stdClass Object ( [id] => 1315976 [title] => ‘Sjetne žene raguzejske‘: Zadnjih 20-ak minuta predstave slobodno se moglo otkinuti, ako ne i više... [alias] => sjetne-zene-raguzejske-zadnjih-20-ak-minuta-predstave-slobodno-se-moglo-otkinuti-ako-ne-i-vise [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

S nakanom da ispriča priče devet žena iz dubrovačke povijesti od 13. do 20. stoljeća, nastala je četvrta, ujedno i posljednja, pa i najpodnošljivija dramska premijera 74. Dubrovačkih ljetnih igara "Sjetne žene raguzejske" Marijane Fumić, u režiji intendantice Dore Ruždjak Podolski.

Publika je predstavu gledala na Gracu, ali je gledalište, koje je inače okrenuto prema parku, ovaj put bilo okrenuto prema Gradu. Na Dubrovačkim ljetnim igrama to se vjerojatno naziva "nova ambijentalnost", u ostatku svijeta izmišljanje tople vode.

Nametalo se pitanje hoće li se sudbine tih žena redati jedna za drugom na pozornici, hoće li to biti "dramski složenac" ili će se pak redateljica odlučiti za međusobnu interakciju aktera bez obzira na to što dolaze iz raznih stoljeća i konteksta i nose sasvim posebne biografije. Napravljena je kombinacija, interaktivni (uglavnom ženski) dramski složenac.

---

image

Publika je predstavu gledala na Gracu, ali je gledalište, koje je inače okrenuto prema parku, ovaj put bilo okrenuto prema Gradu

Marko Ercegović
---

Okupila talentirane glumice

Valja redateljici priznati da je okupila talentirane glumice koje su zaista svjetlo na kraju inače jako mračnog tunela hrvatskoga glumišta. Naravno, ispodprosječan nije ni Marin Klišmanić, jedini glumac u predstavi koji glumi sve muškarce odabranih "Sjetnih žena raguzejskih" koje nisu sjetne. Iako je za većinu njegovih kolega to beznačajna floskula, Klišmanić je zaista mlad i perspektivan glumac. Svakoj od partnerica bio je prilagodljiv partner, pomoćnik, ali i pomalo inferioran, tako da je pitanje koliko je uopće bio potreban... Pitanje je i koliko je bio drugačiji tumačeći različite muškarce. O tome bi se dalo raspravljati, ali budući da je u kreativnom procesu izvršen androcid, Klišmanić je morao izigravati blaženog i servilnog među ženama.

---

image

Marin Klišmanić jedini je muškarac u predstavi - iako je za većinu njegovih kolega to beznačajna floskula, Klišmanić je zaista mlad i perspektivan glumac

Marko Ercegović
---

S punim pravom komad problematizira spolnu diskriminaciju na štetu žene, ali i ovoj se predstavi događa diskriminacija prema nekim likovima. Recimo, Lucija Rukavina kao silovana pastirica Lucija Miladinović našla se u vrlo teškoj i nezahvalnoj situaciji da nakon energičnih i udugo ispričanih priča i dijaloga drugih (anti)junakinja, skoro pred sam kraj i skoro sama, mora izgovoriti svoje dvije-tri rečenice, zaplakati i to je to. Dođe čovjeku da zaplače s njom jer u usporedbi s onim što je prethodilo prije nje, njezin lik ispada bolno marginalan, obespravljen, usputan, zaboravljen, prekratko zastupljen, tu je tek reda radi. Dirljivo je i u suzama glumica ispričala potresnu sudbinu djevojčice koju tumači, ali to je premalo da bi se izbavila iz sporadičnosti.

Naravno da Lana Meniga liku Anice Bošković ne može pristupiti ostrašćeno i razigrano, ali nije morala pristupiti ni onako lišena bilo kakve životnosti, bez trzaja i bezizražajno. Meniga doslovno igra lice, njezina uloga postala je samo ukočeno i skamenjeno lice koje u jednom trenu dobije bolan izraz, zadere se i ništa više. 

Lidija Penić-Grgaš tumači lik Pavle Ćelavić, reklo bi se žene iz dubrovačke crne kronike, u dimenziji zajedljivog, ogorčenog, pomalo muškobanjastog. Između nje i Menige kao Anice Bošković postoji tamna povijesna poveznica, ali scenski sraz između njih, jedne ćudoredne i pobožne duše i jedne nemoralne bjegunke, ne odjekuje tako snažno koliko se možda htjelo. Sjetne žene raguzejske dobre su kad "same sebe trebaju ispričati", ali čim uđu u dijalog s nekim na sceni, tu su uglavnom slabašne. 

Marija Gučetić, onako kako ju je kreirala Nataša Dangubić, uvjerljivo pokazuje ogorčenje neravnopravnošću žena i ženske intelektualne misli u usporedbi s muškom. Međutim, glumica ponavlja iste geste kao na otvaranju. 

Nika Našimoka u tumačenju Nikoline Prkačin nastala je križanjem luckastosti i strogosti, ali je dramska umjetnica oblikovala neobičnu pekaricu tako da bez velikog ulaganja snaga dostiže fino i simpatično kreiranu ulogu.

Ne bi joj škodilo još malo ludosti i slobode u izričaju

Gloria Dubelj kao Filipa Menčetić također vrlo pozitivno utječe na cijelu predstavu i svojim angažmanom uvelike podiže kvalitetu komada. Ponesena životnom pričom svoje uloge, ne štedi se, ali i ne preglumljuje. 

Nataša Kopeč kao slikarica Jelena Dorotka Hoffmann posložila je karakter čudakinje dosta solidno, ne bi joj škodilo još malo ludosti i slobode u izričaju, ali pokazala je da je u pjevanju jednako vješta kao i u glumi.

