stdClass Object ( [id] => 1327256 [title] => Ukrajinski novinar se kao branitelj s prve crte dopisivao s kćerkom - od toga je nastala knjiga, sad žive u Hrvatskoj... [alias] => ukrajinski-novinar-se-kao-branitelj-s-prve-crte-dopisivao-s-kcerkom-od-toga-je-nastala-knjiga-sad-zive-u-hrvatskoj [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Hrvatskoj trenutno živi oko sedam i pol tisuća djece iz Ukrajine kojima su ratna zbivanja promijenila život iz korijena. Kilometrima odvojeni od svojih prijatelja i članova obitelji, od života kakvog su poznavali i živjeli, zabrinuti za svoje očeve, braću, rođake koji su na bojištu, suočeni s medijskim vijestima o razaranju i smrti...

Kako s tom djecom razgovarati o ratu?

Tema je to koja je i Hrvatskoj donedavno bila bliska, a zbog svoje važnosti uvrštena je u završni dan Festivala mediteranske knjige u Splitu. Povod za to je knjiga "Abeceda rata" koju je napisao Eugen Stepanenko, televizijski novinar, autor dokumentarnih filmova, redatelj kazališnih predstava, zajedno sa svojom kćerkom, 14-godišnjom Solomijom Stepanenko.

Stepanenko je nakon teškog ranjavanja na Krimu 2016. godine demobiliziran, a u Hrvatskoj je, na zahtjev ukrajinske vojske, ostao i nakon velike ruske invazije, a njegova kći s majkom živi u Milni na Braču, gdje pohađa osmi razred osnovne škole.

"Abeceda rata" je knjiga koja se temelji na dopisivanju i razgovorima s kćeri Soljom, kako je on zove, tijekom dvije ratne godine koje je proveo na prvoj liniji. Ona mu je slala pisma s dječjim, kao i nekim nimalo dječijim pitanjima, a on joj je odgovarao.

Svako njezino pitanje bilo je označeno slovom abecede - a, b, c i tako do posljednjeg slova ukrajinske abecede.

---

image

Panel diskusija na temu "Kako razgovarati s djecom o ratu na MFK-u" - slijeva nadesno: Solomija i Eugen Stepanenko, ukrajinistica Darija Pavlešen i psihologinja Žana Pavlović

Joško Šupić/Cropix
---

Prvo pismo iz pancirke

- Prvo pismo sam dobio u ljeto 2014. kada je rat Rusije protiv Ukrajine tek počeo - napisao je Stepanenko u predgovoru "Abecede rata". - Bio mi je u džepu pancirnog prsluka, a prenijeli su mi ga volonteri od moje supruge. Pismo je počelo s slovom "A" i sadržavalo je jedno jedino pitanje: "A jesmo li već stigli do kraja rata? i "A dolaziš li kući?" I potpis: Tvoja Solja.

Na slovo je bila zalijepljena mala čokoladica. Odlučio sam da je neću jesti, da bi bilo bolje da je donesem kući, za moju Solju. Mislio sam da se slatkiš neće imati kad ni otopiti jer će rat uskoro biti gotov. Većina nas je tako mislila 2014. godine.

Čokoladica se otopila ispod mog pancirnog prsluka u 2015. godini, ostao je samo omot...

U ovoj knjizi nalaze se 32 slova ukrajinske abecede. Svaki od njih sadrži malu priču koja se dogodila tijekom godina kćeri i njezinim prijateljima u mirnom Kijevu i meni u ratu. Došao sam kući prije nego što su sva slova ukrajinske abecede potrošena. U to vrijeme nisam znao da će nastati knjiga od naših dijaloga, Solja i ja smo završili abecedu zajedno.

Trideset godina nakon mog djetinjstva, knjiga "Abeceda rata" postala je moj otok. Imao sam sreću da sam u ovom ratu bio na strani dobra. Međutim, odvratnost svakog rata je u tome što neprimjetno mijenja ljude, vraćajući ih u nešto primitivno, iskonsko, u doba pećinskih ljudi i primitivnog mišljenja.

Ratni bijes možete nadvladati samo ljubavlju, bezgraničnom zahvalnošću onima koji su te čekali. Nevjerojatno je teško vratiti se u stanje "normalnog čovjeka koji voli", izvući se iz stanja "čovjeka stroja za preživljavanje".

Napisao sam ovu knjigu noću. Kad sam bio usamljen u tišini, tužan zbog onoga o čemu pišem, tiho sam hodao niz hodnik, pokušavajući nečujno otvoriti vrata kćerkine sobe. Sjedio sam pored svoje kćeri i mislio kao i većina na svijetu da nisam želio da odrasta u ratu. Sanjala je svoja natjecanja, svoje plesove, školu, i u snu je Solja trčala negdje, mahala rukama i skakala.

