stdClass Object ( [id] => 1068384 [title] => Glazba je doživjela šok, a lijek joj nudi - TikTok! Pandemijska kriza pogodila je i sektor u kojemu većina zaposlenika živi s pjesmom [alias] => glazba-je-dozivjela-sok-a-lijek-joj-nudi-tiktok-pandemijska-kriza-pogodila-je-i-sektor-u-kojemu-vecina-zaposlenika-zivi-s-pjesmom [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nema toga posla na svijetu koji uslijed pandemije nije pretrpio nekakvu materijalnu promjenu, jasno je to i onima što vjeruju da je Zemlja ravna.

Glazbena industrija nije iznimka. Do pojave virusa samo nebo je bila granica u smislu globalne zarade, pa je lockdown u ožujku tresnuo bučnije nego mnogogdje drugdje. Razumljiv je pad u prodaji fizičkih albuma, ali zanimljivo je da je posrnuo i "stream“, barem u najpopularnijim žanrovima tipa pop, rap, i R&B, koji su zabilježili pad od 13 posto u odnosu na tjedan dana prije "lockdowna“. Zato su blagi porast u "streamu" osjetili žanrovi a la klasika (do 1,5 posto), folk (2,9 posto) i glazba za djecu (čak 3,8 posto).

Puno jači šok za industriju je otkazivanje koncerata, jer glazbenici od nastupa ostvaruju oko 75 posto prihoda. Prema neprofitnoj međunarodnoj organizaciji The World Economic Forum iz Ženeve, koja proučava različite oblike suradnje u javno-privatnom sektoru, glazbena je industrija na valu otkazanih koncerata samo u sponzorstvima izgubila više od deset milijardi dolara. To je financijski odron zbog kojega već proteklih mjeseci susrećemo inovativne modele monetizacije glazbe. Zanimljiva strategija bila je ona kad je Fortnite, besplatna online-multiplayer-video igra s više od 250 milijuna igrača, ugostila virtualni koncert rappera Travisa Scotta, kojega je popratilo više od 30 milijuna ljudi. Izdavač igre, Epic Games, uvrstio je Scotta u isti dućan u kojemu igrači za virtualni novac mogu kupiti virtualnu opremu, uređaje i pribor za svoje avatare.

NOVA POZORNICA JE VIDEOIGRA

To je publika koju je teško privući drugim medijima: 40 posto igrača su djeca u dobi od 10 do 17, koji oko 25 posto svog slobodnog vremena provedu uz Fortnite. Tu par reklama stvori više prometa nego što bi Scott mogao na vlastitom koncertu.

Kriza će vjerojatno ubrzati trendove u glazbenoj industriji, pogotovo one koji se temelje na "streamu“, jer ovaj je u šest godina uoči pandemije skočio s devet na 47 posto sveukupnog prihoda glazbene industrije. A ova "piza“ preko 50 milijardi dolara. To je financijski ocean u koji se slijevaju dvije velike prihodovne rijeke: jedna je glazba uživo, na koju je dosad otpadalo više od 50 posto zarade i to samo od prodaje ulaznica. A druga je snimljena glazba, koja zbraja "stream“, "download“, prodaju nosača zvuka, te tzv. "prihode sinkronizacije“ (prava za filmsku glazbu, igre, televiziju i reklame). Tako, snimljena glazba postigla je gotovo razinu zarade koju je imala prije internet-piratije, što govori o rastućem usvajanju streaminga, kako od glazbenih etiketa tako i od korisnika. Prije korone, na "streaming“ je otpadala gotovo polovica prihoda snimljene glazbe. S druge strane, fizička prodaja nosača zvuka, koja inače predstavlja četvrtinu prihoda od snimljene glazbe, smanjila se za trećinu, što i ne čudi s obzirom na djelomičnu ili posvemašnju redukciju diskografske maloprodaje. Digitalna prodaja (stream, download...) pala je za 11 posto, što je u skladu s općim padom potrošnje.

