stdClass Object ( [id] => 1035882 [title] => Splitski umjetnik Antej Jelenić u srijedu predstavlja prvu zbirku poezije i s Dortom Jagić pokreće pjesničku radionicu za koju vlada veliko zanimanje [alias] => splitski-umjetnik-antej-jelenic-u-srijedu-predstavlja-prvu-zbirku-poezije-i-s-dortom-jagic-pokrece-pjesnicku-radionicu-za-koju-vlada-veliko-zanimanje [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Antej Jelenić dobro je poznat likovnoj publici kao organizator intrigantnog Adria Art Annalea, koji je nastavio voditi nakon oca Božidara, ali i po konceptualnim djelima i aktivističkim akcijama oko "Dalmacijavina" i "Uzora", ustrajnoj borbi za svoju galeriju...
Taj diplomirani elektrotehničar, globalnih i filozofijskih promišljanja, piše i poeziju. Opsežniju zbirku, "Stalak za svijet", nedavno mu je objavio "Sandorf" (urednik Matko Abramić), a autor će je predstaviti 5. kolovoza u splitskome klubu "Ghetto" u 21 sat. Antej Jelenić to je spojio i s pokretanjem Ljetne radionice poezije u Galeriji AAA u Dioklecijanovoj 1, koju će voditi s jednom od najboljih hrvatskih pjesnikinja Dortom Jagić, autoricom pogovora u njegovoj zbirci. Održat će se ukupno 9 susreta - vježbi ponedjeljkom i četvrtkom u 20 sati. Već se prijavilo nekoliko splitskih pjesnikinja i pjesnika, a prijave su još otvorene na mail adriaartan@gmail.com".

S pjesnikom smo porazgovarali o zbirci koja upada u oči zanimljivim fotomontažama od naslovnice nadalje, originalnim metaforama, pojmovima i pjesničkim slikama, pa i prijelomom. I koja se, Antejevim riječima, grčevito bori "čitavim organizmom/ protiv sveprisutne discipline dosade/ i pedagogije smrti".


Do sada ste objavljivali poeziju po časopisima, ali tek ste debitirali sa zbirkom. Je li manjkalo pjesama ili je bilo teže naći nakladnika?

- Moj tekst ne uklapa se u standardne kanone pa je bilo nešto teže naći nakladnika. Ivana Sršena iz "Sandorfa" upoznao sam slučajno na večerima koje organizira Robert Perišić u "Močvari", gdje sam čitao jednu svoju kratku priču. Sršen mi je rekao da ubrzo kreću s edicijom u kojoj će objavljivati pjesnike iz regije. "Objavit ćemo za dvije godine", rekao je, a to se još produžilo za pola godine. Zbog toga je zbirka na kraju ispala prilično debeljuškasta, baš kao Buda s naslovnice.

---

image
Antej Jelenić. Za jedan viši oblik demokracije neophodni su nam pjesnici. Nadam se da će društvo to na vrijeme shvatiti
 
Tom Dubravec/hanza media
---

U zbirci se miješaju ključne riječi globalne politike s gustom i neobičnom metaforikom, koja sugerira dulji rad na pjesmama. Jesmo li u pravu?

- Inspiraciju crpim iz suvremenih filozofskih tekstova, ali i umjetničke i aktivističke prakse te prirodnih znanosti koje sam studirao. Prikupljam impresije na mnogim mjestima jer smatram da umjetnost mora graditi mostove među različitim oblicima ljudskoga znanja. Uloga umjetnosti, a napose poezije, u društvu je mnogo važnija nego što mnogi mogu pretpostaviti. Otud i naslov "Stalak za svijet" kao metafora onoga nevidljivog na čemu počiva svaki ljudski odnos, a to su riječ, zvuk i slika. Kovati nove odnose među riječima koji mogu dugoročno funkcionirati i otvarati nove mentalne pejzaže dugotrajan je proces, ali sami tekstovi izlaze najčešće u obliku rojeva i rafala ili se ponekad neočekivano spuste na papir kao noćni leptir.

