stdClass Object ( [id] => 313160 [title] => Hrvatsku Facebook zvijezdu prati više od 130 tisuća ljudi! Provjerite zašto! [alias] => hrvatsku-facebook-zvijezdu-prati-vise-od-130-tisuca-ljudi-provjerite-zasto [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stranica "Čitaj knjigu" na Facebooku jedna je od onih koje će privući pažnju svakog knjigoljupca, pa čak i samo onih tzv. estetskih tipova koje već veseli pogled na oku ugodnu fotografiju kakvog relaksirajućeg i motivirajućeg mjesta za čitanje, a među sljedbenicima ima i ljubitelja mudrih citata te zanimljivih knjiških ulomaka. Sve su to razlozi koji su početnu brojčicu kritične mase prijatelja knjige "nabildali" do - pazite - čak oko sto pedeset tisuća pratitelja navedene stranice!

Podatak je još zanimljiviji u svjetlu činjenice da stranica "Čitaj knjigu" nema nikakvu komercijalnu pozadinu, iza nje ne stoji ni jedna izdavačka kuća, nego tek jedna dama, Zagrepčanka Alis Marić, koja naprosto jako voli čitati knjige.
Ona sama već više od dvije godine, naime, administrira i uistinu revno ažurira rečenu stranicu; stoga smo smatrali da je krajnje vrijeme da, budimo figurativni, zavirimo između korica te knjige...

Pedesete su godine

Jeste li iznenađeni tolikim zanimanjem za stranicu koju ste osmislili, a koja promovira kulturu čitanja knjiga? Ipak živimo u zemlji s tridesetak tisuća nepismenih osoba te bezbroj onih kojima su deklaracije proizvoda u trgovinama jedino "štivo" koje konzumiraju...
- Da, iznenađena sam. U malo više od dvije godine na mojoj Facebook stranici "Čitaj knjigu" okupila sam više od 130.000 knjigoljubaca, na blogu je više od 350.000 prikaza, a na Instagramu se druži 8000 zaljubljenika u knjige. Brojke sve govore. Ujedinila sam cijelu regiju u ljubavi prema knjigama. Putem društvenih mreža pokrenula sam malu, ali ne više tako tihu revoluciju. Kako je to moguće? Lako! Jedan od razloga je taj što moje preporuke dolaze iz srca, bez obzira na to koliko to nekome patetično zvučalo. Ja ne dociram, ne pravim se pametna, ne držim predavanja, ne kritiziram s pozicije književnog kritičara jer to i nisam, nego stvaram dobar osjećaj kod čitatelja. Ne družimo se samo virtualno. I Book club Čitaj knjigu je aktivan i dobro posjećen. Svaka književna večer koju smo organizirali u Zagrebu, Splitu, Gospiću bila je dobro posjećena.

Koji je bio inicijalni motiv za stvaranje ove stranice?
- Iz čiste ljubavi i strasti prema knjigama, čitanju i svemu što ima veze s knjigama. Opsjednuta sam piscima, izdavačkim kućama, knjižarama, knjižnicama, toplim i ugodnim kutcima za čitanje. Jedno jutro sam se probudila i shvatila što mi je činiti. Kao što je danas na djelu svojevrsna pomama za kulinarskim emisijama jer ljudi imaju interes, ali ne znaju što točno kuhati pa im treba servirati recepte i ideje, tako i ja serviram ljudima novitete i pomažem u orijentaciji među knjiškim naslovima. Uz to onda idu i svi oni predmeti i dodaci koji čitanje čine ljepšim i opuštenijim.

Udani ste, imate troje djece i sređen život i, ako sam dobro informirana, status mlade umirovljenice, no svejedno puno obaveza; koliko knjiga tjedno ili mjesečno stignete pročitati?
- Nekad sam čitala i dvije knjige tjedno. Sada je to uz sav moj angažman oko stranice i bloga - jedna knjiga tjedno. Osim na Čitaj knjigu, aktivna sam članica udruge "Žene i vino - Women on wine". Mi smo udruga koja djeluje već pet godina i okupljamo žene koje proizvode vino, bave se marketingom i/ili prodajom vina, vode vinoteke, izučavaju vina (sommelierke), stvaraju nova vina (enologinje), pišu o vinu. Želimo stvoriti i svojevrsnu networking platformu čiji su primarni cilj i misija obznaniti da u Hrvatskoj postoji jaka ženska vinska scena te povezati žene koje se na bilo koji način bave vinom. U udruzi sam veoma angažirana u administrativnim poslovima, na društvenim mrežama, ali i u organizaciji edukacija, izleta i događaja. Dakle, ima me na sve strane. Takva sam. Dobro organizirana i znatiželjna. Pedesete su blažene godine.