---

image

Eugen Stepanenko obukao je na MFK-u svoju uniformu u čast Dana branitelja Ukrajine

Joško Šupić/Cropix
---

Sanjao sam rat. Beskonačnu evakuaciju ranjenika, strah da ne budeš uhvaćen živ, strah od smrti, strah da ne iznevjeriš braću i sestre.

Ovu sam knjigu napisao nakon povratka iz rata. U početku je bila moj osobni otok na koji sam pobjegao. Ali jednog jutra moja se Biblija otvorila stihom "Nema veće ljubavi od one kad život svoj položiš za prijatelje svoje". I shvatio sam zašto pišem ovu knjigu.

"Abeceda rata" mi je pomogla da se vratim iz rata, ne samo fizički nego i psihološki. I pomoglo je meni i mojim prijateljima da razgovaramo. Pomogla mi je da pričam s mojom kćeri i njezinim vršnjacima, djecom koja zapravo ne razumiju zašto moraju živjeti u vrijeme rata. Ova knjiga je moj pokušaj da objasnim ljudima što je rat. I bit ću sretan ako ova knjiga pomogne ljudima da zaustave rat, čak i samo malo – piše Stepanenko.

‘Bilo mi je jako dosadno bez tate‘

Solja je svoju ulogu u knjizi objasnila ovim riječima:

- Ovu sam knjigu počela pisati dok je moj tata bio u ratu. Kad god moj tata odlazi, jako mi je dosadno bez njega. Tako sam jednog dana odlučila da mu napišem pismo. Da budem sigurna da se moja pisma neće izgubiti i da će ih tata pročitati sve, odlučila sam da svako počne slovom abecede.

Bila sam tako sretna kad je moj tata odgovorio, da sam taj dan napisala još jedno. Zatim još jedno i još jedno i drugi put, još jedno. Pisala sam pisma gotovo svaki dan...Tata mi je uvijek odgovarao - bilježi 14-godišnja tinejdžerica koja je ocu s pismima slala i svoje dječje crteže, a oni su ilustracija ove knjige.

- Moju kćerku zanimalo je što se događa, što radimo u ratu. Odgovarao sam joj kako sam mogao, preko društvenih mreža, telefonom ili drugim kanalima - ispričao je Stepanenko na panel diskusiji u Splitu.

- Nastojao sam svaki dan poslati poruku da je sa mnom sve u redu. Nju je zanimalo svašta: kad ćemo se vratiti kući, što tamo radimo, čime se hranimo, što znače oznake na mojoj uniformi. Čak je pitala i jesmo li mi superheroji koji mogu hodati po zidovima!

Sve što se događalo meni, istodobno se događalo i Solji. Znala me pitati osjećamo li mržnju u ratu, koja se i kod nje pojavljivala, ma koliko bila daleko. Jer ono što se nekome događa u ratu događa se i u svakodnevnom životu, ali je prisutno puno veće nasilje i smrt. Toga ima i u svakodnevici, ali na neusporedivo manjoj razini - ispričao je Stepanenko, dodajući da je važno pripremiti djecu na to da život nije jednostavan, da na to treba biti spreman.

---

image

Solomija Stepanenko je pričala da se u Hrvatskoj nalazi razapeta između sigurnosti i nesigurnosti, jer su u Ukrajini još uvijek njezini prijatelji i željela bi se vratiti kući, a ona je na Braču sigurna

Joško Šupić/Cropix
---

Solomija je pričala da se u Hrvatskoj nalazi razapeta između sigurnosti i nesigurnosti, jer su u Ukrajini još uvijek njezini prijatelji i željela bi se vratiti kući, a ona je na Braču sigurna. U školi se osjeća dobro, uči kao i svi drugi učenici, ima prijatelje i prijateljice, te pomaže novom učeniku u razredu koji je upravo stigao iz Ukrajine.

Pisala mu je od svoje šeste do devete godine

Pisma ocu je pisala od šeste do devete godine, i primjećuje kako su se mijenjale njezine misli. I danas piše, završila je tečajeve pisanja i u Kijevu i u Hrvatskoj, a s ocem priprema knjigu radnog naslova "Solja na moru", o njezinom životu u izbjeglištvu u Hrvatskoj.

Knjiga "Abeceda rata" ima ukrajinsko i englesko izdanje, a na hrvatskom će je objaviti iduće godine izdavačka kuća Jesenski i Turk.

Solju su pitali pred splitskom publikom koje slovo u knjizi "Abeceda rata" najviše voli, na što je odgovorila:

- Slovo "ji", taj dio knjige govori o hrani u ratu i napisala sam tati recept za kolač, za pitu od jabuka, pa ga po njemu može napraviti svatko tko pročita knjigu. Također zadnje slovo abecede, "ja", nad kojim se uvijek rasplačem - kazala je.

Na završetku knjige i na njeno pitanje "što želiš biti kad dođeš kući", njen otac joj je između ostalog odgovorio - želim biti samo tata.