DOTRAJALOST KAPITALIZMA

Poznati nakladnik i poznata pogovaračica, je li to prodor u mainstream, prema kojem ste obično pristupali s otporom?
- Dortu sam upoznao jer je izgubila mobitel, a pronašao ga je moj prijatelj Ivo Krivo. Može se reći da nas je spojila poezija života. Od tada se smijemo kad god se vidimo. Postali smo veliki prijatelji. U eseju "Čarolija i sreća" Giorgio Agamben kaže da sreća nije nešto što dolazi kao plod marljivosti, nešto što smo zaslužili, već se, gotovo na "nedopušten" način, čarolijom otrgne iz ruku sudbine. Ne zanima me marketinška marljivost koju službeni mainstream pretpostavlja, ali ne zazirem ni od jednog puta. Volio bih da knjiga uđe u mnoge ruke, ne da bih postao poznat, već da ideja drugačijeg pogleda na život nastavi kroz nju svoj put i poprimi nove oblike. Želim "pokrenuti slučajnost", kako kaže Baudrillard, jer je u današnjem serijskom načinu života i te kako nedostaje.

---

image
Antej Jelenić: Volio bih da knjiga uđe u mnoge ruke, ne da bih postao poznat, već da ideja drugačijeg pogleda na život nastavi kroz nju svoj put i poprimi nove oblike
 
Božidar Vukičević/hanza media
---

Bavljenje likovnom umjetnošću vidljivo je i u zbirci, od fotomontaža do prijeloma stihova uzduž stranice. Prodire li na isti način poezija i u likovni rad?

- Naravno. Jedan od dražih radova u posljednje vrijeme mi je "Sfinga". Radi se o naopako okrenutoj WC školjci na crnom postamentu, koja podsjeća na sfingu, a iz njezine PVC cijevi, okrenute prema nebu, čuje se tekst "Smeće", koji je ujedno bio i pozivni tekst za izložbu. Količina smeća koju današnja civilizacija proizvodi je nepojmljiva i ujedno proporcionalna količini odbačenih ljudi i ideja iz perspektive službene moći. Koristim sva sredstva koja umjetnost pruža da ukažem na poetski potencijal svih nas koji smo, iz ugla vlasti i investitora, "smeće". Tzv. neoliberalizam poznaje slobodu jedino u kupoprodajnom okviru. Tome trebamo suprotstaviti sva oružja koja nam umjetnost omogućava i ukazati na dotrajalost epohe kapitalizma koja je imala svoju povijesnu funkciju, ali danas grca u brojnim dijagnozama. Suvremeno kapitalističko društvo doslovno se pretvorilo u bolnicu. Bavi se isključivo cjepivom, prevencijom i maskama, ali ne zna ništa o zdravlju koje nosi jedna prava rečenica.

Što je razlog da ste se odlučili u Splitu organizirati pjesničku radionicu, zar nemamo dovoljno pjesnika?

- Galerija AAA odnedavno je otvorena za posjetitelje. U njoj se nalaze i čuvena "Zlatna vrata korupcije" - turistička znamenitost Splita par excellence. U prostoru za koji smo napokon kao udruga dobili ugovor nalaze se brojni intrigantni radovi. Već smo u njemu održavali pjesničke večeri, izložbe, filmske projekcije. Radi se o živom prostoru čiji je potencijal prepoznala Dorta te predložila da u njemu pokrenemo radionice. Pjesnika svakako nemamo dovoljno, što se najbolje vidi u prevladavajućim oblicima komunikacije koji se baziraju na nasilju ili ljubaznosti. Lao Tzu kaže da kada izgubiš Tao, ostaje dobrota, kada izgubiš dobrotu, ostaje ljubaznost. A od ljubaznosti do nasilja vrlo je malen korak. Tao je metafora puta i sposobnosti da ostaneš budan za sve što on donosi. Konzumerizam je s druge strane okoštala sjedilačka forma života koja se sudara s već definiranim stavovima i brendovima. Takva komunikacija ne poznaje "poetski dogovor" među suprotstavljenim stranama. Za jedan viši oblik demokracije neophodni su nam pjesnici. Nadam se da će društvo to na vrijeme shvatiti.---

Neupitni Adria Art Annale posvećen šećeru

Kakvo je stanje s AAA ove koronske godine, hoće li ga biti?
- Bit će ga. Milan Brkić i ja trenutno radimo na idejnoj platformi. Zaustavili smo se na pojmu "Šećer", čiji nam se semantički potencijal učinio dovoljno aktualnim. Šećer je također na neki način suprotnost spomenutom Tau. On je najkraći put do sigurnosti "dobrog" osjećaja. Bela Hamvas kaže da je sklonost prema šećeru sklonost prema laži. Ta sklonost današnjeg čovjeka događa se usporedno s terorom objektivnosti "nepristranog znanja" koje pokušava uspostaviti svoju moć nad čitavim životom na zemlji. Paradoks ove hiperznanstvene i medicinske epohe je da tjera čovjeka u bolest.

