stdClass Object ( [id] => 1326834 [title] => Svetislav Basara: ‘Srbiju može spasiti samo čudo! Vedrana Rudan? Ne želim je upoznati...‘ Govori i o Vučiću [alias] => svetislav-basara-srbiju-moze-spasiti-samo-cudo-vedrana-rudan-ne-zelim-je-upoznati-govori-i-o-vucicu [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Prvi sam put u Splitu i mogu vam kazati da zaista živite u divnom gradu. Veći je nego što sam mislio - govori odmah na početku našeg razgovora Svetislav Basara (69), jedan od najznačajnijih suvremenih srpskih književnika.

Rado ga čita i hrvatska publika, a u grad podno Marjana ovaj višestruki dobitnik mnogobrojnih nagrada stigao je zbog promocije novog romana Rekapitulacija, koji baš kao i njegova ostala djela, izaziva snažne osjećaje, od divljenja pa do šoka i nevjerice.

Koje su vam prve asocijacije na Split?

Pa to je svakako čuvena Jugoplastika. Mislim da je vaš grad u svijetu poznat upravo po njoj. I naravno Oliver Dragojević. Kao i Splitsko ljeto.

Jeste li se okupali? Bablje ljeto nas je lijepo počastilo ove godine.

Ne, ne, odavno se ne kupam. A i dok sam bio mlađi izbjegavao sam kupanje na gradskim plažama. Volio sam više manje plaže.

Spomenuli ste Olivera, Jugoplastiku… Kakva vas sve sjećanja vežu za doba prije rata, kad smo svi živjeli u istoj državi?

Polovina 80-ih bila je jako dobra, bio je to veliki polet, cvjetali su rock, književnost, kultura… Lijepo i neobično vrijeme.

---

image

Kruno Lokotar i Svetislav Basara

Jakov Prkić/Cropix
---

Biste li rekli za sebe da ste Jugonostalgičar?

Ne. Nisam imao ništa protiv Jugoslavije, daleko od toga. Čak sam mislio da će trajati tisuću godina. Ništa mi nije ukazivalo na to da će tako brzo propasti. Zapravo mene vam politika nikad nije pretjerano zanimala, kao vjerujem i mnoge druge u Jugoslaviji. Uglavnom sam se bavio onim stvarima koje volim.

Imate li prijatelja među Hrvatima?

Još od predratnih dana. Vlaho Bogišić, Miljenko Jergović, Ante Tomić, Boris Dežulović, Viktor Ivančić, Kruno Lokotar…

Kada ste otkrili strast prema pisanju? Od malih nogu ili?

Ne baš od malih nogu, recimo da mi se to dogodilo kad sam imao 20 godina. Nisam od onih pisaca koji od djetinjstva sanjaju da će biti pisci. Uopće se ne mogu sjetiti trenutka kad sam počeo, to je sve nekako postepeno krenulo…

Rođeni ste u malom mjestu Bajina Bašta. Kako vam je izgledalo djetinjstvo?

Uh, to je bilo baš davno. Šezdesetih godina Bašta je bila idilično mjesto, nije bilo asfalta, prizor kao iz Kusturičinih filmova. Većina sličnih mjesta u Jugoslaviji je tako izgledala. Djeca nisu poznavala za probleme. Bilo je to mirno doba.

Jeste li bili sretni kao dječak?

Jesam. Inače sam prvi umjetnik u svojoj obitelji. Roditelji su bili radnici.

Kako su oni reagirali kad ste krenuli u spisateljske vode?

Mislili su da gubim vrijeme.

Stvarno?

O da… Smatrali su moje pisanje neozbiljnim poslom sve do kraja njihovih života govoreći da od toga nema kruha, samim time i zarade.

A kad ste postigli slavu?

Uspjelo mu je, ali i dalje to nije ništa ozbiljno, tako su mi govorili.

---

image

‘Ja sam stalno depresivan‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Kako crpite inspiraciju za svoja djela?

To je proces koji se teško može opisati jer ja ne pričam priču. Najčešće krenem od nekih banalnih stvari koje mi se događaju pa oko toga napravim kostur. I onda pletem, pletem dok ne ispletem do kraja. To je suština moje proze. Rijetko kad izmišljam jer mi to onda bude neuvjerljivo.