Karakter koji izvodi Anica Kontić, hodočasnica Maruša, plašljiv je, osjetljiv, tankoćutan, onako sitna i u bijelom poput pahuljice je, čovjek pomisli da će se u svakom trenu rastopiti u toploj kolovoškoj dubrovačkoj noći. Njezin lik na neki način okuplja sve ostale, sve su oči uprte u nju, personifikacija je nevinosti, kao da sve žene skupa s njom putuju u Svetu zemlju, u iskupljenje, u raj... 

Jelena Pucić Sorkočević je, onako kako je donosi Iva Kraljević, odlučna, otresita i ponosna, a opet nije izostalo patosa. Ispočetka je Kraljević tumači možda mrvicu suhoparno i mehanički, dok se trajanjem predstave vidljivo zbližava s ulogom.

---

image

Valja priznati redateljici da je okupila talentirane glumice koje su zaista svjetlo na kraju inače jako mračnog tunela hrvatskoga glumišta

Marko Ercegović/
---

Uz Marijanu Fumić, dramaturgiju potpisuje i Stela Mišković. Vjerojatno kako se ne bi oskvrnuo pogled prema Gradu, scenografija Stefana Katunara svedena je na minimum minimuma. Pozornica je ogromna, možda i prevelika, dovoljno velika da na njoj bude smješten glasovir pa je čudno zašto je stavljen sa strane. Podest je od pomoći jer glumce stavlja na višu razinu, a pozornica krije male podne ladice, međutim, glumci su prinuđeni nositi bubice, što malo kvari sveukupni dojam.

Dogodila se i intervencija na Lovrijencu, koji stoji s desne strane, za potrebe finalne scene, svjetlom se otkriva umjetni zeleni pokrov i osobu koja maše bijelom zastavom, ništa što nosi neku pretjeranu važnost za sveukupni komad.  

Sve glumice i glumac bili su odjeveni u bijelo, što ih čini malo jednoličnima, no kostimi kostimografkinje Manuele Paladin Šabanović zaista su lijepo skrojeni, elegantni su i široki, odgovaraju potrebama ljetnog đira, a manje potrebama predstave. Možda su svi glumci u bijelom kako bi ostali primijećeni zbog "crne" pozadine, bjelina je dobro došla onima koji su u trenucima "glumili" duhove, a malo boje ne bi bilo naodmet, ako ništa, da se glumice lakše razlikuje jer su neke po fizionomiji toliko slične da ih se samo po visini može razaznati.

Suradnik za scenski pokret je Saša Božić, skladatelj Maro Market, a skladbe sugestivno pripremaju gledatelja za raspoloženja koja slijede. Oblikovatelj svjetla je Elvis Butković, jezični suradnik Maro Martinović te inspicijent Roko Grbin.

---

image

Sve glumice i glumac bili su odjeveni u bijelo, što ih čini malo jednoličnima, ali kostimi su doista lijepo skrojeni

Marko Ercegović
---

Omalovažavanje dobro znanih muškaraca

Kao što je bilo vijuganja u akcentima, tako je i tekst predstave isto svojevrsno vijuganje: od navođenja suhih znanstvenih, povijesnih izvora, preko ovovjekovnog humora i suvremenih dodataka, do uglavnom uspjelih gegova i na trenutke pomalo usiljenog raguzejstva i omalovažavanja dobro znanih muškaraca poput Ruđera Boškovića, Ljudevita Gaja ili Pabla Picassa...

Nešto što ovoj predstavi ne bi nimalo naštetilo jest kraćenje. Ne glasi krilatica uzalud – kad je najbolje, valja stati, a ovaj dovoljno duhovit i dinamičan, na trenutke jedva tragičan komad želi još, još i još i često to "još" upropasti dojam, zaluta se u nepotrebno rastezanje i "finaliziranje" finala, kao što je ovdje bio slučaj.

Zadnjih 20-ak minuta slobodno se moglo otkinuti, ako ne i više od toga, a pitanje je koliko je bilo potrebno iznijeti sudbine devet žena: da se broj smanjio, neke druge dobile bi više prostora. Manje je nekad više, ali barem nakon odgledanih "Sjetnih žena raguzejskih" čovjek, možda sjetan, možda raguzejski, "poeski" ne pomisli: "Nikad više!"

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 74. LJETNE IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => 74. LJETNE IGRE 2 0 7510 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-18 12:27:42 [created_by] => 3105 [created_by_alias] => Bruno Lucić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-18 16:21:50 [modified_by] => 3105 [publish_up] => 2023-08-18 16:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Sjetne žene raguzejske': Zadnjih 20-ak minuta predstave slobodno se moglo otkinuti, ako ne i više od toga... [metakey] => 74. Dubrovačke ljetne igre, Sjetne žene raguzejske, dramska premijera, MARIJANA FUMIĆ, dora ruzdjak podolski [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459501.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459499.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459498.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459500.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459502.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459503.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459504.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459505.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459506.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459507.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459508.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459509.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459510.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459511.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459512.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25459513.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Ercegovi\u0107","Marko Ercegovi\u0107","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107","Marko Ercegovi\u0107","Marko Ercegovi\u0107\/","Marko Ercegovi\u0107\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Sjetne \u017eene raguzejske\u2018 - pitanje je koliko je bilo potrebno iznijeti sudbine ba\u0161 devet dubrova\u010dkih \u017eena, manje je nekad vi\u0161e<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>","

Valja priznati redateljici da je okupila talentirane glumice koje su zaista svjetlo na kraju ina\u010de jako mra\u010dnog tunela hrvatskoga glumi\u0161ta<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>","