Čovjek se mora okrenuti laži da bi se odmorio od neprijepornih istina i stručnjaka koji su postali novo svećenstvo. Treći put bio bi onaj umjetnosti koja nas uči kako uspostaviti pravi odnos između znanja i neznanja. Time će se vjerojatno baviti 33. AAA. Prošlogodišnji "Tihi grad" je na čudesan način ostvaren nekoliko mjeseci poslije u susretu s nevidljivim bićem zvanim Korona. Umjetnost je u suštini moderator dijaloga između čovjeka i prirode koji neće biti moguće riješiti raketama, osim eventualno onima iz kojih se čuje glazba.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uloga umjetnosti, a napose poezije, u društvu je mnogo važnija nego što mnogi mogu pretpostaviti. - kaže autor knjige ‘Stalak za svijet‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Stalak za svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => Uloga umjetnosti, a napose poezije, u društvu je mnogo važnija nego što mnogi mogu pretpostaviti. - kaže autor knjige ‘Stalak za svijet‘ Stalak za svijet 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-27 15:08:48 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-02 06:00:00 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2020-08-02 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 44 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/27\/14246932.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/14246940.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/14254946.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/14254948.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/14254950.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/27\/14254952.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/hanza media","sandorf","Tom Dubravec\/hanza media","Tom Dubravec\/hanza media","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/hanza media","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/hanza media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Antej Jeleni\u0107: Koristim sva sredstva koja umjetnost pru\u017ea da uka\u017eem na poetski potencijal svih nas koji smo, iz ugla vlasti i investitora, 'sme\u0107e'
\n\u00a0","Debelju\u0161kasti Buda na naslovnici debelju\u0161kaste knjige","Antej Jeleni\u0107: Pjesnika svakako nemamo dovoljno, \u0161to se najbolje vidi u prevladavaju\u0107im oblicima komunikacije koji se baziraju na nasilju ili ljubaznosti.
\n\u00a0","Antej Jeleni\u0107. Za jedan vi\u0161i oblik demokracije neophodni su nam pjesnici. Nadam se da \u0107e dru\u0161tvo to na vrijeme shvatiti
\n\u00a0","Antej Jeleni\u0107: Volio bih da knjiga u\u0111e u mnoge ruke, ne da bih postao poznat, ve\u0107 da ideja druga\u010dijeg pogleda na \u017eivot nastavi kroz nju svoj put i poprimi nove oblike
\n\u00a0","Antej Jeleni\u0107 u galeriji gdje se nalazi, kako ka\u017ee, turisti\u010dka znamenitost Splita 'Zlatna vrata korupcije'