Udomiti knjigu

Nabavljate li knjige u knjižnicama, kupujete, posuđujete...?
- Moja majka me kao djevojčicu vodila u knjižnicu na tjednoj bazi. To mi je bio najdraži izlazak. Dok su moje prijateljice išle na igralište, u park ili kod prijateljice, ja sam vrijeme provodila u knjižnici ili knjižari. I dan-danas svaki dan zađem u jedan takav knjiški prostor. To je isto svojevrsna ovisnost. Prije sam redovno kupovala knjige, u knjižari, ili preko Amazon.coma. Danas dobivam knjige od izdavača. Knjige mi šalju i mladi autori. Sada je svima stalo da imam dovoljno novih naslova i sve novitete.

Jedno prozaično/ praktično pitanje: kako rješavate problem skladištenja tolike gomile knjiga? Načula sam da u tom smislu imate sjajno rješenje vezano uz "pokret oslobađanja knjiga s polica".
- Moja kuća je pretrpana knjigama. Sve police su pune (a imam ih šest velikih), a vrlo često se tu nađe i nekoliko "tornjeva“ knjiga. Moja obitelj se često buni. Kažu da ne mogu živjeti od mojih knjiga. Sapliću se o njih. Ali to me zabavlja. Ja se uz knjige najbolje osjećam. Nema ljepšeg od mirisa knjiga, novih i glatkih stranica, prekrasnih naslovnica... Moja je misija i udomljavati knjige - jer knjige ne žive ako su zaboravljene na polici. Na Facebook stranici tako objavim sliku knjige koju želim udomiti, a čitatelji taj status trebaju podijeliti i komentirati te tako imaju šansu udomiti knjigu kod sebe, na vlastitoj polici. Dobitnike odabirem slučajnim izborom i poklonjene knjige šaljem poštom. Ovim sistemom udomljeno je do sada oko 300 knjiga svih žanrova.

Spomenuli ste "Book club", koji uključuje i projekt razmjene knjiga na javnim mjestima po cijeloj Hrvatskoj. Osobito je dirljiva i pohvalna inicijativa postavljanja punktova za razmjenu knjiga u bolnicama. Približite nam tu priču.
- Cilj akcije je popularizirati i promovirati čitanje te osigurati dostupnost knjiga. Knjige se mogu slobodno uzeti, pročitati, vratiti ili donijeti neku drugu, bez ikakvih obaveza: posudi/pročitaj/vrati/pokloni. Zašto da knjige stoje zaboravljene na policama i skupljaju prašinu. Na taj način okupljamo čitatelje i ljubitelje knjige, promoviramo čitanje i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, širimo maštu i pismenost, potičemo znanje. Činilo mi se da je potrebno i da bolnice dobiju takve kutke za čitanje koji pomažu pacijentima i onima koji čekaju na preglede i bolničke tretmane da se opuste i "otputuju“ na čas u neki mirniji i drugačiji svijet. Tamo gdje je manje boli i straha... Klinika za tumore u Zagrebu je u sklopu kontinuiranih nastojanja da podigne kvalitetu prostora i boravka u bolnici zajedno s "Čitaj knjigu" osmislila malu knjižnicu za sve osobe koji u ovom prostoru borave; to je odlična inicijativa potaknuta željom da se djelić bolničkog prostora dodatno oplemeni i uljepša. Tu ideju želim provesti u stvarnost u svim hrvatskim bolnicama. Isto tako sam i Odjel dječje onkologije opremila knjigama za školsku lektiru, jer svih drugih knjiga i slikovnica imaju dovoljno. Slična stvar uvedena je u Općoj bolnici u Gospiću. Dobro je činiti dobro knjigama.