Marin Kli\u0161mani\u0107\u00a0jedini je mu\u0161karac u predstavi - iako je za\u00a0ve\u0107inu\u00a0njegovih kolega to bezna\u010dajna floskula, Kli\u0161mani\u0107\u00a0je zaista mlad\u00a0i perspektivan\u00a0glumac<\/p>","

\u2018Sjetne \u017eene raguzejske\u2018<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>","

Publika je predstavu gledala na Gracu, ali je gledali\u0161te, koje je ina\u010de okrenuto prema parku, ovaj put bilo okrenuto prema Gradu<\/p>","

Sve glumice i glumac bili su odjeveni u bijelo, \u0161to ih \u010dini malo jednoli\u010dnima, ali\u00a0kostimi\u00a0su doista lijepo skrojeni<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>","

Sjetne \u017eene raguzejske<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_25459501_1920.jpg":"1920x1080","k_25459501_1280.jpg":"1280x1280","k_25459501_1024.jpg":"1024x1024","k_25459501_640.jpg":"640x640","k_25459501_480.jpg":"480x480","k_25459501_340.jpg":"340x340","k_25459501_220.jpg":"220x220","o_25459501_1280.jpg":"1280x960","o_25459501_1024.jpg":"1024x768","o_25459501_640.jpg":"640x480","o_25459501_480.jpg":"480x360","o_25459501_340.jpg":"340x255","o_25459501_220.jpg":"220x165","h_25459501_1280.jpg":"1280x854","h_25459501_1024.jpg":"1024x683","h_25459501_640.jpg":"640x427","h_25459501_480.jpg":"480x320","h_25459501_340.jpg":"340x227","h_25459501_220.jpg":"220x147","pp_25459501_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459501_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459501_640.jpg":"640x814","pp_25459501_480.jpg":"480x611","pp_25459501_340.jpg":"340x432","pp_25459501_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459499_1920.jpg":"1920x1080","k_25459499_1280.jpg":"1280x1280","k_25459499_1024.jpg":"1024x1024","k_25459499_640.jpg":"640x640","k_25459499_480.jpg":"480x480","k_25459499_340.jpg":"340x340","k_25459499_220.jpg":"220x220","o_25459499_1280.jpg":"1280x960","o_25459499_1024.jpg":"1024x768","o_25459499_640.jpg":"640x480","o_25459499_480.jpg":"480x360","o_25459499_340.jpg":"340x255","o_25459499_220.jpg":"220x165","h_25459499_1280.jpg":"1280x854","h_25459499_1024.jpg":"1024x683","h_25459499_640.jpg":"640x427","h_25459499_480.jpg":"480x320","h_25459499_340.jpg":"340x227","h_25459499_220.jpg":"220x147","pp_25459499_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459499_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459499_640.jpg":"640x814","pp_25459499_480.jpg":"480x611","pp_25459499_340.jpg":"340x432","pp_25459499_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459498_1920.jpg":"1920x1080","k_25459498_1280.jpg":"1280x1280","k_25459498_1024.jpg":"1024x1024","k_25459498_640.jpg":"640x640","k_25459498_480.jpg":"480x480","k_25459498_340.jpg":"340x340","k_25459498_220.jpg":"220x220","o_25459498_1280.jpg":"1280x960","o_25459498_1024.jpg":"1024x768","o_25459498_640.jpg":"640x480","o_25459498_480.jpg":"480x360","o_25459498_340.jpg":"340x255","o_25459498_220.jpg":"220x165","h_25459498_1280.jpg":"1280x854","h_25459498_1024.jpg":"1024x683","h_25459498_640.jpg":"640x427","h_25459498_480.jpg":"480x320","h_25459498_340.jpg":"340x227","h_25459498_220.jpg":"220x147","pp_25459498_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459498_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459498_640.jpg":"640x814","pp_25459498_480.jpg":"480x611","pp_25459498_340.jpg":"340x432","pp_25459498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459500_1920.jpg":"1920x1080","k_25459500_1280.jpg":"1280x1280","k_25459500_1024.jpg":"1024x1024","k_25459500_640.jpg":"640x640","k_25459500_480.jpg":"480x480","k_25459500_340.jpg":"340x340","k_25459500_220.jpg":"220x220","o_25459500_1280.jpg":"1280x960","o_25459500_1024.jpg":"1024x768","o_25459500_640.jpg":"640x480","o_25459500_480.jpg":"480x360","o_25459500_340.jpg":"340x255","o_25459500_220.jpg":"220x165","h_25459500_1280.jpg":"1280x854","h_25459500_1024.jpg":"1024x683","h_25459500_640.jpg":"640x427","h_25459500_480.jpg":"480x320","h_25459500_340.jpg":"340x227","h_25459500_220.jpg":"220x147","pp_25459500_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459500_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459500_640.jpg":"640x814","pp_25459500_480.jpg":"480x611","pp_25459500_340.jpg":"340x432","pp_25459500_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459502_1920.jpg":"1920x1080","k_25459502_1280.jpg":"1280x1280","k_25459502_1024.jpg":"1024x1024","k_25459502_640.jpg":"640x640","k_25459502_480.jpg":"480x480","k_25459502_340.jpg":"340x340","k_25459502_220.jpg":"220x220","o_25459502_1280.jpg":"1280x960","o_25459502_1024.jpg":"1024x768","o_25459502_640.jpg":"640x480","o_25459502_480.jpg":"480x360","o_25459502_340.jpg":"340x255","o_25459502_220.jpg":"220x165","h_25459502_1280.jpg":"1280x854","h_25459502_1024.jpg":"1024x683","h_25459502_640.jpg":"640x427","h_25459502_480.jpg":"480x320","h_25459502_340.jpg":"340x227","h_25459502_220.jpg":"220x147","pp_25459502_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459502_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459502_640.jpg":"640x814","pp_25459502_480.jpg":"480x611","pp_25459502_340.jpg":"340x432","pp_25459502_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459503_1920.jpg":"1920x1080","k_25459503_1280.jpg":"1280x1280","k_25459503_1024.jpg":"1024x1024","k_25459503_640.jpg":"640x640","k_25459503_480.jpg":"480x480","k_25459503_340.jpg":"340x340","k_25459503_220.jpg":"220x220","o_25459503_1280.jpg":"1280x960","o_25459503_1024.jpg":"1024x768","o_25459503_640.jpg":"640x480","o_25459503_480.jpg":"480x360","o_25459503_340.jpg":"340x255","o_25459503_220.jpg":"220x165","h_25459503_1280.jpg":"1280x854","h_25459503_1024.jpg":"1024x683","h_25459503_640.jpg":"640x427","h_25459503_480.jpg":"480x320","h_25459503_340.jpg":"340x227","