---

Psihologinja Pavlović: Rat je teška tema i s njom treba biti oprezan u razgovoru s djecom

Psihologinja Žana Pavlović odgovarajući na pitanje "kako razgovarati s djecom o ratu?" ustvrdila je da odrasli trebaju zaštititi djecu i psihički i fizički, te brinuti o njihovom psihičkom zdravlju. Smatra da s djecom treba razgovarati o ratu jer nemoguće je da ne saznaju o njemu:

- Rat je teška tema i s njom treba biti oprezan. S manjom djecom ne treba ići u detalje, ali starija djeca su sigurno više čula o toj temi, traže više, stoga im je treba i rastumačiti ispitujući ih najprije što o njoj znaju - rekla je psihologinja, dodajući da s djetetom treba razgovarati netko tko mu je jako blizak, a ne da informacije dobiva od nekoga trećega. Netko tko može prepoznati kod djeteta i njegove neugodne emocije poput ljutnje ili anksioznosti, i reći mu da su baš sve emocije u redu.

- Djeca jako cijene iskrenost. Ako ne znamo odgovor, bolje je reći da ne znamo, ali da ćemo nastojati doznati, nego uljepšavati stvarnost, jer tako gubimo njihovo povjerenje - smatra Žana Pavlović.

Ona također preporučuje aktivnost u teškim vremenima.

- Pisanje prijateljima u Ukrajini, poruke podrške, donacije... bilo što. Od svega toga osjećat će se bolje nego da ne radi ništa - rekla je psihologinja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘abeceda rata‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘abeceda rata‘ 2 0 7171 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-02 13:00:05 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-03 14:26:13 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2023-10-03 14:26:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ukrajinski novinar se kao branitelj s prve crte dopisivao s kćerkom - od toga je nastala knjiga, sad žive u Hrvatskoj... [metakey] => Eugen Stepanenko, solomija Stepanenko, abeceda rata, Mediteranski festival knjige, MFK Split, KNJIGA [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25758059.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25751368.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25751369.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25751359.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25751353.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25751363.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25751349.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Solomija Stepanenko poha\u0111a osmi razred u Milni na Bra\u010du, a s ocem Eugenom sada\u00a0priprema i knjigu radnog naslova \u201dSolja na moru\u201d, o njezinom \u017eivotu u izbjegli\u0161tvu u Hrvatskoj\u00a0<\/p>","

Panel diskusija na temu \u201dKako razgovarati s djecom o ratu na MFK-u\u201d - slijeva nadesno: Solomija i Eugen Stepanenko, ukrajinistica Darija Pavle\u0161en i psihologinja \u017dana Pavlovi\u0107<\/p>","

Eugen Stepanenko obukao je svoju uniformu u \u010dast Dana branitelja Ukrajine<\/p>","

Solomija Stepanenko je pri\u010dala da se u Hrvatskoj nalazi razapeta izme\u0111u sigurnosti i nesigurnosti, jer su u Ukrajini jo\u0161 uvijek njezini prijatelji i \u017eeljela bi se vratiti ku\u0107i, a ona je na Bra\u010du sigurna<\/p>","

Psihologinja \u017dana Pavlovi\u0107<\/p>","

Razgovor je moderirala ukrajinistica Darija Pavle\u0161en
","