GLAZBA SE SLUŠA DRUKČIJE

Činjenica je i da se promijenio način na koji se glazba sluša. Primjerice, Tencent Music Entertainment (TME) najveći streaming servis za kinesko tržište, s više od 800 milijuna korisnika i 120 milijuna pretplatnika, u prvom je kvartalu 2020. zabilježio čak 70 posto više pretplatnika u odnosu na prošlu godinu, ali i promjenu u načinu slušanja: sve više korisnika za slušanje glazbe koriste pametne aparate, pa i televizor, tim prije što su se ljudi okrenuli televizijskim vijestima.

Spotify, koji je također povećao broj pretplatnika tijekom prvog tromjesečja ove godine, isto upisuje promjenu u potrošačkoj rutini, koja sada sliči na potrošnju vikendom, s porastom popularnosti "opuštajućih žanrova“.

I oglašavanje je znatno palo. Prema istraživanju Ureda za interaktivno oglašavanje (Interactive Advertising Bureau) četvrtina medijskih kupaca i brendova pauzirala je oglašavanje u prvoj polovici 2020., a daljnjih 46% smanjilo je potrošnju. To jako utječe na glazbene platforme podržane oglasima (npr. Spotify), a time i na ukupni prihod industrije i pojedinačni prihod umjetnika. Što se tiče distribucije, sve je više umjetnika koji nova izdanja odlažu za dogodine, uglavnom zbog nemogućnosti realizacije promotivnih turneja i općeg kraha glazbe uživo.

OBNOVA POVJERENJA BIT ĆE TEŠKA

Dakle, sve dok traju zabrane velikih skupova, ukupni prihod industrije je prepolovljen. Kad se izuzme prodaja ulaznica i popratne robe, procjenjuje se kako stagnacija industriju košta više od 10 milijardi dolara samo u sponzorstvima. Izlazak iz pandemije još uvijek je na dugom štapu, ali perspektiva ne izgleda sjajno.

Obnova povjerenja bit će teška: istraživanja pokazuju kako bez provjerenog cjepiva manje od polovice potrošača planira odlaziti na koncerte, filmove, sportska događanja i zabavne parkove. Industrija se snalazi kako zna. Velike glazbene tvrtke kao što su Universal Music Group ili Live Nation Entertainment, a onda i divovi streaminga a la Spotify, Amazon Music, TIDAL, YouTube Music i drugi odvajaju značajne donacije za najugroženije skupine umjetnika.

Neki pružatelji usluga omogućuju potrošačima da izravno doniraju u fondove po svom izboru, ili izvođačima daju beskamatni avans u slučajevima poteškoća proizišlih iz različitih otkazivanja. Što se tiče javnog sektora, vlade širom svijeta razvile su pakete pomoći u potrošnji, potporama i zajmovima za industrije i radnike pogođene krizom u ukupnom iznosu od milijun bilijuna dolara. I naša je Vlada osigurala devet milijuna kuna za umjetničke organizacije, strukovne udruge i samostalne umjetnike za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. Ovi poticaji nisu specificirani usko za glazbenu industriju, ali klasificirani su za medije, umjetnost i kulturu. Među ostalima je za programe "streama" Hrvatske glazbene unije odobreno 70 tisuća kuna, a 50 tisuća kuna i Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika. Pojedinačni glazbenici dobili su od 10 do 30 tisuća kuna, a najveći glazbeni "dobitnik" je Hrvatski barokni ansambl, kojemu je za pokrivanje dijela troškova izvedbi u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta (70.000 kn) i digitalnu prilagodbu u 21. koncertnoj sezoni (40.000 kn) dodijeljeno ukupno 110 tisuća kuna.

Neke su koncertne dvorane nudile livestream izvedbe, međutim, u međuvremenu su i mnoge od njih zatvorene. Glazbenici su tome doskočili tako što su se publici obratili izravno, iz vlastitih domova, koristeći usluge kao što su Twitch i Instagram TV.

