StoryEditorOCM
GlazbaOD 13. 7. DO 7. 8.

Opera Selecta slavi 15. rođendan; ovogodišnje izdanje u Trogiru otvara hrvatski ansambl Acoustic Project

6. srpnja 2023. - 09:55

Jubilarno, 15. izdanje festivala Opera Selecta od 13. srpnja do 7. kolovoza okuplja brojne poznate glazbenike i ansamble nastavljajući tradiciju najprestižnijih događaja bogate ljetne trogirske ponude, u kojima se spajaju prepoznatljive povijesne lokacije i ostale vrste umjetnosti s glazbenim događajima na otvorenom, među kojima srednjovjekovna tvrđava Kamerlengo ima posebno mjesto.

Ovogodišnje izdanje festivala, 13. srpnja, u 21 sat, otvara hrvatski ansambl Acoustic Project u kuli Kamerlengo, čiji su mladi članovi već afirmirani glazbenici snažne kreativne i interpretativne energije.

Osim izvedbe standardnih skladbi s repertoara gudačkih orkestara, cilj ansambla je programski i izvođački krenuti u smjeru inovacije, pa eksperimentiraju s raznim stilovima i glazbenim epohama praizvodeći i djela hrvatskih te međunarodnih skladatelja. U obradama opernih arija pridružit će im se jedna od najtraženijih hrvatskih mladih glazbenica, sopranistica Darija Auguštan.

image

I ove godine Opera Selecta dovodi u Trogir prvake klasične glazbe

 

Najljepše arije i dueti

Centralni Gala koncert Opera Selecta bit će izvođački najbrojniji nastup ove godine u izvedbi Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, pod palicom dirigenta Pavla Zajceva. Na pozornici će im se pridružiti prvakinja zagrebačke opere, sopranistica Marija Kuhar Šoša, prvakinja splitske opere, mezzosopranistica Terezija Kusanović i student završne godine Muzičke akademije u Zagrebu, već aktivan, nagrađivan te od struke i publike prepoznat tenor Filip Filipović. Publici će 17. srpnja donijeti najljepše arije, duete i orkestralna intermezza pod zvjezdanim nebom kule Kamerlengo u 21 sat.

Tradicionalna koncertna događanja nadopunit će i jedno modno. Ove godine na Trg Ivana Pavla II. hrvatski brend ELFS donosi pregled visoke mode, i to 28. srpnja, u 22 sata, uz pomno pripremljenu glazbu. Naime, skladatelj Ozren K. Glaser svoje je iskustvo rada u Hollywoodu prenio na ovaj događaj stvorivši jedinstvenu suitu sastavljenu od kombinacije autorske, klasične i filmske glazbe.

image

Marija Kuhar Šoša
 

Neja Markičević/HANZA MEDIA

Film u Kuli

Naposljetku, završna večer festivala bit će posvećena pretpremijernom prikazivanju dugometražnog dokumentarnog filma “Opera Selecta”, redateljice i scenaristice dr. sc. Lane Pavić. Nakon više od dva desetljeća novinarskog i televizijskog rada, zadivljena pričom trogirskih entuzijasta o kojima je prethodno snimila televizijsku reportažu, Pavić se odvažila i na dugometražni dokumentarni prvijenac. Publika će imati priliku 7. kolovoza u kuli Kamerlengo, s početkom u 21 sat, pogledati inspirativan petnaestogodišnji put koji su začetnici festivala Opera Selecta prošli od prvog organiziranog koncerta do priznatog festivala s raznovrsnim glazbenim i umjetničkim događajima.

image

Terezija Kusanović
 

Josko Supic/Cropix

Naime, festival Opera Selecta, koji je 2009. osnovan s ciljem približavanja klasične glazbe široj publici, izvrsno je prihvaćen i posjećen te je ubrzo postao tradicija grada Trogira. Iz cjelovečernjih koncerata svjetskih opernih zvijezda, Opera Selecta prerasla je u festival koji uz bisere opernih arija donosi i koncertne recitale te nastupe komornih i orkestralnih ansambala. Vrijedni organizatori za svako izdanje Opere Selecte podižu letvicu ponudom novih i zanimljivih događaja. Svakoga ljeta Trogir ispune note međunarodnih i hrvatskih skladatelja u izvedbama vrhunskih hrvatskih i međunarodnih glazbenih interpreta, čime ga približavaju klasičnim glazbenim metropolama. Do sada je festival ugostio niz svjetski poznatih glazbenika i postao kulturno-glazbeni brend grada, ucrtavši Trogir na karte festivalskih glazbenih događanja na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:01