Vaša stranica obiluje preporukama, no ne i kritikama. Drugim riječima, niste još nikoga "nagazili". Je li to zato što je "život prekratak da bi čitali loše knjige" (ovo citiram upravo vas)?
- Upravo tako. Neki mi zamjeraju da se meni sve knjige sviđaju i da nisam dovoljno kritična. Ponavljam da nisam književna kritičarka. Nisam u poziciji da moram čitati određene knjige. Nemam zadatak o nekoj knjizi napisati osvrt. Kako nemam puno vremena, čitam samo one knjige koje mi se sviđaju. Vrlo jednostavno. Tko sam ja da iznosim negativan stav o nekoj knjizi. Čitalački ukusi su različiti kao i svi drugi. Zato biram i prenosim ono što sam proživjela čitajući. Moje preporuke, rekoh već, dolaze iz srca. Tu nema negativnosti. Samo puno ljubavi i zanesenosti knjigama.

Biografije i putopisi

Koliko vam je potrebno stranica da biste uvidjeli da vas knjiga nije dovoljno zaokupila? Osobno sam se uvijek trudila do kraja "dati priliku" autoru književnog uratka, a neke su mi knjige počele biti zanimljive čak u posljednjoj trećini...
- Pa, već nakon 50-ak stranica neke knjige znam jesmo li knjiga i ja u ljubavi. Ako ne osjetim "one leptiriće“, odustajem. Ne mučim se i ne idem do kraja. To ne znači da ta knjiga nije kvalitetna, ili dobra. Samo nije za mene i moj čitalački ukus. Želim da me knjiga obuzme, da me odvede u neki drugi svijet. Da se mogu opustiti, izgubiti, pomalo sanjati. To vam je kao i s ljudima. Pa ne mogu ti se svi svidjeti.

Koje žanrove volite?
- Obožavam autobiografije i biografije. Uživam u dobrim i mudrim krimićima i psihotrilerima. Volim obiteljske drame i knjige o braku i obiteljskim tajnama. Volim istinite priče. Volim pročitati i dobar putopis. Jer moja druga strast su putovanja. Ne volim SF, povijesne romane, kao ni "young adult“ romane.

Jeste li ljubiteljica "samopomoćnica", te često podcijenjene forme?
- Da! Volim self-help literaturu. Ne svu i ne bilo što. Tu sam probirljiva, ali da - "pali“ me takvo štivo. Puno sam naučila i usvojila iz takvih knjiga. Obožavam knjige o izlječenjima, životnim promjenama i motivacijske knjige. Nemoguće je sve proživjeti u životu. Na taj način nam je to omogućeno kroz tuđa iskustva. Volim teme o životu poslije smrti, o putovanju duša i reinkarnaciji.

Koje biste domaće autore apostrofirali kao kvalitetne, ili barem vama omiljene?
- Moji omiljeni domaći autori su: Marina Vujčić, Ivica Prtenjača, Ingrid Divković, Lea Brezar, Lari Mari (književni dvojac iz Opatije). Nekim mladim domaćim autorima je Čitaj knjigu "dao krila“. To će raditi i dalje.

Iako ih ne pišete, čitate li književne kritike?
- Da, svakako. Sve što ima veze s knjigama redovno čitam.

Vaša stranica, osim lijepim naslovima i zanimljivim citatima, vrvi i - dobrim fotografijama. Gdje ih samo nalazite?
- Osim za knjigama, luda sam za dobrim fotografijama. Doma stalno fotkam knjige, mog psića, atmosferu čitanja. Volim putovanja i opsesivno fotkam kada putujem. Slika govori više od tisuću riječi - kažu. Inače sam esteta i volim sve što je lijepo. Tako na svojoj stranici spajam sliku i riječi. To se pokazalo dobrim receptom.

Vino i istina

Recite nam nešto o vašem projektu sljubljivanja knjige i vina - dosad je ta simbioza postojala za, recimo, vino i sireve ili vino i cigare, dok smo čitanje knjige najčešće vezivali uz ispijanje kakvog toplog napitka, čaja ili kave?

- Na nadahnjujućoj, kreativnoj i posebnoj radionici, „Vino i knjiga“ nas dvije strastvene ljubiteljice vina i knjiga, Jelena Šimić Valentić - vrhunska sommelierka i osnivačica Vinske škole „Pupitres“ - i ja vodimo polaznike u potpuno novi doživljaj. Spajamo dvije strasti, dakle vino i knjigu, i to tako da odaberemo četiri vrhunska vina kao suptilne pratioce uz četiri posebna karaktera knjiga. Listajući knjigu, razgovaramo o snažnim porukama uz vrhunska vina te zajedno pronalazimo ljepotu istraživanja ove dvije umjetnosti. Ova vinska radionica nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Književni turizam

Osmišljavate i projekt svojevrsnog 'književnog turizma' ?