h_25459503_220.jpg":"220x147","pp_25459503_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459503_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459503_640.jpg":"640x814","pp_25459503_480.jpg":"480x611","pp_25459503_340.jpg":"340x432","pp_25459503_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459504_1920.jpg":"1920x1080","k_25459504_1280.jpg":"1280x1280","k_25459504_1024.jpg":"1024x1024","k_25459504_640.jpg":"640x640","k_25459504_480.jpg":"480x480","k_25459504_340.jpg":"340x340","k_25459504_220.jpg":"220x220","o_25459504_1280.jpg":"1280x960","o_25459504_1024.jpg":"1024x768","o_25459504_640.jpg":"640x480","o_25459504_480.jpg":"480x360","o_25459504_340.jpg":"340x255","o_25459504_220.jpg":"220x165","h_25459504_1280.jpg":"1280x854","h_25459504_1024.jpg":"1024x683","h_25459504_640.jpg":"640x427","h_25459504_480.jpg":"480x320","h_25459504_340.jpg":"340x227","h_25459504_220.jpg":"220x147","pp_25459504_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459504_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459504_640.jpg":"640x814","pp_25459504_480.jpg":"480x611","pp_25459504_340.jpg":"340x432","pp_25459504_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459505_1920.jpg":"1920x1080","k_25459505_1280.jpg":"1280x1280","k_25459505_1024.jpg":"1024x1024","k_25459505_640.jpg":"640x640","k_25459505_480.jpg":"480x480","k_25459505_340.jpg":"340x340","k_25459505_220.jpg":"220x220","o_25459505_1280.jpg":"1280x960","o_25459505_1024.jpg":"1024x768","o_25459505_640.jpg":"640x480","o_25459505_480.jpg":"480x360","o_25459505_340.jpg":"340x255","o_25459505_220.jpg":"220x165","h_25459505_1280.jpg":"1280x854","h_25459505_1024.jpg":"1024x683","h_25459505_640.jpg":"640x427","h_25459505_480.jpg":"480x320","h_25459505_340.jpg":"340x227","h_25459505_220.jpg":"220x147","pp_25459505_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459505_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459505_640.jpg":"640x814","pp_25459505_480.jpg":"480x611","pp_25459505_340.jpg":"340x432","pp_25459505_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459506_1920.jpg":"1920x1080","k_25459506_1280.jpg":"1280x1280","k_25459506_1024.jpg":"1024x1024","k_25459506_640.jpg":"640x640","k_25459506_480.jpg":"480x480","k_25459506_340.jpg":"340x340","k_25459506_220.jpg":"220x220","o_25459506_1280.jpg":"1280x960","o_25459506_1024.jpg":"1024x768","o_25459506_640.jpg":"640x480","o_25459506_480.jpg":"480x360","o_25459506_340.jpg":"340x255","o_25459506_220.jpg":"220x165","h_25459506_1280.jpg":"1280x854","h_25459506_1024.jpg":"1024x683","h_25459506_640.jpg":"640x427","h_25459506_480.jpg":"480x320","h_25459506_340.jpg":"340x227","h_25459506_220.jpg":"220x147","pp_25459506_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459506_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459506_640.jpg":"640x814","pp_25459506_480.jpg":"480x611","pp_25459506_340.jpg":"340x432","pp_25459506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459507_1920.jpg":"1920x1080","k_25459507_1280.jpg":"1280x1280","k_25459507_1024.jpg":"1024x1024","k_25459507_640.jpg":"640x640","k_25459507_480.jpg":"480x480","k_25459507_340.jpg":"340x340","k_25459507_220.jpg":"220x220","o_25459507_1280.jpg":"1280x960","o_25459507_1024.jpg":"1024x768","o_25459507_640.jpg":"640x480","o_25459507_480.jpg":"480x360","o_25459507_340.jpg":"340x255","o_25459507_220.jpg":"220x165","h_25459507_1280.jpg":"1280x854","h_25459507_1024.jpg":"1024x683","h_25459507_640.jpg":"640x427","h_25459507_480.jpg":"480x320","h_25459507_340.jpg":"340x227","h_25459507_220.jpg":"220x147","pp_25459507_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459507_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459507_640.jpg":"640x814","pp_25459507_480.jpg":"480x611","pp_25459507_340.jpg":"340x432","pp_25459507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459508_1920.jpg":"1920x1080","k_25459508_1280.jpg":"1280x1280","k_25459508_1024.jpg":"1024x1024","k_25459508_640.jpg":"640x640","k_25459508_480.jpg":"480x480","k_25459508_340.jpg":"340x340","k_25459508_220.jpg":"220x220","o_25459508_1280.jpg":"1280x960","o_25459508_1024.jpg":"1024x768","o_25459508_640.jpg":"640x480","o_25459508_480.jpg":"480x360","o_25459508_340.jpg":"340x255","o_25459508_220.jpg":"220x165","h_25459508_1280.jpg":"1280x854","h_25459508_1024.jpg":"1024x683","h_25459508_640.jpg":"640x427","h_25459508_480.jpg":"480x320","h_25459508_340.jpg":"340x227","h_25459508_220.jpg":"220x147","pp_25459508_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459508_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459508_640.jpg":"640x814","pp_25459508_480.jpg":"480x611","pp_25459508_340.jpg":"340x432","pp_25459508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459509_1920.jpg":"1920x1080","k_25459509_1280.jpg":"1280x1280","k_25459509_1024.jpg":"1024x1024","k_25459509_640.jpg":"640x640","k_25459509_480.jpg":"480x480","k_25459509_340.jpg":"340x340","k_25459509_220.jpg":"220x220","o_25459509_1280.jpg":"1280x960","o_25459509_1024.jpg":"1024x768","o_25459509_640.jpg":"640x480","o_25459509_480.jpg":"480x360","o_25459509_340.jpg":"340x255","o_25459509_220.jpg":"220x165","h_25459509_1280.jpg":"1280x854","h_25459509_1024.jpg":"1024x683","h_25459509_640.jpg":"640x427","h_25459509_480.jpg":"480x320","h_25459509_340.jpg":"340x227","h_25459509_220.jpg":"220x147","pp_25459509_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459509_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459509_640.jpg":"640x814","pp_25459509_480.jpg":"480x611","pp_25459509_340.jpg":"340x432","pp_25459509_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459510_1920.jpg":"1920x1080","k_25459510_1280.jpg":"1280x1280","k_25459510_1024.jpg":"1024x1024","k_25459510_640.jpg":"640x640","k_25459510