StoryEditorOCM
Kazalište‘ZLATNI STUDIO‘

Nives Ivanković otkrila našoj novinarki naviku koja joj u životu stvara kaos: Prijatelji sve znaju, upozoravaju me!

Piše Jasmina Parić
15. siječnja 2023. - 08:19

Prvakinja drame splitskog HNK Nives Ivanković nominirana je u kategoriji najbolje kazališne glumice za nagradu "Zlatni Studio", za ulogu Kalonike u predstavi "LizistRATa".

Finalistice ovog izbora su, uz Nives, njene kolegice Linda Begonja i Doris Šarić Kukuljica, odlučila je publika svojim glasovima, a dobitnica će biti poznata na dodjeli 28. siječnja.

Prošle godine Nives Ivanković je dobila niz nagrada, a po Zlatnu arenu u Puli za ulogu u filmu "Zbornica" nije stigla - upravo zbog generalne probe "Lizistrate" na Splitskom ljetu, ali i, kako kaže, činjenice da nerijetko "pomiješa" datume.

- Možda je to stoga što nikada nisam voljela brojeve... Ukratko, preračunala sam se za Pulu, generalka navečer bila je naporna i intenzivna, trajala je do kasno u noć, a imali smo i jednu nezgodu.

image

Nives snimljena 2017. u dvoru Vile Dalmacije, gdje se održavala proba drame Aziz ili Svadba koja je promijenila
Zapad

Ante Čizmić/Cropix

Dvije mlade kolegice sudarile su se u jednoj žestokoj sceni, otišli smo na kraju i na Hitnu pomoć i sve je ispalo dobro, ali, kada sam se ujutro probudila, dočekala me u mobitelu hrpa čestitki zbog Zlatne arene! Prvo sam mislila da je šala... a onda shvatila da nisam stigla na dodjelu!

Moji prijatelji i obitelj znaju da griješim s datumima, i kada putujem stalno me upozoravaju da provjerim kartu. Često ljudima i čestitam rođendan u krivo vrijeme - odaje glumica.

Zašto je mislila da je vijest o nagradi šala?

Pa, kaže Nives Ivanković glumački je svijet sklon takvim zafrkancijama pa postaneš oprezan. Nakon festivala Cannesu gdje smo bili s filmom u "Zvizdan" Dalibora Matanića - i osvojili nagradu - stigao mi je poziv za snimanje jednog filma u Italiji.

Bila sam potpuno sigurna da je to Matanićeva zafrkancija u stilu - evo, sada si bila na crvenom tepihu, otvara ti se međunarodna karijera - da je trebalo puno prepiske i potvrda da se uvjerim kako je ponuda stvarna i zbilja prihvatim tu talijansku ponudu.

Rad na ovoljetnoj "Lizistrati", kako je i ranije isticala, bio je" krvnički rad", pun ljubavi, zajedništva i talenta. Nives Ivanković donijela je na scenu zrelu ženstvenost, njezin lik Kalonike posebno je životan jer je obojen komikom, a razdiru ga dvojbe.

image
Tom Dubravec/Cropix

Unatoč vrućini i komarcima u splitskom Kašteletu, posao je pratilo je veliko veselje zbog povratka redatelja Paola Magellija nakon dvadesetak godina.

Predstave treba čuvati

- Taj teatarski čarobnjak jako je utjecao na moj umjetnički razvoj, još u vrijeme kada sam igrala u njegovim predstavama "Buzdo", "Ptičice" i "Festivali", kaže Nives Ivanković. I - nada se da će predstava igrati i ovoga ljeta.

Ističe kako mnoge kvalitetne predstave, na žalost, zamru nakon jedne ili dvije sezone.

- Ne bi trebalo tako biti. Predstave treba čuvati, kao što smo jedanaest godina očuvali "Smij i suze starega Splita" uz veliku ljubav i entuzijazam ansambla, ali i publiku koja nas "drži" - sve izvedbe uvijek su krcate.

- "Lizistrata" jest ambijentalna predstava, ali, ipak počiva isključivo na glumi i mislim da bi mogla u sezoni igrati u zgradi, a ljeti opet na otvorenom; oni koji o tome odlučuju morali bi povesti računa o održavanju predstava vrijednih pažnje. Uostalom, prošla su vremena kada se moglo olako trošiti na projekte koji se izvedu nekoliko puta - misli glumica.

Doći ću sretna i neopterećena

Nominacija za nagradu "Zlatni studio", kaže, posebno je vrijedna upravo stoga što je rezultat glasova publike koja joj je pružila mogućnost da se nađe u finalu s dvije sjajne kolegice.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Ova nominacija za mene vrijedi kao i nagrada.To je priznanje i HNK - u Split i redateljskom timu i svim kolegicama i kolegama koji su igrali u "Lizistrati". A sama predstava mogla bi biti smjernica za rad u Drami ubuduće, pokazatelj koliko je bitno krojiti repertoar prema sposobnostima ansambla, zaključuje Nives Ivanković.

Potvrđuje da će stići na dodjelu točno (uostalom, postoji protoklol koji će je podsjetiti) i veseli se tom događaju:

- Bili smo dulje vrijeme izolirani, poput otoka. Veselim se što ću na dodjeli susresti neke ljude koje nisam vidjela dulje vremena, a vežu nas lijepe uspomene. Svima nam to nedostaje. Doći ću sretna - i neopterećena.

Za Nives Ivanković, kao i za druge nominirane za Zlatni studio, možete glasovati na OVOM LINKU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:40