stdClass Object ( [id] => 1297612 [title] => Mlada glumica Dea Maria Računica autorski projekt pripremala je dugo, izabrala je tabu-temu: ‘Želim dati glas ženama‘ [alias] => mlada-glumica-dea-maria-racunica-autorski-projekt-pripremala-je-dugo-izabrala-je-tabu-temu-zelim-dati-glas-zenama [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Beton kinu u Domu mladih 16., 19. i 23. lipnja bit će izvedena monodrama "Novorođena" studentice glume Dee Marije Računice. Predstava je nastala kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.

---

---

Mlada glumica za ovaj se dokumentarno-autorski projekt pripremala više od godinu dana, a tema o kojoj će progovoriti rijetko nađe put do kazališne scene. Ni u književnosti nije češća - riječ je o postporođajnoj (ili, stučnim riječnikom postpartem) depresiji koja, statistika veli, pogađa svaku petu rodilju.

Stručne literature ima dovoljno, ali za umjetničku obradu mladoj su glumici trebali glasovi stvarnih žena i njihove priče o proživljenom. Prikupila ih je kroz mnoge razgovore, veliku anonimnu anketu koju je provela, uvrstila je i nešto vlastitog majčinskog iskustva te iskustva iz rada s rodiljama.

Jer, glumica je veoma mlada postala majkom, a uz to je i educirana doula, osoba koja pomaže ženama u raznim fazama majčinstva i porođajni edukator. Njezina specijalnost je upravo postporođajno razdoblje, prvih 40 dana nakon poroda, ili, po narodski, babine.

---

image

Ovu mladu, 26-godišnju mamu sin će uskoro prerasti. On ima već devet godina, a rodila ga je u sedamnaestoj

Paun Paunović/Cropix
---

A to vrijeme, kaže glumica, veoma često prikazuje se na idealiziran način, nerealan, prate nas slike mama obasutih cvijećem koje s blaženim osmijehom gledaju bebu u kolijevci. Opisuje se kao najsretnije razdoblje u životu žene - što najčešće i jest - ali se izostavljaju umor, smetenost, bolovi, strah, nemoć, pa i napadi panike, što se veoma često događa. Ženi trebaju pomoć i podrška. Žena ne mora intuitivno znati kako postupiti. I najvažnije, ne mora se zbog toga stidjeti.

- Odabrala sam ovu temu zato što je gotovo potpuno zanemarena u stvarnom životu i zato što želim dati glas mnogim ženama. Postpartum depresija je veliki tabu o kojem napokon treba progovoriti za dobrobit naših majki i obitelji koji se brinu o onom najvažijem, našoj djeci - kaže Dea Maria.

Ovu mladu, 26-godišnju mamu, sitnu i snažnu, sin će uskoro prerasti. On ima već devet godina, a rodila ga je u sedamnaestoj. Nije jedina u svojoj familiji koja je iskočila iz uobičajenih okvira - njezina šukunbaka Šimica rodila je sedmo dijete, njezina pradjeda Marjana, bez problema u pedeset i prvoj.

Dea Maria, kći omiljenog igrača Hajduka Deana Računice, reprezentativca i kasnije trenera, rođena je u Salzburgu, a do predškolske dobi živjela je u Austriji, Kini i Izraelu - gdje je već oca odnio posao. Po srednjoškolskom obrazovanju je veterinarska tehničarka - radila je svojedobno i u veterinarskoj ambulanti - a za studij glume odlučila se, tako reći, preko noći. Kada je postala brucošica, dijete joj je imalo tri godine. Uz glumu bavi se i pjevanjem, koje joj je velika radost. Članica je dvaju bandova, "Braća i sestre" i "Dischopath".

- Budući da sam samohrana majka, roditelji i sestre bili su mi najveća podrška - i još uvijek su. Bez njih ne bih bila ovdje gdje sam danas. Na akademiji sam imala veliko razumijevanje i podršku od svih profesora. Uvijek su se prilagođavali i pomagali koliko mogu. Kad vas je tako malo na studiju, a toliko vremena provodite zajedno, onda postanete kao velika obitelj. I to je nešto što ću uvijek pamtiti.