- A moja sljedeća ideja je da povežem svoje dvije velike ljubavi: knjigu i putovanje. Zajedno s jednom uvaženom turističkom agencijom već sam dogovorila suradnju. Vodit ćemo knjigoljupce po Europi na mjesta gdje su knjige i gdje su se okupljali, živjeli i pisali veliki pisci. Mjesta gdje su nastajali veliki romani. Mjesta gdje se sve vrti oko knjiga. Takvih mjesta ima na stotine. Radimo na organizaciji za Pariz i London& Edinburgh. Tom projektu se posebno veselim.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => preporuka za čitanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-05-20 20:42:31 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-05-20 23:39:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-05-20 21:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15476 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/05\/20\/Kultura\/maric9-290416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/20\/Kultura\/maric7-290416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/20\/Kultura\/maric6-290416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/20\/Kultura\/maric5-290416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/20\/Kultura\/maric4-290416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/20\/Kultura\/maric1-290416.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x641"},{"size0":"960x641"},{"size0":"960x641"},{"size0":"960x641"},{"size0":"960x641"},{"size0":"960x1438"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7761880 Threads: 3 Questions: 1564802913 Slow queries: 4773333 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111609284 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/hrvatsku-facebook-zvijezdu-prati-vise-od-130-tisuca-ljudi-provjerite-zasto-313160 [printLink] => /kultura/hrvatsku-facebook-zvijezdu-prati-vise-od-130-tisuca-ljudi-provjerite-zasto-313160?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 292689 [name] => facebook [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => facebook [link] => /tag/facebook ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243644 [name] => Alis Marić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alis-maric [link] => /tag/alis-maric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 243645 [name] => čitaj knjigu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => citaj-knjigu [link] => /tag/citaj-knjigu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => preporuka za čitanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatsku Facebook zvijezdu prati više od 130 tisuća ljudi! Provjerite zašto! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/20/Kultura/maric9-290416.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/20/Kultura/maric9-290416.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/20/Kultura/maric7-290416.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/20/Kultura/maric6-290416.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/20/Kultura/maric5-290416.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/20/Kultura/maric4-290416.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/20/Kultura/maric1-290416.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stranica "Čitaj knjigu" na Facebooku jedna je od onih koje će privući pažnju svakog knjigoljupca, pa čak i samo onih tzv. estetskih tipova koje već veseli pogled na oku ugodnu fotografiju kakvog relaksirajućeg i motivirajućeg mjesta za čitanje, a među sljedbenicima ima i ljubitelja mudrih citata te zanimljivih knjiških ulomaka. Sve su to razlozi koji su početnu brojčicu kritične mase prijatelja knjige "nabildali" do - pazite - čak oko sto pedeset tisuća pratitelja navedene stranice!

Podatak je još zanimljiviji u svjetlu činjenice da stranica "Čitaj knjigu" nema nikakvu komercijalnu pozadinu, iza nje ne stoji ni jedna izdavačka kuća, nego tek jedna dama, Zagrepčanka Alis Marić, koja naprosto jako voli čitati knjige.
Ona sama već više od dvije godine, naime, administrira i uistinu revno ažurira rečenu stranicu; stoga smo smatrali da je krajnje vrijeme da, budimo figurativni, zavirimo između korica te knjige...

Pedesete su godine

Jeste li iznenađeni tolikim zanimanjem za stranicu koju ste osmislili, a koja promovira kulturu čitanja knjiga? Ipak živimo u zemlji s tridesetak tisuća nepismenih osoba te bezbroj onih kojima su deklaracije proizvoda u trgovinama jedino "štivo" koje konzumiraju...
- Da, iznenađena sam. U malo više od dvije godine na mojoj Facebook stranici "Čitaj knjigu" okupila sam više od 130.000 knjigoljubaca, na blogu je više od 350.000 prikaza, a na Instagramu se druži 8000 zaljubljenika u knjige. Brojke sve govore. Ujedinila sam cijelu regiju u ljubavi prema knjigama. Putem društvenih mreža pokrenula sam malu, ali ne više tako tihu revoluciju. Kako je to moguće? Lako! Jedan od razloga je taj što moje preporuke dolaze iz srca, bez obzira na to koliko to nekome patetično zvučalo. Ja ne dociram, ne pravim se pametna, ne držim predavanja, ne kritiziram s pozicije književnog kritičara jer to i nisam, nego stvaram dobar osjećaj kod čitatelja. Ne družimo se samo virtualno. I Book club Čitaj knjigu je aktivan i dobro posjećen. Svaka književna večer koju smo organizirali u Zagrebu, Splitu, Gospiću bila je dobro posjećena.