Kada najčešće pišete?

Isključivo prije podne. Od devet do jedan. Ne mogu više od četiri sata, jer onda izgubim energiju.

Vaš najpoznatiji roman je Fama o biciklistima koji slovi za najznačajniji roman 20 stoljeća na ovim našim prostorima. Je li vas iznenadio njegov uspjeh?

Prilično! To je zapravo bio roman koji se još trebao graditi. Odlično da to nisam napravio. Kad je došlo vrijeme da predam rukopis dao sam ga izdavaču ne vjerujući da će postići toliku popularnost. Nije lako štivo, ali je brzo prihvaćeno među čitateljima.

Svako koliko nastojite izdati novu knjigu?

Trudim se barem jednu u dvije godine. Znam već što ću pisati iduće, još nisam počeo, jesen ide, bit će vremena…

Je li vam žao što neki vaši romani nisu ekranizirani?

Pa nije jer jednostavno nisu toliko filmični…

Živite u Beogradu, no zapravo dosta vremena provodite i u jednom malenom selu u kojem stvarate.

Tu pišem, da. To je malo mjesto na osami, zove se Beška, poznata je po mostu. Blizu je Beogradu kad se ide autoputem. Dobro je povezano. Sviđa mi se što tamo nema gužve koju nikako ne volim, štoviše prezirem je. A u Beški mogu lako i naći mjesto za parking (smijeh).

Srbiju su ovog svibnja u niti 48 sati potresla dva krvava masakra. Što mislite u kojem smjeru ide vaša zemlja?

Meni je trebalo deset dana, vjerujte mi, da uopće shvatim da se to zaista dogodilo. Da je tako nešto moguće. Srbija ne ide u dobrom smjeru, ne ide već godinama. Ostaje na svojim politikama koje joj nanose najveću štetu i mislim da se to ne može popraviti.

---

image

Svetislav Basara

Jakov Prkić/Cropix
---

Što bi se trebalo dogoditi da krene u dobrom pravcu?

Čudo! Moralo bi se dogoditi čudo.

Jeste li pobornik prosvjeda?

U načelu da, to je za svaku pohvalu, ali nasilje ne počinje 3. svibnja 2023. godine. (op.a. datum kad je ‘dječak ubojica’ počinio stravični pohod). Ono počinje mnogo ranije. Iznijeti su sumanuti zahtjevi, poput onog da se ukinu privatne televizije, kakvi god da su ti programi. To je nerealno. Mene više zabrinjava loše stanje srpske opozicije jer vidim da nema alternative.

Ali zar ne mislite da televizije poput Pinka i Happya koje u goste zovu ratne zločince i emitiraju zloglasne showowe gdje se promovira nasilje ne šalju krivu sliku gledateljima, pogotovo mladima?

Čovjek koji odrobija svoje ima svoja prava, pa tako i da se pojavi na nekoj televiziji, zar ne?  S druge strane da postoje određeni kriteriji, oni ne bi bili zvani u te emisije. Ne bih rekao da ove televizije promoviraju nasilje, nego snižavaju kriterije i ukidaju granice pristojnosti. Zašto to gledaju drugi? Oni nisu obavezni da gledaju… Svatko to gleda na vlastitu odgovornost.

Što mislite o Aleksandru Vučiću?

O njemu bi morali pričati deset dana.

Podržavate li ga?

Neeee, taman posla! Ne podržavam ga.

Kako ste doživjeli devedesete godine u Srbiji?

Bilo je to čemerno vrijeme, jadno i tužno. Užasno loša atmosfera, nestašice svega i svačega, rasulo… Nije ni sad puno bolje, s time da ima benzina i drugih stvari, ali nešto je loše u zraku.

A za vrijeme bombardiranja NATO-a 99’?

Srbija je tada po meni bolje funkcionirala nego u miru. Šta ja znam… Intenzitet tog bombardiranja nije kao na filmu. Osobno sam se tada više plašio ovih naših na zemlji, Miloševićevih službi, nego aviona s neba.

U Srbiji vas neki smatraju ‘personom non grata’.