Njezino istraživanje počelo je kontaktom s udrugom "Balkan Association of Birth Workers" koja okuplja primalje i doule s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. I sama se educirala za doulu i porođajnog edukatora, a preko "Balkan Birth Workersa" upoznala je Martinu Trboglav Podvorac, psihologinju i terapeutkinju koja joj je pomogla napisati pitanja za anketu o postpartum depresiji. Pitanja su morala biti sročena obzirno i žene koje odgovaraju morale su se osjećati sigurno i zaštićeno. Martina Trboglav Podvorac osnivačica je Centra za perinatalnu psihologiju i rano roditeljstvo uz dr. Ninu Čikeš Stegić. Obje rade s majkama jedan na jedan, imaju grupu podrške za mame i bebe te vode radionice i razne edkucije za buduće obitelji.

- Martina je bila tu za mene u svakom trenutku. Ona je navijala za ovu predstavu zajedno sa mnom. Neizmjerno sam joj zahvalna na podršci tijekom cijelog procesa - kaže Dea Maria.

Deu Mariju zanimalo je kako se majka osjećala kada je prvi put primila bebu u ruke, kako joj je bilo u trenucima kada nije mogla smiriti dijete, tko joj je pomogao, tko je bio uz nju i zaista je vidio i čuo kada je došla kući.

---

image

Dea Maria se uz glumu bavi i pjevanjem, članica je dvaju bandova, ‘Braća i sestre‘ i ‘Dischopath‘

Paun Paunović/Cropix
---

- Reakcije su bile iznad svih očekivanja. Ostavila sam svoj kontakt pa su se mnoge ispitanice javile, bilo je suza, zahvala, želje da se kroz predstavu čuje njihov glas. Sudjelovalo je više od 300 žena. Mnoge su navele slične poteškoće. Svi dolaze vidjeti bebu, nikog ne zanima mama. Okolina kao da zaboravlja da je i majka novorođena, zaboravlja da mora pridržati mamu kako bi ona mogla držati svoje dijete. Zbog toga su se mnoge ustručavale reći da im nije dobro - što bi bilo potpuno normalno.

Predrasuda je da žena nagonski sve može i zna sama. U ranijim vremenima kada su obitelji bile brojnije i obuhvaćale i nekoliko generacija, uvijek je bilo nekoga da priskoči. Danas se nerijetko majka nađe sama i prestrašena, pa i nedovoljno informirana. Uzburkani hormoni i bol, teškoće pri dojenju i uporan plač bebe znaju biti jako teška kombinacija.

I nije to sve - neke majke ne osjete istoga trenutka povezanost s novorođečetom pa ih izjeda krivnja, neke osjećaju prazninu, a druge panični strah. Mnogo rodilja svako malo provjerava diše li beba - ali, u nekim slučajevima žene ne mogu ni jesti ni spavati, uvjerene da će im dijete umrijeti ako i na trenutak s njega skrenu pogled. Ova stanja, koja traže medicinsku pomoć, moraju prepoznati i žene i njihova okolina. Zato želim razbiti tabue i dati im svoj glas - obrazlaže glumica.

Njezina predstava u koju je uvrstila priče mnogih žena portretira novorotkinju koja je nedavno na svijet donijela kći i čiji unutarnji svijet pratimo na sceni kroz odnos s novorođenom bebom, okolinom i samom sobom. Za glazbu u predstavi pobrinuli su se Jakov Salečić i Frane Dulio, a scenografija je posuđena iz HNK Split.

- Brojke kažu da će svaka peta žena doživjeti postpartum depresiju. Ovo nije predstava o brojkama. Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obično ostane unutar četiri zida nečijeg doma.Ovo je posveta svakoj majci koja ostaje sama sa svojom težinom u trenutku za koji je mislila da će biti najčarobniji u njezinu životu. Ovo je za sve žene koje trebaju podršku - navodi glumica i napominje kako joj je od neizmjerne pomoći bio mentor, prof. Golovko.

---

image

‘Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obično ostane unutar četiri zida nečijeg doma‘

Paun Paunović/Cropix
---

- Kao mentor bio je stalno tu za mene. Hvala mu na tome. Uz to me uvijek podsjećao da slijedim svoju intuiciju i vjerujem u sebe. Jednom mi je rekao: "Ovo što ćete vi pokazati u sat vremena je ništa naspram onoga što svaka majka prolazi" i potpuno je u pravu - zaključuje Dea Maria.

Karte za premijeru, odnosno, diplomski ispit 16. lipnja nisu u prodaji, a za naredne izvedbe jesu. Uz kolege, roditelje i sestre, glumica očekuje i neke od žena koje su joj bilo stručnim sugestijama ili odgovorima pomogle u pisanju teksta.