Koji je bio inicijalni motiv za stvaranje ove stranice?
- Iz čiste ljubavi i strasti prema knjigama, čitanju i svemu što ima veze s knjigama. Opsjednuta sam piscima, izdavačkim kućama, knjižarama, knjižnicama, toplim i ugodnim kutcima za čitanje. Jedno jutro sam se probudila i shvatila što mi je činiti. Kao što je danas na djelu svojevrsna pomama za kulinarskim emisijama jer ljudi imaju interes, ali ne znaju što točno kuhati pa im treba servirati recepte i ideje, tako i ja serviram ljudima novitete i pomažem u orijentaciji među knjiškim naslovima. Uz to onda idu i svi oni predmeti i dodaci koji čitanje čine ljepšim i opuštenijim.

Udani ste, imate troje djece i sređen život i, ako sam dobro informirana, status mlade umirovljenice, no svejedno puno obaveza; koliko knjiga tjedno ili mjesečno stignete pročitati?
- Nekad sam čitala i dvije knjige tjedno. Sada je to uz sav moj angažman oko stranice i bloga - jedna knjiga tjedno. Osim na Čitaj knjigu, aktivna sam članica udruge "Žene i vino - Women on wine". Mi smo udruga koja djeluje već pet godina i okupljamo žene koje proizvode vino, bave se marketingom i/ili prodajom vina, vode vinoteke, izučavaju vina (sommelierke), stvaraju nova vina (enologinje), pišu o vinu. Želimo stvoriti i svojevrsnu networking platformu čiji su primarni cilj i misija obznaniti da u Hrvatskoj postoji jaka ženska vinska scena te povezati žene koje se na bilo koji način bave vinom. U udruzi sam veoma angažirana u administrativnim poslovima, na društvenim mrežama, ali i u organizaciji edukacija, izleta i događaja. Dakle, ima me na sve strane. Takva sam. Dobro organizirana i znatiželjna. Pedesete su blažene godine.

Udomiti knjigu

Nabavljate li knjige u knjižnicama, kupujete, posuđujete...?
- Moja majka me kao djevojčicu vodila u knjižnicu na tjednoj bazi. To mi je bio najdraži izlazak. Dok su moje prijateljice išle na igralište, u park ili kod prijateljice, ja sam vrijeme provodila u knjižnici ili knjižari. I dan-danas svaki dan zađem u jedan takav knjiški prostor. To je isto svojevrsna ovisnost. Prije sam redovno kupovala knjige, u knjižari, ili preko Amazon.coma. Danas dobivam knjige od izdavača. Knjige mi šalju i mladi autori. Sada je svima stalo da imam dovoljno novih naslova i sve novitete.

Jedno prozaično/ praktično pitanje: kako rješavate problem skladištenja tolike gomile knjiga? Načula sam da u tom smislu imate sjajno rješenje vezano uz "pokret oslobađanja knjiga s polica".
- Moja kuća je pretrpana knjigama. Sve police su pune (a imam ih šest velikih), a vrlo često se tu nađe i nekoliko "tornjeva“ knjiga. Moja obitelj se često buni. Kažu da ne mogu živjeti od mojih knjiga. Sapliću se o njih. Ali to me zabavlja. Ja se uz knjige najbolje osjećam. Nema ljepšeg od mirisa knjiga, novih i glatkih stranica, prekrasnih naslovnica... Moja je misija i udomljavati knjige - jer knjige ne žive ako su zaboravljene na polici. Na Facebook stranici tako objavim sliku knjige koju želim udomiti, a čitatelji taj status trebaju podijeliti i komentirati te tako imaju šansu udomiti knjigu kod sebe, na vlastitoj polici. Dobitnike odabirem slučajnim izborom i poklonjene knjige šaljem poštom. Ovim sistemom udomljeno je do sada oko 300 knjiga svih žanrova.