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14246932_1280.jpg":"1280x1280","k_14246932_1024.jpg":"1024x1024","k_14246932_640.jpg":"640x640","k_14246932_480.jpg":"480x480","k_14246932_340.jpg":"340x340","k_14246932_220.jpg":"220x220","o_14246932_1280.jpg":"1280x853","o_14246932_1024.jpg":"1024x682","o_14246932_640.jpg":"640x426","o_14246932_480.jpg":"480x320","o_14246932_340.jpg":"340x226","o_14246932_220.jpg":"220x146","h_14246932_1280.jpg":"1280x854","h_14246932_1024.jpg":"1024x683","h_14246932_640.jpg":"640x427","h_14246932_480.jpg":"480x320","h_14246932_340.jpg":"340x227","h_14246932_220.jpg":"220x147","pp_14246932_1280.jpg":"1006x1280","pp_14246932_1024.jpg":"805x1024","pp_14246932_640.jpg":"503x640","pp_14246932_480.jpg":"377x480","pp_14246932_340.jpg":"267x340","pp_14246932_220.jpg":"173x220"},{"size0":"400x600","k_14246940_1280.jpg":"1280x1280","k_14246940_1024.jpg":"1024x1024","k_14246940_640.jpg":"640x640","k_14246940_480.jpg":"480x480","k_14246940_340.jpg":"340x340","k_14246940_220.jpg":"220x220","o_14246940_1280.jpg":"1280x1920","o_14246940_1024.jpg":"1024x1536","o_14246940_640.jpg":"640x960","o_14246940_480.jpg":"480x720","o_14246940_340.jpg":"340x510","o_14246940_220.jpg":"220x330","h_14246940_1280.jpg":"1280x854","h_14246940_1024.jpg":"1024x683","h_14246940_640.jpg":"640x427","h_14246940_480.jpg":"480x320","h_14246940_340.jpg":"340x227","h_14246940_220.jpg":"220x147","pp_14246940_1280.jpg":"1006x1280","pp_14246940_1024.jpg":"805x1024","pp_14246940_640.jpg":"503x640","pp_14246940_480.jpg":"377x480","pp_14246940_340.jpg":"267x340","pp_14246940_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1211","k_14254946_1280.jpg":"1280x1280","k_14254946_1024.jpg":"1024x1024","k_14254946_640.jpg":"640x640","k_14254946_480.jpg":"480x480","k_14254946_340.jpg":"340x340","k_14254946_220.jpg":"220x220","o_14254946_1280.jpg":"1280x807","o_14254946_1024.jpg":"1024x645","o_14254946_640.jpg":"640x403","o_14254946_480.jpg":"480x302","o_14254946_340.jpg":"340x214","o_14254946_220.jpg":"220x138","h_14254946_1280.jpg":"1280x854","h_14254946_1024.jpg":"1024x683","h_14254946_640.jpg":"640x427","h_14254946_480.jpg":"480x320","h_14254946_340.jpg":"340x227","h_14254946_220.jpg":"220x147","pp_14254946_1280.jpg":"1006x1280","pp_14254946_1024.jpg":"805x1024","pp_14254946_640.jpg":"503x640","pp_14254946_480.jpg":"377x480","pp_14254946_340.jpg":"267x340","pp_14254946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","k_14254948_1280.jpg":"1280x1280","k_14254948_1024.jpg":"1024x1024","k_14254948_640.jpg":"640x640","k_14254948_480.jpg":"480x480","k_14254948_340.jpg":"340x340","k_14254948_220.jpg":"220x220","o_14254948_1280.jpg":"1280x832","o_14254948_1024.jpg":"1024x666","o_14254948_640.jpg":"640x416","o_14254948_480.jpg":"480x312","o_14254948_340.jpg":"340x221","o_14254948_220.jpg":"220x143","h_14254948_1280.jpg":"1280x854","h_14254948_1024.jpg":"1024x683","h_14254948_640.jpg":"640x427","h_14254948_480.jpg":"480x320","h_14254948_340.jpg":"340x227","h_14254948_220.jpg":"220x147","pp_14254948_1280.jpg":"1006x1280","pp_14254948_1024.jpg":"805x1024","pp_14254948_640.jpg":"503x640","pp_14254948_480.jpg":"377x480","pp_14254948_340.jpg":"267x340","pp_14254948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1319","k_14254950_1280.jpg":"1280x1280","k_14254950_1024.jpg":"1024x1024","k_14254950_640.jpg":"640x640","k_14254950_480.jpg":"480x480","k_14254950_340.jpg":"340x340","k_14254950_220.jpg":"220x220","o_14254950_1280.jpg":"1280x879","o_14254950_1024.jpg":"1024x703","o_14254950_640.jpg":"640x439","o_14254950_480.jpg":"480x329","o_14254950_340.jpg":"340x233","o_14254950_220.jpg":"220x151","h_14254950_1280.jpg":"1280x854","h_14254950_1024.jpg":"1024x683","h_14254950_640.jpg":"640x427","h_14254950_480.jpg":"480x320","h_14254950_340.jpg":"340