A nakon diplome?

- Otvorena sam za sve planove koje život donese. Za sada bih jedino voljela da što više ljudi pogleda moju predstavu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => premijera monodrame [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => premijera monodrame 2 0 7266 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-07 08:48:50 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-11 18:19:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-11 18:19:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mlada glumica Dea Maria Računica autorski projekt pripremala je dugo, izabrala je tabu temu: 'Želim dati glas ženama' [metakey] => Dea Maria Računica, postporođajna depresija, glumica, Umjetnička akademija Split, Dean Računica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25061537.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25061542.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25061543.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25061541.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25061540.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25061538.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25061536.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Budu\u0107i da sam samohrana majka, roditelji i sestre bili su mi najve\u0107a podr\u0161ka,\u00a0i jo\u0161 uvijek su\u2018, ka\u017ee Dea Maria, k\u0107i omiljenog igra\u010da Hajduka Deana Ra\u010dunice<\/p>","","

Dea Maria se uz glumu bavi i pjevanjem, \u010dlanica je dvaju bandova, \u2018Bra\u0107a i sestre\u2018\u00a0i \u2018Dischopath\u2018<\/p>","","

Ovu mladu, 26-godi\u0161nju mamu\u00a0sin \u0107e uskoro prerasti. On ima ve\u0107 devet godina, a rodila ga je u sedamnaestoj<\/p>","