Eugen Stepanenko obukao je na MFK-u svoju uniformu u \u010dast Dana branitelja Ukrajine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1268","hd_25758059_1920.jpg":"1920x1080","k_25758059_1280.jpg":"1280x1280","k_25758059_1024.jpg":"1024x1024","k_25758059_640.jpg":"640x640","k_25758059_480.jpg":"480x480","k_25758059_340.jpg":"340x340","k_25758059_220.jpg":"220x220","o_25758059_1280.jpg":"1280x845","o_25758059_1024.jpg":"1024x676","o_25758059_640.jpg":"640x422","o_25758059_480.jpg":"480x317","o_25758059_340.jpg":"340x224","o_25758059_220.jpg":"220x145","h_25758059_1280.jpg":"1280x854","h_25758059_1024.jpg":"1024x683","h_25758059_640.jpg":"640x427","h_25758059_480.jpg":"480x320","h_25758059_340.jpg":"340x227","h_25758059_220.jpg":"220x147","pp_25758059_1280.jpg":"1280x1628","pp_25758059_1024.jpg":"1024x1303","pp_25758059_640.jpg":"640x814","pp_25758059_480.jpg":"480x611","pp_25758059_340.jpg":"340x432","pp_25758059_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1141","hd_25751368_1920.jpg":"1920x1080","k_25751368_1280.jpg":"1280x1280","k_25751368_1024.jpg":"1024x1024","k_25751368_640.jpg":"640x640","k_25751368_480.jpg":"480x480","k_25751368_340.jpg":"340x340","k_25751368_220.jpg":"220x220","o_25751368_1280.jpg":"1280x760","o_25751368_1024.jpg":"1024x608","o_25751368_640.jpg":"640x380","o_25751368_480.jpg":"480x285","o_25751368_340.jpg":"340x202","o_25751368_220.jpg":"220x130","h_25751368_1280.jpg":"1280x854","h_25751368_1024.jpg":"1024x683","h_25751368_640.jpg":"640x427","h_25751368_480.jpg":"480x320","h_25751368_340.jpg":"340x227","h_25751368_220.jpg":"220x147","pp_25751368_1280.jpg":"1280x1628","pp_25751368_1024.jpg":"1024x1303","pp_25751368_640.jpg":"640x814","pp_25751368_480.jpg":"480x611","pp_25751368_340.jpg":"340x432","pp_25751368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2362","hd_25751369_1920.jpg":"1920x1080","k_25751369_1280.jpg":"1280x1280","k_25751369_1024.jpg":"1024x1024","k_25751369_640.jpg":"640x640","k_25751369_480.jpg":"480x480","k_25751369_340.jpg":"340x340","k_25751369_220.jpg":"220x220","o_25751369_1280.jpg":"1280x1574","o_25751369_1024.jpg":"1024x1259","o_25751369_640.jpg":"640x787","o_25751369_480.jpg":"480x590","o_25751369_340.jpg":"340x418","o_25751369_220.jpg":"220x270","h_25751369_1280.jpg":"1280x854","h_25751369_1024.jpg":"1024x683","h_25751369_640.jpg":"640x427","h_25751369_480.jpg":"480x320","h_25751369_340.jpg":"340x227","h_25751369_220.jpg":"220x147","pp_25751369_1280.jpg":"1280x1628","pp_25751369_1024.jpg":"1024x1303","pp_25751369_640.jpg":"640x814","pp_25751369_480.jpg":"480x611","pp_25751369_340.jpg":"340x432","pp_25751369_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2016","hd_25751359_1920.jpg":"1920x1080","k_25751359_1280.jpg":"1280x1280","k_25751359_1024.jpg":"1024x1024","k_25751359_640.jpg":"640x640","k_25751359_480.jpg":"480x480","k_25751359_340.jpg":"340x340","k_25751359_220.jpg":"220x220","o_25751359_1280.jpg":"1280x1344","o_25751359_1024.jpg":"1024x1075","o_25751359_640.jpg":"640x672","o_25751359_480.jpg":"480x504","o_25751359_340.jpg":"340x357","o_25751359_220.jpg":"220x231","h_25751359_1280.jpg":"1280x854","h_25751359_1024.jpg":"1024x683","h_25751359_640.jpg":"640x427","h_25751359_480.jpg":"480x320","h_25751359_340.jpg":"340x227","h_25751359_220.jpg":"220x147","pp_25751359_1280.jpg":"1280x1628","pp_25751359_1024.jpg":"1024x1303","pp_25751359_640.jpg":"640x814","pp_25751359_480.jpg":"480x611","pp_25751359_340.jpg":"340x432","pp_25751359_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2045","hd_25751353_1920.jpg":"1920x1080","k_25751353_1280.jpg":"1280x1280","k_25751353_1024.jpg":"1024x1024","k_25751353_640.jpg":"640x640","k_25751353_480.jpg":"480x480","k_25751353_340.jpg":"340x340","k_25751353_220.jpg":"220x220","o_25751353_1280.jpg":"1280x1363","o_25751353_1024.jpg":"1024x1090","o_25751353_640.jpg":"640x681","o_25751353_480.jpg":"480x511","o_25751353_340.jpg":"340x362","o_25751353_220.jpg":"220x234","h_25751353_1280.jpg":"1280x854","h_25751353_1024.jpg":"1024x683","h_25751353_640.jpg":"640x427","h_25751353_480.jpg":"480x320","h_25751353_340.jpg":"340x227","h_25751353_220.jpg":"220x147","pp_25751353_1280.jpg":"1280x1628","pp_25751353_1024.jpg":"1024x1303","pp_25751353_640.jpg":"640x814","pp_25751353_480.jpg":"480x611","pp_25751353_340.jpg":"340x432","pp_25751353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2149","hd_25751363_1920.jpg":"1920x1080","k_25751363_1280.jpg":"1280x1280","k_25751363_1024.jpg":"1024x1024","k_25751363_640.jpg":"640x640","k_25751363_480.jpg":"480x480","k_25751363_340.jpg":"340x340","k_25751363_220.jpg":"220x220","o_25751363_1280.jpg":"1280x1432","o_25751363_1024.jpg":"1024x1146","o_25751363_640.jpg":"640x716","o_25751363_480.jpg":"480x537","o_25751363_340.jpg":"340x380","o_25751363_220.jpg":"220x246","h_25751363_1280.jpg":"1280x854","h_25751363_1024.jpg":"1024x683","h_25751363_640.jpg":"640x427","h_25751363_480.jpg":"480x320","h_25751363_340.jpg":"340x227","h_25751363_220.jpg":"220x147","pp_25751363_1280.jpg":"1280x1628","pp_25751363_1024.jpg":"1024x1303","pp_25751363_640.jpg":"640x814","pp_25751363_480.jpg":"480x611","pp_25751363_340.jpg":"340x432","pp_25751363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1832","hd_25751349_1920.jpg":"1920x1080","k_25751349_1280.jpg":"1280x1280","k_25751349_1024.jpg":"1024x1024","k_25751349_640.jpg":"640x640","k_25751349_480.jpg":"480x480","k_25751349_340.jpg":"340x340","k_25751349_220.jpg":"220x220","o_25751349_1280.jpg":"1280x1221","o_25751349_1024.jpg":"1024x977","o_25751349_640.jpg":"640x610","o_25751349_480.jpg":"480x458","o_25751349_340.jpg":"340x324","o_25751349_220.jpg":"220x209","h_25751349_1280.jpg":"1280x854","h_25751349_1024.jpg":"1024x683","h_25751349_640.jpg":"640x427","h_25751349_480.jpg":"480x320","h_25751349_340.jpg":"340x227","h_25751349_220.jpg":"220x147","pp_25751349_1280.jpg":"1280x1628","pp_25751349_1024.jpg":"1024x1303","pp_25751349_640.jpg":"640x814","pp_25751349_480.jpg":"480x611","pp_25751349_340.jpg":"340x432","pp_25751349_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15470139 Threads: 4 Questions: 3199173959 Slow queries: 7198628 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235956106 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/ukrajinski-novinar-se-kao-branitelj-s-prve-crte-dopisivao-s-kcerkom-od-toga-je-nastala-knjiga-sad-zive-u-hrvatskoj-1327256 [printLink] => /kultura/knjizevnost/ukrajinski-novinar-se-kao-branitelj-s-prve-crte-dopisivao-s-kcerkom-od-toga-je-nastala-knjiga-sad-zive-u-hrvatskoj-1327256?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 731874 [name] => Eugen Stepanenko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-02 16:14:07 [main_article_id] => 0 [alias] => eugen-stepanenko [link] => /tag/eugen-stepanenko ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731875 [name] => solomija Stepanenko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-02 16:14:07 [main_article_id] => 0 [alias] => solomija-stepanenko [link] => /tag/solomija-stepanenko ) [2] => stdClass Object ( [id] => 731876 [name] => abeceda rata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-02 16:14:08 [main_article_id] => 0 [alias] => abeceda-rata [link] => /tag/abeceda-rata ) [3] => stdClass Object ( [id] => 311990 [name] => Mediteranski festival knjige [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mediteranski-festival-knjige [link] => /tag/mediteranski-festival-knjige ) [4] => stdClass Object ( [id] => 385533 [name] => MFK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mfk-split [link] => /tag/mfk-split ) [5] => stdClass Object ( [id] => 339967 [name] => knjiga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga [link] => /tag/knjiga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘abeceda rata‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ukrajinski novinar se kao branitelj s prve crte dopisivao s kćerkom - od toga je nastala knjiga, sad žive u Hrvatskoj... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25758059.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Solomija Stepanenko pohađa osmi razred u Milni na Braču, a s ocem Eugenom sada priprema i knjigu radnog naslova ”Solja na moru”, o njezinom životu u izbjeglištvu u Hrvatskoj 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25758059.jpg [title] =>