Spomenuli ste "Book club", koji uključuje i projekt razmjene knjiga na javnim mjestima po cijeloj Hrvatskoj. Osobito je dirljiva i pohvalna inicijativa postavljanja punktova za razmjenu knjiga u bolnicama. Približite nam tu priču.
- Cilj akcije je popularizirati i promovirati čitanje te osigurati dostupnost knjiga. Knjige se mogu slobodno uzeti, pročitati, vratiti ili donijeti neku drugu, bez ikakvih obaveza: posudi/pročitaj/vrati/pokloni. Zašto da knjige stoje zaboravljene na policama i skupljaju prašinu. Na taj način okupljamo čitatelje i ljubitelje knjige, promoviramo čitanje i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, širimo maštu i pismenost, potičemo znanje. Činilo mi se da je potrebno i da bolnice dobiju takve kutke za čitanje koji pomažu pacijentima i onima koji čekaju na preglede i bolničke tretmane da se opuste i "otputuju“ na čas u neki mirniji i drugačiji svijet. Tamo gdje je manje boli i straha... Klinika za tumore u Zagrebu je u sklopu kontinuiranih nastojanja da podigne kvalitetu prostora i boravka u bolnici zajedno s "Čitaj knjigu" osmislila malu knjižnicu za sve osobe koji u ovom prostoru borave; to je odlična inicijativa potaknuta željom da se djelić bolničkog prostora dodatno oplemeni i uljepša. Tu ideju želim provesti u stvarnost u svim hrvatskim bolnicama. Isto tako sam i Odjel dječje onkologije opremila knjigama za školsku lektiru, jer svih drugih knjiga i slikovnica imaju dovoljno. Slična stvar uvedena je u Općoj bolnici u Gospiću. Dobro je činiti dobro knjigama.

Vaša stranica obiluje preporukama, no ne i kritikama. Drugim riječima, niste još nikoga "nagazili". Je li to zato što je "život prekratak da bi čitali loše knjige" (ovo citiram upravo vas)?
- Upravo tako. Neki mi zamjeraju da se meni sve knjige sviđaju i da nisam dovoljno kritična. Ponavljam da nisam književna kritičarka. Nisam u poziciji da moram čitati određene knjige. Nemam zadatak o nekoj knjizi napisati osvrt. Kako nemam puno vremena, čitam samo one knjige koje mi se sviđaju. Vrlo jednostavno. Tko sam ja da iznosim negativan stav o nekoj knjizi. Čitalački ukusi su različiti kao i svi drugi. Zato biram i prenosim ono što sam proživjela čitajući. Moje preporuke, rekoh već, dolaze iz srca. Tu nema negativnosti. Samo puno ljubavi i zanesenosti knjigama.

Biografije i putopisi

Koliko vam je potrebno stranica da biste uvidjeli da vas knjiga nije dovoljno zaokupila? Osobno sam se uvijek trudila do kraja "dati priliku" autoru književnog uratka, a neke su mi knjige počele biti zanimljive čak u posljednjoj trećini...
- Pa, već nakon 50-ak stranica neke knjige znam jesmo li knjiga i ja u ljubavi. Ako ne osjetim "one leptiriće“, odustajem. Ne mučim se i ne idem do kraja. To ne znači da ta knjiga nije kvalitetna, ili dobra. Samo nije za mene i moj čitalački ukus. Želim da me knjiga obuzme, da me odvede u neki drugi svijet. Da se mogu opustiti, izgubiti, pomalo sanjati. To vam je kao i s ljudima. Pa ne mogu ti se svi svidjeti.

Koje žanrove volite?
- Obožavam autobiografije i biografije. Uživam u dobrim i mudrim krimićima i psihotrilerima. Volim obiteljske drame i knjige o braku i obiteljskim tajnama. Volim istinite priče. Volim pročitati i dobar putopis. Jer moja druga strast su putovanja. Ne volim SF, povijesne romane, kao ni "young adult“ romane.

Jeste li ljubiteljica "samopomoćnica", te često podcijenjene forme?
- Da! Volim self-help literaturu. Ne svu i ne bilo što. Tu sam probirljiva, ali da - "pali“ me takvo štivo. Puno sam naučila i usvojila iz takvih knjiga. Obožavam knjige o izlječenjima, životnim promjenama i motivacijske knjige. Nemoguće je sve proživjeti u životu. Na taj način nam je to omogućeno kroz tuđa iskustva. Volim teme o životu poslije smrti, o putovanju duša i reinkarnaciji.