\u2018Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obi\u010dno ostane unutar \u010detiri zida ne\u010dijeg doma\u2018<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["39:59","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1349","hd_25061537_1920.jpg":"1920x1080","k_25061537_1280.jpg":"1280x1280","k_25061537_1024.jpg":"1024x1024","k_25061537_640.jpg":"640x640","k_25061537_480.jpg":"480x480","k_25061537_340.jpg":"340x340","k_25061537_220.jpg":"220x220","o_25061537_1280.jpg":"1280x899","o_25061537_1024.jpg":"1024x719","o_25061537_640.jpg":"640x449","o_25061537_480.jpg":"480x337","o_25061537_340.jpg":"340x238","o_25061537_220.jpg":"220x154","h_25061537_1280.jpg":"1280x854","h_25061537_1024.jpg":"1024x683","h_25061537_640.jpg":"640x427","h_25061537_480.jpg":"480x320","h_25061537_340.jpg":"340x227","h_25061537_220.jpg":"220x147","pp_25061537_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061537_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061537_640.jpg":"640x814","pp_25061537_480.jpg":"480x611","pp_25061537_340.jpg":"340x432","pp_25061537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1331","hd_25061542_1920.jpg":"1920x1080","k_25061542_1280.jpg":"1280x1280","k_25061542_1024.jpg":"1024x1024","k_25061542_640.jpg":"640x640","k_25061542_480.jpg":"480x480","k_25061542_340.jpg":"340x340","k_25061542_220.jpg":"220x220","o_25061542_1280.jpg":"1280x887","o_25061542_1024.jpg":"1024x709","o_25061542_640.jpg":"640x443","o_25061542_480.jpg":"480x332","o_25061542_340.jpg":"340x235","o_25061542_220.jpg":"220x152","h_25061542_1280.jpg":"1280x854","h_25061542_1024.jpg":"1024x683","h_25061542_640.jpg":"640x427","h_25061542_480.jpg":"480x320","h_25061542_340.jpg":"340x227","h_25061542_220.jpg":"220x147","pp_25061542_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061542_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061542_640.jpg":"640x814","pp_25061542_480.jpg":"480x611","pp_25061542_340.jpg":"340x432","pp_25061542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061543_1920.jpg":"1920x1080","k_25061543_1280.jpg":"1280x1280","k_25061543_1024.jpg":"1024x1024","k_25061543_640.jpg":"640x640","k_25061543_480.jpg":"480x480","k_25061543_340.jpg":"340x340","k_25061543_220.jpg":"220x220","o_25061543_1280.jpg":"1280x853","o_25061543_1024.jpg":"1024x682","o_25061543_640.jpg":"640x426","o_25061543_480.jpg":"480x320","o_25061543_340.jpg":"340x226","o_25061543_220.jpg":"220x146","h_25061543_1280.jpg":"1280x854","h_25061543_1024.jpg":"1024x683","h_25061543_640.jpg":"640x427","h_25061543_480.jpg":"480x320","h_25061543_340.jpg":"340x227","h_25061543_220.jpg":"220x147","pp_25061543_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061543_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061543_640.jpg":"640x814","pp_25061543_480.jpg":"480x611","pp_25061543_340.jpg":"340x432","pp_25061543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_25061541_1920.jpg":"1920x1080","k_25061541_1280.jpg":"1280x1280","k_25061541_1024.jpg":"1024x1024","k_25061541_640.jpg":"640x640","k_25061541_480.jpg":"480x480","k_25061541_340.jpg":"340x340","k_25061541_220.jpg":"220x220","o_25061541_1280.jpg":"1280x864","o_25061541_1024.jpg":"1024x691","o_25061541_640.jpg":"640x432","o_25061541_480.jpg":"480x324","o_25061541_340.jpg":"340x229","o_25061541_220.jpg":"220x148","h_25061541_1280.jpg":"1280x854","h_25061541_1024.jpg":"1024x683","h_25061541_640.jpg":"640x427","h_25061541_480.jpg":"480x320","h_25061541_340.jpg":"340x227","h_25061541_220.jpg":"220x147","pp_25061541_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061541_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061541_640.jpg":"640x814","pp_25061541_480.jpg":"480x611","pp_25061541_340.jpg":"340x432","pp_25061541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_25061540_1920.jpg":"1920x1080","k_25061540_1280.jpg":"1280x1280","k_25061540_1024.jpg":"1024x1024","k_25061540_640.jpg":"640x640","k_25061540_480.jpg":"480x480","k_25061540_340.jpg":"340x340","k_25061540_220.jpg":"220x220","o_25061540_1280.jpg":"1280x876","o_25061540_1024.jpg":"1024x700","o_25061540_640.jpg":"640x438","o_25061540_480.jpg":"480x328","o_25061540_340.jpg":"340x232","o_25061540_220.jpg":"220x150","h_25061540_1280.jpg":"1280x854","h_25061540_1024.jpg":"1024x683","h_25061540_640.jpg":"640x427","h_25061540_480.jpg":"480x320","h_25061540_340.jpg":"340x227","h_25061540_220.jpg":"220x147","pp_25061540_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061540_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061540_640.jpg":"640x814","pp_25061540_480.jpg":"480x611","pp_25061540_340.jpg":"340x432","pp_25061540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1363","hd_25061538_1920.jpg":"1920x1080","k_25061538_1280.jpg":"1280x1280","k_25061538_1024.jpg":"1024x1024","k_25061538_640.jpg":"640x640","k_25061538_480.jpg":"480x480","k_25061538_340.jpg":"340x340","k_25061538_220.jpg":"220x220","o_25061538_1280.jpg":"1280x908","o_25061538_1024.jpg":"1024x726","o_25061538_640.jpg":"640x454","o_25061538_480.jpg":"480x340","o_25061538_340.jpg":"340x241","o_25061538_220.jpg":"220x156","h_25061538_1280.jpg":"1280x854","h_25061538_1024.jpg":"1024x683","h_25061538_640.jpg":"640x427","h_25061538_480.jpg":"480x320","h_25061538_340.jpg":"340x227","h_25061538_220.jpg":"220x147","pp_25061538_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061538_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061538_640.jpg":"640x814","pp_25061538_480.jpg":"480x611","pp_25061538_340.jpg":"340x432","pp_25061538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1363","hd_25061536_1920.jpg":"1920x1080","k_25061536_1280.jpg":"1280x1280","k_25061536_1024.jpg":"1024x1024","k_25061536_640.jpg":"640x640","k_25061536_480.jpg":"480x480","k_25061536_340.jpg":"340x340","k_25061536_220.jpg":"220x220","o_25061536_1280.jpg":"1280x908","o_25061536_1024.jpg":"1024x726","o_25061536_640.jpg":"640x454","o_25061536_480.jpg":"480x340","o_25061536_340.jpg":"340x241","o_25061536_220.jpg":"220x156","h_25061536_1280.jpg":"1280x854","h_25061536_1024.jpg":"1024x683","h_25061536_640.jpg":"640x427","h_25061536_480.jpg":"480x320","h_25061536_340.jpg":"340x227","h_25061536_220.jpg":"220x147","pp_25061536_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061536_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061536_640.jpg":"640x814","pp_25061536_480.jpg":"480x611","pp_25061536_340.jpg":"340x432","pp_25061536_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8185758 Threads: 4 Questions: 1690386953 Slow queries: 5041449 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112675832 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/mlada-glumica-dea-maria-racunica-autorski-projekt-pripremala-je-dugo-izabrala-je-tabu-temu-zelim-dati-glas-zenama-1297612 [printLink] => /kultura/kazaliste/mlada-glumica-dea-maria-racunica-autorski-projekt-pripremala-je-dugo-izabrala-je-tabu-temu-zelim-dati-glas-zenama-1297612?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 719192 [name] => Dea Maria Računica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 14:53:40 [main_article_id] => 0 [alias] => dea-maria-racunica [link] => /tag/dea-maria-racunica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 453373 [name] => postporođajna depresija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => postporodajna-depresija [link] => /tag/postporodajna-depresija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 459454 [name] => glumica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glumica [link] => /tag/glumica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 688466 [name] => Umjetnička akademija Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-22 09:58:58 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnicka-akademija-split [link] => /tag/umjetnicka-akademija-split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 293175 [name] => Dean Računica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dean-racunica [link] => /tag/dean-racunica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => premijera monodrame [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mlada glumica Dea Maria Računica autorski projekt pripremala je dugo, izabrala je tabu-temu: ‘Želim dati glas ženama‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25061537.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Budući da sam samohrana majka, roditelji i sestre bili su mi najveća podrška, i još uvijek su‘, kaže Dea Maria, kći omiljenog igrača Hajduka Deana Računice