KLJUČNI MEHANIZAM OSTAJE ISTI

I streaming platforme omogućile su nove metode unovčavanja, kao što su pretplate na kanale izvođača s ranim ili ekskluzivnim pristupima, virtualna okupljanja, mogućnosti komentiranja i slično. Kineski Tencent Music Entertainment obznanio je kako više od 80 posto glazbenika ovakvim poticajima povećaju dohodak za više od 50 posto, dok je više od 40 posto umjetnika prijavilo da im se prihod povećao za 100 posto.

Pa ipak, ključni mehanizam industrije vjerojatno će ostati nepromijenjen. Velika imena objavljivat će za jednu od tri velike izdavačke kuće - UMG, Sony Music ili Warner Music – a manje poznati za neovisne izdavače. Tako funkcionira 97 posto snimljene glazbe i može biti kolebanja, ali kompletni preokret malo je vjerojatan. Izvođači i izdavačke kuće razvijat će nove modalitete sa streaming platformama, koncertnim prostorima i promotorima, i više će se posla odvijati na daljinu, ali kantautor, skladatelj i producent i dalje će raditi skupa.

Međutim, istraživanja pokazuju da su pjesme sve kraće i žustrije, u skladu s potrebom za povećanjem broja reprodukcija. Novi zabavni model društvenih mreža je kratki videozapis, a i tu je velika potražnja za glazbenim sadržajem, što otvara nove mogućnosti u smislu promocije i distribucije. Uostalom, pogledajte svoje najmlađe, ne zanimaju ih ni bendovi, ni pjevači ni DJ-evi, nego TikTok.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ritam novca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ritam novca 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-27 08:25:02 [created_by] => 3256 [created_by_alias] => Jakov Kosanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-03 07:00:00 [modified_by] => 3256 [publish_up] => 2021-01-03 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 254 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/27\/15644630.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/27\/12691622.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/27\/15667650.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Justin Sullivan\/AFP","Stephane De Sakutin\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Travis Scott, virtualni koncert u igrici Fortnite","Najmla\u0111u publiku ne zanimaju ni bendovi, ni pjeva\u010di, ni DJ-evi, nego TikTok","Virtualni koncert DJ Davida Guette u silvestrovskoj no\u0107i u Parizu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1222x815","k_15644630_1280.jpg":"1280x1280","k_15644630_1024.jpg":"1024x1024","k_15644630_640.jpg":"640x640","k_15644630_480.jpg":"480x480","k_15644630_340.jpg":"340x340","k_15644630_220.jpg":"220x220","o_15644630_1280.jpg":"1280x853","o_15644630_1024.jpg":"1024x682","o_15644630_640.jpg":"640x426","o_15644630_480.jpg":"480x320","o_15644630_340.jpg":"340x226","o_15644630_220.jpg":"220x146","h_15644630_1280.jpg":"1280x854","h_15644630_1024.jpg":"1024x683","h_15644630_640.jpg":"640x427","h_15644630_480.jpg":"480x320","h_15644630_340.jpg":"340x227","h_15644630_220.jpg":"220x147","pp_15644630_1280.jpg":"1006x1280","pp_15644630_1024.jpg":"805x1024","pp_15644630_640.jpg":"503x640","pp_15644630_480.jpg":"377x480","pp_15644630_340.jpg":"267x340","pp_15644630_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1253","k_12691622_1280.jpg":"1280x1280","k_12691622_1024.jpg":"1024x1024","k_12691622_640.jpg":"640x640","k_12691622_480.jpg":"480x480","k_12691622_340.jpg":"340x340","k_12691622_220.jpg":"220x220","o_12691622_1280.jpg":"1280x835","o_12691622_1024.jpg":"1024x668","o_12691622_640.jpg":"640x417","o_12691622_480.jpg":"480x313","o_12691622_340.jpg":"340x221","o_12691622_220.jpg":"220x143","h_12691622_1280.jpg":"1280x854","h_12691622_1024.jpg":"1024x683","h_12691622_640.jpg":"640x427","h_12691622_480.jpg":"480x320","h_12691622_340.jpg":"340x227","h_12691622_220.jpg":"220x147","