Ma ne mislim da je to tako. Ali istina, za mnoge jesam jer me ne vole, to su sve oni koje ja ne mogu vidjeti na svoje oči. Pa su i za mene oni ‘persone non grate’.

Koji su to ljudi?

Spisak je ogroman. Uglavnom razni nacionalisti.

Čitate li uopće komentare o sebi?

Nemam društvene mreže, tako da mi taj dio promakne.

Jeste li ikad negdje bili zabranjeni?

Ne, ne.

Prije nekoliko godina bili ste gost kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u dva. Je li vas iznenadilo njegovo priznanje da boluje od depresije o čemu je upravo i izdao knjigu?

Aca Stanković depresivan? Zapanjio sam se  kad sam čuo jer mi uopće ne djeluje depresivan čovjek. Štoviše, doima se organiziran i vedar. Veliki je hit u Srbiji.

---

---

Srbi vole i Vedranu Rudan, jel tako?

Ona je glavna zvijezda. Ima veliku publiku. Popularnija je u Srbiji nego u Hrvatskoj.

Jeste li je upoznali?

Nisam i ne želim.

Jeste li vi depresivni?

Ja sam stalno depresivan.

Kako to?

Radi temperamenta i karaktera. Posao mi je takav da moram biti depresivan. Upravo je depresija napravila pisca od mene. Nisam postao depresivan jer pišem, puno je tu razloga…

Kako zamišljate budućnost? Jeste li jedan od onih pisaca koji će pisati dokle god su živi?

Dokle god budem mogao, da. A budućnost sa 70 godina? Eh, nema tu puno budućnosti.

Ma nemojte tako…

Mislim, ima, ali jedna je budućnost kad imate 30, a druga kad vam je 70, što nije?

Kad ste u životu bili najsretniji?

Sreća? Hmmm. To mi je više pojam za djevojčice. Više volim reći da sam zadovoljan kad sam u miru sa samim sobom i okolinom.

Što vas može rastužiti?

Veliki je spisak, svijet je krcat frustracijima i razlozima za tugu i gnjev. Treba to znati savladati. Sad sam recimo tužan jer mi evo ne radi mašinica za pušenje. Strašna me tuga hvata radi toga.

Što biste za kraj poručili našim čitateljima?

Ostanite slobodni!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvi put u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => prvi put u splitu 2 0 8071 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-29 00:34:09 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => Vinko Paić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-30 17:22:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-30 17:22:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kontroverzni pisac u Splitu: 'Srbiju može samo čudo spasiti! Vedrana Rudan? Ne želim je upoznati...' Govori i o Vučiću [metakey] => Svetislav Basara [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/29\/25728389.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/29\/25728391.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/29\/25728390.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/29\/25728388.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U Split je stigao\u00a0zbog promocije novog romana Rekapitulacija<\/p>","

Kruno Lokotar i Svetislav Basara<\/p>","

\u2018Ja sam stalno depresivan\u2018<\/p>","

