StoryEditorOCM
Književnostpetak za pet

‘Malograđanska poezija‘ Mirka Peraka uz rock klasike i nastup Gradske glazbe Omiš, u slavu 1968. godine

Piše S. K.
14. rujna 2023. - 11:33

Omiški pjesnik, inače pravnik po struci, Mirko Perak objavio je četvrtu zbirku pjesama "Malograđanska poezija", u nakladi omiške Gradske knjižnice.

Perak je do sada objavio "Kamenu trilogiju", za koju je 2019. godine dobio Osobnu nagradu grada Omiša. Njegovu poetsku trilogiju čine zbirke "Ko nam je ukra Kamenu klupu", "Kameno srce Mirabele" i "Kamena lica omiških ulica",

S novom, četvrtom zbirkom Mirko Perak iskoračio u novi poetski svijet.

Pjesme nisu toliko vezane za Omiš i za Kamenu klupu, izraz je slobodniji i intelektualiziraniji, može se u njemu osjetiti dosta bunta, ironije, pa i rezignacije. I pjesnik je iskusniji pa vještije poantira.

"Rekao bih da je ovo ulična poezija s malograđanskim štihom. Morao sam napraviti odmak od prethodnih triju zbirki. Različite su teme, ljubavne, filozofske, sociološke. Neki čitatelji su mi rekli da su mi pjesme sada bolje, ali teže. Glazba je opet dio moje poezije", kaže Mirko Perak koji iza sebe ima dugu glazbenu karijeru vezanu uz omišku rock grupu Kamena lica.

image

Plakat s naslovnicom zbirke ‘Malograđanska poezija‘ Mirka Peraka

Privatni album

Zbirka ima znakovitih 68 pjesama, što je recenzenta prof. dr. sc. Kažimira Hrastu nagnalo da je poveže sa simboličnim glorificiranjem 1968. godine. "Ne podilazeći trendovima i klišeima, dosljedan vlastitom izričaju i vizijama, na svojstven način, Mirko Perak posložio je ‘Malograđansku poeziju‘ kao mogući izbor razbibrige, osviještenja ili odmaka od svakodnevnice", zapisao je Hraste.

Promocija zbirke održat će se naravno u Omišu, na platou ispred Gradske knjižnice, u petak 15. rujna u 19.30 sati. Uz autora zbirku će predstaviti i urednica Svjetlana Buljević. Bit će naravno i glazbe. Predviđeno je izvođenje rock klasika, nekoliko pjesama omiške rock grupe Kamena lica te nastup Gradske glazbe Omiš.

BAŠ HOĆU

kažeš bili smo

nepromišljeni

kronično zaljubljeni

poput vijugavih

javnih svjetala

blještavi

obgrljeni morem

u kadi punoj pjene

kao priča do vrha

jednom u fazonu

samo na pomisao

sad od srca

hvata me smijeh

stoga baš hoću

kao rumeno

mlado vino

proliveno po krovu

tvoje kuće u Dugom Ratu

vidjeti toplo bezbrižno

djevojačko lice

popločano stihovima

i slatkim krilaticama

na Jadranskoj ulici

poljupcima rasturiti

čitavo lipanjsko veče

Mirko Perak

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 09:59