pp_12691622_1280.jpg":"1006x1280","pp_12691622_1024.jpg":"805x1024","pp_12691622_640.jpg":"503x640","pp_12691622_480.jpg":"377x480","pp_12691622_340.jpg":"267x340","pp_12691622_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15667650_1280.jpg":"1280x1280","k_15667650_1024.jpg":"1024x1024","k_15667650_640.jpg":"640x640","k_15667650_480.jpg":"480x480","k_15667650_340.jpg":"340x340","k_15667650_220.jpg":"220x220","o_15667650_1280.jpg":"1280x853","o_15667650_1024.jpg":"1024x682","o_15667650_640.jpg":"640x426","o_15667650_480.jpg":"480x320","o_15667650_340.jpg":"340x226","o_15667650_220.jpg":"220x146","h_15667650_1280.jpg":"1280x854","h_15667650_1024.jpg":"1024x683","h_15667650_640.jpg":"640x427","h_15667650_480.jpg":"480x320","h_15667650_340.jpg":"340x227","h_15667650_220.jpg":"220x147","pp_15667650_1280.jpg":"1006x1280","pp_15667650_1024.jpg":"805x1024","pp_15667650_640.jpg":"503x640","pp_15667650_480.jpg":"377x480","pp_15667650_340.jpg":"267x340","pp_15667650_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7917100 Threads: 6 Questions: 1585099299 Slow queries: 4839721 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112153491 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/glazba ) ) [link] => /kultura/glazba/glazba-je-dozivjela-sok-a-lijek-joj-nudi-tiktok-pandemijska-kriza-pogodila-je-i-sektor-u-kojemu-vecina-zaposlenika-zivi-s-pjesmom-1068384 [printLink] => /kultura/glazba/glazba-je-dozivjela-sok-a-lijek-joj-nudi-tiktok-pandemijska-kriza-pogodila-je-i-sektor-u-kojemu-vecina-zaposlenika-zivi-s-pjesmom-1068384?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 627149 [name] => glazbena industrija 2020 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-03 08:02:14 [main_article_id] => 0 [alias] => glazbena-industrija-2020 [link] => /tag/glazbena-industrija-2020 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 627150 [name] => glazba pandemija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-03 08:02:14 [main_article_id] => 0 [alias] => glazba-pandemija [link] => /tag/glazba-pandemija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 606104 [name] => tik tok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-13 18:10:05 [main_article_id] => 0 [alias] => tik-tok [link] => /tag/tik-tok ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ritam novca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Glazba je doživjela šok, a lijek joj nudi - TikTok! Pandemijska kriza pogodila je i sektor u kojemu većina zaposlenika živi s pjesmom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3256 [name] => Jakov Kosanović [username] => jakov.kosanovic [email] => jakov.kosanovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$JLJprPGF7LdglBtCc3Ym5O/975.ASLHcnbzFAo8EAMqA39HQA3y1m [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jakov-kosanovic-3256 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1770 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/227d2843233c05c5fdccb2fc8e280b90?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15644630.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Travis Scott, virtualni koncert u igrici Fortnite [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15644630.jpg [title] => Travis Scott, virtualni koncert u igrici Fortnite ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/12691622.jpg [title] => Najmlađu publiku ne zanimaju ni bendovi, ni pjevači, ni DJ-evi, nego TikTok Justin Sullivan/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15667650.jpg [title] => Virtualni koncert DJ Davida Guette u silvestrovskoj noći u Parizu Stephane De Sakutin/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nema toga posla na svijetu koji uslijed pandemije nije pretrpio nekakvu materijalnu promjenu, jasno je to i onima što vjeruju da je Zemlja ravna.