x227","h_14254950_220.jpg":"220x147","pp_14254950_1280.jpg":"1006x1280","pp_14254950_1024.jpg":"805x1024","pp_14254950_640.jpg":"503x640","pp_14254950_480.jpg":"377x480","pp_14254950_340.jpg":"267x340","pp_14254950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1193","k_14254952_1280.jpg":"1280x1280","k_14254952_1024.jpg":"1024x1024","k_14254952_640.jpg":"640x640","k_14254952_480.jpg":"480x480","k_14254952_340.jpg":"340x340","k_14254952_220.jpg":"220x220","o_14254952_1280.jpg":"1280x795","o_14254952_1024.jpg":"1024x636","o_14254952_640.jpg":"640x397","o_14254952_480.jpg":"480x298","o_14254952_340.jpg":"340x211","o_14254952_220.jpg":"220x136","h_14254952_1280.jpg":"1280x854","h_14254952_1024.jpg":"1024x683","h_14254952_640.jpg":"640x427","h_14254952_480.jpg":"480x320","h_14254952_340.jpg":"340x227","h_14254952_220.jpg":"220x147","pp_14254952_1280.jpg":"1006x1280","pp_14254952_1024.jpg":"805x1024","pp_14254952_640.jpg":"503x640","pp_14254952_480.jpg":"377x480","pp_14254952_340.jpg":"267x340","pp_14254952_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14803142 Threads: 1 Questions: 3132135051 Slow queries: 6973159 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234610111 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/splitski-umjetnik-antej-jelenic-u-srijedu-predstavlja-prvu-zbirku-poezije-i-s-dortom-jagic-pokrece-pjesnicku-radionicu-za-koju-vlada-veliko-zanimanje-1035882 [printLink] => /kultura/knjizevnost/splitski-umjetnik-antej-jelenic-u-srijedu-predstavlja-prvu-zbirku-poezije-i-s-dortom-jagic-pokrece-pjesnicku-radionicu-za-koju-vlada-veliko-zanimanje-1035882?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 492845 [name] => Antej Jelenić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antej-jelenic [link] => /tag/antej-jelenic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 420745 [name] => Dorta Jagić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dorta-jagic [link] => /tag/dorta-jagic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 359983 [name] => poezija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poezija [link] => /tag/poezija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 614109 [name] => Stalak za svijet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-02 08:02:16 [main_article_id] => 0 [alias] => stalak-za-svijet [link] => /tag/stalak-za-svijet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uloga umjetnosti, a napose poezije, u društvu je mnogo važnija nego što mnogi mogu pretpostaviti. - kaže autor knjige ‘Stalak za svijet‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Stalak za svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski umjetnik Antej Jelenić u srijedu predstavlja prvu zbirku poezije i s Dortom Jagić pokreće pjesničku radionicu za koju vlada veliko zanimanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/14246932.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/hanza media [mainImageDesc] => Antej Jelenić: Koristim sva sredstva koja umjetnost pruža da ukažem na poetski potencijal svih nas koji smo, iz ugla vlasti i investitora, 'smeće'
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/14246932.jpg [title] => Antej Jelenić: Koristim sva sredstva koja umjetnost pruža da ukažem na poetski potencijal svih nas koji smo, iz ugla vlasti i investitora, 'smeće'
 