Svetislav Basara<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25728389_1920.jpg":"1920x1080","k_25728389_1280.jpg":"1280x1280","k_25728389_1024.jpg":"1024x1024","k_25728389_640.jpg":"640x640","k_25728389_480.jpg":"480x480","k_25728389_340.jpg":"340x340","k_25728389_220.jpg":"220x220","o_25728389_1280.jpg":"1280x853","o_25728389_1024.jpg":"1024x682","o_25728389_640.jpg":"640x426","o_25728389_480.jpg":"480x320","o_25728389_340.jpg":"340x226","o_25728389_220.jpg":"220x146","h_25728389_1280.jpg":"1280x854","h_25728389_1024.jpg":"1024x683","h_25728389_640.jpg":"640x427","h_25728389_480.jpg":"480x320","h_25728389_340.jpg":"340x227","h_25728389_220.jpg":"220x147","pp_25728389_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728389_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728389_640.jpg":"640x814","pp_25728389_480.jpg":"480x611","pp_25728389_340.jpg":"340x432","pp_25728389_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_25728391_1920.jpg":"1920x1080","k_25728391_1280.jpg":"1280x1280","k_25728391_1024.jpg":"1024x1024","k_25728391_640.jpg":"640x640","k_25728391_480.jpg":"480x480","k_25728391_340.jpg":"340x340","k_25728391_220.jpg":"220x220","o_25728391_1280.jpg":"1280x846","o_25728391_1024.jpg":"1024x677","o_25728391_640.jpg":"640x423","o_25728391_480.jpg":"480x317","o_25728391_340.jpg":"340x224","o_25728391_220.jpg":"220x145","h_25728391_1280.jpg":"1280x854","h_25728391_1024.jpg":"1024x683","h_25728391_640.jpg":"640x427","h_25728391_480.jpg":"480x320","h_25728391_340.jpg":"340x227","h_25728391_220.jpg":"220x147","pp_25728391_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728391_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728391_640.jpg":"640x814","pp_25728391_480.jpg":"480x611","pp_25728391_340.jpg":"340x432","pp_25728391_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2969","hd_25728390_1920.jpg":"1920x1080","k_25728390_1280.jpg":"1280x1280","k_25728390_1024.jpg":"1024x1024","k_25728390_640.jpg":"640x640","k_25728390_480.jpg":"480x480","k_25728390_340.jpg":"340x340","k_25728390_220.jpg":"220x220","o_25728390_1280.jpg":"1280x1979","o_25728390_1024.jpg":"1024x1583","o_25728390_640.jpg":"640x989","o_25728390_480.jpg":"480x742","o_25728390_340.jpg":"340x525","o_25728390_220.jpg":"220x340","h_25728390_1280.jpg":"1280x854","h_25728390_1024.jpg":"1024x683","h_25728390_640.jpg":"640x427","h_25728390_480.jpg":"480x320","h_25728390_340.jpg":"340x227","h_25728390_220.jpg":"220x147","pp_25728390_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728390_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728390_640.jpg":"640x814","pp_25728390_480.jpg":"480x611","pp_25728390_340.jpg":"340x432","pp_25728390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25728388_1920.jpg":"1920x1080","k_25728388_1280.jpg":"1280x1280","k_25728388_1024.jpg":"1024x1024","k_25728388_640.jpg":"640x640","k_25728388_480.jpg":"480x480","k_25728388_340.jpg":"340x340","k_25728388_220.jpg":"220x220","o_25728388_1280.jpg":"1280x1920","o_25728388_1024.jpg":"1024x1536","o_25728388_640.jpg":"640x960","o_25728388_480.jpg":"480x720","o_25728388_340.jpg":"340x510","o_25728388_220.jpg":"220x330","h_25728388_1280.jpg":"1280x854","h_25728388_1024.jpg":"1024x683","h_25728388_640.jpg":"640x427","h_25728388_480.jpg":"480x320","h_25728388_340.jpg":"340x227","h_25728388_220.jpg":"220x147","pp_25728388_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728388_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728388_640.jpg":"640x814","pp_25728388_480.jpg":"480x611","pp_25728388_340.jpg":"340x432","pp_25728388_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38828285 Threads: 5 Questions: 7128333121 Slow queries: 3311825 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609130207 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/svetislav-basara-srbiju-moze-spasiti-samo-cudo-vedrana-rudan-ne-zelim-je-upoznati-govori-i-o-vucicu-1326834 [printLink] => /kultura/knjizevnost/svetislav-basara-srbiju-moze-spasiti-samo-cudo-vedrana-rudan-ne-zelim-je-upoznati-govori-i-o-vucicu-1326834?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 641562 [name] => Svetislav Basara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-18 18:23:33 [main_article_id] => 0 [alias] => svetislav-basara [link] => /tag/svetislav-basara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvi put u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svetislav Basara: ‘Srbiju može spasiti samo čudo! Vedrana Rudan? Ne želim je upoznati...‘ Govori i o Vučiću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/29/25728389.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

U Split je stigao zbog promocije novog romana Rekapitulacija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/29/25728389.jpg [title] =>

U Split je stigao zbog promocije novog romana Rekapitulacija

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/29/25728391.jpg [title] =>

Kruno Lokotar i Svetislav Basara

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/29/25728390.jpg [title] =>

‘Ja sam stalno depresivan‘

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/29/25728388.jpg [title] =>

Svetislav Basara

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Prvi sam put u Splitu i mogu vam kazati da zaista živite u divnom gradu. Veći je nego što sam mislio - govori odmah na početku našeg razgovora Svetislav Basara (69), jedan od najznačajnijih suvremenih srpskih književnika.