Glazbena industrija nije iznimka. Do pojave virusa samo nebo je bila granica u smislu globalne zarade, pa je lockdown u ožujku tresnuo bučnije nego mnogogdje drugdje. Razumljiv je pad u prodaji fizičkih albuma, ali zanimljivo je da je posrnuo i "stream“, barem u najpopularnijim žanrovima tipa pop, rap, i R&B, koji su zabilježili pad od 13 posto u odnosu na tjedan dana prije "lockdowna“. Zato su blagi porast u "streamu" osjetili žanrovi a la klasika (do 1,5 posto), folk (2,9 posto) i glazba za djecu (čak 3,8 posto).

Puno jači šok za industriju je otkazivanje koncerata, jer glazbenici od nastupa ostvaruju oko 75 posto prihoda. Prema neprofitnoj međunarodnoj organizaciji The World Economic Forum iz Ženeve, koja proučava različite oblike suradnje u javno-privatnom sektoru, glazbena je industrija na valu otkazanih koncerata samo u sponzorstvima izgubila više od deset milijardi dolara. To je financijski odron zbog kojega već proteklih mjeseci susrećemo inovativne modele monetizacije glazbe. Zanimljiva strategija bila je ona kad je Fortnite, besplatna online-multiplayer-video igra s više od 250 milijuna igrača, ugostila virtualni koncert rappera Travisa Scotta, kojega je popratilo više od 30 milijuna ljudi. Izdavač igre, Epic Games, uvrstio je Scotta u isti dućan u kojemu igrači za virtualni novac mogu kupiti virtualnu opremu, uređaje i pribor za svoje avatare.

NOVA POZORNICA JE VIDEOIGRA

To je publika koju je teško privući drugim medijima: 40 posto igrača su djeca u dobi od 10 do 17, koji oko 25 posto svog slobodnog vremena provedu uz Fortnite. Tu par reklama stvori više prometa nego što bi Scott mogao na vlastitom koncertu.

Kriza će vjerojatno ubrzati trendove u glazbenoj industriji, pogotovo one koji se temelje na "streamu“, jer ovaj je u šest godina uoči pandemije skočio s devet na 47 posto sveukupnog prihoda glazbene industrije. A ova "piza“ preko 50 milijardi dolara. To je financijski ocean u koji se slijevaju dvije velike prihodovne rijeke: jedna je glazba uživo, na koju je dosad otpadalo više od 50 posto zarade i to samo od prodaje ulaznica. A druga je snimljena glazba, koja zbraja "stream“, "download“, prodaju nosača zvuka, te tzv. "prihode sinkronizacije“ (prava za filmsku glazbu, igre, televiziju i reklame). Tako, snimljena glazba postigla je gotovo razinu zarade koju je imala prije internet-piratije, što govori o rastućem usvajanju streaminga, kako od glazbenih etiketa tako i od korisnika. Prije korone, na "streaming“ je otpadala gotovo polovica prihoda snimljene glazbe. S druge strane, fizička prodaja nosača zvuka, koja inače predstavlja četvrtinu prihoda od snimljene glazbe, smanjila se za trećinu, što i ne čudi s obzirom na djelomičnu ili posvemašnju redukciju diskografske maloprodaje. Digitalna prodaja (stream, download...) pala je za 11 posto, što je u skladu s općim padom potrošnje.

GLAZBA SE SLUŠA DRUKČIJE

Činjenica je i da se promijenio način na koji se glazba sluša. Primjerice, Tencent Music Entertainment (TME) najveći streaming servis za kinesko tržište, s više od 800 milijuna korisnika i 120 milijuna pretplatnika, u prvom je kvartalu 2020. zabilježio čak 70 posto više pretplatnika u odnosu na prošlu godinu, ali i promjenu u načinu slušanja: sve više korisnika za slušanje glazbe koriste pametne aparate, pa i televizor, tim prije što su se ljudi okrenuli televizijskim vijestima.