Božidar Vukičević/hanza media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/14246940.jpg [title] => Debeljuškasti Buda na naslovnici debeljuškaste knjige sandorf ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/14254946.jpg [title] => Antej Jelenić: Pjesnika svakako nemamo dovoljno, što se najbolje vidi u prevladavajućim oblicima komunikacije koji se baziraju na nasilju ili ljubaznosti.
 
Tom Dubravec/hanza media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/14254948.jpg [title] => Antej Jelenić. Za jedan viši oblik demokracije neophodni su nam pjesnici. Nadam se da će društvo to na vrijeme shvatiti
 
Tom Dubravec/hanza media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/14254950.jpg [title] => Antej Jelenić: Volio bih da knjiga uđe u mnoge ruke, ne da bih postao poznat, već da ideja drugačijeg pogleda na život nastavi kroz nju svoj put i poprimi nove oblike
 
Božidar Vukičević/hanza media ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/27/14254952.jpg [title] => Antej Jelenić u galeriji gdje se nalazi, kako kaže, turistička znamenitost Splita 'Zlatna vrata korupcije'
 
Božidar Vukičević/hanza media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Antej Jelenić dobro je poznat likovnoj publici kao organizator intrigantnog Adria Art Annalea, koji je nastavio voditi nakon oca Božidara, ali i po konceptualnim djelima i aktivističkim akcijama oko "Dalmacijavina" i "Uzora", ustrajnoj borbi za svoju galeriju...
Taj diplomirani elektrotehničar, globalnih i filozofijskih promišljanja, piše i poeziju. Opsežniju zbirku, "Stalak za svijet", nedavno mu je objavio "Sandorf" (urednik Matko Abramić), a autor će je predstaviti 5. kolovoza u splitskome klubu "Ghetto" u 21 sat. Antej Jelenić to je spojio i s pokretanjem Ljetne radionice poezije u Galeriji AAA u Dioklecijanovoj 1, koju će voditi s jednom od najboljih hrvatskih pjesnikinja Dortom Jagić, autoricom pogovora u njegovoj zbirci. Održat će se ukupno 9 susreta - vježbi ponedjeljkom i četvrtkom u 20 sati. Već se prijavilo nekoliko splitskih pjesnikinja i pjesnika, a prijave su još otvorene na mail adriaartan@gmail.com".

S pjesnikom smo porazgovarali o zbirci koja upada u oči zanimljivim fotomontažama od naslovnice nadalje, originalnim metaforama, pojmovima i pjesničkim slikama, pa i prijelomom. I koja se, Antejevim riječima, grčevito bori "čitavim organizmom/ protiv sveprisutne discipline dosade/ i pedagogije smrti".


Do sada ste objavljivali poeziju po časopisima, ali tek ste debitirali sa zbirkom. Je li manjkalo pjesama ili je bilo teže naći nakladnika?

- Moj tekst ne uklapa se u standardne kanone pa je bilo nešto teže naći nakladnika. Ivana Sršena iz "Sandorfa" upoznao sam slučajno na večerima koje organizira Robert Perišić u "Močvari", gdje sam čitao jednu svoju kratku priču. Sršen mi je rekao da ubrzo kreću s edicijom u kojoj će objavljivati pjesnike iz regije. "Objavit ćemo za dvije godine", rekao je, a to se još produžilo za pola godine. Zbog toga je zbirka na kraju ispala prilično debeljuškasta, baš kao Buda s naslovnice.

---

image
Antej Jelenić. Za jedan viši oblik demokracije neophodni su nam pjesnici. Nadam se da će društvo to na vrijeme shvatiti
 
Tom Dubravec/hanza media
---

U zbirci se miješaju ključne riječi globalne politike s gustom i neobičnom metaforikom, koja sugerira dulji rad na pjesmama. Jesmo li u pravu?

- Inspiraciju crpim iz suvremenih filozofskih tekstova, ali i umjetničke i aktivističke prakse te prirodnih znanosti koje sam studirao. Prikupljam impresije na mnogim mjestima jer smatram da umjetnost mora graditi mostove među različitim oblicima ljudskoga znanja. Uloga umjetnosti, a napose poezije, u društvu je mnogo važnija nego što mnogi mogu pretpostaviti. Otud i naslov "Stalak za svijet" kao metafora onoga nevidljivog na čemu počiva svaki ljudski odnos, a to su riječ, zvuk i slika. Kovati nove odnose među riječima koji mogu dugoročno funkcionirati i otvarati nove mentalne pejzaže dugotrajan je proces, ali sami tekstovi izlaze najčešće u obliku rojeva i rafala ili se ponekad neočekivano spuste na papir kao noćni leptir.

DOTRAJALOST KAPITALIZMA

Poznati nakladnik i poznata pogovaračica, je li to prodor u mainstream, prema kojem ste obično pristupali s otporom?
- Dortu sam upoznao jer je izgubila mobitel, a pronašao ga je moj prijatelj Ivo Krivo. Može se reći da nas je spojila poezija života. Od tada se smijemo kad god se vidimo. Postali smo veliki prijatelji. U eseju "Čarolija i sreća" Giorgio Agamben kaže da sreća nije nešto što dolazi kao plod marljivosti, nešto što smo zaslužili, već se, gotovo na "nedopušten" način, čarolijom otrgne iz ruku sudbine. Ne zanima me marketinška marljivost koju službeni mainstream pretpostavlja, ali ne zazirem ni od jednog puta. Volio bih da knjiga uđe u mnoge ruke, ne da bih postao poznat, već da ideja drugačijeg pogleda na život nastavi kroz nju svoj put i poprimi nove oblike. Želim "pokrenuti slučajnost", kako kaže Baudrillard, jer je u današnjem serijskom načinu života i te kako nedostaje.