_480.jpg":"480x480","k_25459510_340.jpg":"340x340","k_25459510_220.jpg":"220x220","o_25459510_1280.jpg":"1280x960","o_25459510_1024.jpg":"1024x768","o_25459510_640.jpg":"640x480","o_25459510_480.jpg":"480x360","o_25459510_340.jpg":"340x255","o_25459510_220.jpg":"220x165","h_25459510_1280.jpg":"1280x854","h_25459510_1024.jpg":"1024x683","h_25459510_640.jpg":"640x427","h_25459510_480.jpg":"480x320","h_25459510_340.jpg":"340x227","h_25459510_220.jpg":"220x147","pp_25459510_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459510_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459510_640.jpg":"640x814","pp_25459510_480.jpg":"480x611","pp_25459510_340.jpg":"340x432","pp_25459510_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459511_1920.jpg":"1920x1080","k_25459511_1280.jpg":"1280x1280","k_25459511_1024.jpg":"1024x1024","k_25459511_640.jpg":"640x640","k_25459511_480.jpg":"480x480","k_25459511_340.jpg":"340x340","k_25459511_220.jpg":"220x220","o_25459511_1280.jpg":"1280x960","o_25459511_1024.jpg":"1024x768","o_25459511_640.jpg":"640x480","o_25459511_480.jpg":"480x360","o_25459511_340.jpg":"340x255","o_25459511_220.jpg":"220x165","h_25459511_1280.jpg":"1280x854","h_25459511_1024.jpg":"1024x683","h_25459511_640.jpg":"640x427","h_25459511_480.jpg":"480x320","h_25459511_340.jpg":"340x227","h_25459511_220.jpg":"220x147","pp_25459511_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459511_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459511_640.jpg":"640x814","pp_25459511_480.jpg":"480x611","pp_25459511_340.jpg":"340x432","pp_25459511_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459512_1920.jpg":"1920x1080","k_25459512_1280.jpg":"1280x1280","k_25459512_1024.jpg":"1024x1024","k_25459512_640.jpg":"640x640","k_25459512_480.jpg":"480x480","k_25459512_340.jpg":"340x340","k_25459512_220.jpg":"220x220","o_25459512_1280.jpg":"1280x960","o_25459512_1024.jpg":"1024x768","o_25459512_640.jpg":"640x480","o_25459512_480.jpg":"480x360","o_25459512_340.jpg":"340x255","o_25459512_220.jpg":"220x165","h_25459512_1280.jpg":"1280x854","h_25459512_1024.jpg":"1024x683","h_25459512_640.jpg":"640x427","h_25459512_480.jpg":"480x320","h_25459512_340.jpg":"340x227","h_25459512_220.jpg":"220x147","pp_25459512_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459512_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459512_640.jpg":"640x814","pp_25459512_480.jpg":"480x611","pp_25459512_340.jpg":"340x432","pp_25459512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25459513_1920.jpg":"1920x1080","k_25459513_1280.jpg":"1280x1280","k_25459513_1024.jpg":"1024x1024","k_25459513_640.jpg":"640x640","k_25459513_480.jpg":"480x480","k_25459513_340.jpg":"340x340","k_25459513_220.jpg":"220x220","o_25459513_1280.jpg":"1280x960","o_25459513_1024.jpg":"1024x768","o_25459513_640.jpg":"640x480","o_25459513_480.jpg":"480x360","o_25459513_340.jpg":"340x255","o_25459513_220.jpg":"220x165","h_25459513_1280.jpg":"1280x854","h_25459513_1024.jpg":"1024x683","h_25459513_640.jpg":"640x427","h_25459513_480.jpg":"480x320","h_25459513_340.jpg":"340x227","h_25459513_220.jpg":"220x147","pp_25459513_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459513_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459513_640.jpg":"640x814","pp_25459513_480.jpg":"480x611","pp_25459513_340.jpg":"340x432","pp_25459513_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7817835 Threads: 4 Questions: 1639548857 Slow queries: 4873247 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111488841 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/sjetne-zene-raguzejske-zadnjih-20-ak-minuta-predstave-slobodno-se-moglo-otkinuti-ako-ne-i-vise-1315976 [printLink] => /kultura/kazaliste/sjetne-zene-raguzejske-zadnjih-20-ak-minuta-predstave-slobodno-se-moglo-otkinuti-ako-ne-i-vise-1315976?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 704799 [name] => 74. Dubrovačke ljetne igre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-01 19:42:33 [main_article_id] => 0 [alias] => 74-dubrovacke-ljetne-igre [link] => /tag/74-dubrovacke-ljetne-igre ) [1] => stdClass Object ( [id] => 726864 [name] => Sjetne žene raguzejske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 10:25:37 [main_article_id] => 0 [alias] => sjetne-zene-raguzejske [link] => /tag/sjetne-zene-raguzejske ) [2] => stdClass Object ( [id] => 725549 [name] => dramska premijera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-04 18:25:53 [main_article_id] => 0 [alias] => dramska-premijera [link] => /tag/dramska-premijera ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726948 [name] => MARIJANA FUMIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 17:22:27 [main_article_id] => 0 [alias] => marijana-fumic [link] => /tag/marijana-fumic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 339839 [name] => Dora Ruždjak Podolski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dora-ruzdjak-podolski [link] => /tag/dora-ruzdjak-podolski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 74. LJETNE IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Sjetne žene raguzejske‘: Zadnjih 20-ak minuta predstave slobodno se moglo otkinuti, ako ne i više... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3105 [name] => Bruno Lucić [username] => bruno-luci [email] => bruno-luci@sd.hr [password] => $2y$10$2ZvMJOywXhk./ApA19DM/.mvVmcwa8Dq8n5xDLaRYs/73hJrPFNoG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/bruno-lucic-3105 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1623 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/2553ada7fb52d52eaf4f18c8e5314034?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459501.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko Ercegović [mainImageDesc] =>