Solomija Stepanenko pohađa osmi razred u Milni na Braču, a s ocem Eugenom sada priprema i knjigu radnog naslova ”Solja na moru”, o njezinom životu u izbjeglištvu u Hrvatskoj 

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25751368.jpg [title] =>

Panel diskusija na temu ”Kako razgovarati s djecom o ratu na MFK-u” - slijeva nadesno: Solomija i Eugen Stepanenko, ukrajinistica Darija Pavlešen i psihologinja Žana Pavlović

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25751369.jpg [title] =>

Eugen Stepanenko obukao je svoju uniformu u čast Dana branitelja Ukrajine

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25751359.jpg [title] =>

Solomija Stepanenko je pričala da se u Hrvatskoj nalazi razapeta između sigurnosti i nesigurnosti, jer su u Ukrajini još uvijek njezini prijatelji i željela bi se vratiti kući, a ona je na Braču sigurna

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25751353.jpg [title] =>

Psihologinja Žana Pavlović

Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25751363.jpg [title] =>

Razgovor je moderirala ukrajinistica Darija Pavlešen
Josko Supic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25751349.jpg [title] =>

Eugen Stepanenko obukao je na MFK-u svoju uniformu u čast Dana branitelja Ukrajine

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Hrvatskoj trenutno živi oko sedam i pol tisuća djece iz Ukrajine kojima su ratna zbivanja promijenila život iz korijena. Kilometrima odvojeni od svojih prijatelja i članova obitelji, od života kakvog su poznavali i živjeli, zabrinuti za svoje očeve, braću, rođake koji su na bojištu, suočeni s medijskim vijestima o razaranju i smrti...