---

image
Antej Jelenić: Volio bih da knjiga uđe u mnoge ruke, ne da bih postao poznat, već da ideja drugačijeg pogleda na život nastavi kroz nju svoj put i poprimi nove oblike
 
Božidar Vukičević/hanza media
---

Bavljenje likovnom umjetnošću vidljivo je i u zbirci, od fotomontaža do prijeloma stihova uzduž stranice. Prodire li na isti način poezija i u likovni rad?

- Naravno. Jedan od dražih radova u posljednje vrijeme mi je "Sfinga". Radi se o naopako okrenutoj WC školjci na crnom postamentu, koja podsjeća na sfingu, a iz njezine PVC cijevi, okrenute prema nebu, čuje se tekst "Smeće", koji je ujedno bio i pozivni tekst za izložbu. Količina smeća koju današnja civilizacija proizvodi je nepojmljiva i ujedno proporcionalna količini odbačenih ljudi i ideja iz perspektive službene moći. Koristim sva sredstva koja umjetnost pruža da ukažem na poetski potencijal svih nas koji smo, iz ugla vlasti i investitora, "smeće". Tzv. neoliberalizam poznaje slobodu jedino u kupoprodajnom okviru. Tome trebamo suprotstaviti sva oružja koja nam umjetnost omogućava i ukazati na dotrajalost epohe kapitalizma koja je imala svoju povijesnu funkciju, ali danas grca u brojnim dijagnozama. Suvremeno kapitalističko društvo doslovno se pretvorilo u bolnicu. Bavi se isključivo cjepivom, prevencijom i maskama, ali ne zna ništa o zdravlju koje nosi jedna prava rečenica.

Što je razlog da ste se odlučili u Splitu organizirati pjesničku radionicu, zar nemamo dovoljno pjesnika?

- Galerija AAA odnedavno je otvorena za posjetitelje. U njoj se nalaze i čuvena "Zlatna vrata korupcije" - turistička znamenitost Splita par excellence. U prostoru za koji smo napokon kao udruga dobili ugovor nalaze se brojni intrigantni radovi. Već smo u njemu održavali pjesničke večeri, izložbe, filmske projekcije. Radi se o živom prostoru čiji je potencijal prepoznala Dorta te predložila da u njemu pokrenemo radionice. Pjesnika svakako nemamo dovoljno, što se najbolje vidi u prevladavajućim oblicima komunikacije koji se baziraju na nasilju ili ljubaznosti. Lao Tzu kaže da kada izgubiš Tao, ostaje dobrota, kada izgubiš dobrotu, ostaje ljubaznost. A od ljubaznosti do nasilja vrlo je malen korak. Tao je metafora puta i sposobnosti da ostaneš budan za sve što on donosi. Konzumerizam je s druge strane okoštala sjedilačka forma života koja se sudara s već definiranim stavovima i brendovima. Takva komunikacija ne poznaje "poetski dogovor" među suprotstavljenim stranama. Za jedan viši oblik demokracije neophodni su nam pjesnici. Nadam se da će društvo to na vrijeme shvatiti.---

Neupitni Adria Art Annale posvećen šećeru

Kakvo je stanje s AAA ove koronske godine, hoće li ga biti?
- Bit će ga. Milan Brkić i ja trenutno radimo na idejnoj platformi. Zaustavili smo se na pojmu "Šećer", čiji nam se semantički potencijal učinio dovoljno aktualnim. Šećer je također na neki način suprotnost spomenutom Tau. On je najkraći put do sigurnosti "dobrog" osjećaja. Bela Hamvas kaže da je sklonost prema šećeru sklonost prema laži. Ta sklonost današnjeg čovjeka događa se usporedno s terorom objektivnosti "nepristranog znanja" koje pokušava uspostaviti svoju moć nad čitavim životom na zemlji. Paradoks ove hiperznanstvene i medicinske epohe je da tjera čovjeka u bolest.