Koje biste domaće autore apostrofirali kao kvalitetne, ili barem vama omiljene?
- Moji omiljeni domaći autori su: Marina Vujčić, Ivica Prtenjača, Ingrid Divković, Lea Brezar, Lari Mari (književni dvojac iz Opatije). Nekim mladim domaćim autorima je Čitaj knjigu "dao krila“. To će raditi i dalje.

Iako ih ne pišete, čitate li književne kritike?
- Da, svakako. Sve što ima veze s knjigama redovno čitam.

Vaša stranica, osim lijepim naslovima i zanimljivim citatima, vrvi i - dobrim fotografijama. Gdje ih samo nalazite?
- Osim za knjigama, luda sam za dobrim fotografijama. Doma stalno fotkam knjige, mog psića, atmosferu čitanja. Volim putovanja i opsesivno fotkam kada putujem. Slika govori više od tisuću riječi - kažu. Inače sam esteta i volim sve što je lijepo. Tako na svojoj stranici spajam sliku i riječi. To se pokazalo dobrim receptom.

Vino i istina

Recite nam nešto o vašem projektu sljubljivanja knjige i vina - dosad je ta simbioza postojala za, recimo, vino i sireve ili vino i cigare, dok smo čitanje knjige najčešće vezivali uz ispijanje kakvog toplog napitka, čaja ili kave?

- Na nadahnjujućoj, kreativnoj i posebnoj radionici, „Vino i knjiga“ nas dvije strastvene ljubiteljice vina i knjiga, Jelena Šimić Valentić - vrhunska sommelierka i osnivačica Vinske škole „Pupitres“ - i ja vodimo polaznike u potpuno novi doživljaj. Spajamo dvije strasti, dakle vino i knjigu, i to tako da odaberemo četiri vrhunska vina kao suptilne pratioce uz četiri posebna karaktera knjiga. Listajući knjigu, razgovaramo o snažnim porukama uz vrhunska vina te zajedno pronalazimo ljepotu istraživanja ove dvije umjetnosti. Ova vinska radionica nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Književni turizam

Osmišljavate i projekt svojevrsnog 'književnog turizma' ?

- A moja sljedeća ideja je da povežem svoje dvije velike ljubavi: knjigu i putovanje. Zajedno s jednom uvaženom turističkom agencijom već sam dogovorila suradnju. Vodit ćemo knjigoljupce po Europi na mjesta gdje su knjige i gdje su se okupljali, živjeli i pisali veliki pisci. Mjesta gdje su nastajali veliki romani. Mjesta gdje se sve vrti oko knjiga. Takvih mjesta ima na stotine. Radimo na organizaciji za Pariz i London& Edinburgh. Tom projektu se posebno veselim.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/hrvatsku-facebook-zvijezdu-prati-vise-od-130-tisuca-ljudi-provjerite-zasto-313160 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a2dc08a801481b8dce79edb300dad22793804115 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatsku+Facebook+zvijezdu+prati+vi%C5%A1e+od+130+tisu%C4%87a+ljudi%21+Provjerite+za%C5%A1to%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fhrvatsku-facebook-zvijezdu-prati-vise-od-130-tisuca-ljudi-provjerite-zasto-313160 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fhrvatsku-facebook-zvijezdu-prati-vise-od-130-tisuca-ljudi-provjerite-zasto-313160 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => preporuka za čitanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturapreporuka za čitanje

Hrvatsku Facebook zvijezdu prati više od 130 tisuća ljudi! Provjerite zašto!

20. svibnja 2016. - 23:39

Stranica "Čitaj knjigu" na Facebooku jedna je od onih koje će privući pažnju svakog knjigoljupca, pa čak i samo onih tzv. estetskih tipova koje već veseli pogled na oku ugodnu fotografiju kakvog relaksirajućeg i motivirajućeg mjesta za čitanje, a među sljedbenicima ima i ljubitelja mudrih citata te zanimljivih knjiških ulomaka. Sve su to razlozi koji su početnu brojčicu kritične mase prijatelja knjige "nabildali" do - pazite - čak oko sto pedeset tisuća pratitelja navedene stranice!

Podatak je još zanimljiviji u svjetlu činjenice da stranica "Čitaj knjigu" nema nikakvu komercijalnu pozadinu, iza nje ne stoji ni jedna izdavačka kuća, nego tek jedna dama, Zagrepčanka Alis Marić, koja naprosto jako voli čitati knjige.
Ona sama već više od dvije godine, naime, administ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:20