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25061537.jpg [title] =>

‘Budući da sam samohrana majka, roditelji i sestre bili su mi najveća podrška, i još uvijek su‘, kaže Dea Maria, kći omiljenog igrača Hajduka Deana Računice

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25061542.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25061543.jpg [title] =>

Dea Maria se uz glumu bavi i pjevanjem, članica je dvaju bandova, ‘Braća i sestre‘ i ‘Dischopath‘

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25061541.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25061540.jpg [title] =>

Ovu mladu, 26-godišnju mamu sin će uskoro prerasti. On ima već devet godina, a rodila ga je u sedamnaestoj

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25061538.jpg [title] =>

‘Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obično ostane unutar četiri zida nečijeg doma‘

Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25061536.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Beton kinu u Domu mladih 16., 19. i 23. lipnja bit će izvedena monodrama "Novorođena" studentice glume Dee Marije Računice. Predstava je nastala kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.

---

---

Mlada glumica za ovaj se dokumentarno-autorski projekt pripremala više od godinu dana, a tema o kojoj će progovoriti rijetko nađe put do kazališne scene. Ni u književnosti nije češća - riječ je o postporođajnoj (ili, stučnim riječnikom postpartem) depresiji koja, statistika veli, pogađa svaku petu rodilju.

Stručne literature ima dovoljno, ali za umjetničku obradu mladoj su glumici trebali glasovi stvarnih žena i njihove priče o proživljenom. Prikupila ih je kroz mnoge razgovore, veliku anonimnu anketu koju je provela, uvrstila je i nešto vlastitog majčinskog iskustva te iskustva iz rada s rodiljama.

Jer, glumica je veoma mlada postala majkom, a uz to je i educirana doula, osoba koja pomaže ženama u raznim fazama majčinstva i porođajni edukator. Njezina specijalnost je upravo postporođajno razdoblje, prvih 40 dana nakon poroda, ili, po narodski, babine.

---

image

Ovu mladu, 26-godišnju mamu sin će uskoro prerasti. On ima već devet godina, a rodila ga je u sedamnaestoj

Paun Paunović/Cropix
---

A to vrijeme, kaže glumica, veoma često prikazuje se na idealiziran način, nerealan, prate nas slike mama obasutih cvijećem koje s blaženim osmijehom gledaju bebu u kolijevci. Opisuje se kao najsretnije razdoblje u životu žene - što najčešće i jest - ali se izostavljaju umor, smetenost, bolovi, strah, nemoć, pa i napadi panike, što se veoma često događa. Ženi trebaju pomoć i podrška. Žena ne mora intuitivno znati kako postupiti. I najvažnije, ne mora se zbog toga stidjeti.