Čovjek se mora okrenuti laži da bi se odmorio od neprijepornih istina i stručnjaka koji su postali novo svećenstvo. Treći put bio bi onaj umjetnosti koja nas uči kako uspostaviti pravi odnos između znanja i neznanja. Time će se vjerojatno baviti 33. AAA. Prošlogodišnji "Tihi grad" je na čudesan način ostvaren nekoliko mjeseci poslije u susretu s nevidljivim bićem zvanim Korona. Umjetnost je u suštini moderator dijaloga između čovjeka i prirode koji neće biti moguće riješiti raketama, osim eventualno onima iz kojih se čuje glazba.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/hanza media sandorf Tom Dubravec/hanza media Tom Dubravec/hanza media Božidar Vukičević/hanza media Božidar Vukičević/hanza media
Božidar Vukičević/hanza media
Antej Jelenić: Koristim sva sredstva koja umjetnost pruža da ukažem na poetski potencijal svih nas koji smo, iz ugla vlasti i investitora, 'smeće'
 
sandorf
Debeljuškasti Buda na naslovnici debeljuškaste knjige
Tom Dubravec/hanza media
Antej Jelenić: Pjesnika svakako nemamo dovoljno, što se najbolje vidi u prevladavajućim oblicima komunikacije koji se baziraju na nasilju ili ljubaznosti.
 
Tom Dubravec/hanza media
Antej Jelenić. Za jedan viši oblik demokracije neophodni su nam pjesnici. Nadam se da će društvo to na vrijeme shvatiti
 
Božidar Vukičević/hanza media
Antej Jelenić: Volio bih da knjiga uđe u mnoge ruke, ne da bih postao poznat, već da ideja drugačijeg pogleda na život nastavi kroz nju svoj put i poprimi nove oblike
 
Božidar Vukičević/hanza media
Antej Jelenić u galeriji gdje se nalazi, kako kaže, turistička znamenitost Splita 'Zlatna vrata korupcije'
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/splitski-umjetnik-antej-jelenic-u-srijedu-predstavlja-prvu-zbirku-poezije-i-s-dortom-jagic-pokrece-pjesnicku-radionicu-za-koju-vlada-veliko-zanimanje-1035882 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c4134610fa9319b3ba8c37389ada60658297a50 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+umjetnik+Antej+Jeleni%C4%87+u+srijedu+predstavlja+prvu+zbirku+poezije+i+s+Dortom+Jagi%C4%87+pokre%C4%87e+pjesni%C4%8Dku+radionicu+za+koju+vlada+veliko+zanimanje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fsplitski-umjetnik-antej-jelenic-u-srijedu-predstavlja-prvu-zbirku-poezije-i-s-dortom-jagic-pokrece-pjesnicku-radionicu-za-koju-vlada-veliko-zanimanje-1035882 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fsplitski-umjetnik-antej-jelenic-u-srijedu-predstavlja-prvu-zbirku-poezije-i-s-dortom-jagic-pokrece-pjesnicku-radionicu-za-koju-vlada-veliko-zanimanje-1035882 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uloga umjetnosti, a napose poezije, u društvu je mnogo važnija nego što mnogi mogu pretpostaviti. - kaže autor knjige ‘Stalak za svijet‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Stalak za svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostStalak za svijet

Splitski umjetnik Antej Jelenić u srijedu predstavlja prvu zbirku poezije i s Dortom Jagić pokreće pjesničku radionicu za koju vlada veliko zanimanje

2. kolovoza 2020. - 08:00
Antej Jelenić: Koristim sva sredstva koja umjetnost pruža da ukažem na poetski potencijal svih nas koji smo, iz ugla vlasti i investitora, 'smeće'  Božidar Vukičević/hanza media

Antej Jelenić dobro je poznat likovnoj publici kao organizator intrigantnog Adria Art Annalea, koji je nastavio voditi nakon oca Božidara, ali i po konceptualnim djelima i aktivističkim akcijama oko "Dalmacijavina" i "Uzora", ustrajnoj borbi za svoju galeriju...
Taj diplomirani elektrotehničar, globalnih i filozofijskih promišljanja, piše i poeziju. Opsežniju zbirku, "Stalak za svijet", nedavno mu je objavio "Sandorf" (urednik Matko Abramić), a autor će je predstaviti 5. kolovoza u splitskome klubu "Ghetto" u 21 sat. Antej Jelenić to je spojio i s pokretanjem Ljetne radionice poezije u Galeriji AAA u Dioklecijanovoj 1, koju će voditi s jednom od najboljih hrvatskih pjesnikinja Dortom Jagić, autoricom pogovora u njegovoj zbirci. Održat će se ukupno 9 susreta - vježbi ponedjelj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:09