Kako s tom djecom razgovarati o ratu?

Tema je to koja je i Hrvatskoj donedavno bila bliska, a zbog svoje važnosti uvrštena je u završni dan Festivala mediteranske knjige u Splitu. Povod za to je knjiga "Abeceda rata" koju je napisao Eugen Stepanenko, televizijski novinar, autor dokumentarnih filmova, redatelj kazališnih predstava, zajedno sa svojom kćerkom, 14-godišnjom Solomijom Stepanenko.

Stepanenko je nakon teškog ranjavanja na Krimu 2016. godine demobiliziran, a u Hrvatskoj je, na zahtjev ukrajinske vojske, ostao i nakon velike ruske invazije, a njegova kći s majkom živi u Milni na Braču, gdje pohađa osmi razred osnovne škole.

"Abeceda rata" je knjiga koja se temelji na dopisivanju i razgovorima s kćeri Soljom, kako je on zove, tijekom dvije ratne godine koje je proveo na prvoj liniji. Ona mu je slala pisma s dječjim, kao i nekim nimalo dječijim pitanjima, a on joj je odgovarao.

Svako njezino pitanje bilo je označeno slovom abecede - a, b, c i tako do posljednjeg slova ukrajinske abecede.

---

image

Panel diskusija na temu "Kako razgovarati s djecom o ratu na MFK-u" - slijeva nadesno: Solomija i Eugen Stepanenko, ukrajinistica Darija Pavlešen i psihologinja Žana Pavlović

Joško Šupić/Cropix
---

Prvo pismo iz pancirke

- Prvo pismo sam dobio u ljeto 2014. kada je rat Rusije protiv Ukrajine tek počeo - napisao je Stepanenko u predgovoru "Abecede rata". - Bio mi je u džepu pancirnog prsluka, a prenijeli su mi ga volonteri od moje supruge. Pismo je počelo s slovom "A" i sadržavalo je jedno jedino pitanje: "A jesmo li već stigli do kraja rata? i "A dolaziš li kući?" I potpis: Tvoja Solja.

Na slovo je bila zalijepljena mala čokoladica. Odlučio sam da je neću jesti, da bi bilo bolje da je donesem kući, za moju Solju. Mislio sam da se slatkiš neće imati kad ni otopiti jer će rat uskoro biti gotov. Većina nas je tako mislila 2014. godine.

Čokoladica se otopila ispod mog pancirnog prsluka u 2015. godini, ostao je samo omot...

U ovoj knjizi nalaze se 32 slova ukrajinske abecede. Svaki od njih sadrži malu priču koja se dogodila tijekom godina kćeri i njezinim prijateljima u mirnom Kijevu i meni u ratu. Došao sam kući prije nego što su sva slova ukrajinske abecede potrošena. U to vrijeme nisam znao da će nastati knjiga od naših dijaloga, Solja i ja smo završili abecedu zajedno.

Trideset godina nakon mog djetinjstva, knjiga "Abeceda rata" postala je moj otok. Imao sam sreću da sam u ovom ratu bio na strani dobra. Međutim, odvratnost svakog rata je u tome što neprimjetno mijenja ljude, vraćajući ih u nešto primitivno, iskonsko, u doba pećinskih ljudi i primitivnog mišljenja.

Ratni bijes možete nadvladati samo ljubavlju, bezgraničnom zahvalnošću onima koji su te čekali. Nevjerojatno je teško vratiti se u stanje "normalnog čovjeka koji voli", izvući se iz stanja "čovjeka stroja za preživljavanje".

Napisao sam ovu knjigu noću. Kad sam bio usamljen u tišini, tužan zbog onoga o čemu pišem, tiho sam hodao niz hodnik, pokušavajući nečujno otvoriti vrata kćerkine sobe. Sjedio sam pored svoje kćeri i mislio kao i većina na svijetu da nisam želio da odrasta u ratu. Sanjala je svoja natjecanja, svoje plesove, školu, i u snu je Solja trčala negdje, mahala rukama i skakala.

---

image

Eugen Stepanenko obukao je na MFK-u svoju uniformu u čast Dana branitelja Ukrajine

Joško Šupić/Cropix
---

Sanjao sam rat. Beskonačnu evakuaciju ranjenika, strah da ne budeš uhvaćen živ, strah od smrti, strah da ne iznevjeriš braću i sestre.