- Odabrala sam ovu temu zato što je gotovo potpuno zanemarena u stvarnom životu i zato što želim dati glas mnogim ženama. Postpartum depresija je veliki tabu o kojem napokon treba progovoriti za dobrobit naših majki i obitelji koji se brinu o onom najvažijem, našoj djeci - kaže Dea Maria.

Ovu mladu, 26-godišnju mamu, sitnu i snažnu, sin će uskoro prerasti. On ima već devet godina, a rodila ga je u sedamnaestoj. Nije jedina u svojoj familiji koja je iskočila iz uobičajenih okvira - njezina šukunbaka Šimica rodila je sedmo dijete, njezina pradjeda Marjana, bez problema u pedeset i prvoj.

Dea Maria, kći omiljenog igrača Hajduka Deana Računice, reprezentativca i kasnije trenera, rođena je u Salzburgu, a do predškolske dobi živjela je u Austriji, Kini i Izraelu - gdje je već oca odnio posao. Po srednjoškolskom obrazovanju je veterinarska tehničarka - radila je svojedobno i u veterinarskoj ambulanti - a za studij glume odlučila se, tako reći, preko noći. Kada je postala brucošica, dijete joj je imalo tri godine. Uz glumu bavi se i pjevanjem, koje joj je velika radost. Članica je dvaju bandova, "Braća i sestre" i "Dischopath".

- Budući da sam samohrana majka, roditelji i sestre bili su mi najveća podrška - i još uvijek su. Bez njih ne bih bila ovdje gdje sam danas. Na akademiji sam imala veliko razumijevanje i podršku od svih profesora. Uvijek su se prilagođavali i pomagali koliko mogu. Kad vas je tako malo na studiju, a toliko vremena provodite zajedno, onda postanete kao velika obitelj. I to je nešto što ću uvijek pamtiti.

Njezino istraživanje počelo je kontaktom s udrugom "Balkan Association of Birth Workers" koja okuplja primalje i doule s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. I sama se educirala za doulu i porođajnog edukatora, a preko "Balkan Birth Workersa" upoznala je Martinu Trboglav Podvorac, psihologinju i terapeutkinju koja joj je pomogla napisati pitanja za anketu o postpartum depresiji. Pitanja su morala biti sročena obzirno i žene koje odgovaraju morale su se osjećati sigurno i zaštićeno. Martina Trboglav Podvorac osnivačica je Centra za perinatalnu psihologiju i rano roditeljstvo uz dr. Ninu Čikeš Stegić. Obje rade s majkama jedan na jedan, imaju grupu podrške za mame i bebe te vode radionice i razne edkucije za buduće obitelji.

- Martina je bila tu za mene u svakom trenutku. Ona je navijala za ovu predstavu zajedno sa mnom. Neizmjerno sam joj zahvalna na podršci tijekom cijelog procesa - kaže Dea Maria.

Deu Mariju zanimalo je kako se majka osjećala kada je prvi put primila bebu u ruke, kako joj je bilo u trenucima kada nije mogla smiriti dijete, tko joj je pomogao, tko je bio uz nju i zaista je vidio i čuo kada je došla kući.

---

image

Dea Maria se uz glumu bavi i pjevanjem, članica je dvaju bandova, ‘Braća i sestre‘ i ‘Dischopath‘

Paun Paunović/Cropix
---

- Reakcije su bile iznad svih očekivanja. Ostavila sam svoj kontakt pa su se mnoge ispitanice javile, bilo je suza, zahvala, želje da se kroz predstavu čuje njihov glas. Sudjelovalo je više od 300 žena. Mnoge su navele slične poteškoće. Svi dolaze vidjeti bebu, nikog ne zanima mama. Okolina kao da zaboravlja da je i majka novorođena, zaboravlja da mora pridržati mamu kako bi ona mogla držati svoje dijete. Zbog toga su se mnoge ustručavale reći da im nije dobro - što bi bilo potpuno normalno.

Predrasuda je da žena nagonski sve može i zna sama. U ranijim vremenima kada su obitelji bile brojnije i obuhvaćale i nekoliko generacija, uvijek je bilo nekoga da priskoči. Danas se nerijetko majka nađe sama i prestrašena, pa i nedovoljno informirana. Uzburkani hormoni i bol, teškoće pri dojenju i uporan plač bebe znaju biti jako teška kombinacija.