‘Sjetne žene raguzejske‘ - pitanje je koliko je bilo potrebno iznijeti sudbine baš devet dubrovačkih žena, manje je nekad više

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459501.jpg [title] =>

‘Sjetne žene raguzejske‘ - pitanje je koliko je bilo potrebno iznijeti sudbine baš devet dubrovačkih žena, manje je nekad više

Marko Ercegović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459499.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459498.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459500.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459502.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459503.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459504.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459505.jpg [title] =>

Valja priznati redateljici da je okupila talentirane glumice koje su zaista svjetlo na kraju inače jako mračnog tunela hrvatskoga glumišta

Marko Ercegović/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459506.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459507.jpg [title] =>

Marin Klišmanić jedini je muškarac u predstavi - iako je za većinu njegovih kolega to beznačajna floskula, Klišmanić je zaista mlad i perspektivan glumac

Marko Ercegović ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459508.jpg [title] =>

‘Sjetne žene raguzejske‘

Marko Ercegović/ ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459509.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/ ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459510.jpg [title] =>

Publika je predstavu gledala na Gracu, ali je gledalište, koje je inače okrenuto prema parku, ovaj put bilo okrenuto prema Gradu

Marko Ercegović ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459511.jpg [title] =>

Sve glumice i glumac bili su odjeveni u bijelo, što ih čini malo jednoličnima, ali kostimi su doista lijepo skrojeni

Marko Ercegović ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459512.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/ ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25459513.jpg [title] =>

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

S nakanom da ispriča priče devet žena iz dubrovačke povijesti od 13. do 20. stoljeća, nastala je četvrta, ujedno i posljednja, pa i najpodnošljivija dramska premijera 74. Dubrovačkih ljetnih igara "Sjetne žene raguzejske" Marijane Fumić, u režiji intendantice Dore Ruždjak Podolski.

Publika je predstavu gledala na Gracu, ali je gledalište, koje je inače okrenuto prema parku, ovaj put bilo okrenuto prema Gradu. Na Dubrovačkim ljetnim igrama to se vjerojatno naziva "nova ambijentalnost", u ostatku svijeta izmišljanje tople vode.

Nametalo se pitanje hoće li se sudbine tih žena redati jedna za drugom na pozornici, hoće li to biti "dramski složenac" ili će se pak redateljica odlučiti za međusobnu interakciju aktera bez obzira na to što dolaze iz raznih stoljeća i konteksta i nose sasvim posebne biografije. Napravljena je kombinacija, interaktivni (uglavnom ženski) dramski složenac.

---

image

Publika je predstavu gledala na Gracu, ali je gledalište, koje je inače okrenuto prema parku, ovaj put bilo okrenuto prema Gradu

Marko Ercegović
---

Okupila talentirane glumice

Valja redateljici priznati da je okupila talentirane glumice koje su zaista svjetlo na kraju inače jako mračnog tunela hrvatskoga glumišta. Naravno, ispodprosječan nije ni Marin Klišmanić, jedini glumac u predstavi koji glumi sve muškarce odabranih "Sjetnih žena raguzejskih" koje nisu sjetne. Iako je za većinu njegovih kolega to beznačajna floskula, Klišmanić je zaista mlad i perspektivan glumac. Svakoj od partnerica bio je prilagodljiv partner, pomoćnik, ali i pomalo inferioran, tako da je pitanje koliko je uopće bio potreban... Pitanje je i koliko je bio drugačiji tumačeći različite muškarce. O tome bi se dalo raspravljati, ali budući da je u kreativnom procesu izvršen androcid, Klišmanić je morao izigravati blaženog i servilnog među ženama.