Ovu sam knjigu napisao nakon povratka iz rata. U početku je bila moj osobni otok na koji sam pobjegao. Ali jednog jutra moja se Biblija otvorila stihom "Nema veće ljubavi od one kad život svoj položiš za prijatelje svoje". I shvatio sam zašto pišem ovu knjigu.

"Abeceda rata" mi je pomogla da se vratim iz rata, ne samo fizički nego i psihološki. I pomoglo je meni i mojim prijateljima da razgovaramo. Pomogla mi je da pričam s mojom kćeri i njezinim vršnjacima, djecom koja zapravo ne razumiju zašto moraju živjeti u vrijeme rata. Ova knjiga je moj pokušaj da objasnim ljudima što je rat. I bit ću sretan ako ova knjiga pomogne ljudima da zaustave rat, čak i samo malo – piše Stepanenko.

‘Bilo mi je jako dosadno bez tate‘

Solja je svoju ulogu u knjizi objasnila ovim riječima:

- Ovu sam knjigu počela pisati dok je moj tata bio u ratu. Kad god moj tata odlazi, jako mi je dosadno bez njega. Tako sam jednog dana odlučila da mu napišem pismo. Da budem sigurna da se moja pisma neće izgubiti i da će ih tata pročitati sve, odlučila sam da svako počne slovom abecede.

Bila sam tako sretna kad je moj tata odgovorio, da sam taj dan napisala još jedno. Zatim još jedno i još jedno i drugi put, još jedno. Pisala sam pisma gotovo svaki dan...Tata mi je uvijek odgovarao - bilježi 14-godišnja tinejdžerica koja je ocu s pismima slala i svoje dječje crteže, a oni su ilustracija ove knjige.

- Moju kćerku zanimalo je što se događa, što radimo u ratu. Odgovarao sam joj kako sam mogao, preko društvenih mreža, telefonom ili drugim kanalima - ispričao je Stepanenko na panel diskusiji u Splitu.

- Nastojao sam svaki dan poslati poruku da je sa mnom sve u redu. Nju je zanimalo svašta: kad ćemo se vratiti kući, što tamo radimo, čime se hranimo, što znače oznake na mojoj uniformi. Čak je pitala i jesmo li mi superheroji koji mogu hodati po zidovima!

Sve što se događalo meni, istodobno se događalo i Solji. Znala me pitati osjećamo li mržnju u ratu, koja se i kod nje pojavljivala, ma koliko bila daleko. Jer ono što se nekome događa u ratu događa se i u svakodnevnom životu, ali je prisutno puno veće nasilje i smrt. Toga ima i u svakodnevici, ali na neusporedivo manjoj razini - ispričao je Stepanenko, dodajući da je važno pripremiti djecu na to da život nije jednostavan, da na to treba biti spreman.

---

image

Solomija Stepanenko je pričala da se u Hrvatskoj nalazi razapeta između sigurnosti i nesigurnosti, jer su u Ukrajini još uvijek njezini prijatelji i željela bi se vratiti kući, a ona je na Braču sigurna

Joško Šupić/Cropix
---

Solomija je pričala da se u Hrvatskoj nalazi razapeta između sigurnosti i nesigurnosti, jer su u Ukrajini još uvijek njezini prijatelji i željela bi se vratiti kući, a ona je na Braču sigurna. U školi se osjeća dobro, uči kao i svi drugi učenici, ima prijatelje i prijateljice, te pomaže novom učeniku u razredu koji je upravo stigao iz Ukrajine.

Pisala mu je od svoje šeste do devete godine

Pisma ocu je pisala od šeste do devete godine, i primjećuje kako su se mijenjale njezine misli. I danas piše, završila je tečajeve pisanja i u Kijevu i u Hrvatskoj, a s ocem priprema knjigu radnog naslova "Solja na moru", o njezinom životu u izbjeglištvu u Hrvatskoj.

Knjiga "Abeceda rata" ima ukrajinsko i englesko izdanje, a na hrvatskom će je objaviti iduće godine izdavačka kuća Jesenski i Turk.

Solju su pitali pred splitskom publikom koje slovo u knjizi "Abeceda rata" najviše voli, na što je odgovorila:

- Slovo "ji", taj dio knjige govori o hrani u ratu i napisala sam tati recept za kolač, za pitu od jabuka, pa ga po njemu može napraviti svatko tko pročita knjigu. Također zadnje slovo abecede, "ja", nad kojim se uvijek rasplačem - kazala je.

Na završetku knjige i na njeno pitanje "što želiš biti kad dođeš kući", njen otac joj je između ostalog odgovorio - želim biti samo tata.