Rado ga čita i hrvatska publika, a u grad podno Marjana ovaj višestruki dobitnik mnogobrojnih nagrada stigao je zbog promocije novog romana Rekapitulacija, koji baš kao i njegova ostala djela, izaziva snažne osjećaje, od divljenja pa do šoka i nevjerice.

Koje su vam prve asocijacije na Split?

Pa to je svakako čuvena Jugoplastika. Mislim da je vaš grad u svijetu poznat upravo po njoj. I naravno Oliver Dragojević. Kao i Splitsko ljeto.

Jeste li se okupali? Bablje ljeto nas je lijepo počastilo ove godine.

Ne, ne, odavno se ne kupam. A i dok sam bio mlađi izbjegavao sam kupanje na gradskim plažama. Volio sam više manje plaže.

Spomenuli ste Olivera, Jugoplastiku… Kakva vas sve sjećanja vežu za doba prije rata, kad smo svi živjeli u istoj državi?

Polovina 80-ih bila je jako dobra, bio je to veliki polet, cvjetali su rock, književnost, kultura… Lijepo i neobično vrijeme.

---

image

Kruno Lokotar i Svetislav Basara

Jakov Prkić/Cropix
---

Biste li rekli za sebe da ste Jugonostalgičar?

Ne. Nisam imao ništa protiv Jugoslavije, daleko od toga. Čak sam mislio da će trajati tisuću godina. Ništa mi nije ukazivalo na to da će tako brzo propasti. Zapravo mene vam politika nikad nije pretjerano zanimala, kao vjerujem i mnoge druge u Jugoslaviji. Uglavnom sam se bavio onim stvarima koje volim.

Imate li prijatelja među Hrvatima?

Još od predratnih dana. Vlaho Bogišić, Miljenko Jergović, Ante Tomić, Boris Dežulović, Viktor Ivančić, Kruno Lokotar…

Kada ste otkrili strast prema pisanju? Od malih nogu ili?

Ne baš od malih nogu, recimo da mi se to dogodilo kad sam imao 20 godina. Nisam od onih pisaca koji od djetinjstva sanjaju da će biti pisci. Uopće se ne mogu sjetiti trenutka kad sam počeo, to je sve nekako postepeno krenulo…

Rođeni ste u malom mjestu Bajina Bašta. Kako vam je izgledalo djetinjstvo?

Uh, to je bilo baš davno. Šezdesetih godina Bašta je bila idilično mjesto, nije bilo asfalta, prizor kao iz Kusturičinih filmova. Većina sličnih mjesta u Jugoslaviji je tako izgledala. Djeca nisu poznavala za probleme. Bilo je to mirno doba.

Jeste li bili sretni kao dječak?

Jesam. Inače sam prvi umjetnik u svojoj obitelji. Roditelji su bili radnici.

Kako su oni reagirali kad ste krenuli u spisateljske vode?

Mislili su da gubim vrijeme.

Stvarno?

O da… Smatrali su moje pisanje neozbiljnim poslom sve do kraja njihovih života govoreći da od toga nema kruha, samim time i zarade.

A kad ste postigli slavu?

Uspjelo mu je, ali i dalje to nije ništa ozbiljno, tako su mi govorili.

---

image

‘Ja sam stalno depresivan‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Kako crpite inspiraciju za svoja djela?

To je proces koji se teško može opisati jer ja ne pričam priču. Najčešće krenem od nekih banalnih stvari koje mi se događaju pa oko toga napravim kostur. I onda pletem, pletem dok ne ispletem do kraja. To je suština moje proze. Rijetko kad izmišljam jer mi to onda bude neuvjerljivo.

Kada najčešće pišete?

Isključivo prije podne. Od devet do jedan. Ne mogu više od četiri sata, jer onda izgubim energiju.

Vaš najpoznatiji roman je Fama o biciklistima koji slovi za najznačajniji roman 20 stoljeća na ovim našim prostorima. Je li vas iznenadio njegov uspjeh?