---

image

Marin Klišmanić jedini je muškarac u predstavi - iako je za većinu njegovih kolega to beznačajna floskula, Klišmanić je zaista mlad i perspektivan glumac

Marko Ercegović
---

S punim pravom komad problematizira spolnu diskriminaciju na štetu žene, ali i ovoj se predstavi događa diskriminacija prema nekim likovima. Recimo, Lucija Rukavina kao silovana pastirica Lucija Miladinović našla se u vrlo teškoj i nezahvalnoj situaciji da nakon energičnih i udugo ispričanih priča i dijaloga drugih (anti)junakinja, skoro pred sam kraj i skoro sama, mora izgovoriti svoje dvije-tri rečenice, zaplakati i to je to. Dođe čovjeku da zaplače s njom jer u usporedbi s onim što je prethodilo prije nje, njezin lik ispada bolno marginalan, obespravljen, usputan, zaboravljen, prekratko zastupljen, tu je tek reda radi. Dirljivo je i u suzama glumica ispričala potresnu sudbinu djevojčice koju tumači, ali to je premalo da bi se izbavila iz sporadičnosti.

Naravno da Lana Meniga liku Anice Bošković ne može pristupiti ostrašćeno i razigrano, ali nije morala pristupiti ni onako lišena bilo kakve životnosti, bez trzaja i bezizražajno. Meniga doslovno igra lice, njezina uloga postala je samo ukočeno i skamenjeno lice koje u jednom trenu dobije bolan izraz, zadere se i ništa više. 

Lidija Penić-Grgaš tumači lik Pavle Ćelavić, reklo bi se žene iz dubrovačke crne kronike, u dimenziji zajedljivog, ogorčenog, pomalo muškobanjastog. Između nje i Menige kao Anice Bošković postoji tamna povijesna poveznica, ali scenski sraz između njih, jedne ćudoredne i pobožne duše i jedne nemoralne bjegunke, ne odjekuje tako snažno koliko se možda htjelo. Sjetne žene raguzejske dobre su kad "same sebe trebaju ispričati", ali čim uđu u dijalog s nekim na sceni, tu su uglavnom slabašne. 

Marija Gučetić, onako kako ju je kreirala Nataša Dangubić, uvjerljivo pokazuje ogorčenje neravnopravnošću žena i ženske intelektualne misli u usporedbi s muškom. Međutim, glumica ponavlja iste geste kao na otvaranju. 

Nika Našimoka u tumačenju Nikoline Prkačin nastala je križanjem luckastosti i strogosti, ali je dramska umjetnica oblikovala neobičnu pekaricu tako da bez velikog ulaganja snaga dostiže fino i simpatično kreiranu ulogu.

Ne bi joj škodilo još malo ludosti i slobode u izričaju

Gloria Dubelj kao Filipa Menčetić također vrlo pozitivno utječe na cijelu predstavu i svojim angažmanom uvelike podiže kvalitetu komada. Ponesena životnom pričom svoje uloge, ne štedi se, ali i ne preglumljuje. 

Nataša Kopeč kao slikarica Jelena Dorotka Hoffmann posložila je karakter čudakinje dosta solidno, ne bi joj škodilo još malo ludosti i slobode u izričaju, ali pokazala je da je u pjevanju jednako vješta kao i u glumi.

Karakter koji izvodi Anica Kontić, hodočasnica Maruša, plašljiv je, osjetljiv, tankoćutan, onako sitna i u bijelom poput pahuljice je, čovjek pomisli da će se u svakom trenu rastopiti u toploj kolovoškoj dubrovačkoj noći. Njezin lik na neki način okuplja sve ostale, sve su oči uprte u nju, personifikacija je nevinosti, kao da sve žene skupa s njom putuju u Svetu zemlju, u iskupljenje, u raj... 

Jelena Pucić Sorkočević je, onako kako je donosi Iva Kraljević, odlučna, otresita i ponosna, a opet nije izostalo patosa. Ispočetka je Kraljević tumači možda mrvicu suhoparno i mehanički, dok se trajanjem predstave vidljivo zbližava s ulogom.

---

image

Valja priznati redateljici da je okupila talentirane glumice koje su zaista svjetlo na kraju inače jako mračnog tunela hrvatskoga glumišta

Marko Ercegović/
---

Uz Marijanu Fumić, dramaturgiju potpisuje i Stela Mišković. Vjerojatno kako se ne bi oskvrnuo pogled prema Gradu, scenografija Stefana Katunara svedena je na minimum minimuma. Pozornica je ogromna, možda i prevelika, dovoljno velika da na njoj bude smješten glasovir pa je čudno zašto je stavljen sa strane. Podest je od pomoći jer glumce stavlja na višu razinu, a pozornica krije male podne ladice, međutim, glumci su prinuđeni nositi bubice, što malo kvari sveukupni dojam.

Dogodila se i intervencija na Lovrijencu, koji stoji s desne strane, za potrebe finalne scene, svjetlom se otkriva umjetni zeleni pokrov i osobu koja maše bijelom zastavom, ništa što nosi neku pretjeranu važnost za sveukupni komad.  

Sve glumice i glumac bili su odjeveni u bijelo, što ih čini malo jednoličnima, no kostimi kostimografkinje Manuele Paladin Šabanović zaista su lijepo skrojeni, elegantni su i široki, odgovaraju potrebama ljetnog đira, a manje potrebama predstave. Možda su svi glumci u bijelom kako bi ostali primijećeni zbog "crne" pozadine, bjelina je dobro došla onima koji su u trenucima "glumili" duhove, a malo boje ne bi bilo naodmet, ako ništa, da se glumice lakše razlikuje jer su neke po fizionomiji toliko slične da ih se samo po visini može razaznati.