Spotify, koji je također povećao broj pretplatnika tijekom prvog tromjesečja ove godine, isto upisuje promjenu u potrošačkoj rutini, koja sada sliči na potrošnju vikendom, s porastom popularnosti "opuštajućih žanrova“.

I oglašavanje je znatno palo. Prema istraživanju Ureda za interaktivno oglašavanje (Interactive Advertising Bureau) četvrtina medijskih kupaca i brendova pauzirala je oglašavanje u prvoj polovici 2020., a daljnjih 46% smanjilo je potrošnju. To jako utječe na glazbene platforme podržane oglasima (npr. Spotify), a time i na ukupni prihod industrije i pojedinačni prihod umjetnika. Što se tiče distribucije, sve je više umjetnika koji nova izdanja odlažu za dogodine, uglavnom zbog nemogućnosti realizacije promotivnih turneja i općeg kraha glazbe uživo.

OBNOVA POVJERENJA BIT ĆE TEŠKA

Dakle, sve dok traju zabrane velikih skupova, ukupni prihod industrije je prepolovljen. Kad se izuzme prodaja ulaznica i popratne robe, procjenjuje se kako stagnacija industriju košta više od 10 milijardi dolara samo u sponzorstvima. Izlazak iz pandemije još uvijek je na dugom štapu, ali perspektiva ne izgleda sjajno.

Obnova povjerenja bit će teška: istraživanja pokazuju kako bez provjerenog cjepiva manje od polovice potrošača planira odlaziti na koncerte, filmove, sportska događanja i zabavne parkove. Industrija se snalazi kako zna. Velike glazbene tvrtke kao što su Universal Music Group ili Live Nation Entertainment, a onda i divovi streaminga a la Spotify, Amazon Music, TIDAL, YouTube Music i drugi odvajaju značajne donacije za najugroženije skupine umjetnika.

Neki pružatelji usluga omogućuju potrošačima da izravno doniraju u fondove po svom izboru, ili izvođačima daju beskamatni avans u slučajevima poteškoća proizišlih iz različitih otkazivanja. Što se tiče javnog sektora, vlade širom svijeta razvile su pakete pomoći u potrošnji, potporama i zajmovima za industrije i radnike pogođene krizom u ukupnom iznosu od milijun bilijuna dolara. I naša je Vlada osigurala devet milijuna kuna za umjetničke organizacije, strukovne udruge i samostalne umjetnike za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. Ovi poticaji nisu specificirani usko za glazbenu industriju, ali klasificirani su za medije, umjetnost i kulturu. Među ostalima je za programe "streama" Hrvatske glazbene unije odobreno 70 tisuća kuna, a 50 tisuća kuna i Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika. Pojedinačni glazbenici dobili su od 10 do 30 tisuća kuna, a najveći glazbeni "dobitnik" je Hrvatski barokni ansambl, kojemu je za pokrivanje dijela troškova izvedbi u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta (70.000 kn) i digitalnu prilagodbu u 21. koncertnoj sezoni (40.000 kn) dodijeljeno ukupno 110 tisuća kuna.

Neke su koncertne dvorane nudile livestream izvedbe, međutim, u međuvremenu su i mnoge od njih zatvorene. Glazbenici su tome doskočili tako što su se publici obratili izravno, iz vlastitih domova, koristeći usluge kao što su Twitch i Instagram TV.

KLJUČNI MEHANIZAM OSTAJE ISTI

I streaming platforme omogućile su nove metode unovčavanja, kao što su pretplate na kanale izvođača s ranim ili ekskluzivnim pristupima, virtualna okupljanja, mogućnosti komentiranja i slično. Kineski Tencent Music Entertainment obznanio je kako više od 80 posto glazbenika ovakvim poticajima povećaju dohodak za više od 50 posto, dok je više od 40 posto umjetnika prijavilo da im se prihod povećao za 100 posto.