Prilično! To je zapravo bio roman koji se još trebao graditi. Odlično da to nisam napravio. Kad je došlo vrijeme da predam rukopis dao sam ga izdavaču ne vjerujući da će postići toliku popularnost. Nije lako štivo, ali je brzo prihvaćeno među čitateljima.

Svako koliko nastojite izdati novu knjigu?

Trudim se barem jednu u dvije godine. Znam već što ću pisati iduće, još nisam počeo, jesen ide, bit će vremena…

Je li vam žao što neki vaši romani nisu ekranizirani?

Pa nije jer jednostavno nisu toliko filmični…

Živite u Beogradu, no zapravo dosta vremena provodite i u jednom malenom selu u kojem stvarate.

Tu pišem, da. To je malo mjesto na osami, zove se Beška, poznata je po mostu. Blizu je Beogradu kad se ide autoputem. Dobro je povezano. Sviđa mi se što tamo nema gužve koju nikako ne volim, štoviše prezirem je. A u Beški mogu lako i naći mjesto za parking (smijeh).

Srbiju su ovog svibnja u niti 48 sati potresla dva krvava masakra. Što mislite u kojem smjeru ide vaša zemlja?

Meni je trebalo deset dana, vjerujte mi, da uopće shvatim da se to zaista dogodilo. Da je tako nešto moguće. Srbija ne ide u dobrom smjeru, ne ide već godinama. Ostaje na svojim politikama koje joj nanose najveću štetu i mislim da se to ne može popraviti.

---

image

Svetislav Basara

Jakov Prkić/Cropix
---

Što bi se trebalo dogoditi da krene u dobrom pravcu?

Čudo! Moralo bi se dogoditi čudo.

Jeste li pobornik prosvjeda?

U načelu da, to je za svaku pohvalu, ali nasilje ne počinje 3. svibnja 2023. godine. (op.a. datum kad je ‘dječak ubojica’ počinio stravični pohod). Ono počinje mnogo ranije. Iznijeti su sumanuti zahtjevi, poput onog da se ukinu privatne televizije, kakvi god da su ti programi. To je nerealno. Mene više zabrinjava loše stanje srpske opozicije jer vidim da nema alternative.

Ali zar ne mislite da televizije poput Pinka i Happya koje u goste zovu ratne zločince i emitiraju zloglasne showowe gdje se promovira nasilje ne šalju krivu sliku gledateljima, pogotovo mladima?

Čovjek koji odrobija svoje ima svoja prava, pa tako i da se pojavi na nekoj televiziji, zar ne?  S druge strane da postoje određeni kriteriji, oni ne bi bili zvani u te emisije. Ne bih rekao da ove televizije promoviraju nasilje, nego snižavaju kriterije i ukidaju granice pristojnosti. Zašto to gledaju drugi? Oni nisu obavezni da gledaju… Svatko to gleda na vlastitu odgovornost.

Što mislite o Aleksandru Vučiću?

O njemu bi morali pričati deset dana.

Podržavate li ga?

Neeee, taman posla! Ne podržavam ga.

Kako ste doživjeli devedesete godine u Srbiji?

Bilo je to čemerno vrijeme, jadno i tužno. Užasno loša atmosfera, nestašice svega i svačega, rasulo… Nije ni sad puno bolje, s time da ima benzina i drugih stvari, ali nešto je loše u zraku.

A za vrijeme bombardiranja NATO-a 99’?

Srbija je tada po meni bolje funkcionirala nego u miru. Šta ja znam… Intenzitet tog bombardiranja nije kao na filmu. Osobno sam se tada više plašio ovih naših na zemlji, Miloševićevih službi, nego aviona s neba.

U Srbiji vas neki smatraju ‘personom non grata’.

Ma ne mislim da je to tako. Ali istina, za mnoge jesam jer me ne vole, to su sve oni koje ja ne mogu vidjeti na svoje oči. Pa su i za mene oni ‘persone non grate’.

Koji su to ljudi?

Spisak je ogroman. Uglavnom razni nacionalisti.

Čitate li uopće komentare o sebi?

Nemam društvene mreže, tako da mi taj dio promakne.

Jeste li ikad negdje bili zabranjeni?

Ne, ne.