---

Psihologinja Pavlović: Rat je teška tema i s njom treba biti oprezan u razgovoru s djecom

Psihologinja Žana Pavlović odgovarajući na pitanje "kako razgovarati s djecom o ratu?" ustvrdila je da odrasli trebaju zaštititi djecu i psihički i fizički, te brinuti o njihovom psihičkom zdravlju. Smatra da s djecom treba razgovarati o ratu jer nemoguće je da ne saznaju o njemu:

- Rat je teška tema i s njom treba biti oprezan. S manjom djecom ne treba ići u detalje, ali starija djeca su sigurno više čula o toj temi, traže više, stoga im je treba i rastumačiti ispitujući ih najprije što o njoj znaju - rekla je psihologinja, dodajući da s djetetom treba razgovarati netko tko mu je jako blizak, a ne da informacije dobiva od nekoga trećega. Netko tko može prepoznati kod djeteta i njegove neugodne emocije poput ljutnje ili anksioznosti, i reći mu da su baš sve emocije u redu.

- Djeca jako cijene iskrenost. Ako ne znamo odgovor, bolje je reći da ne znamo, ali da ćemo nastojati doznati, nego uljepšavati stvarnost, jer tako gubimo njihovo povjerenje - smatra Žana Pavlović.

Ona također preporučuje aktivnost u teškim vremenima.

- Pisanje prijateljima u Ukrajini, poruke podrške, donacije... bilo što. Od svega toga osjećat će se bolje nego da ne radi ništa - rekla je psihologinja.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Josko Supic/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Solomija Stepanenko pohađa osmi razred u Milni na Braču, a s ocem Eugenom sada priprema i knjigu radnog naslova ”Solja na moru”, o njezinom životu u izbjeglištvu u Hrvatskoj 

Joško Šupić/Cropix

Panel diskusija na temu ”Kako razgovarati s djecom o ratu na MFK-u” - slijeva nadesno: Solomija i Eugen Stepanenko, ukrajinistica Darija Pavlešen i psihologinja Žana Pavlović

Joško Šupić/Cropix

Eugen Stepanenko obukao je svoju uniformu u čast Dana branitelja Ukrajine

Joško Šupić/Cropix

Solomija Stepanenko je pričala da se u Hrvatskoj nalazi razapeta između sigurnosti i nesigurnosti, jer su u Ukrajini još uvijek njezini prijatelji i željela bi se vratiti kući, a ona je na Braču sigurna

Joško Šupić/Cropix

Psihologinja Žana Pavlović

Josko Supic/Cropix

Razgovor je moderirala ukrajinistica Darija Pavlešen

Joško Šupić/Cropix

Eugen Stepanenko obukao je na MFK-u svoju uniformu u čast Dana branitelja Ukrajine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/ukrajinski-novinar-se-kao-branitelj-s-prve-crte-dopisivao-s-kcerkom-od-toga-je-nastala-knjiga-sad-zive-u-hrvatskoj-1327256 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4809b07ed70d08a7fc4070022c3c8f8030ef68a8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ukrajinski+novinar+se+kao+branitelj+s+prve+crte+dopisivao+s+k%C4%87erkom+-+od+toga+je+nastala+knjiga%2C+sad+%C5%BEive+u+Hrvatskoj...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fukrajinski-novinar-se-kao-branitelj-s-prve-crte-dopisivao-s-kcerkom-od-toga-je-nastala-knjiga-sad-zive-u-hrvatskoj-1327256 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fukrajinski-novinar-se-kao-branitelj-s-prve-crte-dopisivao-s-kcerkom-od-toga-je-nastala-knjiga-sad-zive-u-hrvatskoj-1327256 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘abeceda rata‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Književnost‘abeceda rata‘

Ukrajinski novinar se kao branitelj s prve crte dopisivao s kćerkom - od toga je nastala knjiga, sad žive u Hrvatskoj...

Piše Jasenka Leskur
3. listopada 2023. - 16:26
Solomija Stepanenko pohađa osmi razred u Milni na Braču, a s ocem Eugenom sada priprema i knjigu radnog naslova ”Solja na moru”, o njezinom životu u izbjeglištvu u Hrvatskoj Joško Šupić/Cropix

U Hrvatskoj trenutno živi oko sedam i pol tisuća djece iz Ukrajine kojima su ratna zbivanja promijenila život iz korijena. Kilometrima odvojeni od svojih prijatelja i članova obitelji, od života kakvog su poznavali i živjeli, zabrinuti za svoje očeve, braću, rođake koji su na bojištu, suočeni s medijskim vijestima o razaranju i smrti...

Kako s tom djecom razgovarati o ratu?

Tema je to koja je i Hrvatskoj donedavno bila bliska, a zbog svoje važnosti uvrštena je u završni dan Festivala mediteranske knjige u Splitu. Povod za to je knjiga "Abeceda rata" koju je napisao Eugen Stepanenko, televizijski novinar, autor dokumentarnih filmova, redatelj kazališnih predstava, zajedno sa svojom kćerkom, 14-godišnjom Solomijom Stepanenko.

Stepanenko je nakon teškog ranjavanja na Krimu ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:26