Pa ipak, ključni mehanizam industrije vjerojatno će ostati nepromijenjen. Velika imena objavljivat će za jednu od tri velike izdavačke kuće - UMG, Sony Music ili Warner Music – a manje poznati za neovisne izdavače. Tako funkcionira 97 posto snimljene glazbe i može biti kolebanja, ali kompletni preokret malo je vjerojatan. Izvođači i izdavačke kuće razvijat će nove modalitete sa streaming platformama, koncertnim prostorima i promotorima, i više će se posla odvijati na daljinu, ali kantautor, skladatelj i producent i dalje će raditi skupa.

Međutim, istraživanja pokazuju da su pjesme sve kraće i žustrije, u skladu s potrebom za povećanjem broja reprodukcija. Novi zabavni model društvenih mreža je kratki videozapis, a i tu je velika potražnja za glazbenim sadržajem, što otvara nove mogućnosti u smislu promocije i distribucije. Uostalom, pogledajte svoje najmlađe, ne zanimaju ih ni bendovi, ni pjevači ni DJ-evi, nego TikTok.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Justin Sullivan/AFP Stephane De Sakutin/AFP

Travis Scott, virtualni koncert u igrici Fortnite
Justin Sullivan/AFP
Najmlađu publiku ne zanimaju ni bendovi, ni pjevači, ni DJ-evi, nego TikTok
Stephane De Sakutin/AFP
Virtualni koncert DJ Davida Guette u silvestrovskoj noći u Parizu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/glazba-je-dozivjela-sok-a-lijek-joj-nudi-tiktok-pandemijska-kriza-pogodila-je-i-sektor-u-kojemu-vecina-zaposlenika-zivi-s-pjesmom-1068384 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=99b8b03344fed9385029c49c26c4331fbc38c868 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Glazba+je+do%C5%BEivjela+%C5%A1ok%2C+a+lijek+joj+nudi+-+TikTok%21+Pandemijska+kriza+pogodila+je+i+sektor+u+kojemu+ve%C4%87ina+zaposlenika+%C5%BEivi+s+pjesmom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fglazba-je-dozivjela-sok-a-lijek-joj-nudi-tiktok-pandemijska-kriza-pogodila-je-i-sektor-u-kojemu-vecina-zaposlenika-zivi-s-pjesmom-1068384 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fglazba-je-dozivjela-sok-a-lijek-joj-nudi-tiktok-pandemijska-kriza-pogodila-je-i-sektor-u-kojemu-vecina-zaposlenika-zivi-s-pjesmom-1068384 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ritam novca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Glazbaritam novca

Glazba je doživjela šok, a lijek joj nudi - TikTok! Pandemijska kriza pogodila je i sektor u kojemu većina zaposlenika živi s pjesmom

Piše Jakov Kosanović
3. siječnja 2021. - 08:00

Nema toga posla na svijetu koji uslijed pandemije nije pretrpio nekakvu materijalnu promjenu, jasno je to i onima što vjeruju da je Zemlja ravna.

Glazbena industrija nije iznimka. Do pojave virusa samo nebo je bila granica u smislu globalne zarade, pa je lockdown u ožujku tresnuo bučnije nego mnogogdje drugdje. Razumljiv je pad u prodaji fizičkih albuma, ali zanimljivo je da je posrnuo i "stream“, barem u najpopularnijim žanrovima tipa pop, rap, i R&B, koji su zabilježili pad od 13 posto u odnosu na tjedan dana prije "lockdowna“. Zato su blagi porast u "streamu" osjetili žanrovi a la klasika (do 1,5 posto), folk (2,9 posto) i glazba za djecu (čak 3,8 posto).

Puno jači šok za industriju je otkazivanje koncerata, jer glazbenici od nastupa ostvaruju oko 75 posto prihoda. Prema ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:27