Prije nekoliko godina bili ste gost kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u dva. Je li vas iznenadilo njegovo priznanje da boluje od depresije o čemu je upravo i izdao knjigu?

Aca Stanković depresivan? Zapanjio sam se  kad sam čuo jer mi uopće ne djeluje depresivan čovjek. Štoviše, doima se organiziran i vedar. Veliki je hit u Srbiji.

---

---

Srbi vole i Vedranu Rudan, jel tako?

Ona je glavna zvijezda. Ima veliku publiku. Popularnija je u Srbiji nego u Hrvatskoj.

Jeste li je upoznali?

Nisam i ne želim.

Jeste li vi depresivni?

Ja sam stalno depresivan.

Kako to?

Radi temperamenta i karaktera. Posao mi je takav da moram biti depresivan. Upravo je depresija napravila pisca od mene. Nisam postao depresivan jer pišem, puno je tu razloga…

Kako zamišljate budućnost? Jeste li jedan od onih pisaca koji će pisati dokle god su živi?

Dokle god budem mogao, da. A budućnost sa 70 godina? Eh, nema tu puno budućnosti.

Ma nemojte tako…

Mislim, ima, ali jedna je budućnost kad imate 30, a druga kad vam je 70, što nije?

Kad ste u životu bili najsretniji?

Sreća? Hmmm. To mi je više pojam za djevojčice. Više volim reći da sam zadovoljan kad sam u miru sa samim sobom i okolinom.

Što vas može rastužiti?

Veliki je spisak, svijet je krcat frustracijima i razlozima za tugu i gnjev. Treba to znati savladati. Sad sam recimo tužan jer mi evo ne radi mašinica za pušenje. Strašna me tuga hvata radi toga.

Što biste za kraj poručili našim čitateljima?

Ostanite slobodni!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

U Split je stigao zbog promocije novog romana Rekapitulacija

Jakov Prkić/Cropix

Kruno Lokotar i Svetislav Basara

Jakov Prkić/Cropix

‘Ja sam stalno depresivan‘

Jakov Prkić/Cropix

Svetislav Basara

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/svetislav-basara-srbiju-moze-spasiti-samo-cudo-vedrana-rudan-ne-zelim-je-upoznati-govori-i-o-vucicu-1326834 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=287763f5013ff8b6ff6d234c99329768250a9593 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svetislav+Basara%3A+%E2%80%98Srbiju+mo%C5%BEe+spasiti+samo+%C4%8Dudo%21+Vedrana+Rudan%3F+Ne+%C5%BEelim+je+upoznati...%E2%80%98+Govori+i+o+Vu%C4%8Di%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fsvetislav-basara-srbiju-moze-spasiti-samo-cudo-vedrana-rudan-ne-zelim-je-upoznati-govori-i-o-vucicu-1326834 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fsvetislav-basara-srbiju-moze-spasiti-samo-cudo-vedrana-rudan-ne-zelim-je-upoznati-govori-i-o-vucicu-1326834 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvi put u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Književnostprvi put u splitu

Svetislav Basara: ‘Srbiju može spasiti samo čudo! Vedrana Rudan? Ne želim je upoznati...‘ Govori i o Vučiću

Piše Vinko Paić
30. rujna 2023. - 19:22

- Prvi sam put u Splitu i mogu vam kazati da zaista živite u divnom gradu. Veći je nego što sam mislio - govori odmah na početku našeg razgovora Svetislav Basara (69), jedan od najznačajnijih suvremenih srpskih književnika.

Rado ga čita i hrvatska publika, a u grad podno Marjana ovaj višestruki dobitnik mnogobrojnih nagrada stigao je zbog promocije novog romana Rekapitulacija, koji baš kao i njegova ostala djela, izaziva snažne osjećaje, od divljenja pa do šoka i nevjerice.

Koje su vam prve asocijacije na Split?

Pa to je svakako čuvena Jugoplastika. Mislim da je vaš grad u svijetu poznat upravo po njoj. I naravno Oliver Dragojević. Kao i Splitsko ljeto.

Jeste li se okupali? Bablje ljeto nas je lijepo počastilo ove godine.

Ne, ne, odavno se ne kupam. A i dok sam bio mlađi izb...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 23:10