaciji koji je jako dugo izlazio, nekad sam u Nedjeljnoj Dalmaciji imao karikaturu po uzoru na američki Time, ali je poslije izbačena. Sada radim političku satiru za Hrvatsko slovo i odmah su me svrstali uz neku desnicu. Dobio sam etiketu, a da radim za ljevičarski list, rekli bi valjda da sam ljevičar.

Koliko često karikaturisti imaju prilike izlagati?

- U Marmontovoj sam imao dvije-tri izložbe, stvarno prate moj rad i ja im zbilja zahvaljujem. Ali u Splitu je to marginalizirano.

Imate li planova?

- Nitko ne zna što nas čeka nakon ljeta, a koliko god izgleda loše, neke stvari su i dobre. Evo, planovi su mi da ne treba više puno planirati unaprijed. Jel' tako? Duže ćemo živjeti i bit će lakše. Ali, imam dosta toga za objavljivanje, već sam tiskao pet knjiga karikatura, lijepo je kad ih se ukoriči. Stvorilo se sedam-osam tisuća radova, što karikatura, što stripova, tako da i to ne znam kada će biti, s obzirom na to da je izdavaštvo također srušila epidemija. Vidjet ćemo.

---

image
Kuglanje s koronom Nikole Listeša
CagleCartoons.com
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
CagleCartoons.com CagleCartoons.com CagleCartoons.com CagleCartoons.com Božidar Vukičević/hanza media
CagleCartoons.com
Listešov napuhani Trump, objavljen u 'Politicu' 
CagleCartoons.com
pandemija nas je vratila u 'pećinu'
CagleCartoons.com
Nije Pamplona nego korona
CagleCartoons.com
Kuglanje s koronom Nikole Listeša
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/jedini-iz-hrvatske-u-svjetskoj-ligi-karikaturista-amerikanci-ne-pitaju-jesam-li-za-ili-protiv-trumpa-kaze-nikola-listes-povodom-splitske-izlozbe-1025885 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a2aa92895c3ea0e95a6af2c6a9dd3d7f2b7f4508 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedini+iz+Hrvatske+u+svjetskoj+ligi+karikaturista%3A+Amerikanci+ne+pitaju+jesam+li+za+ili+protiv+Trumpa%2C+ka%C5%BEe+Nikola+Liste%C5%A1+povodom+splitske+izlo%C5%BEbe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fjedini-iz-hrvatske-u-svjetskoj-ligi-karikaturista-amerikanci-ne-pitaju-jesam-li-za-ili-protiv-trumpa-kaze-nikola-listes-povodom-splitske-izlozbe-1025885 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fjedini-iz-hrvatske-u-svjetskoj-ligi-karikaturista-amerikanci-ne-pitaju-jesam-li-za-ili-protiv-trumpa-kaze-nikola-listes-povodom-splitske-izlozbe-1025885 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez granica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) )
StoryEditorOCM
Ostalobez granica

Jedini iz Hrvatske u svjetskoj ligi karikaturista: Amerikanci ne pitaju jesam li za ili protiv Trumpa, kaže Nikola Listeš povodom splitske izložbe

11. lipnja 2020. - 08:00

Nikola Listeš, splitski karikaturist s najvećim brojem međunarodnih priznanja kod nas, izložio je svoje najnovije radove u prostorijama Hrvatsko-francuske udruge "Alliance Francaise" u Marmontovoj ulici u Splitu. Dvadesetak radova naslovljeni su "Korona virus", a svi koji vole taj umjetnički žanr do 2. srpnja mogu pogledati ovu duhovitu kolekciju pa se iz nekog crnohumornog kuta i nasmijati iskustvu koje nam je donijela epidemija i izolacija. Izložbu prati Listešov moto koji se nastavlja na onu krilaticu "Ostani doma" – "Dok ja ostajem doma, moje karikature putuju po svijetu".

Jer, baš je tako. Gotovo polovica izloženih karikatura objavljena je u tiskovinama diljem svijeta, s obzirom na to da ih Listeš isporučuje prestižnoj američkoj sindikalnoj agenciji sa sjedištem u Santa Ba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 16:24