Suradnik za scenski pokret je Saša Božić, skladatelj Maro Market, a skladbe sugestivno pripremaju gledatelja za raspoloženja koja slijede. Oblikovatelj svjetla je Elvis Butković, jezični suradnik Maro Martinović te inspicijent Roko Grbin.

---

image

Sve glumice i glumac bili su odjeveni u bijelo, što ih čini malo jednoličnima, ali kostimi su doista lijepo skrojeni

Marko Ercegović
---

Omalovažavanje dobro znanih muškaraca

Kao što je bilo vijuganja u akcentima, tako je i tekst predstave isto svojevrsno vijuganje: od navođenja suhih znanstvenih, povijesnih izvora, preko ovovjekovnog humora i suvremenih dodataka, do uglavnom uspjelih gegova i na trenutke pomalo usiljenog raguzejstva i omalovažavanja dobro znanih muškaraca poput Ruđera Boškovića, Ljudevita Gaja ili Pabla Picassa...

Nešto što ovoj predstavi ne bi nimalo naštetilo jest kraćenje. Ne glasi krilatica uzalud – kad je najbolje, valja stati, a ovaj dovoljno duhovit i dinamičan, na trenutke jedva tragičan komad želi još, još i još i često to "još" upropasti dojam, zaluta se u nepotrebno rastezanje i "finaliziranje" finala, kao što je ovdje bio slučaj.

Zadnjih 20-ak minuta slobodno se moglo otkinuti, ako ne i više od toga, a pitanje je koliko je bilo potrebno iznijeti sudbine devet žena: da se broj smanjio, neke druge dobile bi više prostora. Manje je nekad više, ali barem nakon odgledanih "Sjetnih žena raguzejskih" čovjek, možda sjetan, možda raguzejski, "poeski" ne pomisli: "Nikad više!"

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko Ercegović Marko Ercegović Marko Ercegović/ Marko Ercegović/ Marko Ercegović/ Marko Ercegović/ Marko Ercegović/ Marko Ercegović/ Marko Ercegović/ Marko Ercegović Marko Ercegović/ Marko Ercegović/ Marko Ercegović Marko Ercegović Marko Ercegović/ Marko Ercegović/
Marko Ercegović

‘Sjetne žene raguzejske‘ - pitanje je koliko je bilo potrebno iznijeti sudbine baš devet dubrovačkih žena, manje je nekad više

Marko Ercegović

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/

Valja priznati redateljici da je okupila talentirane glumice koje su zaista svjetlo na kraju inače jako mračnog tunela hrvatskoga glumišta

Marko Ercegović/

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović

Marin Klišmanić jedini je muškarac u predstavi - iako je za većinu njegovih kolega to beznačajna floskula, Klišmanić je zaista mlad i perspektivan glumac

Marko Ercegović/

‘Sjetne žene raguzejske‘

Marko Ercegović/

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović

Publika je predstavu gledala na Gracu, ali je gledalište, koje je inače okrenuto prema parku, ovaj put bilo okrenuto prema Gradu

Marko Ercegović

Sve glumice i glumac bili su odjeveni u bijelo, što ih čini malo jednoličnima, ali kostimi su doista lijepo skrojeni

Marko Ercegović/

Sjetne žene raguzejske

Marko Ercegović/

Sjetne žene raguzejske

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/sjetne-zene-raguzejske-zadnjih-20-ak-minuta-predstave-slobodno-se-moglo-otkinuti-ako-ne-i-vise-1315976 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=83ade805efd1b5e15cf927f3ccd1b0a741eb4781 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Sjetne+%C5%BEene+raguzejske%E2%80%98%3A+Zadnjih+20-ak+minuta+predstave+slobodno+se+moglo+otkinuti%2C+ako+ne+i+vi%C5%A1e...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fsjetne-zene-raguzejske-zadnjih-20-ak-minuta-predstave-slobodno-se-moglo-otkinuti-ako-ne-i-vise-1315976 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fsjetne-zene-raguzejske-zadnjih-20-ak-minuta-predstave-slobodno-se-moglo-otkinuti-ako-ne-i-vise-1315976 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 74. LJETNE IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Kazalište74. LJETNE IGRE

‘Sjetne žene raguzejske‘: Zadnjih 20-ak minuta predstave slobodno se moglo otkinuti, ako ne i više...

Piše Bruno Lucić
18. kolovoza 2023. - 18:15
‘Sjetne žene raguzejske‘ - pitanje je koliko je bilo potrebno iznijeti sudbine baš devet dubrovačkih žena, manje je nekad višeMarko Ercegović

S nakanom da ispriča priče devet žena iz dubrovačke povijesti od 13. do 20. stoljeća, nastala je četvrta, ujedno i posljednja, pa i najpodnošljivija dramska premijera 74. Dubrovačkih ljetnih igara "Sjetne žene raguzejske" Marijane Fumić, u režiji intendantice Dore Ruždjak Podolski.

Publika je predstavu gledala na Gracu, ali je gledalište, koje je inače okrenuto prema parku, ovaj put bilo okrenuto prema Gradu. Na Dubrovačkim ljetnim igrama to se vjerojatno naziva "nova ambijentalnost", u ostatku svijeta izmišljanje tople vode.

Nametalo se pitanje hoće li se sudbine tih žena redati jedna za drugom na pozornici, hoće li to biti "dramski složenac" ili će se pak redateljica odlučiti za međusobnu interakciju aktera bez obzira na to što dolaze iz raznih stoljeća i konteksta i n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:27