I nije to sve - neke majke ne osjete istoga trenutka povezanost s novorođečetom pa ih izjeda krivnja, neke osjećaju prazninu, a druge panični strah. Mnogo rodilja svako malo provjerava diše li beba - ali, u nekim slučajevima žene ne mogu ni jesti ni spavati, uvjerene da će im dijete umrijeti ako i na trenutak s njega skrenu pogled. Ova stanja, koja traže medicinsku pomoć, moraju prepoznati i žene i njihova okolina. Zato želim razbiti tabue i dati im svoj glas - obrazlaže glumica.

Njezina predstava u koju je uvrstila priče mnogih žena portretira novorotkinju koja je nedavno na svijet donijela kći i čiji unutarnji svijet pratimo na sceni kroz odnos s novorođenom bebom, okolinom i samom sobom. Za glazbu u predstavi pobrinuli su se Jakov Salečić i Frane Dulio, a scenografija je posuđena iz HNK Split.

- Brojke kažu da će svaka peta žena doživjeti postpartum depresiju. Ovo nije predstava o brojkama. Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obično ostane unutar četiri zida nečijeg doma.Ovo je posveta svakoj majci koja ostaje sama sa svojom težinom u trenutku za koji je mislila da će biti najčarobniji u njezinu životu. Ovo je za sve žene koje trebaju podršku - navodi glumica i napominje kako joj je od neizmjerne pomoći bio mentor, prof. Golovko.

---

image

‘Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obično ostane unutar četiri zida nečijeg doma‘

Paun Paunović/Cropix
---

- Kao mentor bio je stalno tu za mene. Hvala mu na tome. Uz to me uvijek podsjećao da slijedim svoju intuiciju i vjerujem u sebe. Jednom mi je rekao: "Ovo što ćete vi pokazati u sat vremena je ništa naspram onoga što svaka majka prolazi" i potpuno je u pravu - zaključuje Dea Maria.

Karte za premijeru, odnosno, diplomski ispit 16. lipnja nisu u prodaji, a za naredne izvedbe jesu. Uz kolege, roditelje i sestre, glumica očekuje i neke od žena koje su joj bilo stručnim sugestijama ili odgovorima pomogle u pisanju teksta.

A nakon diplome?

- Otvorena sam za sve planove koje život donese. Za sada bih jedino voljela da što više ljudi pogleda moju predstavu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

‘Budući da sam samohrana majka, roditelji i sestre bili su mi najveća podrška, i još uvijek su‘, kaže Dea Maria, kći omiljenog igrača Hajduka Deana Računice

Paun Paunović/Cropix

Dea Maria se uz glumu bavi i pjevanjem, članica je dvaju bandova, ‘Braća i sestre‘ i ‘Dischopath‘

Paun Paunović/Cropix

Ovu mladu, 26-godišnju mamu sin će uskoro prerasti. On ima već devet godina, a rodila ga je u sedamnaestoj

Paun Paunović/Cropix

‘Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obično ostane unutar četiri zida nečijeg doma‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/mlada-glumica-dea-maria-racunica-autorski-projekt-pripremala-je-dugo-izabrala-je-tabu-temu-zelim-dati-glas-zenama-1297612 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f62def07e11cac31320c45654813aa576bd773b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mlada+glumica+Dea+Maria+Ra%C4%8Dunica+autorski+projekt+pripremala+je+dugo%2C+izabrala+je+tabu-temu%3A+%E2%80%98%C5%BDelim+dati+glas+%C5%BEenama%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fmlada-glumica-dea-maria-racunica-autorski-projekt-pripremala-je-dugo-izabrala-je-tabu-temu-zelim-dati-glas-zenama-1297612 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fmlada-glumica-dea-maria-racunica-autorski-projekt-pripremala-je-dugo-izabrala-je-tabu-temu-zelim-dati-glas-zenama-1297612 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => premijera monodrame [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Kazalištepremijera monodrame

Mlada glumica Dea Maria Računica autorski projekt pripremala je dugo, izabrala je tabu-temu: ‘Želim dati glas ženama‘

Piše Jasmina Parić
11. lipnja 2023. - 20:19
‘Budući da sam samohrana majka, roditelji i sestre bili su mi najveća podrška, i još uvijek su‘, kaže Dea Maria, kći omiljenog igrača Hajduka Deana RačunicePaun Paunović/Cropix

U Beton kinu u Domu mladih 16., 19. i 23. lipnja bit će izvedena monodrama "Novorođena" studentice glume Dee Marije Računice. Predstava je nastala kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:39